Naturalna medycyna

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

 

Neem jest niesamowitym darem od natury. Oferuje on niezwykłe korzyści dla zdrowia i urody. Olej z nasion neem jest jeszcze bardziej niesamowity! Stosuje się go jako główny składnik wielu preparatów i kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów.

Historia Drzewa Neem :

Drzewa Neem pochodzą z Indii i innych części Azji w krajach anglojęzycznych są znane jako Drzewa Margosa w Polsce zwane są miodlą indyjska, lub melią indyjską, a ich nazwa botaniczna to Azadirachta Indica. Neem jest uznawane w Indiach za uniwersalne zioło ze względu na jego wyjątkowe właściwości pomagające w poprawie stanu zdrowia, często określa się je jako "roślina obiecana".

W starożytnym Vedas drzewa neem jest zwane "Sarwa Roga Nirvarini" - jedynym zdolnym do leczenia wszelkich chorób i dolegliwości. Neem jest używany w Indiach od tysięcy lat i jest szeroko stosowany w wielu preparatach ajurwedy - starożytnej medycyny indyjskiej.

Każda część drzewa - gałęzie, liście, kora, owoce, kwiaty i korzenie mają korzystne działanie na ciało człowieka, ponieważ zawierają one azadirachtynę -  związek, który daje Neem właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciw pasożytnicze, dzięki temu Neem pomaga w wzmacnianiu układu odpornościowego i walce z różnymi infekcjami. Stosowany jest również stosowany w różnych artykułach gospodarstwa domowego bo jest bezpieczny i nie powoduje żadnych niepożądanych skutków ubocznych.

Z tego drzewa pochodzi słynny olej neem, który pozyskiwany jest głównie z nasion drzewa neem. Olej jest od jasno do ciemnobrązowego koloru w zależności od sposobu jego przetwarzania. Jest bardzo gorzki w smaku, głównie z powodu zawartości triglicerydów i związków triterpenoidowych. Stosowany jest do różnych celów, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy i kwas linolenowy, działa korzystne na skórę i włosy.

Naturalny nierafinowany Olej Neem

Zastosowania oleju neem:

Wpływ oleju neem na skórę:

Olej z miodli indyjskiej zawiera wiele substancji odżywczych i jest stosowany w wielu różnych płynach pielęgnacyjnych, kremach, mydłach i różnego rodzajów kosmetykach. Działa korzystne na skórę skłonną do wyprysków, skórę łuszczycową i trądzik. Właściwości ściągające pomagają w leczeniu drobnych skaleczeń i ran. Olej Neem zmniejsza suchość i swędzenie skóry.

Chroni skórę i spowalnia starzenie:

Neem zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem. Zawiera karotenoidy - silne przeciwutleniacze które chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Nierafinowany olej neem jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, które są łatwo wchłaniane przez skórę, dzięki czemu ją odmładzają i poprawia jej elastyczność. Regularnego stosowanie neem wygładza również zmarszczki, drobne linie i zwalcza oznaki starzenia się skóry.

Pomaga w walce z trądzikiem:

Olej Neem jest idealny do cery trądzikowej, ponieważ usuwa bakterie i zanieczyszczenia które mogą powodować powstawanie wyprysków. Olej z miodli indyjskiej zawiera substancję usuwającą bakterie które powodują powstawanie wyprysków na skórze,  zmniejsza także zaczerwienienie skóry i łagodzi stany zapalne. Kwasów tłuszczowe zawarte w neem chronią skórę i pomagają w leczeniu blizn, które występują z powodu trądziku i nie jest zatyka porów. Stosowany jest jako maseczka oczyszczająca na twarz w celu usunięcia zanieczyszczeń z  zamkniętych porów skóry.

Łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry:

Atopowe zapalenie skóry wywołuje genetycznie uwarunkowana, nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego. Olej Neem pomaga złagodzić objawy atopowego zapalenia skóry. Wysoka zawartość witaminy E i kwasów tłuszczowych, które szybko wnikają w zewnętrzną warstwę skóry, pomagają przywrócić barierę ochronną i zapobiega utracie wilgoci.Łagodzi stany zapalne i podrażnienia skóry. Nimbidn i jego związki zawarte w oleju neem łagodzą zaczerwienienie i obrzęk skóry oraz pomagają w leczeniu suchej i uszkodzonej skóry, a dzięki właściwością antyseptycznym pomaga walczyć z infekcjami.

Walczy z grzybicą:

Zakażenia grzybicze skóry, paznokci i grzybica stóp są często spotykane. Neem jest jednym z najpotężniejszych środków przeciwgrzybiczych dostępnych w przyrodzie. Dzięki zawartości gedunin i nimbidin olej neem wykazuje działanie grzybobójcze na ponad 14 różnych kultur grzybów!

Zmniejsza suchość skóry:

Olej z nasion neem jest doskonałą odżywką dla skóry. Głęboko nawilża skórę dzięki czemu skóra przestaje być sucha i szorstka. Często jest używany jako składnik kosmetyków nawilżających. Naturalne działanie olejku neem zapewnia wolną od pęknieć i piękną skórę.

Naturalny nierafinowany Olej Neem

Wpływ oleju neem na włosy:

Zdrowie włosów:

Stosowanie przez tydzień oleju neem może sprawić że zarówno skóra głowy jak i włosy będą zdrowsze i piękniejsze. Olej neem można wmasowywać w skórę głowy i pozostawić na noc lub zastosować go przed myciem włosów. Z powodu bardzo mocnego działania i mocnego zapachu należy rozcieńczyć go z innymi olejami stosowanymi na włosy np. olej migdałowy lub olej kokosowy.

Przeciwłupieżowo:

Olej neem olej jest naturalną pomocą na łupież i suchą skórę głowy. Wiele szamponów wykorzystują w swoim składzie olej neem aby zapobiec powstawaniu łupieżu. Olej neem poprawia zdrowie i utrzymuje odpowiedni poziom pH skóry głowy. Regularne stosowanie pomaga nawilżyć i odżywić skórę i włosy dzięki czemu pomaga też wzmocnić włosy od cebulek i stymuluje ich wzrost.

Naturalny preparat na wszy:

Olej neem jest bezpiecznym sposobem na usunięcie wszy. Większość produktów usuwających wszy zawiera substancje których użycie  może prowadzić do wielu niepożądanych skutków dla włosów i skóry głowy. Wymieszać olej neem z innym olejem np. kokosowym i wmasować we włosy, pozostawić na całą noc, a następnie wyczesać włosy, aby usunąć wszy.

Przeciwdziała rozdwajaniu się końcówek:

Olej neem głęboko nawilża i naprawia łuski włosów zapobiegając ich wypadaniu i rozdwajaniu końcówek.

Inne zastosowania:

Właściwości antyseptyczne:

Olej neem jest używany jako składnik produktów dentystycznych, takich jak pasty do zębów, płyny do płukania jamy ustnej, dzięki niszczeniu drobnoustrojów wpływa korzystnie na zdrowie zębów i jamy ustnej.

Wykorzystanie farmaceutyczne i kosmetyczne:

Olej neem stosowany jest do przygotowaniu preparatw używanych w leczeniu cukrzycy, zapalenia stawów i problemów trawiennych. Kosmetyki do pielęgnacji skóry często zawierają olej neem w swoich składach i często jest używany w produktach aromaterapeutycznych, które pomagają przywrócić zdrowie psychiczne.

Naturalny nierafinowany Olej Neem

Naturalne preparaty do zwalczania szkodliwych organizmów

Olej neem jest stosowany w produkcji naturalnych środków do zwalczania owadów, jako środek grzybobójczy i bakteriobójczy, działającym doskonale na człowieka i jako środek ochrony roślin. Składniki aktywne hamują wzrost owadów i przerywają ich cyklu życia.

Preparaty do pielęgnacji zwierząt:

Olej z miodli indyjskiej jest również używany w wielu produktach do pielęgnacji zwierząt domowych. Produkty zawierające olej neem są przydatne do odstraszania kleszczy i pcheł, a także walce ze świerzbem i chorobami skóry u zwierząt. Olej z miodli indyjskiej pomaga w pozbyciu się kleszczy i pcheł u zwierząt domowych, oraz pomaga zapobiegać ponownemu  ich wystąpieniu.

Wykonywanie środków odstraszających owady:

Neem oleju to doskonały środek odstraszający dla wielu często spotykanych w ogrodzie owadów, w tym gąsienic, nicieni, chrząszczy i roztoczy. W domu olej neem może pomóc w zwalczaniu mrówek, termitów i karaluchów. Bardzo dobrze odstrasza też komary wystarczy zmieszać olej neem z naftą w pochodni i podpalić, zapach będzie odpędzać komary.

Zapobieganie inwazji komarów:

Olej Neem może być również używany odstraszająco na komary. Wystarczy dodać go do wody w obszarze występowania komarów i zapachu zniechęci je do pozostanie na tak zabezpieczonych terenach.

Pomoc w odkażaniu mebli, materaców i dywanów.

Dokładne czyszczenie dywanów, materacy i mebli jest jednym z największych problemów, można usunąć bród, ale usunięcie bakterii i grzybów jest dużo trudniejsze, ale wystarczy dodać olej neem do środków używanych do prania dywanów, czyszczenia mebli, lub spryskać materac rozcieńczonym olejem neem aby usunąć roztocza, bakterie i grzyby.

Regeneracja drobnych ran:

Olej neem może być również stosowany w regeneracji mniejszych skaleczeń i ran. Wystarczy wymieszać olej neem oraz wazelinę i stosować miejscowo na skaleczenie.

 

Olej neem ma wiele zastosowań i sprawdza się w nich doskonale. Pielęgnuje skórę, włosy pomaga pozbyć się problemów ze szkodliwymi organizmami oraz jest środkiem naturalnym i łagodnym.

 

Naturalny nierafinowany Olej Neem


Wszystko dla zdrowia


Naturalna medycyna

Uwaga!
Wszystkie artykuły prezentowane w serwisie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.