Naturalna medycyna

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Wyobraź sobie roślinę która może wykarmić Twoje ciało, zapewniając większość białek potrzebnych do życia, zapobiegać irytującym pociąganiu nosem i kichaniu, alergii, wzmacniającą układ odpornościowy, pomagającą kontrolować nadciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także wspomagać ochronę przed nowotworami. Czy istnieje takie "super jedzenie"?

Tak. Nazywa się spirulina.

W przeciwieństwie do roślin które rosną w ogrodzie, ta "cudowna" roślina jest sinicą, która rodzi się w ciepłych, czystych wodach.

Spirulina i Chlorella - podobieństwa i różnice

Chlorella jest inną formą glonów, która jest czasem mylona ze spiruliną. Podstawową różnica między spirulina i chlorellą jest to że spirulina jest wiele tysięcy lat starsza i nie posiada stałej ściany komórkowej co sprawia że chlorella jest bliższa rośliną niż glonom.

Chlorella świetnie oczyszcza organizm z rtęci, która odkłada się w naszych organizmach, często przez używanie wypełnień stomatologicznych, szczepionek, oraz używanie pewnych rodzajów naczyń lub zjadaniu ryb. Spirulina nie jest w stanie usuwać metali ciężkich, jak chlorella bo nie posiada błony komórkowej.

Chlorella również okazałą się być korzystna dla osób cierpiących z powodu chorób zwyrodnieniowych, zajmijmy się jednak z powrotem spiruliną.

Historia Spiruliny - może pomóc z głodem na świecie?

Spirulina to proste, jednokomórkowe organizmy, które mają swoją nazwę od łacińskiego słowa "helix" lub "spiral" ze względu na swoje cechy fizyczne. Jej nazwa naukowa to "Arthrospira platensis" i należy do rodziny sinic.

Spirulina była prawdopodobnie źródłem pożywienia dla Azteków w XVI wiecznym w Meksyku, zbierana była z jeziora Texcoco suszona i sprzedawana w postaci ciasteczek, zostało to opisane przez żołnierzy Hiszpańskich. Aztekowie nazywa ją "Tecuitlatl", co oznacza "odchody kamienia". Spirulina została zbadana dokładniej dopiero w 1960 roku przez francuskich naukowców. Pierwsza produkcja na dużą skalę powstała w roku 1970 ( 1 ). Spirulina jest wspominana jeszcze wcześniej w okolicach jeziora Czad w IX wieku podczas istnienia państwa Kanem-Bornu i nadal jest obecna w codziennym życiu mieszkańców tego rejonu, suszona do ciastek zwanych "Dihe" lub "Die". Spirulina jest zbierana z małych zbiorników wodnych i stawów wokół jeziora Czad. Dziś Spirulina jest spożywana przez miliony ludzi na całym świecie że względu na wartości odżywcze i coraz więcej odkrywanych korzyści dla zdrowia. ( 2 )

Produkty z algami

Dzisiaj te bogate w składniki odżywcze algi stosowane są na całym świecie, pomagają w leczeniu chorób i brane są pod uwagę jako zrównoważone źródło żywności z potencjałem zakończenia głodu na świecie ( 3 ). W przeciwieństwie do większości roślin uprawnych, które wymagają pielęgnacji i nawożenia, spirulina może przeżyć ekstremalne zmiany temperatury, brak pielęgnacji, brak nawożenia i wciąż się rozwijać. Według badań spirulina jest z powodzeniem stosowana w leczeniu różnorodnych schorzeń i zatruć.

Spirulina pomogła ocalić miliony od zatrucia arszenikiem

Większość z nas ma dostęp do czystej, zdrowej wody pitnej. Niestety w niektórych krajach, takich jak Bangladesz, jest to luksus. Większość dostępnej wody w Bangladeszu była zatruta arsenem aż do połowy lat 90 ubiegłego wieku. Niewiele można zrobić aby ulżyć pacjentom umierającym na zatrucie arsenem.

Naukowcy z Bangladeszu przeprowadzili trzymiesięczne badanie w szpitalu gdzie przebywali ludzie zatruci arsenem. Spirulina został podana 33 pacjentom, oraz 17 pacjentów otrzymało placebo. Znaczącą poprawę stanu zdrowia zaobserwowano u 82 % osób przyjmujących spirulinę.

Wzmocnienie układu odpornościowego - Wpływ Spiruliny na Candide i AIDS

Według badań przeprowadzonych przez Department of Aquataculture na Tajwanie ( 4 ), spirulina wykazuje znaczne właściwości wzmacniające odporność. Naukowcy umieszczali białe krewetki w wodzie morskiej zawierającej ekstrakt ze spiruliny przed przeniesieniem ich do wody morskiej z poziomem pH 6,8. Grupie kontrolna nie była umieszczana w wodzie z spiruliną.

Krewetki umieszczone w wodzie morskiej ze spirulina wykazują szybszy i kompetentniejszy powrót do zdrowia po narażeniu na wysokie poziomy pH, niż te którym nie podano spiruliny.

Zobaczmy co wzmocnienie układu immunologicznego może oznaczać dla Ciebie:

Candida

Jeśli masz chorobę autoimmunologiczną, taką jak choroba Crohna, lub zespół przewlekłego zmęczenia, fibromialgie, toczeń to możesz również doprowadzić do chronicznego zakażenia Candidą co pogorszy objawy danej choroby. Wykazano że Spirulina pomaga i wspiera rozwój dobrej flory bakteryjnej w jelitach ( 5 ), które może pomóc w utrzymaniu Candida pod kontrolą.

HIV i AIDS

Leki takie jak AZT stosowane w leczeniu pacjentów z HIV i AIDS mogą w rzeczywistości powodować objawy, które mają rzekomo leczyć. Spirulina natomiast może działać w celu inaktywacji wirusa niedoboru odporności u ludzi związanego z HIV i AIDS . ( 6 )

Brak kichania przez cały rok

Jeśli cierpisz na alergie sezonowe i całoroczne nie jesteś sam. Miliony ludzi jest uczulonych na pyłki, kurz, pleśń, sierść zwierząt domowych, i różnorodne zanieczyszczenia środowiska, zapewniając twórcom chusteczek higienicznych pozostanie w biznesie. Niestety wielu ludzi którzy mają alergiczny nieżyt nosa stosują mocne leki na receptę, lub nadużywają leki dostępne bez recepty, które często robią więcej szkody niż pożytku. Leki przeciwhistaminowe są tak zaprojektowane by tłumić układ odpornościowy, co prowadzi do zmniejszenia odporności organizmu na choroby i zakażenia. Niektóre leki na astmę są również związane z poważnymi działaniami ubocznymi.

W wypadkach alergii powinniśmy stosować naturalne metody takie jak  spirulina. Zgodnie z wynikami badań ( 7 ), pacjenci leczeni spirulina mieli łagodniejsze objawy związane z alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa, takie jak wydzielina z nosa, kichanie i swędzenie.

Reguluje ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi (nadciśnienie) jest poważnym problemem zdrowotnym, który dotyka miliony ludzi na całym świecie. Jeśli masz wysokie ciśnienie krwi, jesteś w grupie zwiększonego ryzyka śmierci z powodu zawału serca lub udaru mózgu.

Spirulina Produkty z algami 

Dobrą wiadomością jest to że prawidłowa dieta i odpowiednie ćwiczenia mogą pomóc normalizować ciśnienie krwi i pomóc powrócić Ci do optymalnego zdrowia. Według badań przeprowadzonych przez Department of Biochemistry w Meksyku ( 8 ), 4,5 grama spiruliny danego do codziennej diety okazał się regulować ciśnienie krwi wśród kobiet i mężczyzn w wieku 18-65 lat bez innych zmian w diecie.

Naturalna pomoc w normalizacji poziomu cholesterolu

Miliony ludzi na świecie bierze codziennie leki obniżające poziom cholesterolu, w tym dzieci. Leki te w większość zawierają statyny.

Statyny odpowiedzialne są za wiele niepożądanych i niebezpiecznych skutków ubocznych:

  • Zaburzenie czynności seksualnych
  • Anemia (niedokrwistość)
  • Zmniejszenie odporności organizmu
  • Kwasica
  • Zaburzenia czynności trzustki lub wątroby (w tym potencjalne zwiększenie aktywności enzymów wątrobowych)
  • Zaćma
  • Zwiększone ryzyko raka

Leki obniżające poziom cholesterolu są również związane z poważnymi problemami układu nerwowego, takie jak polineuropatia (uszkodzenie nerwów w rękach i stopach) i układu ruchu, takie jak rabdomioliza (poważne uszkodzenie tkanki mięśniowej).

Na szczęście istnieją naturalne sposoby żeby obniżyć poziom cholesterolu . Unikanie fruktozy i produktów zbożowych, odpowiednie ćwiczenia i spirulina. Według badań przeprowadzonych na starszych pacjentach, kobiety i mężczyźni w wieku 60-87 ( 9 ), po podaniu 8 gramów spiruliny codziennie przez 16 tygodni, wyniki wykazały niższy poziom cholesterolu niż grupa kontrolna która otrzymywała placebo.

Obniża ryzyko udaru mózgu

Osoby z anemią sierpowatą lub z wrodzonymi wadami serca są bardziej narażone na niedokrwienie mózgu. Niedokrwienie mózgu oznacza brak dopływu krwi do tkanki mózgowej, co powoduje pozbawienie tlenu i może prowadzić do udaru. Wystarczy 10 sekund bez dopływu krwi do mózgu aby spowodować utratę przytomności i prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

W badaniu przeprowadzonym w Institute of Pharmaceutical Technology w Indiach ( 10 ) stwierdzono że dawka 180 mg/kg masy ciała spiruliny działała ochronne na mózg i układ nerwowy u zwierząt poddanych działaniu dużych ilości wolnych rodników, w porównaniu do zwierząt które otrzymały placebo. Ten test pokazuje obiecujące efekty działania spiruliny na zmniejszenie ryzyka udaru.

Pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu

Rak jest jednym z głównych zabójców osób w podeszłym wieku w przypadku tej przerażającej choroby, eliminacja czynników ryzyka jest bardzo ważna.

Podstawowymi sposobami aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jest wyeliminowanie cukru, produktów zbożowych i przetworzonej żywności z diety. Dodatki takie jak fruktoza "karmi" komórki nowotworowe i pomaga im się rozwijać. Równie ważna jest zdrowa ekspozycji na słońce, co spowoduje wzrost poziomu naturalnej witaminy D i może obniżyć ryzyko zachorowania na raka o połowę, jeśli nie masz takich możliwości wskazana jest suplementacja witaminy D3!

Spirulina także może być efektywna w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia raka. Według badań przeprowadzonych w Chinach ( 11 ), selenu wzbogacony ekstraktem ze spiruliny hamował wzrost komórek MCF-7 raka piersi.

Spirulina jest zdrowa dla wegetarian - ma więcej białka niż czerwone mięso

Jeśli jesteś wegetarianinem musisz korzystać ze źródeł białka roślinnego, takich jak orzechy, fasola, soczewica, i produkty sojowe. Niestety soja nie jest tak zdrowia jak twierdzi większość ludzi. Żadne z wyżej wymienionych źródeł białka nie dostarcza go tyle co może dostarczyć spirulina. Spirulina ma 65-71 % dobrze zbilansowanych białek , mięso wołowe tylko 22 %, a soczewica 26 % ( 12 ).

Oprócz tego że jest bogata w białko, Spirulina jest doskonałym źródłem ważnych aminokwasów i łatwo przyswajalnych przez organizm minerałów. Wystarczą tylko dwie łyżki spiruliny jako substytut białka na posiłek .

Uwaga na dozowanie

Oprócz tego że spirulina jest źródłem niezbędnych witamin i minerałów, spirulina mocno odtruwa organizm. Z tego powodu najlepiej jest zacząć od małej dawki i obserwować reakcje ciała, jeśli reakcje są pozytywne można stopniowo zwiększyć dawkę.

Podsumowanie: Jak widać spirulina zasługuje na miano "super jedzenie". Wystarczy pamiętać aby wykonywać badania okresowe i zdobywać wiedzę. To jest najlepszy sposób by zachować zdrowie!

Paweł Lisiecki


Spirulina Produkty z algami 

 

 

Przypisy:

1 "Spirulina: Definition, history and properties" Antenna

2 "SPIRULINA: The Magic Food" Genene Tefera

3 "Spirulina : the nutrition solution for rich and poor" Antenna

4 "White shrimp Litopenaeus vannamei that had received the hot-water extract of Spirulina platensis showed earlier recovery in immunity and up-regulation of gene expressions after pH stress." Lin YC, Tayag CM, Huang CL, Tsui WC, Chen JC.

5 "Spirulina In The Candida Diet" Candida Diet Foods

6 "Potent Anti-Influenza Activity of Cyanovirin-N and Interactions with Viral Hemagglutinin" Barry R. O'Keefe, Donald F. Smee, Jim A. Turpin, Carrie J. Saucedo, Kirk R. Gustafson, Toshiyuki Mori, Dennis Blakeslee, Robert Buckheit and Michael R. Boyd.

7 "The effects of spirulina on allergic rhinitis." Cingi C, Conk-Dalay M, Cakli H, Bal C.

8 "Antihyperlipemic and antihypertensive effects of Spirulina maxima in an open sample of Mexican population: a preliminary report." Torres-Duran PV1, Ferreira-Hermosillo A, Juarez-Oropeza MA.

9 "A randomized double-blind, placebo-controlled study to establish the effects of spirulina in elderly Koreans." Park HJ, Lee YJ, Ryu HK, Kim MH, Chung HW, Kim WY.

10 "Neuroprotective effect of Spirulina in cerebral ischemia-reperfusion injury in rats." Thaakur S, Sravanthi R.

11 "Induction of G1 cell cycle arrest and mitochondria-mediated apoptosis in MCF-7 human breast carcinoma cells by selenium-enriched Spirulina extract" Tianfeng Chena, Yum-Shing Wongb, Wenjie Zheng.

12 "What Is Spirulina" www.naturalways.com

Źródła:

www.wikipedia.org
spirulina.org.uk/spirulina.htm
www.tatup-journal.de/tatup121_huwe12a.php
www.antenna.ch/en/medias/Azabji-2011-spiruline-insuline-resistance.pdf
www.antenna.ch/en/medias/Azabji-Kenfack-et-al-Nutr-Metab-Insights-2011.pdf
www.antenna.ch/en/medias/Spirulina-Abstracts-of-recent-clinical-studies-on-spirulina.pdf
www.antenna.ch/documents/BibliographieSPI_2006.pdf
articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/07/01/spirulina-the-amazing-super-food-youve-never-heard-of.aspx
articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/01/22/toxic-metals-on-fruit-juices.aspx

 

 

 

 

 

 

 

 

Wszystko dla zdrowia


Naturalna medycyna

Uwaga!
Wszystkie artykuły prezentowane w serwisie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.