Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 248
Zdrowie dla wszystkich. Niech nikt nie odejdzie skrzywdzony.
Witam Cię serdecznie!
To już dwieście czterdziesty ósmy numer biuletynu, którego głównym tematem jest jak najszerzej pojęta Naturalna Medycyna.
Biuletyn matematyczno - ogrodniczy :-)
Wreszcie wiosna przyszła?
Jeżeli jeszcze nie widać to słychać.
Ptaki drą się, celowo
nie piszę, że to śpiewy, trele,
bo w wielu przypadkach nie są. Niektóre nie mają słuchu muzycznego więc fałszują,
że spać
się nie da, a jak jeszcze koty zademonstrują swoje wokalne talenta to już
po prostu anty muzyczne show.
Cóż, zgadzam się z Jerzym Stuhrem, śpiewać każdy może. Wiosna
:)
Niedospani Ogłaszamy - sezon działkowy rozpoczęty
czyli za haczki, motyki, grabki, szpadle chwyć i do ogródka marsz.
Kopać, siać i hakać trzeba. Zasuwać pełną parą wszak na wszystko
w przyrodzie jest
odpowiedni moment. Wiosna!
Swoje zawsze lepsze, a wygląd nie jest ważny ku chwale zdrowia.
Wiadomo taka swoja marchewka, pomidor, śliwka i malinka zawsze smaczniejsza.
Najważniejsza natura
Ważne by było naturalne, bez sztucznych nawozów i innych dodatków.
Może być mniejsze i nie lakierowane, ale by było zdrowe.
Po całodziennym oraniu oczy cieszy wykonana praca, ale ból już mniej.
Bolą
ręce, nogi i nie przyzwyczajony do tej roli
często wieczorem Cały Człowiek boli.
ZMIANY POGODY
przez zimę, ktoś powie, kości się zastały.
Takiej teori bym nie uznawała,
ale po prostu taki wysilek to kolagen się zużywa, a ból czy pobolewanie pokazuje,
ze smarowidła brak.
Susza w stawach panuje.
Łożyska nie nasmarowane :)
Więc tak jak ogród podlewać i nawozić, trzeba zadbać o stawy.
Goloneczka i seteczka - rozsławiony kolagen.
Jedna goloneczka na rok niewiele nam pomoże, choć mawiają, że galat dobry na
stawy. Ilość jaką
należy zjeść dla efektu w awaryjnej sytuacji obciąży nam prędzej wątrobę.
Setka też niewiele pomoże. No może
chwilowo - przeciwbólowo i zaostrzy stan zapalny.
Kolagen potrzebny od zaraz.
Dlaczego?
Będzie trochę definicji - Kolagen to białko, w tkance łącznej. Produkowane
jest przez
organizm człowieka. Znajduje się on w skórze, ścięgnach i chrząstkach stawowych.
Białko to
składa się z kilkudziesięciu aminokwasów w kształcie łańcuchów, które łączą
się i tworzą w
ten sposób włókna. Wraz z wiekiem jego poziom drastycznie spada w naszym organizmie.
Również sposób odżywiania ma na jego poziom wpływ. Skłonność do rozstępów,
stany
zapalne w stawach, czy starzenie się skóry.
Nie mniej ważna w procesie powstawania kolagenu jest witamina C. Jej niedobór
znacznie
spowalnia, a nawet uniemożliwia powstawanie kolagenu.
Algebra zdrowia
Równanie matematyczne z kolagenem trudne do rozwiązania, dużo niewiadomych
a wyniki się nie
zgadzają. Kolagen kolagenowi nierówny. Większość preparatów albo ma go niewiele
albo
przetworzony w sposób, który nie daje efektu oprócz jednego gwarantowanego
- odchudza portfel.
Kolagen natywny
niezdenaturowany, czyli taki, który występuje w chrząstkach.
– Kolagen typu II jest głównym białkiem w chrząstkach stawowych i szklistych
(stanowi od 50
do 90 proc. wszystkich białek). Niezdenaturowany, czyli w najczystszej postaci
kolagen typu
II jest substratem do odtworzenia chrząstki odpowiedzialnej za rozciąganie
i wytrzymałość układu kostnego.
Stwierdzono też, na drodze badań, że podany doustnie modeluje
działanie
układu immunologicznego (odpornościowego), zapobiegając
autoimmunologicznej destrukcji - samoniszczenia w obrębie chrząstki stawowej,
co w
znacznej mierze pozwala na poprawę ruchomości i elastyczności stawów.
Stawy
lubią kompleksowe i działania sportowe
Jak w wielu przypadkach działać trzeba kompleksowo, a w kompleksy nie popadać.
Trzeba działać drużynowo czyli musi być jak w piłce nożnej obrońca,
pomocnik atak.
Czyli usuwamy ból, stan zapalny stawów, wspomagamy regenerację.
Taki zgrany zespół do "naoliwienia" Twoich stawów to
Reumex Curcumin
zawierający
kurkuminę - z wysoką biodostępnością, olej rydzowy z Lnicznika siewnego (Camelina
Sativa), niezdenaturowany kolagen typu II, Bioperynę i witaminy C oraz D.
Witamina C
przyczynia się do prawidłowego tworzenia kolagenu dla normalnej funkcji
chrząstki i kości.
Witamina D3 przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji mięśni i kości.
Bioperyna zwiększa wchłanianie kurkuminy, witaminy D3 i witaminy C.
Olej Camelina, ponieważ jego nasiona zawierają wyjątkową ilość (do 45%) kwasów
tłuszczowych Omega-3. Olej z rodziny Camelina jest doskonałym źródłem zdrowych
dla
serca tłuszczy i silnych przeciwutleniaczy.
Reumex Curcumin
Moda na całego.
Na każdym kroku widzisz - Omega 3.
Nie daj sie bujać. Czytaj i myśl.
Omega 3, omega 6, omega 9 są to zbiorcze nazwy nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Np. w skład grupy omega 3 wchodzi ALA czyli kwas alfa liponowy oraz m.in. EPA
i DHA, które są pochodnymi od ALA Kwasu Alfa Liponowego.
Nie jest więc łatwo rozpoznać co zawiera dany produkt, gdyż pod hasłem Omega
-3 mogą się kryć różne inne pochodne tego kwasu tłuszczowego. Jest to problemem
dla konsumenta, bo choć etykiety na sprzedawanych preparatach i produktach
krzyczą "zawiera
omega 3" często
w tych kapsułkach nie ma akurat najważniejszego kwasu Alfa Liponowego czyli
ALA tylko inne, pochodne, mniej potrzebne kwasy tłuszczowe, również
z
grup omega, które organizm może sobie wytworzyć o ile je potrzebuje i ma
z czego, czyli z ALA.
Np. olej z ryb w ogóle nie zawiera ALA, lecz wyłącznie
jego pochodne EPA i DHA. Możemy zatem opychać się omegą 3 ale wcale nie dostać
najpotrzebniejszego ALA.
Zapamiętaj!
Badania pokazują,
że człowiek potrzebuje 20 razy więcej
ALA Kwasu Alfa Liponowego niż jego pochodnych.
Nie ma w przyrodzie nic innego tak zasobnego w ALA
jak olej lniany. Olej lniany zawiera tak dużo potrzebnego nam ALA, że w świetle
rangi dla organizmu
i jego totalnych niedoborów w naszej typowej diecie można by go nazwać polskim
złotem. Przy odpowiednio dobranych odmianach lnu i właściwej technologii tłoczenia
ALA stanowi aż 65% masy oleju.
Takim idealnym olejem zdrowotnym jest Złotopolski
Olej Lniany na zimno tłoczony ZłotoLen! A ZłotoLen ma jeszcze jedną zaletę.
Nie ma smaku typowego dla oleju lnianego, tylko delikatny orzechowo-sezamowy.
Sprawdź!
Olej lniany ZłotoLen
O Omega 6 i LA napiszę w następnym biuletynie.
Wgryź się w biuletyn! :-)
Uwaga będzie drapieżnie.
Od zawsze w Polsce mówiło się - Zdrów jak ryba.
Od niedawna - rożnie z tym rybim zdrowiem bywa.
Ryby również chorują, szczególnie te w chińskich hodowlach.
Tym na "wolnym wybiegu" też zachorzeć się zdarza.
Prawie wszystkim.
Oprócz rekina.
Można powiedzieć, że rekin to taka pływająca skamielina.
Pierwsi przedstawiciele rekinów pochodzą z wczesnego dewonu, choć znane
są ordowickie i sylurskie szczątki interpretowane przez część badaczy jako
przypuszczalnie rekinie. Za pierwotne rodzaje rekinów uważa się – opisany jedynie
na podstawie zębów – Leonodus oraz Cladoselache, których przedstawiciele żyli
przed około 400 milionami lat. Nasi przodkowie - homo erectus - 1,8 miliona lat temu. Homo sapiens - czyli
my - istniejemy ponoć od zaledwie 190 000 lat.
Rekiny osiągają długość od 0,15 m do 20 m, a masę ciała nawet do 12 ton.
Najgroźniejsze gatunki, np. żarłacz biały czy tygrysi mają ostre i spiczaste
zęby, ułożone w szeregi, stopniowo zużywane i zastępowane nowymi.
Ich szkielet
zbudowany jest z chrząstki.
Mają największe mózgi wśród ryb i dysponują zmysłami: wzroku, węchu, słuchu,
smaku, dotyku, linii bocznej (wyczuwanie drobnych przemieszczeń wody) oraz
elektrorecepcji (wyczuwanie zmian pola elektrycznego). Widzą w ciemnościach
10-krotnie lepiej niż człowiek (istnieją wyjątki, np. rekin polarny jest praktycznie
ślepy). Wykrywają spadek potencjału elektrycznego rzędu 1 μV/cm. Wśród ryb
spodoustych spotykane są typowe drapieżniki oraz ryby planktonożerne. Największe
z nich – rekin wielorybi i długoszpar (rekin olbrzymi) – są niegroźne dla człowieka
pomimo olbrzymich rozmiarów. Grupa drapieżnych rekinów obejmuje zarówno duże
– faktycznie niebezpieczne dla ludzi – gatunki (np. żarłacz biały, żarłacz tygrysi)
oraz niewielkich rozmiarów ryby żywiące się innymi wodnymi zwierzętami.
Rekin to fenomen przyrodniczy. Wszyscy się go boją i podziwiają jednocześnie.
Te niesamowite
stworzenia są badane przez wielu naukowców. Są niezwykle odporne na infekcje,
prawie wcale nie
chorują mimo, iż są w stanie "pożreć
niemal wszystko" oczywiście
bez
szkody dla siebie.
Bankructwo protetyków
Gdyby mieć taką właściwość rekina, że w ciągu życia odrastają nam zęby, to
stomatologia i protetyka
by nie istniała. To niesamowita właściwość tych stworzeń. Może sekret ich zdrowia
tkwi w zębach?
Nasze zęby powodują tyle chorób, hmm? Może coś w tym jest? Nie polecam robić
doświadczeń
wyrywając zęby - nie odrosną. Na większość chorób troskliwie pracujemy jako
współczesna cywilizacja bez
względu na uzębienie, czy jego brak.
Rekiny nie mają pęcherza pławnego i gdyby przestały płynąć,
opadłyby na dno.
Podobno głębokość zanurzenia regulują przy pomocy wątroby.
Rekiny nigdy nie śpią.
Nie wiedzą ile tracą.
Ja lubię spać.
A teraz najciekawsze
Międzynarodowa grupa naukowców kierowana przez Juliusa Nielsena z University
of Copenhagen w latach 2010–2013 przebadała 28 samic pod kątem ich długości
życia. Nie jest to proste, gdyż ze względu na specyfikę budowy biologicznej
tych zwierząt nie da się określić ich wieku np. metodą analizy stopnia zwapnienia
tkanek. Dlatego naukowcy użyli przede wszystkim radiowęglowych sposobów datowania
(zawartości i proporcji izotopów węgla). Rezultaty tych badań przyniosły sensacyjne
wyniki. Samice rekinów polarnych (średnio większe od samców) mogą dożywać aż
392 (±120) lat (tyle liczył największy zbadany osobnik), a dojrzałość seksualną
osiągają dopiero w wieku 156 (±22) lat.
Heparowy sekret. Zdrowie tkwi w wątrobie
Hepar z łac. wątroba, ma tak ogromny wpływ na stan naszego zdrowia, że złe
jej funkcjonowanie jest początkiem
wielu chorób. Właśnie w wątrobie tkwi sekret niesamowitego zdrowia
rekina.
Wątroba rekina jest ogromna.
Na przykład
1/3 masy rekina polarnego to WĄTROBA!
Średniak 4-5 metrów, masa 1.5 tony, a wątróbka 500 kg.
Olej z Wątroby Rekina przekazuje ludziom dużą
część wspaniałych rekinich właściwości zdrowotnych.
Tak do końca nie wiadomo co powoduje, że jest to taki zdrowy produkt, ale
dla mnie wystarcza, że Działa!
Dla tych którzy
lubią "mędrca szkiełko i oko" podaję kilka wybranych informacji.
W oleju z rekina znajdują się...
Alikoglicerole i skwalen
Alikoglicerole to substancje zaliczane do lipidów, znajdują się w wątrobie,
ale również w niewielkiej
ilości w ludzkim mleku, śledzionie, szpiku kostnym, czy w układzie krwionośnym
człowieka.
Jak wykazują badania systematyczne przyjmowanie alkilogliceroli prowadzi do
podniesienia poziomu
granulocytów we krwi oraz immunoglobulin w osoczu wpływając tym samym na podniesienie
odporności.
Alkiloglicerole działają cytotoksycznie na komórki nowotworowe,
hamując ich wzrost i
indukując apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórki).
Skwalen jest przeciwutleniaczem oraz prekursorem w syntezie steroli, w tym
cholesterolu, witaminy D
oraz hormonów steroidowych. Odpowiada za regenerację tokoferoli (witaminy E)
poprzez ich
ochronę przeciw wolnym rodnikom.
Niszcząca ludzka fascynacja
Część ludzkości niestety tak fascynuje się zwierzętami, że niszczy ekosystem,
zabija je
niepotrzebnie po to tylko by zaspokoić próżność.
Mówimy nie niszczycielom
LeucoGUARD® jest produkowany z gatunku Kolenia, Squaliformes, które są produktem
ubocznym
dla rybołówstwa morskiego na północno-wschodnim Atlantyku. Nie są to gatunki
zagrożone i nie są
łowione specjalnie dla tego oleju. Nadrzędnym celem producenta jest zrównoważony
rozwój i dbałość
o ochronę środowiska morskiego we wszystkich aspektach naszej działalności.
Bądź rekinem swojego zdrowia
Bądź drapieżnikiem - czychaj na zdrowie i złów je niczym ofiarę!
Liczne prace
kliniczne wykazały, że olej z wątroby rekina LeucoGUARD® skutecznie stymuluje
odpowiedź immunologiczną. Wykazano, że chroni ona białe krwinki przed skutkami
chemioterapii i
radioterapii, oraz ma bardzo silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne
i przeciwgrzybicze.
Wykazano także, że olej
z wątroby rekina LeucoGUARD® pomaga pozbyć się z ciała toksyn chemicznych
i metali ciężkich. minimalizuje przeziębienia, grypę i przewlekłe infekcje,
oraz
poprawia stan zapalny skóry i
stawów.
Olej z wątroby rekina
Dziękuję Tobie za to że jesteś stałym czytelnikiem naszego Biuletynu.
Bądź przerażająco zdrowy!
Pozdrawiam z uśmiechem :)
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Jedziemy do Meksyku, zabierasz się w podróż z nami?
To nie prima aprilis! Wybieramy się w podróż smaków do Meksyku. Na głowie
sombrero, a w duszy gitara gra.
Wiosna już jest choć słabo się jeszcze zieleni. To nic. Poczekamy,
a tymczasem korzystajmy z tego co mamy dla zdrowia.
Łamiemy stereotypy. Czy zdrowie smakuje?
Aloes to roślina powszechna w Polsce. W wielu polskich domach stoi sobie w
doniczce kłując
boleśnie nieuważnych.
Smak soku z aloesu no… ujmijmy to no... nie zachęca.
Mowa o soku 100 % bez dodatku
substancji,
które by ten smak miały zmienić. Więc się utarło aloes jest niesmaczny.
Na pewno ?
Czy sok z jabłek świeżo zerwanych z eco hodowli i wyciskany bezpośrednio nie
smakuje inaczej jak
ten kiedy jabłka leżą gdzieś tygodniami, w transporcie, pryskane są nie wiadomo
czym i poddane
obróbce termicznej.
Różnica jest?
Tak samo z aloesem, ten który zwykle dociera na nasz rynek musi przebyć dłuuugą
drogę, odpowiednio
zabezpieczony różnymi środkami i potem gdzieś przetwarzany. Po prostu enigma
czyli zagadka, tajemnica... producenta?
Odporność na klimat - nadciąga zielony lekarz
Aloes w wielu krajach określany jest jako zielony lekarz. Doskonale przystosował
się do trudnych
warunków wegetacji z ograniczoną ilością wody.
Dlaczego roślina pustynna jest
w stanie przetrwać
długie okresy suszy i upałów? To dzięki zawartym w liściach rośliny pojemnikom
wypełniających
się wodą
przez okres 3-5 lat, która przekształca się w naturalny żel.
Jest nas wielu
Aloes występuje w kilkudziesięciu odmianach. Sposród wielu 29 wykazuje włściwości
lecznicze a
najbardziej aktywny jet właśnie Aloe vera (Aloe barbadensis) powszechnie
stosowany. Historyczna podróż
Sok z aloesu wykorzystywali starożytni Grecy, Arabowie oraz Hebrajczycy. Jego
nazwa arabska to po
prostu "kwaśna, świetlista substancja". W Afryce ludy koczownicze nazywają
aloes "lilią pustyni".
Według starożytnych Egipcjan sok - "krew" aloesu dodawała urody, zdrowia i
zapewniała
nieśmiertelność. Dlatego też nazywali ją "rośliną nieśmiertelności" i umieszczali
w grobowcach
zmarłych faraonów.
Podróżnik Krzysztof Kolumb zabierał aloes na swoje morskie
wyprawy,
mówiąc o nim "lekarz
w doniczce".
Co on w sobie ma?
Aloes (Aloe vera) - jego liście zawierają miąższ składający
się w 96% z wody. Pozostałe 4% – to
substancje o stwierdzonej aktywności biologicznej, których jest ponad 270.
Aloes posiada witaminy A, C, E i z grupy B; ma również minerały magnezu, wapnia,
cynku i selenu,
potasu, sodu miedzi czy manganu.
Aloes zawiera też 20 aminokwasów w tym 8 aminokwasów, które organizm sam nie
potrafi
wytworzyć i trzeba je koniecznie dostarczać wraz z dietą.
Ma również szereg
kwasów tłuszczowych:
linolowy, linolenowy, mirystynowy, kaprylowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy
i kwas stearynowy.
Aloes zawiera enzymy (np. bradykinaza), mono, bi- oraz polisacharydy lub ich
pochodne (np.
glukoproteiny), które mają zdolność wiązania się z białkami błon komórkowych
i osocza. Ważnymi
składnikami jednaj są molekuły cukrowe o długich łańcuchach – mukopolisacharydy,
m.in.
acemannan (doskonały immunostymulator aktywizujący makrofagi).
Aloes ma również sterole roślinne – kampesterol oraz beta – sitosterol;
Trochę wiedzy produkcyjnej
Z aloesu głównie pozyskuje się miąższ zawarty w szarozielonych, grubych, mięsistych
liściach. Miąższ ma strukturę galaretowatą i barwy jasnozielonej.
Miąższ pozyskiwany jest przez obranie liści ze skóry, potem kilkakrotnie płucze
się tę masę i wyciska sok. W ten
sposób otrzymujemy czysty żel aloesowy pozbawiony gorzkiego i silnie przeczyszczającego
soku zwanego
alona, w skład którego wchodzą związki: aloina (żółta ciecz obecna w kanalikach
liści), która jest C-glukozydem aloeemodynoantronu oraz barbaloina, które
zawiera pulpa aloesowa ( w
przeciwieństwie do czystego miąższu).
Ale co to dla
nas oznacza?
Surowcem pozyskiwanym z aloesu jest przede wszystkim miąższ, zawarty w szarozielonych,
grubych, mięsistych, mieczowatych liściach. Miąższ jest galaretowaty, jasnozielony.
Z aloesu
pozyskuje się również pulpę aloesową, w skład której wchodzi oprócz miąższu
i soku również skóra
wierzchnia liści. Oba surowce – miąższ z sokiem (alona) i pulpa aloesowa mają
inne właściwości.
Pij sukulent na zdrowie
Sok z aloesu przede wszystkim działa odtruwająco, oczyszczające, jest źródłem
antyutleniaczy,
regeneruje organizm, przywraca równowagę kwasowo-zasadową, reguluje metabolizm,
zwiększa
moc układu immunologicznego gdyż zawarte w soku acemannan i glukomannan pobudzają
aktywność makrofagów niszczących bakterie i wirusy.
Makrofagi w miarę starzenia
się organizmu
stają się mniej aktywne; aktywacja ich odbywa się m.in. poprzez glukomannan,
który przyłącza się do
makrofagów w specjalnych miejscach na ich powierzchniach zwiększają ilość leukocytów
we krwi,
które przeciwdziałają autoimmunologicznym reakcjom organizmu, powodują wzrost
produkcji substancji
stymulujących reakcje immunologiczne – interferony i interleukiny, sprzyjają
produkcji dysmutazy
nadtlenkowej i glutationu, aktywizują limfocyty T (m.in. przez tzw. aloektyny).
Aloes ułatwia defekację bo
nawadnia masy kałowe, regeneruje wątrobę i zapobiega osadzaniu się kamieni
nerkowych.
Ale to nie
wszystko
Aloes może pomóc z bólami stawów spowodowanych ich sztywnością i
poprawić ich
ruchomość. Sok z aloesu zawiera fitosterole więc wpływa korzystanie na układ
sercowo naczyniowy
obniżając cholesterol.
Uwaga!
Aloes wprowadzamy stopniowo, zaczynając od małych dawek. Spożyty w większej
ilości
może zadziałać przeczyszczająco.
Kiedy boli i piecze. Smaruj się
W moim rodzinnym domu ten sukulent rośnie od wielu lat, próbowaliśmy nawet
sami stworzyć aloesowy
kosmetyk, ale nasza kosmetyczna przygoda zamieniła się w bolesne doświadczenie.
Wiele firm kosmetycznych produkuje żele do ciała z aloesem, ale należy zwrócić
uwagę ile go tam
jest, żeby spełniał swoje zadanie, łagodzenia, gojenia ran.
Żel aloesowy, zawierający 97% aloesu, pobudza do aktywności fibroblasty -
komórki tkanki łącznej,
które rozmnażają się szybciej i powodując wzrost naczyń krwionośnych wpływając
tym samym na
regenerację i odbudowę skóry.
To świetny środek na ukąszenia, oparzenia, zmiękczający skórę.
Bebe por
salud! - Pij na zdrowie!
Francuskie produkty
z meksykańskiego Aloesu
Maślane zdrowie, nikt się nie dowie, że ty chorujesz lub że ból czujesz…
maślanem
przełyk
smarujesz i jelita kurujesz.
Nie bądź maślak i przeczytaj
artykuł na mojej stronie
www.ksiezniczka-zdrowia.pl/kwas-maslowy-maslan-sodu.html
Kwas masłowy
Przeczytaj również artykuł o Lukrecji, który znajdziesz Tutaj >>>
Lukrecja i Kwas Masłowy stosowane wymiennie to
najlepsze co możesz zrobić dla swoich jelit, czyli swojej odporności i Zdrowia.
Biorąc kwas masłowy, lub Lukrecję nie zapomnij o tym, że Dr Różański zaleca
by jednocześnie brać wapń w postaci soli wapniowych.
Holistic Kalcium jest suplementem diety zawierającym organiczne związki mineralne
wapnia: cytrynian, mleczan i jabłczan.
Holistic Kalcium
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|