Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 250
Zdrowie dla wszystkich. Niech nikt nie odejdzie skrzywdzony.
Witam Cię serdecznie!
To już dwieście pięćdzisiąty numer biuletynu, którego
głównym tematem jest jak najszerzej pojęta Naturalna Medycyna.
Taki mały jubileusz - 250 numer Biuletynu.
Serdecznie Dziękuję Tobie
że czytasz, stosujesz moje rady i jak widać po stale
rosnącej
liczbie
odbiorców, polecasz nasz Biuletyn swoim znajomym.
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Dzięki :)
Bądź szamanem swojego zdrowia
Współczesność ma nam ułatwiać życie,ma poprawiać jego jakość. Czyżby? Jesteśmy
dumni z
osiągnięć naukowych. Mamy tyle urządzeń, sprzętu, mediów a w starożytności
i tak byli mądrzejsi?
Może ludzkość urodziła się mądra, a potem stopniowo z lenistwa traciła rozum
po to, żeby znowu do
niej powrócić? Taka zależność w przyrodzie głupiejemy, żeby zmądrzeć, najpierw
sobie szkodzimy, a
potem szukamy ratunku tyle, że zawsze są jakieś konsekwencje?!
Zaklinam Cię
ZDRÓW się na zdrowie
Wypowiedzieć zaklęcie
i jest.
Niestety, ze zdrowiem się tak nie da.
Choć w różnych kulturach sądzono i
wierzono w czarodziejskie słowo. Wypowiedziana magiczna formułka zdrowia nam
nie zapewni ale dbanie o siebie. Czyli rytuał
zdrowia czas zacząć, można przy tym tańczyć, śpiewać przy ognisku, grać na
bębnach,
flecikach, tamburynie.
Złoto Inków ty też możesz mieć
Kto z nas nie oglądał filmów o indianach? Prawie każdy. Kultura indiańska jest
niezwykle ciekawa i
wielobarwna, ich zwyczaje i wierzenia są po prostu niezwykłe.
Kultura indiańska to przede wszystkim dbałość o zdrowie i naturalne sposoby
leczenia chorób. Dla
nich zioła i bogactwa naturalne były żywnością, lekiem, panaceum na choroby,
rany odniesione
podczas walk, ale stanowiły również broń. Wymagało to zdobywania wiedzy, i
poszukiwań, w
zakresie działania, stosowania i ilości jaką należy użyć. Swoją drogę zastanawiam
się jak
pozyskiwano grupę badawczą. Zgłaszali się na ochotnika, czy byli to wzięci
do niewoli wrogowie?
Dobry zwyczaj zapożyczaj
Oby nie się. Całe szczęście, że kultura europejska zapożyczyła wiele z kultury
indiańskiej i że
współcześnie możemy z tego korzystać tak jak np. macy.
Miła zdrowa rodzinka
Maca (Lepidium meyenii) pochodzi z rodzin kapustowatych.
Najbliżsi krewniacy to rzepak gorczyca i kapusta czyli znana
ekipa ze swojego zdrowia. Maca występuje pod różnymi nazwami: peruwiański żeń-szeń,
trawa
pieprzowa, pieprzowe ziele.
Zawiera większość niezbędnych dla człowieka aminokwasów, kwasów tłuszczowych,
witaminy w tym
tiaminę, wit. B2, witaminę C, niacynę, minerały, sterole, glukozynolany.
Dodatkowo korzeń Maca, tak samo jak żeń-szeń, jest adaptogenem. Adaptogeny
są to substancje, wspomagające
odporność organizmu na stresy i przeżycia traumatyczne, stosowane w stanach
wyczerpania, niepokoju i zmęczenia. Spożywanie macy prowadzi do zwiększenia
energii, wytrzymałości,
ale również do trzeźwej oceny sytuacji i odporności na stres.
Kolorowe hipoktyle. Trio
Maca.
Bo we troje lepiej niż samemu.
Wiemy już, czym maca jest. Maca występuje w różnych odmianach i to właśnie
kolor je wyróżnia.
Najlepsze kolory
macy dla zdrowia:
czarny, fioletowy,
żółty.
Ale najpierw zajmijmy się ogólnymi właściwościami wspólnymi dla wszystkich
barw.
Na stresy i brak siły
Maca działa przede wszystkim wzmacniająco, czyli jak brakuje nam energii do
walki z codziennością,
zwiększa wytrzymałość fizyczną, wspomaga walkę z anemią, działa nas ożywczo
i odżywczo,
zmniejsza również ryzyko powstania raka, spowalnia procesy starzenia.
Maca nie zmienia poziomu hormonów we krwi, ale stanowi siłę napędową poprzez
swoje odżywcze
działanie dla systemu endokrynnego, umożliwiając produkcję hormonów w ilościach
zaspokajających
aktualne potrzeby organizmu. Maca polecana jest również osobom zmagającym
się depresją.
Najlepsze kolory dla zdrowia: czarny, fioletowy i żółty.
A gdyby tak połączyć w jedność to dopiero siła.
Połączenie trzech rodzajów macy sproszkowane w kapsułkach to kompleksowa siła.
Wszystkie zalety macy w jednym to dobre połączenie wszystkich jej rodzajów.
MacaPro®
Dobra strona alkoholu
Społecznie alkohol postrzegamy jako używkę, ale większość wie, że ma szczególnie
w ziołolecznictwie właściwości zdrowotne bo pozwala na "wyciągnięcie" z
roślin tego co w nich najlepsze i nie wymaga żadnej dodatkowej konserwacji.
Procentowe Trio
to najlepsze połączenie
Maca w ekstrakcie alkoholowym lepiej się przyswaja i mocniej działa na cały
organizm.
Maca Czarna
energetyzuje,
ułatwia
przyswajanie wiedzy, poprawia pamięć i jakość męskiego nasienia. Zawiera
więcej jodu niż jej jaśniejsze odmiany, stąd poleca się ją bardziej mężczyznom
w celu regulacji układu
hormonalnego. Poprawia funkcje seksualne obu płci. Poprawia
płodność, zmniejsza
ryzyko poronień. Szczególnie dedykowana jest mężczyznom
z
przerostem gruczołu krokowego i osobom chorym na osteoporozę. Zawiera też
więcej białek, sodu,
witaminy B2 i żelaza.
Maca Fioletowa
u nas określana jako czerwona
dla kobiet ponieważ korzystnie wpływa na układ hormonalny
szczególnie w okresie
menopauzy, zmniejszając jej nieprzyjemne dolegliwości, ale co ważne poprawia
funkcje seksualne obu płci. Poprawia płodność, zmniejsza ryzyko poronień.
Maca żółta
działa najłagodniej ze wszystkich rodzajów macy. Pozytywnie wpływa na
nastrój i łagodnie dodaje energii, pomaga wyregulować wydzielanie hormonów.
Polecana osobą nie wymagającym silnego wspomagania jakie daje maca czarna
i fioletowa.
Maca Żółta określana jest również jako Złota.
Stworzony świat tak funkcjonuje, że samemu wiele nie zdziałamy.
Kolor jak zwykle
ma znaczenie.
A to ci niespodzianka.
Co tu robi ten przemiły pan? Kto to?
NASA wpisała Macę (Lepidium meyenii Walp.) na listę żywności dla kosmonautów.
Amerykańska Narodowa Agencja Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej (NASA) włączyła
Macę w skład energizującej żywności przeznaczonej dla astronautów.
Właśnie ten pan - Carlos Noriega - astronauta, którego przodkowie pochodzą z
Peru zaproponował Macę jako jeden z elementów super żywności dla astronautów.
Noriega brał udział w kilku misjach kosmicznych na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej
ISS.
Wiedział, że w czasie trwania misji niezbędna jest jasność umysłu i refleks.
Dlatego postanowił zainteresować NASA wynikami badań nad Macą, którą sam zażywał
regularnie od wielu lat. Naukowcy NASA nie kryli zaskoczenia, dowiadując
się, że Maca ma tak wielki wpływ na utrzymanie świetnej kondycji fizycznej
i umysłowej. Po dokładnym przebadaniu entuzjastycznie włączyli ją do diety
astronautów.
Obecnie wszyscy astronauci na ISS regularnie zażywają Macę!
MacaPro®
Wiosna na całego!
Ciepełko, przepięknie?
Tak, ale są tacy, dla których zaczyna się koszmarny
okres.
Co roku ten
sam, powtarzający się niczym zły sen.
Ciągłe smarkanie, kichanie, łzy, pocieranie,
swędzenie skóry i drapanie.
Istny horror.
Spojrzysz w lustro - czerwonoocy atakują!
Zaraz zacznie wszystko kwitnąć.
Taki czas. Takie prawa natury.
Jedni się nimi zachwycają,
inni przeklinają.
Ale zamiast przeklinać
trzeba walczyć o swoje zdrowie czyli działać.
Pomimo
opuchniętych oczu, otworzyć je szeroko i czytać.
Plan antyhorror - obniżyć, zmniejszyć,
wyeliminować
Zamiast chemicznych środków i dziwnych tabletek dostępnych w każdym spożywczaku,
markecie, czy na
stacji benzynowej, lepiej wybrać zdrowe naturalne środki, które nie tylko
podziałają doraźnie.
Nie lubimy nadgorliwych. Poznać bliżej wroga
Alergia jest niczym innym jak nadmierną reakcją układu odpornościowego. Układ
odpornościowy działa nadgorliwie. Słowo pochodzi od greckich wyrazów: allos
- inny i ergon
- działanie.
U alergików układ odpornościowy postrzega świat, lub jego elementy
jako
wroga. Oprócz wielu objawów alergii niepokarmowej, typowy jest katar sienny,
który pojawia
się gdy do błony śluzowej nosa dotrą pyłki drzew, traw, chwastów lub zbóż.
Jednak wodnisty
katar czy kichanie mogą pojawić się, gdy do śluzówek dostaną się roztocza kurzu
domowego, pleśń lub alergeny zwierzęce - sierść lub ślina kota czy konia. Do
tego zwykle
towarzyszy zaczerwienienie i łzawienie oczu.
Co pomaga? Przyjaźń przede wszystkim
Dobry Probiotyk i jeszcze raz probiotyk, powinien zaprzyjaźnić się z alergikiem.
Bo
najczęściej alergia zaczyna się w jelitach i trzeba je wspierać.
Rutynowo do walki z alergią podaje się środki antyhistaminowe,
których
zadaniem jest blokowanie wydzielania histaminy w organizmie. Krople do nosa
zmniejszające ilość wydzieliny. Preparaty likwidujące swędzenie i łzawienie
oczu.
Powszechnie dostępna jest ogromna ilość specyfików, a jakość różna i skład
też. Nie
pomagają w walce z problemem - po prostu przykrywają niechciane objawy.
Pollenzym
Dobry zestaw antyalergiczny
to odpowiednie wyciągi i ekstrakty roślinne
połączone z witaminą C bez dodatkowych wypełniaczy i sztucznych dodatków, które
przy
atakowanym organizmie jeszcze bardziej go osłabiają.
Bromelaina to enzym rozkładający
białko, wspomagający aktywnie organizm w jego trawieniu działa przeciwzapalnie,
łagodzi
bóle i opuchliznę oraz wspomaga gojenie tkanek. Łagodzi objawy zapalenia zatok.
Jak to
działa?
Krwinki białe układu immunologicznego często wykorzystują enzymy w
celu
strawienia szkodliwych wirusów i bakterii oraz niestrawionych resztek pokarmowych,
które
mogą powodować alergie. Dodatkowe enzymy z pokarmów mogą zmniejszać obciążenie
układu odpornościowego, dzięki czemu może on skuteczniej zwalczać wirusy i
bakterie.
Kwercetyna ma działanie antyhistaminowe, przeciwzapalne - pomaga osobom
cierpiącym
uczulenie. Szczególnie skutecznie łagodzi katar sienny. Witamina C wzmacnia
nasz system
immunologiczny. Jest skutecznym antyutleniaczem i ma również działanie
przeciwhistaminowe.
Pollenzym
Najlepszym sposobem na pozbycie się wszelkich alergii
jest WIEDZA!
Przeczytaj
Niedospani Ogłaszamy - sezon działkowy rozpoczęty
czyli za haczki, motyki, grabki, szpadle chwyć i do ogródka marsz.
Kopać, siać i hakać trzeba. Zasuwać pełną parą wszak na wszystko
w przyrodzie jest
odpowiedni moment. Wiosna!
Swoje zawsze lepsze, a wygląd nie jest ważny ku chwale zdrowia.
Wiadomo taka swoja marchewka, pomidor, śliwka i malinka zawsze smaczniejsza.
Najważniejsza natura
Ważne by było naturalne, bez sztucznych nawozów i innych dodatków.
Może być mniejsze i nie lakierowane, ale by było zdrowe.
Po całodziennym oraniu oczy cieszy wykonana praca, ale ból już mniej.
Bolą
ręce, nogi i nie przyzwyczajony do tej roli
często wieczorem Cały Człowiek boli.
ZMIANY POGODY
przez zimę, ktoś powie, kości się zastały.
Takiej teori bym nie uznawała,
ale po prostu taki wysilek to kolagen się zużywa, a ból czy pobolewanie pokazuje,
ze smarowidła brak.
Susza w stawach panuje.
Łożyska nie nasmarowane :)
Więc tak jak ogród podlewać i nawozić, trzeba zadbać o stawy.
Goloneczka i seteczka - rozsławiony kolagen.
Jedna goloneczka na rok niewiele nam pomoże, choć mawiają, że galat dobry na
stawy. Ilość jaką
należy zjeść dla efektu w awaryjnej sytuacji obciąży nam prędzej wątrobę.
Setka też niewiele pomoże. No może
chwilowo - przeciwbólowo i zaostrzy stan zapalny.
Kolagen potrzebny od zaraz.
Dlaczego?
Będzie trochę definicji - Kolagen to białko, w tkance łącznej. Produkowane
jest przez
organizm człowieka. Znajduje się on w skórze, ścięgnach i chrząstkach stawowych.
Białko to
składa się z kilkudziesięciu aminokwasów w kształcie łańcuchów, które łączą
się i tworzą w
ten sposób włókna. Wraz z wiekiem jego poziom drastycznie spada w naszym organizmie.
Również sposób odżywiania ma na jego poziom wpływ. Skłonność do rozstępów,
stany
zapalne w stawach, czy starzenie się skóry.
Nie mniej ważna w procesie powstawania kolagenu jest witamina C. Jej niedobór
znacznie
spowalnia, a nawet uniemożliwia powstawanie kolagenu.
Algebra zdrowia
Równanie matematyczne z kolagenem trudne do rozwiązania, dużo niewiadomych
a wyniki się nie
zgadzają. Kolagen kolagenowi nierówny. Większość preparatów albo ma go niewiele
albo
przetworzony w sposób, który nie daje efektu oprócz jednego gwarantowanego
- odchudza portfel.
Kolagen natywny
niezdenaturowany, czyli taki, który występuje w chrząstkach.
– Kolagen typu II jest głównym białkiem w chrząstkach stawowych i szklistych
(stanowi od 50
do 90 proc. wszystkich białek). Niezdenaturowany, czyli w najczystszej postaci
kolagen typu
II jest substratem do odtworzenia chrząstki odpowiedzialnej za rozciąganie
i wytrzymałość układu kostnego.
Stwierdzono też, na drodze badań, że podany doustnie modeluje
działanie
układu immunologicznego (odpornościowego), zapobiegając
autoimmunologicznej destrukcji - samoniszczenia w obrębie chrząstki stawowej,
co w
znacznej mierze pozwala na poprawę ruchomości i elastyczności stawów.
Stawy
lubią kompleksowe i działania sportowe
Jak w wielu przypadkach działać trzeba kompleksowo, a w kompleksy nie popadać.
Trzeba działać drużynowo czyli musi być jak w piłce nożnej obrońca,
pomocnik atak.
Czyli usuwamy ból, stan zapalny stawów, wspomagamy regenerację.
Taki zgrany
zespół do "naoliwienia" Twoich stawów to
Reumex Curcumin
zawierający
kurkuminę - z wysoką biodostępnością, olej rydzowy z Lnicznika siewnego (Camelina
Sativa), niezdenaturowany kolagen typu II, Bioperynę i witaminy C oraz D.
Witamina C
przyczynia się do prawidłowego tworzenia kolagenu dla normalnej funkcji
chrząstki i kości.
Witamina D3 przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji mięśni i kości.
Bioperyna zwiększa wchłanianie kurkuminy, witaminy D3 i witaminy C.
Olej Camelina, ponieważ jego nasiona zawierają wyjątkową ilość (do 45%) kwasów
tłuszczowych Omega-3. Olej z rodziny Camelina jest doskonałym źródłem zdrowych
dla
serca tłuszczy i silnych przeciwutleniaczy.
Reumex Curcumin
Dziękuję Tobie za to że jesteś stałym czytelnikiem naszego Biuletynu.
Bądź przerażająco zdrowy!
Pozdrawiam z uśmiechem :)
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Jedziemy do Meksyku, zabierasz się w podróż z nami?
To nie prima aprilis! Wybieramy się w podróż smaków do Meksyku. Na głowie
sombrero, a w duszy gitara gra.
Wiosna już jest choć słabo się jeszcze zieleni. To nic. Poczekamy,
a tymczasem korzystajmy z tego co mamy dla zdrowia.
Łamiemy stereotypy. Czy zdrowie smakuje?
Aloes to roślina powszechna w Polsce. W wielu polskich domach stoi sobie w
doniczce kłując
boleśnie nieuważnych.
Smak soku z aloesu no… ujmijmy to no... nie zachęca.
Mowa o soku 100 % bez dodatku
substancji,
które by ten smak miały zmienić. Więc się utarło aloes jest niesmaczny.
Na pewno ?
Czy sok z jabłek świeżo zerwanych z eco hodowli i wyciskany bezpośrednio nie
smakuje inaczej jak
ten kiedy jabłka leżą gdzieś tygodniami, w transporcie, pryskane są nie wiadomo
czym i poddane
obróbce termicznej.
Różnica jest?
Tak samo z aloesem, ten który zwykle dociera na nasz rynek musi przebyć dłuuugą
drogę, odpowiednio
zabezpieczony różnymi środkami i potem gdzieś przetwarzany. Po prostu enigma
czyli zagadka, tajemnica... producenta?
Odporność na klimat - nadciąga zielony lekarz
Aloes w wielu krajach określany jest jako zielony lekarz. Doskonale przystosował
się do trudnych
warunków wegetacji z ograniczoną ilością wody.
Dlaczego roślina pustynna jest
w stanie przetrwać
długie okresy suszy i upałów? To dzięki zawartym w liściach rośliny pojemnikom
wypełniających
się wodą
przez okres 3-5 lat, która przekształca się w naturalny żel.
Jest nas wielu
Aloes występuje w kilkudziesięciu odmianach. Sposród wielu 29 wykazuje włściwości
lecznicze a
najbardziej aktywny jet właśnie Aloe vera (Aloe barbadensis) powszechnie
stosowany. Historyczna podróż
Sok z aloesu wykorzystywali starożytni Grecy, Arabowie oraz Hebrajczycy. Jego
nazwa arabska to po
prostu "kwaśna, świetlista substancja". W Afryce ludy koczownicze nazywają
aloes "lilią pustyni".
Według starożytnych Egipcjan sok - "krew" aloesu dodawała urody, zdrowia i
zapewniała
nieśmiertelność. Dlatego też nazywali ją "rośliną nieśmiertelności" i umieszczali
w grobowcach
zmarłych faraonów.
Podróżnik Krzysztof Kolumb zabierał aloes na swoje morskie
wyprawy,
mówiąc o nim "lekarz
w doniczce".
Co on w sobie ma?
Aloes (Aloe vera) - jego liście zawierają miąższ składający
się w 96% z wody. Pozostałe 4% – to
substancje o stwierdzonej aktywności biologicznej, których jest ponad 270.
Aloes posiada witaminy A, C, E i z grupy B; ma również minerały magnezu, wapnia,
cynku i selenu,
potasu, sodu miedzi czy manganu.
Aloes zawiera też 20 aminokwasów w tym 8 aminokwasów, które organizm sam nie
potrafi
wytworzyć i trzeba je koniecznie dostarczać wraz z dietą.
Ma również szereg
kwasów tłuszczowych:
linolowy, linolenowy, mirystynowy, kaprylowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy
i kwas stearynowy.
Aloes zawiera enzymy (np. bradykinaza), mono, bi- oraz polisacharydy lub ich
pochodne (np.
glukoproteiny), które mają zdolność wiązania się z białkami błon komórkowych
i osocza. Ważnymi
składnikami jednaj są molekuły cukrowe o długich łańcuchach – mukopolisacharydy,
m.in.
acemannan (doskonały immunostymulator aktywizujący makrofagi).
Aloes ma również sterole roślinne – kampesterol oraz beta – sitosterol;
Trochę wiedzy produkcyjnej
Z aloesu głównie pozyskuje się miąższ zawarty w szarozielonych, grubych, mięsistych
liściach. Miąższ ma strukturę galaretowatą i barwy jasnozielonej.
Miąższ pozyskiwany jest przez obranie liści ze skóry, potem kilkakrotnie płucze
się tę masę i wyciska sok. W ten
sposób otrzymujemy czysty żel aloesowy pozbawiony gorzkiego i silnie przeczyszczającego
soku zwanego
alona, w skład którego wchodzą związki: aloina (żółta ciecz obecna w kanalikach
liści), która jest C-glukozydem aloeemodynoantronu oraz barbaloina, które
zawiera pulpa aloesowa ( w
przeciwieństwie do czystego miąższu).
Ale co to dla
nas oznacza?
Surowcem pozyskiwanym z aloesu jest przede wszystkim miąższ, zawarty w szarozielonych,
grubych, mięsistych, mieczowatych liściach. Miąższ jest galaretowaty, jasnozielony.
Z aloesu
pozyskuje się również pulpę aloesową, w skład której wchodzi oprócz miąższu
i soku również skóra
wierzchnia liści. Oba surowce – miąższ z sokiem (alona) i pulpa aloesowa mają
inne właściwości.
Pij sukulent na zdrowie
Sok z aloesu przede wszystkim działa odtruwająco, oczyszczające, jest źródłem
antyutleniaczy,
regeneruje organizm, przywraca równowagę kwasowo-zasadową, reguluje metabolizm,
zwiększa
moc układu immunologicznego gdyż zawarte w soku acemannan i glukomannan pobudzają
aktywność makrofagów niszczących bakterie i wirusy.
Makrofagi w miarę starzenia
się organizmu
stają się mniej aktywne; aktywacja ich odbywa się m.in. poprzez glukomannan,
który przyłącza się do
makrofagów w specjalnych miejscach na ich powierzchniach zwiększają ilość leukocytów
we krwi,
które przeciwdziałają autoimmunologicznym reakcjom organizmu, powodują wzrost
produkcji substancji
stymulujących reakcje immunologiczne – interferony i interleukiny, sprzyjają
produkcji dysmutazy
nadtlenkowej i glutationu, aktywizują limfocyty T (m.in. przez tzw. aloektyny).
Aloes ułatwia defekację bo
nawadnia masy kałowe, regeneruje wątrobę i zapobiega osadzaniu się kamieni
nerkowych.
Ale to nie
wszystko
Aloes może pomóc z bólami stawów spowodowanych ich sztywnością i
poprawić ich
ruchomość. Sok z aloesu zawiera fitosterole więc wpływa korzystanie na układ
sercowo naczyniowy
obniżając cholesterol.
Uwaga!
Aloes wprowadzamy stopniowo, zaczynając od małych dawek. Spożyty w większej
ilości
może zadziałać przeczyszczająco.
Kiedy boli i piecze. Smaruj się
W moim rodzinnym domu ten sukulent rośnie od wielu lat, próbowaliśmy nawet
sami stworzyć aloesowy
kosmetyk, ale nasza kosmetyczna przygoda zamieniła się w bolesne doświadczenie.
Wiele firm kosmetycznych produkuje żele do ciała z aloesem, ale należy zwrócić
uwagę ile go tam
jest, żeby spełniał swoje zadanie, łagodzenia, gojenia ran.
Żel aloesowy, zawierający 97% aloesu, pobudza do aktywności fibroblasty -
komórki tkanki łącznej,
które rozmnażają się szybciej i powodując wzrost naczyń krwionośnych wpływając
tym samym na
regenerację i odbudowę skóry.
To świetny środek na ukąszenia, oparzenia, zmiękczający skórę.
Bebe por
salud! - Pij na zdrowie!
Francuskie produkty
z meksykańskiego Aloesu
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|