Twój ulubiony Biuletyn

Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 252

Zdrowie dla wszystkich.
Niech nikt nie odejdzie skrzywdzony.

Witam Cię serdecznie!
To już dwieście pięćdzisiąty drugi numer biuletynu, którego głównym tematem jest jak najszerzej pojęta Naturalna Medycyna.

Wiosna na całego, więc tym bardziej Dziękuję Tobie, że po uroczych spacerach znalazleś czas na czytanie mojego Biuletynu.
Proszę! Czytaj do końca :)

Wiosna to taka pora, że czapki wędrują do szafy.
Ale niektórzy mają problemy i walczą o bujniejszą fryzurę.
Chcesz mieć piękne włosy?
Przeczytaj mój artykuł
Trzeba mieć w głowie, by mieć na głowie

Karolina Kamińska

Kakao Criollo


Uwolnij endorfiny
Zastanawiałeś się kiedyś jakby wyglądał świat gdyby nie było czekolady?
Byłby z pewnością smutniejszy.
Ta cudowny tabliczka czekolady.
Gdy goście przychodzili staliśmy zawsze przy drzwiach w oczekiwaniu na słodką, zawsze za małą :), odrobinkę czekolady. A potem do pokoju i pałaszowanie.

Nic nie może wiecznie trwać
teraz jako dorośli, sami możemy sobie kupić czekoladę, ale to już nie to.
A przecież więcej nam w życiu endorfin potrzeba, niż jako dzieciom. Współczesna czekolada nie sprawia nam już takiej przyjemności. Inna sprawa, że taka tania czekoladopodobna czekolada to nie ten wspaniały smak i zdrowie, a mieszanina tłuszczów z mega ilością cukru z małą ilością tego co w niej dla nas najlepsze - KAKAOWCA.

Każdy może żyć bosko

Ludzkość to ma dobrze. Mamy boskie jedzenie i napoje i to naturalne. Mamy zwykłe ludzkie podniebienia, ale natura pozwala nam na boskie smaki.
Jest majówka można być na rauszu.

Wybieram czekoladowy rausz. Czyli dobra zabawa, bez efektów ubocznych. Dosłownie. W tłuszczyk na boczku na pewno nie pójdzie.

Skąd u nas ten luksus?
Należą się podziękowania Kolumbowi, bo to właśnie on przywiózł ziarno kakaowca. Ale historia sięga do zdecydowanie wcześniejszych czasów. Za prekursorów spożywania ziaren uważa się lud Omleków, którzy jeszcze przed Majami i Aztekami spożywali ziarna Kakaowca.

Ludy Majów stworzyły pierwszą wersję czekolady.
Opracowali metody fermentacji i mielenia ziarna kakaowca przyrządzając napój zwany w języku nahuatl xocolatl, czyli w dosłownym tłumaczeniu gorzką wodę. Ten niezwykły napój składał się ze zmielonych ziaren kakaowca z wodą i mączką kukurydzianą. Do tego miód i sproszkowane chili. Z czasem ziarno kakaowca stanowiło walutę i kojarzone było z luksusem.

Lubimy Trudne przypadki bo są lepsze
Ziarno kakaowca występuje w trzech odmianach.
Criollo to odmiana kakao, które choć najtrudniejsza w uprawie, delikatna i kapryśna, cechuje się najwyższą jakością, wartościami odżywczymi i bogactwem smaku. Gatunek stanowi mniej niż 3% światowych upraw. To najstarszy i pierwotny gatunek uprawiany w Ameryce Południowej.

I właśnie odmiana Criollo
powinna być uzupełnieniem naszej diety jako zdrowa żywność.

Inne odmiany jak Forastero czy Trinitario są już uprawiane na skalę masową i niestety ich jakość oraz smak jest daleki od Criollo.

Zdrowa surowizna.
Większość produktów jakie powinniśmy spożywać powinny być surowe dlatego kakao w takiej formie będzie dla nas najbardziej odpowiednie.

Czekoladowy rausz. Uzależnij się zdrowo.
Jest majówka - można być na rauszu. Wybieram czekoladowy rausz. Czyli dobra zabawa, bez efektów ubocznych, dosłownie w "oponkę" na pewno nie pójdzie. Bo ziarno kakaowca nie tuczy, wręcz przeciwnie odchudza dzięki zawartości polifenoli i teobrominy.

Kakaowiec dodaje energii
siły, mobilizuje organizm, stąd możemy spalić więcej kalorii. Dostarcza nam antyoksydantów, przeciwutleniaczy, a także potas dla siły serca, przeciw obrzękom limfatycznym, żelazo, chrom, cynk i mnóstwo magnezu, którego nam po prostu zawsze potrzeba. Znajdziemy tam również selen, mangan, witaminę C i witaminy z grupy B.

Kakaowiec ogranicza apetyt
i wspomaga trawienie, zawiera też kwas oleinowy, który dba o właściwe stężenie cholesterolu.

Kakaowe rozkosze i radość
Od dawien dawna wiadomo, że kakaowiec to afrodyzjak, jego ziarna zawierają także fenyloetyloaminę, powszechnie znaną jako chemiczny związek miłości. Substancja ta wydziela się w naszym mózgu w chwilach przyjemności, oraz podniecenia seksualnego. Zatem gdy brak ochoty na miłosne igraszki warto podsunąć partnerowi i wspólnie podgryzać ziarna kakaowca.

Criollo

Ziarna kakaowca zawierają Tryptofan
który musimy dostarczać z dietą. Tryptofan to aminokwas, konieczny do produkcji białek, enzymów i tkanki mięśniowej. Do jego zadań należy udział w wytwarzaniu serotoniny, tzw. hormonu szczęścia, jego niedobór przyczynia się do depresji. Tryptofan bierze też udział w wytwarzaniu melatoniny, czyli hormonu odpowiedzialnego za rytm okołodobowy organizmu, udział w biosyntezie niacyny (witaminy PP), wpływa na syntezę rodopsyny, czyli widzenia po zmroku i wiele innych.

Prawdziwe najlepsze
kakao Criollo

Gorąco zabija
Czy można zepsuć smak czekolady?
Ano można, można, czyli co kupisz w markecie.

Obróbka termiczna, czyli przetwarzanie kakaowca, szczególnie przemysłowo by czekoladopodobna "czekolada" trafiła do sreberek, powoduje utratę większości witamin i minerałów. Czekolada, która jest dostępna w sprzedaży za 5 złotych o "wysokiej zawartości masy kakaowej" to kwasidło, które próbuje się przełamać cukrem. A to oprócz smaku zabija właściwości kakaowca. Bzdura, że to źródło magnezu. To mnóstwo, cukru, półsyntetyczny emulgator i stabilizator otrzymywany z poliglicerolu i oleju rycynowego, czyli E476. Oczywiście jak zwykle znajdziecie informację , że nie jest szkodliwy. Tak, nam mydlą, ale czego się nie robi by sprzedać.

Imponująca jest technologia przemysłowej produkcji taniej czekolady. Najpierw odchudzanie, by dobry tłuszcz w niewielkich ilościach wykorzystać w wielu wyrobach cukierniczych. Potem dotłuszczanie tanim olejem palmowym, bo bez tłuszczu to ten wynalazek byłby absolutnie bezsmakowy. Sensu nie potrafię dostrzec, ale widać ekonomia rządzi się innymi prawami.

Co proponuję?
ZRÓB TO SAM!
Kup najlepsze kakao na świecie.
Poszukaj w internecie przesmacznych Zdrowych receptur
i będziesz spokonie mógł powiedzieć
Wiem co jem!
Wiem co moi bliscy jedzą.

Podstawowy komponent dla
Twoich cukierniczo kakaowych wyczynów
Kakao Criollo
Kakao Criollo

 

Yacon


Życzenia
czy to majówka czy codzienna szarówka czy święta inne, okazji zawsze jest wiele i bez okazji by życzyć wiele. My Wam życzymy już dzisiaj
SŁODKIEGO ŻYCIA.

Poniżej prosta, słodka i zdrowa metoda realizacji życzeń.
Na drzewie nie rośnie a jabłkiem jest?
Czy wszystkie jabłka muszą rosnąć na drzewie? Nie. Korzeń Yacon właśnie określany jest jabłkiem ziemi, bo smakiem przypomina jabłko o lekko arbuzowej nucie choć niektórym smakuje gruszką. A w wyglądem przypomina ziemniak, zdecydowanie ładniejsze są jego kwiaty w kolorze żółtym.

Czarodziejskie jabłko zdrowia
Yacon to rosnąca na terenie Peru roślina, która osiąga nawet 2 metry. Smallanthus sonchiflius bo tak brzmi nazwa rośliny. Wykorzystywana była już przez Inków zarówno w celach spożywczych jak i leczniczych czyli znowu fundujemy powrót do przeszłości, ale jak nie skorzystać z takiej mądrości, która choć starożytna jest aktualna. Zawiera prawie 20 różnych aminokwasów. Yacon to źródło błonnika, magnezu, żelaza, beta-karotenu oraz witaminy A, B1 i B2.

Kusić, grzeszyć czy wypada?
Na pokuszenie częstuj takim jabłkiem bez grzechu o swoje zdrowie czy łakomstwo bo Yacon to pogromca apetytu, więc konsekwencje takiego łakomstwa ci nie grożą. Spożywanie Yaconu obniża łaknienie bo zwiększa uczucie sytości, nie powoduje skoków cukru, stąd pozwala kontrolować ilość spożywanego jedzenia.

Liczby nie kłamią
słoik syropu z Yaconu zawiera o połowę mniej kalorii niż taki sam słoik miodu, a co ważne nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Ale ma jeszcze wiele innych właściwości.

Na pomoc diabetykom i nerwusom
Yacon - wywar z liści jako herbata jest podawana cukrzykom. Również jako syrop - stanowiący słodzik, w proszku czy jako przekąska w formie suszonych bulw.
Jak wspomniano nie podnosi poziomu glukozy, obniża ciśnienie krwi. Jest polecany osobom z podwyższonym cholesterolem i trójglicerydami oraz w stanach napięcia, bezsenności. Ułatwia wchłanianie wapnia, więc osoby chore na osteoporozę powinny sobie osłodzić nim swoje chore kości bez obaw bo wpływa korzystnie na poziom gęstości kości.

Trochę szczęścia dla jelit - Korzeniowy prebiotyk
Yacon swą słodycz zawdzięcza zawartej inulinie. Inulina jest polisacharydem należącym do grupy fruktanów, nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym i dzięki temu pełni funkcję błonnika pokarmowego. Działa prebiotycznie i pozwala utrzymać właściwe warunki dla flory bakteryjnej.

Inkowie szczególnie przygotowywali z liści Yaconu wywar w stanach zapalnych nerek, pęcherza, wątroby. Bulwy Yaconu mają działanie moczopędne.

Korzeń Yacon

Skromny eskulap - FOS
FOS główny składnik Yacon to fruktooligosacharydy, które pomagają w rozwoju właściwej flory bakteryjnej. Ponieważ w jelicie grubym ulegają fermentacji, powodują obniżenie pH w przewodzie pokarmowym wskutek czego powstają ważne dla nas kwasy organiczne: masłowy, mlekowy, octowy i propionowy.

Poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom. Zdrowe jelita to lepsza odporność - pamiętajmy.

Biesiady zacząć czas
Najprostszą i estetyczną formą słodzenia Yacon’em to syrop możesz go dodać do koktajlu, smoothie, herbaty, polać owoce, domowe lody, czy wszystko co (lub kogo;) chcesz sobie osłodzić.

Yacon w syropie

Skarb inków w kosmosie

Ty też możesz mieć Złoto Inków
Kto z nas nie oglądał filmów o indianach? Prawie każdy. Kultura indiańska jest niezwykle ciekawa i wielobarwna, ich zwyczaje i wierzenia są po prostu niezwykłe.
Kultura indiańska to przede wszystkim dbałość o zdrowie i naturalne sposoby leczenia chorób. Dla nich zioła i bogactwa naturalne były żywnością, lekiem, panaceum na choroby, rany odniesione podczas walk, ale stanowiły również broń. Wymagało to zdobywania wiedzy, i poszukiwań, w zakresie działania, stosowania i ilości jaką należy użyć. Swoją drogę zastanawiam się jak pozyskiwano grupę badawczą. Zgłaszali się na ochotnika, czy byli to wzięci do niewoli wrogowie?

Miła zdrowa rodzinka
Maca (Lepidium meyenii) pochodzi z rodzin kapustowatych. Najbliżsi krewniacy to rzepak gorczyca i kapusta czyli znana ekipa ze swojego zdrowia. Maca występuje pod różnymi nazwami: peruwiański żeń-szeń, trawa pieprzowa, pieprzowe ziele.
Zawiera większość niezbędnych dla człowieka aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witaminy w tym tiaminę, wit. B2, witaminę C, niacynę, minerały, sterole, glukozynolany.

Dodatkowo korzeń Maca, tak samo jak żeń-szeń, jest adaptogenem. Adaptogeny są to substancje, wspomagające odporność organizmu na stresy i przeżycia traumatyczne, stosowane w stanach wyczerpania, niepokoju i zmęczenia. Spożywanie macy prowadzi do zwiększenia energii, wytrzymałości, ale również do trzeźwej oceny sytuacji i odporności na stres.

Kolorowe hipoktyle. Trio Maca.
Bo we troje lepiej niż samemu.
Wiemy już, czym maca jest. Maca występuje w różnych odmianach i to właśnie kolor je wyróżnia.

Najlepsze kolory macy dla zdrowia:
czarny, fioletowy, żółty.

Ale najpierw zajmijmy się ogólnymi właściwościami wspólnymi dla wszystkich barw.

Na stresy i brak siły
Maca działa przede wszystkim wzmacniająco, czyli jak brakuje nam energii do walki z codziennością, zwiększa wytrzymałość fizyczną, wspomaga walkę z anemią, działa nas ożywczo i odżywczo, zmniejsza również ryzyko powstania raka, spowalnia procesy starzenia.

Maca nie zmienia poziomu hormonów we krwi, ale stanowi siłę napędową poprzez swoje odżywcze działanie dla systemu endokrynnego, umożliwiając produkcję hormonów w ilościach zaspokajających aktualne potrzeby organizmu. Maca polecana jest również osobom zmagającym się depresją.

Najlepsze kolory dla zdrowia: czarny, fioletowy i żółty.
A gdyby tak połączyć w jedność to dopiero siła.
Połączenie trzech rodzajów macy sproszkowane w kapsułkach to kompleksowa siła. Wszystkie zalety macy w jednym to dobre połączenie wszystkich jej rodzajów.

MacaPro®

Dobra strona alkoholu
Społecznie alkohol postrzegamy jako używkę, ale większość wie, że ma szczególnie w ziołolecznictwie właściwości zdrowotne bo pozwala na "wyciągnięcie" z roślin tego co w nich najlepsze i nie wymaga żadnej dodatkowej konserwacji.

Procentowe Trio to najlepsze połączenie
Maca w ekstrakcie alkoholowym lepiej się przyswaja i mocniej działa na cały organizm.

Maca Czarna
energetyzuje, ułatwia przyswajanie wiedzy, poprawia pamięć i jakość męskiego nasienia. Zawiera więcej jodu niż jej jaśniejsze odmiany, stąd poleca się ją bardziej mężczyznom w celu regulacji układu hormonalnego. Poprawia funkcje seksualne obu płci. Poprawia płodność, zmniejsza ryzyko poronień. Szczególnie dedykowana jest mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego i osobom chorym na osteoporozę. Zawiera też więcej białek, sodu, witaminy B2 i żelaza.

Maca Fioletowa
u nas określana jako czerwona dla kobiet ponieważ korzystnie wpływa na układ hormonalny szczególnie w okresie menopauzy, zmniejszając jej nieprzyjemne dolegliwości, ale co ważne poprawia funkcje seksualne obu płci. Poprawia płodność, zmniejsza ryzyko poronień.

Maca żółta
działa najłagodniej ze wszystkich rodzajów macy. Pozytywnie wpływa na nastrój i łagodnie dodaje energii, pomaga wyregulować wydzielanie hormonów. Polecana osobą nie wymagającym silnego wspomagania jakie daje maca czarna i fioletowa.
Maca Żółta określana jest również jako Złota.

A to ci niespodzianka.
Co tu robi ten przemiły pan? Kto to?

NASA wpisała Macę (Lepidium meyenii Walp.) na listę żywności dla kosmonautów. Amerykańska Narodowa Agencja Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej (NASA) włączyła Macę w skład energizującej żywności przeznaczonej dla astronautów.

Właśnie ten pan - Carlos Noriega - astronauta, którego przodkowie pochodzą z Peru zaproponował Macę jako jeden z elementów super żywności dla astronautów. Noriega brał udział w kilku misjach kosmicznych na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej ISS.

Wiedział, że w czasie trwania misji niezbędna jest jasność umysłu i refleks. Dlatego postanowił zainteresować NASA wynikami badań nad Macą, którą sam zażywał regularnie od wielu lat. Naukowcy NASA nie kryli zaskoczenia, dowiadując się, że Maca ma tak wielki wpływ na utrzymanie świetnej kondycji fizycznej i umysłowej. Po dokładnym przebadaniu entuzjastycznie włączyli ją do diety astronautów.

Obecnie wszyscy astronauci na ISS regularnie zażywają Macę!

MacaPro®



Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie"
zaprasza na swoją stronę

www.zyj-naturalnie.pl
Zyj naturalnie


"Żyj naturalnie" nr 6
możesz kupić w naszych sklepach.

Kliknij
Zobacz okładkę
Zamów pojedyńcze egzemplarze,
lub prenumeratę na nowej stronie

www.zyj-naturalnie.pl
Na której znajdziesz również
wiele ciekawych artykułów
aktualności i ciekawostek.

Nawet nie myśl o Zdrowiu
zanim nie przeczytasz
nowego dwumiesięcznika "Żyj naturalnie"!


Zanim kupisz nowy egzemplarz
zabacz co redakcja dla Ciebie przygotowała.

Mały bezpłatny pdf
w prezencie

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.

Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?

Odpowiadam:
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych.
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl

Żyj naturalnie
"Żyj naturalnie" Nr 6
kupisz od 1 maja w Twoim Urzędzie Pocztowym.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Pytaj o dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" w Salonach Prasowych Ruch.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe,
która to firma zapewnia Dostawę Prasy do
Restauracji, Kawiarni, Hotelu, Bistro, Salonu Motoryzacyjnego, Kliniki.

Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 59 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 32 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl

Przeczytaj

i zacznij od wspomagania
WĄTROBY
Pamiętaj
Wątrobę masz tylko jedną.

Olej z ostropestu

Wątroba to cudowna, ogromna fabryka chemii organicznej, która spełnia cztery funkcje: detoksykacyjną, metaboliczną, filtracyjną i magazynującą.
W dzisiejszych czasach cobyś nie robił i jakbyś się nie oszczędzał dostarczasz jej codziennie masę roboty. Pomóż jej.

Nie kłuje, nie boli i większość nie wie, że ich wątroba choruje. Gdy już pojawia się ból, to niestety mamy niewielkie szanse na uleczenie jej.

Podobno tylko jedna osoba na 100 000 ma w pełni zdrową i czystą wątrobę.

Chora wątroba przede wszystkim przestaje filtrować i przepuszcza toksyny do krwi, które zaczynają Cię błyskawicznie zatruwać.
Pomóż swojej Wątrobie!

Twoja wątroba będzie Ci wdzięczna, jeśli zaserwujesz jej odpowiednią dawkę ostropestu w najczystrzej, najaktywniejszej postaci. Olej z ostropestu 10 stopniowy to doskonałe wspomaganie wątroby i nie tylko wątroby.
Włącz Olej z ostropestu do codziennego jadłospisu.

Najlepszy
Olej z ostropestu

Aloes

Jedziemy do Meksyku, zabierasz się w podróż z nami?
To nie prima aprilis! Wybieramy się w podróż smaków do Meksyku. Na głowie sombrero, a w duszy gitara gra.

Łamiemy stereotypy. Czy zdrowie smakuje?
Aloes to roślina powszechna w Polsce. W wielu polskich domach stoi sobie w doniczce kłując boleśnie nieuważnych.
Smak soku z aloesu no… ujmijmy to no... nie zachęca.
Mowa o soku 100 % bez dodatku substancji, które by ten smak miały zmienić. Więc się utarło aloes jest niesmaczny.
Na pewno ?
Czy sok z jabłek świeżo zerwanych z eco hodowli i wyciskany bezpośrednio nie smakuje inaczej jak ten kiedy jabłka leżą gdzieś tygodniami, w transporcie, pryskane są nie wiadomo czym i poddane obróbce termicznej.
Różnica jest?
Tak samo z aloesem, ten który zwykle dociera na nasz rynek musi przebyć dłuuugą drogę, odpowiednio zabezpieczony różnymi środkami i potem gdzieś przetwarzany. Po prostu enigma czyli zagadka, tajemnica... producenta?

Odporność na klimat - nadciąga zielony lekarz
Aloes w wielu krajach określany jest jako zielony lekarz. Doskonale przystosował się do trudnych warunków wegetacji z ograniczoną ilością wody.
Dlaczego roślina pustynna jest w stanie przetrwać długie okresy suszy i upałów? To dzięki zawartym w liściach rośliny pojemnikom wypełniających się wodą przez okres 3-5 lat, która przekształca się w naturalny żel.

Jest nas wielu
Aloes występuje w kilkudziesięciu odmianach. Sposród wielu 29 wykazuje włściwości lecznicze a najbardziej aktywny jet właśnie Aloe vera (Aloe barbadensis) powszechnie stosowany.

Historyczna podróż
Sok z aloesu wykorzystywali starożytni Grecy, Arabowie oraz Hebrajczycy. Jego nazwa arabska to po prostu "kwaśna, świetlista substancja". W Afryce ludy koczownicze nazywają aloes "lilią pustyni".
Według starożytnych Egipcjan sok - "krew" aloesu dodawała urody, zdrowia i zapewniała nieśmiertelność. Dlatego też nazywali ją "rośliną nieśmiertelności" i umieszczali w grobowcach zmarłych faraonów.

Podróżnik Krzysztof Kolumb zabierał aloes na swoje morskie wyprawy, mówiąc o nim "lekarz w doniczce".

Co on w sobie ma?
Aloes (Aloe vera) - jego liście zawierają miąższ składający się w 96% z wody. Pozostałe 4% – to substancje o stwierdzonej aktywności biologicznej, których jest ponad 270.
Aloes posiada witaminy A, C, E i z grupy B; ma również minerały magnezu, wapnia, cynku i selenu, potasu, sodu miedzi czy manganu.

Aloes zawiera też 20 aminokwasów w tym 8 aminokwasów, które organizm sam nie potrafi wytworzyć i trzeba je koniecznie dostarczać wraz z dietą.
Ma również szereg kwasów tłuszczowych:
linolowy, linolenowy, mirystynowy, kaprylowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy i kwas stearynowy.
Aloes zawiera enzymy (np. bradykinaza), mono, bi- oraz polisacharydy lub ich pochodne (np. glukoproteiny), które mają zdolność wiązania się z białkami błon komórkowych i osocza. Ważnymi składnikami jednaj są molekuły cukrowe o długich łańcuchach – mukopolisacharydy, m.in. acemannan (doskonały immunostymulator aktywizujący makrofagi).
Aloes ma również sterole roślinne – kampesterol oraz beta – sitosterol;

Trochę wiedzy produkcyjnej
Z aloesu głównie pozyskuje się miąższ zawarty w szarozielonych, grubych, mięsistych liściach. Miąższ ma strukturę galaretowatą i barwy jasnozielonej.

Miąższ pozyskiwany jest przez obranie liści ze skóry, potem kilkakrotnie płucze się tę masę i wyciska sok. W ten sposób otrzymujemy czysty żel aloesowy pozbawiony gorzkiego i silnie przeczyszczającego soku zwanego alona, w skład którego wchodzą związki: aloina (żółta ciecz obecna w kanalikach liści), która jest C-glukozydem aloeemodynoantronu oraz barbaloina, które zawiera pulpa aloesowa ( w przeciwieństwie do czystego miąższu).

Ale co to dla nas oznacza?
Surowcem pozyskiwanym z aloesu jest przede wszystkim miąższ, zawarty w szarozielonych, grubych, mięsistych, mieczowatych liściach. Miąższ jest galaretowaty, jasnozielony. Z aloesu pozyskuje się również pulpę aloesową, w skład której wchodzi oprócz miąższu i soku również skóra wierzchnia liści. Oba surowce – miąższ z sokiem (alona) i pulpa aloesowa mają inne właściwości.

Pij sukulent na zdrowie
Sok z aloesu przede wszystkim działa odtruwająco, oczyszczające, jest źródłem antyutleniaczy, regeneruje organizm, przywraca równowagę kwasowo-zasadową, reguluje metabolizm, zwiększa moc układu immunologicznego gdyż zawarte w soku acemannan i glukomannan pobudzają aktywność makrofagów niszczących bakterie i wirusy.

Makrofagi w miarę starzenia się organizmu stają się mniej aktywne; aktywacja ich odbywa się m.in. poprzez glukomannan, który przyłącza się do makrofagów w specjalnych miejscach na ich powierzchniach zwiększają ilość leukocytów we krwi, które przeciwdziałają autoimmunologicznym reakcjom organizmu, powodują wzrost produkcji substancji stymulujących reakcje immunologiczne – interferony i interleukiny, sprzyjają produkcji dysmutazy nadtlenkowej i glutationu, aktywizują limfocyty T (m.in. przez tzw. aloektyny).

Aloes ułatwia defekację bo nawadnia masy kałowe, regeneruje wątrobę i zapobiega osadzaniu się kamieni nerkowych.

Ale to nie wszystko
Aloes może pomóc z bólami stawów spowodowanych ich sztywnością i poprawić ich ruchomość. Sok z aloesu zawiera fitosterole więc wpływa korzystanie na układ sercowo naczyniowy obniżając cholesterol.

Uwaga!
Aloes wprowadzamy stopniowo, zaczynając od małych dawek. Spożyty w większej ilości może zadziałać przeczyszczająco.

Kiedy boli i piecze. Smaruj się
W moim rodzinnym domu ten sukulent rośnie od wielu lat, próbowaliśmy nawet sami stworzyć aloesowy kosmetyk, ale nasza kosmetyczna przygoda zamieniła się w bolesne doświadczenie.

Wiele firm kosmetycznych produkuje żele do ciała z aloesem, ale należy zwrócić uwagę ile go tam jest, żeby spełniał swoje zadanie, łagodzenia, gojenia ran.
Żel aloesowy, zawierający 97% aloesu, pobudza do aktywności fibroblasty - komórki tkanki łącznej, które rozmnażają się szybciej i powodując wzrost naczyń krwionośnych wpływając tym samym na regenerację i odbudowę skóry.

To świetny środek na ukąszenia, oparzenia, zmiękczający skórę.

Bebe por salud! - Pij na zdrowie!

Francuskie produkty
z meksykańskiego Aloesu


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]