Twój ulubiony Biuletyn

Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 253

Zdrowie dla wszystkich.
Niech nikt nie odejdzie skrzywdzony.

Witam Cię serdecznie!
To już dwieście pięćdzisiąty trzeci numer biuletynu, którego głównym tematem jest jak najszerzej pojęta Naturalna Medycyna.

Wiosna na całego, więc tym bardziej Dziękuję Tobie, że po uroczych spacerach znalazleś czas na czytanie mojego Biuletynu.
Proszę! Czytaj do końca :)

Wiosna to taka pora, że czapki wędrują do szafy.
Ale niektórzy mają problemy i walczą o bujniejszą fryzurę.
Chcesz mieć piękne włosy?
Przeczytaj mój artykuł
Trzeba mieć w głowie, by mieć na głowie

Karolina Kamińska


Olej kokosowy

Jest już Nowy Tani olej Kokosowy!
Właśnie przyjechał prosto z Kerala, pięknej hinduskiej krainy kokosa.

Okazja!
W naszym sklepie wyprzedaż, do wyczerpania zapasów, oleju kokosowego z poprzedniej dostawy. Sprawdź!

Nowy Tani
Olej kokosowy

Olej kokosowy

Kakao Criollo


Uwolnij endorfiny
Zastanawiałeś się kiedyś jakby wyglądał świat gdyby nie było czekolady?
Byłby z pewnością smutniejszy.
Ta cudowny tabliczka czekolady.
Gdy goście przychodzili staliśmy zawsze przy drzwiach w oczekiwaniu na słodką, zawsze za małą :), odrobinkę czekolady. A potem do pokoju i pałaszowanie.

Nic nie może wiecznie trwać
teraz jako dorośli, sami możemy sobie kupić czekoladę, ale to już nie to.
A przecież więcej nam w życiu endorfin potrzeba, niż jako dzieciom. Współczesna czekolada nie sprawia nam już takiej przyjemności. Inna sprawa, że taka tania czekoladopodobna czekolada to nie ten wspaniały smak i zdrowie, a mieszanina tłuszczów z mega ilością cukru z małą ilością tego co w niej dla nas najlepsze - KAKAOWCA.

Każdy może żyć bosko

Ludzkość to ma dobrze. Mamy boskie jedzenie i napoje i to naturalne. Mamy zwykłe ludzkie podniebienia, ale natura pozwala nam na boskie smaki.
Jest majówka można być na rauszu.

Wybieram czekoladowy rausz. Czyli dobra zabawa, bez efektów ubocznych. Dosłownie. W tłuszczyk na boczku na pewno nie pójdzie.

Skąd u nas ten luksus?
Należą się podziękowania Kolumbowi, bo to właśnie on przywiózł ziarno kakaowca. Ale historia sięga do zdecydowanie wcześniejszych czasów. Za prekursorów spożywania ziaren uważa się lud Omleków, którzy jeszcze przed Majami i Aztekami spożywali ziarna Kakaowca.

Ludy Majów stworzyły pierwszą wersję czekolady.
Opracowali metody fermentacji i mielenia ziarna kakaowca przyrządzając napój zwany w języku nahuatl xocolatl, czyli w dosłownym tłumaczeniu gorzką wodę. Ten niezwykły napój składał się ze zmielonych ziaren kakaowca z wodą i mączką kukurydzianą. Do tego miód i sproszkowane chili. Z czasem ziarno kakaowca stanowiło walutę i kojarzone było z luksusem.

Lubimy Trudne przypadki bo są lepsze
Ziarno kakaowca występuje w trzech odmianach.
Criollo to odmiana kakao, które choć najtrudniejsza w uprawie, delikatna i kapryśna, cechuje się najwyższą jakością, wartościami odżywczymi i bogactwem smaku. Gatunek stanowi mniej niż 3% światowych upraw. To najstarszy i pierwotny gatunek uprawiany w Ameryce Południowej.

I właśnie odmiana Criollo
powinna być uzupełnieniem naszej diety jako zdrowa żywność.

Inne odmiany jak Forastero czy Trinitario są już uprawiane na skalę masową i niestety ich jakość oraz smak jest daleki od Criollo.

Zdrowa surowizna.
Większość produktów jakie powinniśmy spożywać powinny być surowe dlatego kakao w takiej formie będzie dla nas najbardziej odpowiednie.

Czekoladowy rausz. Uzależnij się zdrowo.
Jest majówka - można być na rauszu. Wybieram czekoladowy rausz. Czyli dobra zabawa, bez efektów ubocznych, dosłownie w "oponkę" na pewno nie pójdzie. Bo ziarno kakaowca nie tuczy, wręcz przeciwnie odchudza dzięki zawartości polifenoli i teobrominy.

Kakaowiec dodaje energii
siły, mobilizuje organizm, stąd możemy spalić więcej kalorii. Dostarcza nam antyoksydantów, przeciwutleniaczy, a także potas dla siły serca, przeciw obrzękom limfatycznym, żelazo, chrom, cynk i mnóstwo magnezu, którego nam po prostu zawsze potrzeba. Znajdziemy tam również selen, mangan, witaminę C i witaminy z grupy B.

Kakaowiec ogranicza apetyt
i wspomaga trawienie, zawiera też kwas oleinowy, który dba o właściwe stężenie cholesterolu.

Kakaowe rozkosze i radość
Od dawien dawna wiadomo, że kakaowiec to afrodyzjak, jego ziarna zawierają także fenyloetyloaminę, powszechnie znaną jako chemiczny związek miłości. Substancja ta wydziela się w naszym mózgu w chwilach przyjemności, oraz podniecenia seksualnego. Zatem gdy brak ochoty na miłosne igraszki warto podsunąć partnerowi i wspólnie podgryzać ziarna kakaowca.

Criollo

Ziarna kakaowca zawierają Tryptofan
który musimy dostarczać z dietą. Tryptofan to aminokwas, konieczny do produkcji białek, enzymów i tkanki mięśniowej. Do jego zadań należy udział w wytwarzaniu serotoniny, tzw. hormonu szczęścia, jego niedobór przyczynia się do depresji. Tryptofan bierze też udział w wytwarzaniu melatoniny, czyli hormonu odpowiedzialnego za rytm okołodobowy organizmu, udział w biosyntezie niacyny (witaminy PP), wpływa na syntezę rodopsyny, czyli widzenia po zmroku i wiele innych.

Prawdziwe najlepsze
kakao Criollo

Gorąco zabija
Czy można zepsuć smak czekolady?
Ano można, można, czyli co kupisz w markecie.

Obróbka termiczna, czyli przetwarzanie kakaowca, szczególnie przemysłowo by czekoladopodobna "czekolada" trafiła do sreberek, powoduje utratę większości witamin i minerałów. Czekolada, która jest dostępna w sprzedaży za 5 złotych o "wysokiej zawartości masy kakaowej" to kwasidło, które próbuje się przełamać cukrem. A to oprócz smaku zabija właściwości kakaowca. Bzdura, że to źródło magnezu. To mnóstwo, cukru, półsyntetyczny emulgator i stabilizator otrzymywany z poliglicerolu i oleju rycynowego, czyli E476. Oczywiście jak zwykle znajdziecie informację , że nie jest szkodliwy. Tak, nam mydlą, ale czego się nie robi by sprzedać.

Imponująca jest technologia przemysłowej produkcji taniej czekolady. Najpierw odchudzanie, by dobry tłuszcz w niewielkich ilościach wykorzystać w wielu wyrobach cukierniczych. Potem dotłuszczanie tanim olejem palmowym, bo bez tłuszczu to ten wynalazek byłby absolutnie bezsmakowy. Sensu nie potrafię dostrzec, ale widać ekonomia rządzi się innymi prawami.

Co proponuję?
ZRÓB TO SAM!
Kup najlepsze kakao na świecie.
Poszukaj w internecie przesmacznych Zdrowych receptur
i będziesz spokonie mógł powiedzieć
Wiem co jem!
Wiem co moi bliscy jedzą.

Podstawowy komponent dla
Twoich cukierniczo kakaowych wyczynów
Kakao Criollo
Kakao Criollo


UWAGA!

Osoby zainteresowane preparatami dr Podbielskiego
TP-1 i TP-2
prosimy o kontakt telefoniczny

Telefon: +48 68 453 48 88
Komórka: +48 603 137 893

Kilka dni temu, konkretnie 9 maja o godzinie 06:26
media podały informację:

Między Wrześnią a Słupcą na autostradzie A2 przewróciła się cysterna przewożąca czekoladę. W wypadku ranny został kierowca.
W cysternie znajdowała się ciepła, płynna czekolada. Wylała się i zastygła na powierzchni.

Wyobraź sobie - 20 ton gorącej czekolady na asfalcie.
Jak to jak najszybciej zebrać by odblokować trasę i by ta czekolada nie spodowodowała następnych wypadków?

W komentarzach czytelnicy podsuwali najprzeróżniejsze rozwiązania, ale najczęściej proponowali - Zjeść!

Na przykład Pani Teresa napisała:
Filip Kot ma Pan rację ja sama też bym wyżarła tą czekoladę, bo strasznie ją lubię. I dziwić się że jakoś nie chudnę...

Pani Tereso!
Gdyby Pani jadła czekoladę swojej własnej produkcji uważoną z Kakao Croillo nie byłoby problemu z wagą. Polecam również moje ulubione lody kakaowe i lody czekoladowe. Oczywiście w rozsądnych ilościach :)



Bądź lizusem - Czekoladowym
Moja babcia chorowała zjadła loda - wyzdrowiała, to hit śpiewany na plaży.
Te sklepowe to raczej zdrowie rujnują, ale jak sami przyrządzimy z dobrych składników to mogą być naprawdę zdrowe. W przepisach wykorzystano prawdziwe kakao.
Co jest nam potrzebne:
poniżej składniki i opis.
Uwaga Moje lody mają wielką wadę - szybko znikają :-)

Czeko energia - Lody czekoladowe z suszonymi owocami i orzechami
● Kakao Criollo 3 łyżki jeżeli mało intensywne w smaku dodaj jeszcze
● Suszone mango bez cukru, bez konserwującej glazury, wolno suszone dla zachowania wartości odżywczych, lub żurawina suszona - możecie użyć- garść
● orzechy - dowolne - garstka
● mleko kokosowe 400 ml można użyć słodkiej śmietanki z dobrego źródła
● Można dodać 2 żółtka jajek, ale jajka "od dobrej" kury i wcześniej sparzone
● Syrop z Yacon lub miód akacjowy lub ksylitol - tutaj ilość zależnie od tego jak słodkie lubimy lody, stąd podaję na końcu.

Mleko kokosowe lub śmietankę podgrzewamy w garnku dodajemy kakao syrop z Yacon lub miód, mieszamy, kiedy wszystkie składniki się połączą, zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtko, mieszając energicznie by żółtka się nie ścięły. Wszystko blendujemy, wlewamy masę do pojemnika przeznaczonego do zamrażania.
Wkładamy na 2 godziny do zamrażarki. Wyjmujemy, mieszamy i z powrotem wkładamy do zamrażarki. Można też masę wlać do foremek na lody i włożyć patyczki do lodów.

Czeko moc - Lody czekoladowe z masą kakaową i masłem kakaowym
● Kakao 3 łyżki
● dowolny napój roślinny 400 ml. - owsiany, ryżowy, migdałowy
lub mleko prosto od krowy najlepiej z porannego udoju
● masa kakaowa 50 g.
● Syrop yacon lub Miód akacjowy - ilość według uznania
● masło kakaowe 50 g. - to zdrowy tłuszcz, a lody są cudowne, aromatyczne, mają bardziej miękką konsystencję to zdrowa alternatywa do śmietanki. Są przepyszne.

W przypadku mleka krowiego najpierw zagotowujemy.
Mleko/napój roślinny wlewamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy masę kakaową, masło kakaowe, oraz kakao. Słodzimy.
Kiedy kakao i masło i masa kakaowa się rozpuszczą wlewamy do pojemnika lub foremek na lody i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.
Gotowe miłego lizania.

Oczywiście możecie użyć innego miodu, ale miód akacjowy jest najdelikatniejszy i cudownie słodki, więc nie przyćmi smaku innych składników.

Podstawowy komponent dla
Twoich cukierniczo kakaowych wyczynów
Kakao Criollo
Kakao Criollo

Yacon


Życzenia
czy to majówka czy codzienna szarówka czy święta inne, okazji zawsze jest wiele i bez okazji by życzyć wiele. My Wam życzymy już dzisiaj
SŁODKIEGO ŻYCIA.

Poniżej prosta, słodka i zdrowa metoda realizacji życzeń.
Na drzewie nie rośnie a jabłkiem jest?
Czy wszystkie jabłka muszą rosnąć na drzewie? Nie. Korzeń Yacon właśnie określany jest jabłkiem ziemi, bo smakiem przypomina jabłko o lekko arbuzowej nucie choć niektórym smakuje gruszką. A w wyglądem przypomina ziemniak, zdecydowanie ładniejsze są jego kwiaty w kolorze żółtym.

Czarodziejskie jabłko zdrowia
Yacon to rosnąca na terenie Peru roślina, która osiąga nawet 2 metry. Smallanthus sonchiflius bo tak brzmi nazwa rośliny. Wykorzystywana była już przez Inków zarówno w celach spożywczych jak i leczniczych czyli znowu fundujemy powrót do przeszłości, ale jak nie skorzystać z takiej mądrości, która choć starożytna jest aktualna. Zawiera prawie 20 różnych aminokwasów. Yacon to źródło błonnika, magnezu, żelaza, beta-karotenu oraz witaminy A, B1 i B2.

Kusić, grzeszyć czy wypada?
Na pokuszenie częstuj takim jabłkiem bez grzechu o swoje zdrowie czy łakomstwo bo Yacon to pogromca apetytu, więc konsekwencje takiego łakomstwa ci nie grożą. Spożywanie Yaconu obniża łaknienie bo zwiększa uczucie sytości, nie powoduje skoków cukru, stąd pozwala kontrolować ilość spożywanego jedzenia.

Liczby nie kłamią
słoik syropu z Yaconu zawiera o połowę mniej kalorii niż taki sam słoik miodu, a co ważne nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Ale ma jeszcze wiele innych właściwości.

Na pomoc diabetykom i nerwusom
Yacon - wywar z liści jako herbata jest podawana cukrzykom. Również jako syrop - stanowiący słodzik, w proszku czy jako przekąska w formie suszonych bulw.
Jak wspomniano nie podnosi poziomu glukozy, obniża ciśnienie krwi. Jest polecany osobom z podwyższonym cholesterolem i trójglicerydami oraz w stanach napięcia, bezsenności. Ułatwia wchłanianie wapnia, więc osoby chore na osteoporozę powinny sobie osłodzić nim swoje chore kości bez obaw bo wpływa korzystnie na poziom gęstości kości.

Trochę szczęścia dla jelit - Korzeniowy prebiotyk
Yacon swą słodycz zawdzięcza zawartej inulinie. Inulina jest polisacharydem należącym do grupy fruktanów, nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym i dzięki temu pełni funkcję błonnika pokarmowego. Działa prebiotycznie i pozwala utrzymać właściwe warunki dla flory bakteryjnej.

Inkowie szczególnie przygotowywali z liści Yaconu wywar w stanach zapalnych nerek, pęcherza, wątroby. Bulwy Yaconu mają działanie moczopędne.

Korzeń Yacon

Skromny eskulap - FOS
FOS główny składnik Yacon to fruktooligosacharydy, które pomagają w rozwoju właściwej flory bakteryjnej. Ponieważ w jelicie grubym ulegają fermentacji, powodują obniżenie pH w przewodzie pokarmowym wskutek czego powstają ważne dla nas kwasy organiczne: masłowy, mlekowy, octowy i propionowy.

Poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom. Zdrowe jelita to lepsza odporność - pamiętajmy.

Biesiady zacząć czas
Najprostszą i estetyczną formą słodzenia Yacon’em to syrop możesz go dodać do koktajlu, smoothie, herbaty, polać owoce, domowe lody, czy wszystko co (lub kogo;) chcesz sobie osłodzić.

Yacon w syropie

Skarb inków w kosmosie

Ty też możesz mieć Złoto Inków
Kto z nas nie oglądał filmów o indianach? Prawie każdy. Kultura indiańska jest niezwykle ciekawa i wielobarwna, ich zwyczaje i wierzenia są po prostu niezwykłe.
Kultura indiańska to przede wszystkim dbałość o zdrowie i naturalne sposoby leczenia chorób. Dla nich zioła i bogactwa naturalne były żywnością, lekiem, panaceum na choroby, rany odniesione podczas walk, ale stanowiły również broń. Wymagało to zdobywania wiedzy, i poszukiwań, w zakresie działania, stosowania i ilości jaką należy użyć. Swoją drogę zastanawiam się jak pozyskiwano grupę badawczą. Zgłaszali się na ochotnika, czy byli to wzięci do niewoli wrogowie?

Miła zdrowa rodzinka
Maca (Lepidium meyenii) pochodzi z rodzin kapustowatych. Najbliżsi krewniacy to rzepak gorczyca i kapusta czyli znana ekipa ze swojego zdrowia. Maca występuje pod różnymi nazwami: peruwiański żeń-szeń, trawa pieprzowa, pieprzowe ziele.
Zawiera większość niezbędnych dla człowieka aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witaminy w tym tiaminę, wit. B2, witaminę C, niacynę, minerały, sterole, glukozynolany.

Dodatkowo korzeń Maca, tak samo jak żeń-szeń, jest adaptogenem. Adaptogeny są to substancje, wspomagające odporność organizmu na stresy i przeżycia traumatyczne, stosowane w stanach wyczerpania, niepokoju i zmęczenia. Spożywanie macy prowadzi do zwiększenia energii, wytrzymałości, ale również do trzeźwej oceny sytuacji i odporności na stres.

Kolorowe hipoktyle. Trio Maca.
Bo we troje lepiej niż samemu.
Wiemy już, czym maca jest. Maca występuje w różnych odmianach i to właśnie kolor je wyróżnia.

Najlepsze kolory macy dla zdrowia:
czarny, fioletowy, żółty.

Ale najpierw zajmijmy się ogólnymi właściwościami wspólnymi dla wszystkich barw.

Na stresy i brak siły
Maca działa przede wszystkim wzmacniająco, czyli jak brakuje nam energii do walki z codziennością, zwiększa wytrzymałość fizyczną, wspomaga walkę z anemią, działa nas ożywczo i odżywczo, zmniejsza również ryzyko powstania raka, spowalnia procesy starzenia.

Maca nie zmienia poziomu hormonów we krwi, ale stanowi siłę napędową poprzez swoje odżywcze działanie dla systemu endokrynnego, umożliwiając produkcję hormonów w ilościach zaspokajających aktualne potrzeby organizmu. Maca polecana jest również osobom zmagającym się depresją.

Najlepsze kolory dla zdrowia: czarny, fioletowy i żółty.
A gdyby tak połączyć w jedność to dopiero siła.
Połączenie trzech rodzajów macy sproszkowane w kapsułkach to kompleksowa siła. Wszystkie zalety macy w jednym to dobre połączenie wszystkich jej rodzajów.

MacaPro®

Dobra strona alkoholu
Społecznie alkohol postrzegamy jako używkę, ale większość wie, że ma szczególnie w ziołolecznictwie właściwości zdrowotne bo pozwala na "wyciągnięcie" z roślin tego co w nich najlepsze i nie wymaga żadnej dodatkowej konserwacji.

Procentowe Trio to najlepsze połączenie
Maca w ekstrakcie alkoholowym lepiej się przyswaja i mocniej działa na cały organizm.

Maca Czarna
energetyzuje, ułatwia przyswajanie wiedzy, poprawia pamięć i jakość męskiego nasienia. Zawiera więcej jodu niż jej jaśniejsze odmiany, stąd poleca się ją bardziej mężczyznom w celu regulacji układu hormonalnego. Poprawia funkcje seksualne obu płci. Poprawia płodność, zmniejsza ryzyko poronień. Szczególnie dedykowana jest mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego i osobom chorym na osteoporozę. Zawiera też więcej białek, sodu, witaminy B2 i żelaza.

Maca Fioletowa
u nas określana jako czerwona dla kobiet ponieważ korzystnie wpływa na układ hormonalny szczególnie w okresie menopauzy, zmniejszając jej nieprzyjemne dolegliwości, ale co ważne poprawia funkcje seksualne obu płci. Poprawia płodność, zmniejsza ryzyko poronień.

Maca żółta
działa najłagodniej ze wszystkich rodzajów macy. Pozytywnie wpływa na nastrój i łagodnie dodaje energii, pomaga wyregulować wydzielanie hormonów. Polecana osobą nie wymagającym silnego wspomagania jakie daje maca czarna i fioletowa.
Maca Żółta określana jest również jako Złota.

A to ci niespodzianka.
Co tu robi ten przemiły pan? Kto to?

NASA wpisała Macę (Lepidium meyenii Walp.) na listę żywności dla kosmonautów. Amerykańska Narodowa Agencja Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej (NASA) włączyła Macę w skład energizującej żywności przeznaczonej dla astronautów.

Właśnie ten pan - Carlos Noriega - astronauta, którego przodkowie pochodzą z Peru zaproponował Macę jako jeden z elementów super żywności dla astronautów. Noriega brał udział w kilku misjach kosmicznych na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej ISS.

Wiedział, że w czasie trwania misji niezbędna jest jasność umysłu i refleks. Dlatego postanowił zainteresować NASA wynikami badań nad Macą, którą sam zażywał regularnie od wielu lat. Naukowcy NASA nie kryli zaskoczenia, dowiadując się, że Maca ma tak wielki wpływ na utrzymanie świetnej kondycji fizycznej i umysłowej. Po dokładnym przebadaniu entuzjastycznie włączyli ją do diety astronautów.

Obecnie wszyscy astronauci na ISS regularnie zażywają Macę!

MacaPro®



Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie"
zaprasza na swoją stronę

www.zyj-naturalnie.pl
Zyj naturalnie


"Żyj naturalnie" nr 6
możesz kupić w naszych sklepach.

Kliknij
Zobacz okładkę
Zamów pojedyńcze egzemplarze,
lub prenumeratę na nowej stronie

www.zyj-naturalnie.pl
Na której znajdziesz również
wiele ciekawych artykułów
aktualności i ciekawostek.

Nawet nie myśl o Zdrowiu
zanim nie przeczytasz
nowego dwumiesięcznika "Żyj naturalnie"!


Zanim kupisz nowy egzemplarz
zabacz co redakcja dla Ciebie przygotowała.

Mały bezpłatny pdf
w prezencie

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.

Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?

Odpowiadam:
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych.
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl

Żyj naturalnie
"Żyj naturalnie" Nr 6
kupisz od 1 maja w Twoim Urzędzie Pocztowym.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Pytaj o dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" w Salonach Prasowych Ruch.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe,
która to firma zapewnia Dostawę Prasy do
Restauracji, Kawiarni, Hotelu, Bistro, Salonu Motoryzacyjnego, Kliniki.

Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 59 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 32 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]