Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 255
Zdrowie dla wszystkich. Niech nikt nie odejdzie skrzywdzony.
Witam Cię serdecznie!
To już dwieście pięćdzisiąty piąty numer biuletynu, którego
głównym tematem jest jak najszerzej pojęta Naturalna Medycyna.
Wiosna na całego, więc tym bardziej Dziękuję Tobie, że po uroczych spacerach
znalazleś czas na czytanie mojego Biuletynu.
Proszę!
Czytaj do końca :)
Wiosna to taka pora, że czapki wędrują do szafy.
Ale niektórzy mają problemy i walczą o bujniejszą fryzurę.
Chcesz mieć
piękne włosy?
Przeczytaj mój artykuł
Trzeba mieć w głowie, by mieć na głowie
Karolina Kamińska
Owoce kakaowca właściwego.
Nie myślałam, że takie ładne.
Kakaowiec (Theobroma L.) – rodzaj niewysokich drzew rosnących w niższej warstwie
drzewostanów lasów Ameryki Środkowej i Południowej. Należy do rodziny ślazowatych
Malvacea. Gatunkiem typowym
jest kakaowiec właściwy Theobroma cacao L. i gatunek ten ma też największe
znaczenie użytkowe spośród roślin tego rodzaju – jego nasiona zwane kakao stanowią
surowiec do wyrobu wielu produktów spożywczych.
Naukowa nazwa rodzajowa nadana
została przez Karola Linneusza, który zastąpił nazwę wcześniej stosowaną –
Cacao, jako barbarzyńską, wywodzącą się z języka nahuatl.
Wprowadzona przez niego nazwa rodzajowa wywodzi się z greckich słów theos
= bóg, oraz broma = pożywienie.
Czyli proponuję Tobie
Pożywienie Bogów!
Idą święta. Znowu święta TO cudownie :-)
Wiem, wiem, że znowu czekoladowy biuletyn, ale skoro jest okazja i to taka,
to nie mogłam
się powstrzymać.
Czeko weekend. Każdy święto ma, więc mam i ja.
Zapowiada się pyszny, radosny weekend, pełen uśmiechu i wspomnień.
Dzień Dziecka
to
taki magiczny dzień.
Każdy dzieckiem (czyimś) jest, więc każdy święto ma. Czy masz dwa, czy
sto dwa lata
dzieckiem jesteś bez dwóch zdań. Jeśli nie ma kto prezentu ci wręczyć
zrób go sobie sam i
innym też podaruj. Bo na zajadanie czekolady zawsze jest dobry czas,
Wszystkiego najlepszego i słodkiego.
Słodkie szaleństwo czas zacząć i to szlachetnie
1 czerwca dzień dziecka, a 2 czerwca w naszym regionie jest święto czekolady
więc no... to
grzech nie świętować
Grzechem jest świętować czekoladą, która niszczy nam zdrowie,
Zresztą dobra czekolada to profilaktyka zdrowotna, a nie łakomstwo.
Sezon truskawkowy w pełni, a polane pyszną i zdrową czekoladą, to przyjemność,
która nie
tylko nas rozpieszcza, ale jeszcze dba o nasze zdrowie.
Do wyboru masz kilka
opcji, ale
najszybsza - bo truskawki lubią szybko znikać, więc trzeba się pospieszyć
z przygotowaniem
polewy - jest przygotowanie jej z masy kakaowej.
Do tego potrzebujesz:
Masa
kakaowa, kilka płatków 6 - 7 sztuk
dowolne mleko 2 - 3 łyżki
Masło
kakaowe 4 - 5 pastylek
dowolny słodzik do smaku w postaci miodku - najlepiej Miód
Akacjowy,
jest
delikatny, więc nie
przyćmi smaku kakao, lub Syrop
z Yacon.
Procentowa czekolada
A dla dorosłych, którzy świętować lubią z lampką wina to czekolada jest niezbędna.
Dlaczego?
Bo gorzka czekolada potęguje zapachy i odczuwane smaki. Zatem jeśli
w pełni
chcesz delektować się i wyczuć aromaty wina i jego smak Zacznij od
czekolady.
Uszlachetnisz podniebienie, pobudzisz wydzielanie śliny. Ale wszystko powoli,
czyli
zwalniamy, zamykamy oczy, oddychamy głęboko.
Uszlachetniaj siebie
Płatek Masy
Kakaowej Criollo do ust. Powolutku czekamy aż będzie się rozpuszczać
- czyli powoli
"ciamkaj". Potem łyk, wina. Jeżeli czekolada jest w formie płynnej to ilość,
którą weźmiesz do
ust musi być taka by jeszcze znalazło się miejsce dla wina. Pamiętaj, że
chodzi tutaj o jak
najdłuższy kontakt czekolady i wina z podniebieniem.
Jaki rodzaj wina wybrać?
Dla mnie
najlepsze połączenie to czerwone półsłodkie, ale jak kto woli.
To niesamowite
doznanie.
Sam zobaczysz jak wiele smaków kryje się w winie i czekoladzie. Gdy łakomstwo weźmie górę
Takie spożywanie wina i czekolady nie powinno mieć skutków ubocznych, bo kakao
to
skarbnica witamin i magnezu, ale jeśli trochę z tym winem przesadzimy to przed
snem (jak
siły i pamięć pozwolą) trzeba przyjąć sporo witaminy C.
Koniecznie
posmaruj się
magnezem
Zatężona woda z źródeł mineralnych Karma Rub
dostarczy sporą ilość magnezu
-
stężenie magnezu na poziomie 22%, oraz śladowe ilości litu, cynku, żelaza i
miedzi.
Magnez zlikwiduje ból głowy - posmarować skronie, kark, barki. Rozluźni. Świetnie
poradzi
sobie również z uczuciem rozbicia, po alkoholowym przesycie i uzupełnisz jego
stratę
wywołaną alkoholem.
A oprócz tego, cudownie ukoi przeciążone mięśnie, zmniejszy bolesność stawów
i sztywność nóg.
Wszystkiego najlepszego i słodkiego.
Jest już Nowy Tani olej Kokosowy!
Właśnie przyjechał prosto z Kerala, pięknej hinduskiej krainy kokosa.
Okazja!
W naszym sklepie wyprzedaż, do wyczerpania zapasów, oleju kokosowego
z poprzedniej dostawy. Sprawdź!
Nowy
Tani
Olej kokosowy
Uwolnij endorfiny
Zastanawiałeś się kiedyś jakby wyglądał świat gdyby nie było
czekolady?
Byłby z pewnością smutniejszy.
Ta cudowny tabliczka czekolady.
Gdy goście przychodzili staliśmy zawsze
przy drzwiach w oczekiwaniu na
słodką, zawsze za małą :), odrobinkę czekolady. A potem do pokoju i pałaszowanie.
Nic nie może wiecznie
trwać
teraz jako dorośli, sami możemy sobie kupić czekoladę, ale to
już nie to.
A przecież
więcej nam w życiu endorfin potrzeba, niż jako dzieciom.
Współczesna czekolada nie sprawia nam już takiej przyjemności. Inna sprawa,
że taka tania czekoladopodobna czekolada to nie ten wspaniały smak i zdrowie,
a mieszanina tłuszczów z mega ilością cukru z małą ilością tego co w niej
dla
nas najlepsze -
KAKAOWCA.
Każdy może żyć bosko
Ludzkość to ma dobrze. Mamy boskie jedzenie i napoje i to naturalne. Mamy zwykłe
ludzkie
podniebienia, ale natura pozwala nam na boskie smaki.
Jest majówka można być
na rauszu.
Wybieram czekoladowy rausz. Czyli dobra zabawa, bez efektów ubocznych. Dosłownie.
W tłuszczyk na boczku na
pewno nie pójdzie.
Skąd u nas ten luksus?
Należą się podziękowania Kolumbowi, bo to właśnie on przywiózł ziarno kakaowca.
Ale historia sięga
do zdecydowanie wcześniejszych czasów. Za prekursorów spożywania ziaren uważa
się lud Omleków, którzy jeszcze
przed Majami i Aztekami spożywali ziarna Kakaowca.
Ludy Majów stworzyły pierwszą wersję
czekolady.
Opracowali metody fermentacji i mielenia ziarna kakaowca przyrządzając napój
zwany w języku
nahuatl xocolatl, czyli w dosłownym tłumaczeniu gorzką wodę. Ten niezwykły
napój składał się ze
zmielonych ziaren kakaowca z wodą i mączką kukurydzianą. Do tego miód i
sproszkowane chili. Z
czasem ziarno kakaowca stanowiło walutę i kojarzone było z luksusem.
Lubimy Trudne przypadki bo są lepsze
Ziarno kakaowca występuje w trzech odmianach.
Criollo to odmiana
kakao,
które choć najtrudniejsza w uprawie, delikatna i kapryśna, cechuje się
najwyższą jakością, wartościami odżywczymi i bogactwem smaku. Gatunek stanowi
mniej niż 3%
światowych upraw. To najstarszy i pierwotny gatunek uprawiany w Ameryce Południowej.
I właśnie odmiana Criollo
powinna być uzupełnieniem naszej diety jako zdrowa żywność.
Inne odmiany jak Forastero czy Trinitario są już uprawiane na skalę masową
i niestety ich jakość oraz
smak jest daleki od Criollo.
Zdrowa surowizna.
Większość produktów jakie powinniśmy spożywać powinny być surowe dlatego kakao
w takiej formie
będzie dla nas najbardziej odpowiednie.
Czekoladowy rausz. Uzależnij się zdrowo.
Jest majówka - można być na rauszu. Wybieram czekoladowy rausz. Czyli dobra
zabawa, bez efektów
ubocznych, dosłownie w "oponkę" na pewno nie pójdzie. Bo ziarno kakaowca
nie tuczy, wręcz przeciwnie odchudza dzięki zawartości polifenoli i teobrominy.
Kakaowiec
dodaje
energii
siły, mobilizuje organizm, stąd możemy spalić więcej kalorii. Dostarcza
nam antyoksydantów,
przeciwutleniaczy, a także potas dla siły serca, przeciw obrzękom limfatycznym,
żelazo, chrom, cynk i
mnóstwo magnezu, którego nam po prostu zawsze potrzeba. Znajdziemy tam również
selen,
mangan, witaminę C i witaminy z grupy B.
Kakaowiec ogranicza apetyt
i wspomaga trawienie, zawiera też kwas oleinowy,
który dba o właściwe
stężenie cholesterolu.
Kakaowe rozkosze i radość
Od dawien dawna wiadomo, że kakaowiec to afrodyzjak, jego ziarna zawierają
także
fenyloetyloaminę, powszechnie znaną jako chemiczny związek miłości. Substancja
ta wydziela się w
naszym mózgu w chwilach przyjemności, oraz podniecenia seksualnego. Zatem gdy
brak ochoty na
miłosne igraszki warto podsunąć partnerowi i wspólnie podgryzać ziarna kakaowca.
Ziarna kakaowca
zawierają Tryptofan
który
musimy dostarczać z dietą. Tryptofan to aminokwas, konieczny do
produkcji białek, enzymów i tkanki mięśniowej. Do jego zadań należy udział
w wytwarzaniu
serotoniny, tzw. hormonu szczęścia, jego niedobór przyczynia się do depresji.
Tryptofan bierze też
udział w wytwarzaniu melatoniny, czyli hormonu odpowiedzialnego za rytm
okołodobowy organizmu,
udział w biosyntezie niacyny (witaminy PP), wpływa na syntezę rodopsyny,
czyli widzenia po zmroku i
wiele innych.
Prawdziwe najlepsze
kakao Criollo
Gorąco zabija
Czy można zepsuć smak czekolady?
Ano można, można, czyli co kupisz w markecie.
Obróbka termiczna, czyli przetwarzanie
kakaowca, szczególnie przemysłowo by czekoladopodobna "czekolada" trafiła
do sreberek, powoduje utratę większości witamin i minerałów. Czekolada,
która
jest dostępna
w
sprzedaży
za 5 złotych
o "wysokiej
zawartości masy kakaowej" to kwasidło, które próbuje się przełamać cukrem.
A to oprócz
smaku zabija właściwości kakaowca. Bzdura, że to źródło magnezu. To
mnóstwo, cukru, półsyntetyczny emulgator i stabilizator otrzymywany
z poliglicerolu
i oleju rycynowego, czyli E476.
Oczywiście jak zwykle znajdziecie informację , że nie jest szkodliwy.
Tak, nam mydlą, ale czego się
nie robi by sprzedać.
Imponująca jest technologia przemysłowej produkcji taniej czekolady.
Najpierw odchudzanie, by dobry tłuszcz w niewielkich ilościach wykorzystać
w wielu wyrobach cukierniczych. Potem dotłuszczanie tanim olejem palmowym,
bo bez tłuszczu to ten wynalazek byłby absolutnie bezsmakowy. Sensu
nie potrafię dostrzec, ale widać ekonomia rządzi się innymi
prawami.
Co proponuję?
ZRÓB TO SAM!
Kup najlepsze kakao na świecie.
Poszukaj
w internecie przesmacznych
Zdrowych receptur
i będziesz spokonie mógł powiedzieć
Wiem co jem!
Wiem co moi bliscy jedzą.
Podstawowy komponent dla
Twoich cukierniczo kakaowych wyczynów
Kakao Criollo
UWAGA!
Osoby zainteresowane preparatami dr Podbielskiego
TP-1 i TP-2
prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 453 48 88
Komórka: +48 603 137 893
Bądź lizusem - Czekoladowym
Moja babcia chorowała zjadła loda - wyzdrowiała, to hit śpiewany na plaży.
Te sklepowe to raczej zdrowie rujnują, ale jak sami przyrządzimy z dobrych
składników to mogą być
naprawdę zdrowe. W przepisach wykorzystano prawdziwe kakao.
Co jest nam potrzebne:
poniżej
składniki i opis.
Uwaga Moje lody mają wielką wadę - szybko znikają :-)
Czeko energia - Lody czekoladowe z suszonymi owocami i orzechami
● Kakao Criollo 3 łyżki jeżeli mało intensywne w smaku dodaj jeszcze
● Suszone mango bez cukru, bez konserwującej glazury, wolno suszone dla zachowania
wartości odżywczych, lub żurawina suszona - możecie użyć- garść
● orzechy - dowolne - garstka
● mleko kokosowe 400 ml można użyć słodkiej śmietanki z dobrego źródła
● Można dodać 2 żółtka jajek, ale jajka "od dobrej" kury i wcześniej sparzone
● Syrop z Yacon lub miód akacjowy lub ksylitol - tutaj ilość zależnie od tego
jak słodkie lubimy
lody, stąd podaję na końcu.
Mleko kokosowe lub śmietankę podgrzewamy w garnku dodajemy kakao syrop z Yacon
lub miód,
mieszamy, kiedy wszystkie składniki się połączą, zdejmujemy z ognia i dodajemy
żółtko, mieszając
energicznie by żółtka się nie ścięły.
Wszystko blendujemy, wlewamy masę do pojemnika przeznaczonego do zamrażania.
Wkładamy na 2 godziny do zamrażarki. Wyjmujemy, mieszamy
i z powrotem wkładamy do zamrażarki.
Można też masę wlać do foremek na lody i włożyć patyczki do lodów.
Czeko moc - Lody czekoladowe z masą kakaową i masłem kakaowym
● Kakao 3 łyżki
● dowolny napój roślinny 400 ml. - owsiany, ryżowy, migdałowy
lub mleko prosto od krowy najlepiej z porannego udoju
● masa kakaowa 50 g.
● Syrop yacon lub Miód akacjowy - ilość według uznania
● masło kakaowe 50 g. - to zdrowy tłuszcz, a lody są cudowne, aromatyczne,
mają bardziej
miękką konsystencję to zdrowa alternatywa do śmietanki. Są przepyszne.
W przypadku mleka krowiego najpierw zagotowujemy.
Mleko/napój roślinny wlewamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy masę kakaową,
masło kakaowe,
oraz kakao. Słodzimy.
Kiedy kakao i masło i masa kakaowa się rozpuszczą wlewamy do pojemnika lub
foremek na lody i
wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.
Gotowe miłego lizania.
Oczywiście możecie użyć innego miodu, ale miód akacjowy jest najdelikatniejszy
i cudownie słodki,
więc nie przyćmi smaku innych składników.
Podstawowy komponent dla
Twoich cukierniczo kakaowych wyczynów
Kakao
Criollo
Życzenia
czy to majówka czy codzienna szarówka czy święta inne, okazji zawsze jest wiele
i bez okazji by
życzyć wiele. My Wam życzymy już dzisiaj
SŁODKIEGO ŻYCIA.
Poniżej prosta, słodka i zdrowa metoda realizacji życzeń.
Na drzewie nie rośnie a jabłkiem jest?
Czy wszystkie jabłka muszą rosnąć na drzewie? Nie. Korzeń Yacon właśnie określany
jest jabłkiem
ziemi, bo smakiem przypomina jabłko o lekko arbuzowej nucie choć niektórym smakuje
gruszką. A w
wyglądem przypomina ziemniak, zdecydowanie ładniejsze są jego kwiaty w kolorze
żółtym.
Czarodziejskie jabłko zdrowia
Yacon to rosnąca na terenie Peru roślina, która osiąga nawet 2 metry. Smallanthus
sonchiflius bo
tak brzmi nazwa rośliny. Wykorzystywana była już przez Inków zarówno w celach
spożywczych jak i
leczniczych czyli znowu fundujemy powrót do przeszłości, ale jak nie skorzystać
z takiej mądrości,
która choć starożytna jest aktualna.
Zawiera prawie 20 różnych aminokwasów. Yacon to źródło błonnika, magnezu, żelaza,
beta-karotenu
oraz witaminy A, B1 i B2.
Kusić, grzeszyć czy wypada?
Na pokuszenie częstuj takim jabłkiem bez grzechu o swoje zdrowie czy łakomstwo
bo Yacon to
pogromca apetytu, więc konsekwencje takiego łakomstwa ci nie grożą. Spożywanie
Yaconu obniża
łaknienie bo zwiększa uczucie sytości, nie powoduje skoków cukru, stąd pozwala
kontrolować ilość
spożywanego jedzenia.
Liczby nie kłamią
słoik syropu z Yaconu zawiera o połowę mniej kalorii niż taki
sam słoik miodu, a co
ważne nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Ale ma jeszcze wiele innych właściwości.
Na pomoc diabetykom i nerwusom
Yacon - wywar z liści jako herbata jest podawana cukrzykom. Również jako syrop
- stanowiący
słodzik, w proszku czy jako przekąska w formie suszonych bulw.
Jak wspomniano nie podnosi poziomu glukozy, obniża ciśnienie krwi. Jest polecany
osobom z
podwyższonym cholesterolem i trójglicerydami oraz w stanach napięcia, bezsenności.
Ułatwia wchłanianie wapnia, więc osoby chore na osteoporozę powinny sobie osłodzić
nim swoje
chore kości bez obaw bo wpływa korzystnie na poziom gęstości kości.
Trochę szczęścia dla jelit - Korzeniowy prebiotyk
Yacon swą słodycz zawdzięcza zawartej inulinie. Inulina jest polisacharydem
należącym do grupy fruktanów,
nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym i dzięki temu pełni funkcję
błonnika
pokarmowego. Działa prebiotycznie i pozwala utrzymać właściwe warunki dla flory
bakteryjnej.
Inkowie szczególnie przygotowywali z liści Yaconu wywar w stanach zapalnych
nerek, pęcherza,
wątroby. Bulwy Yaconu mają działanie moczopędne.
Korzeń Yacon
Skromny eskulap - FOS
FOS główny składnik Yacon to fruktooligosacharydy, które pomagają w rozwoju
właściwej flory
bakteryjnej. Ponieważ w jelicie grubym ulegają fermentacji, powodują obniżenie
pH w przewodzie
pokarmowym wskutek czego powstają ważne dla nas kwasy organiczne: masłowy,
mlekowy, octowy i
propionowy.
Poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom. Zdrowe jelita to lepsza
odporność - pamiętajmy.
Biesiady zacząć czas
Najprostszą i estetyczną formą słodzenia Yacon’em to syrop możesz go dodać
do koktajlu, smoothie,
herbaty, polać owoce, domowe lody, czy wszystko co (lub kogo;) chcesz sobie
osłodzić. Yacon w syropie
Ty też możesz mieć Złoto Inków
Kto z nas nie oglądał filmów o indianach? Prawie każdy. Kultura indiańska jest
niezwykle ciekawa i
wielobarwna, ich zwyczaje i wierzenia są po prostu niezwykłe.
Kultura indiańska to przede wszystkim dbałość o zdrowie i naturalne sposoby
leczenia chorób. Dla
nich zioła i bogactwa naturalne były żywnością, lekiem, panaceum na choroby,
rany odniesione
podczas walk, ale stanowiły również broń. Wymagało to zdobywania wiedzy, i
poszukiwań, w
zakresie działania, stosowania i ilości jaką należy użyć. Swoją drogę zastanawiam
się jak
pozyskiwano grupę badawczą. Zgłaszali się na ochotnika, czy byli to wzięci
do niewoli wrogowie?
Miła zdrowa rodzinka
Maca (Lepidium meyenii) pochodzi z rodzin kapustowatych.
Najbliżsi krewniacy to rzepak gorczyca i kapusta czyli znana
ekipa ze swojego zdrowia. Maca występuje pod różnymi nazwami: peruwiański żeń-szeń,
trawa
pieprzowa, pieprzowe ziele.
Zawiera większość niezbędnych dla człowieka aminokwasów, kwasów tłuszczowych,
witaminy w tym
tiaminę, wit. B2, witaminę C, niacynę, minerały, sterole, glukozynolany.
Dodatkowo korzeń Maca, tak samo jak żeń-szeń, jest adaptogenem. Adaptogeny
są to substancje, wspomagające
odporność organizmu na stresy i przeżycia traumatyczne, stosowane w stanach
wyczerpania, niepokoju i zmęczenia. Spożywanie macy prowadzi do zwiększenia
energii, wytrzymałości,
ale również do trzeźwej oceny sytuacji i odporności na stres.
Kolorowe hipoktyle. Trio
Maca.
Bo we troje lepiej niż samemu.
Wiemy już, czym maca jest. Maca występuje w różnych odmianach i to właśnie
kolor je wyróżnia.
Najlepsze kolory
macy dla zdrowia:
czarny, fioletowy,
żółty.
Ale najpierw zajmijmy się ogólnymi właściwościami wspólnymi dla wszystkich
barw.
Na stresy i brak siły
Maca działa przede wszystkim wzmacniająco, czyli jak brakuje nam energii do
walki z codziennością,
zwiększa wytrzymałość fizyczną, wspomaga walkę z anemią, działa nas ożywczo
i odżywczo,
zmniejsza również ryzyko powstania raka, spowalnia procesy starzenia.
Maca nie zmienia poziomu hormonów we krwi, ale stanowi siłę napędową poprzez
swoje odżywcze
działanie dla systemu endokrynnego, umożliwiając produkcję hormonów w ilościach
zaspokajających
aktualne potrzeby organizmu. Maca polecana jest również osobom zmagającym
się depresją.
Najlepsze kolory dla zdrowia: czarny, fioletowy i żółty.
A gdyby tak połączyć w jedność to dopiero siła.
Połączenie trzech rodzajów macy sproszkowane w kapsułkach to kompleksowa siła.
Wszystkie zalety macy w jednym to dobre połączenie wszystkich jej rodzajów.
MacaPro®
Dobra strona alkoholu
Społecznie alkohol postrzegamy jako używkę, ale większość wie, że ma szczególnie
w ziołolecznictwie właściwości zdrowotne bo pozwala na "wyciągnięcie" z
roślin tego co w nich najlepsze i nie wymaga żadnej dodatkowej konserwacji.
Procentowe Trio
to najlepsze połączenie
Maca w ekstrakcie alkoholowym lepiej się przyswaja i mocniej działa na cały
organizm.
Maca Czarna
energetyzuje,
ułatwia
przyswajanie wiedzy, poprawia pamięć i jakość męskiego nasienia. Zawiera
więcej jodu niż jej jaśniejsze odmiany, stąd poleca się ją bardziej mężczyznom
w celu regulacji układu
hormonalnego. Poprawia funkcje seksualne obu płci. Poprawia
płodność, zmniejsza
ryzyko poronień. Szczególnie dedykowana jest mężczyznom
z
przerostem gruczołu krokowego i osobom chorym na osteoporozę. Zawiera też
więcej białek, sodu,
witaminy B2 i żelaza.
Maca Fioletowa
u nas określana jako czerwona
dla kobiet ponieważ korzystnie wpływa na układ hormonalny
szczególnie w okresie
menopauzy, zmniejszając jej nieprzyjemne dolegliwości, ale co ważne poprawia
funkcje seksualne obu płci. Poprawia płodność, zmniejsza ryzyko poronień.
Maca żółta
działa najłagodniej ze wszystkich rodzajów macy. Pozytywnie wpływa na
nastrój i łagodnie dodaje energii, pomaga wyregulować wydzielanie hormonów.
Polecana osobą nie wymagającym silnego wspomagania jakie daje maca czarna
i fioletowa.
Maca Żółta określana jest również jako Złota.
A to ci niespodzianka.
Co tu robi ten przemiły pan? Kto to?
NASA wpisała Macę (Lepidium meyenii Walp.) na listę żywności dla kosmonautów.
Amerykańska Narodowa Agencja Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej (NASA) włączyła
Macę w skład energizującej żywności przeznaczonej dla astronautów.
Właśnie ten pan - Carlos Noriega - astronauta, którego przodkowie pochodzą z
Peru zaproponował Macę jako jeden z elementów super żywności dla astronautów.
Noriega brał udział w kilku misjach kosmicznych na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej
ISS.
Wiedział, że w czasie trwania misji niezbędna jest jasność umysłu i refleks.
Dlatego postanowił zainteresować NASA wynikami badań nad Macą, którą sam zażywał
regularnie od wielu lat. Naukowcy NASA nie kryli zaskoczenia, dowiadując
się, że Maca ma tak wielki wpływ na utrzymanie świetnej kondycji fizycznej
i umysłowej. Po dokładnym przebadaniu entuzjastycznie włączyli ją do diety
astronautów.
Obecnie wszyscy astronauci na ISS regularnie zażywają Macę!
MacaPro®
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|