Twój ulubiony Biuletyn

Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 256

Zdrowie dla wszystkich.
Niech nikt nie odejdzie skrzywdzony.

Witam Cię serdecznie!
To już dwieście pięćdzisiąty szósty numer biuletynu, którego głównym tematem jest jak najszerzej pojęta Naturalna Medycyna.

Wiosna na całego, więc tym bardziej Dziękuję Tobie, że po uroczych spacerach znalazleś czas na czytanie mojego Biuletynu.
Proszę! Czytaj do końca :)

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj najnowszy artykuł na mojej stronie
☀️ Ciało kocha kakao Criollo.

Karolina Kamińska

Żel z aloesu

Ofiary opalania
Przyszło gorąco, tropiki Nie ma wyjątku od reguły, więc jak zwykle ponarzekać trzeba w końcu są upały, no tak to u nas jest. Zresztą lubimy narzekać, taka nasza mentalność, bo albo za zimno albo za ciepło. Nie może być normalnie.

No ale słońce pali i są pierwsze ofiary nasłonecznienia. Chodzą po ulicy raczki-buraczki, skóra pali. No i co robić?
Szybką ulgę przyniesie aloes w formie żelu, cudownie ukoi skórę, ściągnie temperaturę ze skóry, oraz zmniejszy zaczerwienienie, przyspieszy gojenie.

Aloes fantastycznie sprawdza się przy ukąszeniu krwiopijców, i innych bzykających gryzących, których nie brakuje, by skóra nie swędziała, by nie było "bąbli", zaczerwienienia. Nie pomoże tylko na gryzące sumienie.

Zadrapania, trudno gojące się rany
aloes ułatwia gojenie i przyspiesza proces regeneracji naskórka.
Ofiary grilla również znajdą ukojenie, kiedy przypieką sobie skórę o ruszt, czy kapnie gorący tłuszcz lub poparzą sobie opuszki palców gorącą kiełbasą.

Są dowody
Agencja Żywności i Leków, FDA (ang. Food and Drug Administration) zatwierdziła pierwszą maść aloesową jako lek miejscowy dla oparzeń skóry już w 1959 roku. Badania wskazują, że aloes jest skuteczny w miejscowym leczeniu oparzeń pierwszego i drugiego stopnia. Przegląd 4 badań potwierdził, że aloes może skrócić czas gojenia się oparzeń o około 9 dni w porównaniu do konwencjonalnych leków.

Przepis na okład
Na poparzenia w proporcji 1;1 lub 2:1 Żel aloesowy i DMSO
i przykładać na skórę. Właściwości DMSO zwiększą działanie aloesu.

Jeżeli nie zamierzamy stosować spożywczo żelu można stosować
Żel Kosmetyczny o zawartości 96 % aloesu.

Aloes na zmarszczki
Aloes w formie żelu to środek spowalniający powstawanie zmarszczek.
W jaki sposób?
Miejscowo stosowany miąższ zwiększa produkcję kolagenu i poprawia elastyczność skóry.

Obolałe dziąsła, chore stawy
Aloes to również skuteczny środek na owrzodzenia jamy ustnej, w szczególności powstałej przez protezy, stany zapalne dziąseł, w przebiegu paradontozy. Zarówno okłady z aloesu na miejsce zmienione chorobowo, jak również jego spożywanie pomaga. Oczywiście żelu, który przykładamy, czy trzymamy na dziąśle nie połykamy.

Jak jest upał to jesteśmy słabsi i wszystkie procesy zapalne, ulegają zwiększeniu, szczególnie wiedzą o tym, którzy chorują na stawy, żylaki, zwiększają się obrzęki, bóle, aloes w żelu działa przeciwzapalnie zmniejsza stan zapalny w organizmie.

Na zaparcia i wysoki cukier
Aloes jest często stosowany w leczeniu zaparć. Wpływa na to lateks, który możemy znaleźć tuż pod skórą liści aloesu, pod postacią żółtej lepkiej substancji. Głównym składnikiem odpowiedzialnym za regulację procesów wydalania jest aloina zwana także barbaloiną, która posiada dobrze poznane właściwości przeczyszczające.

Aloes jest stosowany jako tradycyjny środek na cukrzycę. Uważa się, że zwiększa wrażliwość na insulinę i pomaga we właściwym wykorzystaniu cukru w organizmie. Istnieje kilka badań na zwierzętach i ludziach z cukrzycą typu 2.

Uwaga!!!
należy pamiętać, żeby produkty były wykonane z samego miąższu lub częściowo destylowane, aby nie zawierały szkodliwych substancji, które mogą występować w skórce i kolcach.

Żel z aloesu musi być pozyskany ze świeżego miąższu dla zachowania wartości odżywczych. Wielodniowa podróż oraz długa obróbka termiczna wpływa negatywnie na jakość aloesu.

Wszystkim choć nie chłodno życzymy schłodzenia oraz rozwagi wobec eskpozycji słonecznych i przy pilnowaniu kiełbasek na grillu.

Żel z aloesu


Kosmetyczny Żel z aloesu


Nigdy nie myślałam, że wygram z Google.
Ba... i to jeszcze w kulinarnej sztuce, w której najmocniejsza nie jestem.


A to było tak.

Na https://www.businessinsider.com.pl/
znalazłam artykuł pod zaskakującym tytułem
Google przez dwa miesiące uczył sztuczną inteligencję piec ciastka.
Są okropne.


Przeczytałam i postanowiłam spróbować co tam też maszyna wymyśliła.
Dokładnie przestudiowałam przepis. Uruchomiłam kuchnię, upichciłam tak jak maszyna poleca i...

Mają rację.
Wszyscy którzy próbowali stwierdzili jednogłośnie:
Cała ta maszynowa pseudo kulinarna kompozycja doskonale nadaje się do kosza na śmieci, ale jeden komponent, zainteresował wszystkich i pracowicie wyskubywali z tego pseudo ciasta kawałeczki czekolady.
Co to za składnik?
Czekolada!
Moja czekolada, a nie z jakiejś australijskiej fabryki.
A moją czekoladę zrobiłam z doskonałych komponentów Criollo.

Wyobraź sobie, że moi goście wyrzucili komputerowo inteligentne ciasto i 100% katastrofa stała już na progu, ale jak dostali moją czekoladę, moje lody i moje wino z instrukcją jak popijać wino z czekoladą...
Wygrałam.
Siedzieliśmy do bardzo późnej gorącej nocy.

Wygrałam z Google!

O doskonałym Kakao Criollo czytaj niżej.
I wygrywaj! :)


Owoce kakaowca właściwego.
Nie myślałam, że takie ładne.

Kakaowiec (Theobroma L.) – rodzaj niewysokich drzew rosnących w niższej warstwie drzewostanów lasów Ameryki Środkowej i Południowej. Należy do rodziny ślazowatych Malvacea. Gatunkiem typowym jest kakaowiec właściwy Theobroma cacao L. i gatunek ten ma też największe znaczenie użytkowe spośród roślin tego rodzaju – jego nasiona zwane kakao stanowią surowiec do wyrobu wielu produktów spożywczych.

Naukowa nazwa rodzajowa nadana została przez Karola Linneusza, który zastąpił nazwę wcześniej stosowaną – Cacao, jako barbarzyńską, wywodzącą się z języka nahuatl. Wprowadzona przez niego nazwa rodzajowa wywodzi się z greckich słów theos = bóg, oraz broma = pożywienie.

Czyli proponuję Tobie
Pożywienie Bogów!

Idą święta. Znowu święta TO cudownie :-)
Wiem, wiem, że znowu czekoladowy biuletyn, ale skoro jest okazja i to taka, to nie mogłam się powstrzymać.
Czeko weekend. Każdy święto ma, więc mam i ja.

Zapowiada się pyszny, radosny weekend, pełen uśmiechu i wspomnień.
Dzień Dziecka to taki magiczny dzień.
Każdy dzieckiem (czyimś) jest, więc każdy święto ma. Czy masz dwa, czy sto dwa lata dzieckiem jesteś bez dwóch zdań. Jeśli nie ma kto prezentu ci wręczyć zrób go sobie sam i innym też podaruj. Bo na zajadanie czekolady zawsze jest dobry czas,

Wszystkiego najlepszego i słodkiego.
Słodkie szaleństwo czas zacząć i to szlachetnie
1 czerwca dzień dziecka, a 2 czerwca w naszym regionie jest święto czekolady więc no... to grzech nie świętować

Grzechem jest świętować czekoladą, która niszczy nam zdrowie,
Zresztą dobra czekolada to profilaktyka zdrowotna, a nie łakomstwo.
Sezon truskawkowy w pełni, a polane pyszną i zdrową czekoladą, to przyjemność, która nie tylko nas rozpieszcza, ale jeszcze dba o nasze zdrowie.

Do wyboru masz kilka opcji, ale najszybsza - bo truskawki lubią szybko znikać, więc trzeba się pospieszyć z przygotowaniem polewy - jest przygotowanie jej z masy kakaowej.

Do tego potrzebujesz:
Masa kakaowa, kilka płatków 6 - 7 sztuk
dowolne mleko 2 - 3 łyżki
Masło kakaowe 4 - 5 pastylek
dowolny słodzik do smaku w postaci miodku - najlepiej Miód Akacjowy,
jest delikatny, więc nie przyćmi smaku kakao, lub Syrop z Yacon.

Procentowa czekolada
A dla dorosłych, którzy świętować lubią z lampką wina to czekolada jest niezbędna.
Dlaczego?
Bo gorzka czekolada potęguje zapachy i odczuwane smaki. Zatem jeśli w pełni chcesz delektować się i wyczuć aromaty wina i jego smak Zacznij od czekolady.

Uszlachetnisz podniebienie, pobudzisz wydzielanie śliny. Ale wszystko powoli, czyli
zwalniamy, zamykamy oczy, oddychamy głęboko.

Uszlachetniaj siebie
Płatek Masy Kakaowej Criollo do ust. Powolutku czekamy aż będzie się rozpuszczać - czyli powoli "ciamkaj". Potem łyk, wina. Jeżeli czekolada jest w formie płynnej to ilość, którą weźmiesz do ust musi być taka by jeszcze znalazło się miejsce dla wina. Pamiętaj, że chodzi tutaj o jak najdłuższy kontakt czekolady i wina z podniebieniem.

Jaki rodzaj wina wybrać?
Dla mnie najlepsze połączenie to czerwone półsłodkie, ale jak kto woli.
To niesamowite doznanie.
Sam zobaczysz jak wiele smaków kryje się w winie i czekoladzie.

Gdy łakomstwo weźmie górę
Takie spożywanie wina i czekolady nie powinno mieć skutków ubocznych, bo kakao to skarbnica witamin i magnezu, ale jeśli trochę z tym winem przesadzimy to przed snem (jak siły i pamięć pozwolą) trzeba przyjąć sporo witaminy C.

Koniecznie posmaruj się magnezem
Zatężona woda z źródeł mineralnych Karma Rub
dostarczy sporą ilość magnezu - stężenie magnezu na poziomie 22%, oraz śladowe ilości litu, cynku, żelaza i miedzi.

Magnez zlikwiduje ból głowy - posmarować skronie, kark, barki. Rozluźni. Świetnie poradzi sobie również z uczuciem rozbicia, po alkoholowym przesycie i uzupełnisz jego stratę wywołaną alkoholem. A oprócz tego, cudownie ukoi przeciążone mięśnie, zmniejszy bolesność stawów i sztywność nóg.
Wszystkiego najlepszego i słodkiego.


Olej kokosowy

Jest już Nowy Tani olej Kokosowy!
Właśnie przyjechał prosto z Kerala, pięknej hinduskiej krainy kokosa.

Okazja!
W naszym sklepie wyprzedaż, do wyczerpania zapasów, oleju kokosowego z poprzedniej dostawy. Sprawdź!

Nowy Tani
Olej kokosowy

Olej kokosowy

Kakao Criollo


Uwolnij endorfiny
Zastanawiałeś się kiedyś jakby wyglądał świat gdyby nie było czekolady?
Byłby z pewnością smutniejszy.
Ta cudowny tabliczka czekolady.
Gdy goście przychodzili staliśmy zawsze przy drzwiach w oczekiwaniu na słodką, zawsze za małą :), odrobinkę czekolady. A potem do pokoju i pałaszowanie.

Nic nie może wiecznie trwać
teraz jako dorośli, sami możemy sobie kupić czekoladę, ale to już nie to.
A przecież więcej nam w życiu endorfin potrzeba, niż jako dzieciom. Współczesna czekolada nie sprawia nam już takiej przyjemności. Inna sprawa, że taka tania czekoladopodobna czekolada to nie ten wspaniały smak i zdrowie, a mieszanina tłuszczów z mega ilością cukru z małą ilością tego co w niej dla nas najlepsze - KAKAOWCA.

Każdy może żyć bosko

Ludzkość to ma dobrze. Mamy boskie jedzenie i napoje i to naturalne. Mamy zwykłe ludzkie podniebienia, ale natura pozwala nam na boskie smaki.
Jest majówka można być na rauszu.

Wybieram czekoladowy rausz. Czyli dobra zabawa, bez efektów ubocznych. Dosłownie. W tłuszczyk na boczku na pewno nie pójdzie.

Skąd u nas ten luksus?
Należą się podziękowania Kolumbowi, bo to właśnie on przywiózł ziarno kakaowca. Ale historia sięga do zdecydowanie wcześniejszych czasów. Za prekursorów spożywania ziaren uważa się lud Omleków, którzy jeszcze przed Majami i Aztekami spożywali ziarna Kakaowca.

Ludy Majów stworzyły pierwszą wersję czekolady.
Opracowali metody fermentacji i mielenia ziarna kakaowca przyrządzając napój zwany w języku nahuatl xocolatl, czyli w dosłownym tłumaczeniu gorzką wodę. Ten niezwykły napój składał się ze zmielonych ziaren kakaowca z wodą i mączką kukurydzianą. Do tego miód i sproszkowane chili. Z czasem ziarno kakaowca stanowiło walutę i kojarzone było z luksusem.

Lubimy Trudne przypadki bo są lepsze
Ziarno kakaowca występuje w trzech odmianach.
Criollo to odmiana kakao, które choć najtrudniejsza w uprawie, delikatna i kapryśna, cechuje się najwyższą jakością, wartościami odżywczymi i bogactwem smaku. Gatunek stanowi mniej niż 3% światowych upraw. To najstarszy i pierwotny gatunek uprawiany w Ameryce Południowej.

I właśnie odmiana Criollo
powinna być uzupełnieniem naszej diety jako zdrowa żywność.

Inne odmiany jak Forastero czy Trinitario są już uprawiane na skalę masową i niestety ich jakość oraz smak jest daleki od Criollo.

Zdrowa surowizna.
Większość produktów jakie powinniśmy spożywać powinny być surowe dlatego kakao w takiej formie będzie dla nas najbardziej odpowiednie.

Czekoladowy rausz. Uzależnij się zdrowo.
Jest majówka - można być na rauszu. Wybieram czekoladowy rausz. Czyli dobra zabawa, bez efektów ubocznych, dosłownie w "oponkę" na pewno nie pójdzie. Bo ziarno kakaowca nie tuczy, wręcz przeciwnie odchudza dzięki zawartości polifenoli i teobrominy.

Kakaowiec dodaje energii
siły, mobilizuje organizm, stąd możemy spalić więcej kalorii. Dostarcza nam antyoksydantów, przeciwutleniaczy, a także potas dla siły serca, przeciw obrzękom limfatycznym, żelazo, chrom, cynk i mnóstwo magnezu, którego nam po prostu zawsze potrzeba. Znajdziemy tam również selen, mangan, witaminę C i witaminy z grupy B.

Kakaowiec ogranicza apetyt
i wspomaga trawienie, zawiera też kwas oleinowy, który dba o właściwe stężenie cholesterolu.

Kakaowe rozkosze i radość
Od dawien dawna wiadomo, że kakaowiec to afrodyzjak, jego ziarna zawierają także fenyloetyloaminę, powszechnie znaną jako chemiczny związek miłości. Substancja ta wydziela się w naszym mózgu w chwilach przyjemności, oraz podniecenia seksualnego. Zatem gdy brak ochoty na miłosne igraszki warto podsunąć partnerowi i wspólnie podgryzać ziarna kakaowca.

Criollo

Ziarna kakaowca zawierają Tryptofan
który musimy dostarczać z dietą. Tryptofan to aminokwas, konieczny do produkcji białek, enzymów i tkanki mięśniowej. Do jego zadań należy udział w wytwarzaniu serotoniny, tzw. hormonu szczęścia, jego niedobór przyczynia się do depresji. Tryptofan bierze też udział w wytwarzaniu melatoniny, czyli hormonu odpowiedzialnego za rytm okołodobowy organizmu, udział w biosyntezie niacyny (witaminy PP), wpływa na syntezę rodopsyny, czyli widzenia po zmroku i wiele innych.

Prawdziwe najlepsze
kakao Criollo

Gorąco zabija
Czy można zepsuć smak czekolady?
Ano można, można, czyli co kupisz w markecie.

Obróbka termiczna, czyli przetwarzanie kakaowca, szczególnie przemysłowo by czekoladopodobna "czekolada" trafiła do sreberek, powoduje utratę większości witamin i minerałów. Czekolada, która jest dostępna w sprzedaży za 5 złotych o "wysokiej zawartości masy kakaowej" to kwasidło, które próbuje się przełamać cukrem. A to oprócz smaku zabija właściwości kakaowca. Bzdura, że to źródło magnezu. To mnóstwo, cukru, półsyntetyczny emulgator i stabilizator otrzymywany z poliglicerolu i oleju rycynowego, czyli E476. Oczywiście jak zwykle znajdziecie informację , że nie jest szkodliwy. Tak, nam mydlą, ale czego się nie robi by sprzedać.

Imponująca jest technologia przemysłowej produkcji taniej czekolady. Najpierw odchudzanie, by dobry tłuszcz w niewielkich ilościach wykorzystać w wielu wyrobach cukierniczych. Potem dotłuszczanie tanim olejem palmowym, bo bez tłuszczu to ten wynalazek byłby absolutnie bezsmakowy. Sensu nie potrafię dostrzec, ale widać ekonomia rządzi się innymi prawami.

Co proponuję?
ZRÓB TO SAM!
Kup najlepsze kakao na świecie.
Poszukaj w internecie przesmacznych Zdrowych receptur
i będziesz spokonie mógł powiedzieć
Wiem co jem!
Wiem co moi bliscy jedzą.

Podstawowy komponent dla
Twoich cukierniczo kakaowych wyczynów
Kakao Criollo
Kakao Criollo


UWAGA!

Osoby zainteresowane preparatami dr Podbielskiego
TP-1 i TP-2
prosimy o kontakt telefoniczny

Telefon: +48 68 453 48 88
Komórka: +48 603 137 893


Bądź lizusem - Czekoladowym
Moja babcia chorowała zjadła loda - wyzdrowiała, to hit śpiewany na plaży.
Te sklepowe to raczej zdrowie rujnują, ale jak sami przyrządzimy z dobrych składników to mogą być naprawdę zdrowe. W przepisach wykorzystano prawdziwe kakao.
Co jest nam potrzebne:
poniżej składniki i opis.
Uwaga Moje lody mają wielką wadę - szybko znikają :-)

Czeko energia - Lody czekoladowe z suszonymi owocami i orzechami
● Kakao Criollo 3 łyżki jeżeli mało intensywne w smaku dodaj jeszcze
● Suszone mango bez cukru, bez konserwującej glazury, wolno suszone dla zachowania wartości odżywczych, lub żurawina suszona - możecie użyć- garść
● orzechy - dowolne - garstka
● mleko kokosowe 400 ml można użyć słodkiej śmietanki z dobrego źródła
● Można dodać 2 żółtka jajek, ale jajka "od dobrej" kury i wcześniej sparzone
● Syrop z Yacon lub miód akacjowy lub ksylitol - tutaj ilość zależnie od tego jak słodkie lubimy lody, stąd podaję na końcu.

Mleko kokosowe lub śmietankę podgrzewamy w garnku dodajemy kakao syrop z Yacon lub miód, mieszamy, kiedy wszystkie składniki się połączą, zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtko, mieszając energicznie by żółtka się nie ścięły. Wszystko blendujemy, wlewamy masę do pojemnika przeznaczonego do zamrażania.
Wkładamy na 2 godziny do zamrażarki. Wyjmujemy, mieszamy i z powrotem wkładamy do zamrażarki. Można też masę wlać do foremek na lody i włożyć patyczki do lodów.

Czeko moc - Lody czekoladowe z masą kakaową i masłem kakaowym
● Kakao 3 łyżki
● dowolny napój roślinny 400 ml. - owsiany, ryżowy, migdałowy
lub mleko prosto od krowy najlepiej z porannego udoju
● masa kakaowa 50 g.
● Syrop yacon lub Miód akacjowy - ilość według uznania
● masło kakaowe 50 g. - to zdrowy tłuszcz, a lody są cudowne, aromatyczne, mają bardziej miękką konsystencję to zdrowa alternatywa do śmietanki. Są przepyszne.

W przypadku mleka krowiego najpierw zagotowujemy.
Mleko/napój roślinny wlewamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy masę kakaową, masło kakaowe, oraz kakao. Słodzimy.
Kiedy kakao i masło i masa kakaowa się rozpuszczą wlewamy do pojemnika lub foremek na lody i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.
Gotowe miłego lizania.

Oczywiście możecie użyć innego miodu, ale miód akacjowy jest najdelikatniejszy i cudownie słodki, więc nie przyćmi smaku innych składników.

Podstawowy komponent dla
Twoich cukierniczo kakaowych wyczynów
Kakao Criollo
Kakao Criollo

Yacon


Życzenia
czy to majówka czy codzienna szarówka czy święta inne, okazji zawsze jest wiele i bez okazji by życzyć wiele. My Wam życzymy już dzisiaj
SŁODKIEGO ŻYCIA.

Poniżej prosta, słodka i zdrowa metoda realizacji życzeń.
Na drzewie nie rośnie a jabłkiem jest?
Czy wszystkie jabłka muszą rosnąć na drzewie? Nie. Korzeń Yacon właśnie określany jest jabłkiem ziemi, bo smakiem przypomina jabłko o lekko arbuzowej nucie choć niektórym smakuje gruszką. A w wyglądem przypomina ziemniak, zdecydowanie ładniejsze są jego kwiaty w kolorze żółtym.

Czarodziejskie jabłko zdrowia
Yacon to rosnąca na terenie Peru roślina, która osiąga nawet 2 metry. Smallanthus sonchiflius bo tak brzmi nazwa rośliny. Wykorzystywana była już przez Inków zarówno w celach spożywczych jak i leczniczych czyli znowu fundujemy powrót do przeszłości, ale jak nie skorzystać z takiej mądrości, która choć starożytna jest aktualna. Zawiera prawie 20 różnych aminokwasów. Yacon to źródło błonnika, magnezu, żelaza, beta-karotenu oraz witaminy A, B1 i B2.

Kusić, grzeszyć czy wypada?
Na pokuszenie częstuj takim jabłkiem bez grzechu o swoje zdrowie czy łakomstwo bo Yacon to pogromca apetytu, więc konsekwencje takiego łakomstwa ci nie grożą. Spożywanie Yaconu obniża łaknienie bo zwiększa uczucie sytości, nie powoduje skoków cukru, stąd pozwala kontrolować ilość spożywanego jedzenia.

Liczby nie kłamią
słoik syropu z Yaconu zawiera o połowę mniej kalorii niż taki sam słoik miodu, a co ważne nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Ale ma jeszcze wiele innych właściwości.

Na pomoc diabetykom i nerwusom
Yacon - wywar z liści jako herbata jest podawana cukrzykom. Również jako syrop - stanowiący słodzik, w proszku czy jako przekąska w formie suszonych bulw.
Jak wspomniano nie podnosi poziomu glukozy, obniża ciśnienie krwi. Jest polecany osobom z podwyższonym cholesterolem i trójglicerydami oraz w stanach napięcia, bezsenności. Ułatwia wchłanianie wapnia, więc osoby chore na osteoporozę powinny sobie osłodzić nim swoje chore kości bez obaw bo wpływa korzystnie na poziom gęstości kości.

Trochę szczęścia dla jelit - Korzeniowy prebiotyk
Yacon swą słodycz zawdzięcza zawartej inulinie. Inulina jest polisacharydem należącym do grupy fruktanów, nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym i dzięki temu pełni funkcję błonnika pokarmowego. Działa prebiotycznie i pozwala utrzymać właściwe warunki dla flory bakteryjnej.

Inkowie szczególnie przygotowywali z liści Yaconu wywar w stanach zapalnych nerek, pęcherza, wątroby. Bulwy Yaconu mają działanie moczopędne.

Korzeń Yacon

Skromny eskulap - FOS
FOS główny składnik Yacon to fruktooligosacharydy, które pomagają w rozwoju właściwej flory bakteryjnej. Ponieważ w jelicie grubym ulegają fermentacji, powodują obniżenie pH w przewodzie pokarmowym wskutek czego powstają ważne dla nas kwasy organiczne: masłowy, mlekowy, octowy i propionowy.

Poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom. Zdrowe jelita to lepsza odporność - pamiętajmy.

Biesiady zacząć czas
Najprostszą i estetyczną formą słodzenia Yacon’em to syrop możesz go dodać do koktajlu, smoothie, herbaty, polać owoce, domowe lody, czy wszystko co (lub kogo;) chcesz sobie osłodzić.

Yacon w syropie


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]