Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 309
Zdrowie dla wszystkich. Niech nikt nie odejdzie skrzywdzony.
Witam Cię serdecznie!
To już - TRZYSTA dziewiąty numer biuletynu,
którego głównym tematem
jest jak najszerzej pojęta Naturalna Medycyna.
Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj najnowszy artykuł na mojej stronie
A o mnie zapomnieli
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Komu smacznej ochłody?
Jeżeli prawdą jest, że mowa jest srebrem zatem to wykorzystamy i będziemy opowiadać
i pławić się w tym kruszcu.
Sezon rozpoczęty
W ubiegłym roku upały mocno wycisnęły z nas poty. Zastanawiam się jak każdy
czy w tym roku będzie powtórka z upalnej rozrywki. Na razie zamiast optymizmem
wieje gorącem. Nie kryje rozczarowania co dalej? Oby chłodniej.
Każdy się chłodzi jak może
Jak jest gorąco to działamy automatycznie. Niczego nie pragniemy bardziej jak
klimy, zimnych napojów i lodów, że mózg mrozi. W takiej wysokiej temperaturze
to i zdrowy rozsądek wyparował.
Niegdyś luksus dzisiaj norma
Klimatyzacja jako urządzenie niegdyś kojarzyło się z luksusem dzisiaj jest
już bardzo popularna .
Czym ona jest?
To proces przetwarzania powietrza w pomieszczeniu, mający na celu utrzymywanie
żądanych warunków klimatycznych
Początkowo jako czynnik chłodzący stosowano od XIX wieku do 1920 roku dwutlenek
węgla. Został on wyparty przez czynniki z grupy fluoryzowanych węglowodorów,
które mogły być stosowane przy niższym ciśnieniu roboczym w układzie chłodzącym.
Po wycofaniu fluorowęglowodorów stosowano czynnik R12 (dichlorodifluorometan),
który miał dobre właściwości termodynamiczne i wolno ulatniał się z układu
chłodzącego. Jako szkodliwy dla warstwy ozonowej został zgodnie z podpisanym
w 1987 roku Protokołem Montrealskim wycofany z użytku. W następnych latach
stosowany był czynnik R134a (tetrafluoroetan) o dobrych właściwościach termodynamicznych,
jest on jednak gazem cieplarnianym o bardzo wysokim indeksie GWP (1300). W
związku z tym w Stanach Zjednoczonych i Japonii producenci zostali zobowiązani
do bardziej wydajnych układów chłodzących, co zmniejszy zużycie czynnika. W
Europie samochody od 2011 roku miały być wyposażone w układy klimatyzacji,
w których czynnik R134a miał zostać zastąpiony nowym, o indeksie GWP niższym
niż 150. Koncerny
motoryzacyjne zwlekały z wprowadzeniem nowych regulacji, ostatecznie weszły
one w życie w 2014 roku.
Trochę przeginamy
W większości przypadków klimatyzacja jest ustawiona na zbyt niską temp. w stosunku
do temp na zewnątrz.
Z doświadczeń inżynierów klimatyzacji wynika, że optymalne warunki dla ludzi
wykonujących lekką pracę (np. praca biurowa) występują przy jednoczesnym spełnieniu
następujących parametrów powietrza wewnętrznego:
– temperatura: lato 23 – 26 °C; zima 20 – 24 °C
– wilgotność względna: 40 – 60% (max 35 – 65%)
– prędkość powietrza w strefie przebywania ludzi: 0,2 – 0,5 m/s
Nie zachowanie któregokolwiek z tych parametrów może powodować u ludzi odczucie
duszności, parności lub przeciągu. W zależności jednak od aktywności i odzieży
człowieka, przyjmuje się różne zakresy parametrów powietrza wewnętrznego.
Słów kilka
Niewiele się mówi o szkodliwości klimatyzatorów dla nas i naszej planety. Ludzkość
jest coraz bardziej wygodna. Więc wolimy przemilczeć pewne kwestie ?
Biżuteria pod paszką
Srebro to świetny antyperspirant bez chemii.
Srebro koloidalne to pogromca bakterii, tych na skórze czy w środku.Skaleczenie,
zadrapanie psikaj. Nie szczypie więc dla dzieci idealne na rany i otarcia.
Przy doustnym długotrwałym i intensywnym stosowaniu zadbaj o probiotyki.
To nie las a grzybów pełno
W dni gorące kochamy baseny, kąpiele w jeziorze, podróżujemy korzystamy z publicznych
toalet, pryszniców więc zagrożenie grzybicy lub innych infekcji wzrasta wielokrotnie.
Jedno i drugie
Sama miedź jest doskonałym środkiem na grzybicę stóp, rąk, pasożyty ale efekt
wiadomo nie jest od razu.
Profilaktyka przeciwgrzybicza Zabierz na basen, saunę, po wyjściu popsikaj
dłonie, stopy, miejsca intymne.
Jeżeli w domu na ścianie masz pleśń, to psiknij grzyba miedzią, wiadomo nie
zniknie od razu, ale nie będzie się rozprzestrzeniać przy regularnym stosowaniu
czyli kurujemy siebie i ścianę też.
Nano
koloid srebro z miedzią to sposób na nieprzyjemny zapach stóp, srebro
zabija bakterie odpowiedzialne za zapach, miedź działa przeciwgrzybiczo.
Zdrowy uśmiech
Jeśli cierpisz na paradontozę. Aby uzyskać maksymalny efekt spowolnienia postępu
paradontozy preparat należy stosować trzy razy dziennie po umyciu zębów.
Spryskać dokładnie jamę ustną i utrzymywać preparat w ustach jak najdłużej
(nawet do 30 minut), następnie pozbyć się płynu z ust. Nie spożywać posiłków
oraz napojów przez około 30 minut po pozbyciu się preparatu z jamy ustnej.
Podczas upałów
Wiele osób szczególnie w okresie letnim ma nasilony trądzik ale u dorosłych
również pojawiają się zmiany na skórze będące wynikiem pocenia się i szybkiego
rozwoju bakterii w wyniku zanieczyszczenia skóry.
Warto psikać twarz nano srebrem. Zadziałamy antybakteryjnie na skórę minimalizując
ryzyko rozwoju bakterii, zmniejszymy stan zapalny.
Lody, lody dla ochłody i gardło boli
Srebro to nieoceniony specyfik na ból i infekcję gardła, to również nasz profilaktyczny
środek kiedy długo podróżujemy w samochodzie z klimatyzacją.
Jeżeli męczy cię zapalenie gardła, psikaj, przeziębienie i grypa, infekcja
bakteryjna psikaj po 10 psiknięć.
Znaleziska w jabłku i inne historie
Cóż pałaszuję sobie z radościa marcheweczkę i naglę coś zagrzęziło i wypluwam
plombę, auć.
Warto wtedy mieć pod ręką srebro do czasu kiedy uzupełnimy braki, odkażamy
nasz pusty ząbek i zadziałamy przeciwbólowo.
Przy doustnym długotrwałym i intensywnym stosowaniu srebra zadbaj o probiotyki.
NANO SREBRO Z MIEDZIĄ 50 PPM
Bo z kulturą bywa różnie
Jaki wiek taka kultura
Różnimy się kulturowo. To żadne odkrycie. Różnice w kulturze nie zależą tylko
od miejsca zamieszkania zależą również od naszego wieku.
Nieokrzesane jelita
Słowo „kultura” pochodzi od łacińskiego słowa colere, co znaczyło pierwotnie
uprawiać rolę. Od Cycerona nabrało także nowego znaczenia w kontekście uprawy
ludzkiego ducha. Terminem tym posługujemy się na oznaczenie wszystkiego,
co pochodzi od człowieka jako istoty rozumnej.
Kultura w odniesieniu do bakterii jest jako kolonia zarówno “dobrych jak i
złych”. W zależności od stanu zdrowia w naszym organizmie mieszka więcej lub
mniej złośliwych i nie sympatycznych nam bakterii.
Proroctwo?
Znaczący jest związek bakterii jakie nas kolonizują w pierwszych latach życia,
ze zdrowiem w latach następnych. Naukowcy doszli do wniosków, że nasza zdrowotna
przyszłość rysuje się już w okresie niemowlęcym. Wiele badań wykazało, że
kluczową rolę w rozwoju układu odpornościowego jelit odgrywa kolonizacja
określonych bakterii w pierwszych 10 dniach życia. Przypuszcza się, że u
niemowląt karmionych piersią najważniejszymi bakteriami są te, należące do
Bifidobacterium – ich liczba stanowi 90% wszystkich drobnoustrojów zasiedlających
jelita. Prawdopodobnie wysoki poziom bifidobakterii w jelicie przyczynia
się do zdrowia człowieka.
Ogromna populacja
W trakcie naszego życia w ciele i na jego powierzchni żyje 100 bilionów mikrobów
(głównie bakterii, wirusów, grzybów). Poszczególne gatunki bakterii żyją
na określonych częściach naszego ciała.. Nie ma fragmentu ludzkiego ciała
nie zamieszkałego przez bakterie (najczęściej wiele ich gatunków). Nawet
w płucach, długo uchodzących za sterylne, badacze odkryli około 2000 genomów
bakterii zasiedlających każdy centymetr kwadratowy naszego drzewa oskrzelowego.
Szacuje się, że mikroby, które zamieszkują nasze ciała, ważą od 2-3 kilogramów.
W jelitach występuje ok 100 miliardów drobnoustrojów. Skład mikroflory jelitowej
jest kwestią indywidualną i niepowtarzalną. Niemniej jednak, obecność pewnych
gatunków może predysponować do rozwoju określonych chorób np. alergii, otyłości,
nowotworów, zapalenia jelit itd.
Nadużycia
Cóż każdy z nas wie, że w wielu przypadkach bezzasadnie “ładuje się nam antybiotyki”
i naszym dzieciom. Konsekwencje zwłaszcza u najmłodszych dzieci są poważne.
Astma, alergie skórne, pokarmowe, częste infekcje. Wtedy podaję się takim
maluszkom kolejne antybiotyki i tak zamiast lepiej, to jest częściej i
gorzej.
Bezpieczna sterylność
W trakcie życia płodowego każdy z nas przebywa w sterylnych warunkach. Z chwilą
narodzin zaczynają nasze ciało zasiedlać bakterie, które decydują o naszym
zdrowotnym losie. Pierwsza kolonizacja odbywa się podczas porodu – inne bakterie
zaczynają bytować w naszych organizmach w zależności od tego czy przyszliśmy
na świat w sposób naturalny czy drogą cesarskiego cięcia. Dalsza kolonizacja
zależna jest też od szeregu czynników m.in. od sposobu karmienia, przebytych
chorób, sposobów leczenia, miejsca w którym mieszkamy.
Zapewnijmy dobry start
Dzieci krzywią się kiedy mają wypić kwaśny “prawdziwy” kefir czy jeść kapustę
kiszoną. W czasach kiedy wszystko jest słodkie. Dlatego powinniśmy wspierać
dodatkowo żywienie w probiotyki dostosowane do ich potrzeb. O odpowiednich
szczepach bakterii. Produkt musi być bezwzględnie bezpieczny.
Szczególna potrzeba
Bardziej niż kiedykolwiek probiotyki są potrzebne:
do wzmocnienia ogólnego stanu zdrowia. Kiedy występuje:
• IBS, biegunka i inne problem jelitowe
• Alergia, egzema, astma
• Infekcja dróg moczowych
• Przy słabym układzie odpornościowym, podatności na infekcje
• W trakcie i po antybiotykoterapii
Dbajmy o kulturę dzieci
Probiotyki przeznaczone dla dzieci mają inne szczepy bakterii, niż przeznaczone
dla dorosłych.
Dlaczego właśnie Lactovitalis?
Lactovitalis
Kids jest w formie tabletki do ssania lub żucia. Smakuje jak cukierek
owocowy więc dzieci chętnie je ssają lub żują.
Sześć różnych szczepów bakterii Wiele produktów z bakteriami kwasu mlekowego
zawiera tylko od trzech do pięciu szczepów. LactoVitalis Kids zawiera sześć
różnych szczepów bakterii z całkowicie bezmlecznych kultur. Bakterie z pożywką
LactoVitalis Kids zawiera FOS (fruktooligosacharydy), rodzaj błonnika, stanowiący
pożywienie dla bakterii kwasu mlekowego. Bakterie po prostu mają ze sobą trochę
pożywienia. Bakterie kwasu mlekowego razem z błonnikiem (pożywką) nazywa się
synbiotykiem.
LactoVitalis Kids opiera się na opatentowanej technologii, której zadaniem
jest ochrona dobrych, ale wrażliwych bakterii kwasu mlekowego podczas ich drogi
do jelita, gdzie znajduje się większa część naszego układu immunologicznego.
Nie liczy się zatem liczba przyjętych bakterii ale to, ile z nich jest naprawdę
pożytecznych. Największą korzyść bakterie kwasu mlekowego przynoszą wówczas,
gdy docierają do jelita nieuszkodzone.
Lactovitalis
Kids zawiera:
• 6 szczepów bakterii w tym bakterie kwasu mlekowego, Lactobacillus rhamnosus
GG
• Ok. 90 % bakterii dociera na miejsce nieuszkodzonych
• Gwarantuje dostarczenie min. 3 miliardów bakterii przed upływem daty ważności
• Specjalnie zaprojektowane opakowanie zapewnia wyższą jakość i lepszą trwałość
• FOS (fruktooligosacharydy) dają właściwe pożywienie bakteriom kwasu mlekowego
• Wszystkie kultury bakterii są bezmleczne
Jak to działa
Bakterie kwasu mlekowego to żywe organizmy wrażliwe na: tlen, wilgoć, wysoką
temperaturę, kwasy trawienne i żółciowe. LactoVitalis Kids zawiera dlatego
szczepy bakterii, które same w sobie są wytrzymałe. Większość tych szczepów
znosi bez uszczerbku narażenie na kwas żołądkowy i żółciowy. Ponadto bakterie
w LactoVitalis Kids są zanurzone w ochronnej powłoce, która czyni je jeszcze
odporniejszymi. W ten sposób bakterie są zabezpieczone aż do chwili dotarcia
do jelita.
Specjalnie zapieczętowane opakowanie
Specjalnie zapieczętowane opakowanie zwiększa trwałość LactoVitalis Kids jest
zapakowane w puszkę, Activ Vial™, której konstrukcja chroni tabletki przed
wilgocią. Opakowanie jest wąskie, a cała jego wewnętrzna ściana wyłożona
jest środkiem wysuszającym, dzięki czemu każda tabletka znajduje się w pobliżu
osuszacza i jest tym samym chroniona przed wilgocią. Zapewnia to dużo lepszą
stabilność produktu niż opakowania, w których osuszacz jest włożony luzem
lub przymocowany do nakrętki. Badanie stabilności wykazujące związek między
wilgotnością w puszce a liczbą żywych bakterii kwasu mlekowego.
Holistic LactoVitalis Kids
Otwórz się na dostępność
Konotacja słowa dostępność odnosi się nie tylko do interakcji międzyludzkich,
miejsc ale również funkcji biologicznych naszego organizmu.
Dudnią dookoła
O dostępności w sensie biologicznym dla naszego organizmu mówimy wtedy
kiedy dany produkt witamina, minerał jest przez nas przyswajana czyli pomaga.
Każdy ma dostęp do kuracji
Chlorek magnezu zyskuje popularność nie tylko dzięki dostępności dla organizmu
ale przede wszystkim niską ceną. Kiedyś i dzisiaj
W dawnej medycynie chlorek magnezu nie miał zastosowania
jako lek. Używano go do przygotowywania wód mineralnych sztucznych. Stosowano
go również w postaci
roztworu do picia jako środek wzmagający perystaltykę jelit i pobudzający
przemianę materii.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 18 maja 2010
r. chlorek magnezu został dopuszczony do suplementów jako źródło magnezu
(Załączniki do rozporządzenia
Ministra Zdrowia z dnia 18 maja 2010 r. (poz. 596). To tani suplement o
szerokim spektrum oddziaływania.
Jest dopuszczony do suplementów diety oraz żywności (E511). Wchodzi w
skład soli niskosodowych (obok, np. chlorku potasu i wapnia). W przemyśle spożywczym
służy do wytrącania białka sojowego podczas produkcji tofu.
Chemia w naturze
Chlorek magnezu- (łac. Magnesii chloridum) – związek nieorganiczny, sól o
wzorze MgCl2.
Chlorek magnezu jest solą stanowiącą źródło kationu magnezowego – kationu
wewnątrzkomórkowego, który jest niezbędny do syntezy i wykorzystania bogatoenergetycznych
wiązań
(ATP, GTP).
Akceptacja odpowiedniej formy
Chlorek
magnezu jest biodostępny zatem stanowi dobre i do tego jeszcze tanie
źródło magnezu dla organizmu ludzi i zwierząt. W dawce 3 g działa żółciopędnie
i rozwalniająco.W dawkach mniejszych 700-100 mg wzmaga wydzielanie żółci,
pobudza perystaltykę jelit regulując wypróżnienia. Nie działa on jednak przeczyszczająco
jak siarczan magnezu.
Bywa, że umyka
Zdrowe jelita absorbują ok. 35% magnezu dostarczonego wraz z pożywieniem.
Jeśli mamy zbyt małą ilość kwasu żołądkowego oraz chroniczne dyspepsję (zaburzenia
trawienia)
to wskaźnik ten może ulec dodatkowemu obniżeniu. Ponieważ kwas solny jest niezbędny
do uwolnienia magnezu znajdującego się w roślinach zielonych. Z tego powodu przyjmowanie inhibitorów pompy protonowej (grupa leków stosowanych
w terapii schorzeń górnego odcinka przewodu pokarmowego, głównie w zapobieganiu
i leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy czyli Omeprazol, Polprazol)
zawsze prowadzi do niedoboru magnezu.
Uwaga! Nie przyjmujemy jednocześnie magnezu z cynkiem.
Jak stosować Chlorek magnezu można podawać w kapsułkach oraz w proszkach do rozpuszczania
w wodzie. Nadaje się do przygotowania roztworów-syropów, dawkowanych łyżkami,
w tym dla dzieci i osób starszych. W przypadku zaparcia można go mieszać z
roztworem mannitolu, ksylitolu, ksylozy, sorbitolu, z sokami owocowymi, np.
śliwkowym, grejpfrutowym; ponadto z miodem i wodą, najlepiej na czczo.
Co on lubi
Magnez jest lepiej absorbowany z jelit w obecności laktozy (mleko), potraw
białkowych, aminokwasów (np. glicyny, kwasu glutaminowego, asparaginowego)
i witaminy D oraz C. Potrawy bardzo tłuste ograniczają przyswajanie magnezu.
Smutki i bolączki
Magnez w dużej mierze zapobiega osteoporozie, ponadto wspomaga procesy
mineralizacji kości fosforanem wapnia. Niedobór magnezu powoduje wzrost wydalania
wapnia z moczem oraz zmniejsza resorpcję wapnia do kości. Leczenie kortykosteroidami,
nadczynność kory nadnerczy przyczynia się do znacznej utraty magnezu z ustroju. W przeciętnej diecie Polaków największym źródłem magnezu są produkty zbożowe
(37), mleko i jego przetwory (19%) oraz ziemniaki (18%). Niestety prawdopodobnie
racje pokarmowe Polaków realizują jedynie 60% zapotrzebowania na magnez.
Chlorek magnezu jest jedną z łatwo przyswajalnych form tego pierwiastka.
Może mieć zastosowanie w leczeniu depresji – u ludzi z cukrzycą i obniżonym
poziomem magnezu w surowicy osiąga skuteczność porównywalną z imipraminą (lekiem
z grupy trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych. Doustne przyjmowanie
magnezu w postaci chlorku jest utrudnione z powodu charakterystycznego smaku
oraz higroskopijności substancji.
Chlorek Magnezu 250 g
Magia gotowania
Taka ciekawostka: Poprzez odparowanie wody morskiej, po wykrystalizowaniu
NaCl kolejną solą, która krystalizuje jest MgCl2·6H2O otrzymuje się azjatycką
przyprawę nazywaną w zależności od miejsca pochodzenia nigari (lub lushui)
zawierającą ok. 95% chlorku magnezu.
Dzień Mamy już za nami, ale kto broni świętować?
O Mamy dbamy rok cały.
Toast nie tylko na dziś,
Pijmy dla zdrowia
Mam
Najpiękniejszy dzień w roku niebawem...
Dzień Mamy obchodzimy wszyscy a niektóre z nas nawet podwójnie. Mnóstwo życzeń
możemy znaleźć w internecie, ale Najlepsze życzenia płyną prosto z serca, nie
trzeba zbyt wiele słów.
Najpiękniejsze prezenty jakie możemy Mamie ofiarować
to nasza miłość, szacunek, opieka, pomoc, czułość i zainteresowanie. Najcenniejsze
jednak spośród tego
to Zdrowie.
Najtrudniejsze zadanie
Bycie Mamą to najtrudniejsze zadanie. Radość, uśmiech i szczęście miesza się
ze smutkiem, łzami, cierpieniem i bezradnością. Bycie Mamą to ogromna odpowiedzialność
i wysiłek.
Niezwykłość
Zaś w matczynej miłości najpiękniejsze jest to, że
kocha nas mimo wszystko.
Mamy niezależnie od tego czy mamy kilkanaście czy
kilkadziesiąt lat martwią się o nas.
Każdej mamie potrzebne jest zdrowie i
nasze zdrowie by nie musiała się o nas martwić. Bo najgorsze dla Mam jest
patrzeć na chorobę i cierpienie dziecka
małego czy dorosłego.
I tak to jest
Mamy jak chorują to właściwie nie chorują. Bo się nie żalą. Nawet z gorączką
i bólem brzucha, podają obiad czy wstawią pranie. Chociaż bolą ręce upieką
ciasto, zacerują skarpetkę.
Na dzień Mamy dajemy im prezenty. Być może prezenty w postaci błyskotek
zdają się być bardziej atrakcyjne, ale czy to właśnie nie zdrowie i uroda są
atrakcyjnością nas samych ?
Najcenniejsze jest zdrowie
Już nie przedłużam moich przemyśleń.
Coś Super dla Super
Mam
Słowo super - zadomowiło się w naszym języku od dawna, używany w mowie
potocznej ma korzenie w języku łacińskim uper - ponad. Słowo super używany
jest jako pierwszy człon wyrazów złożonych tworzących nazwy i określenia osób
lub rzeczy mających najwyższą jakość, najwyższe natężenie albo przewyższających
pod jakimś względem inne osoby lub rzecz.
Vitalis - pochodzi od witalności. Witalis zaś to imię męskie pochodzenia
łacińskiego. Wywodzi się od słowa oznaczającego „życiowy, zdolny do życia”
(vitalis) i wyraża życzenie rodziców, żeby dziecko się dobrze chowało. Patronem
imienia jest m.in. św. Witalis, męczennik, zm. ok. 300. Żeńskim odpowiednikiem
jest Witalia.
Zdobycie miana super zobowiązuje, ale też nie jest przypadkowe
trzeba sobie na to zasłużyć, bycie super Mamą jest wyczerpujące.
Dostarczenie
wszystkich niezbędnych składników odżywczych szczególnie w dzisiejszych czasach
jest trudne. Dlatego Mamom należy coś by:
MIEĆ ODPORNOŚĆ, URODĘ, DOBRY METABOLIZM
I TRAWIENIE, SIŁĘ, ZDROWY UKŁAD KRĄŻENIA, DOBRY WZROK, ZDROWE KOŚCI I STAWY.
SuperVitalis ma swoim składzie
32 ekologiczne soki owocowe i warzywne. Mango, morela, jabłko, mandarynka,
żurawina, limeta kwaśna, burak czerwony, papryka, pietruszka.
Składniki bogate
w karotenoidy:
marchew, brzoskwinia, żółty squash, czerwona papryka, pomidor
i kantalupa - zwana melonem cukrowym. 6 składników bogatych w polifenole i
proantocyjany. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe - NNKT z 6 naturalnych
olejów. 70 minerałów i pierwiastków śladowych.
Składniki bogate w enzymy roślinne:
Papaja, ananas, enzymy z Aspergillus - amylaza,
celulaza, esteraza, hemicelulaza, laktaza, lipaza i proteaza.
SuperVitalis konserwowany
jest sorbinianem potasu pozyskanym z jarzębiny.
Super Vitalis Opis szczegółowy
Super żywność: 15 składników pochodzenia roślinnego w
tym:
Trawa pszeniczna, trawa jęczmienna, spirulina, alga czerwone dunaliella
słonolubna (Dunaliella salina), błonnik jabłkowy, słód jęczmienny ,błonnik
ryżu brązowego, pyłek kwiatowy, wodorosty Nova Scotia, FOS (fruktooligosacharydy
), chlorella, trawa owsiana, trawa żytnia, mleczko pszczele, rabarbar.
Zestaw
Roślinne składniki odżywcze (przeciwutleniacze):
32 ekologiczne soki owocowe i warzywne:
Koncentrat soków z całych owoców i warzyw
: morela, mango, jabłko, mandarynka, żurawina, limeta kwaśna, burak czerwony,
papryka, pietruszka.
Składniki bogate w karotenoidy: marchew, brzoskwinia, żółty
squash, kantalupa (melon cukrowy), czerwona papryka, pomidor.
Składniki bogate
w flawonoidy: pomarańcza, cytryna, seler naciowy, grejpfrut.
Składniki bogate
w kwasy fenolowe: czerwone winogrona , truskawki, wiśnie, gruszki.
Składniki
z rodziny kapustowatych : brokuły, kapusta, kalafior, brukselka, gorczyca.
Składniki
bogate w luteinę : szpinak, kapusta, szparagi, lucerna.
Zioła – 24 różne roślinny
Zioło króla Salomona, czarnuszka, żeń-szeń syberyjski
(Eleuterokok kolczasty), liście yerba mate, traganek (Astragalus), pokrzywa,
nagietek, lucerna, korzeń
mniszka lekarskiego, goździki, pieprz cayenne, palma sabalowa (Serenoa repens),
koniczyna czerwona, mięta pieprzowa, nasiona dyni, cynamon, imbir, korzeń lukrecji,
korzeń cykorii, maca, czarne jagody, dimetyloglicyna (kwas pangamowy - DMG),
koncentrat aloesu.
6 składników bogatych w polifenole i proantocyjany:
Zielona herbata, ekstrakt
z pestek winogron, ekstrakt z igieł sosnowych, ekstrakt ze skórek winogron,
algi morskie (Cystoseira canariensis), herbata
alpejska z różanecznika kaukaskiego (Rhododendron caucasicum).
Składniki bogate w enzymy roślinne:
Papaja, ananas, enzymy z Aspergillus (amylaza,
celulaza, esteraza, hemicelulaza, laktaza, lipaza i proteaza)
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z 6 olejów:
Lecytyna, fosfolipidy, estry
sorbitolu i kwasów tłuszczowych, olej lniany (omega-3), olej z ogórecznika,
olej z wiesiołka (omega-6). Koenzym Q-10.
70 minerałów i pierwiastków śladowych:
70 minerałów i pierwiastków śladowych w
formie jonowej z porostów płucnicy islandzkiej (cetraria islandica), lucerny,
siarczanów, bromu, jodu w wodzie
oczyszczonej.
Gratulacje !
Jeżeli przeczytałeś ten dług skład to jesteś super. Pomyśl teraz jak
ta witaminowa bomba zadziała na Twoją Mamę!
Czas zmiany
Przychodzi w życiu taki czas kiedy to My stajemy się rodzicami opiekujemy
się naszymi dziećmi. Następuje też w życiu taki czas kiedy to mamy potrzebują
opieki.
Kochane mamy mają tyle zadań do spełnienia, obowiązków i wyzwań. Potrzebne
jest im do tego siła.
Indianie wiedzą jaki kolor daje zdrowie
Choć Polska kultura jest mądra i wielobarwna to w aspekcie
zdrowia kultura Indian jest nieoceniona.
Siła
macy dla siły Mam
Majowie wkładali do trumien pomalowane na czerwono przedmioty wykonane
z obsydianu. Ponieważ kolor czerwony u nich symbolizował ponowne narodziny.
(Obsydian - to skała magmowa-Indianie robili z obsydianu wiele przedmiotów
codziennego użytku, takich jak noże, brzytwy, groty do strzał, lustra, biżuterię).
Czerń natomiast to kolor życia kojarzący się z życiodajnym mułem.
Po co to kolorowe wprowadzenie?
Powodów jest kilka. Jedno z nich to pokazanie
znaczenia barw w przyrodzie a co za tym idzie własności roślin. Również znaczenia
kolorowych roślin miejsce
występowania dla naszego zdrowia.
Właściwości macy ze względu na jej kolor.
Ponieważ Maca występuje w trzech kolorach
czarna, czerwona (zwana też fioletową) i żółta (biała). Dzisiaj przedstawimy
dwie: czerwoną (fioletową)
i czarną.
Kolorowa ziołowa adaptacja
Adaptogen to lek ziołowy wspomagający odporność organizmu
na stres i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania, niepokoju
itp.
Pojęcie wprowadzone przez rosyjskiego naukowca dr Mikołaja Lazarewa. Lazarew
sformułował 3 postulaty (warunki) dla produktu ziołowego uznanego za adaptogen.
Powinien on:
- powodować minimalne zmiany (zaburzenia) w fizjologii organizmu,
- nie działać
specyficznie, lecz "uodparnić" organizm
poprzez szerokie oddziaływanie fizyczne, biochemiczne itp.
- normalizować i
usprawniać różne funkcje organizmu i nie mieć działań niepożądanych.
W przyrodzie
występuje kilka rodzajów adaptogenów: żeń szeń, różeniec górski, miłorząb japoński,
ale jeśli chodzi o odżywienie… to maca nie ma sobie równych.
Napraw się sam
Maca bez względu na kolor, a mówiąc właściwie rodzaj,
jest adaptogenem czyli ujmując najprościej coś się w nas zepsuło to maca uruchamia
w nas proces
samonaprawy.
Pieprznij sobie na zdrowie
Maca a właściwie korzeń z macy określana jest w różnych
rejonach świata nazwami: Pieprzowe ziele, Peruwiański żeń-szeń, Trawa Pieprzowa,
Maca (z hiszpańskiego),
Maka (z hiszpańskiego).
Ukorzeniam się zdrowo
Ogólnie Maca jest bogata w aminokwasy, składniki odżywcze,
kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Według badań żywieniowych opublikowany
na NutritionData.com
Maca zawiera:
- 59% węglowodanów - Maca jest bogata w wysokiej jakości węglowodany,
co w połączeniu z jej alkaloidami i innymi składnikami odżywczymi czynią ją
doskonałym wyborem dla osób potrzebujących źródła trwałej energii
- 10,2% białka
- Maca jest zbudowana z łatwo przyswajalnego białka roślinnego.
- 8,5% błonnika
- maca zawiera stosunkowo duże ilości celulozy i lignin, które stymulują czynności
jelit. Błonnik jest kluczowym elementem do prawidłowego
funkcjonowania układu pokarmowego.
Broń do walki od natury
Maca to roślina stosowana medycynie ludowej Peru od ok.
2000 lat.
Inna niż wszystkie
Zanim maca trafiła do buteleczek musiała przejść kilka procesów.
Korzenie maca
uprawiane są na płaskowyżu Junin w środkowych wyżynach Peru na wysokości ponad
4250 metrów nad poziomem morza. które najpierw są suszone
na zimno w mroźnych warunkach w celu poprawy ich wartości odżywczej *; następnie
macerowane w alkoholu przez 6 miesięcy, aby je zmiękczyć; następnie wciśnięty;
następnie alkohol odparowuje, pozostawiając wyjątkowo silne ekstrakty. Bardzo
łatwo jest konsumować i wchłaniać macę w postaci płynnej, a wyniki można
bardzo szybko zobaczyć.
Co wyróżnia naszą MacaPro od pozostałych?
Naturalne
światło słoneczne w ciągu dnia i temperatura nocnego mrozu w górskich warunkach
niskiego ciśnienia
przekształcają korzenie i generują nowe złożone związki biochemiczne, które
w przeciwnym razie nie byłyby obecne w świeżo zebranych korzeniach.
Płynna siła. Co oznaczają cyferki?
Wskaźnik liczbowy na etykiecie wskazuje, ile kilogramów suszonych korzeni
zostało wykorzystanych do otrzymania ekstraktu. Na przykład stosunek 18:1 oznacza,
że 18 kg wysuszonych korzeni Maca zostało wykorzystanych do wyprodukowania
1 litra płynnego Maca. No i taki wyciąg ma moc. Wystarczy tylko kilkanaście
kropli.
Na wyczerpanie i kulodporność
Jak wspomniałam maca wykorzystywana była przez wojowników
by mieć siłę, ale maca głównie stosowana jest dla osób wyczerpanych, pozbawionych
wigoru.
Nie oznacza to, że będziemy nakręceni i pobudzeni, ale będziemy czuli przypływ
siły. Można to określić jako kuloodpornosć nie mylić z nieśmiertelnością. Przy
regularnym stosowaniu macy chce się śpiewać Mam tę moc - bajeczna siła.
Korzyść
damska i męska
Maca na wszystkich wpływa regenerująco szczególnie po
chorobach, ale wpływ na zwiększenie wytrzymałości, energii. Poprawia wzrost
włosów, zwiększa skupienie
i jasność myślenia. Wzmacnia zęby i kości.
Mózg potrzebuje macy
Maca stymuluje rozwój połączeń między neuronowych, wpływając
na pamięć, zdolność przyswajania wiedzy i inteligencję, zasugerowano również
potencjalną
korzyść w leczeniu chorób Alzheimera i Parkinsona.
Z czerwienią jej do twarzy
- gdy kwiat kobiecości przekwita
O menopauzie mówi się wiele, reklamy, programy telewizyjne
czy kolorowe pisemka, każde dobrze radzą.
Maca jest po prostu kobieca, nie zawiera
fitoestrogenów, jak soja czy pluskawica
wpływa regulująco na gospodarkę hormonalną poprzez obecność alkaloidów, które
działają jako chemiczne inicjatory, pobudzając organizm do fizjologicznej
regulacji.
W 1997 r podczas konferencji dotyczącej spowalniania procesów starzenia
(Anti-Aging Medical Conference) w USA, maca została zaproponowana jako alternatywa
dla
hormonalnej terapii zastępczej u kobiet w okresie menopauzy.
Wesołe miasteczko nastrojów? Wcale nie takie zabawne. Czerń pożądana.
Wiele kobiet przed menstruacją, czy w
okresie menopauzy doświadcza tzw "huśtawki
nastrojów". Panie, które korzystają z antykoncepcji hormonalnej ten problem może wydawać
odległy. Ale problem dotyka wiele dziewcząt i kobiet. Szczególnie bóle miesiączkowe.
Jednak bardzo często czas poprzedzający menstruację to nerwowość, płaczliwość,
ogólne rozbicie organizmu to problem szczególnie dla otoczenia. Bo jedna kobieta
przed okresem potrafi wywołać huragan, a jak kilka jest w pomieszczeniu to
kataklizm. Maca po pierwsze korzystnie wpływa na samopoczucie, na regularność,
zmniejsza huśtawki nastrojów oraz bolesność.
Kolorowe łakomstwo
Łakomstwo może być różne, nie tylko na słodkości, ale i wrażenia, emocje,
przeżycia, doznania i różne smaki, ale maca ma w sobie coś co po prostu mi
smakuje i smakować chcę i chcę... i przesadziłam, zażyłam o dużo więcej niż
powinnam. Efekt. Naskakałam się nabiegałam i nie czułam zmęczenia jak zawsze
po takim wysiłku. Przytachałam dwie skrzynki jabłek i czułam się świetnie.
W sam raz dla każdej z Mam
Beta
Cruenta Plus to poddany liofilizacji i micelizacji
burak z aronią.
Teraz muszę wyjaśnić dlaczego jest taki niezwykły.
To po prostu power drink.
Nie jakieś sztuczne napędzające energię nowoczesne super food.
No to lecimy
z definicją
Liofilizacja to bardzo zaawansowany proces produkcji,
który polega na zamrożeniu produktów żywieniowych do temperatury około -40°C,
co sprawia, że
zostają zlikwidowane bakterie chorobotwórcze i pleśń. Zostają zatrzymane
także procesy fermentacyjne. Następnie zamrożone produkty umieszczane są
w próżni
(0.001hPa) i w sposób kontrolowany podgrzewane i suszone w celu sublimacji
wody. Dzięki temu lód przechodzi bezpośrednio w parę wodną z pominięciem
stanu ciekłego. Wraz z parą wodną usuwane są wszelkie zanieczyszczenia!
Wytworzone
produkty zachowują swoje najcenniejsze składniki takie jakie jak witaminy,
białka, składniki mineralne,. Mają one postać sypką, co ułatwia
ich przechowywanie i transport. Po zetknięciu z wodą odzyskują swoje właściwości
(zapach, smak i kolor), zachowując strukturę komórkową.
Liofilizacja
Liofilizacja została opracowana w Stanach Zjednoczonych już w
latach 50-tych XX wieku na zlecenie rządu, dążącego do wyprodukowania lekkich
wagowo i bogatych
we wszystkie składniki odżywcze racji żywnościowych dla astronautów i wojska.
Współcześnie
liofilizacja jest wykorzystywana przez zaawansowane technologicznie firmy
komercyjne w celu produkcji specjalistycznych produktów żywnościowych
przeznaczonych dla szerokiej grupy odbiorców od sportowców, przez kobiety
w ciąży, małe dzieci, które stronią od warzyw i owoców po osoby z problemami
zdrowotnymi. Doskonale służą zdrowiu i odżywieniu organizmu. Produkty spożywcze
poddane procesowi liofilizacji zachowują swoje pierwotne właściwości i
wartości takie jak enzymy, aminokwasy, witaminy oraz minerały.
Micelizacja
Micelizacja to proces polegający na rozdrobnieniu substancji rozpuszczalnych
jedynie w tłuszczach do postaci łatwo przyswajalnej przez środowisko
wodne organizmu. Dzięki temu organizm może wykorzystać odżywcze właściwości
danej
substancji. Jako że system transportu substancji w ciele "opiera się na wodzie",
przyswajanie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach jest utrudnione.
Organizm z pomocą kwasu żółciowego i innych substancji trawiennych, buduje
tzw.
micele do których dołączane są substancje rozpuszczalne w tłuszczach
w celu ich wchłonięcia.
Wskaźnik wchłaniania jest tu dość niski - 25 - 30%.
Przy pomocy micelizacji
substancji rozpuszczalnych w tłuszczach mogą zostać wytworzone najmniejsze
micele już w produktach spożywczych, które łatwiej
dostarczą organizmowi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. W porównaniu
z witaminami syntetycznymi witaminy zmicelizowane wchłaniają się 5-cio krotnie
efektywniej.
Micelizacja owoców i warzyw powoduje, że witaminy rozpuszczalne
znajdujące się w nich, także przyswajane są o wiele łatwiej jak w produktach
nie-micelizowanych.
Składniki liofiliozowanego i micelizowanego buraka dostarczają
tyle substancji odżywczych, że od kilku lat nie wiem co to przeziębienie,
kaszel, mimo, iż
regularnie przemarzam i przemakam.
Beta
Cruenta Plus błyskawicznie uzupełnia niedobór żelaza!
Dlatego anemicy, weganie i wegetarianie, osoby
po chemioterapii, radioterapii, z zaburzeniami krążenia, z niedokrwistością,
białaczką, hemofilią, dzieci nie
jadające owoców i warzyw, osoby z obniżoną odpornością powinny koniecznie
sięgać
po taki napój. Działa on wzmacniająco, jest delikatny dla żołądka i do tego
smaczny.
1 łyżka Beta Cruenta Plus
zastępuje 150 g surowych warzyw i owoców!
Bez zanieczyszczeń!
Po co aronia?
Zawarta w Beta Cruencie aronia, zawiera witaminę C,
która pozwala łatwiej przyswoić zawarte w buraku żelazo. Uzupełnia poziom
witaminy
C, ale w przypadku
jej niedoboru w organizmie trzeba sięgnąć dodatkowo.
Beta Cruenta Plus można
stosować na ciepło i na zimno.
Czyli zimą taki gorący kubek, a latem można z
kefirem przyrządzić chłodnik. Drogie Mamy i dzieci dbajcie o siebie. Mamy być może nie wszystkie są babciami
a niektóre będą, wnuki potrzebują babć sprawnych i silnych by mogły razem
z babcią lepić pierogi piec ciasta a może jeździć na rowerze.
Gdyby komuś brakowało natchnienia lub wena się skończyła to poniżej zamieszczam
życzenia do wykorzystania.
Dzisiaj składam Ci Mamo najlepsze życzenia. Za
Twe przykrości, za Twe cierpienia za noce bolesne, za noce czułe, za wszystko
Mamo dziś Ci dziękuje. Dziś jestem
dorosła, a Ty nieraz szlochasz. Ty jesteś moją Mamą i za to Cię Kocham!
"Żyj naturalnie" nr 12
możesz kupić w naszych sklepach.
Kliknij
Zobacz okładkę
Zamów pojedyńcze egzemplarze,
lub prenumeratę na nowej stronie
www.zyj-naturalnie.pl
Na której znajdziesz również
wiele ciekawych artykułów
aktualności i ciekawostek.
Nawet nie myśl
o Zdrowiu
zanim nie przeczytasz
nowego dwumiesięcznika "Żyj naturalnie"!
Zanim kupisz nowy egzemplarz
zabacz co redakcja dla Ciebie przygotowała.
Mały bezpłatny pdf
w prezencie
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj
naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które
możesz sobie zadać.
Gdzie
tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam:
W naszym sklepie internetowym Sklep
Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach
Franczyzowych.
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj
naturalnie" Nr 12
kupisz w Swoim Urzędzie Pocztowym.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 69 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 37 PLN. z wysyłką.
Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl
UWAGA!
Osoby zainteresowane
preparatami dr Podbielskiego
TP-1 i TP-2
prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48
68 453 48 88
Komórka: +48 603 137 893
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|