Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 318
Zdrowie dla wszystkich. Niech nikt nie odejdzie skrzywdzony.
Witam Cię serdecznie!
To już - TRZYSTA osiemnasty numer biuletynu,
którego głównym tematem
jest jak najszerzej pojęta Naturalna Medycyna.
Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuł na mojej stronie
Duży brzuch. Duży problem.
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Bo nie każde E jest złe
Numer E – jest to kod dodatku do żywności uznanego przez wyspecjalizowane instytucje
Unii Europejskiej za bezpieczny i dozwolony do użycia. Nazwa pochodzi od
kontynentu (Europy). Wykaz tych numerów (zwany listą E) jest sporządzany
przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (wcześniej przez Komitet
Naukowy ds. Żywności, Scientific Committee on Food) i następnie dołączany
do odpowiedniej dyrektywy Komisji Europejskiej, która podlega zaaprobowaniu
przez Parlament Europejski.
E-ściąga
Poniżej lista numeryczna na co trzeba zwrócić uwagę przy wyborze żywności:
100-199 barwniki
200-299 konserwanty
300-399 przeciwutleniacze
400-499 emulgatory, środki spulchniające, żelujące
500-599 środki pomocnicze
600-699 wzmacniacze smaku
900-999 środki słodzące, nabłyszczające i inne
1000- 1999 stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne.
Trudno wszystko zapamiętać dlatego poniżej lista dodatków pozytywnych, których
obawiać się nie musimy.:
- E100 (kurkumina) – naturalny, roślinny żółty barwnik, otrzymywany z rozłogów
rośliny Curcuma longa.
- E101 (ryboflawina, wit.B2) – naturalny, roślinny żółty barwnik, występujący
w przyrodzie m.in w.: zielonych częściach warzyw, grochu i fasoli.
- E140 (chlorofile i chlorofiliany) – naturalne, roślinne zielone barwniki,
pozyskiwane m.in. z lucerny pokrzywy i szpinaku.
- E160 (karoteny) – naturalne, pomarańczowe barwniki, pozyskiwane z roślin,
przekształcane w organizmie w witaminę A.
- E300 (kwas askorbinowy) - forma witaminy C. Hamuje niepożądane tworzenie
się nitrozoamin podczas smażenia wędlin z mięsa peklowanego.
- E306 (tokoferole, wit. E) – naturalny przeciwutleniacz, otrzymywany z olejów
roślinnych.
- E322 (lecytyna) – naturalny, roślinny przeciwutleniacz i emulgator. Pozyskiwany
z oleju sojowego, rzepakowego lub słonecznikowego.
E - bezwzględnie wskazane
Jest jedno takie E, które powinno być przez nas codziennie spożywane i jest
ono nam niezbędne to witamina E.
E= 8
Witamina E jest rodziną strukturalnie podobnych ośmiu przeciwutleniaczy, które
są podzielone na dwie grupy:
Tokoferole: alfa-tokoferol,beta-tokoferol, gamma-tokoferol i delta-tokoferol.
Tokotrienole: alfa-tokotrienol, beta-tokotrienol, gamma-tokotrienol i delta-tokotrienol.
Witamina E jest swoistą rodziną, której nie wolno rozdzielać, by mogła spełniać
swoje zadania musi być ona w całości inaczej taka rodzina jest dysfunkcyjna.
Zrozumieć oktawę zdrowia
Mieszanki tokoferoli i tokotrienoli wykazują znacznie silniejsze działanie
przeciwutleniające niż sam alfa-tokoferol i są znacznie lepiej wchłaniane do
komórek. Alfa-tokotrienol znacznie lepiej chroni przed rodnikami peroksylowymi
i utlenianiem tłuszczów niż alfa-tokoferol. Gamma-tokotrienol znacznie lepiej
chroni mitochondria neuronów przed stresem oksydacyjnym niż alfa-tokoferol.
Dzieje się tak ze względu na znacznie lepsze wchłanianie tokotrienoli do wnętrza
komórki - nawet do 70 razy bardziej efektywne niż tokoferoli! Tokotrienole
wykazują też silniejsze działanie antyoksydacyjne, średnio 50 razy silniejsze
przy ochronie przed oksydacją tłuszczów!
Co jeszcze robi E?
Witamina E reguluje działanie licznych genów uczestniczących w różnicowaniu
komórek. Witamina E zwiększa aktywność m.in. białka Bcl-2, które wykazuje działanie
antyapoptotyczne. Białko to utrudnia programowaną śmierć komórek.
Gdzie jest E?
Nasza polska kuchnia nie zapewnia nam wystarczającej ilości witaminy E w pożywieniu.
Mało kto regularnie je drogie avocado, dobre (niestety coraz rzadziej o ile
w ogóle) tłuste ryby, oleje na zimno tłoczone czy zdrowe orzechy nie myląc
ich z namiętnie chrupanymi słonymi "orzeszkami
arachidowymi" - to nie są orzechy, a strączki dlatego mają tak dużo białka.
Groźne E-braki
Objawy niedoboru witaminy E obejmują osłabienie mięśni - częste drżenie i drętwienie,
trudności w chodzeniu, zaburzenia widzenia, podatność na infekcje i przewlekłe
zmęczenie. Długoterminowy niedobór może prowadzić do anemii (niedokrwistości),
chorób serca, poważnych problemów neurologicznych, ślepoty, otępienia i powodować
niezdolnością do pełnej koordynacji ruchów ciała.
Pełna witamina E
Utleniamy się
Czas to nasz wróg w kwestii wyglądu, sprawności, zdrowia i zapachu. Utleniamy
się a dokładniej komórki naszego ciała, dlatego trzeba dostarczać nieustannie
antyutleniaczy. Tak właściwie można to najprościej ująć choć ludzka fizjologia
jest zdecydowanie bardziej złożona. Z wiekiem zapach naszego ciała się zmienia.
Różnice w naszym zapachu to szereg zależności między gruczołami skóry, wydzielinami
i aktywności bakterii. Z wiekiem komórki naszego ciała się utleniają i zaczynamy
pachnieć inaczej. U jednych z wiekiem zapach jest bardziej wyczuwalny u innych
mniej. Jednak zmienia się on u każdego z nas w zależności od składu chemicznego
ciała i bakterii z którymi żyjemy. Najtrafniej można to określić jako zjełczały
tłuszcz. Dlatego musimy każdego dnia dostarczać antyutleniaczy, aby proces
starzenia naszych komórek spowolnić i mówiąc najogólniej nie jełczeć.
Daliśmy jej popalić
Kiedy ostatnio słyszałam rozmowę pań, że szuka czegoś na poparzenia słoneczne
bo są już rany na skórze to się przeraziłam i pomyślałam też jak można dopuścić
do tego stanu? Chyba wiele osób bagatelizuje wpływ opalania - (smażenia się
bardziej odpowiednie) na skórę.
Droga do regeneracji tak poparzonej skóry jest długa. Witamina E jest tutaj
koniecznością zarówno do stosowania od wewnątrz jak i bezpośrednio na skórę.
Aplikowanie witaminy E na skórę goi ją, regeneruje i nawilża. Doustnie regularne
stosowanie witaminy E zmniejsza ryzyko oparzeń słonecznych.
Sucho, swędzi. Słyszymy nawilżaj
Zazwyczaj na problem skóry mówi się pij dużo
wody i stosuj krem nawilżający, można pić wiadra wody i tak skóra będzie
sucha, skóra manifestuje suchością
niedobór m. in. kwasów omega i witaminy E. Witamina E znacznie ogranicza
proces zwany TEWL (trans epidermal water loss - czyli ucieczce wody przez
skórę).
Stąd dostarczona przez nas odpowiednia dieta rzeczywiście będzie bardziej
skuteczna.
AZS i inne problemy skórne
Witamina E to jeden z najskuteczniejszych antyoksydantów, który chroni skórę
wzmacnia jej warstwę lipidową, zapobiega fotostarzeniu, przebarwieniom posłonecznym,
regeneruje, spłyca drobne zmarszczki.
Witamina E to również sprzymierzeniec w walce z łuszczycą, trądzikiem, AZS
i alergiami skóry. Witamina E wspomaga gojenie ran, zapobiega powstawaniu
stanów zapalnych. Ma wpływ na już wspomniane nawilżenie skóry i silną jej
regenerację.
Przy zaczerwienieniach, wysypkach stosować nie tylko do środka, ale można
też wycisnąć witaminę bezpośrednio na skórę. Działa kojąco i natłuszczająco.
Dobre źródła
Inne dobre źródła witaminy E to olej z kiełków pszenicy, olej
rzepakowy, orzechy laskowe, migdały, czy olej słonecznikowy.
Podkreślić należy,
że mówimy tutaj
o zawartości witaminy E w olejach "lodówkowych" czyli
prawdziwie zimnotłoczone i niefiltrowane. Nie przeznaczone
do smażenia a do spożywania na surowo i bez rocznego terminu
przydatności.
Bo dobry olej, to
olej z terminem do 3 m-cy. Koniecznie przechowywany w lodówce
w
temp. 5-10 st. E z czym to się je?
Witamina E dla swojej skuteczności potrzebuje odpowiedniej dawki witaminy C
w organizmie.
Również lubi towarzystwo witamin z grupy B, selen i witaminę A, która zapobiega
utlenianiu tokoferoli i tokotrienoli
Prywatne śledztwo
Kupiliśmy jakiś suplement z witaminą E i badamy.
Na etykiecie naturalny alfa-tokoferol oznaczany jest literą d (d-alfa-tokoferol),
a syntetyczny literami dl (dl-alfa–tokoferol). To samo dotyczy pozostałych
członków. Jedna litera a różnica ogromna.
Na rynku suplementów powszechnie występuje witamina E, ale w okrojonym składzie.
Na opakowaniach jeśli znajdziemy opis znajduje się tylko jeden członek rodziny
alfa-tokoferol. A gdzie pozostali ? Sam alfa - tokoferol niczego nie zwojuje
wręcz przeciwnie w nadmiarze potrafi jeszcze narozrabiać? W jaki sposób? Może
obniżać poziom innych tokoferoli i tokotrienoli we krwii oraz w tkankach.Jeśli
etykieta zawiera tylko jeden tokoferol to nie ma sensu czyścić sobie portfel
i zajmować miejsce w torebce.
Kiedy bez witaminy E?
Przeciwwskazaniami do stosowania witaminy E jest zażywanie leków rozrzedzających
krew, używanie insuliny i innych leków na cukrzycę oraz wysokie ciśnienie krwi.
W tych przypadkach konieczna jest konsultacja lekarska i stała kontrola stanu
zdrowia. Witamina E może wpływać też na większe zapotrzebowanie na witaminę
K. Nie należy przyjmować witaminy E razem z nieorganicznym żelazem, które ją
dezaktywuje i błonnikiem, który znacząco zmniejsza jej wchłanianie.
Pełną witaminę E
Złote marzenia
Nie tylko kropelkę a znacznie więcej możemy mieć a złote marzenia zamieńmy
w zdrowie.
Kropelka złotych marzeń.
Kiedy już trzeba będzie powiedzieć cześć,
Kiedy już lato pęknie i spadnie deszcz,
Co Ci dać przyjacielu mych słonecznych dni,
Żeby czas nie zamazał tych wspólnych chwil.
Bursztynek, bursztynek znalazłam go na plaży,
Słoneczna kropelka, kropelka złotych marzeń,
Bursztynek, bursztynek położę Ci na dłoni,
Gdy spojrzysz przez niego mój uśmiech Cię dogoni...
(tekst piosenki dla dzieci - autor Krzysztof Marzec)
Połowa za nami
Jesteśmy na półmetku wakacji, wielu wypoczywa nad morzem, na plaży pochyleni
zbieramy muszelki lub szukamy bursztynu, znaleźć go łatwo nie jest. Dlatego
dzisiejszym bohaterem biuletynu jest bursztyn (amber).
Światowa żywica
Bursztyn, jantar, amber (łac. sucinum, czasem także elektrum z gr. ἤλεκτρον
– elektron– kopalna żywica drzew iglastych, a w rzadszych przypadkach żywicujących
liściastych drzew z grupy bobowców. Znanych jest około 60 odmian (gatunków).
Najstarsze z nich pochodzą z utworów dewońskich (stwierdzono je w Kanadzie);
najmłodsze, niezaliczane zasadniczo do bursztynów są znajdowane w Ameryce
Południowej, Afryce, Australii i Nowej Zelandii (kopal). Największe znane
złoża bursztynów, szacowane na 90% całych zasobów światowych, zlokalizowane
są w obwodzie kaliningradzkim.
Co kraj to obyczaj
Nazwa bursztyn pochodzi od niemieckiego bernstein (kamień, który się pali).
Znany był od dawna pod różnymi nazwami:
sukcynit – nazwa geologiczna, pochodzi od succinum – sok, żywica drzewna;
Grecy nazywali ten kamień elektron (ηλεκτρον), co oznacza świecący i błyszczący;
Rzymianie nazywali bursztyn lyncurium, czyli mocz rysia, albowiem według legendy
złocisty kamień powstał ze skamieniałego moczu tego drapieżnika;
succinum to łacińska nazwa bursztynu używana w farmacji. Powstała od łac. succus
– sok;
Egipcjanie nazywali bursztyn sokal;
Arabowie anbar, ponieważ zapach pocieranego bursztynu kojarzył się z zapachem
ambry;
Persowie nazywali kamień karuba – złoty rabuś;
Słowiańska nazwa jantar została przejęta od Litwinów, a ta od fenickiej nazwy
jainitar – żywica morska.
Żydzi nazywali go haszmal, co dosłownie oznacza przepływ prądu, ale metafizycznie
również Moc Boża, Moc Anielska, Tchnienie
Jedyny taki
Nasz Polski bursztyn cieszy się na świecie dużą popularnością. Dlaczego akurat
polski jest taki szlachetny? Bursztyn bałtycki jako jedyny wśród żywic kopalnych
zawiera dużo (3-8%) kwasu bursztynowego, najwięcej w korze - warstwie zewnętrznej;
wyjątek stanowi bardzo rzadko znajdowany w okolicach Gdańska gedanit to rzadka
odmiana żywicy kopalnej nie zawierająca kwasu bursztynowego. Gatunek drzewa,
którego żywica zrodziła bursztyn bałtycki, nie jest jednoznacznie ustalony.
Najczęściej w literaturze wskazywany jest Pinus succinifera (tj. „drzewo bursztynodajne”
rodzina sosnowatych). Nowsze badania wskazują jednak na Pseudolarix wehri z
rodzaju modrzewników lub na drzewa z rodziny sosnowatych (Sciadopityaceae).
Kamień w ciągłej zmianie
Bursztyn jest "kamieniem wiecznie żywym",
który swoje życie manifestuje zmianami barwy. Dzieje się to w wyniku działania
powietrza, światła, a także przez zmiany wilgotności i temperatury. Zmiany
w kolorze i strukturze bursztynu zauważalne są już po 15-20 latach. Barwy jasne
przechodzą w coraz bardziej pomarańczowe, czerwone, porastają korą. Bursztyn
wietrzeje od zewnątrz do środka.
Bez afery - Amber kiedyś
Bursztyn był dawniej lekiem oficjalnym. Opisany został przez dra Fr. Oesterlen’a
w 1861r. jako środek przeciwskurczowy, antyreumatyczny i pobudzający menstruację.
W medycynie ludowej używany był też do celów profilaktycznych. Odpadki bursztynu
służyły do spalania kadzidła. Unoszący się w powietrzu dym bursztynowy zabija
wszelkie zarazki i działał uspokajająco. Spirytusowe roztwory bursztynu zażywane
były doustnie jako środek rozgrzewający, pobudzający oddychanie, krążenie,
rozkurczowy i wzmacniający.
Nalej sobie gdy męczy kaszel lub niestrawność
Nalewka
bursztynowa polecana jest przy częstych infekcjach układu oddechowego,
gorączce, przeziębieniu. Działa ogólnie wzmacniająco dlatego polecana w porze
jest w porze jesienno – zimowej, kiedy narażeni jesteśmy na przeróżne infekcje.
Kwas bursztynowy działa również wzmacniająco i pobudzająco na układ pokarmowy.
Zakwasza treść pokarmową w jelitach i zapobiega zaparciom. Kwas bursztynowy
poprawia przyswajanie wielu witamin i biopierwiastków. Działa również żółciopędnie
i pobudza trawienie.
Bursztyn na nalewkę
Otul ciało cudowną ambrą
Bursztyn w formie nalewki do wcierania w chore stawy z powodu artretyzmu
czy reumatyzmu zmniejsza ból. Nalewkę można wcierać po urazach czy przy
bólach mięśni, przyspiesza także ustępowanie krwiaków po stłuczeniach.
W szczególności
poleca się ją do wcierania w skronie przy bólach głowy.
W końcu Bez wymówek i nie potrzeba nam diamentów
Dobra wiadomość dla Pań - biżuteria leczy. Zawsze dodatkowa biżuteria poprawia
nastrój, jednak biżuteria z bursztynu ma właściwości lecznicze. Bursztyn
w bezpośrednim kontakcie ze skórą w formie naszyjnika bransoletki, kolczyków
przejmuje ładunki elektryczne i ładuje się dodatnio. W efekcie traci swoje
lecznicze zdolności, dlatego bardzo ważne jest płukanie go w zimnej wodzie
po około 3 dniach noszenia.
Gdy męczą nas częste infekcje dróg oddechowych, bóle szyi i gardła możemy
złagodzić poprzez noszenie naszyjnika lub chusty z wszytym bursztynem. Powinny
je nosić
zarówno osoby chore jak i zdrowe. Najwięcej właściwości zdrowotnych mają
nieoszlifowane bursztyny.
Kamienny kosmetyk
Bursztyn wykorzystywany jest również w kosmetyce. Ze względu na zawartość
cennych mikroelementów takich jak: żelazo, magnez, sód, wapń, krzem. Odkryto,
że posiada
właściwości odmładzające – niszczy wolne rodniki, tym samym hamując proces
starzenia. Dzięki bursztynowi cera staje się gładka, świeża i wypoczęta.
Poprawia się jej koloryt, jest głęboko nawilżona a naskórek szybciej się
regeneruje.
Sprawdź autentyczność
Bursztyn prawdziwy pływa na powierzchni słonej wody, ale tonie w wodzie słodkiej
(z powodu gęstości zbliżonej do wody morskiej). Dlatego można sprawdzić czy
mamy w ręku “prawdziwy” bursztyn czy podróbkę.
Zdrowy drink
Bursztynowe roztwory spirytusowe po zmieszaniu z syropem, sokiem malinowym,
miodem i zażywane doustnie działają wykrztuśnie i odkażająco. Pij. Na zdrowie! Przepis na nalewkę
Samodzielne zrobienie nalewki nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Potrzebny
jest do tego bursztyn oraz alkohol. 50 gram bursztynu i 0,5 i 95 % spirytusu.
Umyj bursztyn w gorącej wodzie, a następnie wsyp do butelki. Zalej bursztyn
spirytusem. Odstaw nalewkę na 2 tygodnie. Po upływie czasu jest gotowa do
picia.
Bursztyn w spirytusie nie rozpuszcza się, ale wydziela mikroskopijne cząsteczki,
barwiąc spirytus na złocistobrązowy kolor. Nalewki nie trzeba przecedzać, ani
przelewać. Po jej zużyciu można powtórnie skruszyć kawałki bursztynu i zalać
spirytusem.
Bursztyn na nalewkę
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Wygoń lenia i ureguluj swoje sprawy
Nie będzie tutaj mowy o nieudanych związkach partnerskich. Jednak zbyt wielu
osobom towarzyszy taki nie-partner, który zatruwa życie i odbiera zdrowie. Wewnętrzna blokada
Każdy chce mieć idealną sylwetkę, piękną skórę i dobrą odporność oraz odczuwać
radość. Przyjmujemy wiele witamin, minerałów i mamy wrażenie jakby to nie
działało. Może przyczyna tkwi w pracy jelit.
Jelita określane są jako drugi mózg, w nich zaczyna się zdrowie a kończy swoją
drogę pokarm. To nie jest tylko tunel, którym wędruje sobie pokarm. Mają wiele
zadań do spełnienia a my czasem utrudniamy im je spełniać. Oczywiście nie jest
to tylko kwestia odżywiania, ale także towarzyszących chorób czy konsekwencji
ich leczenia.
Bądź stabilny
W medycynie wschodu jelita odpowiadają ziemi a ziemia to stabilność. Wahania
nastroju, rozdrażnienie, smutek, przygnębienie również często jest wynikiem
złej pracy jelit.
Problem realny
Wielu osób używa określenia leniwe jelita na zaparcia. Na zaparcia cierpi ok
30 % populacji i zdecydowanie więcej kobiet niż mężczyzn. To taki temat tabu
i raczej nie dzielimy się takimi informacjami, więc tak naprawdę problem może
być zdecydowanie bardziej rozległy.
Zbędny balast
Słabo funkcjonujący układ trawienny powstrzymuje przemianę składników odżywczych
z pożywienia w energię życiową. Co siedzi w jelitach? Przy nieregularnych wypróżnieniach
zalegają masy kałowe. Wydłużają się procesy gnilne, gromadzą się toksyny, które
są niebezpieczne dla zdrowia. Niestrawione resztki pokarmu uszkadzają gruczoły
trawienne i powodują namnażanie bakterii, które wpływają destrukcyjnie na prawidłową
mikroflorę jelit.
Jest ciasno i nie mamy się gdzie podziać
Na naszą odporność i kondycję wpływają w 70 proc. właśnie jelita a dokładniej
bakterie i mikroorganizmy. U dorosłego człowieka bakterie te ważą od 1,5
do 2 kg. Zalegające resztki kału w jelitach tworzą niekorzystne warunki dla
rozwoju i namnażania się dobrych bakterii.
Skupisko toksyn
Zaparcia mają wpływ również na wygląd naszej skóry. Gromadzące się toksyny
w organizmie niestety wpływają na nią niekorzystnie. Skóra jest szara, pozbawiona
blasku, łatwo ulega podrażnieniom, swędzi, piecze. Toksyny również niekorzystnie
wpływają m.in. na pracę wątroby czy trzustki. Zaparcia ponadto wpływają na
nasze samopoczucie, jesteśmy zmęczeni, apatyczni, bez energii i ociężali
. Trudno schudnąć, mamy problemy z koncentracją.
Na dobry początek
Zanim przystąpimy do odchudzających kuracji, “faszerowania się niezliczonymi
ilościami suplementów na zmęczenie czy uzupełniania braków witamin czy
minerałów. Pozbądźmy się zaparć, ale przede wszystkim OCZYŚĆMY swój organizm
bezpiecznie.
Uregulujmy swoje sprawy na spokojnie
Zioła i owoce to sprzymierzeniec w walce z różnymi dolegliwościami. I tutaj
mała uwaga. Zioła potrafią zdziałać naprawdę wiele dobrego, ale potrzebna
jest wiedza i doświadczenie. Zioła są skuteczne jeżeli są odpowiednio połączone
i w odpowiedniej dawce.
Najpowszechniej znany wśród ziół na zaparcia jest senes czy kora kruszyny.
Jednak stosowany w pojedynkę ma efekt przeczyszczający, a nie o to nam chodzi.
Zresztą “przeczyszczanie” się nie jest dobrym rozwiązaniem, bowiem rozleniwia
jelita, wypłukuje nam cenne witaminy i minerały, zaburza florę bakteryjną w
jelitach. Co zatem wybrać? Mieszankę składającą się z ziół i owoców.
Dobre połączenie
Herbatka
oczyszczająca składająca się z liści senesu, kory kruszyny, owocu
dzikiej róży, skórki pomarańczowej, liścia mięty pieprzowej, kwiatu rumianku
i korzenia prawoślazu. Połączenie tych wszystkich dobrej jakości składników
w odpowiednio dobranych dawkach wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, ułatwia
wypróżnianie i przyswajanie substancji odżywczych, jej komponenty przyczyniają
się także do poprawy funkcjonowania żołądka, jelit i nerek, a także do lepszego
przyswajania składników odżywczych.
Herbatka oczyszczająca
Z cyklu znani i lubiani - poznajmy się bliżej
Poniżej przedstawiamy właściwości poszczególnych ziół i owoców zawartych
w mieszance
oczyszczającej.
Korzeń prawoślazu -
znany głównie jako środek pomocniczy w leczeniu kaszlu, chrypki i podrażnieniu
gardła pod postacią syropu. Ale wyciąg wodny z tego
zioła działa korzystnie na układ pokarmowy reguluje wypróżnienia, obniża
łaknienie. Ma również zastosowanie w nieżycie żołądka i jelit, owrzodzeniu
błony śluzowej
przewodu pokarmowego, oparzeniach chemicznych jamy ustnej i przełyku, jelit.
Prawoślaz jest skuteczny w leczeniu zgagi i nadkwasoty żołądka. Skórka pomarańczowa - jest bogata w przeciwutleniacze, które mają właściwości
oczyszczające krew. Ponadto zapobiegają tworzeniu się płytki miażdżycowej.
W skórce pomarańczowej zawarte są aktywne związki zasadowe, które redukują
ilość kwasu żołądkowego, dzięki temu jest ona pomocna podczas zgagi. Działa
łagodząco na żołądek. Skórka pomarańczy to również pomocnik na zespół jelita
drażliwego, biegunkę oraz różnego rodzaju zapalenia. Korzystnie wpływa na florę
bakteryjną jelit. Wspomaga procesy oczyszczające organizm.
Kwiat rumianku - czy ktoś go nie zna? Nie sądzę. Ale przypomnimy. Rumianek
ma działanie uspokajające przeciwzapalne, przeciwalergiczne (przeciwhistaminowe,
anty anafilaktyczne) i rozkurczowe. Stosowany doustnie i zewnętrznie, do płukanek,
okładów, irygacji, lewatyw. Napar z rumianku leczy zaburzenia trawienne, stany
zapalne przewodu pokarmowego, łagodzi objawy nerwicy żołądka i jelit. Zapobiega
chorobie lokomocyjnej. Podany dzieciom ułatwia zasypianie. Dla dzieci można
sporządzać także napar rumiankowy na mleku z dodatkiem miodu.
Liść senesu - Senna alexandrina znana również jako strączyniec, siężybób.
Senes zapewnia zmiękczenie masy kałowej i tzw. luźne, bezwysiłkowe wypróżnienia
bo zawarte w nim glikozydy są rozkładane (enzymy mikroflory) w jelitach do
reiny, a ta działa drażniąco, wzmaga perystaltykę i powoduje wydzielanie wody
do światła jelita grubego. Powoduje to uwodnienie i wydalenie masy kałowej.
Działanie występuje po około 6-8 godzinach. Sennozydy przenikają do mleka matki
i wywołują rozwolnienie u niemowląt. Senes wywołuje skurcze macicy i wzmaga
perystaltykę dróg moczowych oraz pęcherza moczowego. Może to przejawiać się
w częstszym wydalaniu moczu. W okresie menstruacji, zwłaszcza u kobiet boleśnie
miesiączkujących odradzam stosowanie senesu. Może on nasilać dolegliwości bólowe
przez wywoływanie skurczów macicy.
Liść mięty pieprzowej - tu nie poświęcę zbyt wiele uwagi bo właściwości mięty
znają prawie wszyscy. Chociaż w starożytności napar z mięty spożywano na
łagodzenie objawów migreny oraz na zmiany skórne, powstałe w przebiegu ospy
czy opryszki. Współcześnie pijemy ją w postaci naparu podczas bólu brzucha,
wzdęcia czy braku łaknienia. Mięta pieprzowa stosowana jest w przypadku niestrawności
wynikających z zaburzeń wydzielania soków trawiennych. Mięta pieprzowa zwiększa
ilość soku żołądkowego, dzięki czemu ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.
Owoc dzikiej róży - to bogactwo korzyści dla zdrowia. Wymienię tylko niektóre
jej właściwości. Ze względu na zawartą witaminę C oraz liczne kwasy i flawonoidy,
antocyjany ma działanie przeciw szkorbutowe, moczopędne, lekko rozwalniające,
wzmacniające na naczynia krwionośne. Zawarte w niej saponiny, polifenole, kwasy
organiczne mają działanie odtruwające. Kwasy organiczne i pektyny działają
prebiotycznie. Dzika róża jest polecana podczas przeziębienia, w czasie gorączki.
Poleca się również podczas rekonwalescencji przy niedoborze witamin, w chorobach
reumatycznych, alergicznych, naczyniowych, zapalenia układu moczowego, płciowego.
Również powinna stanowić element naszego menu w przypadku chorób przyzębia,
krwawień i zapaleniu dziąseł.
Kora kruszyny - W dużym uproszczeniu by nie zanudzać własnościami chemicznymi
kruszyny. Pobudza perystaltykę jelita grubego, zmniejszając wchłanianie wody
z jelita do krwi, przez co następuje upłynnienie mas kałowych. Wyciągi z kruszyny
działają silnie żółciopędnie i żółciotwórczo. Częściowo są wchłaniane do krwi
i limfy i przedostają się do wątroby, wzmagając produkcję żółci. Odwar ze świeżej
kory oraz intrakt alkoholowy ze świeżej kory (1:2 lub 1:3) jest dobrym lekiem
na łuszczycę (do przemywania zmian skórnych). Po zmieszaniu z octem (1:1, z
5% octem) zabijają pasożyty skórne, w tym wszy. Intrakt (surowiec zalewać gorącym
alkoholem 50-60%) i odwar zabija roztocze i owady pasożytnicze, odkaża skórę
i działa przeciwłojotokowo. Mają właściwości fungistatyczne i bakteriostatyczne.
Stosowane przy nużycy, świerzbie, parchach nieznanego pochodzenia, liszajach.
Nalewka z kory kruszyny na spirytusie salicylowym jest również pomocna w leczeniu
łuszczycy i trądziku.
Herbatka oczyszczająca
I to na tyle albo aż tyle. Wyszło trochę dużo treści, albowiem trzeba
wiedzieć co się pije. :-)
Życzę każdemu dobra. I do przeczytania za tydzień.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Nie rób kwaśnej miny !
Kwaśna mina
Siedzimy na dywanie w przedszkolu, wiercimy się nieco. Pani wymyśliła konkurs,
hmm, ale jaka nagroda? Nagroda czy zawsze musi być nagroda, czy satysfakcja
z wygranej nie jest już nagrodą? Hmm dla kilkulatka brzmi to abstrakcyjnie,
ale Pani ciągnie wątek dalej, wygrana to zdrowie - o jej teraz to dopiero
abstrakcja.
Zasady konkursu
Zasadą konkursu jest uśmiech. Kto się uśmiecha ten wygrywa, ale podczas jedzenia
cytryny. Dzieciom szeroko otworzyły się oczy, ale podejmujemy wyzwanie. Jest
zwycięstwo, uśmiech na twarzy a cytrynka wyciśnięta i tak jest do dzisiaj.
Radość z grymasem i pluciem ogarnęła dzieci. To świetna zabawa. I jaka zdrowa.
Naturalnie witamina C
Podczas lata zapominamy o witaminie C i przypominamy sobie o niej dopiero na
jesień i zimę, a to błąd. Lato to czas zadrapań, ran i otarć, więc witamina
C jest nam niezbędna. Wyjaśnimy dlaczego. Latem powinniśmy spożywać więcej
witaminy C bo spożywamy dużo toksyn zawartych w uprawianych na masową skalę
owocach i warzywach, spędzamy więcej czasu na dworze wdychając spaliny samochodowe.
Niezbędnik żołądkowy
Większości z nas wydaje się, że latem dostarczamy naszym organizmom dużo witaminy
C w postaci owoców i warzyw sezonowych. Jednak azotany w nich zawarte “wysysają”
witaminę C. Azotany zabierają witaminę C z żołądka, a jest ona niezbędna
sokowi żołądkowemu jako czynnik chroniący błonę śluzową.
Zdrowe kości, piękna skóra
Nasze kości składają się z wielu warstw kolagenu i związków wapnia. W związku
z tym witamina C jest nam niezbędna. Jest potrzebna do produkcji kolagenu
w organizmie. Jest również czynnikiem utrzymującym integralność naszego kośćca.
Witamina C na rany?
Jak wspomniałam kolagen jest substancją, która utrzymuje w zdrowiu nasz organizm.
Witamina C ulega zniszczeniu w procesie wytwarzania kolagenu. Jeśli skóra
ulega rozcięciu, zostaje wyprodukowany kolagen, aby wytworzyć tkankę zabliźniającą
ranę. Im uraz jest silniejszy, tym więcej potrzeba witaminy C do regeneracji
i leczenia rany. W literaturze naukowej znajdujemy wiele danych potwierdzających
efektywność witaminy C w leczeniu ran
Brzuchy wolą duety
Wiele osób nie toleruje kwasu askorbinowego, mają wzdęty brzuch i odczuwają
dyskomfort. Dlatego najlepiej spożywać ją w kompleksie z L-askorbinianem
sodu. Zasadowy odczyn sodu pozwala zniwelować kwaśny odczyn Kwasu L-askorbinowego
jak również ograniczyć dolegliwości żołądkowe występujące po długim stosowaniu
samego kwasu L-askorbinowego.
Kompletna jest skuteczna na dłużej
Aliness
Witamina C w formie buforowanej jako mix kwasu L-askorbinowego oraz
L-askorbinianu sodu w stosunku 1:1. To najlepsza forma dla naszego organizmu.
Dodatkowo wzmocniona bioflawonoidami cytrusowymi o stężeniu aż 95%, hesperydyną,
rutyną i ekstraktem z aceroli. Połączenie tych składników w jeden synergiczny
mix w formie buforowanej pozwala znacznie wspomóc wchłanialność kwasów L-
askorbinowego oraz askorbinanu sodu. Bioflawonoidy, rutyna i hesperydyna
potęgują działanie witaminy C i przedłużają jej działanie.
Kompletna Witamina C
Wyczytane ongiś
O tym jak istotna jest witamina C podawana dodatkowo ukazuje nam życie małp
naczelnych, które również jak człowiek nie wytwarzają witaminy C.
Na początku XX wieku ogrody zoologiczne zaczęły powstawać w szybkim tempie,
był problem z małpami tzn. szybko zdychały. Po kilkudziesięciu latach okazało
się, że dostają za mało witaminy C z pożywienia choć jadły warzywa i owoce.
Zaczęto więc podawać małpom witaminę C i tak jest po dziś. Jest pewno ale,
zalecana dzienna dawka tej witaminy to 25 mg na kg masy ciała u małpy. Czyli
dla człowieka o wadze 60 kg powinno być zalecane 1500mg, a wg RDA wystarczy
60mg. Skoro od małp różnimy się jedynie inteligencją, więc czemu nam zaleca
się 25-krotnie mniejszą dawkę? Odpowiedź jest prosta. Małp nie opłaca się leczyć.
Na nas ludziach można zarobić.
Drinkowanie bez skutków ubocznych
Siedzimy przy stole przed nami kieliszek a obok niech zawsze pod ręką będzie
witamina
C i woda zamiast popijania kolorowym napojem. Witamina
C spożywana
w trakcie zapobiega wystąpieniu kaca po fakcie. Można pomyśleć co ja
z witaminą będę chodzić na imprezy, jak idziemy na grilla to zawsze coś
przynosimy więc
opakowanie witaminy C do torebki też się zmieści.
Witamina C
"Żyj naturalnie" nr 13
możesz kupić w naszych sklepach.
Kliknij
Zobacz okładkę
Zamów pojedyńcze egzemplarze,
lub prenumeratę na nowej stronie
www.zyj-naturalnie.pl
Na której znajdziesz również
wiele ciekawych artykułów
aktualności i ciekawostek.
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj
naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które
możesz sobie zadać.
Gdzie
tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam:
W naszym sklepie internetowym Sklep
Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach
Franczyzowych.
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj
naturalnie" Nr 13
kupisz w Swoim Urzędzie Pocztowym.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 69 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 37 PLN. z wysyłką.
Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl
UWAGA!
Osoby zainteresowane
preparatami dr Podbielskiego
TP-1 i TP-2
prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48
68 453 48 88
Komórka: +48 603 137 893
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|