Jesień.
Noc już dłuższa od dnia. Coraz chłodniej.
Jak co roku o tej porze w mediach zaczynają pojawić
się straszące artykuły typu
Nic się nie martw,
grypa i tak Cie dopadnie, przygotowujące grunt pod doroczną akcję
Szczepta się ludziska!
A może tak, póki pora, zadbać o odporność?
W poprzednim 31 Biuletynie Tutaj >>> pisałam o Cebuli przez duże
C.
Przy
okazji zaproponowałam
Warzywa Witalne
Niektóre z tych witalnych produktów mają w składzie Cebulę.
Taką która zasługuje na pomnik.
Dzisiaj
również duże C, czyli
Czosnek jest dobry na wszystko.
Czosnek - Allium sativum L.- został udomowiony i zaczął być uprawiany
ok. 5 tysięcy lat temu. Dużą popularność zyskał już w starożytności.
Uprawiali
go Rzymianie, Asyryjczycy, Egipcjanie, Grecy, Hebrajczycy i Arabowie.
Gdy w Egipcie ok. 1600 r. p.n.e. robotnicy przy budowie piramidy
nie otrzymali czosnku - wybuchł bunt. Egipski manuskrypt z tego
czasu zawiera 800 preparatów leczniczych, z których 22 tworzone
na bazie czosnku.
Z ok. 450 roku p.n.e. pochodzi indyjska "pieśń
o czosnku", w której opiewany jest on jako środek przedłużający ludzkie życie o setki lat.
Żydowski Talmud zaleca używanie czosnku ponieważ "zadowala i rozgrzewa ciało, rozpromienia oblicze, zwiększa ilość spermy i usuwa
pasożyty jelit".
Legioniści na rubieżach Cesarstwa Rzymskiego nosili na szyi korale
z ząbków Allium sativum. Naturalne inhalacje miały ich chronić
przed chorobami.
Starożytni
Grecy zjadali czosnek przed wzięciem udziału w igrzyskach olimpijskich.
Rzymianie jadali czosnek przed bitwą. Rzymianie wierzyli, że
zwiększa sprawność bojową żołnierzy.
Co sprawdzili amerykanie i okazało się że Rzymianie mieli rację.
Wpływ czosnku
na sprawność bojową zaobserwowały i zmierzyły wojska amerykańskie
(wyliczono wzrost sprawności o 11%) podczas wojny koreańskiej.
Hipokrates i Galen
polecali go jako lekarstwo w schorzeniach układu pokarmowego,
oddechowego, jako środek moczopędny i antytoksyczny.
Pliniusz
Starszy skatalogował 61 leków czosnkowych.
Starożytni Grecy i Słowianie uważali, że czosnek chroni przed
ukąszeniami żmij i ich skutkami.
Na ziemie polskie czosnek
trafił w średniowieczu, przywieziony przez Tatarów lub kupców.
W późniejszych wiekach czosnek był uniwersalnym lekiem i pokarmem
warstw ubogich (określenie zjadacz czosnku znaczyło to samo co
nędzarz).
W medycynie polskiej wsi czosnek był stosowany
głównie przy chorobach układu oddechowego (podawany często z
mlekiem, niekiedy z miodem), ale także przy dolegliwościach ze
strony układu pokarmowego (szczególnie przy robaczycy), przy
chorobach zakaźnych (np. żółtaczka, tyfus), przy bólach zębów
i dziąseł, a nawet przy chorobach serca i naczyń, bólach głowy, reumatyzmie itd.
Czosnek był stosowany także w weterynarii ludowej (m.in. leczono
nim zołzy i kaszel u koni, a kurom podawano czosnek ze słoniną,
aby je uchronić od pypcia).
Uwaga!
Czosnek powoduje zatrucia - w tym także śmiertelne - kotów i psów.
Odkrycia
naukowe w XX wieku potwierdziły wiele z właściwości leczniczych czosnku
i ugruntowały jego
pozycję jako rośliny leczniczej i przyprawowej.
Współcześnie
naukowcy cenią go za zdolność obniżania poziomu cholesterolu i ciśnienia
krwi oraz pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Udowodniono, że
u pacjentów kardiologicznych zapobiega on kolejnym zawałom serca.
US National Cancer Institute prowadzi badania nad właściwościami
antyrakowymi czosnku.
Wszyscy zgodnie potwierdzają:
Allicyna to płynny olej zawarty w czosnku. To jemu czosnek zawdzięcza charakterystyczny
zapach. Dzięki allicynie czosnek zmniejsza poziom tłuszczów w surowicy
krwi, a także działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.
Ajoen
natomiast zapobiega zlepianiu się czerwonych krwinek, dzięki czemu
czosnek uznawany jest za naturalną aspirynę.
Roślina lecznicza.
Czosnek pospolity jest dobrze znaną i szeroko
akceptowaną rośliną leczniczą o skuteczności dowiedzionej
badaniami klinicznymi. Wymieniany jest w oficjalnej Farmakopei,
w monografii
Komisji Europejskiej, opisany w 3 tomie monografii ESCOP
(European Scintific Cooperative on Phytotherapy) i w I tomie
monografii
Światowej Organizacji Zdrowia (WHO – World Health Organization).
Dawkowanie.
Zaleca się stałą obecność
czosnku w codziennym jadłospisie w dowolnej postaci. Chcąc
osiągnąć działanie lecznicze dawka dzienna czosnku powinna
wynosić 3–5 g. Zaleca się np. wypijanie rano i wieczorem
po pół szklanki mleka z 1–2 ząbkami czosnku.
Żeby w 100% wykorzystać właściwości czosnku powinno się przed
użyciem zmiażdżyć ząbki. Zgniatanie niszczy błony
komórkowe i uwalnia enzym zwany alliinazą. Rozkłada on bezwonną
alliinę do związku charakteryzującego się silnym działaniem
antybiotycznym i zapobiegającego tworzeniu się zakrzepów. Alliicyna (sulfotlenek disiarczku diallilu)
odpowiada za ostry zapach czosnku.
Dla uzyskania najlepszych
rezultatów powinno się po zmiażdżeniu odstawiać czosnek
na mniej więcej 10 minut, niektóre źródła podają 15 do 30
(ja odczekuję 15 minut) a potem zjadać go w postaci surowej
albo gotować nie dłużej niż 6
minut
— tłumaczy
Claudio
Galmarini,
konsultant ds. żywienia z Mendozy w Argentynie. Jego eksperymenty
ujawniły, że odraczanie gotowania daje enzymowi czas na działanie,
a długie gotowywanie czosnku po prostu niszczy alliinazę.
Na dolegliwości
zewnętrzne stosować można kompresy z miazgi ze świeżych ząbków.
Przy zwalczaniu pasożytów, leczeniu
infekcji dróg oddechowych i innych chorób wewnętrznych zaleca
się stosowanie octu czosnkowego (kilka łyżeczek dziennie).
Tworzy się go poprzez dodanie 4 zmiksowanych główek czosnku
do połowy litra octu jabłkowego, następnie odcedzenie mikstury
po odstaniu przez 2 tygodnie w temperaturze pokojowej.
W Rosji przy przeziębieniach wkrapla się do nosa 2-3 krople
3 razy dziennie świeżego soku, a brodawki i nagniotki leczy
się miksturą uzyskiwaną ze zmieszania w równych częściach
zmiażdżonych ząbków ze smalcem.
Przeciwwskazania.
Czosnek
nie jest wskazany przy kaszlu
zabarwionym krwią, w przypadku gorączki towarzyszącej zapaleniu
płuc. Nie powinien być podawany chorym na zaawansowane zapalenie
nerek.
Nie powinien być stosowany w ostrych zapaleniach żołądka
i jelit (może zaostrzyć chorobę).
W dużych dawkach czosnek
i jego preparaty są niebezpieczne, zwłaszcza dla dzieci.
Nie powinien być w ogóle podawany niemowlętom poniżej 10
miesiąca
życia.
O czosnku można opowiadać w nieskończoność.
Dodam tylko, że w wielu źródłach znajdujemy
ostrzeżenie przed chińskim czosnkiem.
Do pewnego stopnia potwierdza to tekst:
"Skuteczność czosnku nie jest jednoznacznie
dowiedziona: w badaniu przeprowadzonym w Chinach na populacji
spożywającej duże ilości czosnku ustalono, że może on ograniczać
zakażenia bakterią Helicobacter pylori. Wyników tych jednak
nie potwierdzono w innym badaniu klinicznym, którego uczestnicy
spożywali dziennie dwa ząbki świeżego czosnku."
Dr
Jean-Marc Dupuis.
Oczywistym jest że jedli chiński czosnek.
Czosnkowe suplementy
Ciekawie
się złożyło.
Dr Jean-Marc Dupuis
w wiadomości Jedz
Czosnek pisze:
"Wyciąg z pestek grejpfruta
jest silnym naturalnym środkiem bakteriobójczym. Można
go kupić w sklepach ze zdrową żywnością i aptekach. Wystarczy
kilka kropli na szklankę wody. Ten naturalny antybiotyk
skutecznie
pomoże Ci zwalczyć anginę, kaszel i katar, nie powodując
żadnych efektów ubocznych.
Wielu lekarzy propagujących medycynę
naturalną, jak na przykład dr Joseph Mercola, zaleca
spożywanie czosnku. Zawiera on allicynę – składnik czynny,
któremu tradycyjnie
przypisuje się właściwości przeciwzakaźne. Doktor Mercola
radzi spożywać czosnek na surowo, ponieważ allicyna uwalnia
się w ciągu godziny od roztarcia ząbka czosnku. Nie warto
połykać ząbków czosnku w całości, ponieważ wówczas allicyna
wcale się nie uwolni."
W naszym sklepie, wśród preparatów zawierających czosnek,
jak na zamówienie Dr Jean-Marc Dupuis jest suplement diety
Candi
STOP, który zawiera wyciąg z nasion grapefruita i czosnek,
od dawna znane ze swoich właściwości kontroli rozwoju mikroorganizmów.
Jednym słowem
Candi
STOP to nie dwie, nie trzy, ale 100 właściwości
zdrowotnych w jednym.
Oprócz popularnego Czosnku Pospolitego spotykamy
Czosnek Niedźwiedzi -
Allium ursinum.
W Polsce występuje na całym
terenie, głównie jednak w Sudetach, Karpatach, na Pogórzu
i na przyległym obszarze (Kotlina Sandomierska i wyżyny),
gdzie jest dość pospolity. Na niżu jest dużo rzadszy. Czosnek Niedźwiedzi to roślina leśna. Rośnie w wilgotnych i cienistych lasach
liściastych, szczególnie buczynach – optymalne warunki
stwarza mu
zbiorowisko
żyznej buczyny karpackiej, gdzie może występować łanami.
Aromatyczne, pachnące czosnkiem
liście zawierają dużo witaminy C, pobudzają apetyt. Zalecane
są jako składnik wiosennych zup (zastosowanie popularne
do dzisiaj w Rosji); można je też dodawać do sałatek
i kisić oraz marynować w oliwie (przysmak w Niemczech).
Według Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_niedźwiedzi
"Roślina lecznicza.
Czosnek niedźwiedzi ma podobne własności lecznicze, jak
czosnek pospolity i inne gatunki czosnków. Ma silne działanie
bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa
na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy,
pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne
działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy
leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przy tym dodatkowo
oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie
śluzu w oskrzelach. Jeśli ma być stosowany do pobudzenia
procesów trawiennych, to najlepiej jest go zebrać na
początku pory kwitnienia."
Czosnek Niedźwiedzi, choć nie ma tak intensywnego zapachu
jak Czosnek Pospolity, ma doskonałe właściwości zdrowotne.
Niektóre źródła twierdzą, że jest skuteczniejszy od popularnego
Czosnku Pospolitego.
Żeby zamknąć temat: grypa, odporność, czosnek muszę wspomnieć
o tym co opowiadał Zaprzyjaźniony Dziadek.
Wyobraźcie sobie, że tuż po II wojnie, w zrujnowanym
biednym kraju, dzieci w szkole dostawały, oczywiście
bezpłatnie, obowiązkowo, codziennie, maleńki kawałeczek
chleba, często lekko posolonego i ... Dużą Łyżkę TRANU.
Każde dziecko w miało ze sobą swoją łyżkę. W cenie
i przedmiotem wymiany między dziećmi były duże łyżki
o jak najmniejszej pojemności. I nie było zmiłuj się.
Otwórz
dziób i łycha
tranu na Zdrowie.
Ktoś wtedy myślał - prawda.
A dziś?
Dziś zaczynają myśleć, ale w Anglii.
"Ostatnio docenili tran także
Brytyjczycy – brytyjskie dzieci będą dostawać tran w
szkole.
Ma to poprawić ich zdolności umysłowe, koncentrację,
a także zachowanie w klasie. A zatem mamy powrót do dawnych,
sprawdzonych metod.
[...]
Dorosłym zażywanie tranu
jest polecane w stanach przemęczenia czy długotrwałego
stresu oraz w okresie wytężonej pracy umysłowej bądź
fizycznej. Także osobom prowadzącym niezdrowy tryb życia,
palącym papierosy i pijącym alkohol tran zalecany jest
na wzmocnienie."
Źródło - www.abcgospodyni.pl
Nie, nie. Nie zmieniłam tematu.
Wyobraź sobie jaką bombą odpornościową jest połączenie
Czosnku i Tranu.
Może za kilka lat Narodowy Fundusz
Zdrowia wysili się i...
wydrukuje ulotkę
Jedz
Czosnek. Pij Tran.
Pomarzyć
sobie nie wolno?
Czosnkowe suplementy
Pomagamy
tylko tym, którzy sami chcą sobie pomóc.
Źródła:
http://pl.wikipedia.org
http://kopalniawiedzy.pl