Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 322
Zdrowie dla wszystkich. Niech nikt nie odejdzie skrzywdzony.
Witam Cię serdecznie!
To już - TRZYSTA dwudziesty drugi numer biuletynu,
którego głównym tematem
jest jak najszerzej pojęta Naturalna Medycyna.
Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Być wolny jak ptak
Duży brzuch. Duży problem.
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
P-olej orzech
Wiemy, że tłuszcze są nam niezbędne, każdy zna tę “śpiewkę” o niezbędnych dla
zdrowia kwasach tłuszczowych NNKT.
Wiemy również, że są nam tłuszcze przyjazne i takie, które nam szkodzą. Nie
tylko ważny jest rodzaj tłuszczu czy roślinne czy zwierzęce, ale to z czego
jest otrzymywany i w jaki sposób.
Można powiedzieć, że olej olejowi nierówny, są również takie oleje, które nie
tylko dostarczają nam niezbędnych kwasów tłuszczowych ale mają zadania lecznicze.
Wielkie drzewo zdrowia
Orzesznica wyniosła, orzesznica brazylijska, bertolecja (Bertholletia excelsa)
– gatunek drzewa z rodziny czaszniowatych. W stanie dzikim występuje w tropikalnych
lasach górnego dorzecza Amazonki: przede wszystkim w Boliwii (która jest największym
eksporterem owoców orzesznicy), w zachodnich i północnych stanach Brazylii
i w Peru. Nieliczne stanowiska można spotkać również w Kolumbii, Gujanie, Gujanie
Francuskiej, Surinamie i Wenezueli
Jest potężne, osiąga do 50 m wysokości. Jest drzewem wiecznie zielonym, w botanice
mianem tym określa się rośliny, u których występuje całoroczny przyrost nowych
liści, przy czym stare liście zrzucane są stopniowo, także w okresie całorocznym
lub wieloletnim, przez co roślina jest cały czas zielona
Niezwykłe nasiona
Jedno drzewo orzesznicy może dać do 450 kg owoców w ciągu roku. Owoce zbiera
się z drzew dziko rosnących w puszczy. Jadalne nasiona znane pod nazwą orzechów
brazylijskich należą do najcenniejszych orzechów świata.
Oj tam zwykły orzeszek do chrupania
Okazuje się, że orzechy brazylijskie na tle innych orzechów wykazują się nie
tylko sporym rozmiarem, ale mają dużo tłuszczu, stanowi on 66 % wartości energetycznej,
białko 16 % a węglowodany 8,5 %. Zatem to naprawdę bogate i gigantyczne źródło
zdrowego tłuszczu ale także doskonałe źródło wielu witamin (B1, B2, B3, B5,
B6, B9, C i E), wspomnianych kwasów tłuszczowych omega 6 i 9 oraz pierwiastków.
Olej z orzechów brazylijskich
Jedyny taki
Jest coś jeszcze co wyróżnia orzechy
brazylijskie a mowa tutaj o składnikach
witaminowych i mineralnych w tym głównie selen. Orzechy brazylijskie wykazują
największą zawartość selenu spośród wszystkich znanych orzechów. Selen
w orzechach brazylijskich występuje w postaci związków organicznych, z
których największy
udział ma selenometionina, jej zawartość wynosi ok. 25%.
Księżycowa bogini na straży zdrowia
Jeżeli zajrzysz do Wikipedii pod hasłem Selen dowiesz się, że selen to
od Selene - bogini księżyca. Dowiesz się również, że od wielu lat, i do
niedawna, był
stosowany w prostownikach. Starsi pamiętają selenowe prostowniki do ładowania
akumulatorów. Ci którzy stykali się częściej z selenem pamiętają charakterystyczny
zapach selenu.
Dlaczego akurat selen?
Dzienne spożycie selenu z dietą jest ściśle związane z jego zawartością
w glebie i różni się u mieszkańców różnych populacji w zależności od
regionu. W Polsce
dzienne spożycie jakie jest rekomendowane to 55 mcg dla kobiet i 70
mcg dla mężczyzn. Tymczasem spożywamy ok. 35 mcg dziennie i należymy
do grupy
populacji
spożywających najniższe wartości selenu w Europie.
Bez straszenia a jednak
Co to oznacza, że mamy jako naród poważny niedobór tego pierwiastka
w diecie. Selen jest niezbędny naszej tarczycy, w przypadku niedoboru
zaczynamy chorować.
W jednych z badań wykazano, że selen, prawdopodobnie na etapie inkorporacji
m.in. do specyficznych białek jakimi są selenoproteiny może zmniejszać
stężenie przeciwciał przeciw TPO, wykazywać korzystne działanie w niedoczynności
tarczycy
oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia poporodowego zapalenia tarczycy.
Badania, badaniami jednak dla zdrowia tarczycy powinniśmy dbać o odpowiedni
poziom
selenu.
Tarcza zdrowia
Podstawową rolą selenu jest wzmacnianie układu immunologicznego, ale
spełnia wiele innych ważnych ról. Selen zwiększa produkcję przeciwciał,
limfocytów
i makrofagów, czyli komórek odpornościowych, które bronią nasz organizm
przed patogenami (szkodliwymi wirusami, grzybami i bakteriami). Jednak
tylko przy
odpowiednim jego poziomie. Odpowiedni poziom selenu w organizmie zmniejsza
szansę na zachorowanie na nowotwory (prostaty, odbytu, płuc, szyjki
macicy i jajników.
Duży może więcej
Selen to silny przeciwutleniacz, antyseptyk. Działa przeciwzapalnie
stąd dobre rezultaty odnosi się przy zastosowaniu podczas chorób reumatycznych
czyli o
podłożu zapalnym, bo selen ma silne właściwości przeciwzapalne. Szczególnie
poleca się go chorym na mukowiscydozę, chorych na dystrofie mięśniowe,
łuszczycę, wirusowym zapaleniu wątroby, zapalenia jąder i jajników.
Naturalne oczyszczanie
Selen pomaga oczyszczać organizm z pierwiastków toksycznych. Selen
niezbędny jest również przy zatruciach arsenem, którego również jest
pełno we współczesnym
świecie, kadmem, glinem, ołowiem czy węglowodorami chlorowcopochodnymi.
Selen wspomaga wydalanie szkodliwych metali ciężkich z organizmu, oprócz
tego pierwiastek
ten niszczy pleśń i hamuje toksyczne działanie uwalnianych przez nie
mikotoksyn.
Bez chrupania… w kościach
Ci, którzy łatwo przeziębią się, mogą czerpać ogromne korzyści z orzechów
brazylijskich. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, które wzmacniają
układ odpornościowy,
zwalczając przeziębienie i grypę. Orzechy dostarczają również dużo
energii do wykonywania codziennych czynności. Orzechy brazylijskie
również zawierają
miedź, minerał niezbędny dla układu kostnego a miedź jest niezbędna
do tworzenia tkanek kostnych. Pomaga również w tworzeniu tkanek łącznych
i
zwiększa wchłanianie
żelaza do krwioobiegu.
Orzechowa skóra
Spożywanie oleju
z orzechów brazylijskich może pomóc w zapobieganiu
uszkodzeniom skóry wywołane przez szkodliwe promienie UV. Wszystko
to za sprawą selenu,
który stwarza barierę chroniącą przed słońcem. W jaki sposób? Otóż
jedno z badań naukowych wykazało, że osoby z niewystarczającą ilością
selenu
częściej
cierpią na raka skóry. Oprócz spożywania olej warto smarować ciało
olejem, nałożenie oleju z orzechów brazylijskich bezpośrednio na skórę
stanowi
profilaktykę przeciwnowotworową skóry.
Orzechowe włosy
Wiele osób nie łączy problemu słabych wypadających włosów z niedoborem
selenu. Zazwyczaj zaleca się zbadanie poziomu żelaza i na tym się kończy.
Dlatego sami
powinniśmy zadbać o to by w naszej codziennej diecie nie zabrakło dobrego
tłuszczu bogatego w składniki mineralne. Olej
z orzechów brazylijskich możemy spożywać
do sałatek czy do pieczywa lub po prostu samodzielnie.
Życzę wszystkim na zakończenie smacznego zdrowego.
Olej z orzechów brazylijskich
UWAGA
!!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produkatmi NARINE
prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68
321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
Narybek służy zdrowiu
Skorupiak na półki
Gdy w 1977 r. uruchomiono polską stację polarną im. Henryka Arctowskiego na
wyspie Króla Jerzego, polscy politycy głowili się, jak rozwiązać problem
chronicznego braku mięsa na sklepowych półkach. Zastanawiano się, czy wybawieniem
dla Polski nie będą owoce morza, a konkretnie kryl. Był jednak pewien problem
techniczny. Brakowało urządzeń, które mogłyby oddzielić chitynowy pancerz
kryla od mięsa.
Kiełbasa nie wyborcza
Za rządów Gierka spekulowano zaś, że kryl dodawano do kiełbasy o czym świadczył
jej gorszy smak.
Kim jest kryl
Nazwa "kryl" pochodzi od norweskiego słowa
krill oznaczającego "narybek".
Kryl to popularna nazwa skorupiaków zwanymi Szczętki (l. poj.: szczętka), eufauzje,
eufazje (Euphausiacea),– rząd morskich pancerzowców liczący 86 gatunków. W
odróżnieniu od innych skorupiaków szczętki mają skrzela zewnętrzne.Długość
ciała do 60-65 mm, masa do 2 gramów. Żyje od 2 do 10 lat. Żyje w olbrzymich
ławicach, które rozciągają się na wiele kilometrów. Gatunek ten występuje w
całym Oceanie Południowym, od strefy konwergencji antarktycznej do wybrzeży
Antarktydy. Najchętniej występuje w pasie wód, które latem są wolne od stałej
pokrywy lodowej, a zimą pokryte są stałym lub dryfującym lodem. W jednym metrze
sześciennym wody morskiej żyją tysiące osobników. Żywi się algami i fitoplanktonem.
Narybek Obiektem pożądania
Kryl komercyjnie poławiany jest od 1977 r. Człowiek poławia szczętki w ilości
150–200 tys. ton rocznie. Połowy prowadzi się głównie na wodach Oceanu Południowego
i u wybrzeży Japonii. Szczętki wykorzystuje się przeważnie w rolnictwie i gospodarstwach
rybackich jako paszę, w wędkarstwie jako przynęty, a także w przemyśle farmaceutycznym.
W Rosji i Japonii kryl jest również pokarmem ludzi. Kryl mimo, iż stanowi tylko
pokarm to rzec można aż, bo stanowi bogate źródło odżywcze dla stworzeń morskich
i nas ludzi.
Mały skorupiaczek o wielkiej mocy
Kryl to źródło kwasów omega-3, astaksantyny. Dla tych, którzy obawiają się
pestycydów,metali ciężkich czy toksyn środowiskowych jak to ma miejsce w przypadku
ryb, to w krylu praktycznie się one nie gromadzą. Więc są bezpieczne zarówno
dla gatunku ludzkiego jak i zwierząt.
Jak to się dzieje, że kryl staje się wartościowym olejem?
Olej
z kryla uzyskuje się przez proces zwany ekstrakcją na zimno. Taka metoda
pozwala zachować wszystkie cechy wartościowe skorupiaka. Ekstrakcja oleju jest
zwykle zbierana pod koniec lata, kiedy fitoplankton jest najlepszy.
Deficyt u pociech
Dzieci dla optymalnego rozwoju potrzebują składników odżywczych ta kwestia
jest wszystkim znana. W szczególności dla optymalnego rozwoju mózgu są im niezbędne
kwasy tłuszczowe. Problem jest z dostarczeniem kwasów. Po pierwsze dzieci nie
przepadają za smakiem ryb a po drugie coraz trudniej o “bezpieczną” rybkę.
Dzieci spożywają za dużo fruktozy
Owoce zdrowe są, jednak nadmiar fruktozy jest szkodliwy. Szczególnie szkodliwe
jest spożywanie fruktozy w nadmiarze przy niedoborze DHA, która skutkuje m.
in. wzrostem poziomu insuliny i glukozy, ograniczenie funkcji pamięciowych
i zdolności uczenia się, również wpływa negatywnie na wątrobę i przyczynia
się do wzrostu tkanki tłuszczowej.
Olej
z kryla
Taki mały a tyle może
Olej
z kryla działa przeciwzapalnie więc osoby, które cierpią z powodu chorób
stawów powinny szczególnie dbać o odpowiedni jego poziom w diecie. Olej z
kryla działa korzystnie na układ nerwowy, spowalnia procesy starzenia się
organizmu,
a przy tym reguluje poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.
Uśmiech na zawsze
Olej
z kryla powinniśmy spożywać bez wyjątku jesienią, bo wzmacnia układ
odpornościowy ale przede wszystkim poprawia nastrój, redukując złe samopoczucie
psychiczne,
smutek, które wynika z małej dostępności promieni słonecznych.
Olej na stalowe nerwy
Olej z kryla powinny spożywać osoby zmęczone, przepracowane, zestresowane,
dzięki temu odczują one wzrost poziomu koncentracji i co ważne zmniejszy
on skutki stresu. Olej z kryla regeneruje również organizm w tym mięśnie
po wysiłku
fizycznym i zwiększa jego wydolność oraz wytrzymałość.
Świat zbudowany jest na urodzie
W powszechnej świadomości ludzi dla których Uroda i Zdrowie to ważne sprawy
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe czyli NNKT, to coś co na 100% jest
nam potrzebne do szczęścia. Nie bez powodów Urodę wymieniam na pierwszy miejscu.
Wiele osób dla urody zrobi wszystko. Dla Zdrowia? Różnie to bywa.
W dzisiejszych czasach bez cywilizowanego wyglądu - nie będzie ani sukcesu,
ani pieniędzy, więc jeżeli nie chce Ci się już dzisiaj dbać o Zdrowie zadbaj
choć o urodę jako jedną z ważniejszych dróg do sukcesu. Taka prawdziwa troska
o Urodę, to nie kamuflaż, czyli maskowanie za pomocą farbki i pędzelka, tylko
troska o każdą komórkę ciała.
Do pełni piękna potrzeba czegoś więcej
Praktycznie rzecz biorąc w dzisiejszych czasach wszystkim brakuje kwasów
Omega 3 i już wiele osób korzysta z Oleju Lnianego. Biorąc jedną / dwie łyżki
dziennie
zapewnia sobie wystarczającą ilość ALA (kwas alfa-linolenowy). Nie wszyscy
doczytali, że do Pięknego wyglądu i Zdrowego Życia potrzebne są jeszcze 2
kwasy z tej rodziny:
EPA czyli kwas eikozapentaenowy, DHA czyli kwas dokozaheksaenowy.
Twórca niedoskonały
Twój organizm może wyprodukować je samodzielnie, pod warunkiem że dostanie
kwas tłuszczowy ALA - protoplastę rodziny omega-3. Z niego bowiem potrafisz
wytworzyć kwas EPA, z EPA z kolei - kwas DHA, z DHA zaś eikozanoidy omega-3.
Proste?
Ale jest jedno ALE.
Z wiekiem ta samodzielna produkcja EPA i DHA wyraźnie maleje. Sama słyszę
od koleżanek po 30-tce, 40-tce, które starają się odżywiać ”mądrze”, że skóra
wiotczeje jest mało błyszcząca, taka pozbawioną blasku i te zmarszczki. Nie
każdą z nas stać na kosztowne zabiegi w gabinecie kosmetyki estetycznej.
Uważam,
że taniej i zdrowiej jest spożywać olej
z kryla.
Olej z kryla
Nikomu nie chcemy psuć humoru, ale prawda jest taka, że wakacje dobiegają końca,
choć prognozy zapowiadają piękną nawet tropikalną pogodę to jesień tuż, tuż
:-)
Zacznie się meczenie
Rano pobudka, a wstawać się nie chce. Pakujemy kanapki do plecaka. Tornister
na plecy i w drogę. Zdrowie i siła jest potrzebna by dźwigać ciężki plecak
i zapamiętać co do niego włożyć no i oczywiście do głowy.
Wyprawka szkolna
Wielu z nas kompletuje wyprawkę szkolną dla małych i dużych.
Ale najważniejsze to teraz zadbać o odpornośc by w szkolnej ławce miał kto
siedzieć, o własną tez zadbać musimy bo dzieciaki ktoś do szkoły wyprawić musi.
Kozia mama jest najlepsza choć kapryśna
Szczególną cechą mleka koziego jest to, że w składzie w ogóle nie występują
metale ciężkie. Wszystko dzięki temu, że koza okazuje się być jedynym przeżuwaczem,
który skutecznie filtruje, oraz izoluje wszystkie zanieczyszczenia tego typu,
pozbywając się ich z organizmu.
Niektórzy twierdzą, że kozie mleko jest gorzkawe i dlatego go nie piją.
Otóż smak mleka zależny jest od samej kozy, jak jest traktowana i sposobu żywienia.
Stąd jeśli ich doświadczenia smakowe są złe to wiadomo już, że koza smakowicie
nie pojadła albo humoru nie miała ;-)
Mleko kozie to wartości zdrowotne.
Ale siara - żaden wstyd siarę pić - wyprawka malucha.
Potocznie siara określamy jako wstyd, ale nie ma się czego wstydzić. Siara
pierwszy pokarm ssaków to wyprawka ze zdrowiem na całe życie.
Oczywiście kwestia tego czy jesteśmy je w stanie utrzymać.
Siara to wyjątkowy i naturalnym dar, jakie dziecko dostaje od matki na początku
samodzielnego życia. Colostrum przekazuje odporność na choroby oraz stymuluje
szybki wzrost i rozwój organizmu.
Colostrum pierwszy posiłek noworodka.
Colostrum zawiera bardzo duże ilości immunoglobulin, które są proteinami funkcjonującymi
na zasadzie przeciwciał.
Butla ze smoczkiem dla 30 -100 latka?
Pomyślicie, po co dorosłemu colostrum skoro już urósł?
A jednak jest bardzo potrzebne i od dawna wykorzystywane, zwłaszcza, że mnóstwo
osób ma osłabiony układ odpornościowy, który może być również przyczyną powstawania
złogów cholesterolowych, zatorów tętnic i chorób serca.
Colostrum pomaga także zwalczać obecne w organizmie chlamydie.
Siara jest złożona z różnych mikro i makro składników, takich jak cytokiny,
immunoglobuliny, laktoferyny, czynniki wzrostu i hormony i wiele innych.
A dlaczego akurat kozie?
Bo mleko kozie jest zbliżone do naszego.
Mleko kozie w wersji nieprzetworzonej jest mlekiem najbardziej bogatym w wartości
odżywcze na świecie!
Powszechnie poleca się je alergikom jednak Mleko kozie ma udowodnione
działanie zdrowotne przy chorobach takich jak anemia, egzema, zapalenie oskrzeli
lub płuc, zapalenie wątroby, problemy z jelitami, żołądkiem i inne.
Mleko kozie przede wszystkim zawiera witaminy – A, C, D, PP i z grupy
B, a także kwas foliowy. W swojej strukturze chemicznej mleko kozie najbardziej
przypomina mleko... kobiece. Zawiera oligosacharydy, czyli prebiotyki, które
stymulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit, wskutek czego korzystnie
wpływają na zdrowie.
Kozie colostrum
Ciąg dalszy... zalet
W mleku kozim znajdziemy wszystkie aminokwasy egzogenne, które muszą być dostarczane
organizmowi wraz z pożywieniem, m.in. taurynę – organiczny związek chemiczny,
który wpływa na ośrodkowy układ nerwowy i odgrywa szczególnie istotną rolę
w jego funkcjonowaniu u najmłodszych.
Mleko kozie zawiera także tryptofan, który jest bardzo ważny w regulacji
nastroju, poziomu odczuwania bólu i cyklu snu. Tryptofan odpowiada również
za produkcję serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.
Aminokwasy mleka koziego są łatwo przyswajalne i lekkostrawne.
Nie meecz, żeś chory. Colostrum - silna regeneracja
Colostrum poleca się coraz częściej w takich chorobach jak stwardnienie rozsiane,
podczas choroby nowotworowej, po chemioterapii, słabej odporności, jak również
w celu regeneracji funkcjonowania błony śluzowej żołądka, jelit i całego
procesu trawienia.
Niezbędne jest dla osłabionych z niską odpornością, zakatarzonych ciągle,
alergików etc.
Łykaj siarę na rzeźbę
Uprawiasz sport, ćwiczysz, "wyciskasz
klatę" chcesz mieć ładną sylwetkę?
Zawarty w colostrum czynnik wzrostu stymuluje proces spalania tłuszczu w organizmie.
pomaga zamienić tłuszcz na energię, a wszystkie składniki colostrum działając
kompleksowo na organizm mogą wspomóc prawidłowy przebieg procesów metabolicznych,
które u osób z nadwagą są często zaburzone.
Siara wspiera proces produkcji kolagenu i spowalnia proces starzenia.
Colostrum zażywają również sportowcy, którzy uzupełniają swoją dietę o ten
suplement ze względu na właściwości siary w zakresie regeneracji tkanek mięśni,
skóry i tkanki chrzęstnej.
Być jak Kleopatra
Wszyscy wiedzą, że słynąca z urody Kleopatra kąpała się w kozim mleku, stąd
piękną skórę temu zawdzięczała.
Mleko kozie doskonale natłuszcza i łagodzi skórę.
Colostrum odbudowuje uszkodzoną skórę w wyniku alergii, egzemy, starzenia się,
łagodzi podrażnienia i przyspiesza regenerację. Ma działanie przeciwzmarszkowe,
stąd w wielu kosmetykach jest stosowane (działanie zależne od ilości colostrum
w preparacie).
Kozie colostrum
--------------------------------------------------------------------------------------------------
"Żyj naturalnie" nr 14
możesz kupić w naszych sklepach.
Kliknij
Zobacz okładkę
Zamów pojedyńcze egzemplarze,
lub prenumeratę na nowej stronie
www.zyj-naturalnie.pl
Na której znajdziesz również
wiele ciekawych artykułów
aktualności i ciekawostek.
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj
naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które
możesz sobie zadać.
Gdzie
tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam:
W naszym sklepie internetowym Sklep
Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach
Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj
naturalnie" Nr 14
kupisz w Swoim Urzędzie Pocztowym.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 69 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 37 PLN. z wysyłką.
Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl
UWAGA!
Osoby zainteresowane
preparatami dr Podbielskiego
TP-1 i TP-2
prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48
68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|