Sklep Naturalna Medycyna

 

Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 323
Zdrowie dla wszystkich.
Niech nikt nie odejdzie skrzywdzony.

Witam Cię serdecznie!
To już - TRZYSTA dwudziesty trzeci numer biuletynu,
którego głównym tematem
jest jak najszerzej pojęta Naturalna Medycyna.

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Olej to złoto
Duży brzuch. Duży problem.

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE
zapraszamy do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893

 

beta-glukan immunbalans

Kompleksowa ochrona
Jak uchronić się przed grypą bez antybiotyków i szczepionek? To pytanie dręczy chyba każdego.
Niedługo dookoła nas będą krążyć wirusy grypy, szczególnie narażeni są ci, którzy mają niższą odporność, dzieci i młodzież uczęszczająca do przedszkoli i szkół i wszyscy przepracowani, będący w nieustającym stresie.
Prewencja zawsze skuteczniejsza
Kiedy uczyłam się w szkole medycznej zwracano uwagę, jak ważna jest profilaktyka i wtedy wkładano nam do głowy, że zawsze jest ona tańsza niż leczenie. Kilkanaście lat temu rozpoczął się rozwój w dziedzinie profilaktyki chorób społeczeństwa. Powstało wiele programów, ale czy zmniejszyła się zachorowalność społeczeństwa. Niestety nadal istnieje problem z rodzajem i dostępnością takich programów. Czy nasze społeczeństwo jest zdrowsze? Wystarczy rozejrzeć się dookoła i odpowiedź nasuwa się sama.
Suplementy - Polisa zdrowia
Prawdą jest, że dostarczenie różnych suplementów nie da nam na 200 % gwarancji, że nie zachorujemy, ale jedno jest pewne minimalizujemy ryzyko występowania choroby, łagodzimy jej przebieg i zapewniamy sobie szybszy powrót do zdrowia.
Na odporność naszego organizmu składa się wiele elementów. Nie zbudujemy odporności biorąc tylko probiotyki, witaminy C i D jesienią oraz zimą. Odporność potrzebuje budulca, a jest nim m. in. beta glukan.
Leśny kapelusznik
Beta-glukan jest to polisacharyd występujący w ścianie komórkowej drożdży Saccharomyces cerevisiae, grzybów i niektórych bakterii. W zależności od pochodzenia, beta-glukany różnią się konkretnymi właściwościami: rozpuszczalnością, stopniem rozgałęzienia, masą cząsteczkową i efektami pobudzającymi układ odpornościowy.
Najprościej ujmując beta-glukan to rodzaj błonnika pokarmowego, który nie jest trawiony przez nasz organizm, a więc nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi czy wyrzutu insuliny. Jest budulcem ścian komórkowych drożdży, bakterii i grzybów kapeluszowych.
Na polu bitwy tarcza niezbędna
Wpływ beta-glukanu na układ odpornościowy (zwłaszcza na pierwszą linię obrony czyli makrofagi) udowodniło wiele badań. Beta glukan potęguje działanie komórek odpornościowych, zwiększając ich zdolność do walki z niebezpiecznymi mikroorganizmami. Ponadto, beta-glukan wywiera także wpływ na szybkość produkcji krwi w szpiku kostnym. Co ważne jego regularne stosowanie nie tylko zwiększa aktywność, ale i liczbę komórek.
Co się z nim dzieje?
Kiedy beta-glukan trafia do naszych jelit, zaczyna w nich fermentować. Usprawnia przez to proces przechodzenia resztek pokarmu przez końcowy odcinek przewodu pokarmowego. Wpływa na ich masę i zwiększa zawartość wody, przeciwdziałając zaparciom, co z kolei wpływa również na zmniejszenie ryzyka rozwoju stanów zapalnych czy hemoroidów. A do tego działa ochronnie na śluzówkę żołądka i łagodząco w przypadku jego wrzodów.
Jak nas wspiera?
Trochę książkowo: działanie immunostymulujące beta-glukanów opiera się na 3 mechanizmach: aktywacji makrofagów, limfocytów T i układu dopełniacza. Są one odpowiedzialne za odpowiedź układu odpornościowego typu komórkowego i humoralnego oraz poprawę odporności nabytej. W dużej mierze, badania dotyczące działania wspierającego układ odpornościowy przez beta-glukany, jako formę podania tego polisacharydu, przedstawiają drogę pozajelitową. Jednak wiele badań sugeruje, że także doustna aplikacja beta-glukanu przynosi wymierne skutki immunostymulujące.

Tarczę ochronną z beta-glukanem
beta-glukan immunbalans


Oczyszczenie organizmu
Beta-glukan jest pomocny w usuwaniu toksyn i metali ciężkich z organizmu. Takie działanie mają zarówno glukany zawarte w zbożach, jak i te pochodzące z drożdży, bakterii czy alg. Skutecznie wiążą cząsteczki ołowiu, kadmu czy rtęci, a także np. pozostałości środków ochrony roślin czy substancje pochodzące z zanieczyszczeń powietrza.
Alergia a beta-glukan
Beta-glukan powoduje złagodzenie objawów alergii oraz może redukować spontaniczny wzrost przeciwciał IgE. IgE stanowią przeciwciała szczególnie istotne w obronie przeciwpasożytniczej, co wiąże się z indukcją wydzielania histaminy przez bazofile i eozynofile. Te same reakcje są odpowiedzialne za rozwój alergii, która powstaje, gdy IgE łączą się z nieszkodliwymi antygenami, czyli alergenami i uruchamiają gwałtownie reakcje przeciwpasożytnicze.
Na tłuste boczki i inne bolączki
Jednym z wielu czynników wspierających organizm w walce z otyłością i innymi chorobami cywilizacyjnymi jest dieta bogata w błonnik pokarmowy, którego jedną z frakcji jest beta-glukan. Beta-glukan obniża poziom cholesterolu oraz pozwala utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, co wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe, czy cukrzycę typu II. Również beta glukan jest pomocny w zapobieganiu układu sercowo-naczyniowego.
Który najlepszy?
Okazuje się, że beta-glukan beta-glukanowi nierówny, ponieważ występuje pod postacią dwóch izomerów: 1,3-D/1,6-D i 1,3-D/1,4-D. Im wyższy stopień złożoności beta-glukanów tym lepsze właściwości immunostymulujące i antynowotworowe. Dla ochrony i budowania odporności najlepszą postacią beta glukanu jest beta-glukan 1,3-D/1,6-D.
Sam niewiele zdziała
Beta glukan w połączeniu z witaminami i minerałami staje się tarczą ochronną dla naszego organizmu wyposażając nas w niezbędną odporność i siłę do walki z patogenami. Holistic Immuno Balans jest kompleksem zawierającym beta-glukan 1,3/1,6 z Saccharomyces cerevisiae oraz witaminy C, D, B6, minerały: miedź, cynk, selen i magnez. Takie połączenie stanowi zarówno tarczę ochronną dla naszego organizmu, działa przeciwzapalnie, immunostymulująco, przeciwwirusowo, dostarcza składników niezbędnych w codziennej diecie profilaktyki przeziębień i grypy.

Tarczę ochronną z beta-glukanem
beta-glukan immunblans


ole z orzechów brazylijskich

P-olej orzech

Wiemy, że tłuszcze są nam niezbędne, każdy zna tę “śpiewkę” o niezbędnych dla zdrowia kwasach tłuszczowych NNKT.
Wiemy również, że są nam tłuszcze przyjazne i takie, które nam szkodzą. Nie tylko ważny jest rodzaj tłuszczu czy roślinne czy zwierzęce, ale to z czego jest otrzymywany i w jaki sposób.
Można powiedzieć, że olej olejowi nierówny, są również takie oleje, które nie tylko dostarczają nam niezbędnych kwasów tłuszczowych ale mają zadania lecznicze.
Wielkie drzewo zdrowia
Orzesznica wyniosła, orzesznica brazylijska, bertolecja (Bertholletia excelsa) – gatunek drzewa z rodziny czaszniowatych. W stanie dzikim występuje w tropikalnych lasach górnego dorzecza Amazonki: przede wszystkim w Boliwii (która jest największym eksporterem owoców orzesznicy), w zachodnich i północnych stanach Brazylii i w Peru. Nieliczne stanowiska można spotkać również w Kolumbii, Gujanie, Gujanie Francuskiej, Surinamie i Wenezueli
Jest potężne, osiąga do 50 m wysokości. Jest drzewem wiecznie zielonym, w botanice mianem tym określa się rośliny, u których występuje całoroczny przyrost nowych liści, przy czym stare liście zrzucane są stopniowo, także w okresie całorocznym lub wieloletnim, przez co roślina jest cały czas zielona
Niezwykłe nasiona
Jedno drzewo orzesznicy może dać do 450 kg owoców w ciągu roku. Owoce zbiera się z drzew dziko rosnących w puszczy. Jadalne nasiona znane pod nazwą orzechów brazylijskich należą do najcenniejszych orzechów świata.
Oj tam zwykły orzeszek do chrupania
Okazuje się, że orzechy brazylijskie na tle innych orzechów wykazują się nie tylko sporym rozmiarem, ale mają dużo tłuszczu, stanowi on 66 % wartości energetycznej, białko 16 % a węglowodany 8,5 %. Zatem to naprawdę bogate i gigantyczne źródło zdrowego tłuszczu ale także doskonałe źródło wielu witamin (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C i E), wspomnianych kwasów tłuszczowych omega 6 i 9 oraz pierwiastków.

Olej z orzechów brazylijskich
olej z orzechów brazylijskich


Jedyny taki
Jest coś jeszcze co wyróżnia orzechy brazylijskie a mowa tutaj o składnikach witaminowych i mineralnych w tym głównie selen. Orzechy brazylijskie wykazują największą zawartość selenu spośród wszystkich znanych orzechów. Selen w orzechach brazylijskich występuje w postaci związków organicznych, z których największy udział ma selenometionina, jej zawartość wynosi ok. 25%.
Księżycowa bogini na straży zdrowia
Jeżeli zajrzysz do Wikipedii pod hasłem Selen dowiesz się, że selen to od Selene - bogini księżyca. Dowiesz się również, że od wielu lat, i do niedawna, był stosowany w prostownikach. Starsi pamiętają selenowe prostowniki do ładowania akumulatorów. Ci którzy stykali się częściej z selenem pamiętają charakterystyczny zapach selenu.
Dlaczego akurat selen?
Dzienne spożycie selenu z dietą jest ściśle związane z jego zawartością w glebie i różni się u mieszkańców różnych populacji w zależności od regionu. W Polsce dzienne spożycie jakie jest rekomendowane to 55 mcg dla kobiet i 70 mcg dla mężczyzn. Tymczasem spożywamy ok. 35 mcg dziennie i należymy do grupy populacji spożywających najniższe wartości selenu w Europie.
Bez straszenia a jednak
Co to oznacza, że mamy jako naród poważny niedobór tego pierwiastka w diecie. Selen jest niezbędny naszej tarczycy, w przypadku niedoboru zaczynamy chorować. W jednych z badań wykazano, że selen, prawdopodobnie na etapie inkorporacji m.in. do specyficznych białek jakimi są selenoproteiny może zmniejszać stężenie przeciwciał przeciw TPO, wykazywać korzystne działanie w niedoczynności tarczycy oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia poporodowego zapalenia tarczycy. Badania, badaniami jednak dla zdrowia tarczycy powinniśmy dbać o odpowiedni poziom selenu.

olej z orzechów brazylijskich

Tarcza zdrowia
Podstawową rolą selenu jest wzmacnianie układu immunologicznego, ale spełnia wiele innych ważnych ról. Selen zwiększa produkcję przeciwciał, limfocytów i makrofagów, czyli komórek odpornościowych, które bronią nasz organizm przed patogenami (szkodliwymi wirusami, grzybami i bakteriami). Jednak tylko przy odpowiednim jego poziomie. Odpowiedni poziom selenu w organizmie zmniejsza szansę na zachorowanie na nowotwory (prostaty, odbytu, płuc, szyjki macicy i jajników.
Duży może więcej
Selen to silny przeciwutleniacz, antyseptyk. Działa przeciwzapalnie stąd dobre rezultaty odnosi się przy zastosowaniu podczas chorób reumatycznych czyli o podłożu zapalnym, bo selen ma silne właściwości przeciwzapalne. Szczególnie poleca się go chorym na mukowiscydozę, chorych na dystrofie mięśniowe, łuszczycę, wirusowym zapaleniu wątroby, zapalenia jąder i jajników.
Naturalne oczyszczanie
Selen pomaga oczyszczać organizm z pierwiastków toksycznych. Selen niezbędny jest również przy zatruciach arsenem, którego również jest pełno we współczesnym świecie, kadmem, glinem, ołowiem czy węglowodorami chlorowcopochodnymi. Selen wspomaga wydalanie szkodliwych metali ciężkich z organizmu, oprócz tego pierwiastek ten niszczy pleśń i hamuje toksyczne działanie uwalnianych przez nie mikotoksyn.
Bez chrupania… w kościach
Ci, którzy łatwo przeziębią się, mogą czerpać ogromne korzyści z orzechów brazylijskich. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy, zwalczając przeziębienie i grypę. Orzechy dostarczają również dużo energii do wykonywania codziennych czynności. Orzechy brazylijskie również zawierają miedź, minerał niezbędny dla układu kostnego a miedź jest niezbędna do tworzenia tkanek kostnych. Pomaga również w tworzeniu tkanek łącznych i zwiększa wchłanianie żelaza do krwioobiegu.
Orzechowa skóra
Spożywanie oleju z orzechów brazylijskich może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom skóry wywołane przez szkodliwe promienie UV. Wszystko to za sprawą selenu, który stwarza barierę chroniącą przed słońcem. W jaki sposób? Otóż jedno z badań naukowych wykazało, że osoby z niewystarczającą ilością selenu częściej cierpią na raka skóry. Oprócz spożywania olej warto smarować ciało olejem, nałożenie oleju z orzechów brazylijskich bezpośrednio na skórę stanowi profilaktykę przeciwnowotworową skóry.
Orzechowe włosy
Wiele osób nie łączy problemu słabych wypadających włosów z niedoborem selenu. Zazwyczaj zaleca się zbadanie poziomu żelaza i na tym się kończy. Dlatego sami powinniśmy zadbać o to by w naszej codziennej diecie nie zabrakło dobrego tłuszczu bogatego w składniki mineralne. Olej z orzechów brazylijskich możemy spożywać do sałatek czy do pieczywa lub po prostu samodzielnie.
Życzę wszystkim na zakończenie smacznego zdrowego.

Olej z orzechów brazylijskich
olej z orzechów brazylijskich

UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produkatmi NARINE
prosimy o kontakt telefoniczny

Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893

Narybek służy zdrowiu

olej z kryla

Skorupiak na półki
Gdy w 1977 r. uruchomiono polską stację polarną im. Henryka Arctowskiego na wyspie Króla Jerzego, polscy politycy głowili się, jak rozwiązać problem chronicznego braku mięsa na sklepowych półkach. Zastanawiano się, czy wybawieniem dla Polski nie będą owoce morza, a konkretnie kryl. Był jednak pewien problem techniczny. Brakowało urządzeń, które mogłyby oddzielić chitynowy pancerz kryla od mięsa.
Kiełbasa nie wyborcza
Za rządów Gierka spekulowano zaś, że kryl dodawano do kiełbasy o czym świadczył jej gorszy smak.
Kim jest kryl
Nazwa "kryl" pochodzi od norweskiego słowa krill oznaczającego "narybek".
Kryl to popularna nazwa skorupiaków zwanymi Szczętki (l. poj.: szczętka), eufauzje, eufazje (Euphausiacea),– rząd morskich pancerzowców liczący 86 gatunków. W odróżnieniu od innych skorupiaków szczętki mają skrzela zewnętrzne.Długość ciała do 60-65 mm, masa do 2 gramów. Żyje od 2 do 10 lat. Żyje w olbrzymich ławicach, które rozciągają się na wiele kilometrów. Gatunek ten występuje w całym Oceanie Południowym, od strefy konwergencji antarktycznej do wybrzeży Antarktydy. Najchętniej występuje w pasie wód, które latem są wolne od stałej pokrywy lodowej, a zimą pokryte są stałym lub dryfującym lodem. W jednym metrze sześciennym wody morskiej żyją tysiące osobników. Żywi się algami i fitoplanktonem.
Narybek Obiektem pożądania
Kryl komercyjnie poławiany jest od 1977 r. Człowiek poławia szczętki w ilości 150–200 tys. ton rocznie. Połowy prowadzi się głównie na wodach Oceanu Południowego i u wybrzeży Japonii. Szczętki wykorzystuje się przeważnie w rolnictwie i gospodarstwach rybackich jako paszę, w wędkarstwie jako przynęty, a także w przemyśle farmaceutycznym. W Rosji i Japonii kryl jest również pokarmem ludzi. Kryl mimo, iż stanowi tylko pokarm to rzec można aż, bo stanowi bogate źródło odżywcze dla stworzeń morskich i nas ludzi.
Mały skorupiaczek o wielkiej mocy
Kryl to źródło kwasów omega-3, astaksantyny. Dla tych, którzy obawiają się pestycydów,metali ciężkich czy toksyn środowiskowych jak to ma miejsce w przypadku ryb, to w krylu praktycznie się one nie gromadzą. Więc są bezpieczne zarówno dla gatunku ludzkiego jak i zwierząt.
Jak to się dzieje, że kryl staje się wartościowym olejem?
Olej z kryla uzyskuje się przez proces zwany ekstrakcją na zimno. Taka metoda pozwala zachować wszystkie cechy wartościowe skorupiaka. Ekstrakcja oleju jest zwykle zbierana pod koniec lata, kiedy fitoplankton jest najlepszy.
Deficyt u pociech
Dzieci dla optymalnego rozwoju potrzebują składników odżywczych ta kwestia jest wszystkim znana. W szczególności dla optymalnego rozwoju mózgu są im niezbędne kwasy tłuszczowe. Problem jest z dostarczeniem kwasów. Po pierwsze dzieci nie przepadają za smakiem ryb a po drugie coraz trudniej o “bezpieczną” rybkę.
Dzieci spożywają za dużo fruktozy
Owoce zdrowe są, jednak nadmiar fruktozy jest szkodliwy. Szczególnie szkodliwe jest spożywanie fruktozy w nadmiarze przy niedoborze DHA, która skutkuje m. in. wzrostem poziomu insuliny i glukozy, ograniczenie funkcji pamięciowych i zdolności uczenia się, również wpływa negatywnie na wątrobę i przyczynia się do wzrostu tkanki tłuszczowej.


Olej z kryla
olej z kryla


Taki mały a tyle może
Olej z kryla działa przeciwzapalnie więc osoby, które cierpią z powodu chorób stawów powinny szczególnie dbać o odpowiedni jego poziom w diecie. Olej z kryla działa korzystnie na układ nerwowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a przy tym reguluje poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.

olej z kryla


Uśmiech na zawsze
Olej z kryla powinniśmy spożywać bez wyjątku jesienią, bo wzmacnia układ odpornościowy ale przede wszystkim poprawia nastrój, redukując złe samopoczucie psychiczne, smutek, które wynika z małej dostępności promieni słonecznych.
Olej na stalowe nerwy
Olej z kryla powinny spożywać osoby zmęczone, przepracowane, zestresowane, dzięki temu odczują one wzrost poziomu koncentracji i co ważne zmniejszy on skutki stresu. Olej z kryla regeneruje również organizm w tym mięśnie po wysiłku fizycznym i zwiększa jego wydolność oraz wytrzymałość.
Świat zbudowany jest na urodzie
W powszechnej świadomości ludzi dla których Uroda i Zdrowie to ważne sprawy Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe czyli NNKT, to coś co na 100% jest nam potrzebne do szczęścia. Nie bez powodów Urodę wymieniam na pierwszy miejscu. Wiele osób dla urody zrobi wszystko. Dla Zdrowia? Różnie to bywa.
W dzisiejszych czasach bez cywilizowanego wyglądu - nie będzie ani sukcesu, ani pieniędzy, więc jeżeli nie chce Ci się już dzisiaj dbać o Zdrowie zadbaj choć o urodę jako jedną z ważniejszych dróg do sukcesu. Taka prawdziwa troska o Urodę, to nie kamuflaż, czyli maskowanie za pomocą farbki i pędzelka, tylko troska o każdą komórkę ciała.
Do pełni piękna potrzeba czegoś więcej
Praktycznie rzecz biorąc w dzisiejszych czasach wszystkim brakuje kwasów Omega 3 i już wiele osób korzysta z Oleju Lnianego. Biorąc jedną / dwie łyżki dziennie zapewnia sobie wystarczającą ilość ALA (kwas alfa-linolenowy). Nie wszyscy doczytali, że do Pięknego wyglądu i Zdrowego Życia potrzebne są jeszcze 2 kwasy z tej rodziny:
EPA czyli kwas eikozapentaenowy, DHA czyli kwas dokozaheksaenowy.
Twórca niedoskonały
Twój organizm może wyprodukować je samodzielnie, pod warunkiem że dostanie kwas tłuszczowy ALA - protoplastę rodziny omega-3. Z niego bowiem potrafisz wytworzyć kwas EPA, z EPA z kolei - kwas DHA, z DHA zaś eikozanoidy omega-3. Proste?
Ale jest jedno ALE.
Z wiekiem ta samodzielna produkcja EPA i DHA wyraźnie maleje. Sama słyszę od koleżanek po 30-tce, 40-tce, które starają się odżywiać ”mądrze”, że skóra wiotczeje jest mało błyszcząca, taka pozbawioną blasku i te zmarszczki. Nie każdą z nas stać na kosztowne zabiegi w gabinecie kosmetyki estetycznej. Uważam, że taniej i zdrowiej jest spożywać olej z kryla.

Olej z kryla
olej z kryla


Nikomu nie chcemy psuć humoru, ale prawda jest taka, że wakacje dobiegają końca, choć prognozy zapowiadają piękną nawet tropikalną pogodę to jesień tuż, tuż :-)

colostrum kozie

Zacznie się meczenie
Rano pobudka, a wstawać się nie chce. Pakujemy kanapki do plecaka. Tornister na plecy i w drogę. Zdrowie i siła jest potrzebna by dźwigać ciężki plecak i zapamiętać co do niego włożyć no i oczywiście do głowy.

Wyprawka szkolna
Wielu z nas kompletuje wyprawkę szkolną dla małych i dużych.
Ale najważniejsze to teraz zadbać o odpornośc by w szkolnej ławce miał kto siedzieć, o własną tez zadbać musimy bo dzieciaki ktoś do szkoły wyprawić musi.

Kozia mama jest najlepsza choć kapryśna
Szczególną cechą mleka koziego jest to, że w składzie w ogóle nie występują metale ciężkie. Wszystko dzięki temu, że koza okazuje się być jedynym przeżuwaczem, który skutecznie filtruje, oraz izoluje wszystkie zanieczyszczenia tego typu, pozbywając się ich z organizmu.

Niektórzy twierdzą, że kozie mleko jest gorzkawe i dlatego go nie piją.
Otóż smak mleka zależny jest od samej kozy, jak jest traktowana i sposobu żywienia. Stąd jeśli ich doświadczenia smakowe są złe to wiadomo już, że koza smakowicie nie pojadła albo humoru nie miała ;-)

Mleko kozie to wartości zdrowotne.
Ale siara - żaden wstyd siarę pić - wyprawka malucha.
Potocznie siara określamy jako wstyd, ale nie ma się czego wstydzić. Siara pierwszy pokarm ssaków to wyprawka ze zdrowiem na całe życie.
Oczywiście kwestia tego czy jesteśmy je w stanie utrzymać.
Siara to wyjątkowy i naturalnym dar, jakie dziecko dostaje od matki na początku samodzielnego życia. Colostrum przekazuje odporność na choroby oraz stymuluje szybki wzrost i rozwój organizmu.

Colostrum pierwszy posiłek noworodka.
Colostrum zawiera bardzo duże ilości immunoglobulin, które są proteinami funkcjonującymi na zasadzie przeciwciał.

Butla ze smoczkiem dla 30 -100 latka?
Pomyślicie, po co dorosłemu colostrum skoro już urósł?
A jednak jest bardzo potrzebne i od dawna wykorzystywane, zwłaszcza, że mnóstwo osób ma osłabiony układ odpornościowy, który może być również przyczyną powstawania złogów cholesterolowych, zatorów tętnic i chorób serca.
Colostrum pomaga także zwalczać obecne w organizmie chlamydie.

Siara jest złożona z różnych mikro i makro składników, takich jak cytokiny, immunoglobuliny, laktoferyny, czynniki wzrostu i hormony i wiele innych.

A dlaczego akurat kozie?
Bo mleko kozie jest zbliżone do naszego.
Mleko kozie w wersji nieprzetworzonej jest mlekiem najbardziej bogatym w wartości odżywcze na świecie!

Powszechnie poleca się je alergikom jednak Mleko kozie ma udowodnione działanie zdrowotne przy chorobach takich jak anemia, egzema, zapalenie oskrzeli lub płuc, zapalenie wątroby, problemy z jelitami, żołądkiem i inne.

Mleko kozie przede wszystkim zawiera witaminy – A, C, D, PP i z grupy B, a także kwas foliowy. W swojej strukturze chemicznej mleko kozie najbardziej przypomina mleko... kobiece. Zawiera oligosacharydy, czyli prebiotyki, które stymulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit, wskutek czego korzystnie wpływają na zdrowie.

Kozie colostrum
kozie colostrum

Ciąg dalszy... zalet
W mleku kozim znajdziemy wszystkie aminokwasy egzogenne, które muszą być dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem, m.in. taurynę – organiczny związek chemiczny, który wpływa na ośrodkowy układ nerwowy i odgrywa szczególnie istotną rolę w jego funkcjonowaniu u najmłodszych.

Mleko kozie zawiera także tryptofan, który jest bardzo ważny w regulacji nastroju, poziomu odczuwania bólu i cyklu snu. Tryptofan odpowiada również za produkcję serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.

Aminokwasy mleka koziego są łatwo przyswajalne i lekkostrawne.

Nie meecz, żeś chory. Colostrum - silna regeneracja
Colostrum poleca się coraz częściej w takich chorobach jak stwardnienie rozsiane, podczas choroby nowotworowej, po chemioterapii, słabej odporności, jak również w celu regeneracji funkcjonowania błony śluzowej żołądka, jelit i całego procesu trawienia.

Niezbędne jest dla osłabionych z niską odpornością, zakatarzonych ciągle, alergików etc.

Łykaj siarę na rzeźbę
Uprawiasz sport, ćwiczysz, "wyciskasz klatę" chcesz mieć ładną sylwetkę?
Zawarty w colostrum czynnik wzrostu stymuluje proces spalania tłuszczu w organizmie. pomaga zamienić tłuszcz na energię, a wszystkie składniki colostrum działając kompleksowo na organizm mogą wspomóc prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, które u osób z nadwagą są często zaburzone.

Siara wspiera proces produkcji kolagenu i spowalnia proces starzenia.
Colostrum zażywają również sportowcy, którzy uzupełniają swoją dietę o ten suplement ze względu na właściwości siary w zakresie regeneracji tkanek mięśni, skóry i tkanki chrzęstnej.

Być jak Kleopatra
Wszyscy wiedzą, że słynąca z urody Kleopatra kąpała się w kozim mleku, stąd piękną skórę temu zawdzięczała.

Mleko kozie doskonale natłuszcza i łagodzi skórę.
Colostrum odbudowuje uszkodzoną skórę w wyniku alergii, egzemy, starzenia się, łagodzi podrażnienia i przyspiesza regenerację. Ma działanie przeciwzmarszkowe, stąd w wielu kosmetykach jest stosowane (działanie zależne od ilości colostrum w preparacie).

Kozie colostrum
colostrum kozie

 

 



--------------------------------------------------------------------------------------------------

"Żyj naturalnie" nr 14
możesz kupić w naszych sklepach.

Kliknij
Zobacz okładkę

Zamów pojedyńcze egzemplarze,
lub prenumeratę na nowej stronie

www.zyj-naturalnie.pl
Na której znajdziesz również
wiele ciekawych artykułów
aktualności i ciekawostek.

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.

Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?

Odpowiadam:
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl

Żyj naturalnie
"Żyj naturalnie" Nr 14
kupisz w Swoim Urzędzie Pocztowym.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 69 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 37 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl



UWAGA!


Osoby zainteresowane preparatami dr Podbielskiego
TP-1 i TP-2
prosimy o kontakt telefoniczny

Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]