Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 326
Zdrowie dla wszystkich. Niech nikt nie odejdzie skrzywdzony.
Witam Cię serdecznie!
To już - TRZYSTA dwudziesty szósty numer biuletynu,
którego głównym tematem
jest jak najszerzej pojęta Naturalna Medycyna.
Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Olej to złoto
Duży brzuch. Duży problem.
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE
zapraszamy do sklepów
stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
Jesienny wieczór za oknem deszcz i silny wiatr. Siadasz w fotelu na chwilę
by odsapnąć po ciężkim dniu zbierania grzybów i zamykasz oczy. Przenosisz
się do słonecznego Meksyku jest ciepło na głowie sombrero by promienie słońca
nie raziły w oczy. Uśmiechnięty meksykanin przygrywa na mandolinie i popijasz
sobie świeżo wyciśnięty sok z aloesu. Jest przyjemnie.
Powrót do rzeczywistości
Nie każdy ma szansę odwiedzić Meksyk, nie każdego na to stać a i z biurami
podróży bywa teraz różnie. Jeśli nie możemy go zobaczyć to chociaż posmakujmy.
Dlaczego akurat Meksyk zasługuje na naszą szczególną sympatię bo to dzięki
niemu możemy cieszyć się smakiem pomidorów, kukurydzy, czekolady i chilli
oraz wspaniałego aloesu.
Odporność na klimat - nadciąga zielony lekarz
Odmian aloesu jest kilka najpowszechniejszy jest Aloe vera czyli aloes
zwyczajny. Aloes w wielu krajach określany jest jako zielony lekarz. Doskonale
przystosował się do trudnych warunków wegetacji z ograniczoną ilością wody.
Dlaczego roślina pustynna jest w stanie przetrwać długie okresy suszy i upałów?
To dzięki zawartym w liściach rośliny pojemnikom wypełniających się wodą
przez okres 3-5 lat, która przekształca się w naturalny żel.
Trochę wiedzy produkcyjnej
Z aloesu głównie pozyskuje się miąższ zawarty w szarozielonych, grubych, mięsistych
liściach. Miąższ ma strukturę galaretowatą i barwy jasnozielonej. Miąższ pozyskiwany
jest przez obranie liści ze skóry, potem kilkakrotnie płucze się tę masę i
wyciska sok. W ten sposób otrzymujemy czysty żel aloesowy pozbawiony gorzkiego
i silnie przeczyszczającego soku zwanego alona, w skład którego wchodzą związki:
aloina (żółta ciecz obecna w kanalikach liści), która jest C-glukozydem aloeemodynoantronu
oraz barbaloina, które zawiera pulpa aloesowa ( w przeciwieństwie do czystego
miąższu).
Podrażnij się z lenistwem
Przyczyny zaparć u wielu osób są różne, czasami wynika to z niedostatecznej
ilości płynów, błonnika, czasami z “lenistwa” jelit czyli gdy ruchy robaczkowe
jelit są słabe. Aloes drażni śluzówkę jelita grubego wywołuje jego przekrwienie,
wzmaga ruchy robaczkowe jelit. Dobrze pomaga na takie dolegliwości jak zespół
jelita drażliwego, lub refluks (cofanie się treści pokarmowej i soków żołądkowych
do przełyku). Aloes pomaga również zmniejszyć ilość nieprzyjaznych bakterii
w naszym jelicie, utrzymają równowagę jelitowej flory bakteryjnej. Aloes również
wykazuje działanie przeciwrobacze. Aloes zwiększa wydzielanie soku żołądkowego,
trzustkowego, działa ogólnie wzmacniająco oraz wzmaga siły odpornościowe organizmu.
Aloes wprowadzamy powoli i ostrożnie. Zaczynamy od mniejszych dawek.
Własny mechanizm obronny
Aloes należy do adaptogenów. Adaptogen wzmacnia naturalną odporność organizmu
na stres i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania i niepokoju.
Pomaga walczyć z każdą chorobą. Uważa się że działanie adaptogenne aloesu polega
na balansowaniu biochemii organizmu, stymulując mechanizmy obronne i adaptacyjne
ciała. Pozwala to na zwiększoną zdolność do radzenia sobie ze stresem (stres
fizyczny, emocjonalny i środowiskowy taki jak zanieczyszczenie powietrza, gleby
itp.).
Aloes na stany zapalne
Aloes zawiera 12 substancji, w tym beta-sitosterole, które mogą pomóc spowolnić
lub zahamować stan zapalny. Aloes może pomóc z bólami stawów spowodowanych
ich sztywnością i poprawić ich ruchomość.
Schudnij z aloesem
Dzięki właściwościom odtruwającym i poprawiającym trawienie zwiększamy
możliwość utraty dzieje się tak, bo aloes poprawia trawienia i oczyszcza
organizm. Pozbycie
się toksyn z organizmu powoduje, że mamy więcej energii i nie jesteśmy
ciągle zmęczeni, co można przełożyć na większe zaangażowanie w dbaniu o
swoją wagę.
Zawarte w aloesie biologicznie czynne polisacharydy (wielocukry) łączą
się z niektórymi toksynami, które bardzo słabo rozpuszczają się, lub są
nierozpuszczalne
w wodzie i nie mogą być usunięte z ciała normalnymi drogami detoksykacji
(np. niektóre metale ciężkie i ich sole). Aloes wspomaga naturalne funkcje
oczyszczania
wątroby, nerek i skóry, dodatkowo przechodząc przez układ pokarmowy wchłania
toksyny, które są następnie wydalane przez jelito grube.
Aloes z zasady jest dobry
Większość chorób łatwiej się leczy w środowisku zasadowym. Niestety ludzie
głównie żywią się produktami o kwaśnym odczynie. Dla dobrego zdrowia powinniśmy
przestrzegać reguły 80/20 - 80% alkalicznej żywności (o odczynie zasadowym,
czyli większość świeżych warzyw) i 20% kwasowej żywności. Aloes jest pokarmem
o odczynie zasadowym czyli alkalizuje organizm, pomaga zrównoważyć zbyt
dużą ilość kwaśnych produktów żywieniowych obecnych w jedzeniu.
Skóra się zepsuła to ją zreperuj
Skóra to nie narzędzie, ale czynniki zewnętrzne i wewnętrzne wpływają,
na jej wygląd. Każdemu z nas zdarzają się jakieś awarie, czy to urazy,
oparzenia,
wypryski czy alergie, przewlekłe choroby skóry. Jak szybko ją naprawić?
Aloes działa jak środek przeciwbólowy, łagodząc zranione miejsca. Aloes
działa również
przeciwświądowo i ma właściwości ściągające, zazwyczaj stosowany w celu
zmniejszenia krwawienia z otarć i uszkodzeń naskórka. Ze względu na dużą
zawartość wody
aloes jest świetnym środkiem nawilżającym i odmładzającym skórę. Aloes
zwiększa elastyczność skóry przez zwiększenie ilości kolagenu i elastyny,
jest również
środkiem zmiękczającym i kojącym skórę. Pomaga w dostarczaniu tlenu do
komórek skóry co zwiększa wytrzymałość i regenerację tkanki skóry oraz
powoduje zwiększony
przepływ krwi przez rozszerzenie naczyń włosowatych w skórze.
Mit złej pasteryzacji
Technika konserwacji jaką jest pasteryzacja odbywa się za pomocą odpowiednio
dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować
wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu
smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Oczywiście
nieodpowiednia pasteryzacja, może “zabić” wiele cennych składników. Żel
aloesowy musi być poddany pasteryzacji, ale odpowiedniej.
Żel aloesowy Colibri nie zawiera wody, substancji konserwujących i barwników.
Jest poddany pasteryzacji HTST (High Temperature Short Time) - utrwalanie
produktu w wysokiej temperaturze przez krótki czas. Taki sposób pasteryzacji
pozwala
zminimalizować straty składników odżywczych oraz zachować cechy sensoryczne
produktu. Co ważne żel aloesowy po otwarciu należy przechowywać w lodówce
i spożyć w ciągu dwóch tygodni.
Koniec stereotypów
Powszechnie uważa się, że czysty sok z aloesu jest niesmaczny. Dzieje się
tak dlatego, że użyty do produkcji w Europie musi przebyć długą drogę,
(dla powstrzymania
procesu gnicia dostaje on sporą dawkę substancji) dlatego pierwszej świeżości
nie jest. Każdy z nas wie, sok ze świeżych owoców smakuje inaczej, niż
ten ze zwiędłych, nadgniłych czy “naszpikowanych” chemią. Aloes żel Colibri
przetwarzany
jest na miejscu dlatego jego smak i właściwości są znacznie lepsze bo wytwarzany
jest ze świeżego aloesu.
Żel z aloesu
Jeść czy nie jeść oto jest pytanie?
Są wśród nas tacy, którzy mimo uczucia głodu zadają sobie pytanie jeść czy
nie jeść. Zjeść i czuć się źle : Po tym boli mnie brzuch i męczy zgaga a
po tym się odbija a to mi “siedzi na żołądku” i można tak wyliczać bez końca.
W nocy cierpienie i spanie prawie na siedząco.
Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego popołudnia bez kawałka ciasta,
urodzin bez tortu, czy sałatki jarzynowej z majonezem, krokiecika z pieczarkami
na przyjęciu imieninowym. A do tego sezon grzybowy w pełni. Kurki w śmietanie,
kania smażona w cieście i ślinka leci. Życie przecież nie polega tylko na wyrzeczeniach.
Mamy prawo do przyjemności.
W domu najlepiej
Osoby z problemami trawiennymi unikają spotkań towarzyskich, nie mówię tylko
o bankietach, ale też o zwykłych domowych przyjęciach. Wycofujemy się i unikamy
znajomości. A tak być nie musi. Życie daje nam w kość więc warto czerpać radość
ze wspólnego spożywania posiłków. Zaburzenia trawienne stanowią ogromny odsetek
problemów zdrowotnych. Najczęściej wymieniane objawy związane z zaburzeniami
czynnościowymi przewodu pokarmowego osób zgłaszających się do gastrologa to:
wzdęcia u ok. 58% badanych, bóle brzucha (54%), zgaga (48%), zaparcia (46%),
wzmożona kurczliwość jelit (46%), odbijania (45%).
Zaburzenia trawienia nie są tylko wynikiem niewłaściwej diety, niedostatecznej
ilości enzymów, ale również stresu, chorób, leków czy palenia tytoniu.
Mylne objawy
Kwas żołądkowy jest ważny dla prawidłowego trawienia, dla równowagi flory jelitowej
dla ochrony przed infekcjami i zapobiega alergiom pokarmowym.
Wiele osób nie wiąże dolegliwości żołądkowych z zaburzonym wydzielaniem soków
żołądkowych. Często pojawiająca się zgaga, bo aż u ok. 40 % populacji zachodniej
przynajmniej raz w miesiącu a u niektórych zdecydowanie częściej jest neutralizowana
przez doraźne środki, które przynoszą ulgę na chwilę. Takie doraźne środki
niekorzystnie wpływają na proces trawienia. Wielu z nas myśli, że zgaga i inne
dolegliwości związane są z nadmiarem soków żołądkowych a w większości przypadków
jest odwrotnie. Zbyt mała ilość soków żołądkowych powoduje wiele przykrych
konsekwencji.
Początek złego
Zaburzenia trawienia przyczyniają się do rozwoju wielu groźnych chorób nie
tylko układu pokarmowego. W wyniku nieprawidłowej pracy żołądka, a dokładniej
niedostatecznej ilości soków żołądkowych oraz enzymów trawiennych w konsekwencji
prowadzi do :
zgagi, refluksu. Słabo trawione jest białko, nie trawimy dostatecznie pokarmów,
odczuwamy wzdęcia, gazy po posiłkach. Odczuwamy pełność po posiłkach. Odczuwamy
nudności. Poprzez zaburzenia trawienia organizm nie otrzymuje odpowiednich
składników odżywczych co również odbija się na naszym wyglądzie. Wypadają włosy
mamy łamliwe paznokcie.
Jakby tego było mało to jeszcze…
Dalszą konsekwencją zaburzenia trawienia pokarmów jest m. in. niedobór witaminy
B12 (jest to związane z poziomem homocysteiny w organizmie) występuje nadwrażliwość
pokarmowa, przerost bakterii w jelicie cienkim - SIBO, zwiększa się podatność
na zakażenia układu pokarmowego: kandydoza, bakterie, pasożyty.
Trawienne wsparcie
Palacze dbajcie o brzuchy
O osobach palących papierosy można mówić, że się trują. Mimo, że wielu palaczy
dba o swoją dietę, nawet stara się oczyszczać organizm by zminimalizować
skutki trującego “dymka“.
Powszechnie mawia się, że palenie ma negatywny wpływ na płuca, skórę czy
układ krążenia jednak niestety ma ono udokumentowane czynniki wpływające
na pracę
przewodu pokarmowego. Tytoń wpływa na wydzielanie żołądkowe, mikrokrążenie
śluzówkowe, wydzielanie trzustkowe, motorykę żołądka. Palenie papierosów
powoduje wzmożone wydzielanie gastryny z komórek okładzinowych, które zwiększają
wydzielanie
kwasu żołądkowego. Pod wpływem papierosów zmniejsza się produkcja śliny i
zawartych w niej węglowodanów, co przyczynia się do spadku działania neutralizującego.
Palenie tytoniu zmniejsza także napięcie dolnego zwieracza przełyku o 20%,
co sprzyja zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku. Dym papierosowy może
być
czynnikiem zwiększenia stężenia motyliny wpływającej na perystaltykę przewodu
pokarmowego. Wykazano również, że palenie papierosów istotnie wpływa na zmniejszenie
wydzielania soku trzustkowego oraz w nim zawartych wodorowęglanów.
Jak poradzić sobie z problemem
Dostosowanie diety jest tutaj ważnym elementem, ale przede wszystkim wsparcie
naszego organizmu w odpowiednie enzymy. Dlatego powinniśmy wdrożyć enzymy
roślinne proteolityczne i jony chlorkowe, które przyczyniają się do regulacji
trawienia
poprzez wytwarzanie kwasu solnego w żołądku. Kluczowa jest tutaj betaina
i proteaza.
Trawienny balans
W znacznym zwężeniu postaram się nakreślić funkcje wspomnianych enzymów zawartych
w Magsyra Balans.
Betaina - jest substancją syntetyzowana
w ludzkim organizmie. Została nazwana po jej odkryciu w buraku cukrowym w
XIX wieku. W organizmie człowieka betaina
jest produkowana równolegle z witaminą B4. Betaina to składnik soku żołądkowego,
w którym odgrywa bardzo istotną rolę. Jest odpowiedzialna za pobieranie z
pożywienia wapnia, witaminy B12, protein i cząsteczek żelaza. Betaina ma
korzystne działanie
dla komórek wątroby, wspomaga ich regenerację i pobudza do działania i wzmacnia
je.
Proteazy - inaczej peptydazy,
proteinazy to enzymy, które odgrywają bardzo ważną rolę w każdej żywej komórce.
Prowadzą proces proteolizy, czyli hydrolizują
wiązania peptydowe pomiędzy aminokwasami, dzieląc długie łańcuchy aminokwasowe
(zwane peptydami) na mniejsze części.
Odgrywają one istotną rolę w wielu procesach, takich jak: zapłodnienie, trawienie,
wzrost, dojrzewanie, starzenie się, a nawet śmierć organizmu. Enzymy te regulują
liczne procesy fizjologiczne poprzez kontrolę aktywacji, syntezy oraz degradacji
białek. Nieprawidłowy poziom proteaz prowadzi do wielu nieprawidłowości fizjologicznych,
czego konsekwencją są choroby.
O pokarmach słów kilka
Większość osób, które cierpią na zaburzenia trawienne zazwyczaj wiedzą co
im szkodzi. Ale warto wspomnieć jakie pokarmy mogą wywoływać nieprzyjemne
zaburzenia,
jeżeli organizm nie produkuje odpowiedniej ilości enzymów trawiennych. Węglowodany
w postaci: skrobi, fruktozy, laktozy i włókna roślinnego wywołują gazy, wzdęcia
czyli większość naszego polskiego jadłospisu do wykreślenia. Również spożywanie
produktów bogatych w białko szczególnie jajek może wywoływać nieprzyjemne
a raczej wonne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Produkty zawierające
cukry proste mogą wywoływać lub nasilać objawy. Jest to związane z wytwarzaniem
przez bakterie jelitowe lotnych kwasów organicznych, czasami siarkowodoru.
Dlatego zamiast się “głodzić” lepiej sięgnąć po enzymy, które ułatwią nam
trawienie
produktów.
Trawienne wsparcie
Dzisiaj serialowo, tytuł serialu Alternatywy 10.
O probiotykach mówi się wiele, wszędzie prawie znajdziemy informacje o ich
niezbędności w naszej diecie. Dookoła zachęca się do zakupu oferując jak
największą ilością bakterii. Jednak niewiele mówi się o rodzajach szczepów
bakterii. Niektóre z nich mogą nam pomóc, ale są takie, które mogą wręcz
zaszkodzić. Również kwestia ilości bakterii jest tutaj ważna. NIe zawsze
najwięcej znaczy najlepiej. Dlatego dzisiaj nieco serialowo taki odcinek
Alternatywy. Dlaczego alternatywy wyjaśniam poniżej.
Popularność trochę na wyrost
Zanim przejdę do głównego tematu muszę przedstawić najbardziej powszechne
bakterie a dokładnie szczep. Ta wiedza jest niezbędna by można zrozumieć
dlaczego nie
każdy i nie w każdej sytuacji zdrowotnej powinien zażywać probiotyki za szczepem
Lactobacillus
Lactobacillus to najliczniejsza grupa spośród bakterii kwasu mlekowego. Obecnie
obejmuje on 145 gatunków oraz 27 podgatunków. Bakterie Lactobacillus są bardzo
powszechne w środowisku, często w pożyteczny sposób działają na organizm
człowieka i zwierząt. Charakteryzuje je prosty metabolizm, większość jest
zdolna do zamiany
prostych cukrów w kwas mlekowy. Mają duże wymagania pokarmowe co do czynników
wzrostowych. Najczęściej występują one w miejscach bogatych w aminokwasy,
węglowodany oraz pochodne nukleotydów. Z drugiej strony mikroorganizmy te
są w stanie przystosować
się do trudnych warunków, co zwiększa zakres ich występowania w środowisku.
Naturalnymi siedliskami bakterii Lactobacillus są zdrowe i gnijące rośliny,
mleko i jego przetwory.
Winny wystąp
Można by było powiedzieć że wszystkiemu winny jest kwas mlekowy, ale nie
bądźmy tacy i nie rzucajmy słów na wiatr.
Bakterie z rodzaju Lactobacillus energię potrzebną do życia pozyskują z utleniania
związków chemicznych - są chemotrofami. Niektóre z nich fermentują cukry
proste na drodze homofermentacji – głównym produktem jest kwas mlekowy, a
inne na
drodze heterofermentacji - wydzielają także kwas mrówkowy i octowy, dwutlenek
węgla.
Jesteśmy nietolerancyjni
Dlaczego podkreślam kwas mlekowy, bo nie służy on po prostu wielu osobom
Wiele organizmów nieprawidłowo metabolizuje kwas mlekowy. Niektóre osoby
czują dyskomfort
po spożywaniu bakterii ze szczepu Lactobacillus. Kwas mlekowy nie służy osobom
z nietolerancją laktozy i alergiami. U niektórych wywołują dyskomfort ze
strony układu pokarmowego, wzdęcia, gazy, zaparcia a nawet wysypkę. Część
osób doświadcza
również ciągłego zmęczenia, zaburzeń koncentracji czy tzw. mgły mózgowej.
Alternatywa bakteryjna
Bakterie probiotyczne są nam niezbędne dlatego najlepszą alternatywą będą
Bifidobakterie. Bifidobakterie to gram dodatnie, zazwyczaj rozgałęzione,
pałeczkowate mikroorganizmy
występujące w przewodzie pokarmowym, pochwie czy jamie ustnej. Są głównym
rodzajem bakterii tworzących mikroflorę naszej okrężnicy. Niestety ciężko
znaleźć je
w produktach spożywczych narażonych na działanie powietrza.
Skąd te bifidusy?
Bifidobakterii doświadczamy już od początku życia gdyż dzieci urodzone naturalnie
przyswajają je z dróg rodnych kobiety. Powinny one skolonizować jelito bobasa
już po kilku dniach. Niestety w przypadku cesarskiego cięcia lub gdy kobieta
nie karmi noworodka własnym mlekiem może dojść do pewnych zaburzeń rozwoju
mikroflory a dominującymi bakteriami będą Lactobacillus’y.
Jedna różnica a wiele zmienia
Bifidobakterie co różni je od większości Lactobacillus to fakt, że produkują
one kwas octowy. Ma to duże znaczenie ponieważ, kwas ten jest dużo bardziej
skuteczny w zwalczaniu drożdży i pleśni niż kwas mlekowy. Może być również
wykorzystywany energetycznie przez nasze organizmy. Wytwarzanie zarówno kwasu
octowego jak i mlekowego przez Bifidobakterie czyni je idealnymi w kierunku
dolegliwości układu moczowo-płciowego gdzie drożdże i inne bakterie są częstymi
przyczynami bólu.
Co przemawia za skutecznością?
Miejscem gdzie działanie omawianych dziś mikroorganizmów może być równie
kluczowe wydaje się być okrężnica. Poprzez spowolnienie w niej przejścia
fekaliów ryzyko
na rozwinięcie choroby jest dużo większe. Probiotyczne szczepy Bifidobakterii
produkują także inne kwasy czy etanol, dlatego mogą również pomóc przy nietolerancji
laktozy.
Kolejnym wpływem na nasze organizmy jest immunomodulacja. Niektóre ze szczepów
bifido mają zdolność wywierania wpływu na zmianę działania naszego układu
immunologicznego. Są to oczywiście zmiany pozytywne a dodatkowo w niektórych
przypadkach mogą
mieć wpływ antyzapalny. Ciekawy jest także wpływ tych probiotyków na zachowanie
innych drobnoustrojów żyjących w naszych jelitach. Bifidobakterie mogą komunikować
się z innymi mikroorganizmami sprawiając by te wykonywały pomocne czynności
w naszych jelitach, których normalnie by się nie podjęły.
Bifidobakterie dla twoich jelit
Balans jest niezbędny
Dotychczas udało się zidentyfikować ok 32 gatunków bifidobakterii,
wiele z nich jest do siebie genetycznie podobna. Najczęściej spotykanymi
są :
Bifidobacterium breve BR03, Bifidobacterium animalis lactis BS01, Bifidobacterium
bifidum BB01, Bifidobacterium infantis BI02, Bifidobacterium longum
BL03.
BIFIDOBACTERIUM BREVE - to bakterie, które chronią skórę przed promieniowaniem
UV, zmniejszają objawy alergii, są pomocne w walce z otyłością, działają
przeciwzapalnie, zmniejszają występowanie zaparć, biegunek.
BIFIDOBACTERIUM ANIMALIS - wspomagają leczenie helicobacter pylori,
pomocne w rozkładzie szczawianu, działają antyoksydacyjnie poprawiają
funkcjonowanie
mikroflory jelitowej, zapobiegają anemii również pomocne w walce z
otyłością oraz łagodzeniu objawów alergii.
BIFIDOBACTERIUM LONGUM - bakterie służące wzrostowi naszej odporności,
zwalczaniu infekcji, wspomagają działanie wątroby, wspomaganie organizmu
i łagodzeniu
objawów przy celiakii, wpływają również na poprawę stanu skóry. Zalecane
są osobom z IBS czy candidą.
Alergia a probiotyki. Słów kilka o problemie
Najprościej mówiąc nietolerancja histaminy spowodowana jest jej zbyt
wysokim poziomem w organizmie. W normalnych warunkach występuje ona
w niewielkich
ilościach i jest rozkładana przez enzym – oksydazę diaminową (DAO).
Problem zaczyna się
w momencie jego niedoboru. Wtedy wszystko co powoduje podwyższenie
poziomu histaminy będzie przynosiło przykre konsekwencje w postaci
objawów podobnych
do alergii.
Histamina konta lactobacillus
Oprócz przyswajania histaminy z pożywienia wpływ na jej wzrost mogą
mieć również bakterie jelitowe – takie jak Lactobacillus casei i Lactobacillus
bulgaricus.W
związku z tym powinniśmy unikać ich spożywania. W tym przypadku dobrym
rozwiązaniem są właśnie bifidobakterie Infantis i longum, które mają
zdolność
rozkładania
histaminy.
Sibo - przerost bakteryjny jelita cienkiego
Jeśli chodzi o występowanie Lactobacillus’ów oraz Bifidobaterii to
istnieje jedna znacząca różnica. Jak już wcześniej wspomniano Bifidobakterie
znajdują
się głównie w okrężnicy a Lactobacillus’y mieszczą się również w jelicie
cienkim. Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego czyli SIBO wstępuje
gdy w jelicie
cienkim pojawiają się obce szczepy bakterii lub następuje znaczący
wzrost tych naturalnie tam występujących. Może się to objawiać dolegliwościami
przewodu pokarmowego takimi jak bóle brzucha, nudności, gazy i biegunki.
SIBO szkodzi
zarówno funkcji jak i strukturze naszego jelita cienkiego. Lactobacillus’y
są bardzo często powodem takiej dysbiozy jelitowej. Dlatego też nie
powinno
się suplementować tych probiotyków przy stwierdzonym SIBO lub jego
objawach wymienionych wyżej. Więc wydaje się to kolejnym argumentem
świadczącym
o pozytywnym
działaniu bifidobakterii dla naszych jelit.
Bez błędnego adresata
W przypadku probiotyków niezwykle ważne jest by technologia, jaką zostały
wytworzone kapsułki aby zapewniała bezpieczne dotarcie do jelita a
nie została po drodze
rozpuszczona przez sok żołądkowy. Wiele probiotyków niestety kończy
swą życie właśnie w żołądku, więc można brać “tonami” a efektu nie
będzie.
Mikro metoda dla makro efektu
Bakterie muszą być mikrokapsułkowane. Opatentowana technologia MICROENCAPSULACJI
to podwójna warstwa lipidowa otaczająca komórkę bakteryjną. Tak rewolucyjne
rozwiązanie gwarantuje prawie 100 % przeżywalności bakterii przy przejściu
przez żołądek/dwunastnicę. Bakterie mikrokapsułkowane są kilka razy
mocniejsze niż liofilizaty , dlatego wystarczy 5 razy mniej bakterii,
żeby uzyskać
taki sam stopień kolonizacji w jelita.
Bifidobakterie dla twoich jelit
UWAGA
!!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produkatmi NARINE
prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68
321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
--------------------------------------------------------------------------------------------------
"Żyj naturalnie" nr 14
możesz kupić w naszych sklepach.
Kliknij
Zobacz okładkę
Zamów pojedyńcze egzemplarze,
lub prenumeratę na nowej stronie
www.zyj-naturalnie.pl
Na której znajdziesz również
wiele ciekawych artykułów
aktualności i ciekawostek.
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj
naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które
możesz sobie zadać.
Gdzie
tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam:
W naszym sklepie internetowym Sklep
Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach
Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj
naturalnie" Nr 14
kupisz w Swoim Urzędzie Pocztowym.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 69 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 37 PLN. z wysyłką.
Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl
UWAGA!
Osoby zainteresowane
preparatami dr Podbielskiego
TP-1 i TP-2
prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48
68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|