Sklep Naturalna Medycyna

 

Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 327
Zdrowie dla wszystkich.
Niech nikt nie odejdzie skrzywdzony.

Witam Cię serdecznie!
To już - TRZYSTA dwudziesty siódmy numer biuletynu,
którego głównym tematem
jest jak najszerzej pojęta Naturalna Medycyna.

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Olej to złoto
Duży brzuch. Duży problem.

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE
zapraszamy do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893

kwasy omega  3 algolja  alga schizotyrium  epa  dha

800 sposobów na zdrowie
Omega to dwudziesta czwarta, ostatnia litera współczesnego alfabetu greckiego. W dawnym greckim systemie liczbowym oznacza liczbę 800. Stosowano ją również w antycznej greckiej notacji muzycznej. Omega w znaczeniu dla człowieka to określenie kwasu tłuszczowego.
Koniec jest początkiem
Kwasy tłuszczowe występujące naturalnie wchodzą w skład tłuszczów lub występują w postaci „wolnej” (tzn. wolne kwasy tłuszczowe, FFA, z ang. free fatty acids). Kwasy tłuszczowe pełnią istotną rolę biologiczną, głównie jako materiał energetyczny i zapasowy. W zależności od obecności i liczby wiązań nienasyconych kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone i nienasycone (jedno- i wielonienasycone).
Bądź nienasycony
Nienasycone kwasy tłuszczowe są to kwasy tłuszczowe zawierające wiązania podwójne. Są one z reguły bezbarwnymi cieczami. W większości z nich wszystkie wiązania podwójne są w pozycji cis, a po każdym wiązaniu podwójnym następuje 3n (gdzie n = 1, 2, 3...) atomów węgla. W przypadku nienasyconych kwasów tłuszczowych nie wystarcza notacja n:m. Używając notacji omega-i, czyli ω-i lub n-i, gdzie i oznacza położenie ostatniego wiązania podwójnego licząc od końca łańcucha węglowego (np. omega-3 oznacza, że ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla). Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia się grupę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które, jak sama nazwa wskazuje, zawierają więcej niż jedno wiązanie podwójne. Są one niezbędnym elementem diety człowieka (stanowią grupę tzw. witamin F, inaczej egzogenne lub niezbędne kwasy tłuszczowe), gdyż są nam potrzebne do tworzenia ważnych związków (np. prostaglandyn), a nie są syntezowane przez organizmy ludzi (mogą je syntezować jedynie rośliny i część zwierząt np. olej rybny).
Raz dwa trzy zdrowy jesteś ty
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WKT) z rodziny omega-3 należą do tak zwanych egzogennych kwasów tłuszczowych. Przy ich niedoborze organizm ludzki wykorzystuje WKT z rodziny omega-6 (także zazwyczaj egzogenne), a gdy i te są niedostępne, wówczas do fosfolipidów błon komórkowych są wbudowywane kwasy omega-9. Wzmożony metabolizm wielu omega-9 informuje o niedoborze kwasów omega 3 i omega 6, co wiąże się między innymi ze spadkiem syntezy aktywnych związków biologicznych o potencjale przeciwzapalnym i neuroprotekcyjnym (prostanoidy, leukotrieny, neuroprotektyny). Duży stosunek stężenia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych, przy odpowiedniej diecie, jest ważnym czynnikiem zmniejszającym stężenie cholesterolu w surowicy krwi. Uważa się także, że działa korzystnie w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca
Samiec alfa nie jest tu liderem - Czas zmiany
W socjologii osobnik omega ma najniższą pozycję w hierarchii grupy, ale w znaczeniu biologicznym jest samcem alfa, który pełni rolę przywódcy naszego zdrowia.
Kurczak z fermy = łosoś
Tłuste ryby to dobre źródło kwasów omega. Obecnie spożywanie takich ryb w ilości, która ma uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega jest dla nas niebezpieczna. Chyba, że dysponujemy prywatnym łowiskiem i prowadzimy bezpieczną hodowlę zarówno dla ryb i środowiska. Masowe łowiska m. in. to po prostu bagno, w którym stłoczone są ryby. Aby zapobiec masowym chorobom pasza, którą się je karmi jest pełna antybiotyków i innych leków. Taki łosoś czy makrela wydają się być tak samo niebezpieczne dla nas jak kurczak z fermy. Ba nawet bardziej. Jedyna różnica jest taka, że za takie “cudowne rybki” musimy jeszcze sporo zapłacić.
Homo sapiens - dieta naszych przodków
Analizy antropologiczne wskazują, że dieta naszych przodków z epoki paleolitycznej była zasobna w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Orientacyjnie stosunek omega-6/omega-3 (n-6/n-3) w diecie homo sapiens sprzed 10 tys. lat wynosił od 4:1 do 1:1. Należy podkreślić, że epoka „kamienia łupanego” nie znała hodowli zwierząt i upraw rolnych. Dzikie zwierzęta, na które polowali nasi przodkowie, oraz nasiona roślin, które zbierali, zawierały wiele składników pokarmowych, do których, po kilkudziesięciu tysiącach lat mógł przystosować się organizm ludzki (między innymi za sprawą polimorfizmu cytochromu — P450). Od początku okresu neolitycznego do dzisiaj upłynęło zaledwie 10 tys. lat. Jest to okres zbyt krótki, aby radykalne zmiany dietetyczne (hodowla zwierząt i uprawy rolne na masową skalę) mogły wyraźnie wpłynąć na zdolności przystosowawcze procesów metabolicznych w ustroju ludzkim.
Stosunek n-6/n-3 w diecie paleolitycznej był bliski ideału, a szacowana ilość błonnika i antyoksydantów w tej diecie jest z dzisiejszej perspektywy niewyobrażalna: ilość witaminy C wynosiła około 600 mg/d., zaś witaminy E i folianów było co najmniej 3 razy więcej niż w dzisiejszych zaleceniach dietetycznych.

kwasy omega  3 algolja  alga schizotyrium  epa  dha

Negatywny przełom
Ludzie chorowali od zawsze i chorować będą. Na przestrzeni wieków zmienia się “profil chorobowy”, kiedyś głównie chorowaliśmy z niedojadania lub braku odpowiedniej żywności, złych warunków. Dzisiaj chorujemy z nadmiaru i złej jakości żywności. Wspólnym mianownikiem jest niedożywienie populacji na przestrzeni wieków. Współczesność zabija?
Wiek XX stanowi przełom w żywieniu człowieka. Zwiększyła się ilość spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów nienasyconych z rodziny omega-6. Tym samym zwiększyła się również liczba chorób układu krążenia i chorób o podłożu zapalnym rzs, zwyrodnienia stawów, rak piersi. Od początku XX wieku w diecie społeczeństw Ameryki i Europy zaszły głębokie zmiany. Zwiększyła się liczba spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów nienasyconych z rodziny omega-6. Jednocześnie zaznaczył się wyraźny wzrost rozpowszechnienia chorób układu krążenia i chorób, w których patogenezie mają udział procesy zapalne, takich jak: cukrzyca typu 2, zespół jelita drażliwego, reumatoidalne zapalenie stawów, zwyrodnienie plamki żółtej, astma, nowotwory jelita grubego, rak piersi, rak prostaty, rak płuc oraz choroby psychiczne. W ciągu ostatnich 100 lat obniżył się wiek zachorowalności na tak zwaną „dużą depresję”, a po 1945 roku zachorowalność na tę chorobę zwiększyła się ponad dwudziestokrotnie. Pojawiły się przypuszczenia, że ten niepokojący wzrost wynika ze zwiększenia spożycia tłuszczów nasyconych (zwierzęta hodowlane) i tłuszczów nienasyconych omega-6 (oleje roślinne: kukurydziany, słonecznikowy, sojowy). Przedstawicielami tej rodziny kwasów są kwas linolowy i kwas arachidonowy. W obecnej diecie społeczeństw zachodnich szacowany stosunek omega6/omega3 wynosi od 10:1 do 20:1. Jednocześnie podkreślano, że niskie spożycie ryb i owoców morza (zasobnych w omega-3) może być istotnym czynnikiem powiększającym odsetek osób chorych, między innymi na zaburzenia afektywne i choroby układu krążenia.
Biją na alarm
Wszystkie organizacje międzynarodowe (FAO/WHO) biją na alarm o zwiększenie spożycia ryb, zamiast czerwonych mięs, o zastąpienie masła, smalcu - zdrowymi olejami z pierwszego tłoczenia.
Również w Polsce wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie kładą nacisk na uzupełnienie diety przeciętnego Polaka w tłuste ryby morskie oraz zwiększenie spożycia zdrowych olei roślinnych (lniany, słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy i inne).
Zadbaj o poziom i równowagę
Obecnie typowa zachodnia dieta jest niemal całkowicie pozbawiona odpowiedniej ilości pokarmów pochodzenia morskiego, a zawiera nadmiar kwasu linolowego, substancji z rodziny kwasów omega-6. Wysokie spożycie tych kwasów może wywierać wpływ prozapalny, przyczyniając się do rozwoju wielu chorób, w tym schorzeń układu krążenia i depresji. Przedstawiono dane o bezpieczeństwie stosowania EPA/DHA. Zagrożenie związane z zatruciem toksynami (rtęć, dioksyny) zawartymi w dużej ilości konsumowanych ryb, może być zminimalizowane dzięki suplementom zawierającym olej rybny poddany procesom oczyszczania. Autorzy wskazują na potrzebę dalszych poszukiwań, między innymi określających najwłaściwsze dawki suplementu. Dane kliniczne są stosunkowo nieliczne i często rozbieżne we wnioskach, lecz stale rośnie liczba wyników badań przedklinicznych i epidemiologicznych, które sugerują, że kwasy omega-3 mogą pełnić chociażby funkcję terapeutyczną w zaburzeniach afektywnych.
Będę algo-jadem
W latach 90 -tych ubiegłego wieku w naszym kraju był tzw. boom na hodowanie alg w domach. Nie byłam zainteresowana zbytnio ich spożywaniem, ale hodowanie akurat przypadło mi do gustu. Olej z algi Schizotyrium to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy). Olej z algi Schizochytrium zapewnia całkowicie roślinne spożycie DHA. DHA jest kwasem tłuszczowym, który należy przyjmować w naszej diecie i znajduje się głównie w tłustych rybach i w oleju z algi schizotyrium.
Wśród jego wielu zalet są:
Bilans Omega-6 / Omega-3: Nasze współczesne diety często zawierają zdecydowanie za dużo omega-6 i za mało omega-3 - i. Olej z algi schizochytrium pomaga przywrócić tę równowagę. Ma także korzystny wpływ na mózg: Prawie wszystkie omega-3 w mózgu mają postać DHA. Właściwe spożycie DHA pomaga w ten sposób zapewnić optymalne funkcjonowanie mózgu, a także spowalnia spadek funkcji poznawczych związany ze starzeniem się.
Dobrze widzieć
Do dalszych zalet związanych z DHA należą jego korzystny wpływ na siatkówkę oka, a także jego wkład w dobre zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Kwasy omega 3 powinna być bezwzględnie spożywane przez wegetarian i wegan. Powinny go również spożywać osoby, które lubią jeść przetworzoną żywność lub spożywają dużo tłuszczu zwierzęcego.
Smakosze smalczyku
Zdrowo czy niezdrowo są tacy, którzy smalec ze skwarkami lubią i już, ale nie bójmy się o zdrowie. Negatywne działanie smalczyku (mówimy o rozsądnych ilościach) możemy zneutralizować spożywając jednocześnie omega 3.

Omega 3 olej z alg schizochytrium
omega 3 algolja alga schizotyrium epa dha

Żel z aloesu aloe vera 1000 ml


Jesienny wieczór za oknem deszcz i silny wiatr. Siadasz w fotelu na chwilę by odsapnąć po ciężkim dniu zbierania grzybów i zamykasz oczy. Przenosisz się do słonecznego Meksyku jest ciepło na głowie sombrero by promienie słońca nie raziły w oczy. Uśmiechnięty meksykanin przygrywa na mandolinie i popijasz sobie świeżo wyciśnięty sok z aloesu. Jest przyjemnie.
Powrót do rzeczywistości
Nie każdy ma szansę odwiedzić Meksyk, nie każdego na to stać a i z biurami podróży bywa teraz różnie. Jeśli nie możemy go zobaczyć to chociaż posmakujmy.
Dlaczego akurat Meksyk zasługuje na naszą szczególną sympatię bo to dzięki niemu możemy cieszyć się smakiem pomidorów, kukurydzy, czekolady i chilli oraz wspaniałego aloesu.
Odporność na klimat - nadciąga zielony lekarz
Odmian aloesu jest kilka najpowszechniejszy jest Aloe vera czyli aloes zwyczajny. Aloes w wielu krajach określany jest jako zielony lekarz. Doskonale przystosował się do trudnych warunków wegetacji z ograniczoną ilością wody. Dlaczego roślina pustynna jest w stanie przetrwać długie okresy suszy i upałów? To dzięki zawartym w liściach rośliny pojemnikom wypełniających się wodą przez okres 3-5 lat, która przekształca się w naturalny żel.
Trochę wiedzy produkcyjnej
Z aloesu głównie pozyskuje się miąższ zawarty w szarozielonych, grubych, mięsistych liściach. Miąższ ma strukturę galaretowatą i barwy jasnozielonej. Miąższ pozyskiwany jest przez obranie liści ze skóry, potem kilkakrotnie płucze się tę masę i wyciska sok. W ten sposób otrzymujemy czysty żel aloesowy pozbawiony gorzkiego i silnie przeczyszczającego soku zwanego alona, w skład którego wchodzą związki: aloina (żółta ciecz obecna w kanalikach liści), która jest C-glukozydem aloeemodynoantronu oraz barbaloina, które zawiera pulpa aloesowa ( w przeciwieństwie do czystego miąższu).
Podrażnij się z lenistwem
Przyczyny zaparć u wielu osób są różne, czasami wynika to z niedostatecznej ilości płynów, błonnika, czasami z “lenistwa” jelit czyli gdy ruchy robaczkowe jelit są słabe. Aloes drażni śluzówkę jelita grubego wywołuje jego przekrwienie, wzmaga ruchy robaczkowe jelit. Dobrze pomaga na takie dolegliwości jak zespół jelita drażliwego, lub refluks (cofanie się treści pokarmowej i soków żołądkowych do przełyku). Aloes pomaga również zmniejszyć ilość nieprzyjaznych bakterii w naszym jelicie, utrzymają równowagę jelitowej flory bakteryjnej. Aloes również wykazuje działanie przeciwrobacze. Aloes zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego, działa ogólnie wzmacniająco oraz wzmaga siły odpornościowe organizmu. Aloes wprowadzamy powoli i ostrożnie. Zaczynamy od mniejszych dawek.
Własny mechanizm obronny
Aloes należy do adaptogenów. Adaptogen wzmacnia naturalną odporność organizmu na stres i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania i niepokoju. Pomaga walczyć z każdą chorobą. Uważa się że działanie adaptogenne aloesu polega na balansowaniu biochemii organizmu, stymulując mechanizmy obronne i adaptacyjne ciała. Pozwala to na zwiększoną zdolność do radzenia sobie ze stresem (stres fizyczny, emocjonalny i środowiskowy taki jak zanieczyszczenie powietrza, gleby itp.).
Aloes na stany zapalne
Aloes zawiera 12 substancji, w tym beta-sitosterole, które mogą pomóc spowolnić lub zahamować stan zapalny. Aloes może pomóc z bólami stawów spowodowanych ich sztywnością i poprawić ich ruchomość.

Żel z aloesu aloe vera 1000 ml


Schudnij z aloesem
Dzięki właściwościom odtruwającym i poprawiającym trawienie zwiększamy możliwość utraty dzieje się tak, bo aloes poprawia trawienia i oczyszcza organizm. Pozbycie się toksyn z organizmu powoduje, że mamy więcej energii i nie jesteśmy ciągle zmęczeni, co można przełożyć na większe zaangażowanie w dbaniu o swoją wagę. Zawarte w aloesie biologicznie czynne polisacharydy (wielocukry) łączą się z niektórymi toksynami, które bardzo słabo rozpuszczają się, lub są nierozpuszczalne w wodzie i nie mogą być usunięte z ciała normalnymi drogami detoksykacji (np. niektóre metale ciężkie i ich sole). Aloes wspomaga naturalne funkcje oczyszczania wątroby, nerek i skóry, dodatkowo przechodząc przez układ pokarmowy wchłania toksyny, które są następnie wydalane przez jelito grube.
Aloes z zasady jest dobry
Większość chorób łatwiej się leczy w środowisku zasadowym. Niestety ludzie głównie żywią się produktami o kwaśnym odczynie. Dla dobrego zdrowia powinniśmy przestrzegać reguły 80/20 - 80% alkalicznej żywności (o odczynie zasadowym, czyli większość świeżych warzyw) i 20% kwasowej żywności. Aloes jest pokarmem o odczynie zasadowym czyli alkalizuje organizm, pomaga zrównoważyć zbyt dużą ilość kwaśnych produktów żywieniowych obecnych w jedzeniu.
Skóra się zepsuła to ją zreperuj
Skóra to nie narzędzie, ale czynniki zewnętrzne i wewnętrzne wpływają, na jej wygląd. Każdemu z nas zdarzają się jakieś awarie, czy to urazy, oparzenia, wypryski czy alergie, przewlekłe choroby skóry. Jak szybko ją naprawić? Aloes działa jak środek przeciwbólowy, łagodząc zranione miejsca. Aloes działa również przeciwświądowo i ma właściwości ściągające, zazwyczaj stosowany w celu zmniejszenia krwawienia z otarć i uszkodzeń naskórka. Ze względu na dużą zawartość wody aloes jest świetnym środkiem nawilżającym i odmładzającym skórę. Aloes zwiększa elastyczność skóry przez zwiększenie ilości kolagenu i elastyny, jest również środkiem zmiękczającym i kojącym skórę. Pomaga w dostarczaniu tlenu do komórek skóry co zwiększa wytrzymałość i regenerację tkanki skóry oraz powoduje zwiększony przepływ krwi przez rozszerzenie naczyń włosowatych w skórze.
Mit złej pasteryzacji
Technika konserwacji jaką jest pasteryzacja odbywa się za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Oczywiście nieodpowiednia pasteryzacja, może “zabić” wiele cennych składników. Żel aloesowy musi być poddany pasteryzacji, ale odpowiedniej.
Żel aloesowy Colibri nie zawiera wody, substancji konserwujących i barwników. Jest poddany pasteryzacji HTST (High Temperature Short Time) - utrwalanie produktu w wysokiej temperaturze przez krótki czas. Taki sposób pasteryzacji pozwala zminimalizować straty składników odżywczych oraz zachować cechy sensoryczne produktu. Co ważne żel aloesowy po otwarciu należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu dwóch tygodni.
Koniec stereotypów
Powszechnie uważa się, że czysty sok z aloesu jest niesmaczny. Dzieje się tak dlatego, że użyty do produkcji w Europie musi przebyć długą drogę, (dla powstrzymania procesu gnicia dostaje on sporą dawkę substancji) dlatego pierwszej świeżości nie jest. Każdy z nas wie, sok ze świeżych owoców smakuje inaczej, niż ten ze zwiędłych, nadgniłych czy “naszpikowanych” chemią. Aloes żel Colibri przetwarzany jest na miejscu dlatego jego smak i właściwości są znacznie lepsze bo wytwarzany jest ze świeżego aloesu.

Żel z aloesu
Żel z aloesu aloe vera  1000 ml


enzymy trawienne magsyra balans

Jeść czy nie jeść oto jest pytanie?
Są wśród nas tacy, którzy mimo uczucia głodu zadają sobie pytanie jeść czy nie jeść. Zjeść i czuć się źle : Po tym boli mnie brzuch i męczy zgaga a po tym się odbija a to mi “siedzi na żołądku” i można tak wyliczać bez końca. W nocy cierpienie i spanie prawie na siedząco.
Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego popołudnia bez kawałka ciasta, urodzin bez tortu, czy sałatki jarzynowej z majonezem, krokiecika z pieczarkami na przyjęciu imieninowym. A do tego sezon grzybowy w pełni. Kurki w śmietanie, kania smażona w cieście i ślinka leci. Życie przecież nie polega tylko na wyrzeczeniach. Mamy prawo do przyjemności.
W domu najlepiej
Osoby z problemami trawiennymi unikają spotkań towarzyskich, nie mówię tylko o bankietach, ale też o zwykłych domowych przyjęciach. Wycofujemy się i unikamy znajomości. A tak być nie musi. Życie daje nam w kość więc warto czerpać radość ze wspólnego spożywania posiłków. Zaburzenia trawienne stanowią ogromny odsetek problemów zdrowotnych. Najczęściej wymieniane objawy związane z zaburzeniami czynnościowymi przewodu pokarmowego osób zgłaszających się do gastrologa to: wzdęcia u ok. 58% badanych, bóle brzucha (54%), zgaga (48%), zaparcia (46%), wzmożona kurczliwość jelit (46%), odbijania (45%).
Zaburzenia trawienia nie są tylko wynikiem niewłaściwej diety, niedostatecznej ilości enzymów, ale również stresu, chorób, leków czy palenia tytoniu.
Mylne objawy
Kwas żołądkowy jest ważny dla prawidłowego trawienia, dla równowagi flory jelitowej dla ochrony przed infekcjami i zapobiega alergiom pokarmowym.
Wiele osób nie wiąże dolegliwości żołądkowych z zaburzonym wydzielaniem soków żołądkowych. Często pojawiająca się zgaga, bo aż u ok. 40 % populacji zachodniej przynajmniej raz w miesiącu a u niektórych zdecydowanie częściej jest neutralizowana przez doraźne środki, które przynoszą ulgę na chwilę. Takie doraźne środki niekorzystnie wpływają na proces trawienia. Wielu z nas myśli, że zgaga i inne dolegliwości związane są z nadmiarem soków żołądkowych a w większości przypadków jest odwrotnie. Zbyt mała ilość soków żołądkowych powoduje wiele przykrych konsekwencji.
Początek złego
Zaburzenia trawienia przyczyniają się do rozwoju wielu groźnych chorób nie tylko układu pokarmowego. W wyniku nieprawidłowej pracy żołądka, a dokładniej niedostatecznej ilości soków żołądkowych oraz enzymów trawiennych w konsekwencji prowadzi do :
zgagi, refluksu. Słabo trawione jest białko, nie trawimy dostatecznie pokarmów, odczuwamy wzdęcia, gazy po posiłkach. Odczuwamy pełność po posiłkach. Odczuwamy nudności. Poprzez zaburzenia trawienia organizm nie otrzymuje odpowiednich składników odżywczych co również odbija się na naszym wyglądzie. Wypadają włosy mamy łamliwe paznokcie.
Jakby tego było mało to jeszcze…
Dalszą konsekwencją zaburzenia trawienia pokarmów jest m. in. niedobór witaminy B12 (jest to związane z poziomem homocysteiny w organizmie) występuje nadwrażliwość pokarmowa, przerost bakterii w jelicie cienkim - SIBO, zwiększa się podatność na zakażenia układu pokarmowego: kandydoza, bakterie, pasożyty.

Trawienne wsparcie
enzymy trawienne magsyra balans


Palacze dbajcie o brzuchy
O osobach palących papierosy można mówić, że się trują. Mimo, że wielu palaczy dba o swoją dietę, nawet stara się oczyszczać organizm by zminimalizować skutki trującego “dymka“.
Powszechnie mawia się, że palenie ma negatywny wpływ na płuca, skórę czy układ krążenia jednak niestety ma ono udokumentowane czynniki wpływające na pracę przewodu pokarmowego. Tytoń wpływa na wydzielanie żołądkowe, mikrokrążenie śluzówkowe, wydzielanie trzustkowe, motorykę żołądka. Palenie papierosów powoduje wzmożone wydzielanie gastryny z komórek okładzinowych, które zwiększają wydzielanie kwasu żołądkowego. Pod wpływem papierosów zmniejsza się produkcja śliny i zawartych w niej węglowodanów, co przyczynia się do spadku działania neutralizującego. Palenie tytoniu zmniejsza także napięcie dolnego zwieracza przełyku o 20%, co sprzyja zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku. Dym papierosowy może być czynnikiem zwiększenia stężenia motyliny wpływającej na perystaltykę przewodu pokarmowego. Wykazano również, że palenie papierosów istotnie wpływa na zmniejszenie wydzielania soku trzustkowego oraz w nim zawartych wodorowęglanów.
Jak poradzić sobie z problemem
Dostosowanie diety jest tutaj ważnym elementem, ale przede wszystkim wsparcie naszego organizmu w odpowiednie enzymy. Dlatego powinniśmy wdrożyć enzymy roślinne proteolityczne i jony chlorkowe, które przyczyniają się do regulacji trawienia poprzez wytwarzanie kwasu solnego w żołądku. Kluczowa jest tutaj betaina i proteaza.
Trawienny balans
W znacznym zwężeniu postaram się nakreślić funkcje wspomnianych enzymów zawartych w Magsyra Balans.
Betaina - jest substancją syntetyzowana w ludzkim organizmie. Została nazwana po jej odkryciu w buraku cukrowym w XIX wieku. W organizmie człowieka betaina jest produkowana równolegle z witaminą B4. Betaina to składnik soku żołądkowego, w którym odgrywa bardzo istotną rolę. Jest odpowiedzialna za pobieranie z pożywienia wapnia, witaminy B12, protein i cząsteczek żelaza. Betaina ma korzystne działanie dla komórek wątroby, wspomaga ich regenerację i pobudza do działania i wzmacnia je.
Proteazy - inaczej peptydazy, proteinazy to enzymy, które odgrywają bardzo ważną rolę w każdej żywej komórce. Prowadzą proces proteolizy, czyli hydrolizują wiązania peptydowe pomiędzy aminokwasami, dzieląc długie łańcuchy aminokwasowe (zwane peptydami) na mniejsze części.
Odgrywają one istotną rolę w wielu procesach, takich jak: zapłodnienie, trawienie, wzrost, dojrzewanie, starzenie się, a nawet śmierć organizmu. Enzymy te regulują liczne procesy fizjologiczne poprzez kontrolę aktywacji, syntezy oraz degradacji białek. Nieprawidłowy poziom proteaz prowadzi do wielu nieprawidłowości fizjologicznych, czego konsekwencją są choroby.
O pokarmach słów kilka
Większość osób, które cierpią na zaburzenia trawienne zazwyczaj wiedzą co im szkodzi. Ale warto wspomnieć jakie pokarmy mogą wywoływać nieprzyjemne zaburzenia, jeżeli organizm nie produkuje odpowiedniej ilości enzymów trawiennych. Węglowodany w postaci: skrobi, fruktozy, laktozy i włókna roślinnego wywołują gazy, wzdęcia czyli większość naszego polskiego jadłospisu do wykreślenia. Również spożywanie produktów bogatych w białko szczególnie jajek może wywoływać nieprzyjemne a raczej wonne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Produkty zawierające cukry proste mogą wywoływać lub nasilać objawy. Jest to związane z wytwarzaniem przez bakterie jelitowe lotnych kwasów organicznych, czasami siarkowodoru. Dlatego zamiast się “głodzić” lepiej sięgnąć po enzymy, które ułatwią nam trawienie produktów.

Trawienne wsparcie
enzynmy trawienne magsyra balans

UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produkatmi NARINE
prosimy o kontakt telefoniczny

Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893

--------------------------------------------------------------------------------------------------

"Żyj naturalnie" nr 14
możesz kupić w naszych sklepach.

Kliknij
Zobacz okładkę

Zamów pojedyńcze egzemplarze,
lub prenumeratę na nowej stronie

www.zyj-naturalnie.pl
Na której znajdziesz również
wiele ciekawych artykułów
aktualności i ciekawostek.

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.

Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?

Odpowiadam:
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl

Żyj naturalnie
"Żyj naturalnie" Nr 14
kupisz w Swoim Urzędzie Pocztowym.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 69 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 37 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl



UWAGA!


Osoby zainteresowane preparatami dr Podbielskiego
TP-1 i TP-2
prosimy o kontakt telefoniczny

Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]