Zajrzyj na stronę www.sklep-naturalna-medycyna.com.pl
znajdziesz tam mnóstwo ciekawych "NOWOŚCI"
dla
zdrowia, do domu a może szukacie ciekawego prezentu?
Domowe
SPA świece do masażu o cudownym zapachu i wiele innych...
Co łączy mumię egipską z chlebem? Dzisiaj wyjaśnimy
Opakowania foliowe to plaga. Nie służą ani środowisku ani żywności ani ludzkości.
Naturalnie jemy
Dbamy o zdrową żywność… tyle, że z transportem i przechowywaniem żywności
już trochę gorzej. Zawijamy kanapki w folię aluminiową czy pieczemy w niej
ciasto. Pieczywo trzymamy w worku foliowym, warzywa, owoce, sery żółte, twaróg,
mleko, śmietana, sery po prostu wszystko. Niestety to co sztuczne nie pozostaje
bez wpływu na nasze zdrowie.
Czy na taki
sztuczny świat jest jakieś ale? Jest. Ale worek
Folia rzec można to wygoda. Przecież kilkadziesiąt lat temu folii nie było
i radziliśmy sobie. Dlatego najwyższy czas skończyć z niezdrową wygodą i
wrócić do natury. Zamiast tzw. reklamówek sięgajmy po worki i torby z naturalnych
surowców.
Trochę historii
Len jest potocznym określeniem na tkaniny wytwarzane z przędzy lnianej. Jej
historia sięga neolitu około 7500 p.n.e. (VIII tysiąclecie p.n.e.). Początkowo
prawdopodobnie używano włókien lnu do zszywania skór lub jako sznurka. Pierwsze
warsztaty tkackie, na których tkany był len, to warsztaty pionowe. Tkanina
lniana, w wyrafinowanej formie, bardzo cienka, przejrzysta, miała swój początek
w starożytnym Egipcie, w okresie Starego Państwa ok. XXVII–XXII wieku p.n.e.
Zachowało się wiele malowideł i zapisów o produkcji lnu i jego wykorzystaniu
przez starożytnych Egipcjan. Po raz pierwszy opisano go w Księdze Wyjścia
9,23–25, w której przedstawiono zniszczenie po gradobiciu lnu uprawianego
w Egipcie: Len i jęczmień zostały zniszczone, ponieważ jęczmień miał już
kłosy, a len kwiecie.
Wsi spokojna, wsi wesoła….
W XIX wiecznej wsi polskiej len wysiewano w maju. A w zimowe wieczory kobiety
przędły nici (przędzę) używając wrzecion i kądzieli lub kołowrotków. Kiedy
szpula na wrzecionie kołowrotka była już wypełniona, przy pomocy motowidła
nici zwijano w motki. Wytworzona tkanina była szara i sztywna. Wiosną w słoneczne
dni tkaniny rozkładano na łąkach by wybielały i od czasu do czasu polewano
wodą aby zmiękły.
Wspólny mianownik- egipska mumia i chleb ?
Egipskie mumie zawinięte były w najlepszej jakości płótno lniane dlatego,
tak doskonale się zachowały. Len bowiem ma właściwości zapobiegające procesom
gnilnym więc przechowywanie żywności w ściereczkach, woreczkach zapobiega
szybkiemu “psuciu się” żywności. Len ma właściwości antybakteryjne.
Podobieństwo nieprzypadkowe
Podobno komórka ludzka jest zbliżona budową do komórki lnu. Dlatego wykorzystuje
się przędze lniane w medycynie a dokładniej w chirurgii do szwów wewnętrznych.
Schowaj w len
Tkanina lniana nie jest lubiana przez mole. Nie lgną do niej również grzyby
ani bakterie. Włókno lniane zawiera ligniny, które są naturalnym absorbentem
promieniowania UV. Len ma również właściwość higroskopijną, pochłania wilgoć
i odparowuje wodę. Żywność szczególnie chleby, bułki, mąki, płatki, suszone
owoce powinny być przechowywane w woreczkach lnianych.
Elektrolen
Len nie gromadzi na powierzchni ładunków elektrostatycznych. Tzn. tkanina
nie elektryzuje się. Len zawiera również pektyny typu B i użytkowany z czasem
staje się coraz bardziej miękki.
Skóra kocha len
Len posiada właściwości antybakteryjne, dlatego oprócz przechowywania żywności
powinien być noszony przez osoby zmagające się z chorobami skóry, alergią
czy niską odpornością. Odzież lniana również zapewni nam optymalną temperaturę
latem i zimą.
Raz jeszcze zalety tkaniny lnianej w skrócie:
-działanie antybakteryjne;
- nie elektryzuje się;
- jest przewiewna:
- antyalergiczna:
- służy naszej skórze i środowisku.
Lniane worki na chleb
Niebawem w naszej ofercie więcej lnianych produktów. Odwiedzajcie nas często. Zapraszamy.
Zajrzyj na stronę www.sklep-naturalna-medycyna.com.pl
znajdziesz tam mnóstwo ciekawych "NOWOŚCI"
dla
zdrowia, do domu a może szukacie ciekawego prezentu?
Czy chleb tylko
się je? Ależ skąd to cudowne kosmetyki-zobacz
Rozpal
namiętność, zrelaksuj się - zamień zwykły wieczór w zmysłową podróż
Bracia
i Siostry! Probiotyczna herbata czyli zdrowa Kumbucha
Sprzątaj bezpiecznie dla siebie
i bliskich -NOWE eko środki czystości Eco Variant
Dostać gwiazdkę z nieba to raczej niemożliwe, ale gwiazdkę z drzewa możemy sobie
sami zdjąć.
Nie dla kaprysu, ale dla lepszego jutra.
Jutra zdrowia, urody, samopoczucia swojego, dzieci, rodziców czy dziadków.
Gwiazdka
z drzewa?
Taka gwiazdka z drzewa życzeń nie spełnia ot tak, trzeba ją po prostu zjeść
by było lepiej. Ale nie tak na surowo, OLEJ TO jej najlepsza postać.
Skąd ta gwiazdka
Zielona gwiazdka rośnie na drzewie Sacha Inchi. To roślina rosnąca w Amazonii.
Jest uprawiana zarówno w wysokich, jak i niskich partiach dżungli. Znana
już była w kulturze Paracas – preinkaskiej, która rozwinęła się w rejonie
Ica, w Peru, w latach 800 p.n.e. - 100 n.e.,
Jest to pnącze, które osiąga wysokość do 2 m, ma zielone liście i owoce w
kształcie gwiazdy zielonego koloru. Gwiazdki kiedy dojrzeją mają kolor brązowy
a w ich wnętrzu tworzą się nasiona.
Dociekliwi są nudni?
Znowu przytoczę wyniki amerykańskich badań.
Cóż taki naród z nich dociekliwy lubią przeprowadzać badania ;-) Chwała im
za to.
Otóż latach 80-tych XX wieku amerykańscy naukowcy badając skład oleju Sacha
Inchi dowiedli, że zawiera on znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych
NNKT. (Dla przypomnienia- NNKT to substancje, które nasz organizm nie potrafi
ani wytworzyć ani magazynować. Dlatego muszą być one regularnie dostarczane
z zewnątrz). W roku 2000 badania rozszerzono, wyłaniając szersze właściwości
oleju z Sacha Inchi.
Złoto nie każde się świeci, ale nasiona już tak.
Olej Sacha Inchi zwane jest złotem inków, ze względu na bogate właściwości.
Żadne inne nasiona oleiste nie są tak bogate w NNKT. Nasiona Sacha Inchi
zawierają ich aż 97,3%!
Równowaga najważniejsza
Olej
z Sacha Inchi to zawartość kwasów Omega 3 w ilości – 48,6%, Omega 6
w ilości 36,8% oraz kwasów Omega 9% w ilości 8,3%, a także przeciwutleniacze,
jod oraz witaminę A. Olej Sacha Inchi ma bardzo wysoką zawartość tokoferoli
(176–226 mg / 100 g), która składa się głównie z gamma-tokoferolu (50%) i
delta-tokoferolu. Dlatego jest źródłem witaminy E. I co z tego? Z tego właśnie,
że olej Sacha Inchi ma wszechstronne działanie prozdrowotne.
Gwiazdka dla serca
Olej Sacha Inchi wzmacnia naczynia krwionośne, wspiera pracę serca, zapobiega
arytmii, obniża poziom trójglicerydów tym samym zapobiega twardnieniu tętnic,
poprawia krążenie.
Olej Sacha Inchi na brzuszne dolegliwości
Olej zapobiega zaparciom, korzystnie wpływa na funkcję nerek i bilans płynów.
Reguluje poziom cukru poprzez obniżenie metabolizmu glukozy. Wpływa na prawidłową
przemianę materii, pomaga w utracie wagi. Olej również polecany jest w leczeniu
choroby Leśniewskiego-Crohna i innych stanów zapalnych jelit.
Bomba a jest przeciwzapalna
Olej Sacha Inchi działa przeciwzapalnie i dlatego powinien być głównym składnikiem
diety:
chorujących na stawy w szczególności RZS
chorujących na zapalenie płuc i choroby bakteryjne.
osoby cierpiące na wrzodziejące zapalenie jelit
osoby chorujące na astmę czy stany zapalne oskrzeli
chorujących na osteoporozę.
Dla przyszłych mam i dzieci
Olej
z Sacha Inchi powinny spożywać kobiety spodziewające się dziecka. Dzięki
zawartości kwasów Omega 3 wpływa on korzystnie na rozwój płodu, zmniejsza
ryzyko nadciśnienia w czasie ciąży. Kwasy Omega 3 są niezbędne do rozwoju
układu nerwowego u dzieci. Polecany jest szczególnie dzieciom cierpiącym
na astmę i alergie.
Myśl dobrze dla zdrowia
Nasz mózg bezwzględnie potrzebuje NNKT. Olej Sacha Inchi jest pomocny w stanach
demencji, zmęczenia, stresu, wyczerpaniu nerwowym i psychicznym. Powinien
być on również składnikiem diety chorujących na depresję, Alzheimera czy
cierpiących na bóle migrenowe i bezsenność.
Skóra gwiazdy
Pierwotnie olej
Sacha Inchi stosowano jako kosmetyk leczniczy na oparzenia
czy podrażnienia skóry. Olej Sacha Inchi dzięki doświadczeniom i badaniom
to skuteczny kosmetyk przeciwzmarszczkowy, nawilżający, łagodzący podrażnienia
skóry, poprawia kondycję skóry. Olej poprawia również koloryt skóry, przeciwdziała
wystąpieniu podrażnień, zwiększa produkcję kolagenu i elastyny. Wzmacnia
także paznokcie oraz włosy. Wpływa na porost włosów i ich zagęszczenie.
Lejcie na zdrowie :-)
Olejem można olać to i tamto jak kto chce, olać kanapkę i sałatkę, komu na
co przyjdzie ochota. Bo jest pyszny. Pokocha go również nasza skóra czyli
W dziób i na dziób.
Olej z Sacha Inchi
Spokojnie nie zakręci się w głowie
Zajrzyj na stronę www.sklep-naturalna-medycyna.com.pl
znajdziesz tam mnóstwo ciekawych "NOWOŚCI"
dla
zdrowia, do domu a może szukacie ciekawego prezentu?
Czy chleb tylko
się je? Ależ skąd to cudowne kosmetyki-zobacz
Rozpal namiętność,
zrelaksuj się - zamień zwykły wieczór w zmysłową podróż
Bracia i Siostry! Probiotyczna
herbata czyli zdrowa Kumbucha
Sprzątaj bezpiecznie dla siebie
i bliskich -NOWE eko środki czystości Eco Variant
Kwaśność jest źródłem radości
Zazwyczaj kwaśne wywołuje na naszych twarzach grymas, ale kwaśne może być
i smaczne i równocześnie zdrowe a jak zdrowie to i radość.
Kuchenna plaga
Są takie istoty, które kochają to co kwaśne. Na przełomie lata i jesieni
w kuchni jest gęsto od muszek owocówek, wystarczy chwila a samotnie leżący
kawałek cytryny ma zaraz licznych towarzyszy. Ciągnie ich do kwasów owocowych.
Dlatego my dzisiaj też o kwasach, ale octowych do wyboru, do smaku i do zdrowia.
Skąd tradycja octowa?
Ocet ma w Europie długą tradycję – również związaną z jego obecnością w mowie
potocznej.
A było to tak….
Dawno, dawno temu kilka tysięcy lat przed Chrystusem, jakaś gapa zostawiła
galon z winem na słońcu. Jak można zapomnieć o winie? Nie dowiemy się dlaczego,
ale każdy może stworzyć własny scenariusz zdarzenia. To zapomniane wino stało
sobie na słońcu, aż skwasiło się - zoctowało, a że człowiek ma w naturze
ciekawość smaków i sknerstwo to szkoda mu było wylać więc wypito i co? Dzięki
temu odkryto, że takie wino zoctowane to bomba dla zdrowia, ale bez wybuchu
pijącego.
Bycie gapą służy innym
Na próżno szukać informacji kim ta gapa była, ale to ona zapoczątkowała przygodę
ludzkości z octem winnym, potem z octem jabłkowym i chwała jej za to. A może
najpierw był jabłkowy? Wszak ocet był fermentowany już 5 tysięcy lat p.n.e.
Jego walory doceniane w wielu starożytnych kulturach – egipskiej, babilońskiej,
chińskiej, greckiej i rzymskiej.
Pragnienie na orzeźwienie
Od niepamiętnych czasów ocet służył do przyprawiania potraw, a wymieszany
z wodą - również do picia. W starożytnym Rzymie taki napój nazywano „posca”.
Pili go mieszkańcy i legioniści. Nawet rzymscy cesarze, jak Hadrian czy Trajan,
demonstrowali swą więź z ludem poprzez publiczną konsumpcję tego napoju.
Podobno podawano go Jezusowi na krzyżu dla cucenia. W okresie średniowiecza
również “cucono” nim Panny podczas omdleń.
Trochę kwaśnej kultury
Większość z nas wie, że ocet może służyć nie tylko do picia, ale także do
dezynfekcji. Poprzez różne zastosowania octu w kulturze utarły się zwroty
np. „kwaśny jak ocet siedmiu złodziei”. Pochodzi on XVI wieku kiedy podczas
epidemii dżumy w miastach grasowali złodzieje i okradali konających. Sami
chronili się przed zarażeniem za pomocą specjalnego „octu przeciw dżumie”,
który w Anglii i Francji był znany jako ocet czterech (a nie jak w Polsce
siedmiu) złodziei, odpowiednio: „the four thieves vinegar” i „vinaigre de
quatre voleurs”.
Złe humory...
Zwrotu „kwaśny jak ocet” używa się w wielu językach zarówno w odniesieniu
do wina, jak i ludzi. W Anglii skwaszonej osobie powiedzą po prostu: „you’re
simply as sour as vinegar”. Innym określeniem dla takiej osoby jest „sour-puss”.
Jeśli natomiast we Francji nazwą cię „pisse-vinaigre”, zarzucą ci bycie sknerą.
Po sąsiedzku
W Niemczech mówi się też, że „sauer macht lustig“ – „kwaśność jest źródłem
radości”. Pierwotnie miało to oznaczać tyle, że kwaśne napoje pobudzają apetyt,
sprawiają, że nabiera się ochoty na potrawę.
Wieje mi nudą
Ocet jabłkowy choć jest świetnym dodatkiem do potraw i ma wiele właściwości
leczniczych to.. trochę już mi się znudził. Inne octy bowiem również są dla
nas zdrowe. Szukam nowych smaków.
Prosta sałatka? Kwaśne inspiracje
Moja sałatka może składać się tylko z kapusty i groszku a może smakować bogato,
obłędnie, zjawiskowo, mogę ją przyrządzić na kilka sposobów, gdy dodam ocet
owocowy, kwiatowy, albo piwny czy ziołowe. Stworzę bogactwo smaków. Octy
to dla mnie inspiracja, urozmaicenie a przede wszystkim zdrowie.
Kwiaty to Delikatność i słodycz
Kiedy pierwszy raz spróbowałam octu z płatków róży damasceńskiej, byłam
zdumiona, słodycz, złamana delikatną kwasowością i ten aromat. Nie wierzyłam,
że to
ocet. Po prostu pycha dodany do sałatki owocowej nadał jej niezwykłego
smaku…
Ja chyba śnię
Ocet z kwiatów jaśminowca wonnego to delikatny i słodki ocet o wyjątkowym
aromacie. Starannie fermentowany w odpowiednich warunkach, aby wydobyć
z kwiatów ich najlepsze walory. Kwiaty używane do tego octu zbierane są
wieczorem,
aby uzyskać jak najlepszą wartość surowca. Nadaje się on idealnie do sałatek,
delikatnych mięs i zup, warzyw, sosów oraz jako dodatek do różnego rodzaju
marynat.
Ocet z czarnych porzeczek
Uwielbiam czarne porzeczki, na surowo, w postaci soków, syropu czy konfitury,
ale ocet też okazał się cudowny. Przepełniony cudownym aromatem i wyraźną,
ale nie nachalną kwasowością.
Nie tylko sałatki
Amatorzy dań mięsnych mogą wzbogacić swoje dania octami, Zmienić charakter
smaku wołowiny czy wieprzowiny, zaskoczyć domowników nowym smakiem i do
tego zdrowo.
Tęskno nam do lata
Do lata co prawda daleko, ale kto zabroni nam pić lemoniady zwłaszcza,
że “suszy” bo siedzimy w ogrzewanych mieszkaniach i domach a powietrze
jest
przesuszone, więc powinniśmy zapewnić sobie odpowiednie nawodnienie organizmu.
Oprócz tego działamy na trawienie, równowagę kwasową organizmu, czy dbamy
o szczupłą sylwetkę.
Skóra kocha ocet
Popularny ocet jabłkowy znalazł zastosowanie w leczeniu trądziku, czy żylaków,
ale ze skórą problemową doskonale radzi sobie ocet z płatków róży, działa
pielęgnująco.
Go sport !
Badania dowiodły, że spożywanie napojów na bazie octu przyspiesza rekonwalescencję
mięśni, „posca” powróciła do łask u sportowców. Ćwiczysz, biegasz, pij
ocet!
Niech mówią co chcą, rodzimy ocet najpyszniejszy jest…
Specjały spod Strzechy to rodzinna firma, która wzięła swój początek z
pasji jej założyciela – Józefa Siadaka. Lubił on bawić się smakami, robiąc
różne
przetwory na użytek domowy, niektóre bardzo oryginalne, inne tradycyjne.
Wtedy jeszcze nie myślał o zajęciu się tym „na poważnie”, to była taka
odskocznia od pracy w zupełnie innej branży ….po prostu hobby. Z czasem
zaczął coraz
bardziej interesować się tym jak można by jego przetwory udostępnić szerszemu
gronu odbiorców. Od dziecka posiada ogromną wiedzę na temat naturalnych
składników, roślin, ziół, owoców itp. wpojoną mu przez jego mamę. Opowiada
zawsze, że
w wieku 16 lat było to utrapieniem, kiedy musiał słuchać o tym wszystkim,
ale po latach to zaprocentowało.
Możemy też z dumą dodać, że od końca 2014r. jesteśmy członkami Slow Food
Convivium Gruczno, a od września 2015 zostaliśmy członkami sieci Dziedzictwa
Kulinarnego Kujaw i Pomorza w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa
Kulinarnego. Idąc za włoskim przysłowiem “najlepszy ocet jest w małej butelce”.
Pyszne i zdrowe octy - 16 rodzajów
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE
zapraszamy do sklepów
stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
Doskonałość Wszechświata
Sezon się skończył ? Ależ skąd, dopiero się rozpoczął
Pierwsze przymrozki i chłód, sezon grzybowy dobiegł końca. Ale tylko na zbieranie.
Na spożywanie grzybów właśnie sezon się rozpoczął właściwie powinien trwać
cały czas niezależnie od pory roku.
Grzybowy mit
Wiele osób sądzi, że grzyby mają niewiele właściwości zdrowotnych, to tylko
mit bo grzyby w zależności od rodzaju mają wiele właściwości leczniczych. Ale
po kolei, zacznijmy od porządku.
Świata i zdrowia porządek
Czwórka to liczba symbolizująca wszechświat materialny. W mitologii czwórka
była liczbą świętą Zeusa i Hermesa. W Biblii zaś czwórka symbolizuje świat
ożywiony, liczba stworzonego świata: cztery strony świata, cztery kierunki
wiatru, cztery pory roku, cztery rodzaje żywych stworzeń: ludzie, zwierzęta
domowe, dzikie, stworzenia powietrzne i wodne (Rdz 1,20-27). Idea kosmicznej
całości. W chrześcijaństwie mamy również czterech ewangelistów symbolizujących
Marek - lew, Mateusz - człowiek, Łukasz - wół, Jan - orzeł. Cztery tajemnice
różańcowe, cztery cnoty.
Dzisiaj
Chodź czwartego dnia Bog stworzył ciało niebieskie to można stwierdzić, że
czwórka jest niebiańską liczbą. Jest w niej mistycyzm. Współcześnie to 4 jest
swego rodzaju liczbą o znaczeniu - idealnym. “Idealna rodzina “ składa się
z mamy, taty i dwójki dzieci. Ale w kulturze znajdziemy np. odniesienie do
bohaterów - 4 muszkieterów czy 4 pancernych.
My jesteśmy setki lat za ...
Nie dogonimy kultury azjatyckiej, nie musimy, ale myślę, że powinniśmy z niej
czerpać jeśli chodzi o rozwój duchowy, filozofię czy medycynę.To właśnie kultura
azjatycka ma ogromną siłę, wiedzę z przyrody. Grzyby stanowią kluczowy element
w ich medycynie. Połączenie 4 rodzajów grzybów to remedium na wiele dolegliwości.
Działają wszyscy razem i każdy z osobna.
Lśniąca skóra oznacza zdrowie
Ganoderma lucidum jest grzybem rosnącym na obumarłych pniach a także żywych
drzewach, głównie liściastych. Tłumacząc nazwę łacińską: Gan - oznacza lśnić,
derm - skórę a lucidum - lśniący. Grzyb głównie harmonizuje i wzmacnia układ
odpornościowy. Chińczycy cenili go bardziej od żeń-szenia. Łacińska nazwa ganoderma
lucidum w Polsce oznacza lakownica lśniąca lub żółtawa, zaś azjatycka to reishi.
Wyodrębniono sześć rodzajów reishi, w zależności od barwy, jaką reprezentują.
Największy potencjał terapeutyczny upatruje się w reishi czerwonych. Najsilniejsze
właściwości, niezależnie od rodzaju grzyba, wykazują jego zarodniki. Ekstrakt
z reishi zaleca się przyjmować w trakcie lub po posiłku, najlepiej wraz z witaminą
C, która potęguje jego działanie.
Widmo zdrowia czy stan ducha
Grzyb reishi - jego powierzchnia jest skórzasta i lśniąca, barwą blisko jej
do świeżego, dopiero co wyjętego ze skorupki kasztana. Jest poza tym bardzo
podobny do znanej nam z rodzimych lasów huby drzewnej. Rośnie na pniach, korzeniach
i korze drzew liściastych, przeważnie martwych. Dzikiego grzyba reishi, nawet
w Japonii i w Chinach, widuje się jednak bardzo rzadko, dlatego przynależne
jest mu określenie „grzyb widmo”. Nie jest to zresztą jedyna nazwa, pod którą
występuje grzyb reishi. W Chinach zwie się go „ling zhi”, co oznacza dosłownie
„roślinę wzmacniającą ducha” lub „roślinę mocy duchowej”. Wielu tytułuje go
też „rośliną nieśmiertelności”. I choć grzyb reishi z pewnością nie sprawi,
że będziemy nieśmiertelni, to jego właściwości, jak twierdzi medycyna Dalekiego
Wschodu, mają charakter silnie terapeutyczny.
Energia zdrowia
Grzyb Reishi stymuluje yin u człowieka. Yin jest związana z wilgotnością,
glebą, żywieniem i ma tropizm w kierunku Wątroby i Serca. Z punktu
widzenia medycyny
zachodniej może on chronić wątrobę i regenerować jej komórki, może
wspierać układ sercowo-naczyniowy, wzmacniać serce i z punktu widzenia
medycyny Wschodniej
ma wielkie znaczenie dla psychiki. Z tego powodu może być stosowany
przy różnych problemach z depresją, lękiem, bezsennością. Reishi
doskonale nadaje się również
do wspomagania czynności płuc.
Chagy mary i hokus bez pokus
Chaga lub Inonotus obliquus jest to grzyb, który pochodzi z syberyjskiej
tajgi, gdzie rośnie na brzozach. Jest bogaty w kwas betulinowy,
przez co jest doskonały
w problemach onkologicznych. Jednak Chaga ma wyraźne działanie
przeciwzapalne. Wiele grzybów ma właściwości przeciwzapalne i działa
głównie na przewlekłe
zapalenia, które towarzyszą wielu chorobom, takim jak rak czy choroby
autoimmunologiczne. Grzyb Chaga jest specyficzny, ponieważ działa
w jelitach i całym układzie pokarmowym.
Powinien stanowić element terapii przy wrzodziejącym zapaleniu
jelita grubego lub choroby Crohna.
Znak szczególny witalność
Chaga działa rozkurczowo, moczopędnie , przeciwbakteryjnie, normalizuje
aktywność przewodu pokarmowego i mikroflory jelitowej, reguluje
działanie układu sercowo-naczyniowego
i układu oddechowego, poprawia przemianę materii, w tym aktywowania
metabolizmu w tkance mózgowej, obniża poziom cukru we krwi.
Eliksir życia
W medycynie wschodu grzyb shiitake określa się jako eliksir życia.
W Japonii używany jest w kuracjach na przeziębienie, w walce z
otyłością, w chorobach
serca, wysokim ciśnieniem czy problemów seksualnych. W kulturze
japońskiej uważa się, że grzyb shiitake ma działanie “odświeżające”
nasze ciało i umysł
dlatego zawdzięcza mu się działanie opóźniające procesy starzenia.
Grzyby shiitake również znajdują się na liście lekarstw na niektóre
zaburzenia układu pokarmowego:
zaparcia, wzdęcia a także kamicy żółciowej.
Bomba witaminowa
Grzyb shiitake zawiera białko, w składzie, którego są podstawowe
aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Obok wielu witamin i enzymów
grzyb zawiera dużo
leucyny i lizyny, co jest o tyle ważne, że tych właśnie dwóch aminokwasów
jest na ogół mało w roślinach zbożowych. Shiitake jest także źródłem
witamin z grupy
B (także B12).
Grzyby dla zdrowia i siły
Współczesna sensacja
Grzyb ten stał się sensacją gdy dokonano dwóch odkryć jednocześnie
- wyodrębniono po raz pierwszy glukozyd Lentinian o unikalnych właściwościach
przeciwnowotworowych
oraz nieposiadające odpowiednika w świecie roślinnym związki lotne
nazwane "fitoncydami
grzybowymi" zdolne do walki z wirusami od najmniej szkodliwych adenowirusów (powodujących
katar) do wirusa HIV. Najogólniej mówiąc lentinan wykorzystywany jest
w terapiach przeciwnowotworowych, zarówno poprzez powstrzymaniu rozwoju
niektórych
nowotworów
a także powstrzymywanie powstawania przerzutów. Według badań dzieje
się to za sprawą aktywację układu immunologicznego,...“Lentinian wiąże
się
z powierzchnią
limfocytów lub ze specyficznymi białkami osocza krwi, które aktywują
makrofagi, limfocyty Th - naturalnych zabójców oraz pozostałe komórki
efektorowe.
Te mechanizmy aktywacji prowadzą do wzrostu wytwarzania przeciwciał,
interleukin i interferonu
a więc do stymulacji systemu immunologicznego”.
Remedium na powikłania
Grzyb shiitake w cukrzycy używany jest w obniżaniu poziomu cukru we krwi
szczególnie w jej insulinozależnej formie. Zapobiega lub zmniejsza powikłaniom
choroby.
Również grzyb wykorzystuje się w profilaktyce przeziębień i chorób na
tle wirusowym. Normalizuje ciśnienie tętnicze i sprzyja obniżeniu poziomu
cholesterolu.
Popularny Heman
Cordyceps jest popularnym grzybem. Cóż można rzec,że to mało chlubna
popularność bo podawano go rosyjskim żołnierzom dla zwiększenia siły,
mocy i odporności
na czynniki zewnętrzne w tym i stresowe. Cordyceps to największa ładowarka
mocy. Używany jest w przypadkach zmęczenia. Wykazuje w chorobach nerek,
ale także przy problemach seksualnych, w celu wsparcia libido oraz przy
bezpłodności
i zmęczenia. Cordyceps stosuje się go także przy kaszlu i astmie. Za
najważniejsze funkcje uznaje się działanie immunostymulujące i działanie
przeciwnowotworowe.
Ekstrakt wodny z Cordyceps zwiększa wydolność płuc i wykorzystanie tlenu
(przyspiesza adaptację komórek do niskiego stężenia tlenu). Według ogólnie
dostępnych informacji,
ekstrakt jest skuteczny w leczeniu zapalenia oskrzeli, astmy, przewlekłej
obturacyjnej choroby płuc. Reguluje poziomu glukozy we krwi, pobudza
syntezę testosteronu.
Nukleozyd kordycepina i ergosterol mają działanie przeciwnowotworowe.
Specyficzny napój
W Azji od tysiącleci przygotowuje się rzadki i egzotyczny tybetański
lek na osłabienie i obniżone libido, choroby serca, nerek i płuc. Jest
to sproszkowany
owocnik grzyba Cordyceps sinensis wraz ze zmumifikowaną larwą, w której
pasożytował grzyb. Zarówno gatunek Cordyceps sinensis, jak i jego gospodarz
– ćma z rodziny
Thitarodes, występują endemicznie na Wyżynie Tybetańskiej.
Grzyby na jesienne smutki, lenistwo i brak energii
Takie drinki z larwą to ja niekoniecznie bym, ale z cudownych właściwości
azjatyckich grzybów chętnie korzystam.
Góry przenosić
Wiele ludów azjatyckich żyje w trudnych warunkach atmosferycznych a o
ciepłym mieszkanku mogą pomarzyć, a przecież muszą zdobyć pożywienie,
wędrować wiele
kilometrów a nie chorują. Wspierają swoje organizmy korzystając z przyrody,
sporządzając mikstury. O ile brak energii wiosną i latem nam przeszkadza
i staramy się wspierać nasz organizm. To jesienią i zima tłumaczymy się
szarówką
i wolimy siedzenie na kanapie. A przecież ruch jest nam potrzebny szczególnie
na dworze. Spacer po lesie, parku sprawia, że dotleniamy nasz organizm,
poprawiamy krążenie. Wiem mało przyjemne jest wędrowanie kiedy pada deszcz
a wiatr porywa
parasol. Człowiek to chodząca energia a zaburzenia w jej funkcjonowaniu
odbijają się na funkcjonowaniu każdego z organów. Dlatego tak ważne jest
wspieranie
odporności organizmu i zapewnienie mu siły.
Jeśli jeden grzyb tyle może to ile zdziała czwórka?
APCC (
Active Polysaccharides correlated Compound) to wyjątkowy suplement diety,
który opiera swe działanie na synergicznym połączeniu czterech oryginalnych
standaryzowanych ekstraktów z grzybów witalnych, znajdujących zastosowanie
w tradycyjnej medycynie chińskiej.
4 siły dla zdrowia
UWAGA
!!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produkatmi NARINE
prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68
321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj
naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które
możesz sobie zadać.
Gdzie
tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam:
W naszym sklepie internetowym Sklep
Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach
Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj
naturalnie"
kupisz w Swoim Urzędzie Pocztowym.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 69 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 37 PLN. z wysyłką.
Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl
UWAGA!
Osoby zainteresowane
preparatami dr Podbielskiego
TP-1 i TP-2
prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48
68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|