Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 374
Przy okazji zapraszam! Przeczytaj artykuły na mojej stronie
“Ta która ma tysiąc mężów" Inne źródła
podają, “kobieta, która może mieć stu mężów” - bynajmniej nie będzie o kobiecie,
która miała sto czy tysiąc mężów bo jeden to już nadto wystarczająco, to dosłowne
tłumaczenie z sanskrytu słowa shatavari. Shatavari to dziko rosnący szparag
a jej łacińska nazwa to Asparagus racemosus. Roślina ta jest znana w medycynie
ajurwedyjskiej od tysięcy lat a z jej udowodnionego naukowo działania korzystają
współczesne pokolenia. Lecznicze i profilaktyczne właściwości zawarte są w
korzeniu tej rośliny.
Każdy nosi w sobie zegar tylko, że nie każdy punktualny
W życiu cenimy sobie punktualność i przewidywalność. Dla równowagi psychofizycznej
również potrzebujemy punktualności i przewidywalności. Fizjologia naszego organizmu
jest zaprogramowana na regularność, nie może nas zaskakiwać a być przewidywalna
i odznaczać się punktualnością. To niezwykle istotne, po pierwsze obrazuje
nam stan naszego zdrowia, a przy pojawiających się zaburzeniach jest dla nas
sygnałem alarmowym.
Przyjaciółka kobiet na całe życie
Niezależnie czy mamy lat dwadzieścia czy pięćdziesiąt Shatavari powinna dołączyć
do kobiecego grona przyjaciół. Głównie za sprawą zawartych w niej prekursorów
estrogenu czyli fitoestrogenów. Łagodzi objawy klimakterium. Wpływa na regulację
cyklu miesiączkowego, redukuje nieprzyjemny dla wszystkich dookoła szczególnie
mężczyzn zespół napięcia miesiączkowego (PMS), który potrafi zepsuć najlepsze
relacje.
Co mówi literatura
Według literatury ajurwedyjskiej shatavari reguluje cykl miesięczny, wzmacnia
owulację, stabilizuje poziom żeńskich hormonów oraz wspomaga funkcjonowanie
tarczycy. Łagodzi także zespół napięcia przedmiesiączkowego PMS oraz zmienność
nastrojów w różnych fazach cyklu. Odżywia komórki jajowe i zwiększa płodność.
Menstruacja jest nie po to by cierpieć
Zawarte w shatavari saponiny zmniejszają wrażliwość błony mięśniowej macicy
na oksytocynę i wazopresyny co wpływa na aktywność skurczową macicy zmniejszając
ból w trakcie menstruacji.
Dla niej równowaga a dla niego seksualne wsparcie
Shatavari jest nie tylko kobiecą rośliną. Wykazuje również pozytywny wpływ
na układ rozrodczy mężczyzn. Zalecana jest w przypadku zaburzeń libido czy
problemów z przedwczesnym wytryskiem.
Młodość na dłużej
Shatavari w medycynie ajurwedyjskiej to również roślina odmładzająca ponieważ
wpływa na wolniejszy proces starzenia się komórek, tkanek i narządów. Polecana
jest również przy zaburzeniach układu pokarmowego wynikających z wysuszenia
błon śluzowych szczególnie przy chorobie wrzodowej za sprawą zawartego w niej
śluzu. Oprócz tego shatavari zawiera sole mineralne, flawonoidy, polisacharydy
i sterole. Dzięki tym składnikom zwiększa ona siły witalne.
Odporność w górę
Na odporność składa się wiele czynników jak wiemy. Dodatkowym wsparciem w jej
funkcjonowaniu jest shatavari. Poprawia ona funkcjonowanie makrofagów czyli
komórek odpornościowych odpowiedzialnych za niszczenie potencjalnie szkodliwych
komórek.
Im korzeń niewskazany
Shatavari nie powinny przyjmować kobiety w ciąży, karmiące i dzieci czy osoby
uczulone na szparagi.
Shatavari 60 kaps.
Pokolenie uprzedzonych
Coraz więcej osób jest nietolerancyjnych, coraz to młodsi. Najbardziej powszechna
wśród nietolerancji jest laktoza wynikająca z braku enzymu laktazy. Nie tolerujemy
jednak nie tylko laktozy, ale również fruktozy lub mamy problem z wytwarzaniem
niektórych enzymów. Nasze brzuchy potrafią nam narobić wstydliwych kłopotów
nie tylko wonnych. Wzdęcie brzucha czy gazy (o ile ktoś nie zemdleje) są
małym kłopotem w porównaniu z chorobami przewlekłymi, które mogą być podłożem
niedoboru enzymów trawiennych. Niestety nie wiążemy wielu chorób z enzymami
a jest ich całkiem sporo i do tego uciążliwych. Niewłaściwa praca enzymów
może doprowadzić do chorób? Brzmi to jak jakiś banał, ale banałem nie jest.
Zatem dzisiaj słów kilka o enzymach.
O enzymach trawiennych słów kilka
Enzymy trawienne to grupa enzymów wydzielana w układzie pokarmowym począwszy
od jamy ustnej kończąc na jelicie cienkim. Służą nam do trawienia pokarmów
to oczywiście jak najbardziej uogólnione twierdzenie. Rolą enzymów jest nie
tylko trawienie pokarmów, ale również w zależności od miejsca występowania
i rodzaju mają działanie m.in. bakteriobójcze, rozkładają konkretne substancje,
przekształcają je, wywołują szereg reakcji chemicznych w organizmie czy są
niezbędne do wchłaniania składników odżywczych.
Ekipa do konkretnych zadań
Jeśli ktoś nie pamięta już dokładnie lekcji biologii na temat enzymów poniższy
zapis powinien to odświeżyć:
- amylaza ślinowa -
Zapoczątkowuje wstępne trawienie węglowodanów, rozcina długołańcuchowe
polisacharydy (skrobię
i glikogen) na dekstryny (oligosacharydy)
i maltozę.
- lipaza żołądkowa -
Zapoczątkowuje rozkład zemulgowanych tłuszczów (np. mleka, śmietany)
na diacyloglicerole, monoacyloglicerole, glicerol i kwasy
tłuszczowe.
- pepsyna (endoproteaza)
- Zapoczątkowuje rozkład białek (polipeptydów na krótsze łańcuchy
polipeptydowe i oligopeptydy. Jest również aktywatorem dla
następnych cząsteczek pepsynogenu(zjawisko autokatalizy).
- podpuszczka (rennina)
- Ścina kazeinę (białko mleka) na parakazeinian wapnia. Występuje
jedynie w okresie niemowlęcym
- nukleazy trzustkowe (DN-aza,
RN-aza) - Rozkładają kwasy nukleinowe na nukleotydy.
- sacharaza (disacharydaza)
- Rozkłada disacharyd sacharozę do glukozy i fruktozy.
- laktaza (disacharydaza)
- Rozkłada disacharyd laktozę do glukozy i galaktozy.
- lipaza trzustkowa -
Rozkład zemulgowanych tłuszczów na diacyloglicerole,
monoacyloglicerole, glicerol i kwasy tłuszczowe.
Żółć pomaga w emulgacji
tłuszczów.
- aminopeptydazy -
Rozkład skrajnych wiązań peptydowych, odłączając
pojedyncze aminokwasy od N-końca (końca aminowego).
- karboksypeptydazy -
Rozkład skrajnych wiązań peptydowych, odłączając
pojedyncze aminokwasy od C-końca (końca karboksylowego).
- nukleozydazy i fosfatazy -
Rozkład nukleozydów na zasady azotowe, cukry
i fosforany
- nukleotydazy -
Rozkład nukleotydów na nukleozydy
- maltaza (disacharydaza)
- Rozkład maltozy (disacharydu) na 2 cząsteczki
glukozy.
- elastaza -
Rozcinania wiązania peptydowe, zlokalizowane
w pobliżu aminokwasów o małych łańcuchach
bocznych np.: glicyna,
alanina, seryna.
Degraduje elastynę.
- lizozym -
Nie uczestniczy w trawieniu pokarmu,
ma działanie bakteriobójcze.
- trypsyna -
Dalszy rozkład polipeptydów na peptydy
i oligopeptydy. Trypsyna jest również
aktywatorem następnych cząsteczek
trypsynogenu (zjawisko
autokatalizy) i chymotrypsynogenu.
- chymotrypsyna -
Dalszy rozkład polipeptydów na
peptydy i oligopeptydy. Trypsyna jest również
aktywatorem następnych
cząsteczek trypsynogenu
(zjawisko autokatalizy) i chymotrypsynogenu.
- amylaza trzustkowa -
enzym produkowany w trzustce
i działający w dwunastnicy. Substratem
tego enzymu
jest skrobia
lub glikogen,
a produktem trawienia
maltoza lub oligosacharydy
Źródło: wikipedia
Utrapienie z tym trawieniem
Z powyższej tabeli można wywnioskować, że nawet filozofom się nie śniło jak
trawienie jest skomplikowane. Ile procesów potrzebnych jest do trawienia
pożywienia. Co do jednego bez większej wiedzy możemy być zgodni, że czasem
trawienie to utrapienie. Okazuje się, że w wyniku niedoborów niektórych enzymów
chorujemy, a niektóre choroby i leki stosowane powodują upośledzenie wytwarzania
enzymów bądź je blokują.
Czyli klasycznie albo niedobory doprowadzają do chorób albo choroby do niedoborów.
Nie bez znaczenia pozostaje nasz wiek, wiadoma sprawa. Kilku dziesiętna eksploatacja
naszej maszyny w postaci układu pokarmowego nie działa już tak sprawnie jak
u młodzieniaszków, zatem potrzebujemy wsparcia z zewnątrz.
Anemia
Często szukamy przyczyn anemii. Okazuje się, że przy braku właściwego wytwarzania
enzymów trawiennych dochodzi do zubożenia przyswajania składników odżywczych.
Przy niedostatecznym wydzielaniu enzymów trawiennych czy kwasu solnego w żołądku
może ulec upośledzenie wchłaniania żelaza co wtórnie prowadzi do jego niedoboru.
Zatem warto sięgnąć po enzymy.
Błonnikowi amatorzy mogą mieć problemy
Spożywając znaczną ilość warzyw i owoców (bogatych w błonnik pokarmowy) powinniśmy
wesprzeć nasz organizm w celulazę, która umożliwia trawienie błonnika pokarmowego.
Organizm człowieka niestety nie wytwarza enzymów pozwalających na rozłożenie
wiązań celulozy występujących we włóknach pokarmowych. Dlatego wiele osób spożywających
znaczne ilości owoców, surowych warzyw może odczuwać dyskomfort po ich spożyciu,
jeśli nawet dolegliwości nie są odczuwane to organizm może nie przyswoić odpowiednio
składników odżywczych. Błonnik pokarmowy spożywany w dużej ilości ogranicza
bowiem wchłanianie witamin, minerałów czy tłuszczy.
Katusze miłośników mleka
Coraz więcej osób nie trawi produktów mlecznych. Nie chodzi o świeże mleko
ale także kefirki i śmietana, jogurty albo ser (najczęściej w postaci wiatrów
lub huraganu) czy inne przygody w toalecie do której mkniemy niczym pendolino
jak biegunki i zaparcia. Oczywiście można znaleźć roślinne zamienniki, ale
to już nie to samo. Święta bez sernika, tort bez bitej śmietany czy lato
bez lodów i koktajli owocowych? Dlaczego ta laktoza stanowi dla nas taki
problem? Niestety w wyniku stosowania leków z grupy NLPZ, posiadania pasożytów,
przebytych zakażeń bakteryjnych, infekcji, zażywania antybiotyków czy występowania
niektórych chorób spada zdecydowanie aktywność enzymu laktazy. Leki czy przebyte
choroby mogą uszkadzać kosmki jelitowe stąd pojawiają się problemy jelitowe.
Niektóre leki z grupy NLPZ mogą blokować wytwarzanie innych enzymów trawiennych.
Również jak wspominałam już wcześniej z wiekiem spada aktywność wydzielnicza
enzymów.
Owocki pyszne, ale problemowe
O ile nabiał jesteśmy w stanie mocno ograniczyć to z owocami jest już gorzej.
Są osoby, które mają nietolerancję fruktozy, ale również osoby, które cierpią
na zespół złego złego jej wchłaniania. Fruktoza metabolizowana jest w jelicie
cienkim. Kiedy mam problem z jej trawieniem występują podobne objawy ze strony
układu pokarmowego jak w przypadku nietolerancji laktozy.
Upierdliwa Candida
Niestety osoby z candidą słodkiego życia nie mają i oprócz tego każda próba
osłodzenia sobie rzeczywistości nawet zdrowym miodkiem jest dla nich niewskazana
o ketchupie czy piwku albo serku pleśniowym czy śmietanie do mizerii też można
zapomnieć. Ta choroba jest paskudztwem, które trudno wyleczyć a restrykcyjna
dieta jest trudna do utrzymania. Dlatego osoby chorujące na candidę powinny
wspierać organizm enzymami trawiącymi cukry m. in. amylazę i celulazę.
Po prostu jest lżej
Enzymy to koło ratunkowe dla osób, które mają uczucie pełnego brzucha, ciężkości
w żołądku, wiele osób narzeka, że nawet po kawie jakoś im ciężko. Enzymy powinny
zdecydowanie pomóc. Enzymy sprawiają, że mamy uczucie lekkiego brzucha a nawet
płaskiego. Są pomocne w odchudzaniu. Dlaczego? Z kilku powodów. Po pierwsze
dlatego, że szybciej trawimy pokarm, po drugie, że dostarczamy odpowiednich
składników z pokarmów (zatem jesteśmy lepiej odżywieni więc organizm nie musi
tworzyć zapasów w celu przetrwania). Przy niewłaściwym wytwarzaniu enzymów
jedzenie przez nas “przelatuje”chociaż to dość ogólne stwierdzenie, ale najkrócej
i dosadnie to obrazujące.
W obawie przed nałogiem
Bez obaw stosowanie enzymów nie uzależnia naszego organizmu. To nie jest tak,
że jak zaczynasz brać enzymy to jesteś na nie skazany do końca życia. I jeżeli
nie będziesz ich dostarczał to organizm samodzielnie ich nie wytworzy. Enzymy
są wsparciem choć nie ukrywam, że powinny stanowić one stałą suplementację
osób chorych i przyjmujących leki, które wpływają na zmniejszenie ich wytwarzania.
Cellenzym - enzymy trawienne
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica
płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE
produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl "Żyj naturalnie" Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch. "Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata: Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 73 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 39 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
UWAGA! Osoby zainteresowane preparatami dr Podbielskiego TP-1 i TP-2 prosimy o kontakt telefoniczny Telefon: +48 68 321 50 01 Komórka: +48 603 137 893
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|