Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 379
Przy okazji zapraszam! Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Kreci żywot
Nieuchronnie nadchodzi jesień ciemne poranki i popołudnia, czas w którym jak
kreciki będziemy żyć w ciemnościach.
Chyba nie ma osób, na które taki stan nie wpływa negatywnie. Wraz ze spadkiem
nastroju, spada również nasza odporność. Zmiana pory roku to nie tylko zmiany
żywieniowe, ale przede wszystkim zmieniamy garderobę. Ciepłe kurtki i swetry
jednak najbardziej potrzebne na jesień to gruby płaszcz w postaci odporności.
Parawan zdrowia
Na plaży od wiatru chronimy się parawanem, ale na co dzień go ze sobą nie nosimy.
Mój podstawowy parawan na choróbska w okresie jesiennym to zdecydowanie większa
dawka witaminy D3, probiotyki, witamina C i Cynk. Tym kwartetem wręcz koncertowo
rozpoczynam tę wielobarwną porę roku. Te promienie słońca, które rozświetlają
czerwienie, pomarańcze i żółcie. A kiedy zawieje, można dostać z liścia ;-)
Ale na poważnie jesień bywa zdradliwa bo nasze organizmy jeszcze się nie przystosowały
do zmiany warunków klimatycznych, zmieniliśmy także już nasze odżywianie.
Ocynkuj swoje komórki
Cynk jest niezbędny do właściwego działania całego organizmu. Jest niezastąpiony
w wytwarzaniu białek i kwasów nukleinowych, które przechowują informacje genetyczne
niezbędne w wytwarzaniu zdrowych komórek.
Cynk również to niebywały strażnik odporności, który działa przeciwwirusowo
i przeciwbakteryjnie. Stąd jest niezbędny w odpieraniu ataków patogenów przenoszonych
przez zagrypionych, zakatarzonych i kaszlących.
Niedobór cynku również wpływa na uczucie zmęczenia, osłabienie.
Cynk jest pierwiastkiem występującym prawie we wszystkich płynach ustrojowych,
jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu. Cynk jest niezbędny dla prawidłowego
rozwoju płciowego.
Dobra geometria
Nasz organizm nie ma zdolności do produkcji i przechowywania cynku dlatego
musimy go nieustannie dostarczać. Cynk bierze udział w przemianie białek, cukrów
i węglowodanów, bez udziału cynku proces mineralizacji kości, oraz regeneracji
tkanek jest niemożliwy.
Aby cynk został przyswojony przez organizm powinien być stosowany w postaci "trójkąta".
Cynkowy trójkąt to np. trzy organiczne formy cynku: jabłczan cynku, cytrynian
cynku i L-asparginian cynku.
Wiele suplementów zawiera
tylko jedną formę cynku, która nie wystarczy do prawidłowego
wchłaniania i wykorzystania jej przez organizm.
Cynkowa skóra, paznokcie i włosy
Cynk powinni zażywać również zmagający się z trądzikiem. Popularna maść cynkowa
stosowana jest w przypadku wyprysków czy ściągająco na rany. Jednak zawsze
lepiej działać od wewnątrz. Cynk suplementować powinny osoby z żylakami i trudno
gojącymi się ranami.
W wielu badaniach wykazano, że duże zapotrzebowanie na cynk mają osoby chorujące
na egzemę, łuszczycę.
Przy niedoborze cynku wypadają włosy. Wiele osób bierze biotynę i krzem dla
ratowania włosów jednak przy niedoborze cynku niewiele to pomoże.
Wilczo-głodnym i “bezsmakowcom”
Pachnące bułeczki, aromatyczne pomidorki z bazylią i mozzarellą, czy bukiet
owocowy w winie. Są tacy, którzy tego nie czują, którym ciężko rozpoznać poszczególne
smaki. Są osoby, którym nic nie smakuje, lub smak odczuwają z dużym opóźnieniem
na przykład dopiero po 15-20 sek. lub wydaje się on być otępiały a smak wszystkich
potraw płaski.
Cynk jest niezbędny w naszej diecie, bo aktywuje
on część mózgu odpowiedzialną za zmysł smaku i powonienia. Cynk również odpowiada za przepływ informacji
w mózgu i pamięć. Dlatego powinniśmy go zażywać by czuć pełnię smaku no i dobrze
jest pamiętać co się je (co by nie zjeść dwóch obiadów :-)
Szczególnie duży niedobór cynku mają osoby chorujące na bulimię tzw. wilczy
głód.
Cynk niezbędny siłaczom
Podczas pocenia się, ciężkiej pracy fizycznej, czy podczas uprawiania sportu
tracimy dużo cynku.
Wszyscy zmagający się z chorobami przyzębia mają za mało cynku.
U chorujących na chorobę Leśniowskiego, wrzodziejącego jelita grubego, czy
biegunkach obserwuje się duże niedobory cynku. Również osoby z marskością wątroby
mają go mało. Znaczne niedobory cynku wielokrotnie utrudniają powrót do zdrowia
pomimo zastosowania leczenia.
Co ciekawe zespół naukowców dowiódł, że objawy epilepsji są nasilone u osób
z niedoborem cynku i tauryny.
Cynk w trzech formach organicznych
Na pewno większość z was kojarzy Visolvit
Przysmak z dzieciństwa wyjadany palcem wprost z saszetki. Słodki, kwaskowy,
musujący..
Oczywiście dostawaliśmy go w celu uzupełnienia witamin. To uzupełnienie witamin
można traktować z przymrużeniem oka bo w owym suplemencie są także substancje
słodzące i barwniki, które nie służa zdrowiu.
Alternatywa zdecydowanie naturalna i zdecydowanie smaczna
Można uzupełniać witaminy pociechom dużym i mniejszym smacznie i naturalnie.
Nie słuchać grymaszenia, że nie smaczne a przede wszystkim mieć pewność, że
dostarczamy odpowiednich składników. Rokitnik w postaci suszu (proszku) jest
naturalnie słodki, smaczny, zdrowy jedyne co nie musuje. Można go jeść bezpośrednio
albo dodać do jogurtu, deserów, soków. Ważne by nie zalewać zbyt gorącym napojem.
Dlaczego akurat rokitnik?
Rokitnik znany jest z dużej zawartości witaminy C. Stanowi dobre uzupełnienie
tej witaminy w codziennej diecie bo zawiera jej do 201 mg na 100 g świeżych
owoców. Dla porównania owoce, które uważamy, że mają dużo witamin C czyli:
maliny zawierają jej 26,2 mg. Więc w porównaniu z rokitnikiem wypadają blado
a właściwie ubogo. Owoce rokitnika charakteryzują się także dużą ilością naturalnych
przeciwutleniaczy, głównym jest wspomniana wcześniej witamina C, a ponadto
zawierają tokoferole, karotenoidy i flawonoidy. Poziom karotenoidów to około
16-28 mg/100 g świeżych owoców. Związki te zlokalizowane są głównie w miękkich
częściach owocu, nadając im charakterystyczny żółto pomarańczowy kolor kojarzący
się ze złotym. W owocach 15-55% wszystkich związków z tej grupy stanowi β-karoten.
W mniejszych stężeniach występuje również α- i γ-karoten, likopen, zeaksantyna
oraz kantaksantyna. W 100 g świeżych owoców znajduje się od 120 do 1000 mg
flawonoidów.
A jakby było za mało
Owoce rokitnika (Hippophae rhamnoides L.) to dodatkowo bogactwo witamin A,
E, minerałów: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, manganu, miedzi, cynku, chromu,
selenu.
"Złoto z Rokitnika" susz owocowy powstaje w technologii rozpyłowej - suszenie rozpylonego do postaci "mgły" soku, która pozwala zachować najcenniejsze składniki występujące w miąższu z
owoców: bioflawonoidy, karotenoidy oraz witaminę C.
UWAGA:
JEST pyszny grozi zjedzeniem połowy opakowania naraz!!!
Dlatego szkrabom większym i mniejszym oczywiście powyżej trzeciego roku życia
wydzielamy.
Złoto z rokitnika - susz owocowy
Dla dorosłych lubiących musy i mocno kwaśny smak bez smaku słodyczy
polecam mus z całych owoców i pestek z rokitnika.
Rokitnik nie jest cudownym panaceum na wszystko, ale ma wiele korzystnych właściwości:
- stymuluje system immunologiczny, pomaga zwalczać infekcje i drobnoustroje
- jest antyoksydantem-zwalcza wolne rodniki
- poprawia krążenie i pracę serca, zapobiega miażdżycy, obniża poziom złego
cholesterolu we krwi
- wspomaga pracę układu trawiennego i przemianę materii, oraz leczenie chorób
żołądka, dwunastnicy, trzustki
- odbudowuje komórki i opóźnia starzenie
- zapobiega powstawaniu stanów zapalnych
- usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego
- wspomaga gojenie ran , likwiduje blizny i przebarwienia
- zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów złośliwych
- wspomaga odbudowę organizmu po chemioterapii i ciężkich chorobach
- dodaje energii i witalności
- poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjnie
- działa regeneracyjnie i przeciwstarzeniowo na skórę, uelastycznia ją i poprawia
jej strukturę
- zapewnia skórze naturalną ochronę przeciwsłoneczną
Jest coś co go wyróżnia
Rokitnik jest NAJBOGATSZYM ROŚLINNYM źródłem kwasu Omega - 7.
Kwas Omega-7 występuje też mięsach, ale ze źródeł zwierzęcych jest mniej stabilny
ze względu na wysokie temperatury obróbki mięsa.
Omega-7 działa kompleksowo na cały organizm w tym szczególnie na:
cholesterol, cukier, ciśnienie i stany zapalne.
Omega-7 przeciwdziała wzrostowi poziomu cukru poprzez podwojenie wychwytu glukozy
przez komórki mięśni, zwiększa ich zdolność do spalania cukru.
Chrom
Nasz szlachetny kruszec, w postaci musu z rokitnika, to bogactwo chromu, który "uzupełnia" działanie
insuliny, hormonu który, transportuje glukozę zawartą we krwi do komórek, gdzie
jest ona spalana i dostarcza organizmowi energii.
Chrom ułatwia także rozkład tłuszczów i białek. Chrom jest uznawany za
niezbędny do życia składnik odżywczy, w odpowiednich ilościach trudno dostępny
z pożywienia, ponieważ 90% chromu jest tracone podczas procesów przetwarzania
i magazynowania żywności.
Jak płakać to tylko ze śmiechu
W rokitniku znajdują się substancje poprawiające nastrój (serotonina, tryptofan)
które zmniejszają poziom stresu i są zastrzykiem pozytywnej energii. Nie
oznacza to, że jest środkiem, który wpływa na nas pobudzająco. Stres powoduje
wydzielanie adrenaliny, pod wpływem adrenaliny rośnie poziom glukozy we krwi.
Organizm domaga się cukru, więc jemy co popadnie. Regulacja poziomu cukru.
Dla
przypomnienia - funkcje zawartych składników w rokitniku
Bioflawonoidy - stanowią system odpornościowy rośliny, przeniesione do naszego
organizmu spełniają w nim podobne funkcje obronne.
Kwercetyna - wykazuje działanie przeciwhistaminowe, przeciwzapalnie, łagodzi
objawy alergii sezonowych, astmy i egzemy. Przydatna przy cukrzycy, chorobach
serca, obniżaniu poziomu cholesterolu.
Karotenoidy - to naturalne barwniki roślinne, są silnymi antyoksydantami neutralizującymi
wolne rodniki, działają ochronnie na skórę.
Zeaksantyna - działa ochronnie na naczynia włosowate siatkówki, tworzy naturalny
filtr chroniący plamkę żółtą oka przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Złoto z rokitnika - mus całych owoców i
pestek
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica
płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE
produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl "Żyj naturalnie" Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch. "Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata: Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 73 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 39 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|