Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 383
Przy okazji zapraszam! Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Tkanka tłuszczowa to odwieczny problem populacji. Tkankę tłuszczową zazwyczaj
postrzegamy w kontekście odchudzania, nadwagi, wylewających się boczków, jednak
warto poznać jej funkcje i zadbać o jej właściwe proporcje.
Poznaj swoje sadełko
Tkanka tłuszczowa jest nam niezbędna do życia i prawidłowego funkcjonowania
organizmu. Oczywiście w odpowiednich proporcjach. Ma wiele funkcji m. in.
magazynowania i wytwarzania energii, amortyzacji, izolacji narządów wewnętrznych,
utrzymywania ciepłoty ciała.
Pod skórą znajduje się tkanka tłuszczowa, która utrzymuje ciepłotę ciała a
wokół narządów w jamie brzusznej znajduje się tzw. tkanka tłuszczowa trzewna,
która pełni rolę izolacyjną i amortyzacyjną chroniąc narządy wewnętrzne przed
urazami mechanicznymi.
Ile kto jej ma?
Najczęściej za optymalną wartość uznaje się 20—25% masy ciała u kobiet i 15—20%
masy ciała u mężczyzn. Wyższe wartości klasyfikowane są jako otyłość. Tkanka
tłuszczowa składa się z komórek tłuszczowych adipocytów (łac. lipocytus) i
macierzy łącznotkankowej zawierającej nerwy, naczynia i komórki układu immunologicznego.
Tkanka tłuszczowa jest bogato unerwiona przez układ nerwowy współczulny. Głównym
sygnałem lipolizy jest noradrenalina uwalniana z zakończeń nerwowych
Kolory sadełka
Tkanka tłuszczowa w ludzkim organizmie występuje jako:
1. Tkanka tłuszczowa biała: jest największym magazyn energii w organizmie gromadzonej
w formie trójglicerydów, wypełnia przestrzeń pomiędzy narządami i organami,
pomagając w utrzymaniu stałej lokalizacji organów wewnętrznych, ma właściwości
izolacyjne, ułatwiając termoregulację organizmu w chłodnym klimacie.
2. Tkanka tłuszczowa brunatna: przez aktywne generowanie energii cieplnej pełni
funkcję ochronną ważnych wyeksponowanych na utratę energii cieplnej organów
i tkanek. Przede wszystkim u małych dzieci z powodu nierozwiniętej umiejętności
termoregulacji oraz w mniejszym stopniu u młodzieży i osób dorosłych narażonych
na ekspozycję na niską temperaturę.
3. Tkanka tłuszczowa różowa: bierze udział w wytwarzaniu mleka u kobiet w okresie
ciąży i laktacji.
Biały tłuszcz - niewinność bywa groźna
Chociaż biały kolor kojarzony jest z niewinnością, dobrem i czystością, to
kompletnie nie ma on zastosowania dla naszego organizmu . Bo nadmiar białego
tłuszczu to tykająca bomba zegarowa m.in. produkcja adiponektyny ulega zdecydowanemu
spowolnieniu co zwiększa podatność na choroby metaboliczne, cukrzycę typu 2,
stany zapalne w organizmie. Nadmiar białej tkanki tłuszczowej powoduje wzrost
cytokin prozapalnych, zaburzenia, hormonalne, choroby układu krążenia a nawet
nowotwory. Niby wszyscy to wiedzą, ale.
Pozory mylą
Brunatny kolor nie kojarzy nam się pozytywnie. Bardziej określamy to jako kolor
brudny i nie budzi pozytywnych skojarzeń bynajmniej estetycznych. Ale jak to
w życiu bywa pozory czasem mylą. Tkanka tłuszczowa brunatna jest określana
jako ta “dobra”. Jej kolor jest wynikiem nagromadzenia się znacznej liczby
mitochondriów. Mamy jej najwięcej po urodzeniu i niestety jej ilość maleje
z wiekiem. Niestety jej poziom również spada wraz ze wzrostem masy ciała dlatego
otyłe osoby mają jej najmniej.
Brunatna aktywność
Tkanka tłuszczowa brunatna ma służyć wytwarzaniu energii, jej zadaniem jest
spalanie białego tłuszczu i przemianę w energię. Co ma kluczowe znaczenie w
okresie zimy, aby było nam ciepło. Jak wspomniano jej barwa jest zależna od
nagromadzonych mitochondriów czyli elektrowni komórkowych. Mitochondria pracują
bez przerwy, aby przekształcać biały tłuszcz w energię cieplną, tyle, że u
osób z nadwagą, małą ilością ruchu ta aktywność jest zdecydowanie mniejsza.
Wpływ na jej zmniejszoną aktywność ma również zanieczyszczenie powietrza, toksyny
nas zewsząd otaczające, zaburzenia pracy tarczycy, wysoki poziom glikokortykoidów,
dieta wysoko przetworzona czy alkohol i inne używki.
Jak tę aktywność zwiększyć?
Właściwie przepis jest prosty, wystarczy wesprzeć nasz organizm odpowiednimi
kwasami, dodać szczyptę ruchu i doprawić dobrą dietą.
GLA na walkę ze złym tłuszczem
Kwas GLA należy do NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). To organiczny
związek chemiczny z grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Jest prekursorem prostaglandyny
PGE1 – hormonalnie czynnej pochodnej kwasu arachidonowego, obdarzonej licznymi
funkcjami biologicznymi.
Powstawanie GLA jest nie tylko uzależnione od enzymów delta-5 i delta-6 desaturaza,
ale również ma na niego poziom cynku, witamin B3, B6, C i E oraz magnezu. Dlatego
ważne jest odpowiedni poziom witamin i minerałów w diecie.
Ogórecznik- naturalny aktywator
Olej z ogórecznika zawiera zawiera ok. 30-40% kwasu linolowego, 18-25% kwasu
linolenowego (gamma) i ok. 15-20% kwasu oleinowego. Naukowcy dowiedli, że kwas
GLA jest najsilniej działającym kwasem tłuszczowym omega 6. Kwas GLA pobudza
brunatną tkankę tłuszczową i zwiększa tempo przemian metabolicznych. Kwas GLA
ponadto działa przeciwzapalnie co w szczególności ma znaczenie przy chorobach
reumatycznych. Można śmiało stwierdzić, że przyjmowanie kwasów GLA to 2w1 -
bezpieczne chudnięcie i lepsze zdrowie.
Kluczowa regularność
Regularne przyjmowanie oleju z ogórecznika wykazuje działanie przeciwzakrzepowe,
pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu LDL i poprawić przepływ krwi. Ma również
działanie przeciwalergiczne i immunostymulujące.
GLA na pomoc skórze
Kwas GLA polecany jest szczególnie w terapii chorób skóry w tym AZS, łuszczycy
czy trądziku. Wzmacnia on barierę ochronną skóry, poprawia jej nawodnienie
i profil lipidowy oraz ogranicza stany zapalne.
Wskazana ostrożność
Oleju z ogórecznika nie przyjmujemy na czczo jak również nie przesadzajmy z
jednorazową dawką, bo może wywołać dolegliwości gastryczne tj. biegunka czy
nadmierna produkcja gazów.. Lepiej częściej i mniej. Natomiast ze względu na
właściwości rozrzedzające i zwiększające przepływ krwi szczególną ostrożność
powinny zachować osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe lub i które
mają problem z krzepnięciem krwi. Niewskazany jest kobietom ciężarnym i karmiącym.
Olej z ogórecznika w kapsułkach
Morskie opowieści
Glony są popularnym produktem spożywczym wielu nadmorskich rejonów na świecie.
Od czasów prehistorycznych są one częścią kuchni chińskiej, kuchni japońskiej
i kuchni koreańskiej. Są one także tradycyjnym składnikiem wielu kuchni zachodnich
– Islandii, zachodniej Norwegii, atlantyckiego wybrzeża Francji i niektórych
części Wielkiej Brytanii. Są także uprawiane w Nowej Szkocji, Nowej Fundlandii
i w niektórych częściach USA. Maorysi z Nowej Zelandii tradycyjnie wykorzystują
w kuchni kilka gatunków czerwonych i zielonych glonów. W Malezji i Indonezji
są spożywane świeże glony.
Brzydal z głębin
Glony zniechęcają wyglądem. Ich estetyka raczej nie rozbudza apetytu. Jednak
piękno w ich istocie tworzą niewidoczne dla nas gołym okiem składniki odżywcze,
za to widać je po nas, po ich spożywaniu. Oczywiście na plus.
Glonowa skarbnica
Od dawna w Polskiej fitoterapii i ziołolecznictwie wykorzystywany jest morszczyn.
Zawiera on znaczne ilości związków jodu oraz polisacharydy. Stosowany jest
w terapii wielu chorób: gruźlicy również gruźlicy kości, chorób wenerycznych,
chorób skóry, chorób uczuleniowych, otyłości, nadciśnienia, chorób związanych
z nadmierną krzepliwością krwi.
Co go wyróżnia?
Surowcem leczniczym jest plecha morszczynu wysuszona w temperaturze 60 °C.
Morszczyn wchodzi w skład kelp, czyli mieszaniny plech makroskopowych brunatnic.
Należą do nich m.in.: listownica japońska (Laminaria japonica), listownica
palczasta (Laminaria digitata), wielkomorszcz gruszkonośny (Macrocystis pyrifera).
Morszczyn zawiera związki jodu w ilości 0,04-3,5% jest to zależnie od miejsca
pochodzenia (najwyższa zawartość jodu w surowcu z Atlantyku). Morszczyn zawiera
także kwas alginowy – do 19%, fukoidyna – do 7%, laminaryna ok. 2%, mannitol
– do 10%. Morszczyn zawiera także brom i arsen, sporo wapnia. Wapń występuje
w postaci soli wapniowej kwasu alginowego, węglanu, fosforanu i chlorku. Aktywne
są również zawarte w nim związki barwnikowe takie jak chlorofil, wiolaksantyna,
fukoksantyna i zeaksantyna. Chromatofory morszczynu zawierają chlorofil a i
c oraz beta-karoten. Morszyn zawiera także łatwo-przyswajalne białko, witaminy
z grupy B i C oraz sole mineralne.
Jodu niedostatek
Jak wspomniano morszczyn to bogactwo jodu. Zatem słów kilka na temat jodu.
Niedobór jodu jest światowym problemem zdrowia publicznego ze względu na
zasięg i skutki: dotyczy ok. 2 bilionów ludzi. Jest przyczyną wola i niedoczynności
tarczycy u dzieci zwiększa śmiertelność okołoporodową oraz powoduje zaburzenia
rozwoju umysłowego i somatycznego. Wiele badań wskazuje również, że dzieci
z niedoborem jodu mają gorsze wyniki w nauce, ich rozwój intelektualny jest
na niższym poziomie, niż u dzieci z prawidłowym poziomem jodu.
Jakby tego było mało
Skutki niedoboru jodu mogą potęgować obecne w niektórych roślinach i zanieczyszczeniach
przemysłowych goitrogeny. Na przykład, właściwości kompetycyjnego hamowania
wychwytu jodu ma goitryna zawarta w kapuście, brokułach i kalafiorach, tiocyjanki
powstające w toku metabolizmu cyjanków obecnych w siemieniu lnianym, manioku
i batatach oraz nadchloran potasu – produkt przemysłowy, będący komponentą
paliwa rakietowego, fajerwerków i folii bąbelkowej. Efekt wolotwórczy i sprzyjający
rozwojowi niedoczynności tarczycy mogą mieć również niedobory pokarmowe: deficyt
żelaza, selenu oraz witaminy A. (Postępy Nauk Medycznych t. XXVIII, nr 12,
2015 Małgorzata Gietka-Czernel). Nie oznacza to jednak, że należy rezygnować
z jedzenia warzyw jednak warto wiedzieć, co może wpływać na zmniejszenie poziomu
jodu.
Dlaczego w soli jod?
Ze względu na niedobory jodu wśród populacji wiele krajów w tym i Polska wzbogaca
sól w jod. Wzbogacanie soli kuchennej w jodek potasu prowadzą takie kraje,
jak: USA, Kanada i wiele państw Europy Zachodniej. Efektywny program profilaktyki
jodowej został wprowadzony w Finlandii i polega zarówno na jodowaniu soli kuchennej
(25 mg jodku potasu/kg soli), jak i paszy dla zwierząt hodowlanych.
Przy założeniu, że dzienne spożycie soli wynosi ok. 10 g, a w trakcie
procesu technologicznego i obróbki termicznej dochodzi do utraty ok. 40% jodu,
należy dodawać 20-40 mg jodu na kg soli, aby zapewnić dzienne spożycie jodu
na poziomie 150 µg.
Ostrożności nigdy za wiele
Nadmiar soli w organizmie jest dla nas niekorzystny ze względu na wysoką zawartość
sodu, która prowadzi do obniżenia potasu. Dlatego nie jest ona polecana osobom
z chorobami sercowo-naczyniowymi, nerek czy chorobami stawów. Sól jest nam
oczywiście niezbędna, ale nie w nadmiarze i z niższą zawartością sodu.
Nasz
kontynent
Europa, której terytorium w dużym stopniu pokrywał lodowiec, należy do kontynentów
umiarkowanego i lekkiego niedoboru jodu, ale jednocześnie największy odsetek
jej mieszkańców spośród wszystkich kontynentów jest nim dotkniętych: 52%
ogólnej populacji i 52,4% dzieci w wieku szkolnym. Dla porównania szacuje
się, że w Afryce niedobór jodu dotyczy 41,5% ogólnej populacji, w południowej
Azji – 30%, w Ameryce Północnej i Południowej – 11%. Według oceny Światowej
Organizacji Zdrowia (World Health Organization – WHO) z 2007 r. (Postępy
Nauk Medycznych t. XXVIII, nr 12, 2015 Małgorzata Gietka-Czernel)
Jak to u nas jest?
Polska jest tym krajem europejskim, który historycznie należał do obszarów
łagodnego i umiarkowanego niedoboru jodu, a na terenie endemii karpackiej przed
II wojną światową występowały przypadki kretynizmu. Profilaktykę jodową wprowadzono
po raz pierwszy w 1935 r. Była przerywana dwukrotnie: w okresie II wojny światowej
i po 1981 r. (Postępy Nauk Medycznych t. XXVIII, nr 12, 2015, Małgorzata Gietka-Czernel)
Być
glonojadem
Morszczyn pobudza czynności tarczycy, zwiększa przemianę materii, reguluje
wypróżnienia, działa regenerująco i wzmacniająco. Morszczyn polecany jest
również w chorobie wrzodowej, miażdżycy i stanach zapalnych układu oddechowego.
Morszczyn rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie. Ma działanie żółciopędne,
moczopędne.
Gdy wszystko zamknięte - Ty stwórz własny morski kurort i chudnij
Morszczyn powinien być wykorzystywany do walki z otyłością, bo niedobór jodu
może przyczyniać się do tycia (wiele badań wskazuje zależność między niskim
poziomem jodu a otyłością). Dlatego morszczyn wskazany jest podczas kuracji
odchudzających bo usuwa wodę z organizmu, pozostałą po tkance tłuszczowej,
w której z kolei zalega zbędny chlorek sodu, odpowiedzialny za obrzęki i
nadciśnienie. Jak wcześniej wspomniano morszczyn zwiększa przemianę materii
czyli utlenianie tłuszczów i cukrowców.
Komu glon nie jest wskazany?
Stosowanie morszczynu pęcherzykowatego nie jest zalecane w przypadku nadczynności
tarczycy i choroby Gravesa-Basedowa. Aby nie doprowadzić do przedawkowania
jodu i nadczynności tarczycy, należy uwzględnić obecność innych źródeł pierwiastka
w diecie. Przyjmowanie suplementu przez kobiety ciężarne i karmiące wymaga
konsultacji lekarskiej.
Morszczyn - kelp w kaps.
Wędrówki pęcherzyków i inne wieści ważnej treści
CBD - nowe doniesienia
Wirus nie odpuszcza, naukowcy w dalszym ciągu poszukują sposobu na walkę z
jego skutkami.
W konopiach zawartych jest wiele związków, które wzmacniają
system odpornościowy, jak również zmniejszają odpowiedź immunologiczną co
ma kluczowe znaczenie w
przypadku chorób z autoagresji (autoimmunologicznych), to już wiemy od dawna.
Naukowcy z Dental College of Georgia i Medical College of Georgia, na łamach
„Journal of Cellular and Molecular Medicine” donoszą, że w walce z groźnymi
skutkami infekcji koronawirusem może pomagać kannabidiol, znany też jako CBD.
W badaniach na myszach naukowcy wywołali w płucach zwierząt podobne, niszczące
reakcje, jakie powoduje COVID-19. CBD znormalizowało odpowiedź immunologiczną,
poziom apeliny, poprawiło natlenienie, ograniczyło opuchliznę i bliznowacenie
tkanki.
SARS-CoV-2 wydaje się zaburzać te wzajemne oddziaływania, ponieważ przejmuje
receptory ACE2. To może z kolei prowadzić do spadku stężenia chroniącej tkanki
apeliny. Badacze podejrzewają więc, że CBD wpływa na poziom apeliny i w ten
sposób chroni organizm.
Niedawno naukowcy odkryli, że CBD ogranicza zapalenia, poprawia natlenienie
i zmniejsza uszkodzenia płuc u zwierząt z odpowiednikiem występującej u ludzi
choroby – ARDS (zespół ostrej niewydolności oddechowej). W najnowszych badaniach
wskazują, że CBD podnosi poziom białka o nazwie apelina. Badacze odkryli, że
stężenie tego białka gwałtownie spada zarówno przy ARDS, jak i przy infekcji
COVID-19.
Białko to produkowane jest w różnych narządach i tkankach, w tym w sercu,
płucach, mózgu, tkance tłuszczowej i we krwi. Reguluje m.in. ciśnienie krwi
i stany zapalne. Apelina oddziałuje także z receptorami ACE2, przez które koronawirus
wnika do komórek.
Zauważono również, iż CBD zmniejszyło również zwłóknienie płuc - stan,
w którym tkanka płucna ulega uszkodzeniu i bliznowaceniu, pogrubiając tkankę
płucną i utrudniając oddychanie.
Wędrówki pęcherzyków
Sceptycyzm uzasadniony
Wielu z nas zażywając witaminę C zastanawia się ile jej właściwie dociera i
czy w ogóle dociera do komórek organizmu?
Witamina C w postaci kwasu askorbinowego lub askorbinianów rozpuszcza się w
wodzie i jest przyswajana w dosyć małym procencie (od 7% do 15%). Nigdy nie
jest tak, że spożyta przez nas witamina C jest w pełni wchłaniana przez nasz
organizm.
Droga z przeszkodami
Problem również polega na tym, że aby skutecznie zwalczyć stan zapalny trzeba
zażyć sporo witaminy C. Mówi się, że nasycony organizm witaminą C jest dopiero
wtedy kiedy występuje biegunka. Ale tak nie jest. Takie nazwijmy to ”nasycenie”
w postaci biegunki wcale nie jest dla naszego organizmu korzystne a w szczególności
dla jelit.
Zdolność przenikania
Witamina C największą skuteczność odnosi kiedy dociera do komórek. Dlatego
naukowcy opracowali technologię liposomacji, która umożliwia dotarcie witaminy
C bezpośrednio do komórek organizmu, tym samym pozwalając na wykorzystanie
w pełni właściwości witaminy C czyli osiągnięcie poziomu wchłanialności na
poziomie 90%. Liposomacja ma na celu precyzyjne dostarczenie substancji leczniczych
do tkanek bez negatywnego wpływu np. na układ pokarmowy..
Malutkie pęcherzyki o wielkiej zdolności
Liposomy – struktury powstające z fosfolipidów. Mają postać pęcherzyków (o
wielkości około 0,4-10 μm) wypełnionych wodą (lub wodnym roztworem), a otoczonych
podwójną warstwą lipidową o grubości ok. 5 nm. Otoczka liposomów jest zbudowana
analogicznie do błon komórkowych. Liposomy występują w organizmach żywych,
np. we krwi oraz są produkowane przemysłowo.
Technologia zdrowia - w kilku słowach
Fosfolipidy znajdując się w roztworze wodnym formują mikro pęcherzyki, które
nazwano liposomami. W liposomach umieszczane są roztwory, zawiesiny wodne różnych
substancji. Dzięki temu liposomy stają się swoistym nośnikiem m. in. witamin
czy leków. Otoczka liposomu złożona jest z warstw błony biologicznej identyczna
z błoną otaczającą żywą komórkę stając się tym samym nośnikiem substancji w
niej zawartej. Jest odporna na proces trawienia. Dzięki temu uwalnia się dopiero
w tkance.
Rola fosfolipidów
Fosfolipidy są budulcem błon komórkowych to związki chemiczne należące do grupy
lipidów. Zbudowane są m.in. z cząsteczki kwasu fosforowego oraz cząsteczek
kwasów tłuszczowych. Fosfolipidy zapewniają prawidłową przemianę wewnątrz komórki
i chronią jej wewnętrzne części.
Gdy podrażniony przełyk
Witamina C w formie liposomalnej jest bezpieczna dla przełyku. Zwykły kwas
L-askorbinowy może podrażniać śluzówkę żołądka u osób z nadwrażliwością.
Wątrobie na pomoc
Komórki wątroby składają się w dużej ilości z fosfolipidów. Dlatego suplementy
z fosfolipidami wskazane są dla osób z chorobami wątroby, osób z kamicą żółciową
czy też z chorobami dróg żółciowych. Fosfolipidy biorą udział w rozpuszczaniu
cholesterolu przez żółć i dzięki temu zmniejsza jego odkładanie w naczyniach
krwionośnych. Dlatego wykorzystuje się je w leczeniu chorób miażdżycy i po
zawale serca.
Bezpieczna podróż
Liposomalna witamina C pojawiła się po raz pierwszy w 2004 roku. Technologia
liposomacji jest wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Jak już wspomniano liposomy odporne są na działanie soków trawiennych można
określić to jako prześlizgiwanie się ich przez żołądek wchłaniane są w jelicie
cienkim wprost do układu chłonnego i krwiobiegu. Wraz z krwią są one przenoszone
do komórek. Wchłanianie liposomalnej witaminy C jest porównywalne z dożylnymi
wlewami.
Witamina C liposomalna Your Zooki
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica
płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE
produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl "Żyj naturalnie" Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch. "Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata: Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 73 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 39 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|