Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 387

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

☀️Lady Zgaga daje show

Duży brzuch. Duży problem.
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

NAC N-ACETYLO-L-CYSTEINA

Brzmi tylko enigmatycznie
Choć poniższa nazwa może wydawać się skomplikowana to w rzeczywistości jest prosto i zwyczajnie nam potrzebna.
NAC to to nazwa aminokwasu endogennego. Inne nazwy to N-acetylocysteina Acetyl cysteine, acetylocysteina, L-cysteina HCl, cysteine hydrochloride.
Historyczne zastosowania
W latach 60 -tych ubiegłego wieku NAC wykorzystywany był do leczenia zatruć wywołanych przedawkowaniem paracetamolem, alkoholem ale także ze względu na jego właściwości mukolityczne w leczeniu chorób układu oddechowego czy nawet uzależnień.
Pełny oddech i odporność
NAC ma wspomniane właściwości mukolityczne, jednak na ogromną uwagę zasługuje fakt, że ponad 200 badań naukowych potwierdziło, że NAC zwiększa odporność organizmu, a tym samym przeciwdziała infekcjom wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym. Oprócz tego NAC wykazuje działanie antyapoptotyczne i antykancerogenne oraz ma wpływ na metabolizm fosfolipidów błon komórkowych czy uwalnianie cytokin prozapalnych i aktywność proteaz.
Jak wykorzystać te właściwości?
NAC poprzez swoje właściwości zalecane w chorobach autoimmunologicznych, chorobach o podłożu zapalnym, gdzie występuje wysoki wskaźnik CRP tj. choroby reumatyczne, choroby nowotworowe. Również zaczęto stosować ją w leczeniu zaburzeń płodności u kobiet jak również w chorobach neurodegeneracyjny jak np. choroba Alzheimera.
Zostań producentem glutationu
Dostarczając do organizmu NAC jest niemal całkowicie metabolizowany w wątrobie do cysteiny, a dalej do glicyny i glutationu.
Suplementacja NAC jest jedną z najlepszych strategii zwiększania dostępności glutationu w organizmie.
To może wybrać cysteinę?
Ze względu na to, że po wchłonięciu NAC jest metabolizowana do cysteiny. Ktoś mógłby stwierdzić, że po co, zażywać NAC może sama cysteina wystarczy? Otóż nie. Cysteina jest związkiem zbyt nietrwałym, żeby zastosować ją w postaci suplementu.
O glutationie słów kilka
Jeśli mówimy o podstawowym działaniu NAC służącemu zwiększeniu glutationu w organizmie, należy wspomnieć o jego zadaniach. Glutation jest potoczną nazwą dwusiarczku glutationu, określanego skrótem GSH. “SH” oznacza kluczową aktywną grupę sulfhydrylową. Glutation jest peptydem, czyli bardzo małym białkiem naturalnie występującym w organizmie, w poszczególnych komórkach którego jest wytwarzany z trzech substratów- aminokwasów : glicyny, glutaminianu i cysteiny.
Co się z nami dzieje kiedy panuje niedostatek
Bez odpowiedniej ilości cysteiny komórki nie są w stanie produkować dostatecznej ilości glutationu i organizm cierpi, aż z trzech stron: komórkowa oksydacja przyczynia się do starzenia, kumulują się toksyny powodując kolejne uszkodzenia. Niedostatecznie działający układ immunologiczny czyni nas podatnymi na choroby.
Specyfika zależności
Glutation jest najsilniejszym antyoksydantem naturalnie występującym w naszym organizmie. Mało kto wie, że efektywność działania innych antyoksydantów takich jak witaminy C i E zależy od glutationu. Witaminy te działają synergistycznie z GSH wspomagają wzajemnie swoją efektywność.
Popularność w leczeniu zasłużona
Niski poziom glutationu jest czynnikiem rozwoju chorób zakaźnych i autoimmunologicznych. W niektórych chorobach autoimmunologicznych jak reumatoidalne zapalnie stawów i toczeń rumieniowaty zaobserwowano niewydolność limfocytów T. Holenderscy reumatolodzy wykazali, że podniesienie poziomu GSH powoduje obniżenie odpowiedzi zapalnej.
Urazy i oparzenia
Zarówno zabiegi chirurgiczne, urazy czy oparzenia wywołują szereg złożonych procesów w naszym organizmie biochemicznych, anatomicznych, fizjologicznych i immunologicznych. Glutation pobudza procesy gojenia, minimalizuje uszkodzenia. Działa on zarówno jako antyoksydant jak i stymulator układu immunologicznego.
Choroby skórne
Glutation odgrywa kluczową rolę w detoksykacji i zapobieganiu uszkodzeń skórnych popromiennych. Badacze zaobserwowali, że osoby, które chorują m. in. na łuszczycę, egzemę, AZS, zapalenia naczyń, trądzik, łojotokowe zapalenie skóry, toczeń, cechuje niski poziom GSH. Badacze powiązali choroby z wysokim poziomem wolnych rodników.
Dla aktywnych i trenujących
Uprawiając regularnie aktywność fizyczną potrzebujemy więcej antyoksydantów szczególnie GSH. Większość z nas uprawia aktywność w warunkach zanieczyszczonych. biegamy i jeździmy na rowerze w mieście, przy drogach. Podczas wysiłku zużywamy więcej tlenu niż zwykle, intensyfikują się procesy metaboliczne. w rezultacie wytwarzane są wolne rodniki które krążą w organizmie. Biegacz czy rowerzysta w miejskiej aglomeracji wdycha 10 razy więcej. Badacze doszli do wniosku, że glutation pomaga skrócić czas regeneracji po wysiłku, zmniejszyć zmęczenie i obolałość, poprawić formę. GSH również “przełącza” metabolizm z syntezy tłuszczu na rozwój mięśni. Zatem pozwala osiągnąć lepsze efekty modelowania sylwetki.
Dla nie zmęczonych tematem
W świetle panującej pandemii naukowcy nieustannie prowadzą badania i poszukują metod zapobiegania i leczenia COVID-19.
W jednym z wykładów pulmonolog dr Roger Seheult wskazał, że NAC może być również przydatna w walce z COVID-19,. Podnosząc poziom glutationu, NAC pomaga zwalczać stres oksydacyjny, który jest główną przyczyną rozwoju burzy cytokin związanej z COVID-19.
Niedawno opublikowany przegląd literatury powiązał niedobór glutationu z ciężkością przebiegu COVID-19, co doprowadziło autora do wniosku, że NAC może być przydatna zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu COVID-19. N-acetylocysteina zapobiega również nieprawidłowemu krzepnięciu krwi czasem obserwowanemu w przebiegu COVID-19 i pomaga rozluźnić gęsty śluz w płucach.

NAC 90 kaps.
N-acetylo-L-cysteina  NAC

yango suplementy diety

uribalans D-mannoza bakterie kwasu mlekowego FOS

Mimo, że pandemia wymusiła wnas ograniczenie w podróżach, dokonywaniu zakupów w sklepach stacjonarnych nie oznacza to, że zapadamy mniej na różne infekcje. Właściwie zwiększony siedzący tryb życia i praca z mniejszą ruchliwością może przyczyniać się właśnie do zwiększenia infekcji? Jakich? M. in. zapalenie pęcherza moczowego, które nieleczone wraca do nas niczym bumerang.
Popularne i lekceważone
Kto nie miał zapalenia pęcherza? Częsty problem zaczyna się już w wieku dziecięcym w szczególności u dziewczynek i ciągnie się latami. Czasami sobie przyśnie, ale jak się obudzi to spać nie daje a korzystanie z toalety przeradza w koszmar. Problem zapalenia pęcherza to nie jest sobie jakaś infekcja jak katarek. To naprawdę niebezpieczne dla naszego zdrowia. Witaminą C i moczeniem nóg w misce infekcji na zawsze nie wypędzimy. Popularna furagina też niestety nie do końca spełnia swoje zadanie w leczeniu zapalenia wywołanego bakterią E. coli.
Słów kilka o zapalnym problemie
Słyszę często: chyba przeziębiłam sobie pęcherz bo mi stopy zmarzły i brzuch boli.
Moi drodzy tu stopy nie zawiniły, więc nie ma co na nie zrzucać winy. Za ten stan rzeczy odpowiedzialne są obrzydliwe BAKTERIE, które lubią wędrować po naszym ciele i które jak nikogo kochają nas najbardziej na świecie rzec można do bólu. A to że zmarzliśmy (przeziębiliśmy się) to zwiększyło podatność naszego organizmu na infekcję jaką jest zapalenie pęcherza. Wspomniane już zwiększone spędzanie czasu na 4 literach (u osób, które pracują za kółkiem częściej zdarzają się infekcje) zmniejszona częstotliwość opróżniania pęcherza bo mniej pijemy (wszak upały minęły) i “trzymamy siusiu” do ostatniej chwili” to powoduje, że bakterie się namnażają.
90 % winy
Przyczyną zakażenia układu moczowego jest najczęściej (prawie w 90% przypadków) bakteria Escherichia coli (E. coli), nazywana potocznie pałeczką kałową, gdyż powszechnie występuje w jelicie grubym. Bakteria E.coli niestety potrafi narozrabiać w naszym organizmie i w konsekwencji prowadzi do ciężkich chorób nawet z przypadkami śmiertelnymi.
Bakteria Kocha gosposie
Bakterie E. coli najczęściej występują w żywności drobiowej. Większość z nas sądzi, że bakterii najwięcej występuje w łazience otóż okazuje się, że najwięcej gromadzi się w kuchni a dokładniej na blacie kuchennym gdzie kroimy mięso.
Co pęcherz ma z tym wspólnego?
Jak już bakteria u nas zamieszkała to jej się nudzi i w miejscu nie lubi siedzieć, więc wędruje sobie z odbytu do ujścia cewki moczowej, następnie do pęcherza w rzadszych przypadkach jeszcze wyżej, do jednej lub obu nerek. Bakteria przywierają do narządów układu moczowego, więc nie da się ich wypłukać sikaniem.
Zabij słodko bakterie na śmierć
D-Mannoza choć mało znana, to pośród urologów jest znanym i badanym od dawna specyfikiem w leczeniu zapalenia pęcherza moczowego wywołanego bakterią E. coli.
Jest to cukier występujący w małych ilościach w ludzkim ciele. W przyrodzie występuje w niewielkich ilościach w karobie, w niektórych orzechach i fasoli. Kiedy podaje się jej dużo, to nie jest metabolizowana w układzie pokarmowym, tylko w całości “udaje się” do nerek, a potem do pęcherza. To wspaniała opcja, która leczy nas z zapalenia pęcherza moczowego bez konieczności stosowania antybiotyków.
Dobrze się klei
D-mannoza przykleja się do lektyn E. coli, nawet lepiej niż lektyny E. coli przywierają do ludzkich komórek. Kiedy przyjmujemy dużą ilość d-mannozy to prawie w całości przenika ona do moczu przez nerki pokrywając każdą bakterię tak, (czyli taki płaszczyk, który powoduje, że nie mogę się one już przyczepić do ścianek pęcherza i dróg moczowych. Bakterie e.coli przyczepiają się do niego i wraz z moczem są wydalane (a nie zabijane jak to się dzieje w przypadku antybiotyków). Jednak istotna jest tutaj ilość przyjętej D-mannozy, w badaniach wykazano, że przyjmowana w ilości 1500 mg 2x dziennie przez 10 dni.
Ilość kleju jest ważna
Podkreślam D-mannoza bardzo łatwo przyczepia się również do bakterii, które już zagnieździły się w nabłonku pęcherza moczowego. Oczywiście należy zwrócić uwagę na ilość zawartej w preparatach D-mannozy, zbyt mała dawka nie będzie skuteczną. Pyszny owoc lubi się przyczepić
Żurawina to popularny owoc, chętnie zajadany w postaci suszonej czy pity jako sok. Sok czy owoce niewiele zdziałają, jednak ekstrakt z całych owoców żurawiny skórki i nasion, który posiada wyciąg w ilości 500 mg jest skuteczny w obniżaniu zakażenia i nawracania infekcji układu moczowego. Zawarte w żurawinie proantocyjanidyny przyczepiają się chętnie tylko do wolno pływających bakterii, proantocyjanidyny mają bardzo silne działanie przeciwutleniające Zawarte w żurawinie proantocyjanidy ograniczają kolonizację bakterii. Stąd ważne jest połączenie D-mannozy, która odklei bakterie i ekstraktu z żurawiny.
Spokojnie to nieszkodliwa słodycz
D-mannoza nie zakłóca poziomu cukru we krwi, nawet u diabetyków. Nie powoduje zaburzeń ani braku równowagi w normalnej mikroflorze organizmu. Jest bezpieczna nawet dla kobiet w ciąży i bardzo małych dzieci.
Po co przyjmować bakterie?
Bakterie kwasu mlekowego chronią waginę przed inwazją bakterii, aby nie docierały do pęcherza i nerek, dlatego ważne jest ich stosowanie.
Uribalans stanowi połączenie wysokiej dawki D-mannozy, wyciągu z żurawiny oraz zawiera bakterie kwasu mlekowego.
Dbaj o pęcherz cały rok
Ujmując najprościej pozwala na wyproszenie niechcianych bakterii z naszego organizmu i dba o florę bakteryjną układu moczowego, aby wstręciuchy nie mogły u nas ponownie zagościć. Warto profilaktycznie po uporaniu się z infekcją przeprowadzić kurację profilaktyczną w kolejnych miesiącach.

Aby w przyszłości zmniejszyć ryzyko infekcji układu moczowego, musimy dbać o poziom bakterii probiotycznych (czyli odpowiednia flora bakteryjna miejsc intymnych zmniejsza ryzyko “inwazji” i daje możliwość odparcia ataku patogenów”.

Uribalans - D-mannoza na infekcje układu moczowego
uribalans D-mannoza bakterie kwasu mlekowego FOS

pylek pszczeli baton daktylowy


Odżywczy pokarm dla małych bzyków
Pyłek jest istotnym pokarmem wielu organizmów, jest m.in. niezbędnym składnikiem w pokarmie pszczołowatych (Apidae). Jest dla nich kluczowym źródłem białek, tłuszczów, soli mineralnych, hormonów wzrostu i witamin, w szczególności D i E. Jedna tylko pszczela rodzina w ciągu roku zużywa do własnych celów ok. 30 kg pyłków.
Kulki mocy
Pyłek pszczeli to niewielkie kulki, które formowane są przez pszczoły, aby mogły one go przetransportować do uli. Określa się to mianem obnóży pyłkowych. Pszczółki same formują pyłek, dzięki swoim odnóżom, które wyposażone są w odpowiednie narzędzia.
Ciężka praca w służbie świata
Obnóża pyłkowe tworzone są przez pszczoły podczas lotu. Wówczas to pszczoła pocierając piętami trzeciej pary odnóży wpycha zebrany pyłek do prasy pyłkowej, a następnie odginając pięty na zewnątrz dokonuje sprasowania ziaren pyłku kwiatowego oraz wypchnięcia sprasowanego pyłku do koszyczków pyłkowych. Oczywiście pszczoły to higieniczne stworzonka i skrupulatnie dokonują oczyszczania odnóży (pszczoły.info).
Dużo tego
Pyłek kwiatowy ma niezwykle bogaty skład chemiczny, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków. Składa się on z pyłków kwitnących roślin zebranych przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzone. Pyłki lepione są w małe kuleczki, z których każda składa się z około 100 tysięcy ziaren pyłków różnych roślin (także tych leczniczych).
Badania laboratoryjne wykazały, że pyłek dysponuje szerokim spektrum 50 bioaktywnych składników, jest doskonałym źródłem witamin B1, B2, B6, C, G, H, P, E, kwasu foliowego, pantotenowego, nikotynowego itd., zawiera blisko 100 rodzajów enzymów oraz wiele niezbędnych minerałów – żelazo, miedź, siarka, sód, potas, wapń, magnez, mangan, cynk, chrom, nikiel, selen, kobalt i lit.
Co jeszcze
Znajdują się w nim cukry proste (fruktoza, glukoza), kwasy tłuszczowe, ponad 30 aminokwasów (ich zawartość w pyłku sięga nawet 12%!). Według obliczeń i porównań wynika, że 100g pyłku zawiera tyle aminokwasów, co ½ kg mięsa lub 7 jajek, czyli 2 czubate łyżki (30g) pyłku mogą pokryć zapotrzebowanie dzienne człowieka na niezbędne aminokwasy.
Nauka bywa okrutna
Testy na zwierzętach to okrucieństwo, ale doprowadziły do rozwoju medycyny a co za tym idzie również ratowania ludzkiego życia czy leczenia wielu chorób nie tylko ludzi i zwierząt także. Poniżej wyniki badań potwierdzające właściwości lecznicze pyłku wobec stosowania u zwierząt.
Badania na zwierzętach wykazały jednoznacznie odtruwające działanie pyłku kwiatowego. Szczury zatruwano rozpuszczalnikami organicznymi, takimi jak tetrachlorek węgla i trichloroetylen, powodującymi głębokie uszkodzenie komórek wątrobowych, etanolem i alkoholem allilowym, które wywołują stłuszczenie i marskość wątroby, a także lekami: paracetamolem i hydrokortyzonem. Pyłek kwiatowy obniżał poziom enzymów wątrobowych i bilirubiny w surowicy krwi tych zwierząt, nawet do wartości fizjologicznych, co świadczy o leczniczych właściwościach tego produktu w odniesieniu do tkanki wątrobowej. Podawany z kolei z substancjami toksycznymi, zabezpieczał komórki wątroby przed ich szkodliwym wpływem, co wskazuje na jego działanie ochronne. W procesach odtruwających ważną rolę odgrywają polifenole, głównie flawonoidy i fenolokwasy.
Pyłek - działanie przeciwzapalne
W badaniach na zwierzętach wykazano, że pyłek kwiatowy odznacza się działaniem przeciwzapalnym. Jego siłę działania przyrównuje się do takich leków przeciwzapalnych, jak naproksen czy indometacyna. Mechanizm działania polega na hamowaniu aktywności enzymów odpowiedzialnych za powstawanie mediatorów procesu zapalnego w tkankach. Zagęszczony wyciąg z pyłku kwiatowego w dawce 50 mg/kg masy ciała szczura, likwiduje w 75% obrzęk łap. (Postępy fitoterapii 3-4/2005).
Badania na ludziach
Jeśli ktoś stwierdzi, że zwierzęta nie służą miarodajnej ocenie działania pyłku, to przeprowadzono również wiele badań na ludziach.
Badania kliniczne potwierdziły u ludzi przyjmujących pyłek kwiatowy mniejszą zdolność płytek krwi do agregacji (zlepiania się). Wskazuje to na działanie przeciwmiażdżycowe, zabezpieczające przed niedokrwienną chorobą mięśnia sercowego i udarami mózgu. Przyjmuje się, że działanie hipolipemiczne pyłku kwiatowego związane jest głównie z NNKT oraz fosfolipidami i fitosterolami (Postępy fitoterapii 3-4/2005).
Nic się nie lepi
Pyłek kwiatowy stosowany u chorych z hiperlipidemią i miażdżycą obniżał od 20 do 30% poziom lipidów i cholesterolu, a także o około 30% zmniejszał zlepianie płytek krwi.
U chorych na stwardnienie miażdżycowe tętnic z zaawansowaną krótkowzrocznością i częściowym zanikiem nerwu wzrokowego, pod wpływem pyłku stwierdzono obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy krwi, a także polepszenie wzroku.
Nigdy nie jest za późno
Pyłek kwiatowy i uzyskiwane z niego wyciągi, zwłaszcza rozpuszczalne w tłuszczach, stosuje się z powodzeniem w stanach pozawałowych, a także w zaburzeniach krążenia obwodowego i nadciśnieniu tętniczym. Ponadto podawanie małych dawek tego produktu osobom w starszym wieku pozwala na zahamowanie zmian miażdżycowych naczyń mózgowych i poprawę krążenia mózgowego (Postępy fitoterapii 3-4/2005).
Apiterpia dla dużych i małych
Pyłek kwiatowy to bogaty odżywczy środek zarówno dla dzieci jak i dorosłych, szczególnie dla wyczerpanych chorobami, z anemią, niedożywionych. Dla niejadków, osłabionych. Pyłek wykazuje działanie nie tylko regenerujące, ale także wzmacnia żołądek - jest skuteczny w przypadku zakażeń jelit, które następują wskutek zmian zachodzących we florze bakteryjnej (zawiera naturalne antybiotyki podobne do penicyliny, które regulują układ trawienny). Wpływa również pozytywnie na układ nerwowy. Zwiększa liczbę czerwonych krwinek przez co wykorzystywany jest we wspomaganiu zapobiegania i hamowania wystąpienia niedokrwistości, szczególnie u małych dzieci. Polecany jest w przypadku objawów anoreksji. Zwiększa wytrzymałość fizyczną, jest pomocny w przypadku osłabienia, niedożywienia, braku apetytu, biegunki, zaparć, przeciążenia fizycznego i obciążenia umysłowego, osłabienia układu odpornościowego, skutecznie reguluje trawienie.
Męskie i prometejskie problemy
Pyłek pszczeli wpływa na cofanie się zmian zapalnych i przerostowych w gruczole krokowym, pobudza procesy metaboliczne i działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego. Cechują go również właściwości detoksykacyjne - zmniejsza lub całkowicie eliminuje szkodliwe oddziaływanie wielu czynników chemicznych. O czym wspomniano już wcześniej. Ma to szczególne znaczenie w przypadku wątroby - pyłek ochrania ją przed zatruciem substancjami toksycznymi, ułatwia jej odnowienie. Dlatego pyłek powinien być spożywany przez osoby nadużywające alkoholu czy zmagające się się z chorobą alkoholową.
Profilaktyka i regulacja
Wyciągi z pyłku zwiększają wydzielanie insuliny, dzięki czemu wspomagają obniżenie poziomu cukru we krwi. Spożywanie pyłku zaleca się w stanach zapalnych gardła, zwłaszcza w połączeniu z propolisem. Profilaktyczne przyjmowanie może zapobiegać przeziębieniom i grypie, a w przypadku zachorowania, skraca czas leczenia i łagodzi przebieg infekcji, wiadomo mocniejszy układ odpornościowy i silniejszy organizm lepiej radzi sobie z wirusami, bakteriami po prostu wszelakimi patogenami.
Opyl się batonem
Pyłek pszczeli nie każdemu “podchodzi”. Jest specyficzny w smaku. W czasach kiedy chronicznie cierpimy nawet siedząc w domu na brak czasu, szukamy szybkich, ale dobrych dla naszego zdrowia rozwiązań. Pyłek pszczeli możemy spożywać w postaci batonu uformowanego z pasty daktylowej i zmielonych ziaren słonecznika. Dostarczamy w ten sposób cenny pyłek jak również substancje odżywcze zawarte w daktylach czy ziarnach słonecznika.
Nie wszyscy niestety mogą
U osób, które są uczulone na pyłki roślinne, po jego spożyciu mogą wystąpić reakcje alergiczne. Może być to zaczerwienienie spojówek, pokrzywki, zaburzenia układu pokarmowego takie jak wzdęcia, bóle brzucha, nudności, zgaga oraz obrzęki.
Pierzga pszczela to też pyłek pszczeli.

Pyłek pszczeli w batonie daktylowym
pylek pszczeli baton daktylowy

Pyłek pszczeli solo 170g
pylek pszczeli

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny

U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
plyn dezynfekujacy

W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem

UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.

Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 78 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 41 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl 


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]