Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 390
Przy okazji zapraszam! Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Bilans rozpoczęty
Każdy kolejny rok to podsumowanie. Tego co udało się zrealizować lub nie. Najważniejsze
by każdy rok był rodzinny tak na 369.
Rodzina ma wiele funkcji to każdy wie tak samo jak wiele składników niezbędnych
nam do życia.
Do tej grupy należą właśnie rodzina kwasów 3-6-9. Znane nam już z wielu publikacji.
Ale pamięć bywa ulotną i warto przypomnieć.
Wędrówka krwi
Kwasy tłuszczowe przeciwdziałają chorobom układu sercowo-naczyniowego (miażdżycy,
nadciśnieniu tętniczemu, chorobie wieńcowej), gdyż sprzyjają utrzymaniu właściwych
proporcji cholesterolu we krwi (obniżają poziom złego cholesterolu LDL, a podwyższają
poziom dobrego HDL), czy pomagają zachować prawidłowe ciśnienie tętnicze. Chronią
też komórki wątroby oraz przeciwdziałają nowotworom. Zmniejszają też przepuszczalność
błon komórkowych, równoważą więc działanie NNKT, które tę przepuszczalność
zwiększają. Skoro określane są mianem NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
to znaczy, że są one nam do życia niezbędne.
Dla przypomnienia
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WKT) z rodziny omega-3 należą do tak zwanych
egzogennych kwasów tłuszczowych. Przy ich niedoborze organizm ludzki wykorzystuje
WKT z rodziny omega-6 (także zazwyczaj egzogenne), a gdy i te są niedostępne,
wówczas do fosfolipidów błon komórkowych są wbudowywane kwasy omega-9. Wzmożony
metabolizm wielu omega-9 informuje o niedoborze kwasów omega 3 i omega 6, co
wiąże się między innymi ze spadkiem syntezy aktywnych związków biologicznych
o potencjale przeciwzapalnym i neuroprotekcyjnym (prostanoidy, leukotrieny,
neuroprotektyny).
Z miłości do owoców
Owoce zdrowe są, jednak nadmiar fruktozy jest szkodliwy. Szczególnie szkodliwe
jest spożywanie fruktozy w nadmiarze przy niedoborze DHA, która skutkuje m.
in. wzrostem poziomu insuliny i glukozy, ograniczenie funkcji pamięciowych
i zdolności uczenia się, również wpływa negatywnie na wątrobę i przyczynia
się do wzrostu tkanki tłuszczowej.
Niedobory powszechne
Co się dziwić, że mamy niedobory żywieniowe nawet dzieciom proponujemy częściej
owoce niż bogaty w kwasy tłuszczowe posiłek. Jednak na usprawiedliwienie trzeba
stwierdzić: źródła kwasów tłuszczowych są w naszej diecie ograniczone. Przykładem
są kwasy takie jak EPA i DHA – kwasy te znajdują się wyłącznie w tłuszczu ryb
i zwierząt morskich, przy czym ryby z zimnych mórz północnych zawierają więcej
EPA, a żyjące w ciepłych morzach południowych – więcej DHA, oraz w otrzymywanym
z wątroby ryb dorszowatych tłuszczu – tranie czy w hodowlanych algach morskich.
Zagrożenie rtęcią
Łosoś to ryba powszechnie lubiana, niestety również droga, jak wiele ryb może
mieć w sobie nagromadzoną rtęć. Przekonał się o tym jeden z znanych wokalistów,
który postanowił zmienić swoją dietę mięsną na korzyść ryb. Tyle, że spożywając
w dużych ilościach ryby i owoce morza (2 razy dziennie) doprowadził organizm
do zatrucia rtęcią. Po co analogia? Warto sobie sięgnąć do historii dietetycznych
ludzkości i ryby zawsze stanowiły ważny element w diecie. Dzisiaj niestety
zanieczyszczenie środowiska sprawia, że trudno “zdrowe” ryby kupić. Zatem pozostaje
pytanie czy kwasy tłuszczowe” w kapsułce zatrute nie są? I to właśnie zależy
od producenta. Dlatego trzeba zwrócić uwagę na to skąd firma czerpie surowce
i czy posiada jakieś certyfikaty zapewniające bezpieczeństwo produktów.
Żylaki a niedobór kwasów
Dostarczając odpowiednich kwasów tłuszczowych w odpowiednich proporcjach zmniejszamy
tendencję do powstawania żylaków, które nie są tylko problemem estetycznym.
Jeśli mamy tendencję do ich powstawania to znaczy, że nasz układ krążenia
funkcjonuje źle. Nie zawsze stosowanie rutyny, kasztanowca daje efekty wymierne.
Rozrzedzamy krew, wpływamy na rozszerzenie naczyń krwionośnych, aby ułatwić
przepływ krwi. Trzeba zadbać o jakość krwi, wzmocnić naczynia krwionośne,
wpłynąć na ich elastyczność. Skoro nasza skóra jest unaczyniona to istotna
jest jej kondycja w przebiegu krążenia krwi. Skóra bogata w kwasy tłuszczowe
to skóra, która jest dla nas ważnym elementem chroniącym zarówno od niekorzystnych
czynników zewnętrznych, zakażeń, patogenów, pełni rolę termoregulacyjną,
wpływa na wchłanianie substancji czynnych m. in lipidów czy witamin w tym
witaminy D.
Bez drapania, swędzenia
Skóra odpowiednio nawilżona, natłuszczona to skóra lśniąca, błyszczące miękka
w dotyku. Czy może być tylko atutem młodzieniaszków. Otóż nie. Możemy to wydłużyć.
Proces powstawania zmarszczek u kobiet zdecydowanie przyspiesza niedobór kwasów
tłuszczowych. Śmiało można stwierdzić, że w dorosłym wieku podchodzimy szczególnie
mężczyźni do tematu lekko obojętnie i trudno nam uwierzyć w moc działania kwasów
na naszą skórę czy kości. Kwasy tłuszczowe są nam niezbędne po to by ograniczyć
ryzyko chorób układu krążenia, ale także alergii, stanów zapalnych, łuszczenia
się .
Na stawy kwasy
Temat chorych stawów i kości a dokładnie ich stanów zapalnych wraca niczym
bumerang, ale co się dziwić przecież one się nam zużywają. Wieloletnie dźwiganie,
noszenie, fizyczna praca, braki składników odżywczych powodują ich niszczenie,
ale nie tylko. Pojawiają się zwyrodnienia, które u wielu osób powodują nieznośny
ból, trudny do wyeliminowania. Na kondycję stawów i kości mają wpływ zakażenia
bakteryjne, wirusowe. Otóż zakażenia bakteryjne i wirusowe np. zapalenie ucha
niosą ze sobą szereg powikłań, które mają niekorzystny wpływ na kości czy stawy.
Powrót do epoki kamienia łupanego
Analizy antropologiczne wskazują, że dieta naszych przodków z epoki paleolitycznej
była zasobna w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Orientacyjnie stosunek omega-6/omega-3
(n-6/n-3) w diecie homo sapiens sprzed 10 tys. lat wynosił od 4:1 do 1:1. Należy
podkreślić, że epoka „kamienia łupanego” nie znała hodowli zwierząt i upraw
rolnych. Dzikie zwierzęta, na które polowali nasi przodkowie, oraz nasiona
roślin, które zbierali, zawierały wiele składników pokarmowych, do których,
po kilkudziesięciu tysiącach lat mógł przystosować się organizm ludzki (między
innymi za sprawą polimorfizmu cytochromu — P450). Stosunek n-6/n-3 w diecie
paleolitycznej był bliski ideału, a szacowana ilość błonnika i antyoksydantów
w tej diecie jest z dzisiejszej perspektywy niewyobrażalna: ilość witaminy
C wynosiła około 600 mg/d., zaś witaminy E i folianów było co najmniej 3 razy
więcej niż w dzisiejszych zaleceniach dietetycznych.
Łyk definicji - skąd te cyfry?
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czy jak już wspomniano NNKT. Składają się
z wiązań i cząsteczek, stąd oznaczone są odpowiednio cyframi. Mają od 18 do
22 cząsteczek węgla i więcej niż jedno podwójne wiązanie w łańcuchu, a w zależności
od położenia pierwszego z nich wyróżnia się dwie rodziny NNKT:
• omega-3 (n-3), posiadają pierwsze podwójne wiązanie przy trzecim od końca
łańcucha atomie węgla. Należy tu kwas α-linolenowy (ALA) stanowiący substrat
do produkcji pozostałych kwasów z rodziny omega-3,) czyli kwasu oktadekatetraenowego,
kwasu eikozatetraenowego, kwasu eikozapentaenowego (EPA), kwasu dokozapentaenowego,
kwasu dokozaheksaenowego (DHA);
• omega-6 (n-6), których pierwsze podwójne wiązanie położone jest przy szóstym
od końca atomie węgla w łańcuchu; należy tu kwas linolowy (LA) – substrat do
syntezy pozostałych kwasów omega-6 (powstających z LA na drodze przemian enzymatycznych
zachodzących w procesie metabolizmu, które są eikozanoidami (metabolitami)
LA: kwasu gamma-linolowego, kwasu dihomo-gamma-linolowego (DGLA), kwasu arachidonowego
(AA), kwasu adrenowego.
Odrębną grupę stanowią kwasy omega-9. Są to kwasy jednonienasycone, w których
wiązanie podwójne umiejscowione jest przy dziewiątym od końca atomie węgla
w łańcuchu. Przedstawicielami tej rodziny są: kwas oleinowy (ma 18 atomów węgla),
palmitooleinowy, erukowy i nerwonowy. Głównym źródłem tego kwasu w odróżnieniu
od pozostałych są oleje roślinne tj. z migdałów, orzechy, awokado czy siemię
lniane.
Omega 3-6-9 w kapsułkach
Święta to czas nie tylko spożywania tradycyjnych potraw, ale również cytrusów.
Chętnie sięgamy po pomarańcze i mandarynki. Zapach tych owoców wypełnia niemal
wszystkie domy.
Nie parz
Większość z nas parzy czyli polewa wrzącą wodę pomarańcze i mandarynki to błąd.
Tę czynność powinno wykonywać się końcu. Najpierw zaczynamy od od umycia
owoców (najlepiej z użyciem szczoteczki) odpowiednim bezpiecznym płynem do
tego przeznaczonym, który usuwa pestycydy, nawozy, bakterie.
Piękna skórka z bogactwem chemii
Owoce pomarańczy i mandarynek pokrywane są niebezpiecznymi dla naszego zdrowia
substancjami, które mają za zadanie zachować ich świeżość w trakcie transportu.
Większość z nas myje owoce tylko pod bieżącą wodą lub polewa je wrzątkiem
co powoduje, że toksyny nie zostają usunięte a ułatwia się parzeniem przenikaniu
toksycznych środków w głąb owoców. Często również zapominamy dokładnie umyć
ręce po kontakcie z “niebezpieczną “ skórką i przenosimy chemię do organizmu.
Bez zniechęcania
Oczywiście nie zamierzamy nikogo zniechęcać do spożywania cytrusów, ale trzeba
zachować ostrożność i nauczyć się odpowiednio usuwać środki, którymi pokrywane
są skórki owoców. Najlepiej jest spryskać owoce
naturalnym środkiem do tego
przeznaczonym, potem delikatnie wyszorować szczoteczką. Mandarynki i pomarańcze,
mają “pory” zagłębienia w skórce, które niestety wypełnione są różnymi środkami.
Potem spłukać i wtedy można polać je wrzątkiem. Nie zapominajmy również o właściwym
myciu i innych owoców i warzyw.
Owoce nie zawsze są zdrowe?
Pomarańcze i mandarynki to owoce egzotyczne czyli dla naszej populacji a w
szczególności zimą nie są wskazane. Skoro to owoce tropikalne to przeznaczone
dla populacji zamieszkującej tamte rejony. Czy to oznacza, że powinniśmy
z nich rezygnować? Czasami niestety tak. To wręcz paradoks kiedy u nas w
okresie jesienno-zimowym jest tych owoców pod dostatkiem to są one dla nas
mniej wskazane.
Brr zimno
Owoce cytrusowe mają za zadanie ochłodzić organizm, zatem w okresie letnim
bardziej się sprawdzają, kiedy jest nam gorąco, ale i zimą kiedy spożywamy
dużo rozgrzewających potraw i w ogóle jesteśmy “gorącymi” typami możemy bez
obaw zajadać pomarańcze czy mandarynki.
Kiedy przystopować?
Musimy wykazać wstrzemięźliwość kiedy jesteśmy przeziębieni, ktoś powie, że
na przeziębienie to trzeba spożywać produkty z witaminą C, ale w tym przypadku
najlepiej odstawić cytrusy bo nie mają takiej ilości witaminy C, aby mogła
ona nas “wyleczyć” z przeziębienia czy grypy lub choroby wirusowej. Jak już
wiemy cytrusy “ochładzają” organizm więc utrudniają nam walkę z chorobą.
Z rozwagą
Osoby z problemami trawiennymi, zgagą, zapaleniem jelit czy podrażnioną śluzówką
żołądka powinny ograniczać spożywanie owoców cytrusowych bo mogą one nasilać
dolegliwości. Niestety wiele osób nie łączy problemów trawiennych po spożyciu
surowych owoców z bólem brzucha wzdęciami czy zgagą.
W obronie
Owoce cytrusowe dostarczają nam m. in. kwasu foliowego i beta karotenu, potasu
oraz ważnych dla naszego trawienia pektyn, błonnika. Niewątpliwie poprawiają
samopoczucie bo ich aromat wprawia nas w lepszy nastrój wpływa na poprawę
apetytu, działa energetyzująco.
A może sok?
Pytanie czy lepiej jeść owoce czy pić sok. Odpowiedź brzmi lepiej zjadać owoce.
jeżeli już jednak wolimy sok (a nie w każdych warunkach możemy pozwolić sobie
na owoc) to wypijać sok z miąższem, dostarczy nam pekty i zapobiega “ nagłemu”
wzrostowi poziomu cukru we krwi. Co w konsekwencji powoduje u nas nadmierną
senność, pragnienie. Zawarty w owocach błonnik ułatwia trawienie i przesuwanie
się treści pokarmowej, wpływa korzystniej na naszą sylwetkę.
Naturalnie czyste owoce i warzywa - płyn do mycia
Przy okazji Świąt Bożego Narodzenia
życzymy wszystkim Wam Drodzy Czytelnicy
i Klienci po prostu zdrowia. Zarażajmy się tylko pozytywną energią, dobrym
nastrojem i uśmiechem .
Waga nie ma znaczenia w działaniu
Świat pokazuje nam jak wiele jeszcze o nim nie wiemy. Jeden
z najlżejszych metali choć powszechnie wykorzystywany we współczesnym świecie
technologii to niewielu z nas ma świadomość jakie korzyści niesie on
dla naszego zdrowia. Mowa tutaj o pierwiastku jakim jest lit.
Lekki transport
Czy wiedziałeś, że lit
transportuje witaminę B12 do mózgu, działa przeciwzapalnie
i przeciwświądowo. Polepsza działanie magnezu i niesteroidowych leków przeciwzapalnych.
Odgrywa ważną rolę w produkcji szpiku kostnego, ale również zapobiega chorobie
wieńcowej, wpływa korzystnie na układ krążenia.
Słów kilka o odkryciu
Jak wszytko o czym już wiemy wymagało odkrycia przez kogoś. Wszystko ma
swoje etapy i drogi, zatem zacznijmy od początku. Petalit został odkryty w
1800 roku przez brazylijskiego chemika i polityka José Bonifácio de Andrada
e Silva w kopalni na wyspie Utö. Jednak dopiero w 1817 roku Johann Arfvedson,
pracujący w laboratorium chemicznym Jönsa Jacoba Berzeliusa, odkrył obecność
nowego pierwiastka w czasie analizy rudy petalitu. Pierwiastek ten tworzył
związki podobne do związków sodu i potasu, chociaż jego węglan i wodorotlenek
były słabiej rozpuszczalne w wodzie i bardziej zasadowe. Berzelius nazwał ten
zasadowy nowy materiał lithion/lithina, od greckiego słowa λιθoς (transliterowany
jako lithos, co oznacza ‛skała’), aby upamiętnić jego odkrycie w minerale,
w przeciwieństwie do potasu, który został odkryty w popiele roślinnym i sodu,
który był znany jako obecny we krwi zwierząt. Nowy metal zawarty w materiale
skalnym nazwał lithium czyli lit.
Skąd się wziął?
Lit występuje w śladowych ilościach w wielu roślinach, planktonie i bezkręgowcach,
w stężeniu od 69 do 5760 części na miliard (ppb). Stężenie litu w organizmach
bezkręgowców jest nieco mniejsze, natomiast wszystkie tkanki i płyny ustrojowe
kręgowców zawierają jakąś ilość litu (w zakresie od 21 do 763 ppb). Organizmy
wodne dokonują bioakumulacji litu w większym stopniu niż lądowe. Nie wiadomo,
czy lit pełni rolę fizjologiczną w jakimkolwiek organizmie, ale badania żywieniowe
ssaków wskazują na jego duże znaczenie dla zdrowia.
Pewne zależności, które niestety się sprawdzają
Sugeruje się, że lit powinien być klasyfikowany jako niezbędny do życia
mikroelement z zalecaną dawką spożycia na poziomie 1 mg/dzień. Badania w Japonii
przeprowadzone w 2011 roku wskazują na to, że występujący w wodzie w naturalnych
stężeniach lit może zwiększać średnią długość życia ludzi. W innym badaniu
japońskim w 2009 roku wskazano na odwrotnie proporcjonalną zależność liczby
samobójstw i stężenia litu w wodzie pitnej w danym rejonie. Niestety tam gdzie
go brakowało populacja miała znacznie obniżony nastrój, skłonność do depresji.
Znasz go doskonale i nie wyobrażasz sobie bez niego dnia
O ile lit nie jest znany jako środek terapeutyczny, leczniczy i niewielu
z nas dotychczas o nim słyszało. To jego związki wykorzystywane są we współczesnej
technologii. Śladowe ilości litu są obecne we wszystkich organizmach to jego
różne związki ma przy sobie niemalże każdy z nas chociaż nie zdajemy sobie
z tego sprawy. Związki litu znajdują się w baterii naszych telefonów komórkowych
i innych urządzeń np. powerbank. Nie oznacza, to że trzymanie baterii przy
uchu jest dla nas korzystne i wyleczy z chorób, wręcz przeciwnie, ale winowajcą
lit nie jest.
Produkcja w górę
Od końca II wojny światowej produkcja litu znacząco wzrosła. Sole litu
są pozyskiwane z wód ze źródeł mineralnych, stawów solankowych i podziemnych
złóż solanek. Metal jest uzyskiwany przez elektrolizę mieszaniny stopionego
chlorku litu i chlorku potasu. W 1998 cena litu wynosiła około 95 $/kg. Lit
i jego związki mają wiele różnorakich zastosowań przemysłowych, w tym w produkcji
szkła i ceramiki żaroodpornej, wytrzymałych stopów używanych w lotnictwie,
ogniw litowych i akumulatorów litowo-jonowych. Te trzy zastosowania zużywają
ponad połowę światowej produkcji litu.
Lit w walce z trudnymi chorobami
Mimo rozwiniętej medycyny w dalszym ciągu niezwykle trudno jest wyleczyć choroby
o podłożu psychicznym. Depresja nadal zbiera żniwo i chorują na nią na świecie
ok. 350 mln osób a w Polsce ok 1,5 mln. osób. Stosowane leczenie farmakologiczne
niesie ze sobą wiele skutków ubocznych i często jest po prostu nieskuteczne.
Od dawien dawna...
W literaturze znajdziemy informacje że węglan litu stosowany
był w leczeniu manii i depresji. Powstaje pytanie czemu jest on mało popularny
w naszym kraju?
Nie wiemy. Ale przedstawimy jak działa lit na nas. Lit nasila przekaźnictwo
serotoninergiczne w hipokampie, przez zwiększenie uwalniania serotoniny. Nasila
też przekaźnictwo noradrenergiczne poprzez hamowanie cyklazy adenylowej. Hamuje
powstawanie trójfosforanu inozytolu i przekaźnictwo dopaminergiczne.
Brzmi to dość skomplikowanie natomiast z punktu widzenia biologicznego
właśnie, te elementy reakcji organizmu mają kluczowe znaczenie w przypadku
chorób o podłożu psychicznym, stresu czy nałogów.
Trauma
Wiele traumatycznych przeżyć powoduje, że “nie możemy się “podnieść”
wrócić do równowagi, tak samo jak silny stres u wielu z nas wywołuje zaburzenia
funkcjonowania
całego organizmu. Lit może być pomocny jest w leczeniu choć słuszniej nazwać
należy powrocie do równowagi.
ADHD
Choć niektórzy uważają, że ADHD to wymysł złego wychowania współczesnych
rodziców, to jest to silne zaburzenie koncentracji określane zespołem nadpobudliwości
psychoruchowej. Często już dzieciom proponowane są leki, które nie tylko uzależniają
ale znacząco wpływają na ich późniejszy rozwój. W wielu badaniach wykazano
właśnie, że lit również i tutaj spełnia swoją pozytywną rolę. Lit również wykorzystuje
się w leczeniu manii ale również w przypadku alkoholizmu czy narkomanii.
Cudowność nad cudownościami
Mówiąc o związkach litu i jego działaniu, trzeba oczywiście brać pod uwagę,
że w zależności od efektu terapeutycznego istotna jest dawka. Podczas suplementacji
należy zwiększyć ilość płynów. Lit nasila wydalanie sodu i wody przez nerki,
dlatego podczas leczenia należy przyjmować odpowiednią ilość sodu i wody, żeby
nie doszło do odwodnienia organizmu. Jeśli chorujemy trzeba skonsultować stosowanie
ze specjalistą.
Lit w formie organicznej tabletki
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica
płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl "Żyj naturalnie" Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch. "Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata: Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 78 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 41 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|