Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 394
Przy okazji zapraszam! Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Szalone nożyczki nie uciekły od fryzjera i nie będą nas ganiać po osiedlu, jednak
cięcie okazuje się być wskazane choć niewidoczne dla naszego oka.
Kocham gluten
Jakby prześledzić menu większości z nas to wszyscy zajadaliśmy się glutenem
i właściwie nikt nie zastanawiał się nad nim w kontekście wroga jak to ma miejsce
dzisiaj. Dzieciństwo bez pierogów z jagodami, gorącego chleba z masłem czy
zacierki. Niewyobrażalne. Gluten czy jak to u naszych południowych sąsiadów
lepik to mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w
ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten można powiedzieć
odpowiada za ciągliwość (ciasto się lepi). Jak to się właściwie dzieje, że
ciasto ma ciągliwą konsystencję?
Zadania lepiku
Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania
tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadając ciastu ciągliwą konsystencję.
Powoduje to uwięzienie pęcherzyków dwutlenku węgla powstającego w cieście,
gdy podlega ono fermentacji, co z kolei odpowiada za wzrost jego objętości
podczas „wyrastania”, a po wypieczeniu otrzymane pieczywo ma porowatą strukturę.
Powodowana przez gluten ciągliwość ma również znaczenie w przypadku ciast,
które nie podlegają fermentacji, ale są spulchniane za pomocą np. proszków
do pieczenia lub tak jak ciasta makaronowe, które nie są w ogóle spulchniane.
Gluten wróg publiczny
Produkty zawierające gluten stały się współcześnie winowajcą wielu chorób,
bez konkretnej diagnozy zaleca się rezygnację z glutenu jako przyczynę wszelakich
dolegliwości. W Polsce ten trend pojawił się stosunkowo niedawno. Jedno jest
pewne, że współcześnie jest za dużo pszenicy w naszej diecie.
Gluten jest dla
nich wrogiem
Choroby, które na podstawie diagnozy a nie wróżenia z fusów wymagają bezwzględnego
wyeliminowania glutenu to :
- Celiakia-choroba trzewna, choroba glutenozależna o charakterze autoimmunologicznym
o podłożu genetycznym występująca u 1% populacji, związana z wytwarzaniem przez
organizm przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi, powoduje uszkodzenie
kosmków jelitowych. (Działający toksycznie na organizm chorego gluten prowadzi
do zaniku kosmków jelita cienkiego, wypustek błony śluzowej, które zwiększają
powierzchnię jelita i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych).
- Choroba Dühringa (dermatitis herpetiformis) jest skórną manifestacją nietolerancji
glutenu. Nazywana jest wręcz skórną postacią celiakii i występuje często w
tych samych rodzinach, w których są chorzy na celiakię.
W celu postawienia prawidłowej diagnozy należy oznaczyć poziom przeciwciał
przeciwko endomysium mięśni gładkich (IgAEmA) – są one dodatnie u około 70%
pacjentów z chorobą Dühringa. Ponadto przeprowadza się biopsję zdrowej skóry
– najlepiej z pośladka. Badanie to uważane jest za niemal 100% swoiste w kierunku
choroby Dühringa.
-Alergia na gluten - w zależności od czasu wystąpienia reakcji uczuleniowej
wyróżniamy:
Natychmiastową – występującą w ciągu minut do godziny od spożycia pokarmu.
Późną – objawiającą się po kilku godzinach a czasem nawet po 1-2 dniach.
Objawami pierwszego typu reakcji alergennej m.in. są: wymiotami, biegunką,
wstrząsem anafilaktycznym, pokrzywką skórną, wodnistym katarem, skurczem oskrzeli,
zmianami skórnymi o typie atopowego zapalenia skóry.
Pewne zależności
Powyższe objawy mogą występować pojedynczo lub być kombinacją kilku. U dorosłych
alergia na gluten ujawnia się najczęściej pod postacią pokrzywki, obrzęku naczynioruchowego,
wstrząsu anafilaktycznego lub biegunki. Co istotne u osób dorosłych obserwuje
się postać alergii na gluten, która występuje jedynie po równoczesnym wysiłku
fizycznym.
Wrażliwość to nie choroba
Wiele osób jest wrażliwych na gluten. Często po spożyciu produktów zawierających
gluten obserwuje się: ból brzucha – w 68% przypadków, jak również wysypkę,
bóle głowy, zmęczenie, zaparcia, biegunki. Ograniczenie w diecie glutenu, zamiana
pszenicy na inne wartościowe zboża zawierające mniejszą ilość glutenu oraz
wsparcie ODPOWIEDNIMI ENZYMAMI (więcej poniżej) zmniejsza objawy wrażliwości.
Nie odstawiaj jeżeli nie musisz
Wiele osób eliminuje gluten z diety by schudnąć lub ulegając “modzie” gluten
free. Jednak eliminacja
z diety zbóż zawierających gluten może doprowadzić niedoborów żywieniowych. Eliminacja glutenu wpływa źle na mikroflorę jelit.
Gluten trawi się wolno stąd staje się pożywką dla bakterii jelitowych – na
takiej samej zasadzie jak błonnik.
W obronie glutenu
Gluten oprócz właściwości poprawiających strukturę i cechy ciasta ma dla nas
korzystne właściwości naszego organizmu. Zboża go zawierającę mają witaminy
i minerały oraz błonnik, niezbędne w naszej diecie. Ograniczenie glutenu w
diecie może również się wiązać z ryzykiem chorób serca, nadwagi czy cukrzycy.
Badania na osobach z celiakią wykazują, że w ciągu roku od diagnozy i przejścia
na dietę bezglutenową, większość z nich rozwija zespół metaboliczny (w tym
przypadku innego wyjścia nie ma).
Odstawiłem gluten i czuję się lepiej
Wiele osób po “odstawieniu” glutenu na początku twierdzi, że czuje się lepiej.
Natomiast w wielu przypadkach na poprawę samopoczucia ma wpływ to, że zaczęliśmy
jeść inaczej a dokładniej mniej pszenicy. Rezygnując z produktów zawierających
gluten włączyliśmy zdrowe kasze, więcej warzyw czy owoców. Uwaga u osób będących
na diecie bezglutenowej obserwuje się zwiększony poziom arsenu. Wynika to z
faktu, że zamiennikiem zboża staje się ryż, który obecnie ma podwyższony poziom
arsenu.
Wtórna nietolerancja glutenu
Po całym boom na życie bez glutenu zaczęto obserwować u wielu osób, które wróciły
do diety zawierającej gluten jego “nietolerancję”. Jedną
z przyczyn jest spadek ilości bakterii m.in. rodzaju Rothia mających zdolność
do trawienia glutenu.
Nie spożywając glutenu populacja tych bakterii zmniejsza się i ponownie wprowadzając
gluten do diety niestety nie jest on już odpowiednio trawiony co wywołuje objawy
chorobowe w postaci nietolerancji glutenu. Zatem rezygnując z glutenu powinniśmy
liczyć się z konsekwencjami zdrowotnymi oraz z tym, że będziemy musieli zrezygnować
z niego na całe życie.
Złudne uczulenie
W wielu przypadkach szkodzi nam tak naprawdę pszenica, która wiele lat temu
nie była tak drastycznie traktowana najogólniej mówiąc środkami chemicznymi.
Na wiele lat zapomniano o innych odmianach pszenicy. Należą do nich proso,
komosa ryżowa, amarantus, pszenica orkisz, pszenica samopsza, pszenica płaskurka.
Na szczęście wróciły do łask.
Objawy podobne a przyczyn wiele
Podejmując decyzję o zmianie diety należy przeprowadzić konkretne badania.
Czasami objawy nadwrażliwości na gluten czy nietolerancji mylone są z nietolerancją
laktozy, przerostem bakterii w jelicie cienkim.
Trudno zrezygnować
Trudno jest wyeliminować wszelkie zboża z naszej diety. jest to nie tylko problem
żywieniowy, ale również silnej woli i czasochłonny.
Remedium enzymowe
Czy można pomóc naszemu organizmowi trawić gluten? Okazuje się, że pewne rodzaje
bakterii radzą sobie z tym problemem wyśmienicie.
Pewne rodzaje bakterii tlenowych a dokładnie Fermentowane Bacillus subtilis
sp. zawierają enzymy skutecznie rozkładające białka glutenu rozszczepiając
łańcuchy aminokwasów w kilku miejscach jednocześnie. Enzymy te to proteazy,
które rozbijają białka glutenu w wielu miejscach na molekuły. Proteazy pomagają
rozłożyć białka glutenu na mniejsze składniki, takie jak peptydy i aminokwasy.
Ostre cięcie
Mieszaninę enzymów proteolitycznych (endopeptydazy, egzopeptydazy), które można
określić, że „przecinają” białko glutenu na mniejsze peptydy lub pojedyncze
aminokwasy, aby skutecznie stawić gluten bez przykrych objawów.
Wsparcie przy nadwrażliwości na gluten - Glutazym
Jak mawiał kanadyjski lekarz William Osler jednym z pierwszych obowiązków lekarza
jest edukowanie mas, aby nie brać leków. Ten wybitny lekarz zasłynął również
oprócz naukowych dokonań z podejścia do pacjenta. Jako pierwszy wprowadził
edukację studentów przy łóżku pacjenta a nie tylko jak dotychczas bywało na
sali wykładowej. Również uważał, że niezwykle ważnym elementem diagnozy był
szczegółowy wywiad z pacjentem.
Życzyć tylko pozostaje spotykanie tylko takich lekarzy, dla których nasze zdrowie
i nasze ciało jest wartością a nie farmaceutycznym śmietnikiem do testów, ten
lek może podziała jak nie to może inny.
Tyle z wolnych przemyśleń uwięzionego człowieka w panującej rzeczywistości.
Wznoszenie próśb w niebiosa
Czasami w chorobie wznosimy prośby w niebiosa, sądząc, że tylko cud i działania
sił boskich są w stanie nas uleczyć. Jednak “lekarstwa” zostały nam już ofiarowane,
trzeba tylko sięgnąć po odpowiednie (oczywiście nie mówimy o przypadkach kiedy
jest zbyt późno albo choroba nieuleczalna). Tak głoszą zewsząd legendy, na
podstawie których można stwierdzić, że w przyrodzie mamy leki z bożej apteki.
Wskazania lecznicze
Według XIV wiecznych legend Archanioł wskazał, ludziom roślinę, którą można
stosować w różnych chorobach. Wtedy panowała tam zaraza dżumy a zrozpaczona
i zdziesiątkowana już ludność nie miała oręża do walki z tą chorobą. Mimo,
iż stosowano już wtedy przeróżne zioła, olejki zaraza zbierała żniwo. Według
niemieckiej legendy archanioł Gabriel wskazał roślinę leczniczą. Rośliną tą
był właśnie arcydzięgiel (nazwa gatunkowa archangelica), która to nazwa właśnie
oznaczała archanielski. W różnych krajach powstały różne legendy, który z archaniołów
wskazał tę roślinę. Bowiem we Francji opowiadano, że archaniołem tym miał być
Rafał, dlatego też uznano go za patrona podróżujących, chorych, aptekarzy,
uzdrawia ludzi i towarzyszy im w podróży. W innych częściach Europy wskazywano
archanioła Michała.
Tylko jeden wyróżniony
Bez względu na kraj we wszystkich legendach moc tej leczniczej rośliny została
przekazana mnichowi i zaczęto ją uprawiać w przyklasztornych ogrodach.
Anielska roślina co w sobie ma?
Korzeń arcydzięgla – Radix Archangelicae pozyskiwany jest z arcydzięgla litworu
– Archangelica officinalis Hoffmann, z rodziny baldaszkowatych – Umbelliferae
(selerowatych – Apiaceae). Zawiera olejek eteryczny bogaty w monoterpeny i
seskwiterpeny; furanokumaryny, kwasy fenolowe, żywicę i flawanony.
Boskie działanie czy przyziemne właściwości?
Arcydzięgiel głównie stosowany jest antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciw
roztoczom i grzybobójczo. Ułatwia oddychanie zwiększa częstość wentylacji płuc.
Działa również wykrztuśnie.
Święty spokój?
Arcydzięgiel ma wpływ na ośrodkowy układ nerwowy stąd wykazuje działanie przeciwlękowe,
antydepresyjne, uspokajające jak również stosuje się go w stanach wyczerpania
nerwowego.
Na leniwy brzuch
Arcydzięgiel stosowany jest również w nieżycie przewodu pokarmowego. Wzmaga
on wydzielanie żółci i soków trawiennych. Zmniejsza bóle brzucha poprzez zmniejszenie
skurczów żołądka, jelit.
Co z nim zrobić?
Korzeń arcydzięgla ma najwięcej właściwości leczniczych chociaż wykorzystuje
się również samo ziele i owoc rośliny.
Z korzenia sporządza się napary, nalewki, spirytus i olejek.
Boski przepis na napar na
przyziemne dolegliwości
Czy przepis pochodzi z niebios lub ma boskie działanie to nie wiem, jednak
poniższe przepisy zaczerpnęłam od dra H. Różańskiego.
Napar - 5g na 200 ml wody lub mleka z miodem wypijamy w ciągu dnia małymi porcjami
(nie stosować jednorazowo całości) podczas przeziębienia,kaszlu, zapaleniu
zatok, grypie czy zapaleniu oskrzeli.
Napar w ilości 100 ml od 3-4 razy dziennie można stosować jako środek przeciwnerwicowy
czy przeciwlękowy.
Odwar - w stanach nieżytu pokarmowego i układu oddechowego. Korzeń gotujemy
przez 5 minut, wypijamy dziennie 4 razy dziennie po 100 ml.
W skórnych problemach
Zarówno odwar jak i napar można wykorzystać do przemywania skóry zakażonej
bakteriami i drożdżakami, skóry zakażonej nużeńcem (demodex) i roztoczami.
Zarówno napar jak i odwar pobudza krążenie krwi w skórze, poprawia koloryt
i jędrność skóry. Zmniejsza łojotok a zwiększa wrażliwość skóry i błon śluzowych
na promienie słoneczne. Uwaga! przy nadwrażliwości na promienie słoneczne osoby
stosujące arcydzięgiel powinny chronić ciało przed bezpośrednim działaniem
słońca.
Boskość ukryta w kapsułce i wyciągach
Sproszkowany korzeń arcydzięgla lub wyciąg współcześnie znajduje się w wielu
suplementach diety. Zarówno w przypadku problemów z przewodem pokarmowym
jak również w chorobach reumatycznych, chorobach stawów.
Korzeń arcydzięgla 100 g
Srebro jako metal znane jest od starożytności. Prawdopodobnie najstarsze znaleziska
pochodzą z czwartego wieku p.n.e. i po raz pierwszy srebro zostało zastosowane
w Egipcie. W Średniowieczu Paracelsus używał srebra w kąpielach odtruwających.
A Hildegarda z Binden uznawała srebro jako lek na nadmiar śluzu i kaszel.
Zbyt ogólnie
Srebro - łacińska nazwa Argentum, symbol chem. Ag. Współcześnie najbardziej
popularne zastosowanie zdrowotne srebra to działanie antybakteryjne. To bardzo
ogólne stwierdzenie a warto jest poznać ten metal bliżej a w szczególności
jego terapeutyczne zastosowania. Srebro stosowane jest nie tylko w terapiach
naturalnych, ale również w farmakologii czy od wielu, wielu lat w przemyśle
chemicznym m.in. do wyrobu materiałów opatrunkowych, odkażania czy dezynfekcji
wody. Wg przysłowia mowa
jest srebrem, zatem w sensie dosłownym dzisiaj mówimy.
Zabija na śmierć
Srebro zabija nawet te bakterie, które są odporne na działanie
antybiotyków.
Koloidy srebra są w stanie zniszczyć ok. 600 różnych bakterii a zwykły antybiotyk
tylko ok. 10. Srebro w kontakcie z bakterią hamuje powstawanie enzymów, które
są im konieczne do życia.
Strach przed Argyrią
Wiele osób obawia się stosowania srebra myśląc że mogą zachorować na Argyrię
czyli srebrzycę. Z pewnością nie musimy obawiać się srebra w postaci niejonowego
koloidu.
Tyci, tyci dociera dalej
Koloidy - są mieszaniną dwóch substancji w której jedna jest rozproszona w
drugiej. Dzięki rozdrobnieniu na mikroskopijne czastki powierzchnia materii
się zwiększa a tym samym zwiększa się jej działanie.
Dawniej koloidy srebra otrzymywano poprzez rozcieranie w moździerzu. Tą metodę
wykorzystuje się jeszcze w homeopatii. Obecnie koloid uzyskuje się na drodze
elektrolizy i rozdrabniania mechanicznego.
Jeszcze skuteczniejsze
Aby zwiększyć lecznicze działanie srebra, zastosowano technologię nano czyli
ogólnie mówiąc rozbicia srebra na jeszcze mniejsze cząstki (do nano rozmiarów).
Dla porównania są one dziesięciokrotnie mniejsze od najmniejszych wirusów i
prawie 200 krotnie od najmniejszych bakterii. Dzięki temu są one skuteczne
już w niższych stężeniach, nieszkodliwe dla ludzi i dla zwierząt, są odporne
na światło słoneczne.
Pierwsze badania naukowe
W roku 1861 angielski chemik Thomas Graham opisał różnice między koloidami
przenikającymi przez błonę komórkową a nieprzepuszczalnymi. W 1869 francuski
przyrodnik zauważył że już nawet w niewielkich dawkach działa antybakteryjnie.
Przykładów można mnożyć, lepiej jednak jak powiemy: ”na co” można wykorzystać
srebro.
Rany, zadrapania to wiemy
Srebro koloidalne wykorzystuje się do bezpiecznego odkażania ran i co ważne
bez szczypania jak się to dzieje przy zastosowaniu wody utlenionej, alkoholu.
Co robi jeszcze?
- zwalcza organizmy jednokomórkowe, zarodźce i grzyby, atakuje pasożyty,
- hamuje działanie enzymu izomerazy fosfomannozy drożdżaków;
- hamuje wydzielanie histaminy i prostaglandyny przy objawach alergii i stanach
zapalnych
- wspomaga odtruwanie organizmu z metali ciężkich.
Ugaś zapalenie
Zapalenia dróg oddechowych czy przewodu pokarmowego ma w wielu przypadkach
podłoże bakteryjne zatem srebro stosuje się zarówno doustnie a w przypadku
zapalenia dziąseł również do okładów.
Widzieć srebro i nie tylko
Również wykorzystuje się go leczenia jęczmienia, zapalenia spojówek. stosujemy
zarówno przemywanie jak stosowanie wewnętrzne. W przypadku “oczu
suchych”,
łzawiących również można przemywać, przy oczach podrażnionych również świetnie
sprawdza się nano
koloid złota.
Szczypie, drapie boli gardło?
W przypadku bólu gardła ze względu na zapalenie wywołanego przez paciorkowce,
w tym również angina stosowane są zarówno płukania jak i doustnie. Podobnie
jak w przypadku kataru, czy bólu ucha.
Problem ze skórą
Srebro wykorzystuje się również w leczeniu egzemy, łupieżu, ciemieniuchy, łupieżu
pstrym czy grzybicach, łuszczycy, odleżynach.
Srebro pod pachą
Powszechnie uważa się, że nieprzyjemny zapach potu wynika z nagromadzonych
bakterii na skórze, jednak za zapach potu również najogólniej mówiąc nie zagłębiając
się przy tym w procesy metaboliczne i chemiczne naszego organizmu odpowiada
nasz tryb życia, żywność jaką spożywamy, przyprawy, używki, stan zanieczyszczenia
organizmu czy leki.
Infekcje intymne
Jeśli nasze infekcje mają podłoże bakteryjne zatem srebro zaleca się jak najbardziej
w takich przypadłościach. Warto spryskiwać miejsca intymne również wtedy gdy
nasze infekcja ma podłoże grzybicze, zniszczone zostają patogeny a tym samym
również nieprzyjemny zapach towarzyszący takim infekcjom. W przypadku infekcji
grzybiczych dobrze sprawdza się również połączenie z nanokoloidem
miedzi.
Przed w trakcie i po fakcie stosujemy
Jak przy każdych kuracjach antybiotykami w przypadku stosowania srebra nie
zapominajmy w żadnym wypadku (jeśli nie stosujemy na co dzień) o probiotykach.
Nadmienię tylko, że wiele infekcji jest konsekwencją niewłaściwej flory bakteryjnej,
niewystarczającej ilości dobroczynnych bakterii w naszym organizmie a tym bardziej
w jelitach czy układzie moczowym. Dlatego też nasz organizm ma zbyt “małą “
flotę do obrony przed tymi złymi.
Jak zawsze powtarzam
Chociaż srebro jest skutecznym środkiem w wielu dolegliwościach nie oznacza
to, że nie powinniśmy skorzystać z konsultacji lekarskiej oraz badań.
Nano Srebro koloidalne
Więcej o zastosowaniu srebra koloidalnego w książce pt.
Srebro
koloidalne jako lek
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica
płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl "Żyj naturalnie" Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch. "Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata: Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 78 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 41 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|