Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 396
Przy okazji zapraszam! Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Zima daje do wiwatu, podczas takiej pogody potrzeba nam zdecydowanie więcej siły
nieważne czy chodzimy pieszo czy jeździmy samochodem. Odzwyczailiśmy się do
takich warunków. Pogoda jest jest trudna i wymagająca nie tylko dla drogowców
jak to się mawia u nas, ale przede wszystkim dla naszych organizmów. Dlatego
potrzebna jest nam krzepa.
Naturalne wzmocnienie z Himalajów
Cordyceps jest coraz bardziej popularnym grzybem. Podawano go rosyjskim żołnierzom
dla zwiększenia siły, mocy i odporności na czynniki zewnętrzne w tym i stresowe,
ale to nie oni jako pierwsi dostrzegli moc tego grzyba. Himalajscy pasterze
bydła i owiec zaobserwowali, że ich trzoda po wypasaniu na łąkach obfitujących
w grzyba, nabiera niezwykłej siły i wigoru. Wzmianki o tym datuje się na około
V w. Od tamtego czasu cordyceps sinensis był w Chinach wykorzystywany jako
lek, a jego cena była kilkakrotnie wyższa, niż cena srebra.
Specyficzny napój
W Azji od tysiącleci przygotowuje się rzadki i egzotyczny tybetański lek na
osłabienie i obniżone libido, choroby serca, nerek i płuc. Jest to sproszkowany
owocnik grzyba Cordyceps sinensis wraz ze zmumifikowaną larwą, w której pasożytował
grzyb. Zarówno gatunek Cordyceps sinensis, jak i jego gospodarz – ćma z rodziny
Thitarodes, występują endemicznie na Wyżynie Tybetańskiej.
Cordyceps - czyli maczużnik chiński (łac. cordyceps sinensis). to grzyb należący
do rodziny buławinkowantych.
Oskarżenie dopingiem
Większe zainteresowanie szczególnie wśród naukowców zaczęło się od roku 1993
po zawodach w Pekinie. Chińskie biegaczki pobiły na nich rekordy w biegu na
10, 15 oraz 30 km. Biegaczki podejrzewane były o niedozwolony doping, jednak
okazało się, że w ich diecie wykorzystywany jest maczużnik chiński. Działanie
niczym doping to jedna z wielu właściwości kordycepsu.
Samochodu na plecy nie weźmiesz
Kordyceps nie sprawia, że będziemy podnosić sztangę 200 kilogramową czy zaciągniemy
na plecach samochód, ale z pewnością łatwiej będzie nam odśnieżać czy przemierzać
zasypane chodniki bez zadyszki czy zmęczenia w nogach. A nawet jakby nie brać
pod uwagę pogody to słoik z ogórkami też będzie łatwiej otworzyć. Kordyceps
dodaje siły - wzmocnienia zarówno fizycznego jak i psychicznego. Potwierdzeniem
zwiększonej wytrzymałości fizycznej stały się również badania naukowe. Wykazano
w nich, że spożywanie kordycepsu pozwala na zwiększenie bioenergii komórkowej
adenozynotrójfosforan (ATP) o połowę.
Naturalna ładowarka mocy i odporności
ATP najogólniej mówiąc jest źródłem energii organizmu swego rodzaju baterią.
Mechanizm tego działania prawdopodobnie przebiega w oparciu o utrzymanie wewnętrznej
równowagi tlenowej i lepszego wykorzystania tlenu dostarczanego do komórek.
Wszystko to przeciwdziała męczliwości mięśni, zwiększenia ich wytrzymałości
i poprawy ogólnej kondycji fizycznej organizmu.
Analiza składu grzyba
To co odpowiada za działanie kordycepsu to jest 3’-deoksyadenozyna, nukleozyd
zwany też kordycepiną, adenozynę, ergosterol - związek organiczny z grupy steroli,
pełniący w komórkach grzybów podobną funkcję, jak w ludzkich cholesterol. Kordyceps
zawiera również m. in. polisacharydy, glukozaminę, makro- i mikroelementy,
opiokorydyna – antybiotyk, cytotoksyczne związki przeciwmalaryczne, hipoksantyna
– przeciwutleniacz, adenozynotrifosforan (ATP).
Grzybne wsparcie w leczeniu medycznym
Kordyceps ze względu na swoje właściwości wykorzystywany jest również dla osób
w trakcie konwencjonalnej terapii przeciwnowotworowej. Zaobserwowano, że w
przypadku zażywania go podczas stosowania Taxolu – popularnego środka stosowanego
w kuracji raka jajnika i piersi – substancje zawarte w maczużniku chińskim redukują
skutki uboczne, przyspieszając regenerację szpiku kostnego i przywracając
fizjologiczną liczbę białych krwinek.
Profilaktyka przeciwnowotworowa
Analiza składu grzyba wykazała, że kordyceps
cechuje się wysoką zawartością przeciwutleniaczy. Substancje o charakterze antyoksydacyjnym zmniejszają stężenie
wolnych rodników indukujących powstawanie i progresję niektórych typów nowotworów.
Co więcej najnowsze badania dowodzą, że kordycepina zawarta kordycepsie jest
w stanie stymulować komórki nowotworowe do apoptozy – programowanej śmierci.
Dzieje się to poprzez hamowanie szlaków metabolicznych zależnych od tlenku
azotu.
Pomoc w astmie
Pojawiający się w przebiegu astmy stan zapalny oskrzeli powoduje zmniejszenie
ich światła, uniemożliwiając poprawny przepływ gazów, a co za tym idzie – ogranicza
także natlenienie organizmu. Najnowsze badania przeprowadzone przez chińskich
naukowców dowodzą, że wskutek
kuracji kordycepsem pacjenci astmatyczni wykazują znacznie niższe stężenie
markerów stanu zapalnego, co jest jednoznaczne z wycofaniem
objawów choroby. Dzięki poprawie czynności oskrzeli wymiana gazowa zachodzi
efektywniej, co skutkuje lepszym utlenowaniem tkanek. Z uwagi na swoje silnie
przeciwzapalne właściwości maczużnik chiński polecany jest jako wsparcie konwencjonalnego
leczenia astmy.
Z nim zajdziesz dalej
Spacer po lesie, parku sprawia, że dotleniamy nasz organizm, poprawiamy krążenie.
Człowiek to chodząca energia a zaburzenia w jej funkcjonowaniu odbijają się
na funkcjonowaniu każdego z organów. Dlatego tak ważne jest wspieranie odporności
organizmu i zapewnienie mu siły. Ciężkość nóg jaką odczuwa wielu z nas wcale
nie zachęca do wędrówek a szczególnie w śniegu. Kordyceps wpływa na poprawę
przepływu krwi przez naczynia. Lepsze ukrwienie staje się dzięki procesowi
rozluźnienia mięśni gładkich naczyń krwionośnych. Najprościej mówiąc kordyceps
wpływa na zmniejszenie kurczliwości naczyń, co jest główna przyczyną uczucia
tzw. ciężkich nóg.
Męskie problemy z konarem i ochota na igraszki
Jedną z nazw kordycepsu wcześniej nie wymienionych to himalajska viagra. I
nie jest to nazwa przypadkowa. Poprawna erekcja uzależniona jest od napływu
wystarczającej ilości krwi do prącia oraz powiększenia ciał jamistych. Seksuolodzy
doszli do wniosku, że kordyceps może stanowić wsparcie w problemach z potencją
nie tylko ze względu na podwyższenie poziomu testosteronu – udokumentowane
jest, że maczużnik chiński ma działanie naczyniorozszerzające. Dzięki relaksacji
naczyń krwionośnych grzyb ułatwia napływ krwi do członka i osiągnięcie wzwodu.
To nie jedyny powód
Należy zauważyć, że rozszerzanie naczyń nie jest jedynym sposobem, którym kordyceps
wzmaga potencję. Naukowcy twierdzą, że substancje czynne obecne w maczużniku
chińskim działają bezpośrednio na śródbłonek naczyń, wspomagając wydzielanie
tlenku azotu. Związek ten postrzegany jest jako główny mediator erekcji – od
jego obecności zależą zarówno jakość, jak i długość wzwodu.
By było libido
Kordyceps należy do naturalnych afrodyzjaków, który ma wpływ na popęd i wydajność
seksualną Właściwa ilość produkowanego hormonu przekłada się na nie tylko na
podwyższone libido, lecz także na prawidłowe funkcjonowanie wątroby, wytrzymałość
kości, wzrost masy mięśniowej, a u mężczyzn – także na zdrowie prostaty, jakość
erekcji i produkcję plemników.
Ogólnie mówiąc
Używany jest w przypadkach zmęczenia. Wykazuje dobroczynne działanie w chorobach
nerek poprawiając ich czynność, ale także przy problemach seksualnych, w celu
wsparcia libido oraz przy bezpłodności i zmęczenia. Cordyceps stosuje się go
także przy kaszlu i astmie. Za najważniejsze funkcje uznaje się działanie immunostymulujące
i działanie przeciwnowotworowe. Ekstrakt wodny z Cordyceps zwiększa wydolność
płuc i wykorzystanie tlenu (przyspiesza adaptację komórek do niskiego stężenia
tlenu). Według ogólnie dostępnych informacji, ekstrakt jest skuteczny w leczeniu
zapalenia oskrzeli, astmy, przewlekłej obturacyjnej choroby płuc. Reguluje
poziomu glukozy we krwi, pobudza syntezę testosteronu. Nukleozyd kordycepina
i ergosterol mają działanie przeciwnowotworowe.
Kordyceps ekstrakt 90 kaps.
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Skutki uboczne pomagają w leczeniu
Brzmi to dość idiotycznie i bezsensownie, jednak tak właśnie można określić
działanie berberyny. Bowiem stosując ją na różne dolegliwości i choroby mamy
efekt nie tylko terapeutyczny, ale również wizualny :-)
Od początku
Berberyna to złocistożółty alkaloid uzyskiwany z korzeni i łodyg Berberis aristata
lub bardziej znanego, jako berberys pospolity. Berberyna występuje również
w innych roślinach, takich jak Hydratis candensis (Goldenseal), coptis chinensis
(Coptis lub Golden Thread)
Smaczny kąsek naukowy
Berberyna od kilku lat cieszy się coraz większym zainteresowaniem ze strony
naukowców a wyniki tych badań znajdują zastosowanie w medycynie. Głównie jako
naturalne wsparcie w leczeniu cukrzycy, które porównuje się do działania popularnego
leku o nazwie metformina. Jednak berberyna stosowana była już medycynie chińskiej
na inne dolegliwości.
Berberyna w kilku słowach o badaniach
Według Zhang i wsp. (2008) berberyna u osób z cukrzycą typu 2 i podwyższonym
poziomem cholesterolu obniża stężenie hemoglobiny glikowanej i glukozy we krwi
(na czczo oraz po posiłku). Dodatkowo powoduje zmniejszenie stężenia cholesterolu
LDL, masy ciała i poziomu skurczowego ciśnienia tętniczego. Terapeutyczny efekt
berberyny obserwowany był zarówno u osób z niedawno zdiagnozowaną cukrzycą,
jak i u pacjentów, u których dotychczasowe leczenie było nieskuteczne.
Wsparcie również dla nóg
Berberyna przyspiesza również usuwanie obrzęków na tle niewydolności krążenia,
które jest szczególnie widoczne u osób z miażdżycą kończyn dolnych, które są
obolałe i opuchnięte. Przy okazji warto dodać, że “takie” nogi potrzebują silnego
nawilżania i natłuszczania. Ma to istotne znaczenie dla sprężystości skóry
i poprawy krążenia oraz zmniejszenia napięcia wywołanym obrzękiem.
Walka z cukrzycą c. d.
Badania Pérez-Rubio i wsp. (2013) wykazały, że przyjmowanie berberyny redukuje
zaburzenia gospodarki węglowodanowej i obniża glikemię u pacjentów cierpiących
na zespół metaboliczny.
Według Yin i wsp. (2008) efekt stosowania berberyny u osób z niedawno rozpoznaną
cukrzycą jest porównywalny z rezultatem przyjmowania metforminy. Berberyna
przynosi jednak pacjentom dodatkowe korzyści w postaci obniżenia stężenie trójglicerydów
i cholesterolu we krwi.
Zawsze profilaktyka jest lepsza niż leczenie
Berberyna znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy u osób ze stanem przedcukrzycowym.
Substancja ogranicza rozwój cukrzycy u osób z nieprawidłową tolerancją glukozy
i zaburzeniami gospodarki lipidowej.
To tylko skutek uboczny
Smukła sylwetka to tak przy okazji. Cóż jak się mówi, że po czymś się chudnie
to zazwyczaj oczy szerzej się otwierają i z zainteresowaniem pytamy co to jest,
to też będę stosować. Zatem “tak przy okazji” Berberyna usprawnia procesy metaboliczne
i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Stosowanie berberyny pomaga obniżyć
wskaźnik masy ciała (BMI), poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego
i frakcji LDL we krwi.
Uprzejmie rzec można - wynocha!
Berberyna w wielu krajach jest stosowana w leczeniu chorób pasożytniczych (lamblioza,
malaria, leiszmanioza). Berberyna ma działanie bakteriostatyczne, bakteriobójcze
i pierwotniakobójcze. Czyli wykorzystuję się go w kuracjach przeciwgrzybiczych,
przy drożdżycach, pasożytach. Berberyna zabija roztocza (np. nużeńce - demodex)
w związku z tym również stosuje się ją do preparatów - maści, krople w przypadku
nużeńca oczu. Berberyna również pomocna jest w usuwaniu bakterii typu Helicobacter
pylori co ma istotne znaczenie w profilaktyce wrzodów żołądka.
Tarcza anty-zapalna
Berberyna wykazuje działanie przeciwzapalne, które porównuje się z się z lekami
o takim działaniu, które jak wiemy są dla organizmu groźne ze względu na skutki
uboczne. Berberyna działa również przeciwbólowo. Dlatego jest pomocna w artretyzmie,
chorobach reumatycznych.
Stop biegunce i skurczom
Ma działanie ściągające, dzięki czemu pomaga zwalczać biegunkę. Działa rozkurczowo
na mięśnie gładkie, także te w śluzówce jelita, zapobiega więc bólom brzucha.
Powoduje zwiększenie wydzielania żółci, co usprawnia trawienie tłuszczów, oraz
działa przeciwzapalnie, wspomaga zatem leczenie zapalenia jelit (stosuje się
ją m.in. u chorych z nieswoistym zapaleniem jelit).
Gdy boli wątroba
Wątroba sama w sobie nie boli. Wątroba nie ma nerwów czuciowych, ale przy powiększeniu
uciska na tkanki ją okalające i wtedy odczuwamy ból (ból umiejscowiony jest
w prawym podżebrzu) jej przeciążenie czy choroby objawiają się w różny sposób.
Bóle nadbrzusza, odbijania, uczucie pełności w żołądku, gorzki smak w ustach
to jedne z nieprzyjemnych doznań. Berberyna od dawien lat stosowana była w
obrzękach wątroby ale także śledziony w bólach nerek.
Podsumowując
Berberyna był wykorzystywana w medycynie ludowej. Stosowano ją w różnych formach
i postaciach (naparów, odwarów etc.) na schorzenia takie jak obrzęk śledziony,
wątroby, bóle nerek, choroby reumatyczne szkorbut czy choroby z objawami gorączki,
osłabienia. leczeniu obrzęku śledziony i wątroby, bólu nerek, chorób reumatycznych,
zaburzeń trawiennych oraz chorób przebiegających z objawami gorączki i uczucia
ogólnego rozbicia oraz osłabienia. Współcześnie możemy ją stosować w postaci
ekstraktów, które najczęściej stosowana jest w formie ekstraktu w postaci kapsułce.
Apel dla rozsądku i ochrony
W przypadku berberyny - bezwzględnie należy nie stosować jej przez kobiety
w ciąży. Zbyt duże dawki i stosowane długotrwale prowadzą do akumulacji w wątrobie.
Osoby z cukrzycą powinny zachować ostrożność biorąc pod uwagę leczenie farmakologiczne.
Ekstrakt z korzenia berberysu - Berberyna
Covidowe konsekwencje - cytowane badania
Badania wykazały, że „burze cytokin” i późniejsza dysfunkcja wielonarządowa
(MODS) są ważnymi przyczynami postępu choroby i śmierci pacjentów z COVID-19.
Podobnie jak w przypadku zakażenia SARS-CoV, SARS-CoV-2 może zakażać ludzi
poprzez wiązanie białka S z enzymem konwertującym angiotensynę 2 (ACE2),
receptorem komórki gospodarza, a białko S jest aktywowane i rozszczepiane
przez komórkowe
transbłonowe proteazy serynowe, umożliwienie wirusowi uwolnienia peptydów
fuzyjnych do fuzji błon. Oprócz płuc, ACE2 ulega również silnej ekspresji
w przełyku,
jelicie cienkim i okrężnicy, co sugeruje, że jelito może być również ważnym
narządem docelowym dla SARS-CoV-2. Około 8-16% przypadków ciężkiego zapalenia
płuc potwierdzonych zakażeniem SARS-CoV-2 rozwinęło objawy żołądkowo-jelitowe,
takie jak ból brzucha, wymioty i biegunka. Co więcej, stolec pacjenta z COVID-19
był również dodatni w teście reakcji łańcuchowej polimerazy z odwrotną transkryptazą
w czasie rzeczywistym (rRT-PCR). Ponadto u pacjentów z COVID-19 obserwowano
podwyższone stężenie kalprotektyny w kale, co sugerowało reakcję zapalną
jelit, która była istotnie skorelowana z IL-6. W ciężkich i krytycznych przypadkach
kontrolowanie „burz cytokinowych” i utrzymywanie równowagi mikrośrodowiska
jelitowego zostało uwzględnione w wytycznych dotyczących diagnostyki i leczenia
pacjentów z COVID-19.
Stanowisko berberyny wobec powyższych badań
Berberyna jest czwartorzędowym alkaloidem amonowym izolowanym z rhizoma coptidis.
Jest często stosowany w leczeniu biegunek infekcyjnych poprzez bakterio-stazę
i hamowanie wydzielania gruczołów jelitowych. Stwierdzono również, że berberyna
odgrywa rolę w regulacji immunologicznej jelit, hamując zarówno AP-1, jak i
NF-B, kluczowe czynniki w transdukcji sygnału komórkowego i zmniejszając odpowiedź
zapalną. Badacze przeprowadzili prospektywne, randomizowane, kontrolowane badanie
kliniczne w celu zbadania wpływu berberyny na czynność jelit, stężenie biomarkerów
stanu zapalnego w surowicy oraz czynność narządów u ciężkich pacjentów z zakażeniem
SARS-CoV-2.
Uwagi wobec badań
Badacze przeprowadzili prospektywne, randomizowane, kontrolowane badanie kliniczne
w celu zbadania wpływu berberyny na czynność jelit, stężenie biomarkerów stanu
zapalnego w surowicy oraz czynność narządów u ciężkich pacjentów z zakażeniem
SARS-CoV-2.
Ekstrakt z korzenia berberysu - Berberyna
Szalone nożyczki nie uciekły od fryzjera i nie będą nas ganiać po osiedlu, jednak
cięcie okazuje się być wskazane choć niewidoczne dla naszego oka.
Kocham gluten
Jakby prześledzić menu większości z nas to wszyscy zajadaliśmy się glutenem
i właściwie nikt nie zastanawiał się nad nim w kontekście wroga jak to ma miejsce
dzisiaj. Dzieciństwo bez pierogów z jagodami, gorącego chleba z masłem czy
zacierki. Niewyobrażalne. Gluten czy jak to u naszych południowych sąsiadów
lepik to mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w
ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten można powiedzieć
odpowiada za ciągliwość (ciasto się lepi). Jak to się właściwie dzieje, że
ciasto ma ciągliwą konsystencję?
Zadania lepiku
Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania
tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadając ciastu ciągliwą konsystencję.
Powoduje to uwięzienie pęcherzyków dwutlenku węgla powstającego w cieście,
gdy podlega ono fermentacji, co z kolei odpowiada za wzrost jego objętości
podczas „wyrastania”, a po wypieczeniu otrzymane pieczywo ma porowatą strukturę.
Powodowana przez gluten ciągliwość ma również znaczenie w przypadku ciast,
które nie podlegają fermentacji, ale są spulchniane za pomocą np. proszków
do pieczenia lub tak jak ciasta makaronowe, które nie są w ogóle spulchniane.
Gluten wróg publiczny
Produkty zawierające gluten stały się współcześnie winowajcą wielu chorób,
bez konkretnej diagnozy zaleca się rezygnację z glutenu jako przyczynę wszelakich
dolegliwości. W Polsce ten trend pojawił się stosunkowo niedawno. Jedno jest
pewne, że współcześnie jest za dużo pszenicy w naszej diecie.
Gluten jest dla
nich wrogiem
Choroby, które na podstawie diagnozy a nie wróżenia z fusów wymagają bezwzględnego
wyeliminowania glutenu to :
- Celiakia-choroba trzewna, choroba glutenozależna o charakterze autoimmunologicznym
o podłożu genetycznym występująca u 1% populacji, związana z wytwarzaniem przez
organizm przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi, powoduje uszkodzenie
kosmków jelitowych. (Działający toksycznie na organizm chorego gluten prowadzi
do zaniku kosmków jelita cienkiego, wypustek błony śluzowej, które zwiększają
powierzchnię jelita i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych).
- Choroba Dühringa (dermatitis herpetiformis) jest skórną manifestacją nietolerancji
glutenu. Nazywana jest wręcz skórną postacią celiakii i występuje często w
tych samych rodzinach, w których są chorzy na celiakię.
W celu postawienia prawidłowej diagnozy należy oznaczyć poziom przeciwciał
przeciwko endomysium mięśni gładkich (IgAEmA) – są one dodatnie u około 70%
pacjentów z chorobą Dühringa. Ponadto przeprowadza się biopsję zdrowej skóry
– najlepiej z pośladka. Badanie to uważane jest za niemal 100% swoiste w kierunku
choroby Dühringa.
-Alergia na gluten - w zależności od czasu wystąpienia reakcji uczuleniowej
wyróżniamy:
Natychmiastową – występującą w ciągu minut do godziny od spożycia pokarmu.
Późną – objawiającą się po kilku godzinach a czasem nawet po 1-2 dniach.
Objawami pierwszego typu reakcji alergennej m.in. są: wymiotami, biegunką,
wstrząsem anafilaktycznym, pokrzywką skórną, wodnistym katarem, skurczem oskrzeli,
zmianami skórnymi o typie atopowego zapalenia skóry.
Pewne zależności
Powyższe objawy mogą występować pojedynczo lub być kombinacją kilku. U dorosłych
alergia na gluten ujawnia się najczęściej pod postacią pokrzywki, obrzęku naczynioruchowego,
wstrząsu anafilaktycznego lub biegunki. Co istotne u osób dorosłych obserwuje
się postać alergii na gluten, która występuje jedynie po równoczesnym wysiłku
fizycznym.
Wrażliwość to nie choroba
Wiele osób jest wrażliwych na gluten. Często po spożyciu produktów zawierających
gluten obserwuje się: ból brzucha – w 68% przypadków, jak również wysypkę,
bóle głowy, zmęczenie, zaparcia, biegunki. Ograniczenie w diecie glutenu, zamiana
pszenicy na inne wartościowe zboża zawierające mniejszą ilość glutenu oraz
wsparcie ODPOWIEDNIMI ENZYMAMI (więcej poniżej) zmniejsza objawy wrażliwości.
Nie odstawiaj jeżeli nie musisz
Wiele osób eliminuje gluten z diety by schudnąć lub ulegając “modzie” gluten
free. Jednak eliminacja
z diety zbóż zawierających gluten może doprowadzić niedoborów żywieniowych. Eliminacja glutenu wpływa źle na mikroflorę jelit.
Gluten trawi się wolno stąd staje się pożywką dla bakterii jelitowych – na
takiej samej zasadzie jak błonnik.
W obronie glutenu
Gluten oprócz właściwości poprawiających strukturę i cechy ciasta ma dla nas
korzystne właściwości naszego organizmu. Zboża go zawierającę mają witaminy
i minerały oraz błonnik, niezbędne w naszej diecie. Ograniczenie glutenu w
diecie może również się wiązać z ryzykiem chorób serca, nadwagi czy cukrzycy.
Badania na osobach z celiakią wykazują, że w ciągu roku od diagnozy i przejścia
na dietę bezglutenową, większość z nich rozwija zespół metaboliczny (w tym
przypadku innego wyjścia nie ma).
Odstawiłem gluten i czuję się lepiej
Wiele osób po “odstawieniu” glutenu na początku twierdzi, że czuje się lepiej.
Natomiast w wielu przypadkach na poprawę samopoczucia ma wpływ to, że zaczęliśmy
jeść inaczej a dokładniej mniej pszenicy. Rezygnując z produktów zawierających
gluten włączyliśmy zdrowe kasze, więcej warzyw czy owoców. Uwaga u osób będących
na diecie bezglutenowej obserwuje się zwiększony poziom arsenu. Wynika to z
faktu, że zamiennikiem zboża staje się ryż, który obecnie ma podwyższony poziom
arsenu.
Wtórna nietolerancja glutenu
Po całym boom na życie bez glutenu zaczęto obserwować u wielu osób, które wróciły
do diety zawierającej gluten jego “nietolerancję”. Jedną
z przyczyn jest spadek ilości bakterii m.in. rodzaju Rothia mających zdolność
do trawienia glutenu.
Nie spożywając glutenu populacja tych bakterii zmniejsza się i ponownie wprowadzając
gluten do diety niestety nie jest on już odpowiednio trawiony co wywołuje objawy
chorobowe w postaci nietolerancji glutenu. Zatem rezygnując z glutenu powinniśmy
liczyć się z konsekwencjami zdrowotnymi oraz z tym, że będziemy musieli zrezygnować
z niego na całe życie.
Złudne uczulenie
W wielu przypadkach szkodzi nam tak naprawdę pszenica, która wiele lat temu
nie była tak drastycznie traktowana najogólniej mówiąc środkami chemicznymi.
Na wiele lat zapomniano o innych odmianach pszenicy. Należą do nich proso,
komosa ryżowa, amarantus, pszenica orkisz, pszenica samopsza, pszenica płaskurka.
Na szczęście wróciły do łask.
Objawy podobne a przyczyn wiele
Podejmując decyzję o zmianie diety należy przeprowadzić konkretne badania.
Czasami objawy nadwrażliwości na gluten czy nietolerancji mylone są z nietolerancją
laktozy, przerostem bakterii w jelicie cienkim.
Trudno zrezygnować
Trudno jest wyeliminować wszelkie zboża z naszej diety. jest to nie tylko problem
żywieniowy, ale również silnej woli i czasochłonny.
Remedium enzymowe
Czy można pomóc naszemu organizmowi trawić gluten? Okazuje się, że pewne rodzaje
bakterii radzą sobie z tym problemem wyśmienicie.
Pewne rodzaje bakterii tlenowych a dokładnie Fermentowane Bacillus subtilis
sp. zawierają enzymy skutecznie rozkładające białka glutenu rozszczepiając
łańcuchy aminokwasów w kilku miejscach jednocześnie. Enzymy te to proteazy,
które rozbijają białka glutenu w wielu miejscach na molekuły. Proteazy pomagają
rozłożyć białka glutenu na mniejsze składniki, takie jak peptydy i aminokwasy.
Ostre cięcie
Mieszaninę enzymów proteolitycznych (endopeptydazy, egzopeptydazy), które można
określić, że „przecinają” białko glutenu na mniejsze peptydy lub pojedyncze
aminokwasy, aby skutecznie stawić gluten bez przykrych objawów.
Jeżeli nie masz celiakli, ale jesteś wrażliwy na gluten i nie możesz lub nie
chcesz z niego całkowicie rezygnować wesprzyj się.
Wsparcie przy nadwrażliwości na gluten - Glutazym
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica
płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl "Żyj naturalnie" Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch. "Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata: Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 78 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 41 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|