Biuletyn
nr 42
Tego nie powie Ci lekarz.
Zdrowie dla wszystkich.
Niech nikt nie odejdzie skrzywdzony.
Witam Cię serdecznie w czterdziestym drugim numerze biuletynu, którego głównym tematem jest jak najszerzej pojęta Naturalna Medycyna.
Nauczeni doświadczeniem przyjęliśmy podstawową zasadę:
Pomagamy tylko tym, którzy sami chcą sobie pomóc.
W każdej chwili można zrezygnować z subskrypcji.
Witaminę
D3
1/2 tabletki
zawiera: 12,5 μg (500 IU) witaminy D3.
Czyli 1 tabletka to 1000 IU witaminy D3.
Czyli... Nie
daj się zimie! Wzmocnij odporność!
Dziękuję Ci, że jesteś z nami.
Witaj w Szczęśliwym i Zdrowym 2014 roku!
Za nami świąteczne dni. Przed nami również kilka wolnych dni kiedy
będziemy mogli spokojnie spojrzeć za siebie i w głębi duszy podjąć kilka
bohaterskich
noworocznych postanowień.
Co z nich wyniknie?
Z doświadczenia wiadomo, że noworoczne postanowienia obowiązują
tylko w pierwszym tygodniu Nowego Roku. Potem wpadasz w zwyczajny kierat
i postanowienia wyparowują, by znów za rok odżyć z nową siłą.
Dlatego nie zapisuj bohaterskich postanowień na kartce, ani w komputerze,
ani w nowiutkim kalendarzu. Właściwie to możesz wyrzucić kalendarz. Rok
i tak przeleci jak z bicza strzelił bez Twojego skreślania dni w kalendarzu.
Weź
się czynnie za siebie bez zapisywania zobowiązań których i tak nie wypełnisz,
nabawiając się przy okazji małego kaca i dużych wyrzutów sumienia.
Na początek, by łatwiej wprowadzić nowe nawyki, a przy okazji nawiązać
do świątecznych dni, coś słodkiego.
Tak najlepiej to zrezygnuj ze słodkości.
Tylu ludzi na żywieniu optymalnym, czyli diecie dr Kwaśniewskiego w ogóle
nie używa cukru, czy innych zamienników.
Jeżeli jednak jesteś przywiązany do słodyczy, jeżeli cukier jest dla Ciebie
jak narkotyk, bo cukier ma podobne działanie jak narkotyk,
przeczytaj
wszystko co niżej i sprawdź Cukier Brzozowy - Ksylitol.
Nie sprawdzaj Aspartamu i jego odpowiedników.
Dlaczego?
Dowiesz się na zakończenie tego biuletynu.
Nie, nie! Nie goń do sklepu na Ksylitolowe zakupy, bo możesz się
srodze naciąć.
Przeczytaj ten biuletyn do końca.
Zalety prawdziwego Ksylitolu.
Prawdziwy Ksylitol pochodzi z Finlandii.
Najprawdziwszy Ksylitol produkujesz Ty. Ale bardzo mało. Każdy z nas
wytwarza w procesie normalnego metabolizmu ok. 15
gramów Ksylitolu dziennie.
W trakcie II wojny światowej Finlandia cierpiała na dotkliwy niedostatek
cukru. Finowie szukali produktu zastępczego
i wtedy fińscy naukowcy po raz drugi odkryli ksylitol, niskokaloryczny
słodzik wytwarzany z kory brzozowej. W rzeczywistości naukowcom zajmującym
się chemią organiczną znany był już od roku 1891, kiedy to po raz pierwszy
wyprodukowany został przez pewnego niemieckiego chemika.
W latach sześćdziesiątych ksylitol był już stosowany w Niemczech,
Związku Radzieckim, Japonii i Szwajcarii jako słodzik zalecany w diecie
diabetyków i jako źródło energii w kroplówkach podawanych dla pacjentów
z zakłóconą tolerancją glukozy i insulinoopornością.
Cukier niszczy organizm.
Ksylitol naprawia
go i goi, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed degeneracyjnymi, chronicznymi
chorobami i ma właściwości opóźniające proces starzenia się.
Ksylitol zapobiega rozwojowi bakterii i ma
własności bakteriobójcze.
Cukier zakwasza organizm, Ksylitol jest zasadowy i odkwasza.
Wprowadzanie ksylitolu do diety należy rozpocząć od małych dawek, ok. pół.
łyżeczki dziennie, aby po 10-14 dniach dojść do dawki docelowej.
Spożycie
zbyt dużej ilości ksylitolu na początku stosowania może skutkować lekkim
rozwolnieniem.
Docelowo fińscy naukowcy radzą przyjmowanie ok. 40 g ksylitolu
dziennie (8-10 łyżeczek), jednakże jest on bezpieczny niezależnie od spożywanej
ilości.
Trzecia część spożytego ksylitolu jest absorbowana przez wątrobę,
pozostała ilość działa w jelitach jak rozpuszczalny błonnik, powodując
wytwarzanie nienasyconych kwasów tłuszczowych regulujących poziom glukozy
i tłuszczów w krwioobiegu.
Badania naukowe dowiodły, że im więcej spożywamy
ksylitolu, tym szybciej i skuteczniej jesteśmy w stanie wyeliminować łaknienie
cukru oraz regulować poziom insuliny w organizmie.
KSYLITOL dla dzieci:
Odradza się doustne podawanie ksylitolu małym dzieciom (do 3-go roku życia)
ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. U dzieci
starszych zaleca się stopniowe wprowadzanie ksylitolu,
po kilka kryształków dziennie i obserwowanie reakcji organizmu.
Zewnętrznie
zaleca się stosowanie ksylitolu w postaci aerozolu do nosa przy nawracających
infekcjach górnych dróg oddechowych, katarów zatokowych, alergiach oraz
zapaleniu ucha środkowego. Aerozol można przygotować samodzielnie w stężeniu
1:20, czyli jedna miarka ksylitolu na 20 miarek soli fizjologicznej dostępnej
w każdej aptece.
ZASTOSOWANIE KSYLITOLU:
do bezpośredniego spożycia
do
pieczenia ciasta, z wyjątkiem drożdżowego (na ksylitolu drożdże nie rosną)
do smażenia, gotowania,
do mrożonek
do przetworów: dżemów, konfitur, soków
do deserów
do napojów
Cukier zasadowy ksylitol idealny dla osób, które nie mogą stosować tradycyjnego
cukru oraz dla odchudzających się. Stosowany też w profilaktyce próchnicy,
osteoporozy, chorób nowotworowych, cukrzycy, zaburzeń odporności, grzybicach.
Ksylitol idealny dla każdego. Dla łasucha też!
Ksylitol wyprodukowany w Finlandii
Uwaga:
Obecnie głównym surowcem do produkcji ksylitolu jest kukurydza,
z reguły modyfikowana genetycznie, a krajem pochodzenia - czyli miejscem
produkcji - Chiny.
Dotyczy to ogromnej większości korporacji, także europejskich.
Oczywiście, zarówno koszt tego surowca, jak i proces przetwarzania - oparty
w tym przypadku na genetycznie modyfikowanych kulturach drożdży Candida
guillermondii - są względnie niskie, co wyraźnie rzutuje na wysokość ceny
gotowego produktu.
Technologia otrzymywania ksylitolu z kukurydzy przy
pomocy mikroorganizmów grzybowych skutkuje nieuchronnie ich śladową obecnością
w gotowym produkcie.
Podejrzanie niska cena to wyróżnik chińskiego ksylitolu.
Moja rada?
Nie kupować.
Uwaga! Uwaga! Uwaga!
Furorę robią różne napitki bez kalorii.
Gumy do żucia bez cukru.
Lajty. Lighty. Zerówki. Diet. Lit
i inne wynalazki.
Czytaj etykiety!
Widzisz kuszącą reklamę - Bez Cukru?
Uciekaj!
Widzisz
E951?
Uciekaj!
Aspartam - E951
(ester metylowy N-[amino(karboksylamino)acetylo]fenylalaniny)
Organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym: C14H18O5N2. Należy
do grupy estrów peptydowych.
Na produktach spożywczych oznaczany jest kodem E951.
Uwaga!
Aspartam (inaczej E951) to nie trucizna.
To trzy trucizny w jednym!
Kup
dziecku. Niech ma! Aspartam to słodycz nad życie. Aspartam to słodycz
nad zdrowie. Aspartam to niewyobrażalny szmal dla producentów Aspartamu,
a w konsekwencji dla farmacji, od której fani Aspartamowej słodyczy Nie
Uciekną.
Stosowany masowo jako sztuczny środek słodzący (słodzik) w produktach
spożywczych, zwłaszcza takich, jak napoje niskokaloryczne, guma do żucia,
drażetki odświeżające oddech. Można go też znaleźć w wielu wędlinach
i rybach (zarówno w folii jak i konserwach). Ostatnio coraz częściej
pojawia się w produktach farmaceutycznych, np. w większości tabletek
musujących. Jest też dostępny w formie tabletek, które można stosować
zamiast cukru, pod kilkudziesięcioma nazwami handlowymi m.in.: NutraSweet,
Equal, Sugar Free, Canderel). Jest też stosowany przez diabetyków (chorych
na cukrzycę).
Chcesz wiedzieć więcej
przeczytaj w Wikipedii >>>
Chcesz obejrzeć film ciekawy
film
Aspartam E951 - rakotwórcza słodycz
zapraszam
na yuotube.com
Jeszcze Wikipedia:
Chemicznie aspartam jest estrem metylowym dipeptydu składającym
się z dwóch występujących naturalnie reszt aminokwasowych - fenyloalaniny
i kwasu asparaginowego. W silnie kwaśnym lub alkalicznym środowisku,
jakie występuje w różnych częściach układu pokarmowego człowieka,
hydrolizuje on najpierw do wolnego dipeptydu i metanolu. Dipeptyd
rozkłada się następnie na wolne aminokwasy, a metanol utlenia
się do formaldehydu i kwasu mrówkowego.
Czyli przekładając to
na ludzi język Aspartam to trzy trucizny w jednym.
Smacznego!
Nie znamy
się na wszystkich chemicznych zawiłościach, ale nawet głupi wie,
że METANOL to trucizna.
Aspartam jak wiecie jest we wszystkich
modnych light napojach, cudownych gumach do żucia i dziecięcych
smakołykach. Dlaczego?
Czytaj tutaj o aspartamie >>>
Ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam jest najbardziej
niebezpieczną substancją dodawaną do żywności. Artykuł tłumaczył
i komentował nie byle kto, bo sam J. Maciej Trojanowski w latach
1979 - 1986 przedstawiciel techniczno-handlowy na Polskę firmy
Monsanto, a w latach 1986-1990 konsultant naukowy d/s. żywienia
firmy Hoffmann la-Roche Wien GmbH.
Autor
zatytułował swoją stronę
Dziwny jest ten świat… to mało powiedziane ! ;-)
Ma rację.
Cukier
zasadowy ksylitol idealny dla osób, które nie mogą stosować tradycyjnego
cukru oraz dla odchudzających się. Stosowany też w profilaktyce
próchnicy, osteoporozy, chorób nowotworowych, cukrzycy, zaburzeń
odporności, grzybicach.
Ksylitol idealny dla każdego. Dla odchudzającego się łasucha też!
Ksylitol wyprodukowany w Finlandii
Wszystkie
artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna
służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą
w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli
masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu
leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Tak naprawdę w biuletynie nie zajmuję się tematem - Jak leczyć?
Temat nr 1 to -
Jak być Zdrowym bez leczenia.
|