Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 433
Przy okazji zapraszam! Przeczytaj artykuły na mojej stronie
O florze bakteryjnej powszechnie mówi się w kontekście odpornorności. Jednak
jak się okazuje stan naszej flory bakteryjnej odpowiada za funkcjonowanie całego
organizmu, a niedostateczna ilość bakterii probiotycznych zasiedlających jelita
przyczynia się do powstawania wielu chorób.
Kołowrotek i błędne diagnozy
Nierzadko słyszymy o błędnych diagnozach, leczeniu dookoła i na na to co nie
trzeba. Coraz więcej przeprowadzonych badań sugeruje i dowodzi, że powstawanie
wielu chorób również autoimmunologicznych jest ściśle powiązana ze stanem
flory bakteryjnej.
Co wiemy jeszcze o florze jelitowej - tyję przez jelita?
Za stan flory jelitowej odpowiada nasza tendencja do tycia. Już dawno naukowcy
odkryli związek niewłaściwej flory bakteryjnej i otyłości. W toku wielu badań
odkryto, że osoby z otyłością mają ubogą florę bakteryjną. Mowa w szczególności
o niedoborze bakterii z gatunku L. gasseri. Przy okazji nie można wspomnieć
o ogromnym znaczeniu flory bakteryjnej w leczeniu cukrzycy i insulinoodporności.
Bóle pleców podbrzusza i pleców
Reumatolog i ortopeda niczego nie widzą a plecy w lędźwiach łupią, że hej.
Ból w boku czy w pachwinie udowej też daje się we znaki. Dlatego warto zdiagnozować
się pod kątem naszych jelit. Jeżeli nie występują w kręgosłupie zwyrodnienia
mogące wywoływać ból to takie dolegliwości powinny być dla nas sygnałem alarmowym.
Reumatyzm - tutaj flora też jest kluczowa
Choroby reumatyczne należą do chorób autoimmunologicznych zatem flora bakteryjna
odgrywa tutaj równie kluczowe znaczenie zarówno w profilaktyce jak i także
leczeniu.
Odporność na wirusy to już wiemy - słów kilka o bakteriach
W naszym przewodzie powinna panować homeostaza czyli stan równowagi. Dominować
powinny bakterie beztlenowe takie jak Bifidobacterium, Clostridium, Lactobacillus,
Bacteroides oraz Eubacterium.
Bakterie jelitowe mają również za zadanie rozkładać obecne w treści pokarmowej
toksyny i karcynogeny (subst. sprzyjające powstawaniu nowotworów).
AZS- atopowe
zapalenie skóry i alergie
Jeżeli jakiekolwiek leczenie alergii czy atopowego zapalenia skóry ma przynieść
efekt, bakterie probiotyczne czyli właściwy probiotyk powinien znaleźć się
na pierwszym miejscu takiej terapii. Probiotyki przyczyniają się do regulowania
alergicznych reakcji nadwrażliwości poprzez tłumienie odpowiedzi immunologicznej.
U chorych z atopią obserwuje się obniżoną ilość bakterii Bifidobacterium
ze zwiększoną ilość szczepu B. adolescentis. Co w konsekwencji przyczynia
się do zwiększenia reakcji alergicznych - stanu zapalnego i świądu skóry.
Dlatego tak ważne jest dostarczenie różnorodnych szczepów z gatunku Bifidobacterium.
Współczesna dieta nie służy dobrym bakteriom
Mowa tutaj oczywiście o pokarmach wysokotłuszczowych i zawierających cukier.
W wielu produktach cukier jest ukryty i nawet nie spodziewamy się, że produkt
który jest na słono może zawierać znaczne ilości cukru, tak np. jest w przypadku
frytek, który dla uzyskania “chrupkości” moczy się uprzednio w wodzie z cukrem.
Nie tylko cukier jest jednak winowajcą, spożywanie produktów na bazie octu
spirytusowego również wpływa niekorzystnie na naszą florę jelitową, ale też
uszkadza błonę śluzową żołądka. Zawarty jest on w wielu produktach spożywczych,
sosach, majonezach, gotowych potrawach, sałatkach i surówkach.
Niewłaściwa dieta powoduje wzrost bakterii gram dodatnich sprzyja działaniom
chorobotwórczym.
Cholesterol i choroby naczyniowe
Wyniki prowadzonych coraz liczniej badań klinicznych potwierdzają istnienie
związku pomiędzy florą bakteryjną jelit a chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Probiotyki odpowiadają również za prawidłowe stężenie ciśnienia tętniczego
raz cholesterolu.
Infekcje grzybicze
Nawracające infekcje grzybicze miejsc intymnych czy zapalenia pęcherza moczowego
to w wielu przypadkach nie właściwa flora bakteryjna nie tylko jelit ale
również miejsc intymnych. Nadmierna dbałość o higienę i sterylność zabija
niepożądane, ale też potrzebne nam bakterie. Brak dostarczania tych właściwych
powoduje, że nasza flora bakteryjna jest wyjałowiona i podatna na wszelkie
drobnoustroje a co za tym idzie zakażenia.
Nietolerancje pokarmowe czy choroby zapalne jelit
Nie łudźmy się, że wyleczymy nietolerancji laktozy, stanów zapalnych jelit
bez dostarczenia odpowiedniej ilości probiotyków. Jeżeli chorujemy na choroby
układu pokarmowego to dlatego, że w naszym organizmie “zabrakło” odpowiedniej
równowagi, że nastąpił czynnik chorobotwórczy.
Trochę kultury, albo i więcej
- spróbuj Bio kultury
Bio-Kult Advanced to suplement diety w formie łatwych do połknięcia, roślinnych
kapsułek. Zawiera unikalną kompozycję 14 szczepów żywych kultur bakterii
o działaniu potwierdzonym w badaniach klinicznych. Każda kapsułka zawiera
nie mniej niż 2 miliardów bakterii z rodzaju Lactobacillus, Lactococcus,
Bifidobacterium, Streptococcus i Bacillus.
Ważne by przetrwały - odpowiednie zasiedlenie
Każda kapsułka Bio-Kult Advanced dostarcza dużej ilości korzystnych dla zdrowia
bakterii w celu ich kolonizacji w jelicie. Te korzystne dla zdrowia mikroorganizmy
są krio-chronione podczas procesu liofilizacji, co niesie za sobą dwie główne
korzyści:
Bakterie probiotyczne są osłaniane przed kwaśnym środowiskiem żołądka, a zatem
są w stanie dotrzeć i skolonizować całą długość przewodu pokarmowego.
Proces ten umożliwia przechowywanie Bio-Kult w temperaturze pokojowej, bez
konieczności trzymania w lodówce.
Trochę liczb - bio kulturalnych
Jednak kapsułka zawiera Co najmniej 2 miliardy żywych mikroorganizmów na kapsułkę
(2x10^9 CFU), żywotnych przez okres trwałości produktu, co odpowiada 10 miliardom
żywych mikroorganizmów na gram (1x10^10 CFU).
Probiotyk Bio-kult
Nie trzeba być na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, aby zafundować sobie niedobór
witaminy B12. Wpływ na jej niedobór, który jest groźny dla naszego zdrowia
mają głównie choroby oraz zażywane leki.
Wiek a poziom witaminy B12
W wieku podeszłym mamy problem z wchłanianiem witaminy B12 pomimo spożywania
produktów odzwierzęcych takich jak jaja, podroby, mięso. Często również w wieku
podeszłym nie są kojarzone stany demencji, otępienia, manie, zespół psychotyczny
z niedoborem witaminy B12. Zamiast stosowania leków psychotropowych, wystarczyłoby
podanie witaminy B12. Przy niedoborze witaminy B12 występuje również niestabilność
podczas chodu co nierzadko przyczynia się do upadku, urazów.
Popękane kąciki
Jednym z najpowszechniej obserwowanych niedoborów witaminy B12 jest niedokrwistość.
Występuje bladość skóry, bóle i zawroty głowy, osłabienie. Pojawiające się
pęknięcia oraz owrzodzenia w kącikach ust to oznaka niedoboru witaminy B12.
Skurcz, aż nogę wykręca
Przy niedoborze witaminy B12 łapią nas skurcze, mrowienia i drętwienia kończyn
a nie jak się to powszechnie mawia wynikają one z niedoboru magnezu. Jednak
należy tu nadmienić, że magnez ma ogromne znaczenie w przypadku napięcia mięśniowego
w nogach, bólach nóg, słabym krążeniu i żylakach.
Alergicy na lekach z niedoborem
Na niedobór witaminy B12 mogą cierpieć również osoby stosujące leki przeciwhistaminowe
na alergię jak również metforminę lek na cukrzycę, kolchicynę lek na dnę moczanową,
kwasu acetylosalicylowego czy inhibitory pompy protonowej - omeprazol, pantoprazol
leki na zgagę. Do tej grupy należą również osoby stosujące lek sulfasalazynę
- lek przeciwreumatyczny.
Po operacjach
Najbardziej narażone na niedobór witaminy B12 są osoby po częściowej lub całkowitej
operacji usunięcia żołądka, wycięciu jelita krętego jak również po operacjach
bariatrycznych u osób otyłych mających na celu zmniejszenie żołądka.
W chorobach
Niedobór witaminy B12 jest również charakterystyczny dla chorób takich jak
zapalenie trzustki, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, zanikowe zapalenie
błony śluzowej żołądka. Niedobór witaminy B12 jest obserwowany także u osób,
które były lub są zarażone tasiemcem o nazwie bruzdogłowiec szeroki.
Inne objawy
Przy niedoborze witaminy B12 obserwuje się również wstręt do potraw mięsnych,
smażonych. Brak apetytu, biegunki zaparcia czy spadek masy ciała.
By działała
Witamina B12 najlepiej wchłania się w śluzówce, stąd najlepiej stosować ją
w formie tabletek do ssania.
Witamina B12 do ssania
Buraczana bomba
Właściwości buraków są powszechnie znane. W formie skoncentrowanej poddany
liofilizacji i micelizacji ze zwykłego zdrowego warzywa staje się niesamowicie
odżywczą i energetyczną bombą. W jaki sposób? Wyjaśniamy.
Shot energetyczny dla dużych, małych i
zaspanych
Dzieci i młodzież w trakcie intensywnego wzrostu potrzebują więcej substancji
odżywczych. Beta cruenta dostarcza niezbędnych składników zdrowej diety. Preparat
wykazuje również działanie odkwaszające na organizm, zmniejszające kwasotwórcze
działanie słodyczy i mięs, które często goszczą w naszym jadłospisie. Wzmacnia
odporność i jest nieoceniony w trakcie przeziębienia. A jeśli mamy problem
z porannym przebudzeniem stawia na nogi i dodaje naturalnie energii.
Po chemioterapii, w chorobach
Beta Cruenta polecana jest przede wszystkim osobom z anemią, z niedoborem żelaza
i witaminy B12, osłabionym. Wpływa na przyrost czerwonych krwinek zatem zapobiega
niedokrwistości. Ten niesamowity napój powinien zagościć u osób po chemioterapii,
po przebytych chorobach, ale również u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Pełen luz
Beta cruenta polecana jest również cierpiącym na nerwice wegetatywne i depresję,
zmniejsza napięcie nerwowe, reakcje stresowe. Przywraca spokojny sen.
Na zaburzenia trawienia i zaparcia
Zarówno dorośli jak i dzieci cierpią na zaparcia. Ze względu na zawartość błonnika
Beta cruenta reguluje pracę przewodu pokarmowego a zawarte w nim pektyny hamują
procesy gnilne jelit.
Pij na drętwienie kończyn przy żylakach, hemoroidach i po wysiłku
Beta cruenta to nieoceniony po intensywnym wysiłku, przeciwdziała powstawaniu
zakwasów. Również powinny go pić osoby, którym doskwiera drętwienie kończyn.
Przywraca sprężystość ścian naczyń krwionośnych, rozszerza je normalizując
ciśnienie krwi, pomaga regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pomaga
udrożnić żyły, zapobiega powstawaniu zakrzepów i żylaków, wzmacnia naczynia
włosowate.
Wymaga wyjaśnienia
Liofilizacja to bardzo zaawansowany proces produkcji, który polega na zamrożeniu
produktów żywieniowych do temperatury około -40°C, co sprawia, że zostają zlikwidowane
bakterie chorobotwórcze i pleśń. Zostają zatrzymane także procesy fermentacyjne.
Następnie zamrożone produkty umieszczane są w próżni (0.001hPa) i w sposób
kontrolowany podgrzewane i suszone w celu sublimacji wody. Dzięki temu lód
przechodzi bezpośrednio w parę wodną z pominięciem stanu ciekłego. Wraz z parą
wodną usuwane są wszelkie zanieczyszczenia. Wytworzone produkty zachowują swoje
najcenniejsze składniki takie jakie jak witaminy, białka, składniki mineralne,.
Mają one postać sypką, co ułatwia ich przechowywanie i transport. Po zetknięciu
z wodą odzyskują swoje właściwości (zapach, smak, i kolor), zachowując strukturę
komórkową.
Liofilizacja została opracowana w Stanach Zjednoczonych już w latach 50-tych
XX wieku na zlecenie rządu, dążącego do wyprodukowania lekkich wagowo i bogatych
we wszystkie składniki odżywcze racji żywnościowych dla astronautów i wojska.
Współcześnie liofilizacja jest wykorzystywana przez zaawansowane technologicznie
firmy komercyjne w celu produkcji specjalistycznych produktów żywnościowych
przeznaczonych dla szerokiej grupy odbiorców od sportowców, przez kobiety w
ciąży, małe dzieci, które stronią od warzyw i owoców po osoby z problemami
zdrowotnymi. Doskonale służą zdrowiu i odżywieniu organizmu. Produkty spożywcze
poddane procesowi liofilizacji zachowują swoje pierwotne właściwości i wartości
takie jak enzymy, aminokwasy, witaminy oraz minerały.
Micelizacja
Micelizacja to proces polegający na rozdrobnieniu substancji rozpuszczalnych
jedynie w tłuszczach do postaci łatwo przyswajalnej przez środowisko wodne
organizmu. Dzięki temu organizm może wykorzystać odżywcze właściwości danej
substancji. Jako że system transportu substancji w ciele "opiera
się na wodzie", przyswajanie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach jest utrudnione Organizm
z pomocą kwasu żółciowego i innych substancji trawiennych, buduje tzw. micele
do których dołączane są substancje rozpuszczalne w tłuszczach w celu ich wchłonięcia.
Beta Cruenta Plus
Łamacz kamieni, wichura wiatru to tylko niektóre z nazw określających roślinę
o nazwie Chanca Piedra. To roślina uprawiana w klimatach tropikalnych i subtropikalnych.
Z jej leczniczych właściwości korzystali już starożytni Inkowie i plemiona
Ameryki Południowej.
Jak wygląda ta roślina?
Chanca Piedra dorasta do 60 cm ma cienkie pokryte liśćmi gałązki. W zielarstwie
wykorzystuje się liście, łodygi i kwiaty tej rośliny.
Dlaczego łamacz kamieni?
Słusznie określa się Chanca Piedra jako łamacz kamieni bowiem ma ona zdolność
do rozpuszczania kamieni nerkowych a w szczególności wapniowych i kamieni
żółciowych. Jest pomocna w kolkach nerkowych i zakażeniach układu moczowego.
Co w sobie ma łamacz?
Chanca Piedra zawiera m.in. lignany, taniny, flawonoidy w tym rutynę, flawonole
(kwercetynę), sterole, alkaloidy. Zawiera także potas, mangan, miedź i cynk. Wracając do tradycji
W Indiach i Malezji roślina ta jest wykorzystywana leczenia żółtaczki i zapalenia
wątroby zarówno u dorosłych jak i dzieci. W innych kulturach wykorzystywane
jest jako zioło przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe. Stosowana była do leczenia
infekcji czy zaburzeń pracy układu pokarmowego, zaparć czy też biegunek.
Przykuła uwagę w świecie lekarskim
Niemiecki lekarz wychodził z założenia, że wiedza o sztuce leczniczej i roślinach
leczniczych wykorzystywana powinna być dla dobra ludzi i zwierząt iże rośliny
lecznicze można odkryć na wszystkich kontynentach i czerpać z wiedzy innych
kultur. Zainteresowany Chanca Piedra podawał ją swoim pacjentom. Zaobserwował
skuteczność tej rośliny w leczeniu kamieni nerkowych. Podawał ją 100 pacjentom
i w 94 % przypadków roślina ta okazała się pomocna w eliminacji mniejszych
kamieni nerkowych. Roślina wykazuje również działanie ochronne na nerki.
Helicobacter pylori i inne zakażenia
Ze względu na swoje właściwości Chanca Piedra
wykorzystywana jest także do leczenia zakażeń bakterią Helicobacter Pylori
czy Candidy albicans oraz
w leczeniu malarii.
Dna moczanowa i inne
Chanca Piedra obniża stężenie kwasu moczowego co przyczynia się zmniejszenia
ataków dny moczanowej. Chanca Piedra stosowana z ekstraktem z czarnuszki
wykazuje działanie w leczeniu bólu gardła oraz problemu z przełykaniem w
wyniku stanu zapalnego migdałków.
Ochrona wątroby
Przeprowadzone badania w kierunku zaburzeń pracy wątroby wykazały, że Chanca
Piedra może hamować rozwój niealkoholowego stłuszczenia wątroby jak również
obniża próby wątrobowe.
Roślinę tę również przebadano w kierunku profilaktyki cukrzycy. W wyniku badań
odkryto, że hamuje ona alfa glukozydazę. Jest to enzym rozkładający węglowodany
złożone na węgle proste, które zwiększają poziom glukozy we krwi będący przyczyną
cukrzycy.
Niewyczerpane możliwości
Chanca Piedra ma zdecydowanie większy zakres leczniczy i wymienione powyżej
są tylko niektóre spośród nich. Przy okazji należy wspomnieć, że nie powinny
jej stosować kobiety planujące zajście w ciążę, będące w ciąży i w okresie
laktacji.
Chanca piedra ekstrakt 10:1
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica
płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl "Żyj naturalnie" Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch. "Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata: Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 78 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 41 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|