Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 434
Przy okazji zapraszam! Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Światowy lider
Trzeba jasno powiedzieć, że pieprz zaraz za solą to przyprawa, która jest niemal
w każdym domu i to na całym świecie. Stosowany jest od czasów starożytnych
po dzisiaj.
Pieprzowa gorączka z wojną w tle
Co tam złoto, kiedyś pieprz stanowił o wiele większą wartość. Używano go jako
waluty, jako okup. W Anglii można nim było zapłacić czynsz. W średniowieczu
był przyprawą królów i magnatów. W Wenecji zaś był powszechną łapówków urzędników
podatkowych.
Pieprzna geneza
Za ojczyznę pieprzu uznaje się Azję. Pierwsze plantacje założono prawdopodobnie
1000 lat p.n.e. na terenie Indii. Pieprz niegdyś był stosowany głównie jako
lek a konkretnie odtrutki na trucizny. Hipokrates zaś uznawał go jako lek pobudzający
apetyt, łaknienie, ułatwiający kichanie, leczenia gorączki. Stosowany również
jako afrodyzjak jest używany także w męskich perfumach. Pieprz był głównym
przysmakiem Nerona w postaci kawałka chleba posmarowanego miodem i posypanego
pieprzem.
Taka to roślinka
Pieprz czarny jest wieloletnią rośliną pnącą. W warunkach naturalnych oplata
się wokół drzew niczym pasożyt i może osiągnąć nawet 11 metrów. Powszechnie
uprawia się go w szpalerach na ażurowych kratach lub tyczkach. Kwiatostany
posiadają ok. 30-40 owoców.
Po co pieprzyć?
Za odczucie smaku ostrości w pieprzu odpowiada piperyna. To organiczny związek
chemiczny, alkaloid, który stymuluje gruczoły ślinowe i pobudz wydzielanie
soków trawiennych. Pieprz sprawia, że w gorącym klimacie pocimy się chłodząc
tym samym organizm co ma nas uchronić przed przegrzaniem. Pieprz zawiera magnez,
żelazo, wapń, a nawet błonnik oraz fenole, będące antyoksydantem, ale nie jest
to wiadomo ilość, która uzupełnia nasze braki czy pozwoli na utrzymanie odpowiedniego
poziomu w organizmie.
Pieprz dla zdrowia
Pieprz poprawia również stan naszego mikrobiomu, sprzyjające rozwojowi bakterii
probiotycznych w jelicie grubym. Usprawnia również tranzyt jelitowy oraz zapobiega
kolkom, zaparciom, gazom i biegunce.
Pieprz powinien również znaleźć się w naszych potrawach podczas przeziębienia
i infekcji. Bowiem zadział napotnie i ułatwia oddychanie. Ważne! Dzięki zawartości
piperyny w pieprzu lepiej wchłaniamy z pokarmu witaminy z grupy B, selen czy
beta - karoten.
Godna praca
Obecnie najlepszy smakowo i jakościowo pieprz uprawiany jest w Kambodży. Chociaż
praca w krajach trzeciego świata to praca w nieludzkich warunkach za przysłowiową
“miskę ryżu” to powstaje coraz więcej stowarzyszeń, które zapewniają mieszkańcom
pracę w godnych warunkach a my dokonując zakupu wspieramy ich w ten sposób.
Eko pieprzenie
Z całą stanowczością trzeba powiedzieć, że produkty eko smakują inaczej. Produkcja
przemysłowa leci na łeb na szyję, nie ma czasu na czekanie. Można rzec co co
ja “pieprzę”, ale słusznie w zrównoważona, ekologiczna produkcja daje czas
naturze, na spokojne wzrastanie, dojrzewanie czy zbiór plonów bez niszczenia
wszystkiego dookoła i sypania wiader pestycydów.
Bez gnicia i robali i innych bakterii
Przemysłowo uprawiane rośliny i przyprawy zanim dotrą na sklepowe półki leżą
sobie w wielkich magazynach i często też zachodzą w nich procesy gnilne, rozwijają
się bakterie i oczywiście wietrzeją tracą swoje dobroczynne właściwości. Pieprz,
który jest zwietrzały zawilgocony a potem wysuszony nie ma już żadnych właściwości
aromatycznych oraz tracimy tak cenną dla naszego zdrowia piperynę.
Pieprz Sela Pepper uprawiany w sposób zrównoważony, przyjazny środowisku (bez
ciężkiego sprzętu, maszyn oraz chemii) na małych rodzinnych farmach (własne
stowarzyszenie około 600-set drobnych plantatorów). Zbierany ręcznie, suszony
na słońcu.
Jako jedyne (z obecnie dostępnych) pakowany w opakowania detaliczne (konfekcjonowany)
zaraz po zbiorach tam gdzie pieprz rośnie (czyli "prosto
z farmy trafiają na nasze stoły”) dzięki czemu zachowują najwyższą jakość oraz
niepowtarzalny, intensywny, naturalny smak i aromat
Gwarancja bezpieczeństwa - każda partia naszych produktów oprócz badań laboratoryjnych
w zakładzie przy farmie dodatkowo przechodzi szczegółowe badania w niezależnym,
międzynarodowym laboratorium Eurofins.
Nie musi być pikantne, ważne aby było aromatyczne
Dania mają pachnieć, nie potrzebujemy wyszukanych składników do stworzenia
pysznego dania. Głównym dodatkiem do naszych potraw powinny być przyprawy i
zioła, dzięki którym nie tylko nadamy inny smak naszej potrawie i za każdym
razem może być on inny ale również wzbogacimy ją o cenne składniki. Oczywiście
pod warunkiem, że użyte przyprawy będą wartościowe. Pieprz Sella Pepper najbardziej
wyczuwalny jest w potrawach na ciepło. Wtedy oddaje on pod wpływem temperatury
pełnię aromatu.
Pieprzne ciekawostki:
Już w I wieku n.e. fałszowano pieprz. Pisał o tym pisarz rzymski Pliniusz.
Do tego celu używano jagód jałowca, które po wysuszeniu podobne są do ziaren
pieprzu i szybko przechodzą jego zapachem. Niestety fałszerstwo to stało się
później plagą handlującej Europy.
Obywatele Tunezji zjadają najwięcej pieprzu. Każdy Tunezyjczyk zjada około
ćwierć kilograma rocznie tej przyprawy. W porównaniu w Europie spożywana ilość
to mniej niż 100 gram rocznie na osobę.
Pyszny i aromatyczny pieprz
O florze bakteryjnej powszechnie mówi się w kontekście odpornorności. Jednak
jak się okazuje stan naszej flory bakteryjnej odpowiada za funkcjonowanie całego
organizmu, a niedostateczna ilość bakterii probiotycznych zasiedlających jelita
przyczynia się do powstawania wielu chorób.
Kołowrotek i błędne diagnozy
Nierzadko słyszymy o błędnych diagnozach, leczeniu dookoła i na na to co nie
trzeba. Coraz więcej przeprowadzonych badań sugeruje i dowodzi, że powstawanie
wielu chorób również autoimmunologicznych jest ściśle powiązana ze stanem
flory bakteryjnej.
Co wiemy jeszcze o florze jelitowej - tyję przez jelita?
Za stan flory jelitowej odpowiada nasza tendencja do tycia. Już dawno naukowcy
odkryli związek niewłaściwej flory bakteryjnej i otyłości. W toku wielu badań
odkryto, że osoby z otyłością mają ubogą florę bakteryjną. Mowa w szczególności
o niedoborze bakterii z gatunku L. gasseri. Przy okazji nie można wspomnieć
o ogromnym znaczeniu flory bakteryjnej w leczeniu cukrzycy i insulinoodporności.
Bóle pleców podbrzusza i pleców
Reumatolog i ortopeda niczego nie widzą a plecy w lędźwiach łupią, że hej.
Ból w boku czy w pachwinie udowej też daje się we znaki. Dlatego warto zdiagnozować
się pod kątem naszych jelit. Jeżeli nie występują w kręgosłupie zwyrodnienia
mogące wywoływać ból to takie dolegliwości powinny być dla nas sygnałem alarmowym.
Reumatyzm - tutaj flora też jest kluczowa
Choroby reumatyczne należą do chorób autoimmunologicznych zatem flora bakteryjna
odgrywa tutaj równie kluczowe znaczenie zarówno w profilaktyce jak i także
leczeniu.
Odporność na wirusy to już wiemy - słów kilka o bakteriach
W naszym przewodzie powinna panować homeostaza czyli stan równowagi. Dominować
powinny bakterie beztlenowe takie jak Bifidobacterium, Clostridium, Lactobacillus,
Bacteroides oraz Eubacterium.
Bakterie jelitowe mają również za zadanie rozkładać obecne w treści pokarmowej
toksyny i karcynogeny (subst. sprzyjające powstawaniu nowotworów).
AZS- atopowe
zapalenie skóry i alergie
Jeżeli jakiekolwiek leczenie alergii czy atopowego zapalenia skóry ma przynieść
efekt, bakterie probiotyczne czyli właściwy probiotyk powinien znaleźć się
na pierwszym miejscu takiej terapii. Probiotyki przyczyniają się do regulowania
alergicznych reakcji nadwrażliwości poprzez tłumienie odpowiedzi immunologicznej.
U chorych z atopią obserwuje się obniżoną ilość bakterii Bifidobacterium
ze zwiększoną ilość szczepu B. adolescentis. Co w konsekwencji przyczynia
się do zwiększenia reakcji alergicznych - stanu zapalnego i świądu skóry.
Dlatego tak ważne jest dostarczenie różnorodnych szczepów z gatunku Bifidobacterium.
Współczesna dieta nie służy dobrym bakteriom
Mowa tutaj oczywiście o pokarmach wysokotłuszczowych i zawierających cukier.
W wielu produktach cukier jest ukryty i nawet nie spodziewamy się, że produkt
który jest na słono może zawierać znaczne ilości cukru, tak np. jest w przypadku
frytek, który dla uzyskania “chrupkości” moczy się uprzednio w wodzie z cukrem.
Nie tylko cukier jest jednak winowajcą, spożywanie produktów na bazie octu
spirytusowego również wpływa niekorzystnie na naszą florę jelitową, ale też
uszkadza błonę śluzową żołądka. Zawarty jest on w wielu produktach spożywczych,
sosach, majonezach, gotowych potrawach, sałatkach i surówkach.
Niewłaściwa dieta powoduje wzrost bakterii gram dodatnich sprzyja działaniom
chorobotwórczym.
Cholesterol i choroby naczyniowe
Wyniki prowadzonych coraz liczniej badań klinicznych potwierdzają istnienie
związku pomiędzy florą bakteryjną jelit a chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Probiotyki odpowiadają również za prawidłowe stężenie ciśnienia tętniczego
raz cholesterolu.
Infekcje grzybicze
Nawracające infekcje grzybicze miejsc intymnych czy zapalenia pęcherza moczowego
to w wielu przypadkach nie właściwa flora bakteryjna nie tylko jelit ale
również miejsc intymnych. Nadmierna dbałość o higienę i sterylność zabija
niepożądane, ale też potrzebne nam bakterie. Brak dostarczania tych właściwych
powoduje, że nasza flora bakteryjna jest wyjałowiona i podatna na wszelkie
drobnoustroje a co za tym idzie zakażenia.
Nietolerancje pokarmowe czy choroby zapalne jelit
Nie łudźmy się, że wyleczymy nietolerancji laktozy, stanów zapalnych jelit
bez dostarczenia odpowiedniej ilości probiotyków. Jeżeli chorujemy na choroby
układu pokarmowego to dlatego, że w naszym organizmie “zabrakło” odpowiedniej
równowagi, że nastąpił czynnik chorobotwórczy.
Trochę kultury, albo i więcej
- spróbuj Bio kultury
Bio-Kult Advanced to suplement diety w formie łatwych do połknięcia, roślinnych
kapsułek. Zawiera unikalną kompozycję 14 szczepów żywych kultur bakterii
o działaniu potwierdzonym w badaniach klinicznych. Każda kapsułka zawiera
nie mniej niż 2 miliardów bakterii z rodzaju Lactobacillus, Lactococcus,
Bifidobacterium, Streptococcus i Bacillus.
Ważne by przetrwały - odpowiednie zasiedlenie
Każda kapsułka Bio-Kult Advanced dostarcza dużej ilości korzystnych dla zdrowia
bakterii w celu ich kolonizacji w jelicie. Te korzystne dla zdrowia mikroorganizmy
są krio-chronione podczas procesu liofilizacji, co niesie za sobą dwie główne
korzyści:
Bakterie probiotyczne są osłaniane przed kwaśnym środowiskiem żołądka, a zatem
są w stanie dotrzeć i skolonizować całą długość przewodu pokarmowego.
Proces ten umożliwia przechowywanie Bio-Kult w temperaturze pokojowej, bez
konieczności trzymania w lodówce.
Trochę liczb - bio kulturalnych
Jednak kapsułka zawiera Co najmniej 2 miliardy żywych mikroorganizmów na kapsułkę
(2x10^9 CFU), żywotnych przez okres trwałości produktu, co odpowiada 10 miliardom
żywych mikroorganizmów na gram (1x10^10 CFU).
Probiotyk Bio-kult
Nie trzeba być na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, aby zafundować sobie niedobór
witaminy B12. Wpływ na jej niedobór, który jest groźny dla naszego zdrowia
mają głównie choroby oraz zażywane leki.
Wiek a poziom witaminy B12
W wieku podeszłym mamy problem z wchłanianiem witaminy B12 pomimo spożywania
produktów odzwierzęcych takich jak jaja, podroby, mięso. Często również w wieku
podeszłym nie są kojarzone stany demencji, otępienia, manie, zespół psychotyczny
z niedoborem witaminy B12. Zamiast stosowania leków psychotropowych, wystarczyłoby
podanie witaminy B12. Przy niedoborze witaminy B12 występuje również niestabilność
podczas chodu co nierzadko przyczynia się do upadku, urazów.
Popękane kąciki
Jednym z najpowszechniej obserwowanych niedoborów witaminy B12 jest niedokrwistość.
Występuje bladość skóry, bóle i zawroty głowy, osłabienie. Pojawiające się
pęknięcia oraz owrzodzenia w kącikach ust to oznaka niedoboru witaminy B12.
Skurcz, aż nogę wykręca
Przy niedoborze witaminy B12 łapią nas skurcze, mrowienia i drętwienia kończyn
a nie jak się to powszechnie mawia wynikają one z niedoboru magnezu. Jednak
należy tu nadmienić, że magnez ma ogromne znaczenie w przypadku napięcia mięśniowego
w nogach, bólach nóg, słabym krążeniu i żylakach.
Alergicy na lekach z niedoborem
Na niedobór witaminy B12 mogą cierpieć również osoby stosujące leki przeciwhistaminowe
na alergię jak również metforminę lek na cukrzycę, kolchicynę lek na dnę moczanową,
kwasu acetylosalicylowego czy inhibitory pompy protonowej - omeprazol, pantoprazol
leki na zgagę. Do tej grupy należą również osoby stosujące lek sulfasalazynę
- lek przeciwreumatyczny.
Po operacjach
Najbardziej narażone na niedobór witaminy B12 są osoby po częściowej lub całkowitej
operacji usunięcia żołądka, wycięciu jelita krętego jak również po operacjach
bariatrycznych u osób otyłych mających na celu zmniejszenie żołądka.
W chorobach
Niedobór witaminy B12 jest również charakterystyczny dla chorób takich jak
zapalenie trzustki, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, zanikowe zapalenie
błony śluzowej żołądka. Niedobór witaminy B12 jest obserwowany także u osób,
które były lub są zarażone tasiemcem o nazwie bruzdogłowiec szeroki.
Inne objawy
Przy niedoborze witaminy B12 obserwuje się również wstręt do potraw mięsnych,
smażonych. Brak apetytu, biegunki zaparcia czy spadek masy ciała.
By działała
Witamina B12 najlepiej wchłania się w śluzówce, stąd najlepiej stosować ją
w formie tabletek do ssania.
Witamina B12 do ssania
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica
płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl "Żyj naturalnie" Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch. "Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata: Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 78 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 41 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|