Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 436
Przy okazji zapraszam! Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Ludzki organizm posiada wielu strażników, którzy chronią nas przed wrogimi natarciami.
Do jednych z nich należy laktoferyna. Występuje ona w błonach śluzowych naszego
organizmu, w płynach ustrojowych.
A dokładniej...
Laktoferyna (inna nazwa: laktoferryna, skrót: LF) – wielofunkcyjne białko z
grupy transferyn, wykazujące duże powinowactwo do jonów żelaza.
Laktoferyna jest obecna na błonach śluzowych i ich bezpośrednim sąsiedztwie,
stojąc na straży przed drobnoustrojami chorobotwórczymi wnikającymi do organizmu,
ale nie tylko. Najwięcej laktoferyny zawiera siara i mleko matki, stąd tak
ważne jest karmienie naturalne dla budowania odporności dziecka.
Działa w trakcie i po fakcie
Laktoferyna działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wiąże się ona z cząsteczkami
błony komórkowej naszego organizmu, które wykorzystywane są przez patogeny
jako miejsce nazwijmy to “zakotwiczenia” we wstępnej fazie zakażeń i hamuje
adsorpcję wirusa do komórki. Również laktoferyna blokuje receptory komórkowe
patogenu uniemożliwiając powstanie wiązania wirus-gospodarz. Jest to niezwykle
istotny mechanizm Ten mechanizm ma zasadnicze znaczenie na początku infekcji.
Po zakażeniu laktoferyna wykazuje z kolei silne działanie immunotropowe:
stymuluje komórki systemu immunologicznego do szybkiego dojrzewania i regulacji
odpowiedzi odpornościowej. Ma to szczególne znaczenie podczas immunosupresji.
Aktywny działacz
Zasadnicze działanie laktoferyny przeciw drobnoustrojom chorobotwórczym
zależy od jej zdolności do chelatowania jonów żelaza. Żelazo jest niezbędne
drobnoustrojom do rozwoju i rozmnażania, więc sekwestracja żelaza w znaczący
sposób ogranicza ich potencjał chorobotwórczy. Dodatkowo stwierdzono, że laktoferyna
wykazuje działanie hamujące tworzenie się bakteryjnych biofilmów.
Jak działa na odporność?
Proces immunomodulacji za pośrednictwem laktoferyny polega na wzmaganiu fagocytozy
- mechanizmu wychwytywania i wchłaniania drobnych cząsteczek organicznych (w
tym wirusów, bakterii, pierwotniaków i grzybów) poprzez makrofagi. Pod wpływem
laktoferyny dochodzi w nich do wytworzenia się tlenku azotu, który neutralizuje
chorobotwórcze mikroorganizmy.
Gdy żelaza nam brak i hemoglobina niska
Wiele badań wskazuje, że laktoferyna jest pomocna nie tylko w walce z wirusami,
grzybami i bakteriami, ale również jest pomocna w leczeniu anemii z niedoboru
żelaza. Wpływa również na wzrost stężenia żelaza całkowitego w surowicy krwi
oraz hemoglobiny.
Ulega zmianie
Stężenie laktoferyny w organizmie człowieka jest zmienne. Zmianie ulega również
zapotrzebowanie na tę proteinę. Jeżeli występuje jej mało w naszym organizmie
dochodzi do krótkotrwałego upośledzenia układu odpornościowego lub do immunosupresji.
Brzmi może groźnie, ale takie zjawisko zachodzi w sezonach zwiększonej podatności
na infekcje górnych dróg oddechowych (od października do marca, ze szczytem
w lutym i marcu).
Skąd się bierze ?
Laktoferyna jest izolowana na skalę światową z serwatki oraz odtłuszczonego
mleka i jest stosowana do produkcji immunostymulatorów, odżywek dla niemowląt,
suplementów żelaza i specjalistycznych produktów mlecznych. Zaletą laktoferyny
jest jej odporność na wysoką temperaturę, względna odporność na proteolizę
oraz bardzo niska toksyczność. Laktoferyna jest odporna na warunki produkcji
żywności, jak też działanie kwaśnych soków żołądkowych i procesy zachodzące
w jelitach. Bezpieczeństwo i wielowymiarowe korzyści stosowania laktoferyny
pozwala na jej wykorzystanie w suplementach diety o działaniu immunomodulującym.
Nie raz się z nią spotkaliście
Laktoferyna bywa też składnikiem uzupełniającym
preparatów zażywanych podczas infekcji górnych dróg oddechowych, głównie stanów
zapalnych gardła.
Bez względu na specyfikę ich działania (np. łagodzenie dolegliwości związanych
ze schorzeniem) laktoferyna stanowi składnik, który aktywizuje system immunologiczny
do zwalczania infekcji. Synergistyczne działanie pozwala wówczas działać preparatom
nie tylko na objawy (np. ból gardła), ale też na przyczyny zakażenia.
Laktoferynę w kapsułkach
Ocynkuj swoje komórki
Cynk każdy zna, że na odporność i pryszcze. Trzeba jednak wskazać jego ważne
funkcje i przy jakich niedoborach jego “branie“ nie przynosi efektu. Ale od
początku. Cynk jest niezbędny do właściwego działania całego organizmu. Jest
niezastąpiony w wytwarzaniu białek i kwasów nukleinowych które przechowują
informacje genetyczne niezbędne w wytwarzaniu zdrowych komórek.
Oczywiście odporności i ….
Cynk również to niebywały strażnik odporności, który działa przeciwwirusowo
i przeciwbakteryjnie. Stąd jest niezbędny w odpieraniu ataków wirusów od zakatarzonych
i kaszlących. Niedobór cynku również wpływa na uczucie zmęczenia, osłabienie.
Gdzie jest cynk?
Cynk jest pierwiastkiem występującym prawie we wszystkich płynach ustrojowych,
również w mięśniach i kościach.
Zapotrzebowanie na cynk jest zależne od wieku, rośnie w okresach wzmożonego
wzrostu i rozwoju, a także w okresie ciąży i laktacji.
Jak pozyskać go z żywności?
Moda czy konieczność stosowania diety wegetariańskiej czy wegańskiej niestety
wyklucza prawidłowe utrzymanie poziomu cynku w organizmie, bowiem głównym i
wartościowym źródłem jest mięso i wątróbka oraz owoce morza. Mniejsze ilości
znajdują się w serach pleśniowych oraz jajkach.
Narażeni szczególnie na niedobór cynku są…
Na niedobór cynku narażone są osoby będące na diecie wegańskiej, wegetariańskiej
z obniżoną odpornością, w okresie przeziębienia oraz innych chorób opisanych
poniżej.
Niedobór cynku najczęściej występuje u osób cierpiących na choroby alkoholowe,
makrobiotycy, sportowcy, wegetarianie i amatorzy słodyczy. Wchłanianie cynku
jest mniejsze gdy spożywamy produkty bogate w żelazo i miedź, alkohol i cukier.
Dobra geometria
Nasz organizm nie ma zdolności do produkcji i dłuższego przechowywania cynku
dlatego musimy go nieustannie dostarczać. Cynk bierze udział w przemianie białek,
cukrów i węglowodanów, bez udziału cynku proces mineralizacji kości oraz regeneracji
tkanek jest niemożliwy.
Aby cynk został przyswojony przez organizm powinien być stosowany w postaci
“trójkąta”. Trzy organiczne formy jabłczan, cytrynian i L-asparaginian. Wiele
suplementów zawiera tylko jedną formę cynku, która nie wystarczy do prawidłowego
wchłaniania i wykorzystania jej przez organizm.
Cynkowa skóra, paznokcie i włosy
Cynk powinni zażywać również zmagający się z trądzikiem Popularna maść
cynkowa stosowana jest w przypadku wyprysków czy ściągająco na rany. Jednak
zawsze lepiej działać od wewnątrz. Cynk suplementować powinny osoby z żylakami,
trudno gojącymi się ranami. W wielu badaniach wykazano, że duże zapotrzebowanie
na cynk mają osoby chorujące na egzemę, łuszczycę.
Przy niedoborze cynku wypadają nam włosy, wiele osób bierze biotynę i krzem
dla wzrostu włosów jednak przy niedoborze cynku niewiele może nam to pomóc.
Wilczo-głodnym i bezsmakowcom
Są osoby, którym nic nie smakuje lub smak odczuwają z dużym opóźnieniem. np.
15-20 sek. lub wydaje się on być otępiały a smak potraw płaski. Cynk jest
niezbędny w naszej diecie, bo aktywuje on część mózgu odpowiedzialną za zmysł
smaku i powonienia. Cynk również odpowiada za przepływ informacji w mózgu
i pamięć. Dlatego powinniśmy go zażywać by czuć pełnię smaku no i dobrze
jest pamiętać co się je (co by nie zjeść dwóch obiadów :-)
Szczególnie duży niedobór mają osoby chorujące na bulimię tzw. wilczy głód.
Cynk
niezbędny siłaczom i podczas chorób
Podczas pocenia się, ciężkiej pracy fizycznej czy podczas uprawiania sportu
tracimy dużo cynku.
Dodatkowe na duże utraty cynku narażone są osoby zmagające się z chorobami
przyzębia, chorujący na chorobę Leśniowskiego - Crohna, wrzodziejącego zapalenia
jelita grubego, biegunkach (w badaniach nad osobami o takich dolegliwościach
obserwuje się duże niedobory cynku). Niedobór cynki występuje również u osób
z marskością wątroby. Jak to bywa klasycznie znaczne niedobory cynku utrudniają
powrót do zdrowia pomimo zastosowania leczenia.
Co ciekawe zespół naukowców dowiódł, że objawy epilepsji są nasilone u osób
z niedoborem cynku i tauryny.
Metale ciężkie w nas i wokół nas
Mamy plomby z amalgamatem. Rtęć jest w wodzie, herbatach ziołowych, w
powietrzu, przenika do gleby po prostu jest wszędzie. Rtęć przenika również
do żywności Stąd ważne jest ciągłe oczyszczanie organizmu.
Duet selen +cynk dlaczego?
Przy występującym niedoborze selenu bowiem w wielu procesach
metabolicznych, te dwa minerały muszą występować równocześnie. Również cynk
i selen wspólnie
mają ogromne znaczenie dla męskiego układu rozrodczego oraz naszej tarczycy.
Zatem bardzo ważny jest odpowiedni poziom cynku i selenu.
Dlaczego selen jest
nam niezbędny?
Selen pomaga oczyszczać organizm z pierwiastków toksycznych. Selen niezbędny
jest również przy zatruciach arsenem, którego również jest pełno we współczesnym
świecie, kadmem, glinem, ołowiem czy węglowodorami chlorowcopochodnymi. Selen
wspomaga wydalanie szkodliwych metali ciężkich z organizmu, oprócz tego pierwiastek
ten niszczy pleśń i hamuje toksyczne działanie uwalnianych przez nie mikotoksyn.
Pierwiastkowa tarcza
Podstawową rolą selenu jest wzmacnianie układu immunologicznego, ale spełnia
wiele innych ważnych ról. Selen zwiększa produkcję przeciwciał, limfocytów
i makrofagów, czyli komórek odpornościowych, które bronią nasz organizm przed
patogenami (szkodliwymi wirusami, grzybami i bakteriami). Jednak tylko przy
odpowiednim jego poziomie.
Odpowiedni poziom selenu w organizmie zmniejsza szansę na zachorowanie na nowotwory
(prostaty, odbytu, płuc, szyjki macicy i jajników)
Zupełnie ogólnie
Selen to silny przeciwutleniacz, antyseptyk. Działa przeciwzapalnie stąd dobre
rezultaty odnosi się przy zastosowaniu podczas chorób reumatycznych czyli
o podłożu zapalnym, bo selen ma silne właściwości przeciwzapalne.
Szczególnie poleca się go chorym na mukowiscydozę, chorych na dystrofie mięśniowe,
łuszczycę, wirusowym zapaleniu wątroby, zapalenia jąder i jajników.
Selen w połączeniu z cynkiem i witaminą E stanowi doskonałe remedium na wszystkie
rodzaje trądziku.
Selen również ma działanie przeciwalergiczne
i przeciwnowotworowe. Odpowiedni
poziom selenu w organizmie zmniejsza szansę na zachorowanie na nowotwory (prostaty,
odbytu, płuc, szyjki macicy i jajników).
Wywal nużeńca i inne paskudztwa
Selen chroni organizm przed półpaścem i opryszczką. Suplementację selenu powinny
prowadzić szczególnie osoby chorujące na opryszczkę. Selen chroni tkanki
przy radio i chemioterapii. Selen działa niszcząco na roztocza chorobotwórcze
np. nużeńca. Selen również powinni przyjmować chorujący na miażdżycę, choroby
wieńcowe, kardiomiopatie czy z zaburzeniami koncentracji i kojarzenia.
Kiedy
brać?
Cynk najlepiej suplementować na czczo lub 1 godzinę przed lub 2 godziny po
posiłku i nie łączymy z żelazem. Selen może być zażywany razem z cynkiem lub
w ciągu dnia.
Cynk w trzech organicznych formach
Selen organiczny
Światowy lider
Trzeba jasno powiedzieć, że pieprz zaraz za solą to przyprawa, która jest niemal
w każdym domu i to na całym świecie. Stosowany jest od czasów starożytnych
po dzisiaj.
Pieprzowa gorączka z wojną w tle
Co tam złoto, kiedyś pieprz stanowił o wiele większą wartość. Używano go jako
waluty, jako okup. W Anglii można nim było zapłacić czynsz. W średniowieczu
był przyprawą królów i magnatów. W Wenecji zaś był powszechną łapówków urzędników
podatkowych.
Pieprzna geneza
Za ojczyznę pieprzu uznaje się Azję. Pierwsze plantacje założono prawdopodobnie
1000 lat p.n.e. na terenie Indii. Pieprz niegdyś był stosowany głównie jako
lek a konkretnie odtrutki na trucizny. Hipokrates zaś uznawał go jako lek pobudzający
apetyt, łaknienie, ułatwiający kichanie, leczenia gorączki. Stosowany również
jako afrodyzjak jest używany także w męskich perfumach. Pieprz był głównym
przysmakiem Nerona w postaci kawałka chleba posmarowanego miodem i posypanego
pieprzem.
Taka to roślinka
Pieprz czarny jest wieloletnią rośliną pnącą. W warunkach naturalnych oplata
się wokół drzew niczym pasożyt i może osiągnąć nawet 11 metrów. Powszechnie
uprawia się go w szpalerach na ażurowych kratach lub tyczkach. Kwiatostany
posiadają ok. 30-40 owoców.
Po co pieprzyć?
Za odczucie smaku ostrości w pieprzu odpowiada piperyna. To organiczny związek
chemiczny, alkaloid, który stymuluje gruczoły ślinowe i pobudz wydzielanie
soków trawiennych. Pieprz sprawia, że w gorącym klimacie pocimy się chłodząc
tym samym organizm co ma nas uchronić przed przegrzaniem. Pieprz zawiera magnez,
żelazo, wapń, a nawet błonnik oraz fenole, będące antyoksydantem, ale nie jest
to wiadomo ilość, która uzupełnia nasze braki czy pozwoli na utrzymanie odpowiedniego
poziomu w organizmie.
Pieprz dla zdrowia
Pieprz poprawia również stan naszego mikrobiomu, sprzyjające rozwojowi bakterii
probiotycznych w jelicie grubym. Usprawnia również tranzyt jelitowy oraz zapobiega
kolkom, zaparciom, gazom i biegunce.
Pieprz powinien również znaleźć się w naszych potrawach podczas przeziębienia
i infekcji. Bowiem zadział napotnie i ułatwia oddychanie. Ważne! Dzięki zawartości
piperyny w pieprzu lepiej wchłaniamy z pokarmu witaminy z grupy B, selen czy
beta - karoten.
Godna praca
Obecnie najlepszy smakowo i jakościowo pieprz uprawiany jest w Kambodży. Chociaż
praca w krajach trzeciego świata to praca w nieludzkich warunkach za przysłowiową
“miskę ryżu” to powstaje coraz więcej stowarzyszeń, które zapewniają mieszkańcom
pracę w godnych warunkach a my dokonując zakupu wspieramy ich w ten sposób.
Eko pieprzenie
Z całą stanowczością trzeba powiedzieć, że produkty eko smakują inaczej. Produkcja
przemysłowa leci na łeb na szyję, nie ma czasu na czekanie. Można rzec co co
ja “pieprzę”, ale słusznie w zrównoważona, ekologiczna produkcja daje czas
naturze, na spokojne wzrastanie, dojrzewanie czy zbiór plonów bez niszczenia
wszystkiego dookoła i sypania wiader pestycydów.
Bez gnicia i robali i innych bakterii
Przemysłowo uprawiane rośliny i przyprawy zanim dotrą na sklepowe półki leżą
sobie w wielkich magazynach i często też zachodzą w nich procesy gnilne, rozwijają
się bakterie i oczywiście wietrzeją tracą swoje dobroczynne właściwości. Pieprz,
który jest zwietrzały zawilgocony a potem wysuszony nie ma już żadnych właściwości
aromatycznych oraz tracimy tak cenną dla naszego zdrowia piperynę.
Pieprz Sela Pepper uprawiany w sposób zrównoważony, przyjazny środowisku (bez
ciężkiego sprzętu, maszyn oraz chemii) na małych rodzinnych farmach (własne
stowarzyszenie około 600-set drobnych plantatorów). Zbierany ręcznie, suszony
na słońcu.
Jako jedyne (z obecnie dostępnych) pakowany w opakowania detaliczne (konfekcjonowany)
zaraz po zbiorach tam gdzie pieprz rośnie (czyli "prosto
z farmy trafiają na nasze stoły”) dzięki czemu zachowują najwyższą jakość oraz
niepowtarzalny, intensywny, naturalny smak i aromat
Gwarancja bezpieczeństwa - każda partia naszych produktów oprócz badań laboratoryjnych
w zakładzie przy farmie dodatkowo przechodzi szczegółowe badania w niezależnym,
międzynarodowym laboratorium Eurofins.
Nie musi być pikantne, ważne aby było aromatyczne
Dania mają pachnieć, nie potrzebujemy wyszukanych składników do stworzenia
pysznego dania. Głównym dodatkiem do naszych potraw powinny być przyprawy i
zioła, dzięki którym nie tylko nadamy inny smak naszej potrawie i za każdym
razem może być on inny ale również wzbogacimy ją o cenne składniki. Oczywiście
pod warunkiem, że użyte przyprawy będą wartościowe. Pieprz Sella Pepper najbardziej
wyczuwalny jest w potrawach na ciepło. Wtedy oddaje on pod wpływem temperatury
pełnię aromatu.
Pieprzne ciekawostki:
Już w I wieku n.e. fałszowano pieprz. Pisał o tym pisarz rzymski Pliniusz.
Do tego celu używano jagód jałowca, które po wysuszeniu podobne są do ziaren
pieprzu i szybko przechodzą jego zapachem. Niestety fałszerstwo to stało się
później plagą handlującej Europy.
Obywatele Tunezji zjadają najwięcej pieprzu. Każdy Tunezyjczyk zjada około
ćwierć kilograma rocznie tej przyprawy. W porównaniu w Europie spożywana ilość
to mniej niż 100 gram rocznie na osobę.
Pyszny i aromatyczny pieprz
O florze bakteryjnej powszechnie mówi się w kontekście odpornorności. Jednak
jak się okazuje stan naszej flory bakteryjnej odpowiada za funkcjonowanie całego
organizmu, a niedostateczna ilość bakterii probiotycznych zasiedlających jelita
przyczynia się do powstawania wielu chorób.
Kołowrotek i błędne diagnozy
Nierzadko słyszymy o błędnych diagnozach, leczeniu dookoła i na na to co nie
trzeba. Coraz więcej przeprowadzonych badań sugeruje i dowodzi, że powstawanie
wielu chorób również autoimmunologicznych jest ściśle powiązana ze stanem
flory bakteryjnej.
Co wiemy jeszcze o florze jelitowej - tyję przez jelita?
Za stan flory jelitowej odpowiada nasza tendencja do tycia. Już dawno naukowcy
odkryli związek niewłaściwej flory bakteryjnej i otyłości. W toku wielu badań
odkryto, że osoby z otyłością mają ubogą florę bakteryjną. Mowa w szczególności
o niedoborze bakterii z gatunku L. gasseri. Przy okazji nie można wspomnieć
o ogromnym znaczeniu flory bakteryjnej w leczeniu cukrzycy i insulinoodporności.
Bóle pleców podbrzusza i pleców
Reumatolog i ortopeda niczego nie widzą a plecy w lędźwiach łupią, że hej.
Ból w boku czy w pachwinie udowej też daje się we znaki. Dlatego warto zdiagnozować
się pod kątem naszych jelit. Jeżeli nie występują w kręgosłupie zwyrodnienia
mogące wywoływać ból to takie dolegliwości powinny być dla nas sygnałem alarmowym.
Reumatyzm - tutaj flora też jest kluczowa
Choroby reumatyczne należą do chorób autoimmunologicznych zatem flora bakteryjna
odgrywa tutaj równie kluczowe znaczenie zarówno w profilaktyce jak i także
leczeniu.
Odporność na wirusy to już wiemy - słów kilka o bakteriach
W naszym przewodzie powinna panować homeostaza czyli stan równowagi. Dominować
powinny bakterie beztlenowe takie jak Bifidobacterium, Clostridium, Lactobacillus,
Bacteroides oraz Eubacterium.
Bakterie jelitowe mają również za zadanie rozkładać obecne w treści pokarmowej
toksyny i karcynogeny (subst. sprzyjające powstawaniu nowotworów).
AZS- atopowe
zapalenie skóry i alergie
Jeżeli jakiekolwiek leczenie alergii czy atopowego zapalenia skóry ma przynieść
efekt, bakterie probiotyczne czyli właściwy probiotyk powinien znaleźć się
na pierwszym miejscu takiej terapii. Probiotyki przyczyniają się do regulowania
alergicznych reakcji nadwrażliwości poprzez tłumienie odpowiedzi immunologicznej.
U chorych z atopią obserwuje się obniżoną ilość bakterii Bifidobacterium
ze zwiększoną ilość szczepu B. adolescentis. Co w konsekwencji przyczynia
się do zwiększenia reakcji alergicznych - stanu zapalnego i świądu skóry.
Dlatego tak ważne jest dostarczenie różnorodnych szczepów z gatunku Bifidobacterium.
Współczesna dieta nie służy dobrym bakteriom
Mowa tutaj oczywiście o pokarmach wysokotłuszczowych i zawierających cukier.
W wielu produktach cukier jest ukryty i nawet nie spodziewamy się, że produkt
który jest na słono może zawierać znaczne ilości cukru, tak np. jest w przypadku
frytek, który dla uzyskania “chrupkości” moczy się uprzednio w wodzie z cukrem.
Nie tylko cukier jest jednak winowajcą, spożywanie produktów na bazie octu
spirytusowego również wpływa niekorzystnie na naszą florę jelitową, ale też
uszkadza błonę śluzową żołądka. Zawarty jest on w wielu produktach spożywczych,
sosach, majonezach, gotowych potrawach, sałatkach i surówkach.
Niewłaściwa dieta powoduje wzrost bakterii gram dodatnich sprzyja działaniom
chorobotwórczym.
Cholesterol i choroby naczyniowe
Wyniki prowadzonych coraz liczniej badań klinicznych potwierdzają istnienie
związku pomiędzy florą bakteryjną jelit a chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Probiotyki odpowiadają również za prawidłowe stężenie ciśnienia tętniczego
raz cholesterolu.
Infekcje grzybicze
Nawracające infekcje grzybicze miejsc intymnych czy zapalenia pęcherza moczowego
to w wielu przypadkach nie właściwa flora bakteryjna nie tylko jelit ale
również miejsc intymnych. Nadmierna dbałość o higienę i sterylność zabija
niepożądane, ale też potrzebne nam bakterie. Brak dostarczania tych właściwych
powoduje, że nasza flora bakteryjna jest wyjałowiona i podatna na wszelkie
drobnoustroje a co za tym idzie zakażenia.
Nietolerancje pokarmowe czy choroby zapalne jelit
Nie łudźmy się, że wyleczymy nietolerancji laktozy, stanów zapalnych jelit
bez dostarczenia odpowiedniej ilości probiotyków. Jeżeli chorujemy na choroby
układu pokarmowego to dlatego, że w naszym organizmie “zabrakło” odpowiedniej
równowagi, że nastąpił czynnik chorobotwórczy.
Trochę kultury, albo i więcej
- spróbuj Bio kultury
Bio-Kult Advanced to suplement diety w formie łatwych do połknięcia, roślinnych
kapsułek. Zawiera unikalną kompozycję 14 szczepów żywych kultur bakterii
o działaniu potwierdzonym w badaniach klinicznych. Każda kapsułka zawiera
nie mniej niż 2 miliardów bakterii z rodzaju Lactobacillus, Lactococcus,
Bifidobacterium, Streptococcus i Bacillus.
Ważne by przetrwały - odpowiednie zasiedlenie
Każda kapsułka Bio-Kult Advanced dostarcza dużej ilości korzystnych dla zdrowia
bakterii w celu ich kolonizacji w jelicie. Te korzystne dla zdrowia mikroorganizmy
są krio-chronione podczas procesu liofilizacji, co niesie za sobą dwie główne
korzyści:
Bakterie probiotyczne są osłaniane przed kwaśnym środowiskiem żołądka, a zatem
są w stanie dotrzeć i skolonizować całą długość przewodu pokarmowego.
Proces ten umożliwia przechowywanie Bio-Kult w temperaturze pokojowej, bez
konieczności trzymania w lodówce.
Trochę liczb - bio kulturalnych
Jednak kapsułka zawiera Co najmniej 2 miliardy żywych mikroorganizmów na kapsułkę
(2x10^9 CFU), żywotnych przez okres trwałości produktu, co odpowiada 10 miliardom
żywych mikroorganizmów na gram (1x10^10 CFU).
Probiotyk Bio-kult
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica
płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl "Żyj naturalnie" Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch. "Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata: Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 78 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 41 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|