Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 437
Przy okazji zapraszam! Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Łacińska nazwa Urtica pochodzi od słowa uro = parzę, piekę
Danuta Wawiłow w wierszu „Pokrzywa” pisała o niej:
„Nikt jej nie lubi na świecie!
Nikt z niej wianuszków nie plecie
i do bukietów nie zrywa!
Każdy ją tylko przeżywa!
Biedna, ach, biedna pokrzywa!”
Ale dzisiaj nad losem pokrzywy użalać się nie będziemy, ale będziemy wychwalać
właściwości pokrzywy a ściślej jej zielnej siostry czyli pokrzywy indyjskiej
a dokładniej forskoliny.
Szkic
pokrzywy indyjskiej
Coleus forskohlii bo tak brzmi właściwa nazwa dla określanej w Polsce rośliny
jaką jest pokrzywa indyjska. Jest ona wieloletnią rośliną z rodziny jasnotowatych
(Lamiaceae), występującą w obszarze klimatu subtropikalnego, głównie w Azji
Południowo-Wschodniej, a także w Ameryce Południowej. Ta znana roślina była
już wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej od tysiącleci głównie do leczenia
chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia, astmy czy chorób układu pokarmowego,
w zaparciach również epilepsji.
Czyja odpowiedzialność za to?
Za działanie lecznicze czy wspomagające leczenia dolegliwości pokrzywy indyjskiej
odpowiada zawarta głównie w jej korzeniu forskolina.
Na czym polega działanie forskoliny
Mechanizm działania trudno jest uprościć i zacytuję tutaj pana dr H. Różańskiego
specjalistę w zielarstwie odnośnie działania forskoliny “ Mechanizm działania
forskoliny opiera się na aktywacji enzymu cyklazy adenylowej, dzięki któremu
następuje synteza cyklicznego AMP (cAMP) z adenozyno-5'-trifosforanu (ATP).
Forskolina poprzez stymulację cAMP zwiększa zatem poziom wewnątrzkomórkowego
cAMP, który reguluje i wpływa na aktywność wielu enzymów w komórce”.
A teraz prościej
Brzmi nieco enigmatycznie i trudne dla niewtajemniczonych do zrozumienia, ale
chodzi o działanie w takich chorobach jak astma, zaburzenia układu krążenia,
nadciśnienie, otyłość, łuszczyca. W chorobach tych obserwuje się spadek poziomu
wewnątrzkomórkowego cAMP, co wpływa na zmniejszenie objawów chorób i poprawę
w leczeniu.
Popularność odchudzania
Forskolina najpowszechniej stosowana jest jako środek wspomagający odchudzanie.
Dzieje się to za sprawą jej właściwości, chodzi o nasilenie lipolizy czyli
rozkład tłuszczu w tkance tłuszczowej. W badaniach przeprowadzonych na grupie
kobiet zażywających ekstrakt z pokrzywy indyjskiej zawierającej 10% forskoliny
odnotowano ubytek masy ciała bez stosowania diety czy zwiększenia wysiłku
fizycznego. Co istotne zapobiegała ona przyrostowi masy ciała. Trzeba jednak
zaznaczyć, że nie był to spektakularny spadek wagi i nie możemy oczekiwać,
że w tydzień zgubimy 10 kg.
Forskolina dla skóry i ….
Forskolina działa przeciwzapalnie, pobudza regenerację tkanek, hamuje reakcje
autoimmunologiczne co ma istotne znaczenie w chorobach takich jak atopowe zapalenie
skóry czy łuszczyca. Zawiera także witaminę E, F i A zatem działa również odżywczo
dla skóry. Forskolina polecana jest osobom ze skłonnością do wypadania włosów
czy słabych i łamliwych paznokci.
Krążenie i ciężkie nogi
Forskolina polecana jest również dla osób z problemami układu krążenia bowiem
ma działanie przeciwzakrzepowe; poprawiające krążenie mózgowe i obwodowe; przeciwmiażdżycowe
(obniżające stężenie cholesterolu we krwi). Działa ochronnie na mięsień sercowy,
naczynia krwionośne oraz na siatkówkę i naczyniówkę oka.
Forskolina na brzuszek i dookoła
Forskolina polecana jest również w chorobie wrzodowej, stanach zapalnych jelit,
żołądka,układu moczowego, jajników i gruczołu krokowego.
Forskolina dla stawów
Z pewnością forskolina powinna znaleźć się w menu osób z chorobami reumatycznymi
czy tendencją do dny moczanowej. Wpływ ma na lepsze krążenie, które poprawia
ukrwienie naszych stawów oraz przeciwdziała gromadzeniu się kwasu moczowego
w stawach. Gromadzący się kwas moczowy ma działanie prozapalne dla stawów co
nasila ataki dny oraz zwiększa stan zapalny w stawach wywołujący bóle i obrzęki.
Rzec można po prostu cud nie roślina
Oczywiście należy w tym miejscu powiedzieć, że jedna roślina nie uleczy nas
ze wszystkiego w cudowny sposób i to w tydzień. Leczenie dolegliwości i chorób
to złożony proces i wymaga wielokierunkowej terapii, jednakże forskolina jest
ogromnym wsparciem dla naszego organizmu w drodze do zdrowia.
Forskolina ekstrakt 10%
Ludzki organizm posiada wielu strażników, którzy chronią nas przed wrogimi natarciami.
Do jednych z nich należy laktoferyna. Występuje ona w błonach śluzowych naszego
organizmu, w płynach ustrojowych.
A dokładniej...
Laktoferyna (inna nazwa: laktoferryna, skrót: LF) – wielofunkcyjne białko z
grupy transferyn, wykazujące duże powinowactwo do jonów żelaza.
Laktoferyna jest obecna na błonach śluzowych i ich bezpośrednim sąsiedztwie,
stojąc na straży przed drobnoustrojami chorobotwórczymi wnikającymi do organizmu,
ale nie tylko. Najwięcej laktoferyny zawiera siara i mleko matki, stąd tak
ważne jest karmienie naturalne dla budowania odporności dziecka.
Działa w trakcie i po fakcie
Laktoferyna działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wiąże się ona z cząsteczkami
błony komórkowej naszego organizmu, które wykorzystywane są przez patogeny
jako miejsce nazwijmy to “zakotwiczenia” we wstępnej fazie zakażeń i hamuje
adsorpcję wirusa do komórki. Również laktoferyna blokuje receptory komórkowe
patogenu uniemożliwiając powstanie wiązania wirus-gospodarz. Jest to niezwykle
istotny mechanizm Ten mechanizm ma zasadnicze znaczenie na początku infekcji.
Po zakażeniu laktoferyna wykazuje z kolei silne działanie immunotropowe:
stymuluje komórki systemu immunologicznego do szybkiego dojrzewania i regulacji
odpowiedzi odpornościowej. Ma to szczególne znaczenie podczas immunosupresji.
Aktywny działacz
Zasadnicze działanie laktoferyny przeciw drobnoustrojom chorobotwórczym
zależy od jej zdolności do chelatowania jonów żelaza. Żelazo jest niezbędne
drobnoustrojom do rozwoju i rozmnażania, więc sekwestracja żelaza w znaczący
sposób ogranicza ich potencjał chorobotwórczy. Dodatkowo stwierdzono, że laktoferyna
wykazuje działanie hamujące tworzenie się bakteryjnych biofilmów.
Jak działa na odporność?
Proces immunomodulacji za pośrednictwem laktoferyny polega na wzmaganiu fagocytozy
- mechanizmu wychwytywania i wchłaniania drobnych cząsteczek organicznych (w
tym wirusów, bakterii, pierwotniaków i grzybów) poprzez makrofagi. Pod wpływem
laktoferyny dochodzi w nich do wytworzenia się tlenku azotu, który neutralizuje
chorobotwórcze mikroorganizmy.
Gdy żelaza nam brak i hemoglobina niska
Wiele badań wskazuje, że laktoferyna jest pomocna nie tylko w walce z wirusami,
grzybami i bakteriami, ale również jest pomocna w leczeniu anemii z niedoboru
żelaza. Wpływa również na wzrost stężenia żelaza całkowitego w surowicy krwi
oraz hemoglobiny.
Ulega zmianie
Stężenie laktoferyny w organizmie człowieka jest zmienne. Zmianie ulega również
zapotrzebowanie na tę proteinę. Jeżeli występuje jej mało w naszym organizmie
dochodzi do krótkotrwałego upośledzenia układu odpornościowego lub do immunosupresji.
Brzmi może groźnie, ale takie zjawisko zachodzi w sezonach zwiększonej podatności
na infekcje górnych dróg oddechowych (od października do marca, ze szczytem
w lutym i marcu).
Skąd się bierze ?
Laktoferyna jest izolowana na skalę światową z serwatki oraz odtłuszczonego
mleka i jest stosowana do produkcji immunostymulatorów, odżywek dla niemowląt,
suplementów żelaza i specjalistycznych produktów mlecznych. Zaletą laktoferyny
jest jej odporność na wysoką temperaturę, względna odporność na proteolizę
oraz bardzo niska toksyczność. Laktoferyna jest odporna na warunki produkcji
żywności, jak też działanie kwaśnych soków żołądkowych i procesy zachodzące
w jelitach. Bezpieczeństwo i wielowymiarowe korzyści stosowania laktoferyny
pozwala na jej wykorzystanie w suplementach diety o działaniu immunomodulującym.
Nie raz się z nią spotkaliście
Laktoferyna bywa też składnikiem uzupełniającym
preparatów zażywanych podczas infekcji górnych dróg oddechowych, głównie stanów
zapalnych gardła.
Bez względu na specyfikę ich działania (np. łagodzenie dolegliwości związanych
ze schorzeniem) laktoferyna stanowi składnik, który aktywizuje system immunologiczny
do zwalczania infekcji. Synergistyczne działanie pozwala wówczas działać preparatom
nie tylko na objawy (np. ból gardła), ale też na przyczyny zakażenia.
Laktoferynę w kapsułkach
Ocynkuj swoje komórki
Cynk każdy zna, że na odporność i pryszcze. Trzeba jednak wskazać jego ważne
funkcje i przy jakich niedoborach jego “branie“ nie przynosi efektu. Ale od
początku. Cynk jest niezbędny do właściwego działania całego organizmu. Jest
niezastąpiony w wytwarzaniu białek i kwasów nukleinowych które przechowują
informacje genetyczne niezbędne w wytwarzaniu zdrowych komórek.
Oczywiście odporności i ….
Cynk również to niebywały strażnik odporności, który działa przeciwwirusowo
i przeciwbakteryjnie. Stąd jest niezbędny w odpieraniu ataków wirusów od zakatarzonych
i kaszlących. Niedobór cynku również wpływa na uczucie zmęczenia, osłabienie.
Gdzie jest cynk?
Cynk jest pierwiastkiem występującym prawie we wszystkich płynach ustrojowych,
również w mięśniach i kościach.
Zapotrzebowanie na cynk jest zależne od wieku, rośnie w okresach wzmożonego
wzrostu i rozwoju, a także w okresie ciąży i laktacji.
Jak pozyskać go z żywności?
Moda czy konieczność stosowania diety wegetariańskiej czy wegańskiej niestety
wyklucza prawidłowe utrzymanie poziomu cynku w organizmie, bowiem głównym i
wartościowym źródłem jest mięso i wątróbka oraz owoce morza. Mniejsze ilości
znajdują się w serach pleśniowych oraz jajkach.
Narażeni szczególnie na niedobór cynku są…
Na niedobór cynku narażone są osoby będące na diecie wegańskiej, wegetariańskiej
z obniżoną odpornością, w okresie przeziębienia oraz innych chorób opisanych
poniżej.
Niedobór cynku najczęściej występuje u osób cierpiących na choroby alkoholowe,
makrobiotycy, sportowcy, wegetarianie i amatorzy słodyczy. Wchłanianie cynku
jest mniejsze gdy spożywamy produkty bogate w żelazo i miedź, alkohol i cukier.
Dobra geometria
Nasz organizm nie ma zdolności do produkcji i dłuższego przechowywania cynku
dlatego musimy go nieustannie dostarczać. Cynk bierze udział w przemianie białek,
cukrów i węglowodanów, bez udziału cynku proces mineralizacji kości oraz regeneracji
tkanek jest niemożliwy.
Aby cynk został przyswojony przez organizm powinien być stosowany w postaci
“trójkąta”. Trzy organiczne formy jabłczan, cytrynian i L-asparaginian. Wiele
suplementów zawiera tylko jedną formę cynku, która nie wystarczy do prawidłowego
wchłaniania i wykorzystania jej przez organizm.
Cynkowa skóra, paznokcie i włosy
Cynk powinni zażywać również zmagający się z trądzikiem Popularna maść
cynkowa stosowana jest w przypadku wyprysków czy ściągająco na rany. Jednak
zawsze lepiej działać od wewnątrz. Cynk suplementować powinny osoby z żylakami,
trudno gojącymi się ranami. W wielu badaniach wykazano, że duże zapotrzebowanie
na cynk mają osoby chorujące na egzemę, łuszczycę.
Przy niedoborze cynku wypadają nam włosy, wiele osób bierze biotynę i krzem
dla wzrostu włosów jednak przy niedoborze cynku niewiele może nam to pomóc.
Wilczo-głodnym i bezsmakowcom
Są osoby, którym nic nie smakuje lub smak odczuwają z dużym opóźnieniem. np.
15-20 sek. lub wydaje się on być otępiały a smak potraw płaski. Cynk jest
niezbędny w naszej diecie, bo aktywuje on część mózgu odpowiedzialną za zmysł
smaku i powonienia. Cynk również odpowiada za przepływ informacji w mózgu
i pamięć. Dlatego powinniśmy go zażywać by czuć pełnię smaku no i dobrze
jest pamiętać co się je (co by nie zjeść dwóch obiadów :-)
Szczególnie duży niedobór mają osoby chorujące na bulimię tzw. wilczy głód.
Cynk
niezbędny siłaczom i podczas chorób
Podczas pocenia się, ciężkiej pracy fizycznej czy podczas uprawiania sportu
tracimy dużo cynku.
Dodatkowe na duże utraty cynku narażone są osoby zmagające się z chorobami
przyzębia, chorujący na chorobę Leśniowskiego - Crohna, wrzodziejącego zapalenia
jelita grubego, biegunkach (w badaniach nad osobami o takich dolegliwościach
obserwuje się duże niedobory cynku). Niedobór cynki występuje również u osób
z marskością wątroby. Jak to bywa klasycznie znaczne niedobory cynku utrudniają
powrót do zdrowia pomimo zastosowania leczenia.
Co ciekawe zespół naukowców dowiódł, że objawy epilepsji są nasilone u osób
z niedoborem cynku i tauryny.
Metale ciężkie w nas i wokół nas
Mamy plomby z amalgamatem. Rtęć jest w wodzie, herbatach ziołowych, w
powietrzu, przenika do gleby po prostu jest wszędzie. Rtęć przenika również
do żywności Stąd ważne jest ciągłe oczyszczanie organizmu.
Duet selen +cynk dlaczego?
Przy występującym niedoborze selenu bowiem w wielu procesach
metabolicznych, te dwa minerały muszą występować równocześnie. Również cynk
i selen wspólnie
mają ogromne znaczenie dla męskiego układu rozrodczego oraz naszej tarczycy.
Zatem bardzo ważny jest odpowiedni poziom cynku i selenu.
Dlaczego selen jest
nam niezbędny?
Selen pomaga oczyszczać organizm z pierwiastków toksycznych. Selen niezbędny
jest również przy zatruciach arsenem, którego również jest pełno we współczesnym
świecie, kadmem, glinem, ołowiem czy węglowodorami chlorowcopochodnymi. Selen
wspomaga wydalanie szkodliwych metali ciężkich z organizmu, oprócz tego pierwiastek
ten niszczy pleśń i hamuje toksyczne działanie uwalnianych przez nie mikotoksyn.
Pierwiastkowa tarcza
Podstawową rolą selenu jest wzmacnianie układu immunologicznego, ale spełnia
wiele innych ważnych ról. Selen zwiększa produkcję przeciwciał, limfocytów
i makrofagów, czyli komórek odpornościowych, które bronią nasz organizm przed
patogenami (szkodliwymi wirusami, grzybami i bakteriami). Jednak tylko przy
odpowiednim jego poziomie.
Odpowiedni poziom selenu w organizmie zmniejsza szansę na zachorowanie na nowotwory
(prostaty, odbytu, płuc, szyjki macicy i jajników)
Zupełnie ogólnie
Selen to silny przeciwutleniacz, antyseptyk. Działa przeciwzapalnie stąd dobre
rezultaty odnosi się przy zastosowaniu podczas chorób reumatycznych czyli
o podłożu zapalnym, bo selen ma silne właściwości przeciwzapalne.
Szczególnie poleca się go chorym na mukowiscydozę, chorych na dystrofie mięśniowe,
łuszczycę, wirusowym zapaleniu wątroby, zapalenia jąder i jajników.
Selen w połączeniu z cynkiem i witaminą E stanowi doskonałe remedium na wszystkie
rodzaje trądziku.
Selen również ma działanie przeciwalergiczne
i przeciwnowotworowe. Odpowiedni
poziom selenu w organizmie zmniejsza szansę na zachorowanie na nowotwory (prostaty,
odbytu, płuc, szyjki macicy i jajników).
Wywal nużeńca i inne paskudztwa
Selen chroni organizm przed półpaścem i opryszczką. Suplementację selenu powinny
prowadzić szczególnie osoby chorujące na opryszczkę. Selen chroni tkanki
przy radio i chemioterapii. Selen działa niszcząco na roztocza chorobotwórcze
np. nużeńca. Selen również powinni przyjmować chorujący na miażdżycę, choroby
wieńcowe, kardiomiopatie czy z zaburzeniami koncentracji i kojarzenia.
Kiedy
brać?
Cynk najlepiej suplementować na czczo lub 1 godzinę przed lub 2 godziny po
posiłku i nie łączymy z żelazem. Selen może być zażywany razem z cynkiem lub
w ciągu dnia.
Cynk w trzech organicznych formach
Selen organiczny
Światowy lider
Trzeba jasno powiedzieć, że pieprz zaraz za solą to przyprawa, która jest niemal
w każdym domu i to na całym świecie. Stosowany jest od czasów starożytnych
po dzisiaj.
Pieprzowa gorączka z wojną w tle
Co tam złoto, kiedyś pieprz stanowił o wiele większą wartość. Używano go jako
waluty, jako okup. W Anglii można nim było zapłacić czynsz. W średniowieczu
był przyprawą królów i magnatów. W Wenecji zaś był powszechną łapówków urzędników
podatkowych.
Pieprzna geneza
Za ojczyznę pieprzu uznaje się Azję. Pierwsze plantacje założono prawdopodobnie
1000 lat p.n.e. na terenie Indii. Pieprz niegdyś był stosowany głównie jako
lek a konkretnie odtrutki na trucizny. Hipokrates zaś uznawał go jako lek pobudzający
apetyt, łaknienie, ułatwiający kichanie, leczenia gorączki. Stosowany również
jako afrodyzjak jest używany także w męskich perfumach. Pieprz był głównym
przysmakiem Nerona w postaci kawałka chleba posmarowanego miodem i posypanego
pieprzem.
Taka to roślinka
Pieprz czarny jest wieloletnią rośliną pnącą. W warunkach naturalnych oplata
się wokół drzew niczym pasożyt i może osiągnąć nawet 11 metrów. Powszechnie
uprawia się go w szpalerach na ażurowych kratach lub tyczkach. Kwiatostany
posiadają ok. 30-40 owoców.
Po co pieprzyć?
Za odczucie smaku ostrości w pieprzu odpowiada piperyna. To organiczny związek
chemiczny, alkaloid, który stymuluje gruczoły ślinowe i pobudz wydzielanie
soków trawiennych. Pieprz sprawia, że w gorącym klimacie pocimy się chłodząc
tym samym organizm co ma nas uchronić przed przegrzaniem. Pieprz zawiera magnez,
żelazo, wapń, a nawet błonnik oraz fenole, będące antyoksydantem, ale nie jest
to wiadomo ilość, która uzupełnia nasze braki czy pozwoli na utrzymanie odpowiedniego
poziomu w organizmie.
Pieprz dla zdrowia
Pieprz poprawia również stan naszego mikrobiomu, sprzyjające rozwojowi bakterii
probiotycznych w jelicie grubym. Usprawnia również tranzyt jelitowy oraz zapobiega
kolkom, zaparciom, gazom i biegunce.
Pieprz powinien również znaleźć się w naszych potrawach podczas przeziębienia
i infekcji. Bowiem zadział napotnie i ułatwia oddychanie. Ważne! Dzięki zawartości
piperyny w pieprzu lepiej wchłaniamy z pokarmu witaminy z grupy B, selen czy
beta - karoten.
Godna praca
Obecnie najlepszy smakowo i jakościowo pieprz uprawiany jest w Kambodży. Chociaż
praca w krajach trzeciego świata to praca w nieludzkich warunkach za przysłowiową
“miskę ryżu” to powstaje coraz więcej stowarzyszeń, które zapewniają mieszkańcom
pracę w godnych warunkach a my dokonując zakupu wspieramy ich w ten sposób.
Eko pieprzenie
Z całą stanowczością trzeba powiedzieć, że produkty eko smakują inaczej. Produkcja
przemysłowa leci na łeb na szyję, nie ma czasu na czekanie. Można rzec co co
ja “pieprzę”, ale słusznie w zrównoważona, ekologiczna produkcja daje czas
naturze, na spokojne wzrastanie, dojrzewanie czy zbiór plonów bez niszczenia
wszystkiego dookoła i sypania wiader pestycydów.
Bez gnicia i robali i innych bakterii
Przemysłowo uprawiane rośliny i przyprawy zanim dotrą na sklepowe półki leżą
sobie w wielkich magazynach i często też zachodzą w nich procesy gnilne, rozwijają
się bakterie i oczywiście wietrzeją tracą swoje dobroczynne właściwości. Pieprz,
który jest zwietrzały zawilgocony a potem wysuszony nie ma już żadnych właściwości
aromatycznych oraz tracimy tak cenną dla naszego zdrowia piperynę.
Pieprz Sela Pepper uprawiany w sposób zrównoważony, przyjazny środowisku (bez
ciężkiego sprzętu, maszyn oraz chemii) na małych rodzinnych farmach (własne
stowarzyszenie około 600-set drobnych plantatorów). Zbierany ręcznie, suszony
na słońcu.
Jako jedyne (z obecnie dostępnych) pakowany w opakowania detaliczne (konfekcjonowany)
zaraz po zbiorach tam gdzie pieprz rośnie (czyli "prosto
z farmy trafiają na nasze stoły”) dzięki czemu zachowują najwyższą jakość oraz
niepowtarzalny, intensywny, naturalny smak i aromat
Gwarancja bezpieczeństwa - każda partia naszych produktów oprócz badań laboratoryjnych
w zakładzie przy farmie dodatkowo przechodzi szczegółowe badania w niezależnym,
międzynarodowym laboratorium Eurofins.
Nie musi być pikantne, ważne aby było aromatyczne
Dania mają pachnieć, nie potrzebujemy wyszukanych składników do stworzenia
pysznego dania. Głównym dodatkiem do naszych potraw powinny być przyprawy i
zioła, dzięki którym nie tylko nadamy inny smak naszej potrawie i za każdym
razem może być on inny ale również wzbogacimy ją o cenne składniki. Oczywiście
pod warunkiem, że użyte przyprawy będą wartościowe. Pieprz Sella Pepper najbardziej
wyczuwalny jest w potrawach na ciepło. Wtedy oddaje on pod wpływem temperatury
pełnię aromatu.
Pieprzne ciekawostki:
Już w I wieku n.e. fałszowano pieprz. Pisał o tym pisarz rzymski Pliniusz.
Do tego celu używano jagód jałowca, które po wysuszeniu podobne są do ziaren
pieprzu i szybko przechodzą jego zapachem. Niestety fałszerstwo to stało się
później plagą handlującej Europy.
Obywatele Tunezji zjadają najwięcej pieprzu. Każdy Tunezyjczyk zjada około
ćwierć kilograma rocznie tej przyprawy. W porównaniu w Europie spożywana ilość
to mniej niż 100 gram rocznie na osobę.
Pyszny i aromatyczny pieprz
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica
płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl "Żyj naturalnie" Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch. "Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata: Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 78 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 41 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|