Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 438
Przy okazji zapraszam! Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Nie jest witaminą chociaż tak ją nazywamy
Witamina D jest zupełnie inna od większości witamin. Właściwie jest to hormon
steroidowy, który jest produkowany z cholesterolu gdy skóra jest wystawiona
na promienie słoneczne. Z tego powodu witamina D jest określana jako witamina "słońca".
Jednak ekspozycja na słońce jest niewystarczająca i aby utrzymać właściwy
poziom witaminy D ludzie powinni spożywać więcej żywności, która zawiera
witaminę D lub ją suplementować. Jest to bardzo ważne, ponieważ witamina
D jest absolutnie niezbędna dla dobrego zdrowia. Niestety tylko kilka typów
żywności zawiera znaczące dla ludzi ilości tej witaminy, z tego powodu bardzo
często występuje niedobór witaminy D. Zgodnie z danymi z lat 2005-2006 aż
41,6% populacji USA cierpi na niedobór tej niezbędnej witaminy.
Czym jest witamina D?
Witaminy D należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K)
co oznacza, że rozpuszcza się w oleju lub tłuszczu i może być magazynowana
w organizmie. Tak naprawdę są dwie główne formy występujące w diecie:
Witamina D3 (cholekalcyferol): Występuje w niektórych pokarmach zwierzęcych,
takich jak tłuste ryby, żółtka jaj oraz w roślinach: porosty.
Witamina D2 (ergokalcyferol): Występuje w rzadko spotykanych grzybach.
Z tych dwóch interesuje nas D3 (cholekalcyferol), ponieważ jest prawie dwa
razy skuteczniejsza w zwiększeniu stężenia witaminy D we krwi od formy D2 (ergokalcyferol)
Jakie funkcje ma witamina D w organizmie?
Po spożyciu witamina D jest właściwie
bezużyteczna. Musi przejść przez dwa etapy konwersji, aby stać się "aktywna" w
organizmie. Pierwszy to konwersja na kalcyfediol [25(OH)D] w wątrobie. To forma
magazynowania witaminy w organizmie. Drugi to przekształcenie w kalcytriol
[1,25(OH)2D], głównie w nerkach. Jest to aktywna w organizmie forma witaminy
D. Kalcytriol używany jest przez cały organizm, zostając w jądrach komórek,
gdzie wchodzi w interakcje z receptorem witaminy D (VDR), który znajduje się
prawie w każdej pojedynczej komórce ciała. Gdy aktywna forma witaminy D wiąże
się z receptorem, włącza lub wyłącza geny, prowadząc do zmian w komórkach ciała.
Jest to podobne do działania większości innych hormonów steroidowych. Powszechnie
wiadomo, że witamina D ma wpływ na różne komórki związane ze zdrowiem kości,
na przykład zwiększa absorpcję wapnia i fosforu w komórkach jelita. Ostatnie
odkrycia naukowe wykazały, że witamina D jest zaangażowana w dużo więcej procesów,
w tym prawidłowe działanie układu odpornościowego i ochrony przed nowotworami.
Ludzie, którzy mają niedobór witaminy D będą także cierpieć na niedobór kalcytriolu,
czyli jednego z najważniejszych hormonów steroidowych w organizmie.
Światło słoneczne jest najlepszym sposobem na podniesienie poziomu witaminy
D
Witamina D może być wytwarzana z cholesterolu w skórze gdy jest ona wystawiona
na promienie słoneczne. Promieniowanie ultrafioletowe B (UVB) z promieni słońca
dostarcza energii potrzebnej do wystąpienia tej reakcji. Jeśli mieszkasz w
miejscu, które jest słoneczne cały rok, to prawdopodobnie możesz uzyskać wystarczający
poziom witaminy D po prostu przebywając zewnątrz i opalając się kilka razy
w tygodniu. Należy pamiętać, że trzeba wystawiać na słońce jak największą powierzchnię
swojego ciała. Jeśli wystawimy jedynie twarz i ręce produkcja witaminy D będzie
niewystarczająca. Również oddzielenie się od słońca szkłem lub stosowanie jakiejkolwiek
ochrony przeciwsłonecznej (kosmetyki) spowoduje, że będziemy produkować mniej
witaminy D, lub wcale. To sprawia, że do wykorzystanie ochrony przeciwsłonecznej
do zapobiegania nowotworom skóry jest bardzo wątpliwe. Używanie ochrony przeciwsłonecznej
może prowadzić do niedoboru witaminy D, co z kolei prowadzi do innych chorób.
Jeśli zdecydujesz się dostarczać witaminę D wystawiając się na promieniowanie słoneczne, to upewnij się, że nie doznasz oparzenia
słonecznego. Wszystko co było wyżej powiedziane
dotyczy osób, które przez cały rok mają dostęp do "letniego" słońca. W innych przypadkach (mieszkanie w strefach od umiarkowanej do polarnej)
przyjmowanie witaminy D z żywności lub w suplemencie staje się absolutnie niezbędne,
zwłaszcza w miesiącach zimowych.
Niewiele artykułów żywnościowych zawiera tą
witaminę w znacznych ilościach
Tłuste ryby takie jak łosoś, makrela, pstrąg, miecznik, tuńczyk i sardynki
są przyzwoitym źródłem witaminy D, ale trzeba by je jeść prawie każdego dnia
w dużych ilościach żeby utrzymywać odpowiedni poziom witaminy D. Również dobrym
źródłem witaminy D w diecie są oleje z wątroby ryb, takie jak olej z wątroby
dorsza. Niektóre rzadkie grzyby zawierają witaminę D, niewielkie ilości znajdujemy
też w żółtkach jaj.
Niedobór witaminy D to poważny problem.
Niedobór witaminy D jest jednym z najczęstszych niedoborów
składników odżywczych. Osoby starsze są znacznie bardziej narażone na niedobór.
Ludzie
cierpiący na niektóre choroby również często mają niedobory witaminy D. Jedno
z badań wykazało, że 96% pacjentów po zawale serca miały niski poziom witaminy
D. Niestety niedobór witaminy D to "cicha epidemia". Objawy są zwykle subtelne i może zająć kilka lub kilkadziesiąt lat zanim zostaną
powiązane z niedoborem witaminy D. Niedobór powiązano również z osteoporozą,
czyli zmniejszeniem gęstości mineralnej kości i zwiększonym ryzykiem złamań
u osób w podeszłym wieku. Badania wykazały, że osoby z niedoborem witaminy
D mają znacznie większe ryzyko chorób serca, cukrzycy (zarówno typu 1 i typu
2), nowotworów, demencji i chorób autoimmunologicznych (np. stwardnienie rozsiane).
Niedobór witaminy D jest również powiązany ze znacznie zwiększonym ryzykiem
śmierci z wielu innych powodów (choroby układu sercowo-naczyniowego, większa
śmiertelność osób z niedoborem, które były w stanie krytycznym, większa śmiertelność
kobiet w domach opieki itd.). Ciężko jednoznacznie stwierdzić czy niedobór
witaminy D przyczynia się do tych chorób, czy ludzie, którzy mają niski poziom
witaminy D są po prostu bardziej narażeni na te choroby, jedno jest pewne warto
zapewnić odpowiedni poziom witaminy D.
Korzyści zdrowotne wynikające z zapewnienia odpowiedniego
poziomu witaminy Ds
Oto niektóre korzyści z utrzymywania właściwego poziomu witaminy D:
Osteoporoza i złamania kości: Wyższe dawki witaminy D mogą pomóc w zapobieganiu
osteoporozy i złamań kości u osób w podeszłym wieku
Siła: Suplementacja witaminy D może zwiększyć siłę fizyczną w obu parach kończyn
górnych i dolnych
Nowotwór: Witamina D może pomóc w zapobieganiu przeciw chorobom nowotworowym.
W jednym badaniu wykazano, że dawka 1100 IU dziennie, wraz z wapniem zmniejszyła
ryzyko wystąpienia raka o 60%
Depresja: Badania wykazały, że witamina D powoduje łagodną redukcję nasilenia
objawów u osób z depresją
Cukrzyca typu 1: W jednym z badań stwierdzono, że dawka 2000 IU witaminy D
dziennie u niemowląt zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1 o 78%
Śmiertelność: Niektóre badania wykazały, że suplementacja witaminy D zmniejsza
ryzyko śmierci podczas pobytu w szpitalach, badaniach i diagnozowaniu lekarskim
co oznacza, że może pomóc żyć dłużej.
Jaka dawka witaminy D3 będzie właściwa?
Jedynym pewnym sposobem żeby to ustalić jest zbadanie poziomu pochodnej
witaminy D: 25(OH)D we krwi.
Chociaż oficjalny punkt oznaczający niedobór witaminy D jest poniżej poziomu
12 ng/ml (30 nmol/l), wielu ekspertów w dziedzinie zdrowia uważa, że ludzie
powinni dążyć do stężenia we krwi wyższego niż 30 ng/ml (75 nmol/l) dla zachowania
optymalnego zdrowia i zapobiegania chorobom. Dodatkowo wiele osób uważa, że
zalecane spożycie jest zbyt niskie i ludzie potrzebują znacznie więcej aby
osiągnąć optymalny poziom tej witaminy we krwi.
Według Institute Of Medicine, National Academy of Sciences, bezpieczny maksymalny
dzienny limit wynosi:
1.000 IU (25 μg): Dla noworodków w wieku 0-6 miesięcy
1.500 IU (37.5 μg): Dla noworodków w wieku 6-12 miesięcy
2.500 IU (62.5 μg): Dla dzieci w wieku 1-3 lat
3.000 IU (75 μg): Dla dzieci w wieku 4-8 lat
4.000 IU (100 μg): Dla wszystkich powyżej 9 roku życia.
Dla osób narażonych na ryzyko niedoboru mogą to być ilości uzupełniające witaminę
D do odpowiedniego poziomu. Zdarza się, że lekarze zalecają przyjmowanie znacznie
większych ilości.
Czy można przedawkować witaminę D ?
Właściwie jest to mit, że łatwo jest przedawkować witaminę D. Toksyczność
witaminy D zdarza się bardzo rzadko i tylko w przypadku zażywania olbrzymich
dawek [powyżej 100.000 IU (2500 μg)] przez długi okres.
Nowinki naukowe
Dzięki ciągłym badaniom nad witaminą D, odkryto, że bierze ona udział w procesach
odpornościowych organizmu czy ochrony przed nowotworami. Również odkryto, że
osoby z niedoborem witaminy D cierpią na niedobór kalcytriolu. Kalcytriol jest
jednym z ważniejszych hormonów steroidowych w organizmie i odgrywa ważną rolę
m. in. w gospodarce wapniowo-fosforanowej. Również bierze udział w procesie
mineralizacji kości czy funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Zmniejszajmy ryzyko
Losowe próby kliniczne na dzieciach w wieku szkolnym wykazały że suplementacja
witaminy D3 zmniejsza ryzyko infekcji grypy A o 42%, a także znacząco zmniejsza
występowanie ataków astmy. Niski poziom witaminy D3 we krwi wydaje się być
związany ze wzrostem zakażeń układu oddechowego, co sugeruje że witamina D3
jest ważna do prawidłowego działania układu odpornościowego.
Witamina D 5000 kapsułkach
Łacińska nazwa Urtica pochodzi od słowa uro = parzę, piekę
Danuta Wawiłow w wierszu „Pokrzywa” pisała o niej:
„Nikt jej nie lubi na świecie!
Nikt z niej wianuszków nie plecie
i do bukietów nie zrywa!
Każdy ją tylko przeżywa!
Biedna, ach, biedna pokrzywa!”
Ale dzisiaj nad losem pokrzywy użalać się nie będziemy, ale będziemy wychwalać
właściwości pokrzywy a ściślej jej zielnej siostry czyli pokrzywy indyjskiej
a dokładniej forskoliny.
Szkic
pokrzywy indyjskiej
Coleus forskohlii bo tak brzmi właściwa nazwa dla określanej w Polsce rośliny
jaką jest pokrzywa indyjska. Jest ona wieloletnią rośliną z rodziny jasnotowatych
(Lamiaceae), występującą w obszarze klimatu subtropikalnego, głównie w Azji
Południowo-Wschodniej, a także w Ameryce Południowej. Ta znana roślina była
już wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej od tysiącleci głównie do leczenia
chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia, astmy czy chorób układu pokarmowego,
w zaparciach również epilepsji.
Czyja odpowiedzialność za to?
Za działanie lecznicze czy wspomagające leczenia dolegliwości pokrzywy indyjskiej
odpowiada zawarta głównie w jej korzeniu forskolina.
Na czym polega działanie forskoliny
Mechanizm działania trudno jest uprościć i zacytuję tutaj pana dr H. Różańskiego
specjalistę w zielarstwie odnośnie działania forskoliny “ Mechanizm działania
forskoliny opiera się na aktywacji enzymu cyklazy adenylowej, dzięki któremu
następuje synteza cyklicznego AMP (cAMP) z adenozyno-5'-trifosforanu (ATP).
Forskolina poprzez stymulację cAMP zwiększa zatem poziom wewnątrzkomórkowego
cAMP, który reguluje i wpływa na aktywność wielu enzymów w komórce”.
A teraz prościej
Brzmi nieco enigmatycznie i trudne dla niewtajemniczonych do zrozumienia, ale
chodzi o działanie w takich chorobach jak astma, zaburzenia układu krążenia,
nadciśnienie, otyłość, łuszczyca. W chorobach tych obserwuje się spadek poziomu
wewnątrzkomórkowego cAMP, co wpływa na zmniejszenie objawów chorób i poprawę
w leczeniu.
Popularność odchudzania
Forskolina najpowszechniej stosowana jest jako środek wspomagający odchudzanie.
Dzieje się to za sprawą jej właściwości, chodzi o nasilenie lipolizy czyli
rozkład tłuszczu w tkance tłuszczowej. W badaniach przeprowadzonych na grupie
kobiet zażywających ekstrakt z pokrzywy indyjskiej zawierającej 10% forskoliny
odnotowano ubytek masy ciała bez stosowania diety czy zwiększenia wysiłku
fizycznego. Co istotne zapobiegała ona przyrostowi masy ciała. Trzeba jednak
zaznaczyć, że nie był to spektakularny spadek wagi i nie możemy oczekiwać,
że w tydzień zgubimy 10 kg.
Forskolina dla skóry i ….
Forskolina działa przeciwzapalnie, pobudza regenerację tkanek, hamuje reakcje
autoimmunologiczne co ma istotne znaczenie w chorobach takich jak atopowe zapalenie
skóry czy łuszczyca. Zawiera także witaminę E, F i A zatem działa również odżywczo
dla skóry. Forskolina polecana jest osobom ze skłonnością do wypadania włosów
czy słabych i łamliwych paznokci.
Krążenie i ciężkie nogi
Forskolina polecana jest również dla osób z problemami układu krążenia bowiem
ma działanie przeciwzakrzepowe; poprawiające krążenie mózgowe i obwodowe; przeciwmiażdżycowe
(obniżające stężenie cholesterolu we krwi). Działa ochronnie na mięsień sercowy,
naczynia krwionośne oraz na siatkówkę i naczyniówkę oka.
Forskolina na brzuszek i dookoła
Forskolina polecana jest również w chorobie wrzodowej, stanach zapalnych jelit,
żołądka,układu moczowego, jajników i gruczołu krokowego.
Forskolina dla stawów
Z pewnością forskolina powinna znaleźć się w menu osób z chorobami reumatycznymi
czy tendencją do dny moczanowej. Wpływ ma na lepsze krążenie, które poprawia
ukrwienie naszych stawów oraz przeciwdziała gromadzeniu się kwasu moczowego
w stawach. Gromadzący się kwas moczowy ma działanie prozapalne dla stawów co
nasila ataki dny oraz zwiększa stan zapalny w stawach wywołujący bóle i obrzęki.
Rzec można po prostu cud nie roślina
Oczywiście należy w tym miejscu powiedzieć, że jedna roślina nie uleczy nas
ze wszystkiego w cudowny sposób i to w tydzień. Leczenie dolegliwości i chorób
to złożony proces i wymaga wielokierunkowej terapii, jednakże forskolina jest
ogromnym wsparciem dla naszego organizmu w drodze do zdrowia.
Forskolina ekstrakt 10%
Ludzki organizm posiada wielu strażników, którzy chronią nas przed wrogimi natarciami.
Do jednych z nich należy laktoferyna. Występuje ona w błonach śluzowych naszego
organizmu, w płynach ustrojowych.
A dokładniej...
Laktoferyna (inna nazwa: laktoferryna, skrót: LF) – wielofunkcyjne białko z
grupy transferyn, wykazujące duże powinowactwo do jonów żelaza.
Laktoferyna jest obecna na błonach śluzowych i ich bezpośrednim sąsiedztwie,
stojąc na straży przed drobnoustrojami chorobotwórczymi wnikającymi do organizmu,
ale nie tylko. Najwięcej laktoferyny zawiera siara i mleko matki, stąd tak
ważne jest karmienie naturalne dla budowania odporności dziecka.
Działa w trakcie i po fakcie
Laktoferyna działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wiąże się ona z cząsteczkami
błony komórkowej naszego organizmu, które wykorzystywane są przez patogeny
jako miejsce nazwijmy to “zakotwiczenia” we wstępnej fazie zakażeń i hamuje
adsorpcję wirusa do komórki. Również laktoferyna blokuje receptory komórkowe
patogenu uniemożliwiając powstanie wiązania wirus-gospodarz. Jest to niezwykle
istotny mechanizm Ten mechanizm ma zasadnicze znaczenie na początku infekcji.
Po zakażeniu laktoferyna wykazuje z kolei silne działanie immunotropowe:
stymuluje komórki systemu immunologicznego do szybkiego dojrzewania i regulacji
odpowiedzi odpornościowej. Ma to szczególne znaczenie podczas immunosupresji.
Aktywny działacz
Zasadnicze działanie laktoferyny przeciw drobnoustrojom chorobotwórczym
zależy od jej zdolności do chelatowania jonów żelaza. Żelazo jest niezbędne
drobnoustrojom do rozwoju i rozmnażania, więc sekwestracja żelaza w znaczący
sposób ogranicza ich potencjał chorobotwórczy. Dodatkowo stwierdzono, że laktoferyna
wykazuje działanie hamujące tworzenie się bakteryjnych biofilmów.
Jak działa na odporność?
Proces immunomodulacji za pośrednictwem laktoferyny polega na wzmaganiu fagocytozy
- mechanizmu wychwytywania i wchłaniania drobnych cząsteczek organicznych (w
tym wirusów, bakterii, pierwotniaków i grzybów) poprzez makrofagi. Pod wpływem
laktoferyny dochodzi w nich do wytworzenia się tlenku azotu, który neutralizuje
chorobotwórcze mikroorganizmy.
Gdy żelaza nam brak i hemoglobina niska
Wiele badań wskazuje, że laktoferyna jest pomocna nie tylko w walce z wirusami,
grzybami i bakteriami, ale również jest pomocna w leczeniu anemii z niedoboru
żelaza. Wpływa również na wzrost stężenia żelaza całkowitego w surowicy krwi
oraz hemoglobiny.
Ulega zmianie
Stężenie laktoferyny w organizmie człowieka jest zmienne. Zmianie ulega również
zapotrzebowanie na tę proteinę. Jeżeli występuje jej mało w naszym organizmie
dochodzi do krótkotrwałego upośledzenia układu odpornościowego lub do immunosupresji.
Brzmi może groźnie, ale takie zjawisko zachodzi w sezonach zwiększonej podatności
na infekcje górnych dróg oddechowych (od października do marca, ze szczytem
w lutym i marcu).
Skąd się bierze ?
Laktoferyna jest izolowana na skalę światową z serwatki oraz odtłuszczonego
mleka i jest stosowana do produkcji immunostymulatorów, odżywek dla niemowląt,
suplementów żelaza i specjalistycznych produktów mlecznych. Zaletą laktoferyny
jest jej odporność na wysoką temperaturę, względna odporność na proteolizę
oraz bardzo niska toksyczność. Laktoferyna jest odporna na warunki produkcji
żywności, jak też działanie kwaśnych soków żołądkowych i procesy zachodzące
w jelitach. Bezpieczeństwo i wielowymiarowe korzyści stosowania laktoferyny
pozwala na jej wykorzystanie w suplementach diety o działaniu immunomodulującym.
Nie raz się z nią spotkaliście
Laktoferyna bywa też składnikiem uzupełniającym
preparatów zażywanych podczas infekcji górnych dróg oddechowych, głównie stanów
zapalnych gardła.
Bez względu na specyfikę ich działania (np. łagodzenie dolegliwości związanych
ze schorzeniem) laktoferyna stanowi składnik, który aktywizuje system immunologiczny
do zwalczania infekcji. Synergistyczne działanie pozwala wówczas działać preparatom
nie tylko na objawy (np. ból gardła), ale też na przyczyny zakażenia.
Laktoferynę w kapsułkach
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica
płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl "Żyj naturalnie" Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch. "Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata: Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 78 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 41 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|