Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 438

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

☀️Kuracje olejem słonecznikowym

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

witamina D 5000 odpornosc choroby serca depresja cukrzyca  osteporoza

Nie jest witaminą chociaż tak ją nazywamy
Witamina D jest zupełnie inna od większości witamin. Właściwie jest to hormon steroidowy, który jest produkowany z cholesterolu gdy skóra jest wystawiona na promienie słoneczne. Z tego powodu witamina D jest określana jako witamina "słońca". Jednak ekspozycja na słońce jest niewystarczająca i aby utrzymać właściwy poziom witaminy D ludzie powinni spożywać więcej żywności, która zawiera witaminę D lub ją suplementować. Jest to bardzo ważne, ponieważ witamina D jest absolutnie niezbędna dla dobrego zdrowia. Niestety tylko kilka typów żywności zawiera znaczące dla ludzi ilości tej witaminy, z tego powodu bardzo często występuje niedobór witaminy D. Zgodnie z danymi z lat 2005-2006 aż 41,6% populacji USA cierpi na niedobór tej niezbędnej witaminy.

Czym jest witamina D?
Witaminy D należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K) co oznacza, że rozpuszcza się w oleju lub tłuszczu i może być magazynowana w organizmie. Tak naprawdę są dwie główne formy występujące w diecie:
Witamina D3 (cholekalcyferol): Występuje w niektórych pokarmach zwierzęcych, takich jak tłuste ryby, żółtka jaj oraz w roślinach: porosty.
Witamina D2 (ergokalcyferol): Występuje w rzadko spotykanych grzybach.
Z tych dwóch interesuje nas D3 (cholekalcyferol), ponieważ jest prawie dwa razy skuteczniejsza w zwiększeniu stężenia witaminy D we krwi od formy D2 (ergokalcyferol)
Jakie funkcje ma witamina D w organizmie?
Po spożyciu witamina D jest właściwie bezużyteczna. Musi przejść przez dwa etapy konwersji, aby stać się "aktywna" w organizmie. Pierwszy to konwersja na kalcyfediol [25(OH)D] w wątrobie. To forma magazynowania witaminy w organizmie. Drugi to przekształcenie w kalcytriol [1,25(OH)2D], głównie w nerkach. Jest to aktywna w organizmie forma witaminy D. Kalcytriol używany jest przez cały organizm, zostając w jądrach komórek, gdzie wchodzi w interakcje z receptorem witaminy D (VDR), który znajduje się prawie w każdej pojedynczej komórce ciała. Gdy aktywna forma witaminy D wiąże się z receptorem, włącza lub wyłącza geny, prowadząc do zmian w komórkach ciała. Jest to podobne do działania większości innych hormonów steroidowych. Powszechnie wiadomo, że witamina D ma wpływ na różne komórki związane ze zdrowiem kości, na przykład zwiększa absorpcję wapnia i fosforu w komórkach jelita. Ostatnie odkrycia naukowe wykazały, że witamina D jest zaangażowana w dużo więcej procesów, w tym prawidłowe działanie układu odpornościowego i ochrony przed nowotworami. Ludzie, którzy mają niedobór witaminy D będą także cierpieć na niedobór kalcytriolu, czyli jednego z najważniejszych hormonów steroidowych w organizmie.
Światło słoneczne jest najlepszym sposobem na podniesienie poziomu witaminy D
Witamina D może być wytwarzana z cholesterolu w skórze gdy jest ona wystawiona na promienie słoneczne. Promieniowanie ultrafioletowe B (UVB) z promieni słońca dostarcza energii potrzebnej do wystąpienia tej reakcji. Jeśli mieszkasz w miejscu, które jest słoneczne cały rok, to prawdopodobnie możesz uzyskać wystarczający poziom witaminy D po prostu przebywając zewnątrz i opalając się kilka razy w tygodniu. Należy pamiętać, że trzeba wystawiać na słońce jak największą powierzchnię swojego ciała. Jeśli wystawimy jedynie twarz i ręce produkcja witaminy D będzie niewystarczająca. Również oddzielenie się od słońca szkłem lub stosowanie jakiejkolwiek ochrony przeciwsłonecznej (kosmetyki) spowoduje, że będziemy produkować mniej witaminy D, lub wcale. To sprawia, że do wykorzystanie ochrony przeciwsłonecznej do zapobiegania nowotworom skóry jest bardzo wątpliwe. Używanie ochrony przeciwsłonecznej może prowadzić do niedoboru witaminy D, co z kolei prowadzi do innych chorób. Jeśli zdecydujesz się dostarczać witaminę D wystawiając się na promieniowanie słoneczne, to upewnij się, że nie doznasz oparzenia słonecznego. Wszystko co było wyżej powiedziane dotyczy osób, które przez cały rok mają dostęp do "letniego" słońca. W innych przypadkach (mieszkanie w strefach od umiarkowanej do polarnej) przyjmowanie witaminy D z żywności lub w suplemencie staje się absolutnie niezbędne, zwłaszcza w miesiącach zimowych.
Niewiele artykułów żywnościowych zawiera tą witaminę w znacznych ilościach
Tłuste ryby takie jak łosoś, makrela, pstrąg, miecznik, tuńczyk i sardynki są przyzwoitym źródłem witaminy D, ale trzeba by je jeść prawie każdego dnia w dużych ilościach żeby utrzymywać odpowiedni poziom witaminy D. Również dobrym źródłem witaminy D w diecie są oleje z wątroby ryb, takie jak olej z wątroby dorsza. Niektóre rzadkie grzyby zawierają witaminę D, niewielkie ilości znajdujemy też w żółtkach jaj.
Niedobór witaminy D to poważny problem.
Niedobór witaminy D jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych. Osoby starsze są znacznie bardziej narażone na niedobór. Ludzie cierpiący na niektóre choroby również często mają niedobory witaminy D. Jedno z badań wykazało, że 96% pacjentów po zawale serca miały niski poziom witaminy D. Niestety niedobór witaminy D to "cicha epidemia". Objawy są zwykle subtelne i może zająć kilka lub kilkadziesiąt lat zanim zostaną powiązane z niedoborem witaminy D. Niedobór powiązano również z osteoporozą, czyli zmniejszeniem gęstości mineralnej kości i zwiększonym ryzykiem złamań u osób w podeszłym wieku. Badania wykazały, że osoby z niedoborem witaminy D mają znacznie większe ryzyko chorób serca, cukrzycy (zarówno typu 1 i typu 2), nowotworów, demencji i chorób autoimmunologicznych (np. stwardnienie rozsiane). Niedobór witaminy D jest również powiązany ze znacznie zwiększonym ryzykiem śmierci z wielu innych powodów (choroby układu sercowo-naczyniowego, większa śmiertelność osób z niedoborem, które były w stanie krytycznym, większa śmiertelność kobiet w domach opieki itd.). Ciężko jednoznacznie stwierdzić czy niedobór witaminy D przyczynia się do tych chorób, czy ludzie, którzy mają niski poziom witaminy D są po prostu bardziej narażeni na te choroby, jedno jest pewne warto zapewnić odpowiedni poziom witaminy D.
Korzyści zdrowotne wynikające z zapewnienia odpowiedniego poziomu witaminy Ds
Oto niektóre korzyści z utrzymywania właściwego poziomu witaminy D:
Osteoporoza i złamania kości: Wyższe dawki witaminy D mogą pomóc w zapobieganiu osteoporozy i złamań kości u osób w podeszłym wieku
Siła: Suplementacja witaminy D może zwiększyć siłę fizyczną w obu parach kończyn górnych i dolnych
Nowotwór: Witamina D może pomóc w zapobieganiu przeciw chorobom nowotworowym. W jednym badaniu wykazano, że dawka 1100 IU dziennie, wraz z wapniem zmniejszyła ryzyko wystąpienia raka o 60%
Depresja: Badania wykazały, że witamina D powoduje łagodną redukcję nasilenia objawów u osób z depresją
Cukrzyca typu 1: W jednym z badań stwierdzono, że dawka 2000 IU witaminy D dziennie u niemowląt zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1 o 78%
Śmiertelność: Niektóre badania wykazały, że suplementacja witaminy D zmniejsza ryzyko śmierci podczas pobytu w szpitalach, badaniach i diagnozowaniu lekarskim co oznacza, że może pomóc żyć dłużej.
Jaka dawka witaminy D3 będzie właściwa?
Jedynym pewnym sposobem żeby to ustalić jest zbadanie poziomu pochodnej witaminy D: 25(OH)D we krwi.
Chociaż oficjalny punkt oznaczający niedobór witaminy D jest poniżej poziomu 12 ng/ml (30 nmol/l), wielu ekspertów w dziedzinie zdrowia uważa, że ludzie powinni dążyć do stężenia we krwi wyższego niż 30 ng/ml (75 nmol/l) dla zachowania optymalnego zdrowia i zapobiegania chorobom. Dodatkowo wiele osób uważa, że zalecane spożycie jest zbyt niskie i ludzie potrzebują znacznie więcej aby osiągnąć optymalny poziom tej witaminy we krwi.
Według Institute Of Medicine, National Academy of Sciences, bezpieczny maksymalny dzienny limit wynosi:
1.000 IU (25 μg): Dla noworodków w wieku 0-6 miesięcy
1.500 IU (37.5 μg): Dla noworodków w wieku 6-12 miesięcy
2.500 IU (62.5 μg): Dla dzieci w wieku 1-3 lat
3.000 IU (75 μg): Dla dzieci w wieku 4-8 lat
4.000 IU (100 μg): Dla wszystkich powyżej 9 roku życia.
Dla osób narażonych na ryzyko niedoboru mogą to być ilości uzupełniające witaminę D do odpowiedniego poziomu. Zdarza się, że lekarze zalecają przyjmowanie znacznie większych ilości.
Czy można przedawkować witaminę D ?
Właściwie jest to mit, że łatwo jest przedawkować witaminę D. Toksyczność witaminy D zdarza się bardzo rzadko i tylko w przypadku zażywania olbrzymich dawek [powyżej 100.000 IU (2500 μg)] przez długi okres.
Nowinki naukowe
Dzięki ciągłym badaniom nad witaminą D, odkryto, że bierze ona udział w procesach odpornościowych organizmu czy ochrony przed nowotworami. Również odkryto, że osoby z niedoborem witaminy D cierpią na niedobór kalcytriolu. Kalcytriol jest jednym z ważniejszych hormonów steroidowych w organizmie i odgrywa ważną rolę m. in. w gospodarce wapniowo-fosforanowej. Również bierze udział w procesie mineralizacji kości czy funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Zmniejszajmy ryzyko
Losowe próby kliniczne na dzieciach w wieku szkolnym wykazały że suplementacja witaminy D3 zmniejsza ryzyko infekcji grypy A o 42%, a także znacząco zmniejsza występowanie ataków astmy. Niski poziom witaminy D3 we krwi wydaje się być związany ze wzrostem zakażeń układu oddechowego, co sugeruje że witamina D3 jest ważna do prawidłowego działania układu odpornościowego.

Witamina D 5000 kapsułkach
witamina D 5000 odpornosc zdrowe kosci choroby serca  cukrzyca  depresja

forskolina odchudzanie reumatyzm choroby krazenia skory luszczyca azs

 

Łacińska nazwa Urtica pochodzi od słowa uro = parzę, piekę
Danuta Wawiłow w wierszu „Pokrzywa” pisała o niej:
„Nikt jej nie lubi na świecie!
Nikt z niej wianuszków nie plecie
i do bukietów nie zrywa!

Każdy ją tylko przeżywa!

Biedna, ach, biedna pokrzywa!”
Ale dzisiaj nad losem pokrzywy użalać się nie będziemy, ale będziemy wychwalać właściwości pokrzywy a ściślej jej zielnej siostry czyli pokrzywy indyjskiej a dokładniej forskoliny.
Szkic pokrzywy indyjskiej
Coleus forskohlii bo tak brzmi właściwa nazwa dla określanej w Polsce rośliny jaką jest pokrzywa indyjska. Jest ona wieloletnią rośliną z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), występującą w obszarze klimatu subtropikalnego, głównie w Azji Południowo-Wschodniej, a także w Ameryce Południowej. Ta znana roślina była już wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej od tysiącleci głównie do leczenia chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia, astmy czy chorób układu pokarmowego, w zaparciach również epilepsji.
Czyja odpowiedzialność za to?
Za działanie lecznicze czy wspomagające leczenia dolegliwości pokrzywy indyjskiej odpowiada zawarta głównie w jej korzeniu forskolina.
Na czym polega działanie forskoliny
Mechanizm działania trudno jest uprościć i zacytuję tutaj pana dr H. Różańskiego specjalistę w zielarstwie odnośnie działania forskoliny “ Mechanizm działania forskoliny opiera się na aktywacji enzymu cyklazy adenylowej, dzięki któremu następuje synteza cyklicznego AMP (cAMP) z adenozyno-5'-trifosforanu (ATP). Forskolina poprzez stymulację cAMP zwiększa zatem poziom wewnątrzkomórkowego cAMP, który reguluje i wpływa na aktywność wielu enzymów w komórce”.
A teraz prościej
Brzmi nieco enigmatycznie i trudne dla niewtajemniczonych do zrozumienia, ale chodzi o działanie w takich chorobach jak astma, zaburzenia układu krążenia, nadciśnienie, otyłość, łuszczyca. W chorobach tych obserwuje się spadek poziomu wewnątrzkomórkowego cAMP, co wpływa na zmniejszenie objawów chorób i poprawę w leczeniu.
Popularność odchudzania
Forskolina najpowszechniej stosowana jest jako środek wspomagający odchudzanie. Dzieje się to za sprawą jej właściwości, chodzi o nasilenie lipolizy czyli rozkład tłuszczu w tkance tłuszczowej. W badaniach przeprowadzonych na grupie kobiet zażywających ekstrakt z pokrzywy indyjskiej zawierającej 10% forskoliny odnotowano ubytek masy ciała bez stosowania diety czy zwiększenia wysiłku fizycznego. Co istotne zapobiegała ona przyrostowi masy ciała. Trzeba jednak zaznaczyć, że nie był to spektakularny spadek wagi i nie możemy oczekiwać, że w tydzień zgubimy 10 kg.
Forskolina dla skóry i ….
Forskolina działa przeciwzapalnie, pobudza regenerację tkanek, hamuje reakcje autoimmunologiczne co ma istotne znaczenie w chorobach takich jak atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca. Zawiera także witaminę E, F i A zatem działa również odżywczo dla skóry. Forskolina polecana jest osobom ze skłonnością do wypadania włosów czy słabych i łamliwych paznokci.
Krążenie i ciężkie nogi
Forskolina polecana jest również dla osób z problemami układu krążenia bowiem ma działanie przeciwzakrzepowe; poprawiające krążenie mózgowe i obwodowe; przeciwmiażdżycowe (obniżające stężenie cholesterolu we krwi). Działa ochronnie na mięsień sercowy, naczynia krwionośne oraz na siatkówkę i naczyniówkę oka.
Forskolina na brzuszek i dookoła
Forskolina polecana jest również w chorobie wrzodowej, stanach zapalnych jelit, żołądka,układu moczowego, jajników i gruczołu krokowego.
Forskolina dla stawów
Z pewnością forskolina powinna znaleźć się w menu osób z chorobami reumatycznymi czy tendencją do dny moczanowej. Wpływ ma na lepsze krążenie, które poprawia ukrwienie naszych stawów oraz przeciwdziała gromadzeniu się kwasu moczowego w stawach. Gromadzący się kwas moczowy ma działanie prozapalne dla stawów co nasila ataki dny oraz zwiększa stan zapalny w stawach wywołujący bóle i obrzęki.
Rzec można po prostu cud nie roślina
Oczywiście należy w tym miejscu powiedzieć, że jedna roślina nie uleczy nas ze wszystkiego w cudowny sposób i to w tydzień. Leczenie dolegliwości i chorób to złożony proces i wymaga wielokierunkowej terapii, jednakże forskolina jest ogromnym wsparciem dla naszego organizmu w drodze do zdrowia.

Forskolina ekstrakt 10%
forskolina luszczyca azs reumatyzm dna moczanowa  choroby krazenia  odchudzanie

laktoferyna odpornosc immunomodulacja  przeciwwirusowo przeciwgrzybiczo  anemia niska hmoglobina niski poziom  zelaza

Ludzki organizm posiada wielu strażników, którzy chronią nas przed wrogimi natarciami. Do jednych z nich należy laktoferyna. Występuje ona w błonach śluzowych naszego organizmu, w płynach ustrojowych.

A dokładniej...
Laktoferyna (inna nazwa: laktoferryna, skrót: LF) – wielofunkcyjne białko z grupy transferyn, wykazujące duże powinowactwo do jonów żelaza.

Laktoferyna jest obecna na błonach śluzowych i ich bezpośrednim sąsiedztwie, stojąc na straży przed drobnoustrojami chorobotwórczymi wnikającymi do organizmu, ale nie tylko. Najwięcej laktoferyny zawiera siara i mleko matki, stąd tak ważne jest karmienie naturalne dla budowania odporności dziecka.
Działa w trakcie i po fakcie
Laktoferyna działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wiąże się ona z cząsteczkami błony komórkowej naszego organizmu, które wykorzystywane są przez patogeny jako miejsce nazwijmy to “zakotwiczenia” we wstępnej fazie zakażeń i hamuje adsorpcję wirusa do komórki. Również laktoferyna blokuje receptory komórkowe patogenu uniemożliwiając powstanie wiązania wirus-gospodarz. Jest to niezwykle istotny mechanizm Ten mechanizm ma zasadnicze znaczenie na początku infekcji. Po zakażeniu laktoferyna wykazuje z kolei silne działanie immunotropowe: stymuluje komórki systemu immunologicznego do szybkiego dojrzewania i regulacji odpowiedzi odpornościowej. Ma to szczególne znaczenie podczas immunosupresji.
Aktywny działacz
Zasadnicze działanie laktoferyny przeciw drobnoustrojom chorobotwórczym zależy od jej zdolności do chelatowania jonów żelaza. Żelazo jest niezbędne drobnoustrojom do rozwoju i rozmnażania, więc sekwestracja żelaza w znaczący sposób ogranicza ich potencjał chorobotwórczy. Dodatkowo stwierdzono, że laktoferyna wykazuje działanie hamujące tworzenie się bakteryjnych biofilmów.
Jak działa na odporność?
Proces immunomodulacji za pośrednictwem laktoferyny polega na wzmaganiu fagocytozy - mechanizmu wychwytywania i wchłaniania drobnych cząsteczek organicznych (w tym wirusów, bakterii, pierwotniaków i grzybów) poprzez makrofagi. Pod wpływem laktoferyny dochodzi w nich do wytworzenia się tlenku azotu, który neutralizuje chorobotwórcze mikroorganizmy.
Gdy żelaza nam brak i hemoglobina niska
Wiele badań wskazuje, że laktoferyna jest pomocna nie tylko w walce z wirusami, grzybami i bakteriami, ale również jest pomocna w leczeniu anemii z niedoboru żelaza. Wpływa również na wzrost stężenia żelaza całkowitego w surowicy krwi oraz hemoglobiny.
Ulega zmianie
Stężenie laktoferyny w organizmie człowieka jest zmienne. Zmianie ulega również zapotrzebowanie na tę proteinę. Jeżeli występuje jej mało w naszym organizmie dochodzi do krótkotrwałego upośledzenia układu odpornościowego lub do immunosupresji. Brzmi może groźnie, ale takie zjawisko zachodzi w sezonach zwiększonej podatności na infekcje górnych dróg oddechowych (od października do marca, ze szczytem w lutym i marcu).
Skąd się bierze ?
Laktoferyna jest izolowana na skalę światową z serwatki oraz odtłuszczonego mleka i jest stosowana do produkcji immunostymulatorów, odżywek dla niemowląt, suplementów żelaza i specjalistycznych produktów mlecznych. Zaletą laktoferyny jest jej odporność na wysoką temperaturę, względna odporność na proteolizę oraz bardzo niska toksyczność. Laktoferyna jest odporna na warunki produkcji żywności, jak też działanie kwaśnych soków żołądkowych i procesy zachodzące w jelitach. Bezpieczeństwo i wielowymiarowe korzyści stosowania laktoferyny pozwala na jej wykorzystanie w suplementach diety o działaniu immunomodulującym.
Nie raz się z nią spotkaliście
Laktoferyna bywa też składnikiem uzupełniającym preparatów zażywanych podczas infekcji górnych dróg oddechowych, głównie stanów zapalnych gardła. Bez względu na specyfikę ich działania (np. łagodzenie dolegliwości związanych ze schorzeniem) laktoferyna stanowi składnik, który aktywizuje system immunologiczny do zwalczania infekcji. Synergistyczne działanie pozwala wówczas działać preparatom nie tylko na objawy (np. ból gardła), ale też na przyczyny zakażenia.

Laktoferynę w kapsułkach
laktoferyna przeciwirusowo przeciwbakteryjnie odpornosc anemia niska hmeoglobina

Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny

U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
plyn dezynfekujacy

W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem

UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.

Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 78 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 41 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl 


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]