Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 440

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

☀️Kuracje olejem słonecznikowym

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia składamy życzenia wszelkiej pomyślności, niepowtarzalnej atmosfery,
ciepła oraz zdrowia.
Życzymy odpoczynku od codziennych zmartwień, kłopotów, aby dolegliwości i smutki odpuściły.
Życzymy również wszystkim miłości, radości bycia z rodziną albo chociaż z psiakiem czy kociakiem.

zestawy prezentowe swieta prezenty miody swiateczne kosmetyki prezent

Święta to również pora prezentów czasem trafionych czasem przydatnych albo zupełnie zbędnych.
Bezsprzecznie chociaż nie są one spektakularne i zaskakujące zawsze sprwadzą się prezenty, które będą dobre dla naszego zdrowia czy ułatwią codzienną pielęgnację.

Zestawy prezentowe dla zdrowia i urody
zestawy prezentowe swiateczne prezenty miod kosmetyki

pipeprz czarny pieprz bialy oryginalny kambodza pieprz trawienie
Okres przedświąteczny oraz święta to czas kiedy przygotowujemy potrawy i je wspólnie spożywamy chociaż czasem tylko z ekranem telewizora. Zatem życzymy cudownie aromatycznych, pysznych dań, dobrego smaku i trawienia.

Pieprz święta na zdrowie
Pieprz stymuluje gruczoły ślinowe i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Pieprz sprawia, że w gorącym klimacie pocimy się chłodząc tym samym organizm co ma nas uchronić przed przegrzaniem. Pieprz zawiera magnez, żelazo, wapń, a nawet błonnik oraz fenole, będące antyoksydantem, ale nie jest to wiadomo ilość, która uzupełnia nasze braki czy pozwoli na utrzymanie odpowiedniego poziomu w organizmie.
Pieprz dla zdrowia jelit
Pieprz poprawia również stan naszego mikrobiomu, sprzyjające rozwojowi bakterii probiotycznych w jelicie grubym. Usprawnia również tranzyt jelitowy oraz zapobiega kolkom, zaparciom, gazom i biegunce.
Pieprz powinien również znaleźć się w naszych potrawach podczas przeziębienia i infekcji. Bowiem zadział napotnie i ułatwia oddychanie. Ważne! Dzięki zawartości piperyny w pieprzu lepiej wchłaniamy z pokarmu witaminy z grupy B, selen czy beta - karoten.
Pieprz a pieprz
Przemysłowo uprawiane rośliny i przyprawy zanim dotrą na sklepowe półki leżą sobie w wielkich magazynach i często też zachodzą w nich procesy gnilne, rozwijają się bakterie i oczywiście wietrzeją tracą swoje dobroczynne właściwości. Pieprz, który jest zwietrzały zawilgocony a potem wysuszony nie ma już żadnych właściwości aromatycznych, oraz tracimy tak cenną dla naszego zdrowia piperynę.

Pieprz do potraw i dla smaku i aromatu
pieprz czarny oryginalny kambodza pieprz trawienie pieprz bialy

witamina C bioflawonoidy acerola rutyna hesperydyna odpornosc stany zapalne zylaki

Odczujesz różnicę
Wsparcie organizmu jest niezwykle ważne nie tylko w okresie jesiennym, zimowym. Jest ważne zwłaszcza kiedy jesteśmy pod wpływem silnego stresu, który obniża naszą odporność. Głównym naszym sprzymierzeńcem powinna być witamina C. Jest jednak witamina i witamina. Zwykła witamina C, którą bierzemy nigdy nie będzie tak skuteczna jak ta, która zawiera bioflawonoidy. O witaminie C pisaliśmy nieraz i nieraz jeszcze będziemy wspominać. Dlaczego? Bo bez niej nie ma życia. Ale dzisiaj skupimy się na tym jak istotna jest witamina C z bioflawonoidami i dlaczego jest lepsza od zwykłej witaminy C nawet tej pochodzącej z owoców czy z warzyw.
Kolory dają nam zdrowie
Bioflawonoidy nadają zabarwienie roślinom i owocom. Jednocześnie chronią rośliny przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Substancje te pełnią funkcję ochronną rośliny i naturalnych antyoksydantów. Wyróżnia się wśród nich: flawonole , do których należą m.in. kwercetyna występująca w skórkach i okrywach roślin, głównie w cebuli, jabłkach, cytrusach, ale również w herbacie i czerwonym winie, oraz rutyna znajdująca się również w skórkach jabłek, herbacie, ale także w wielu roślinach, np. w gryce;
-flawanony, wśród których znajdują się występujące w cytrusach hesperetyna i naringenina;
- katechiny, które są zawarte w winie i herbacie (np. epikatechina);
- antocyjanidyny, takie jak cyjanidyna, delfinidyna czy peonidyna, które występują np. w jagodach.
Ale co właściwie to dla nas znaczy?
Bioflawonoidy działają zarówno przeciwzapalnie, co jest istotne nie tylko w przebiegu przeziębień, grypy ale również chorób układu kostnego, stawów, bólów mięśni. Właściwie większośc chorób również nowotworowych. Bioflawonoidy hamują przemianę kwasu arachidonowego, który jest odpowiedzialny za powstawanie prostaglandyn, hormonów aktywujących się podczas stanu zapalnego.
W bio jest siła
Bioflawonoidy chronią nas przed chorobotwórczym działaniem wirusów, na przykład popularnego wirusa opryszczki. Bioflawonoidy zapobiegają one tworzeniu się wysięków i obrzęków po urazach. Bioflawonoidy działają korzystnie na układ moczowy (mają działanie moczopędne).
Niezbędnik żylakowca
Witamina C zawierająca bioflawonoidy w tym rutynę, kwercetynę i hesperydynę powinna być nieodłącznym elementem codzienności. Również u osób ze skłonnościami do hemoroidów czy pajączków. To niezwykle ważne by żyły i naczynia krwionośne otrzymywały te substancje, które nie tylko je wzmacniają naczynia żylne, ale je uszczelniają. Również witamina C z bioflawonoidami zmniejsza obrzęki i uczucie ciężkich nóg.
Delikatne brzuszki wolą buforowanie

Zwykła witamina C powoduje u wielu osób bóle brzucha i co gorsza wzdęcia. U niektórych osób z wrażliwym żołądkiem może wywołać zgagę. Osoby z podrażnionym przełykiem w obawie przed nieprzyjemnymi konsekwencjami nie zażywają w ogóle witaminy C. To jednak ogromny błąd. Buforowanie witaminy C zmniejsza jej kwaśny odczyn. Dlatego jest ona łagodna dla żołądka. Witamina C buforowana jest lepiej przyswajana bo jest w postaci askorbinian sodu i askorbinian wapnia. Wydłużony czas uwalniania do 8 godzin, nie powoduje obciążeń dla żołądka.
Ciało kocha kolagen
Nie tylko twoje stawy ale również skóra nieustannie potrzebuje kolagenu. Kolagen ma ogromne znaczenie dla ruchomości stawów i odbudowy chrząstki stawowej, ale ma również kluczowe znaczenie dla sprężystości i napięcia skóry, zmniejszając ryzyko powstawania rozstępów. Znaczne niedobory kolagenu mają osoby zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi, osoby, które mają zwyrodnienia stawów, przeciążenia, po urazach czy wyczynowo uprawiające sport, ale również osoby, długotrwale będące na diecie wege. I wtedy oprócz witaminy C trzeba dodatkowo dostarczać kolagen. Brak elastyczności skóry, która zapewnia nam kolagen to również podatności na zasinienia, żylaki, gorsze krążenie.
Nerwy, strach
Boimy się wszyscy. Jedni mniej drudzy bardziej. Codzienne lęki o zdrowie swoje czy bliskich o to czy utrzymamy dobrą pracę czy o sytuację w naszym związku. A nasz organizm tego nie lubi i potrzebuje wtedy więcej witaminy C. W normalnych warunkach ale na co dzień zdecydowanie więcej witaminy C m. in. potrzebują palacze, osoby spożywające alkohol, osoby starsze, sportowcy, zażywające doustne środki antykoncepcyjne.
Dla przypomnienia
Witamina C jest konieczna dla zdrowych zębów i dziąseł, ma istotne znaczenie w pracy nerek i pęcherza moczowego. Witamina C pomaga zwiększyć przyswajanie żelaza. Zmniejsza uczucie zmęczenia, znużenia. Ale to również doskonały pogromca stanów zapalnych . Witamina C wpływa korzystnie na układ nerwowy i pomaga utrzymać prawidłowe funkcje psychologiczne. Nie uchroni nas od szaleństwa, ale pomoże lepiej naszemu organizmowi radzić sobie ze skutkami stresu czy nerwowych sytuacji.
Tysiąc pomysłów to odpowiednia dawka
Dawka 1000 mg witaminy C to absolutne minimum jakie powinniśmy przyjmować. Ale w przypadku jakiegokolwiek stanu zapalnego warto tę dawkę zwiększyć.

Witamina C z bioflawonoidami 1000 mg
witamina c bioflawonoidy stany zapalne odpornosc zylaki  hesperydyna acerola rutyna

witamina D 5000 odpornosc choroby serca depresja cukrzyca  osteporoza

Nie jest witaminą chociaż tak ją nazywamy
Witamina D jest zupełnie inna od większości witamin. Właściwie jest to hormon steroidowy, który jest produkowany z cholesterolu gdy skóra jest wystawiona na promienie słoneczne. Z tego powodu witamina D jest określana jako witamina "słońca". Jednak ekspozycja na słońce jest niewystarczająca i aby utrzymać właściwy poziom witaminy D ludzie powinni spożywać więcej żywności, która zawiera witaminę D lub ją suplementować. Jest to bardzo ważne, ponieważ witamina D jest absolutnie niezbędna dla dobrego zdrowia. Niestety tylko kilka typów żywności zawiera znaczące dla ludzi ilości tej witaminy, z tego powodu bardzo często występuje niedobór witaminy D. Zgodnie z danymi z lat 2005-2006 aż 41,6% populacji USA cierpi na niedobór tej niezbędnej witaminy.

Czym jest witamina D?
Witaminy D należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K) co oznacza, że rozpuszcza się w oleju lub tłuszczu i może być magazynowana w organizmie. Tak naprawdę są dwie główne formy występujące w diecie:
Witamina D3 (cholekalcyferol): Występuje w niektórych pokarmach zwierzęcych, takich jak tłuste ryby, żółtka jaj oraz w roślinach: porosty.
Witamina D2 (ergokalcyferol): Występuje w rzadko spotykanych grzybach.
Z tych dwóch interesuje nas D3 (cholekalcyferol), ponieważ jest prawie dwa razy skuteczniejsza w zwiększeniu stężenia witaminy D we krwi od formy D2 (ergokalcyferol)
Jakie funkcje ma witamina D w organizmie?
Po spożyciu witamina D jest właściwie bezużyteczna. Musi przejść przez dwa etapy konwersji, aby stać się "aktywna" w organizmie. Pierwszy to konwersja na kalcyfediol [25(OH)D] w wątrobie. To forma magazynowania witaminy w organizmie. Drugi to przekształcenie w kalcytriol [1,25(OH)2D], głównie w nerkach. Jest to aktywna w organizmie forma witaminy D. Kalcytriol używany jest przez cały organizm, zostając w jądrach komórek, gdzie wchodzi w interakcje z receptorem witaminy D (VDR), który znajduje się prawie w każdej pojedynczej komórce ciała. Gdy aktywna forma witaminy D wiąże się z receptorem, włącza lub wyłącza geny, prowadząc do zmian w komórkach ciała. Jest to podobne do działania większości innych hormonów steroidowych. Powszechnie wiadomo, że witamina D ma wpływ na różne komórki związane ze zdrowiem kości, na przykład zwiększa absorpcję wapnia i fosforu w komórkach jelita. Ostatnie odkrycia naukowe wykazały, że witamina D jest zaangażowana w dużo więcej procesów, w tym prawidłowe działanie układu odpornościowego i ochrony przed nowotworami. Ludzie, którzy mają niedobór witaminy D będą także cierpieć na niedobór kalcytriolu, czyli jednego z najważniejszych hormonów steroidowych w organizmie.
Światło słoneczne jest najlepszym sposobem na podniesienie poziomu witaminy D
Witamina D może być wytwarzana z cholesterolu w skórze gdy jest ona wystawiona na promienie słoneczne. Promieniowanie ultrafioletowe B (UVB) z promieni słońca dostarcza energii potrzebnej do wystąpienia tej reakcji. Jeśli mieszkasz w miejscu, które jest słoneczne cały rok, to prawdopodobnie możesz uzyskać wystarczający poziom witaminy D po prostu przebywając zewnątrz i opalając się kilka razy w tygodniu. Należy pamiętać, że trzeba wystawiać na słońce jak największą powierzchnię swojego ciała. Jeśli wystawimy jedynie twarz i ręce produkcja witaminy D będzie niewystarczająca. Również oddzielenie się od słońca szkłem lub stosowanie jakiejkolwiek ochrony przeciwsłonecznej (kosmetyki) spowoduje, że będziemy produkować mniej witaminy D, lub wcale. To sprawia, że do wykorzystanie ochrony przeciwsłonecznej do zapobiegania nowotworom skóry jest bardzo wątpliwe. Używanie ochrony przeciwsłonecznej może prowadzić do niedoboru witaminy D, co z kolei prowadzi do innych chorób. Jeśli zdecydujesz się dostarczać witaminę D wystawiając się na promieniowanie słoneczne, to upewnij się, że nie doznasz oparzenia słonecznego. Wszystko co było wyżej powiedziane dotyczy osób, które przez cały rok mają dostęp do "letniego" słońca. W innych przypadkach (mieszkanie w strefach od umiarkowanej do polarnej) przyjmowanie witaminy D z żywności lub w suplemencie staje się absolutnie niezbędne, zwłaszcza w miesiącach zimowych.
Niewiele artykułów żywnościowych zawiera tą witaminę w znacznych ilościach
Tłuste ryby takie jak łosoś, makrela, pstrąg, miecznik, tuńczyk i sardynki są przyzwoitym źródłem witaminy D, ale trzeba by je jeść prawie każdego dnia w dużych ilościach żeby utrzymywać odpowiedni poziom witaminy D. Również dobrym źródłem witaminy D w diecie są oleje z wątroby ryb, takie jak olej z wątroby dorsza. Niektóre rzadkie grzyby zawierają witaminę D, niewielkie ilości znajdujemy też w żółtkach jaj.
Niedobór witaminy D to poważny problem.
Niedobór witaminy D jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych. Osoby starsze są znacznie bardziej narażone na niedobór. Ludzie cierpiący na niektóre choroby również często mają niedobory witaminy D. Jedno z badań wykazało, że 96% pacjentów po zawale serca miały niski poziom witaminy D. Niestety niedobór witaminy D to "cicha epidemia". Objawy są zwykle subtelne i może zająć kilka lub kilkadziesiąt lat zanim zostaną powiązane z niedoborem witaminy D. Niedobór powiązano również z osteoporozą, czyli zmniejszeniem gęstości mineralnej kości i zwiększonym ryzykiem złamań u osób w podeszłym wieku. Badania wykazały, że osoby z niedoborem witaminy D mają znacznie większe ryzyko chorób serca, cukrzycy (zarówno typu 1 i typu 2), nowotworów, demencji i chorób autoimmunologicznych (np. stwardnienie rozsiane). Niedobór witaminy D jest również powiązany ze znacznie zwiększonym ryzykiem śmierci z wielu innych powodów (choroby układu sercowo-naczyniowego, większa śmiertelność osób z niedoborem, które były w stanie krytycznym, większa śmiertelność kobiet w domach opieki itd.). Ciężko jednoznacznie stwierdzić czy niedobór witaminy D przyczynia się do tych chorób, czy ludzie, którzy mają niski poziom witaminy D są po prostu bardziej narażeni na te choroby, jedno jest pewne warto zapewnić odpowiedni poziom witaminy D.
Korzyści zdrowotne wynikające z zapewnienia odpowiedniego poziomu witaminy Ds
Oto niektóre korzyści z utrzymywania właściwego poziomu witaminy D:
Osteoporoza i złamania kości: Wyższe dawki witaminy D mogą pomóc w zapobieganiu osteoporozy i złamań kości u osób w podeszłym wieku
Siła: Suplementacja witaminy D może zwiększyć siłę fizyczną w obu parach kończyn górnych i dolnych
Nowotwór: Witamina D może pomóc w zapobieganiu przeciw chorobom nowotworowym. W jednym badaniu wykazano, że dawka 1100 IU dziennie, wraz z wapniem zmniejszyła ryzyko wystąpienia raka o 60%
Depresja: Badania wykazały, że witamina D powoduje łagodną redukcję nasilenia objawów u osób z depresją
Cukrzyca typu 1: W jednym z badań stwierdzono, że dawka 2000 IU witaminy D dziennie u niemowląt zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1 o 78%
Śmiertelność: Niektóre badania wykazały, że suplementacja witaminy D zmniejsza ryzyko śmierci podczas pobytu w szpitalach, badaniach i diagnozowaniu lekarskim co oznacza, że może pomóc żyć dłużej.
Jaka dawka witaminy D3 będzie właściwa?
Jedynym pewnym sposobem żeby to ustalić jest zbadanie poziomu pochodnej witaminy D: 25(OH)D we krwi.
Chociaż oficjalny punkt oznaczający niedobór witaminy D jest poniżej poziomu 12 ng/ml (30 nmol/l), wielu ekspertów w dziedzinie zdrowia uważa, że ludzie powinni dążyć do stężenia we krwi wyższego niż 30 ng/ml (75 nmol/l) dla zachowania optymalnego zdrowia i zapobiegania chorobom. Dodatkowo wiele osób uważa, że zalecane spożycie jest zbyt niskie i ludzie potrzebują znacznie więcej aby osiągnąć optymalny poziom tej witaminy we krwi.
Według Institute Of Medicine, National Academy of Sciences, bezpieczny maksymalny dzienny limit wynosi:
1.000 IU (25 μg): Dla noworodków w wieku 0-6 miesięcy
1.500 IU (37.5 μg): Dla noworodków w wieku 6-12 miesięcy
2.500 IU (62.5 μg): Dla dzieci w wieku 1-3 lat
3.000 IU (75 μg): Dla dzieci w wieku 4-8 lat
4.000 IU (100 μg): Dla wszystkich powyżej 9 roku życia.
Dla osób narażonych na ryzyko niedoboru mogą to być ilości uzupełniające witaminę D do odpowiedniego poziomu. Zdarza się, że lekarze zalecają przyjmowanie znacznie większych ilości.
Czy można przedawkować witaminę D ?
Właściwie jest to mit, że łatwo jest przedawkować witaminę D. Toksyczność witaminy D zdarza się bardzo rzadko i tylko w przypadku zażywania olbrzymich dawek [powyżej 100.000 IU (2500 μg)] przez długi okres.
Nowinki naukowe
Dzięki ciągłym badaniom nad witaminą D, odkryto, że bierze ona udział w procesach odpornościowych organizmu czy ochrony przed nowotworami. Również odkryto, że osoby z niedoborem witaminy D cierpią na niedobór kalcytriolu. Kalcytriol jest jednym z ważniejszych hormonów steroidowych w organizmie i odgrywa ważną rolę m. in. w gospodarce wapniowo-fosforanowej. Również bierze udział w procesie mineralizacji kości czy funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Zmniejszajmy ryzyko
Losowe próby kliniczne na dzieciach w wieku szkolnym wykazały że suplementacja witaminy D3 zmniejsza ryzyko infekcji grypy A o 42%, a także znacząco zmniejsza występowanie ataków astmy. Niski poziom witaminy D3 we krwi wydaje się być związany ze wzrostem zakażeń układu oddechowego, co sugeruje że witamina D3 jest ważna do prawidłowego działania układu odpornościowego.

Witamina D 5000 kapsułkach
witamina D 5000 odpornosc zdrowe kosci choroby serca  cukrzyca  depresja

Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny

U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
plyn dezynfekujacy

W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem

UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.

Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 78 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 41 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl 


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]