Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 465
Przy okazji zapraszam! Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Lato to czas kiedy rzadziej ulegamy infekcjom, czujemy więcej energii, jednak
dla osób z nieprawidłowym krążeniem, z chorobami żył i układu krążenia to czas
kiedy dolegliwości się nasilają. W wyniku wysokich temperatur wielu osobom
dokuczają dolegliwości takie jak obrzęki i bóle nóg zwłaszcza wtedy kiedy wykonywana
jest praca w pozycji stojącej.
Po co nam te perły japońskie?
Perełkowiec japoński określany również jako szupin chiński, szupin japoński,
sofora japońska (Styphnolobium japonicum (L.) Schott) – gatunek drzewa z rodziny
bobowatych. Sprowadzony do Europy w 1750 z Japonii. Wbrew niektórym nazwom
nie pochodzi z Japonii, lecz z Chin i Korei. Licznie hodowany w parkach i ogrodach
we Francji i południowej Anglii. W Europie Środkowej głównie po południowej
stronie Karpat. W Polsce z rzadka wysadzany w parkach i ogrodach botanicznych.
Swoją nazwę zawdzięcza kwiatom przypominającym wyglądem perły.
Kwiat zdrowia
Kwiaty perełkowca japońskiego to bogate źródło witaminy P inaczej bioflawonoidów,
które wzmagają działanie witaminy C. Zawarte są w nich również olejki eteryczne
i kwasy organiczne. Z kwiatów perełkowca pozyskiwana jest rutyna i kwercetyna,
które wykorzystywane są w leczeniu zaburzeń krążenia, alergii i zmniejszenia
stanów zapalnych w organizmie.
Witamina Przyjaźni
Węgierski biochemik Albert Szent-György podczas badań nad cytrusami wyizolował
związek, który nazwał kwasem heksuronowym, później nazwany witaminą C, ale
co to ma wspólnego z przyjaźnią? Otóż biochemik chciał pomóc choremu przyjacielowi,
który cierpiał z powodu krwawiących dziąseł, wiedział, że czysta witamina C
nie wystarczy. Prowadził dalsze badania i odkrył, że pewne związki wzmacniają
naczynia krwionośne i zapobiegają ich nadmiernej przepuszczalności. Nadał tym
związkom nazwę P.
Groźny niedobór
U osób z niedoborem rutyny pękają naczynia krwionośne. Słabe naczynia krwionośne
to również przepuszczalna błona śluzowa, która nie spełnia swoich funkcji.
Chorobotwórcze mikroby i toksyny dostają się do organizmu, czego wynikiem jest
niższa odporność.
Niedobór rutyny to również słabe krążenie krwi, nieprawidłowe ciśnienie w gałce
ocznej, skłonność do powstawania stanów zapalnych w organizmie, zwiększone
ryzyko zawałów i udarów. Niedobór rutyny wpływa również na szybsze starzenie
się organizmu w szczególności na mniejsza elastyczność skóry twarzy.
Francuski paradoks kluczem do zdrowia
Francuzi pomimo spożywania dużej ilości wina i serów rzadziej zapadają na choroby
serca, układu krwionośnego. To właśnie wino zawiera wysoki odsetek flawonoidów
w tym głównie kwercetyny.
Kwercetyna wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, zapobiega chorobom układu
krwionośnego, obniża stężenie LDL, dzięki temu chroni naczynia krwionośne przed
powstawaniem złogów miażdżycowych.
Gdy woda kapie z nosa. Precz z alergią
Kwercetyna łagodzi katar sienny, katar wywołany czynnikami alergicznymi. Jest
pomocna w zwalczaniu alergii szczególnie wziewnych, ponieważ ma działanie
antyhistaminowe, (histaminy to subst. uwalniane po wykryciu przez organizm
alergenu), co oznacza, że kwercetyna może pomóc ustabilizować uwalnianie
histaminy z niektórych komórek immunologicznych. Kwercetyna
zmniejsza objawy tak jak: kaszel, łzawienie oczu,
wspomniany już katar, ale również pokrzywkę obrzęki w obrębie ust, języka,
oczu na tle alergicznym.
W starożytnej kulturze chińskiej wykorzystywano właśnie kwercetynę w leczeniu
alergii.
Kwercetyna również łagodzi skutki wywołane radioterapią i następstwa wystawienia
na promieniowanie jonizujące.
Zdrowy tercet
Połączenie rutyny, kwercetyny i witaminy C stanowi skuteczną walkę z alergią,
stanami zapalnymi w organizmie, żylakami, pękającymi naczyniami krwionośnymi.
Wszystkie te elementy wzajemnie się wspierają, uzupełniają oraz zwiększają
działanie. Po pierwsze rutyna wzmocni naczynia krwionośne, ułatwi przepływ
krwi, zmniejsza obrzęk wywołany zaburzonym krążeniem w nogach.
W połączeniu z witaminą C, która działa uszczelniająco na naczynia krwionośne
i ułatwi przepływ krwi. Dlatego też rutynę zażywamy w połączeniu z witaminą
C. Kwercetyna działa przeciwzapalnie, wzmacnia naczynia krwionośne, wpływa
na ich elastyczność, przeciwdziała kruchości naczyń krwionośnych.
Rutyna ekstrakt z perełkowca japońskiego proszek
Kwercetyna naturalna ekstrakt z perełkowca japońskiego kaps.
Druga wątroba - zawsze z nią problemy
Naukowcy odkryli podobną aktywność enzymatyczną w keratynocytach (kluczowe
komórki skóry) co w wątrobie. Okazuje się, że prowadzą one te same procesy
detoksykacyjne co wątroba (stąd skórę czasem określa się jako druga wątroba),
przy czym aktywność II fazy odtruwania skóry, zależnej od siarki i glutationu,
jest nawet wyższa niż w wątrobie.
Grecka derma
Grecka nazwa skóry to derma. Ogólna powierzchnia skóry u człowieka wynosi 1,5-2
m², a grubość wynosi 1,5-5 mm. Skóra jest naszym największym organem i pełni
wiele skomplikowanych funkcji m. in.:
- termoregulacja ustroju,
- udział w gospodarce wodno-elektrolitowej (gruczoły potowe),
- percepcja (odbiór) bodźców ze środowiska zewnętrznego (dotyk, ból, ciepło,
zimno) poprzez receptory w skórze i naskórku,
- melanogeneza (melanina chroni organizm przed mutagennym promieniowaniem ultrafioletowym),
- wchłanianie niektórych substancji,
- gospodarka tłuszczowa,
- gospodarka witaminowa (synteza witaminy D3 z 7-dehydrocholesterolu),
-
wydzielanie
dokrewne i reakcje odpornościowe (skóra zawiera komórki Langerhansa należące
do APC).
Skóra niestety jest też kłopotliwym organem i bardzo wymagającym
naszej troski. Trzy siarkowe fundamenty
Dla zdrowia naszej skóry najważniejsze są trzy białka strukturalne : kolagen,
elastyna i keratyna, jednak bez
siarki nie mogłyby istnieć. Włosy i paznokcie
nie mogłyby rosnąć bez siarki z uwagi na procentową zawartość keratyny w
tychże strukturach (około 98%) i udział siarki w samej keratynie. Skóra przeprowadza
sporo procesów detoksykacyjnych i wydalniczych właśnie z wykorzystaniem siarki.
Siarka - słów kilka
Siarka jest pierwiastkiem chemicznym (S), o temp. topnienia 112,8 stopni C.
Występuje w wielu odmianach alotropowych. Siarka rombowa ma barwę żółtą. W
temp. 95,5 stopni C przechodzi w siarkę jednoskośną o temp. topn. 119,25 stopni
C., o barwie jasnożółtej. Siarka bezpostaciowa ma temp. topn. ok. 120 stopni
C. Istnieje także siarka plastyczna przybierająca postać elastycznej masy;
siarka ciekła – ruchliwa ciecz; siarka gazowa o zabarwieniu czerwonym.
Sulfur czyli siarka należy do najstarszych leków. Siarkę znano w starożytnym
Egipcie, w starożytnej Grecji i w Chinach.
Zastosowania siarki
Siarka głównie stosowana jest jako środek przeczyszczający i przeciwpasożytniczy.
W mniejszych dawkach stosuje się ją w połączeniu z witaminą C do oczyszczania
organizmu z toksyn oraz w celu regeneracji stawów.
Przy zewnętrznym zastosowaniu siarka działa keratolitycznie (złuszczająco),
odkażająco, przeciwłojotokowo i przeciw zaskórnikowo. Oczyszcza pory, poprawia
krążenie krwi w skórze. Siarka usuwa plamy wątrobowe i polekowe, ponadto piegi.
Piekielna
siarka dodaje skórze uroku
Okazuje się, że to właśnie siarka pełni bardzo ważną rolę w budowie i fizjologii
skóry.
Dzięki siarce można zyskać gładką, elastyczną i dobrze nawilżoną skórę. Jest
to minerał idealny dla osób, które chcą opóźnić procesy starzenia swojej skóry.
Oprócz traktowania jej jako środka kosmetycznego, dla poprawienia sprężystości
i wyglądu naskórka, osoby mające problemy skórne, powinny korzystać z kąpieli
siarczkowych. Taka kuracja idealnie sprawdza się w przypadku łuszczycy, a także
rogowaceniem naskórka. Osoby cierpiące na atopowe zapalenie skóry, które często
są alergikami na wiele związków chemicznych, powinny poszukiwać kosmetyków
właśnie z obecnością siarki. Tego typu specyfiki są dla nich w pełni bezpieczne.
Wanny brak i co…
Nawet jeśli nie posiadamy wanny możemy korzystać z dobrodziejstwa żelu siarczkowego.
Codzienne mycie ciała pod prysznicem żelem siarczkowym zapobiega wysuszeniu
skóry, nawilża ją, łagodzi podrażnienia.
Żel siarczkowy do kąpieli i aromaterapii
Lekka mgiełka dla wzmocnienia bariery ochronnej
Biosiarczkowa Mgiełka do twarzy i ciała na bazie naturalnych składników aktywnych:
wody siarczkowo-siarkowodorowej, soku z aloesu i mocznika, zawiera aż 99,1%
składników pochodzenia naturalnego w tym 76,6% WODY SIARCZKOWEJ.
Wysoka zawartość minerałów i biosiarczków sprawia, że kosmetyk szybko się
wchłania, pozostawiając skórę nawilżoną, odświeżoną. Wzmacnia barierę ochronną
naskórka,
hamuje przyspieszone starzenie się skóry, jednocześnie wyrównując koloryt
i rozjaśniając przebarwienia. Daje uczucie odświeżenia i orzeźwienia, redukując
objawy zmęczenia.
Biosiarczkowa mgiełka do twarzy i ciała
Kosmetyki dr Duda siarczkowe na bazie wody uzdrowiskowej
Rodzić klej ?
Brzmi to dość absurdalnie, ale właśnie słowo kolagen pochodzi z języka greckiego
κόλλα/kolla – klej i γεννάω/gennáo – rodzić. Nazwa nawiązuje do tego, że
gotując kości i skóry zawierające kolagen można go rozłożyć i otrzymać lepką
mieszaninę zawierającą żelatynę, której można użyć jako klej. W kontekście
żywności kolagen jest to produkt na bazie białka pochodzący ze zwierzęcych
kości, skór, skórek i ścięgien, natomiast żelatyna to naturalne rozpuszczalne
białko, żelujące lub nie żelujące, uzyskane w wyniku częściowej hydrolizy
takiego kolagenu.
Uściślając definicję
Kolagen to białko fibrylarne stanowiące główny składnik substancji międzykomórkowej
organizmów zwierzęcych, nadające tkankom odporność na rozciąganie. Występuje
praktycznie we wszystkich tkankach zwierząt, pełniąc rolę głównego białka strukturalnego.
Wytrzymałość kolagenu związana jest z powtarzającymi się sekwencjami tripeptydowymi
w trzech budujących go łańcuchach, dzięki czemu możliwe jest wzajemnie owinięcie
się tych łańcuchów i powstanie długiej, potrójnej helisy (helisa kolagenowa).
Kolagen stanowi 25% wszystkich białek organizmu.
Wiele typów
Kolagen nie stanowi pojedynczego białka o określonej strukturze, występuje
wiele typów kolagenów wykazujących pewne różnice w cechach strukturalnych i
funkcjonalnych, stąd mówi się o kolagenach jako rodzinie białek. Wszystkie
jednak zawierają przynajmniej jedną domenę z potrójną helisą oraz tworzą supramolekularne
agregaty w substancji międzykomórkowej. Typowo są nierozpuszczalnymi w wodzie
pałeczkowatymi białkami włókienkowymi.
W świecie zwierząt
Kolagen jest najbardziej rozpowszechnionym białkiem zwierzęcym. W organizmach
kręgowców stanowi ok. 1/3 wszystkich białek. Jest głównym białkiem w skórze,
ścięgnach i kościach – występuje tam najpowszechniejszy kolagen typu I. W chrząstce
występuje kolagen typu II, a w błonie podstawnej – typu IV. Kolagen jest budulcem
kutykuli pierścienic. Występuje w mezoglei i tkankach parzydełkowców oraz u
szkarłupni, stawonogów czy ramienionogów i innych bezkręgowców. Poza królestwem
zwierząt kolagen stwierdzono u otwornic.
Nieoceniony budulec
Prawie każdy z nas wie, że kolagen buduje skórę, kości, chrząstki, naczynia
krwionośne, a nawet zęby. Jak już wspomniałam kolagen ma postać helisy, zbudowanej
z trzech spiralnie zwiniętych dookoła siebie łańcuchów polipeptydowych. Makrocząsteczka
kolagenu nosi nazwę tropokolagenu. Enzym rozkładający kolagen nosi nazwę kolagenazy.
Wytwarzany jest przez komórki ustroju zawierające lizosomy, niektóre bakterie
i grzyby. Kolagenaza jest niezbędna do degradacji włókien kolagenowych, np.
podczas odnowy. Niestety jest to proces długotrwały i ograniczony. Kolagen
jest wytwarzany przez komórki tkanki łącznej – fibroblasty.
Dlaczego tak ważna jest witamina C ?
Witamina C jest niezbędna do do syntezy (proces hydroksylacji proliny i lizyny
do hydroksyproliny i hydroksylizyny). Dlatego powinna być zażywana nie tylko
w okresie przeziębień ale na stałe zwłaszcza wtedy kiedy chorują stawy, po
złamaniach, trudno gojących się ranach. Witamina C opóźnia procesy starzenia
się skóry.
Żelatyna i galarety nie wystarczą - kolagen w kuchni i od kuchni
Kolagen w stanie
natywnym (naturalnym, wrodzonym) posiada znaczną zdolność wiązania i utrzymywania
wody; obniża ją dodatek chlorku sodu (soli kuchennej).
Mimo, że zaleca się jadanie tzw. galarety to dla dostarczenia odpowiedniej
ilości kolagenu musielibyśmy codziennie spożywać taki wywar (najczęściej ze
świńskich racic). Takie spożywanie jest wskazane dla osób w celu dostarczenia
kolagenu a nie uzupełnienia niedoboru. Bowiem jest to niewystarczające szczególnie
w przypadku problemów zdrowotnych.
Kolagen w przemyśle - spożywczym
W przemyśle spożywczym kolagen może być używany do poprawienia elastyczności,
stabilności i konsystencji produktu, do modyfikacji parametrów reologicznych.
Stosowany jest jako dodatek do żywności w produkcji kiełbas, można z niego
tworzyć jadalne
błony, np. jako osłonki do kiełbas. Źródłem komercyjnego kolagenu są skóry
i kości niektórych kręgowców, przede wszystkim świń i bydła tworzy się z niego
żelatynę metodami chemiczno-termicznymi.
Poddajemy się drogim zabiegom a może lepiej zapobiegać?
Kolagen w postaci zastrzyków, czy kosmetyków jest wykorzystywany w medycynie
estetycznej i medycynie tradycyjnej. Zarówno w zabiegach upiększających jak
również leczniczych w przypadku chorób stawów. Zabiegi te jednak trzeba powtarzać
i są kosztowne.
Młoda skóra na dłużej
Z wiekiem nasza skóra wiotczeje. Zwiotczenie skóry spowodowane jest m.in. brakiem
odnowy włókien kolagenowych i spadkiem ich elastyczności. Dlatego w celu zapobiegania
oraz zwiększenia jej elastyczności powinno się zażywać kolagen wraz z witaminą
C.
Cellulit - estetyczny problem
Mawia się potocznie, że cellulit jest wymysłem kobiet. Niestety jest to problem
dotykający kobiet zarówno z prawidłową wagą jak również z nadwagą czy otyłością
niezależnie od wieku. Na jej powstawanie ma oczywiście wpływ wiele czynników
m. in. niedobór kolagenu, dieta, układ hormonalny, słabe krążenie, noszenie
obcisłej odzieży, niska aktywność fizyczna.
Jeżeli mowa o diecie trzeba powiedzieć o tej bogatej w przetworzoną żywność
jak również ubogą w białko zwierzęce i tłuszcze.
Dla kobiet - niezwykle ważny
Kolagen zwany białkiem młodości, jak wspomniano jest składnikiem budulcowym
skóry. Jego zbyt mała ilość często powoduje skłonność do powstawania rozstępów.
Po okresie menopauzy w pierwszych pięciu latach poziom kolagenu spada prawie
o 30%. Zaś po ukończeniu 26 roku życia co dekadę poziom kolagenu spada o 10%.
Drogie Panie szczególnie te, w okresie ciąży lub po, odchudzające się, czynnie
uprawiające sport lub chorujące na choroby autoimmunologiczne, skóra potrzebuje
więcej kolagenu. Skóra smarowana ogromną ilością “cud” kremów będzie może zmiękczona,
ale nie uchroni nas to od powstania rozstępów jeżeli mamy do nich skłonność
czyli mało kwasów tłuszczowych i kolagenu w organizmie. To masaż daje efekt
a nie krem. Podczas masażu poprawiamy ukrwienie skóry.
Problem z rozstępami
Rozstępy najogólniej
mówiąc powstają w wyniku przerwanych włókien kolagenowych i elastynowych
dlatego trzeba zadbać o odpowiedni poziom kolagenu w organizmie. Jest też bardzo
ważny
dla funkcjonowania stawów, osoby na dietach wegańskich, wegetariańskich a
przede
wszystkim zmagające się z chorobami stawów powinni szczególnie zadbać o kolagen.
W czasie suplementacji należy zwiększyć ilość witaminy C, która przyspiesza
produkcję włókien kolagenowych.
Ważna jest jakość witaminy C oraz wzbogacenie jej o bioflawonoidy (dzięki
temu - w dużym uproszczeniu - pozostanie dłużej w organizmie). Powinna być
regularnie
dostarczana przez wszystkich a w większej ilości podczas przeziębień, stanów
zapalnych, stresów.
Problemy żylne, wiotka
skóra, rozstępy
W przypadku problemów z krążeniem, występującymi żylakami, wiotkiej skóry oraz
rozstępów najlepiej dostarczać kolagen doustnie a wspierać się kosmetykami. Kolagen dla kości, stawów w postaci suplementu
Serum kolagenowe - przeciwstarzeniowe, wygładzające
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 88 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 46 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|