Profesor
Stanisław Tołpa (1901-1996) Akademii Rolniczej we Wrocławiu, opracował
m. in. preparat torfowy nazywany jego nazwiskiem. Po przejściu na emeryturę,
w 1971, nadal pracował nad swoim preparatem w specjalnie utworzonej
dla niego Pracowni Biologii i Biochemii Torfu Akademii Rolniczej we
Wrocławiu. Działanie przeciwnowotworowe preparatu nigdy nie zostało
potwierdzone. Patent na wytwarzanie preparatu przekazał uczelni.
Wiele jego prac znalazło dzisiaj zastosowanie w kosmetyce i produkcji suplementów.
Preparaty fimy Tołpa
Dzień
14 lutego to Walentynki.
Przepraszamy. Nie mamy swojego oryginalnego prezentu dla
Ciebie.
Mamy prezent typu Podaj Dalej :).
"Święto Zakochanych to doskonały moment, aby
oprócz spędzenia romantycznej randki jako para lub miłego wieczoru
w gronie singli, nauczyć się także
więcej o relacjach i związkach, o których w tym czasie bardzo dużo
myślimy."
Michał Wawrzyniak przysłał nam link do
20-minutowego fragmentu szkolenia MentalWoman,
który będzie doskonały zarówno dla Mężczyzn, jak i Kobiet!
W tym filmie Michał mówi o:
>
Idealnym Związku i podejściu do niego
>
Zabawkach, którymi się otaczamy
>
Metodzie na „przeczekanie”, którą stosujemy w związkach.
Dla osób,
które nie były na szkoleniach Michała całość może wydać się troszkę
ostra,
zatem dajemy o tym znać i zapraszamy do oglądania osoby pełnoletnie
:).
Kliknij tutaj, aby obejrzeć film:
http://mentalway.pl/idealne-zwiazki-istnieja/tresura-w-zwiazkach/
Jest to 20 minutowy fragment ze szkolenie MentalWoman.
Czyli 3-dniowego szkolenia prowadzonego tylko dla Kobiet!
Strategie,
które poznasz oglądając ten film będą idealne zarówno dla Kobiet, jak
i Mężczyzn :). Życzymy więc wartościowych wniosków i świetnej zabawy!
Jeżeli przejdziesz na YouTube.com znajdziesz tam kopalnię filmów kanału
MentalWay Michał Wawrzyniak.
Prezenty rozdane.
Do roboty!
Algi = Glony.
Nauka zajmująca się glonami to algologia (fykologia).
Na początku XX wieku termin "glony" zapożyczył
z gwary góralskiej polski botanik Józef Rostafiński i wprowadził
do systematyki botanicznej. Ponad połowa z 40 tysięcy odkrytych do
dzisiaj
gatunków glonów jest zaliczana do bakterii i protistów. Licząca około
17 tysięcy gatunków grupa glonów zielonych, czyli zielenic, jest
włączona do królestwa roślin.
Glony wchodzą w skład planktonu w morzach, oceanach i zbiornikach śródlądowych
(jako fitoplankton). Glony żyją także poza zbiornikami wodnymi ale
tylko w miejscach wilgotnych: w glebie i na jej powierzchni, na kamieniach,
pniach drzew, ścianach, a także na śniegu i lodzie - glony naśnieżne.
Teraz modne stało się słowo ALGI.
Może i słusznie.
Jeść Glony to trochę głupio brzmi, więc będziemy mówili o Algach.
Algi to rośliny, proste jednokomórkowce występujące we wszystkich strefach
geograficznych, w środowisku wodnym oraz wilgotnych miejscach.
Algi dzielą się dwa rodzaje: algi morskie i słodkowodne.
Algi morskie bogate są w białko i jod,
algi słodkowodne o niskiej zawartości
jodu zawierają natomiast duże pokłady cennego białka.
Algom przypisywane są właściwości odmładzające, wyszczuplające i upiększające.
Algi usuwają toksyny, wiążą toksyczne substancje, wnikają w komórki
tłuszczowe i stymulują przemianę materii.
Poprawiają gładkość i elastyczność naszej skóry, posiadają właściwości
przeciwutleniające.
Obniżają poziom cukru we krwi, a także poziom cholesterolu.
Algi wzmacniają system immunologiczny człowieka, poprawiają pamięć
i koncentrację, są niezwykle pomocne w wielu chorobach (reumatyzm,
cukrzyca, grzybica).
Przetwory z alg wykorzystywane są do celów kosmetycznych, można spotkać
je w kosmetykach nawilżających i ujędrniających ciało, kosmetykach
do peelingu.
Algi zyskują coraz większą popularność ze względu na swoje właściwości
odżywcze. Roślinom tym przypisywane jest działanie odmładzające, wyszczuplające,
upiększające i zdrowotne.
Algi morskie zawierają wszystkie minerały
jakie występują w morzu.
Bardzo cenną algą jest spirulina, którą określa się jako "Mleko
Matki Ziemi", ze względu na wysokie stężenie kwasu gammalinolenowego, istotnego składnika
kobiecego pokarmu.
Spirulina
nazywana jest również "zielonym
mięsem",
z powodu wysokowartościowego białka, którego zawartość jest aż trzykrotnie
większa niż w mięsie. Mięso zawiera 27 procnt białka, soja 34 procent,
a Spirulina ma aż 65 procent białka!
Spirulina jest najbogatszym roślinnym źródłem witaminy
B12.
Zawiera także wiele witamin w wysokim stężeniu np. A, B, B1, B2, D,
E i K. Jest bogata w łatwo przyswajalne żelazo, potas, selen, fluor.
Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu wywiera bardzo korzystny wpływ
na procesy krwiotwórcze, na florę układu pokarmowego. Kolejnym barwnikiem
jest fitocyjanina. Ten niebieski barwnik wzmacnia system immunologiczny,
wspiera fizjologiczne czynności komórek, działa przeciwrakowo.
Spirulina przyjmowana codziennie obniża cholesterol, obniża ryzyko
zmian miażdżycowych, poprawia pamięć, wzrok, wpływa korzystnie na poziom
cukru we krwi, normalizuje przemianę jodu, przez co przyczynia się
do prawidłowej pracy tarczycy.
Regularne przyjmując spirulinę
już po 4-6 tygodniach widać efekty oczyszczania się organizmu z toksyn.
Chińczycy mawiają "nie istnieje
obrzęk, którego nie można usunąć dzięki glonom". Wspierają one leczenie cyst, obrzękniętych węzłów chłonnych, opuchlizn, zapaleń
stawów, chorób skóry z towarzyszącymi zaczerwienieniami. Picie herbaty
z suszonych alg przyspiesza przemianę materii, co sprzyja pozbyciu
się zbędnych kilogramów. W Japonii uważają, że to właśnie one zapewniają
im witalność, szczupłą sylwetkę, dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.
Algi możemy dodawać do koktajli, sałatek, albo po prostu zażywać jako
tabletki. Przyjmowanie codziennie 3-10g spiruliny pomoże nam zachować
na długo młodość i zdrowie.
Jedna łyżeczka alg (3g) zawiera 4 tyś jednostek żywieniowych, czyli
tyle ile mieści się w 3- 4 kg owoców oraz warzyw. Roślinom tym przypisywane
są właściwości odmładzające, wyszczuplające i upiększające. Usuwają
toksyny, wiążą toksyczne substancje, wnikają w komórki tłuszczowe i
stymulują przemianę materii.
Algi pomagają nam:
* zahamować stany zapalne,
* obniżyć gorączkę,
* łagodzić bóle,
* osłabiać stany lękowe,
* pomniejszać wrzody,
* oczyszczają organizm,
* wzmocnić system odpornościowy,
* zapobiegać chorobom nerek,
* spowalniać starzenie się komórek,
* poprawiać lipidy (cholesterol),
* przyspieszać tworzenie się czerwonych ciałek krwi,
* obniżyć niebezpieczeństwo zwapnienia stawów,
* zapobiegać osteoporozie,
* działać przeciwko łuszczycy,
* zapobiegać grzybicom,
* redukować częstotliwość infekcji wirusowych.
Wyroby z algami produkowane są najczęściej z dwóch alg Chlorelli i
Spiruliny.
Chlorella i Spirulina to dwa doskonałe odkurzacze organizmu.
Chlorella specjalistka od "metalurgii".
Spirulina specjalistka od "porządków ogólnoustrojowych".
Spirulinę i Chlorellę
Chlorella
wyrobiła sobie opinię znakomitej "odtrucicielki".
Zbiera ciężkie metale w ludzkim organizmie, mobilizuje i usuwa
je z organizmu. Czyni to nie tylko w jelicie, ale również w naczyniach
krwionośnych
i bezpośrednio w tkance tłuszczowej.
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że substancja ta w badaniach laboratoryjnych
hamuje wzrost guzów nowotworowych.
W Chlorelli znajdują się:
* pełnowartościowe, roślinne białko z ośmioma istotnymi aminokwasami,
* minerały i istotne mikroelementy, na przykład magnez, potas, mangan,
żelazo, cynk, wapno, selen,
* liczne witaminy, między innymi witamina C i E, niacyna, kompleks
witaminy B, łącznie z witaminą B-12 w aktywnej formie, witamina K,
kwas pantotenowy, kwas foliowy,
* chlorofil: ok. 4% - najwyższa z mierzonych zawartości chlorofilu,
* przeciwutleniacze, polifenole i wiele dalszych biologicznie aktywnych
farmaceutycznie skutecznych substancji,
* nienasycone kwasy tłuszczowe.
Spirulina
jest najbogatsza w chlorofil ze wszystkich roślin.
W spirulinie znajdują się:
* wysoki udział białka pochodzenie roślinnego (60-70%), które jest
bardzo dobrze przyswajalne przez organizm,
* wysoka zawartość pigmentu: chlorofil, zielony barwnik roślinny wiąże
tlen w komórce roślinnej i transportuje go,
* fikocyjanina, tak zwany niebieski pigment, który oddziałuje
bezpośrednio na komórkę i wspomaga jej wzrost,
* bardzo duża ilość witamin grupy B (B 12, B 1, B 2, B 6), żelaza i
przeróżnych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na wymianę
błonnikową,
* fenyloetyloamina, która powoduje wzrost aktywności umysłowej i poprawia
samopoczucie w przypadku depresji,
* karotenoidy, w szczególności beta-karoten, który wpływa pobudzająco
na układ immunologiczny,
* kwasy tłuszczowe i lipidy, witaminy, enzymy, cukry proste i złożone.
Spirulina jest szczególnie bogata w cenne, niezbędne do życia aminokwasy
(składniki białka). Nasz organizm wykorzystuje białko do budowy komórek,
jak też do wytwarzania hormonów, enzymów i przeciwciał. Spirulina zawiera
14 razy więcej beta-karotenu niż marchew.
Spirulinę i Chlorellę
Zima!
Łyknij trochę słońca
Witaminę D3
1/2
tabletki zawiera: 12,5 μg (500 IU) witaminy D3.
Czyli 1 tabletka to 1000 IU witaminy D3.
Czyli...
Nie
daj się grypie! Wzmocnij odporność!
Ulegliśmy modzie i prośbom naszych klientów.
Powiększyliśmy asortyment o ekstrakt z ziaren zielonej Odchudzającej
Kawy.
Na kawę zapraszamy Tutaj >>>