Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 484
Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Dzisiaj pogonimy w pieruny Szewczyka Dratewkę bo chodź będzie smok będzie ogień
to posłuży nam on do walki z wirusami, natrętnym katarem, spadkiem sił i
odporności. A, że dalej jesteśmy w grzybowym klimacie to będą one daniem
głównym tak po chińsku.
Smocze danie - grzyby, ale lekkostrawnie i zdrowo
Smoki wegetarianami nie były więc raczej grzybami się nie raczyły co najwyżej
utknął im gdzieś w zębie jak jakiegoś jelonka w lesie capły.
Mowa tutaj o grzybach chińskich, które w medycynie chińskiej stosowane są
od starożytności po dziś dzień, ale o nich za chwilę. Na razie skupmy się
na energii, ale nie chwytamy się za portfel na szczęście ta nie potrzebuje
prądu :-)
Qi - czyli o co chodzi
Chiński ideogram qi składa się ze znaku reprezentującego gotowany ryż oraz
znak oznaczającego parę wodną, co wskazuje na podwójną, materialną i niematerialną,
naturę qi. Dosłownie pojęcie to oznacza więc „gaz” lub „eter”, ale także
„oddech”. W filozofii chińskiej termin ten używany jest na określenie jednocześnie
„życiowego tchnienia” i „kosmicznej energii”. Jest to więc chińska odmiana
idei fundamentalnej jedności człowieka i wszechświata.
Harmonia i przepływ to podstawa
Według tradycyjnej chińskiej medycyny, ciało ludzkie posiada wyznaczone
szlaki (meridiany), którymi krąży w nim qi. Harmonijny, stały i łagodny
przepływ qi przez meridiany oznacza zdrowie - rozumiane w medycynie chińskiej
szeroko: jako zdrowe ciało, jasność umysłu, bogactwo i powodzenie. Natomiast
symptomy choroby pojawiają się wtedy, gdy przepływ energii ustaje (co nie
znaczy, że ubywa qi, a jedynie, że nie uczestniczy ono w obiegu) lub jest
zaburzony.
Smok ma moc - czyli jak działa na energię Qi i co z tego wynika
Dbałość o przepływ energii Qi w medycynie chińskiej jest niezwykle istotne,
dlatego w medycynie chińskiej służa temu zioła, grzyby czy też masaże i
akupunktura.
Smoczy Syrop (MycoBaby) dzięki kombinacji polisacharydów z grzybów zdrowotnych
i ekstraktów ziołowych przyczynia się do wzmocnienia odporności i mechanizmów
obronnych organizmu dziecka.
Reishi - jest stosowany w przypadku kaszlu
i duszności. Przyczynia się również do szybszej regeneracji, wzmocnienia
odporności i ma działanie uspokajające.
Cordyceps - stosowany jest w celu ogólnego wzmocnienia organizmu i wsparcia
układu odpornościowego. Pomaga zwiększyć wytrzymałość, wzmacnia płuca i
wspiera leczenie astmy.
Korzeń jeżówki purpurowej - pomaga walczyć z infekcjami wywołanymi przez
wirusy i bakterie oraz wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu.
Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.
Acerola - wspiera odporność, jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy
C - ma jej 30 razy więcej niż pomarańcza
Na skróty, ale tylko zdrowotnie
Grzyby i zioła zawarte zawarte w smoczym syropie:
transformują Śluz mówiąc po naszemu zmniejszają wydzielanie kataru i kaszlu
(flegmy). Wspierają Yin Płuc, wspierają ochronną Qi, odżywiają esencję nerek.
Co przekłada się na wsparcie odporności u dzieci oraz wspomaganie procesu
leczenia chorób dróg oddechowych. Alergii, astmy oraz powracającego kaszlu
i zaflegmienia. Najogólniej mówiąc działają wzmacniająco na cały organizm.
Zdrowe to pfu coś dla zmyłki przeciwnika
Dzieci na hasło wypij lub zjedz bo to zdrowe dostają zazwyczaj ściskoszczęku
o takiej mocy, że bulterier przy nich to słabeusz.;-) Niczym takiej buzi
nie otworzysz. Dla większości dzieci pij to wyzdrowiejesz i wszystko co
zdrowe to raczej abstrakcja, zresztą lepiej jest poleżeć w łóżku z telefonem
niż zasuwać do szkoły z ciężkim plecakiem i pisać sprawdziany. Dlatego dla
zmyłki przeciwnika, aby złagodzić wyrazisty smak grzybów do syropu dodane
jest kakao i syrop winogronowy.
Precz z badziewiem
W trosce o bezpieczeństwo naszych pociech, grzyby, z których powstaje smoczy
syrop, uprawiane są w nietkniętych przez cywilizację chińskich prowincjach
Fujian i Jiangxi, które słyną ze swej nieskażonej przyrody. Grzyby są testowane
w laboratoriach w Niemczech na obecność pestycydów, metali ciężkich, mikroorganizmów,
szkodliwych grzybów i promieniowania, aby mieć pewność, że są one od nich
wolne i w pełni bezpieczne dla konsumentów. W tych samych laboratoriach
grzyby testowane są, aby zawierały wyłącznie wysokiej jakości polisacharydy
grzybowe, które gwarantują ich prozdrowotne właściwości.
Jak pić smoczy syrop?
Dla dzieci od 3 do 7 lat - 5 ml (1 łyżeczka) 1-3 razy dziennie.
Dla dzieci powyżej 7 lat - 5 ml (1 łyżeczka) 2-6 razy dziennie.
Zalecane jest profilaktyczne stosowanie syropu w okresie 1-2 miesięcy przed
okresem wzrostu zachorowań (np. jesień) lub już po rozwinięciu się choroby.
Komu nie wolno pić syropu?
Syrop nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 3 roku życia, kobiet w ciąży
oraz kobiet karmiących piersią.
Smoczy syrop MycoBaby
Świat jedzie na błyszczącym koniu zacznijmy i my
Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides L.) jest liściastym i dwupiennym krzewem,
należącym do rodziny Rokitnikowatych (Elaeagnaceae). Wielką popularność
zyskał rokitnik za czasów Aleksandra Wielkiego – znużeni długotrwałymi walkami
żołnierze zauważyli, że ich konie posilają się owocami rokitnika. Również
spróbowali rośliny, co szybko przywróciło im siły – stąd nazwa łacińska
rokitnika, która oznacza „błyszczącego konia”. Pierwszy człon łacińskiej
nazwy rokitnika zwyczajnego hippophaë złożony jest z dwóch wyrazów: hippos
oznacza „konia”, natomiast phao to „blask”. W starożytnej Grecji stosowano
liście oraz pędy rokitnika jako pożywienie dla zwierząt, szczególnie dla
koni, w efekcie obserwowano przyrost masy ciała oraz lśniącą sierść. Odniesienia
dotyczące farmakologicznego zastosowania rokitnika zwyczajnego odnaleziono
w starożytnych tybetańskich tekstach medycznych oraz za czasów panowania
dynastii Tang w Chinach. W regionie Rosji i indyjskich Himalajów rokitnik
zwyczajny był używany do leczenia chorób skóry, żółtaczki, astmy, reumatyzmu oraz jako środek przeczyszczający oprócz tego
w medycynie tybetańskiej stosowany był w celu poprawy krążenia krwi oraz
usuwania skrzepów, a także do łagodzenia kaszlu i biegunek. W Mongolii rokitnik
traktowany był jako środek uspokajający oraz wspomagający proces gojenia
się ran. Zakres jego występowania jest bardzo rozległy, rośnie niemal w
całej Azji i Europie.
Odporność to jego cecha szczególna
Rokitnik jest rośliną odporną na surowe warunki klimatyczne. Dobrze znosi
zimę i mróz. Rokitnik wzmacnia układ odpornościowy i ta jego właściwość
pozwoliła przetrwać wspomnianym wcześniej żołnierzom Aleksandra Wielkiego
w trudnych warunkach. Zasobność rokitnika
Rokitnik znany jest z dużej zawartości witaminy C. Stanowi dobre uzupełnienie
tej witaminy w codziennej diecie bo zawiera jej do 201 mg na 100 g świeżych
owoców. Dla porównania owoce, które uważamy, że mają dużo witamin C czyli:
maliny zawierają jej 26,2 mg. Więc w porównaniu z rokitnikiem wypadają
blado a właściwie ubogo. Owoce rokitnika charakteryzują się także dużą
ilością naturalnych przeciwutleniaczy, głównym jest wspomniana wcześniej
witamina C, a ponadto zawierają tokoferole, karotenoidy i flawonoidy.
Poziom karotenoidów to około 16-28 mg/100 g świeżych owoców. Związki te
zlokalizowane są głównie w miękkich częściach owocu, nadając im charakterystyczny
żółto pomarańczowy kolor kojarzący się ze złotym. W owocach 15-55% wszystkich
związków z tej grupy stanowi β-karoten. W mniejszych stężeniach występuje
również α- i γ-karoten, likopen, zeaksantyna oraz kantaksantyna. W 100
g świeżych owoców znajduje się od 120 do 1000 mg flawonoidów.
No mus to pić
Smak owoców rokitnika jest zazwyczaj opisywany jako kwaśny, gorzki i cierpki.
Dlatego nie może się pochwalić ilością smakoszy. Owoce mają również swoisty
aromat, na który składa się grupa aż 74 związków lotnych, z których najliczniejszą
są estry.
Rokitnik jest kwaśny w smaku szczególnie w postaci surowego musu. Najcenniejszy
i najbardziej bogaty w składniki odżywcze i lecznicze jest nie poddany pasteryzacji
dzięki temu zachowuje dużą ilość witaminy C.
Na serduszko i naczynia
Lecznicze działanie preparatów z rokitnika zwyczajnego w przypadku chorób
sercowo-naczyniowych jest dobrze znane i udokumentowane. Za to działanie
odpowiedzialne są głównie flawonoidy obecne w rokitniku.
Tłusty owoc?
Rokitnik należy do nielicznych roślin gromadzących w owocach tłuszcz. Jego
skład różni się w zależności od podgatunku, metod uprawy, czasu zbioru czy
metod ekstrakcji. Całkowita zawartość tłuszczu w pulpie owoców wynosi około
9 g / 100 g świeżej masy. Zawarte w nim są nie tylko powszechnie występujące
kwasy tłuszczowe, takie jak kwas palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy
i linolenowy, ale również kwas oleopalmitynowy.
Olej na bogato
Olej z nasion rokitnika zwyczajnego jest bogaty w tokoferole, karotenoidy
oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Olej uzyskiwany
z nasion rokitnika zwyczajnego absorbuje promieniowanie ultrafioletowe,
dlatego jest często dodawany do preparatów kosmetycznych.
Na co i po co?
Czytając ilość składników zawartych w rokitniku można dostać oczopląsu,
lista jest a długa a przecież każdy chce wiedzieć na co może mu pomóc. Zatem
olej z rokitnika stosuje się przy nadciśnieniu, miażdżycy tętnic, zakrzepowym
zapaleniu żył. Składniki zawarte w rokitniku pomagają w oczyszczaniu krwi.
Olej z rokitnika powinniśmy stosować przy wrzodach żołądka, dwunastnicy,
jelita grubego, stanach zapalnych układu pokarmowego oraz błon śluzowych.
Olej z rokitnika poprawia stan i kondycję skóry i dlatego zalecany jest
w przypadku jej choroby. Szczególnie polecany jest w przypadku AZS. Liczne
badania pokazały, że miejscowe stosowanie oleju z nasion oraz wodnych ekstraktów
z liści rokitnika znacząco wpływa na proces gojenia się ran, zwiększając
syntezę kolagenu oraz powodując wzrost poziomu hydroksyproliny i heksozaminy.
Co jeszcze?
Olej z owoców rokitnika zwyczajnego stosuje się w ostrych i przewlekłych
stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, wykazując działanie antyseptyczne,
przeciwzapalne i immunostymulujące. Olej z rokitnika zwyczajnego wykazuje
pozytywne rezultaty w leczeniu błon śluzowych przewodu pokarmowego, w tym
owrzodzeń jamy ustnej i wspomnianych wcześniej wrzodów żołądka.
Dziwne technologie?
Nie wszyscy wiedzą czym jest technologia ekstrakcji nadkrytycznym CO2. Wydaje
się to być czarną magią czymś niezrozumiałym. Ale ma to ogromne znaczenie
w jakości pozyskanego oleju dla wyodrębnienia jego właściwości. Dlatego
wyjaśnimy. Stan nadkrytyczny to stan substancji, w której temperatura i
ciśnienie przekroczyły tzw. punkt krytyczny, w którym zmieniają się właściwości
fizyczne substancji, takie jak: gęstość, współczynnik dyfuzji, przenikalność
elektryczna, lepkość itp. Dla dwutlenku węgla proces ten zachodzi w stosunkowo
niskich temperaturach nie naruszających struktury składników roślinnych,
co zdarza się często w wyższych temperaturach, w których dochodzi do degeneracji
składników aktywnych. Czynnikiem ekstrahującym w procesie ekstrakcji nadkrytycznym
CO2 jest skompresowany pod wysokim ciśnieniem dwutlenek węgla. Po zakończonym
procesie pierwiastek ten ulatnia się bez śladu.
W skrócie co nam to daje
Taka metoda sprawia, że wyciągi roślinne są mikrobiologicznie sterylne i
zachowują pełne spektrum składników naturalnych, nawet więcej niż liofilizaty.
Obecnie jest to najnowocześniejsza i najskuteczniejsza metoda pozyskiwania
olejów wielonienasyconych, flawonoidów i antocyjanów, które mają działanie
przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe i immunoregulujące.
Bogactwo zdrowia w kilku kroplach
Olej z rokitnika stosuje się inaczej niż inne oleje. Łyżkami go nie jemy,
wystarczy kilkanaście kropelek w zależności od wieku. Kobiety w ciąży: tylko
pod kontrolą lekarza do 28 kropli dziennie. Do 15 roku życia - do 13 kropli
dziennie. Od 15 roku życia: do 26 kropli dziennie.
Mus z owoców rokitnika niepateryzowany
Olej z miąższu rokitnika
Małe ziarenko a wielka w nim moc
Czarnuszka siewna, bo to o niej mowa, zwana jest Złotem Faraonów. Znalazła
się nawet w grobowcu Tutenchamona, który miał przy sobie fiolkę z olejem
z czarnuszki. Czarnuszka znana była jako środek, który pomaga na wiele dolegliwości.
W medycynie arabskiej np. stosowano ją przy nieżycie żołądka i jelit.
Niegdyś mawiano, że Czarnuszka leczy wszystko za wyjątkiem śmierci.
Wiadomo śmierć kiedyś nadejść musi, ale zanim przyjdzie, lepiej być w dobrej
formie i cieszyć się zdrowiem.
Nic dziwnego, że zwana złotem
Olej z czarnuszki to bogactwo witaminy F zawiera również witaminy B1, B2,
B3, E, oraz pierwiastki żelazo, potas i selen.
Czarna odporność
Czarnuszka wzmacnia odporność. Jej działanie immunoprotekcyjne jest wynikiem
pobudzenia syntezy interferonu, limfocytów i makrofagów, strażników naszego
zdrowia. Na przełomie sezonów, gdy wiele osób często ma infekcje, czy przeziębia
się warto wzmocnić się olejem z czarnuszki bowiem ma właściwości antybakteryjne,
antywirusowe.
Olej na wirusy, pasożyty i Candide
Nasiona czarnuszki zawierają 30 - 40 procent tłuszczu, w tym kwasy omega
3 i omega 6, czyli szczególnie pomocne dla osób z AZS, czy z łuszczycą.
Enzymy, wspomagające trawienie, garbniki, fitosterole, które wpływają na
obniżenie poziomu cholesterolu, alkaloid, tymochinion o działaniu przeciwbólowym.
Olej z czarnuszki zawiera też olejki eteryczne karwon, cymen i d-limonem
o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym.
Czarnuszka stosowana jest również w przypadku PASOŻYTÓW, silnie oczyszcza
jelita.
Złoto Faraonów na choroby autoimmunologiczne
Czarnuszka jako nieliczna ma zastosowanie w chorobach autoimmunologicznych,
np. toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie. Wynika to z tego, że składniki
czarnuszki hamują syntezę prostaglandyn (odpowiedzialnych za objawy stanu
zapalnego). Czarnuszka zawiera także tymochinon i nigellina, blokują 5-lipooksygenazę
i indukowalną syntazę tlenku azotu, które hamują odczyny autoagresji immunologicznej.
Olej na problemy skórne
Wiele młodych osób boryka się z trądzikiem. Przyczyn oczywiście jest wiele.
Jednak niestety większość lekarzy proponuje w takim przypadku chemiczne
maści, które problemu nie rozwiązują, a dodatkowo niekorzystnie wpływają
na organizm. Olej z czarnuszki jak również napary z niej przyrządzane stosowane
również zewnętrznie pomocne są w leczeniu trądziku, łagodzą zmiany i powstałe
stany zapalne. Zaleca się go również w przypadku dermatoz, atopowego zapalenia
skóry, łuszczycy.
Naoliwić się gdy boli
Warto również przy obolałych mięśniach i chorobach reumatycznych smarować
się czarnuszką, gdyż zawarty w niej tymochinion działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie,
sprawdza się również w przypadku kontuzji sportowych i nerwobólach.
Gdy cierpimy z powodu takich dolegliwości przemywajmy skórę olejem.
Zawarty nigellon w czarnuszce działa przeciwskurczowo, dlatego kobiety,
które cierpią na bóle menstruacyjne również powinny z niej skorzystać np.
dodawać olej do sałatek lub bezpośrednio na łyżeczce.
Pomoc alergikom i astmatykom
Zawarte w oleju z czarnuszki m.in. karwakrol i kwercytyna hamują objawy
alergii, kataru siennego.
Złoto do sałatki na trawienie i dla wątroby
Szwajcarscy badacze wykazali ochronny wpływ oleju z czarnuszki na wątrobę
i jelita.
Przy problemach z trawieniem lub nękającymi wzdęciami warto dodać łyżeczkę
oleju. Można zmieszać go z innym olejem zimnotłoczonym lub dodać do sałaty
czy innych warzyw, lub polać nim twaróg, albo wypić na czczo.
Czarnuszka pomaga również w przypadku problemów z wytwarzaniem żółci odtruwa
i ochrania miąższ wątroby.
Olej nie dla kobiet w ciąży
Spożywanie czarnuszki przeciwwskazane jest kobietom w ciąży ze względu na
ryzyko skurczów macicy.
Epilog
Nie wymieniłam wszystkich cudownych zalet czarnuszki, bo jej właściwości
zdrowotne są przeogromne.
Olej z czarnuszki zimnotłoczony
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 88 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 46 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|