Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 493

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

Ashwagandha dla siły, na stany zapalne i przygnębienie


Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

NAC wysokie crp stan zapalny reumatyzm choroby autoimmunologiczne stres oksydacyjny nowotwor egzema luszczyca choroba alzheimera covid 19

NACo mi to?
Brzmi tylko enigmatycznie
Choć poniższa nazwa może wydawać się skomplikowana to w rzeczywistości jest prosto i zwyczajnie nam potrzebna.
NAC to to nazwa aminokwasu endogennego. Inne nazwy to N-acetylocysteina Acetyl cysteine, acetylocysteina, L-cysteina HCl, cysteine hydrochloride.
Historyczne zastosowania
W latach 60 -tych ubiegłego wieku NAC wykorzystywany był do leczenia zatruć wywołanych przedawkowaniem paracetamolem, alkoholem ale także ze względu na jego właściwości mukolityczne w leczeniu chorób układu oddechowego czy nawet uzależnień.
Pełny oddech i odporność
NAC ma wspomniane właściwości mukolityczne, jednak na ogromną uwagę zasługuje fakt, że ponad 200 badań naukowych potwierdziło, że NAC zwiększa odporność organizmu, a tym samym przeciwdziała infekcjom wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym. Oprócz tego NAC wykazuje działanie antyapoptotyczne i antykancerogenne oraz ma wpływ na metabolizm fosfolipidów błon komórkowych czy uwalnianie cytokin prozapalnych i aktywność proteaz.
Jak wykorzystać te właściwości?
NAC poprzez swoje właściwości zalecane w chorobach autoimmunologicznych, chorobach o podłożu zapalnym, gdzie występuje wysoki wskaźnik CRP tj. choroby reumatyczne, choroby nowotworowe. Również zaczęto stosować ją w leczeniu zaburzeń płodności u kobiet jak również w chorobach neurodegeneracyjny jak np. choroba Alzheimera.
Zostań producentem glutationu
Dostarczając do organizmu NAC jest niemal całkowicie metabolizowany w wątrobie do cysteiny, a dalej do glicyny i glutationu.
Suplementacja NAC jest jedną z najlepszych strategii zwiększania dostępności glutationu w organizmie.
To może wybrać cysteinę?
Ze względu na to, że po wchłonięciu NAC jest metabolizowana do cysteiny. Ktoś mógłby stwierdzić, że po co, zażywać NAC może sama cysteina wystarczy? Otóż nie. Cysteina jest związkiem zbyt nietrwałym, żeby zastosować ją w postaci suplementu.
O glutationie słów kilka
Jeśli mówimy o podstawowym działaniu NAC służącemu zwiększeniu glutationu w organizmie, należy wspomnieć o jego zadaniach. Glutation jest potoczną nazwą dwusiarczku glutationu, określanego skrótem GSH. “SH” oznacza kluczową aktywną grupę sulfhydrylową. Glutation jest peptydem, czyli bardzo małym białkiem naturalnie występującym w organizmie, w poszczególnych komórkach którego jest wytwarzany z trzech substratów- aminokwasów : glicyny, glutaminianu i cysteiny.
Co się z nami dzieje kiedy panuje niedostatek
Bez odpowiedniej ilości cysteiny komórki nie są w stanie produkować dostatecznej ilości glutationu i organizm cierpi, aż z trzech stron: komórkowa oksydacja przyczynia się do starzenia, kumulują się toksyny powodując kolejne uszkodzenia. Niedostatecznie działający układ immunologiczny czyni nas podatnymi na choroby.
Specyfika zależności
Glutation jest najsilniejszym antyoksydantem naturalnie występującym w naszym organizmie. Mało kto wie, że efektywność działania innych antyoksydantów takich jak witaminy C i E zależy od glutationu. Witaminy te działają synergistycznie z GSH wspomagają wzajemnie swoją efektywność.
Popularność w leczeniu zasłużona
Niski poziom glutationu jest czynnikiem rozwoju chorób zakaźnych i autoimmunologicznych. W niektórych chorobach autoimmunologicznych jak reumatoidalne zapalnie stawów i toczeń rumieniowaty zaobserwowano niewydolność limfocytów T. Holenderscy reumatolodzy wykazali, że podniesienie poziomu GSH powoduje obniżenie odpowiedzi zapalnej.
Urazy i oparzenia
Zarówno zabiegi chirurgiczne, urazy czy oparzenia wywołują szereg złożonych procesów w naszym organizmie biochemicznych, anatomicznych, fizjologicznych i immunologicznych. Glutation pobudza procesy gojenia, minimalizuje uszkodzenia. Działa on zarówno jako antyoksydant jak i stymulator układu immunologicznego.
Choroby skórne
Glutation odgrywa kluczową rolę w detoksykacji i zapobieganiu uszkodzeń skórnych popromiennych. Badacze zaobserwowali, że osoby, które chorują m. in. na łuszczycę, egzemę, AZS, zapalenia naczyń, trądzik, łojotokowe zapalenie skóry, toczeń, cechuje niski poziom GSH. Badacze powiązali choroby z wysokim poziomem wolnych rodników.
Dla aktywnych i trenujących
Uprawiając regularnie aktywność fizyczną potrzebujemy więcej antyoksydantów szczególnie GSH. Większość z nas uprawia aktywność w warunkach zanieczyszczonych. biegamy i jeździmy na rowerze w mieście, przy drogach. Podczas wysiłku zużywamy więcej tlenu niż zwykle, intensyfikują się procesy metaboliczne. w rezultacie wytwarzane są wolne rodniki które krążą w organizmie. Biegacz czy rowerzysta w miejskiej aglomeracji wdycha 10 razy więcej. Badacze doszli do wniosku, że glutation pomaga skrócić czas regeneracji po wysiłku, zmniejszyć zmęczenie i obolałość, poprawić formę. GSH również “przełącza” metabolizm z syntezy tłuszczu na rozwój mięśni. Zatem pozwala osiągnąć lepsze efekty modelowania sylwetki.

Dla nie zmęczonych tematem
W świetle pandemii naukowcy nieustannie prowadzą badania i poszukują metod zapobiegania i leczenia COVID-19.
W jednym z wykładów pulmonolog dr Roger Seheult wskazał, że NAC może być również przydatna w walce z COVID-19,. Podnosząc poziom glutationu, NAC pomaga zwalczać stres oksydacyjny, który jest główną przyczyną rozwoju burzy cytokin związanej z COVID-19.
Niedawno opublikowany przegląd literatury powiązał niedobór glutationu z ciężkością przebiegu COVID-19, co doprowadziło autora do wniosku, że NAC może być przydatna zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu COVID-19. N-acetylocysteina zapobiega również nieprawidłowemu krzepnięciu krwi czasem obserwowanemu w przebiegu COVID-19 i pomaga rozluźnić gęsty śluz w płucach.

NAC 60 kaps.
NAC wysokie crp stan zapalny reumatyzm choroby autoimmunologiczne stres oksydacyjny nowotwor egzema luszczyca choroba alzheimera covid 19

sok tłoczony z kiszonego buraka anemia infekcje grzybica zaparcia odchudzanie odpornosc


Bądź wstrząsający i pij na wszystko

Większość z nas wie, że kiszonki są zdrowe, ale nie lubią kwaśnego smaku. Dobrej jakości sok z kiszonego buraka nie jest mocno kwaśny i słony. Ale o tym poniżej.

Najważniejsze pij jak James Bond - wstrząśnięte
Najpotężniejszym składnikiem w soku z kiszonego buraka jest KWAS MLEKOWY, który wytwarza się podczas kiszenia. To biały osad. Jest on również zawarty w innych kiszonkach. Dlatego zawsze przed nalaniem soku trzeba wstrząsnąć butelką (lub zamieszać).
Kwas mlekowy słów kilka
Kwas mlekowy pobudza wydzielanie soku żołądkowego bogatego w pepsynę aktywną. Zakwasza treść pokarmową ułatwiając trawienie białek i polisacharydów. Działa prebiotycznie ułatwiając rozwój saprofitycznych bakterii symbiotycznych w przewodzie pokarmowym. Ogranicza rozwój drożdżaków i bakterii patogennych. Pobudza perystaltykę przewodu pokarmowego. Świetnie sprawdzi się podczas gotowania szczególnie barszczu, pełni rolę przypraw i jako zakwaszacz potraw zastępuje kwas octowy.
Dla kogo kwas mlekowy
Niemalże dla wszystkich szczególnie w okresie przeziębień, podczas infekcji wirusowych, bakteryjnych, grzybiczych. Przy problemach trawiennych, zaparciach, osłabieniu, po przebytych czy trwających chorobach.
Co on w sobie ma dobrego…
Kiszonki dzięki zawartości kwasu mlekowego dostarczają witamin B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Są dość dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Ale nie są to ilości, które uzupełnią znaczne niedobory tych witamin w organizmie.
Nie chodzi tylko o odporność
Kiszone soki powinniśmy pić cały rok. Zarówno latem jak i zimą. Szczególnie podczas upałów kiedy tracimy sole mineralne jak również zimą kiedy przebywamy w suchych pomieszczeniach w celu odpowiedniego nawodnienia organizmu.
Zalety kiszonego buraka
Sok z kiszonego buraka ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne dzięki obecności betaniny. Z tego względu polecany jest przy wspomnianych już infekcjach bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Spowalnia także procesy starzenia się organizmu i poprawia kondycję skóry.
Dla kogo szczególnie buraczek co miał czerwony fraczek
Sok z kiszonego buraka działa regulująco na ciśnienie. Szczególnie powinni pić go osoby z problemami krążenia, żylnymi, sercowo - naczyniowymi. Polecany przy zmianach miażdżycowych. Podczas diet odchudzających. Soki z buraków surowych i kiszonych są wskazane kobietom w ciąży, aby przeciwdziałać anemii.
Dla kogo jeszcze
W procesie fermentacji maleje zawartość węglowodanów prostych w produkcie wyjściowym zatem osoby z cukrzycą mogą spożywać kiszony sok. .
Sok z kiszonych buraków dla cukrzyka jest wręcz wskazany, bo przywraca zaburzoną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie oraz chroni wątrobę przed toksynami. Działą oczyszczająco na organizm.
Kto łyka z umiarem
Osoby z niskim ciśnieniem powinny spożywać z umiarem i okazjonalnie. Burak ma właściwości obniżające ciśnienie krwi zatem wypijanie w większej ilości i długotrwale nie jest wskazane. Trzeba po prostu to kontrolować. Również osoby z dną moczanową, reumatyzmem i kamicą nerkową powinny spożywać je z umiarem szczególnie te zawierające większą ilość soli.
Pfu kwasidło
Dobry sok z kiszonego buraka powinien być zrobiony z jego soku, a nie jak w większości się spotyka zabarwione przesolone kwasidło, które nie służy wcale naszemu organizmowi.
Ja wypróbowałam wiele i wiele też skończyło w rurach kuchennych. Niewielu producentów bazuje na tłoczonym soku, tylko wodzie po kiszonych burakach. Zresztą to widać po ilości osadu na dnie butelki.
Jak spożywać
Ważne - nie spożywajmy kiszonek zimnych, z lodówki. Wcale nie służy to naszemu układowi pokarmowemu. Powinny mieć temperaturę pokojową. Dla zachowania właściwości probiotycznych mocno nie podgrzewać. Jeśli sok jest zimny możemy dodać do niego trochę ciepłej wody to opcja dobra dla tych, którzy nie lubią kwaśnych napojów lub podrażniają one przełyk przy skłonnościach do zgagi. Sok można ogrzać w innym naczyniu.
Żeby nie było rozczarowania
Nasz organizm musi się przyzwyczaić do kiszonek. Zatem z umiarem, stopniowo wprowadzamy je do naszego menu. U niektórych osób może na początku powodować dyskomfort w okolicy brzucha, ale to mija.

Smaczny i zdrowy sok z kiszonego buraka specjały Świętego Antoniego
sok tłoczony z kiszonego buraka anemia infekcje grzybica zaparcia odchudzanie odpornosc

solanka z zablocia jod magnez brom suche powietrze kaszel katar alergia  grypa  sucha skora

Lubimy ciepło, ale zimą dla ciała bywa udręką
Zima to niełatwy czas dla naszego organizmu. Sezon grzewczy i przebywanie w suchych pomieszczeniach sprawia, że mamy wysuszone błony śluzowe i skórę.
Sahara w nosie i gardle
Przebywanie w ogrzewanych pomieszczeniach bardzo szybko wysusza nasze błony śluzowe co powoduje, że stają się wrażliwe i są podatne na uszkodzenia. Naczynia krwionośne w nosie stają się bardziej kruche i podatne są na pękanie. Natomiast w gardle odczuwamy drapanie, chrypę. Wiele osób również ma kaszel.
Pieką oczy swędzi skóra
Najogólniej i najprościej ujmując podgrzewane pomieszczenia wysuszają naszą skórę, woda szybko odparowuje z porów skórnych co powoduje, że staje się sucha, wrażliwa, swędzi, łuszczy się, piecze. Często również dochodzi do podrażnień oczu, występuje tzw. zespół suchego oka.
Zima czas zapomnienia
Zimową porą pijemy zdecydowanie mniej a to błąd bowiem nasz organizm potrzebuje wody. Wielu z nas odczuwa mniejsze pragnienie a ryzyko udaru słonecznego jest raczej znikome więc rzadko sięgamy po szklankę mineralnej.
Szum fal…
Zimą niewielu z nas myśli o wyjeździe nad morze. Inną kwestią są koszty z tym związane, które obecnie dla niektórych z nas są nie do udźwignięcia. Dlaczego akurat zima to dobry czas na wyjazd nad morze?
Właściwie to cały rok jest wskazany na wyjazdy nad morze żeby powdychać jod. Jednak zimą stężenie jodu jest najwyższe. Dwudniowe wypady niewiele nam dadzą, bowiem wskazany jest minimum 10 dniowy pobyt nad morzem.
Urlop nad morzem w domu bez giga kosztów
Czy bez kosztów można sobie zafundować podróż leczniczą nad morze? Można i to dzięki solance. Szczególnie cenną właściwością solanki jest to, że pierwiastki te znajdują się w stanie równowagi chemicznej, co wybitnie ułatwia ich wchłanianie do organizmu.
Wdychając solankę jodowo-bromową można w warunkach domowych zrekonstruować nadmorski mikroklimat.
Znakomicie wzmacnia ona odporność organizmu, zapewnia suplementację jodu i likwiduje jego niedobory w organizmie.
Zdrowie z głębin
W 1 litrze solanki z Zabłocia znajduje się ponad: 140 mg jodu, 160 mg bromu, 1230 mg wapnia, 629 mg magnezu a także sód potas, mangan, stront. Solanka ta jest czysta biologicznie, wydobywana jest od ponad 120 lat z odwiertu "Korona" w miejscowości uzdrowiskowej Zabłocie Solanka z głęboko położonych złóż wód leczniczych jodowo-bromowych.
Inhaluj się dla zdrowia
Solanka od lat stosowana jest w lecznictwie uzdrowiskowymi i w warunkach domowych do inhalacji zatok, gardła, krtani, tchawicy, oskrzeli i płuc oraz płukania gardła i ust.
Zapewnia skuteczne domowe leczenie anginy, kataru, przeziębienia, kaszlu, grypy, aft, grzybic jamy ustnej i dolegliwości przyzębia.
Wskazania do stosowania solanki z Zabłocia w warunkach domowych są:
-choroby oraz profilaktyka schorzeń dróg oddechowych
-przewlekłe nieżyty nosa, gardła, tchawicy, oskrzeli i płuc
-stany przed i po zabiegach operacyjnych w obrębie dróg oddechowych
-rozedma, pylica płuc i astma oskrzelowa
-wzbogacenie atmosfery pomieszczeń w jod
-nawilżenie i oczyszczenie pomieszczeń z pyłków alergenów
-ujemne jonizowanie powietrza
-ułatwienie i podniesienie komfortu oddychania
Jak odczujemy działanie solanki?
-właściwe nawilżenie górnych i dolnych dróg oddechowych;
-zlikwidowanie zakażenia bakteryjnego, wirusowego lub grzybiczego w ustach i drogach oddechowych;
-regeneracja nabłonka migawkowego;
-rozrzedzenie wydzieliny błony śluzowej;
-zmniejszenie obrzęku zapalnego błony śluzowej;
-zniesienie skurczu mięśni gładkich oskrzeli.

Solankę z Zabłocia do inhalacji
solanka z zablocia jod magnez brom suche powietrze kaszel katar alergia  grypa  sucha skora

Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 88 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 46 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl 


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]