Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 493
Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
NACo mi to?
Brzmi tylko enigmatycznie
Choć poniższa nazwa może wydawać się skomplikowana to w rzeczywistości
jest prosto i zwyczajnie nam potrzebna.
NAC to to nazwa aminokwasu endogennego. Inne nazwy to N-acetylocysteina
Acetyl cysteine, acetylocysteina, L-cysteina HCl, cysteine hydrochloride.
Historyczne zastosowania
W latach 60 -tych ubiegłego wieku NAC wykorzystywany był do leczenia zatruć
wywołanych przedawkowaniem paracetamolem, alkoholem ale także ze względu
na jego właściwości mukolityczne w leczeniu chorób układu oddechowego czy
nawet uzależnień.
Pełny oddech i odporność
NAC ma wspomniane właściwości mukolityczne, jednak na ogromną uwagę zasługuje
fakt, że ponad 200 badań naukowych potwierdziło, że NAC zwiększa odporność
organizmu, a tym samym przeciwdziała infekcjom wirusowym, bakteryjnym i
grzybiczym.
Oprócz tego NAC wykazuje działanie antyapoptotyczne i antykancerogenne
oraz ma wpływ na metabolizm fosfolipidów błon komórkowych czy uwalnianie
cytokin prozapalnych i aktywność proteaz.
Jak wykorzystać te właściwości?
NAC poprzez swoje właściwości zalecane w chorobach autoimmunologicznych,
chorobach o podłożu zapalnym, gdzie występuje wysoki
wskaźnik CRP tj. choroby
reumatyczne, choroby nowotworowe. Również zaczęto stosować ją w leczeniu
zaburzeń płodności u kobiet jak również w chorobach neurodegeneracyjny
jak np. choroba Alzheimera.
Zostań producentem glutationu
Dostarczając do organizmu NAC jest niemal całkowicie metabolizowany w wątrobie
do cysteiny, a dalej do glicyny i glutationu.
Suplementacja NAC jest jedną z najlepszych strategii zwiększania dostępności
glutationu w organizmie.
To może wybrać cysteinę?
Ze względu na to, że po wchłonięciu NAC jest metabolizowana do cysteiny.
Ktoś mógłby stwierdzić, że po co, zażywać NAC może sama cysteina wystarczy?
Otóż nie. Cysteina jest związkiem zbyt nietrwałym, żeby zastosować ją w
postaci suplementu.
O glutationie słów kilka
Jeśli mówimy o podstawowym działaniu NAC służącemu zwiększeniu glutationu
w organizmie, należy wspomnieć o jego zadaniach. Glutation jest potoczną
nazwą dwusiarczku glutationu, określanego skrótem GSH. “SH” oznacza kluczową
aktywną grupę sulfhydrylową. Glutation jest peptydem, czyli bardzo małym
białkiem naturalnie występującym w organizmie, w poszczególnych komórkach
którego jest wytwarzany z trzech substratów- aminokwasów : glicyny, glutaminianu
i cysteiny.
Co się z nami dzieje kiedy panuje niedostatek
Bez odpowiedniej ilości cysteiny komórki nie są w stanie produkować dostatecznej
ilości glutationu i organizm cierpi, aż z trzech stron: komórkowa oksydacja
przyczynia się do starzenia, kumulują się toksyny powodując kolejne uszkodzenia.
Niedostatecznie działający układ immunologiczny czyni nas podatnymi na
choroby.
Specyfika zależności
Glutation jest najsilniejszym antyoksydantem naturalnie występującym w
naszym organizmie. Mało kto wie, że efektywność działania innych antyoksydantów
takich jak witaminy C i E zależy od glutationu. Witaminy te działają synergistycznie
z GSH wspomagają wzajemnie swoją efektywność.
Popularność w leczeniu zasłużona
Niski poziom glutationu jest czynnikiem rozwoju chorób zakaźnych i autoimmunologicznych.
W niektórych chorobach autoimmunologicznych jak reumatoidalne zapalnie
stawów i toczeń rumieniowaty zaobserwowano niewydolność limfocytów T. Holenderscy
reumatolodzy wykazali, że podniesienie poziomu GSH powoduje obniżenie odpowiedzi
zapalnej.
Urazy i oparzenia
Zarówno zabiegi chirurgiczne, urazy czy oparzenia wywołują szereg złożonych
procesów w naszym organizmie biochemicznych, anatomicznych, fizjologicznych
i immunologicznych. Glutation pobudza procesy gojenia, minimalizuje uszkodzenia.
Działa on zarówno jako antyoksydant jak i stymulator układu immunologicznego.
Choroby skórne
Glutation odgrywa kluczową rolę w detoksykacji i zapobieganiu uszkodzeń
skórnych popromiennych. Badacze zaobserwowali, że osoby, które chorują
m. in. na łuszczycę, egzemę, AZS, zapalenia naczyń, trądzik, łojotokowe
zapalenie skóry, toczeń, cechuje niski poziom GSH. Badacze powiązali choroby
z wysokim poziomem wolnych rodników.
Dla aktywnych i trenujących
Uprawiając regularnie aktywność fizyczną potrzebujemy więcej antyoksydantów
szczególnie GSH. Większość z nas uprawia aktywność w warunkach zanieczyszczonych.
biegamy i jeździmy na rowerze w mieście, przy drogach. Podczas wysiłku
zużywamy więcej tlenu niż zwykle, intensyfikują się procesy metaboliczne.
w rezultacie wytwarzane są wolne rodniki które krążą w organizmie. Biegacz
czy rowerzysta w miejskiej aglomeracji wdycha 10 razy więcej. Badacze doszli
do wniosku, że glutation pomaga skrócić czas regeneracji po wysiłku, zmniejszyć
zmęczenie i obolałość, poprawić formę. GSH również “przełącza” metabolizm
z syntezy tłuszczu na rozwój mięśni. Zatem pozwala osiągnąć lepsze efekty
modelowania sylwetki.
Dla nie zmęczonych tematem
W świetle pandemii naukowcy nieustannie prowadzą badania i poszukują
metod zapobiegania i leczenia COVID-19.
W jednym z wykładów pulmonolog dr Roger Seheult wskazał, że NAC może być
również przydatna w walce z COVID-19,. Podnosząc poziom glutationu, NAC
pomaga zwalczać stres oksydacyjny, który jest główną przyczyną rozwoju
burzy cytokin związanej z COVID-19.
Niedawno opublikowany przegląd literatury powiązał niedobór glutationu
z ciężkością przebiegu COVID-19, co doprowadziło autora do wniosku, że
NAC może być przydatna zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu COVID-19.
N-acetylocysteina zapobiega również nieprawidłowemu krzepnięciu krwi czasem
obserwowanemu w przebiegu COVID-19 i pomaga rozluźnić gęsty śluz w płucach.
NAC 60 kaps.
Bądź wstrząsający i pij na wszystko
Większość z nas wie, że kiszonki są zdrowe, ale nie lubią kwaśnego smaku. Dobrej
jakości sok z kiszonego buraka nie jest mocno kwaśny i słony. Ale o tym
poniżej.
Najważniejsze pij jak James Bond - wstrząśnięte
Najpotężniejszym składnikiem
w soku z kiszonego buraka jest KWAS MLEKOWY, który wytwarza się podczas
kiszenia. To biały osad. Jest on również
zawarty w innych kiszonkach. Dlatego zawsze przed nalaniem soku trzeba
wstrząsnąć butelką (lub zamieszać).
Kwas mlekowy słów kilka
Kwas mlekowy pobudza wydzielanie soku żołądkowego bogatego w pepsynę aktywną.
Zakwasza treść pokarmową ułatwiając trawienie białek i polisacharydów.
Działa prebiotycznie ułatwiając rozwój saprofitycznych bakterii symbiotycznych
w przewodzie pokarmowym. Ogranicza rozwój drożdżaków i bakterii patogennych.
Pobudza perystaltykę przewodu pokarmowego. Świetnie sprawdzi się podczas
gotowania szczególnie barszczu, pełni rolę przypraw i jako zakwaszacz potraw
zastępuje kwas octowy.
Dla kogo kwas mlekowy
Niemalże dla wszystkich szczególnie w okresie przeziębień, podczas infekcji
wirusowych, bakteryjnych, grzybiczych. Przy problemach trawiennych, zaparciach,
osłabieniu, po przebytych czy trwających chorobach.
Co on w sobie ma dobrego…
Kiszonki dzięki zawartości kwasu mlekowego dostarczają witamin B1, B2,
B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i
węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają
przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Są dość dobrym źródłem witaminy
C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Ale nie są to ilości,
które uzupełnią znaczne niedobory tych witamin w organizmie.
Nie chodzi tylko o odporność
Kiszone soki powinniśmy pić cały rok. Zarówno latem jak i zimą. Szczególnie
podczas upałów kiedy tracimy sole mineralne jak również zimą kiedy przebywamy
w suchych pomieszczeniach w celu odpowiedniego nawodnienia organizmu.
Zalety kiszonego buraka
Sok z kiszonego buraka ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i
przeciwzapalne dzięki obecności betaniny. Z tego względu polecany jest
przy wspomnianych już infekcjach bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych.
Spowalnia także procesy starzenia się organizmu i poprawia kondycję skóry.
Dla kogo szczególnie buraczek co miał czerwony fraczek
Sok z kiszonego buraka działa regulująco na ciśnienie. Szczególnie powinni
pić go osoby z problemami krążenia, żylnymi, sercowo - naczyniowymi. Polecany
przy zmianach miażdżycowych. Podczas diet odchudzających. Soki z buraków
surowych i kiszonych są wskazane kobietom w ciąży, aby przeciwdziałać anemii.
Dla kogo jeszcze
W procesie fermentacji maleje zawartość węglowodanów prostych w produkcie
wyjściowym zatem osoby z cukrzycą mogą spożywać kiszony sok. .
Sok z kiszonych buraków dla cukrzyka jest wręcz wskazany, bo przywraca
zaburzoną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie oraz chroni wątrobę przed
toksynami. Działą oczyszczająco na organizm.
Kto łyka z umiarem
Osoby z niskim ciśnieniem powinny spożywać z umiarem i okazjonalnie. Burak
ma właściwości obniżające ciśnienie krwi zatem wypijanie w większej ilości
i długotrwale nie jest wskazane. Trzeba po prostu to kontrolować. Również
osoby z dną moczanową, reumatyzmem i kamicą nerkową powinny spożywać je
z umiarem szczególnie te zawierające większą ilość soli.
Pfu kwasidło
Dobry sok z kiszonego buraka powinien być zrobiony z jego soku, a nie jak
w większości się spotyka zabarwione przesolone kwasidło, które nie służy
wcale naszemu organizmowi.
Ja wypróbowałam wiele i wiele też skończyło w rurach kuchennych. Niewielu
producentów bazuje na tłoczonym soku, tylko wodzie po kiszonych burakach.
Zresztą to widać po ilości osadu na dnie butelki.
Jak spożywać
Ważne - nie spożywajmy kiszonek zimnych, z lodówki. Wcale nie służy to
naszemu układowi pokarmowemu. Powinny mieć temperaturę pokojową. Dla zachowania
właściwości probiotycznych mocno nie podgrzewać. Jeśli sok jest zimny możemy
dodać do niego trochę ciepłej wody to opcja dobra dla tych, którzy nie
lubią kwaśnych napojów lub podrażniają one przełyk przy skłonnościach do
zgagi. Sok można ogrzać w innym naczyniu.
Żeby nie było rozczarowania
Nasz organizm musi się przyzwyczaić do kiszonek. Zatem z umiarem, stopniowo
wprowadzamy je do naszego menu. U niektórych osób może na początku powodować
dyskomfort w okolicy brzucha, ale to mija.
Smaczny i zdrowy sok z kiszonego buraka specjały Świętego Antoniego
Lubimy ciepło, ale zimą dla ciała bywa udręką
Zima to niełatwy czas dla naszego organizmu. Sezon grzewczy i przebywanie
w suchych pomieszczeniach sprawia, że mamy wysuszone błony śluzowe i skórę.
Sahara w nosie i gardle
Przebywanie w ogrzewanych pomieszczeniach bardzo szybko wysusza nasze błony
śluzowe co powoduje, że stają się wrażliwe i są podatne na uszkodzenia.
Naczynia krwionośne w nosie stają się bardziej kruche i podatne są na pękanie.
Natomiast w gardle odczuwamy drapanie, chrypę. Wiele osób również ma kaszel.
Pieką oczy swędzi skóra
Najogólniej i najprościej ujmując podgrzewane pomieszczenia wysuszają naszą
skórę, woda szybko odparowuje z porów skórnych co powoduje, że staje się
sucha, wrażliwa, swędzi, łuszczy się, piecze. Często również dochodzi do
podrażnień oczu, występuje tzw. zespół suchego oka.
Zima czas zapomnienia
Zimową porą pijemy zdecydowanie mniej a to błąd bowiem nasz organizm potrzebuje
wody. Wielu z nas odczuwa mniejsze pragnienie a ryzyko udaru słonecznego
jest raczej znikome więc rzadko sięgamy po szklankę mineralnej.
Szum fal…
Zimą niewielu z nas myśli o wyjeździe nad morze. Inną kwestią są koszty
z tym związane, które obecnie dla niektórych z nas są nie do udźwignięcia.
Dlaczego akurat zima to dobry czas na wyjazd nad morze?
Właściwie to cały rok jest wskazany na wyjazdy nad morze żeby powdychać
jod. Jednak zimą stężenie jodu jest najwyższe. Dwudniowe wypady niewiele
nam dadzą, bowiem wskazany jest minimum 10 dniowy pobyt nad morzem.
Urlop nad morzem w domu bez giga kosztów
Czy bez kosztów można sobie zafundować podróż leczniczą nad morze? Można
i to dzięki solance. Szczególnie cenną właściwością solanki jest to,
że pierwiastki te znajdują się w stanie równowagi chemicznej, co wybitnie
ułatwia ich wchłanianie do organizmu.
Wdychając solankę jodowo-bromową można w warunkach domowych zrekonstruować
nadmorski mikroklimat.
Znakomicie wzmacnia ona odporność organizmu, zapewnia suplementację jodu
i likwiduje jego niedobory w organizmie.
Zdrowie z głębin
W 1 litrze solanki z Zabłocia znajduje się ponad: 140 mg jodu, 160 mg bromu,
1230 mg wapnia, 629 mg magnezu a także sód potas, mangan, stront. Solanka
ta jest czysta biologicznie, wydobywana jest od ponad 120 lat z odwiertu "Korona" w
miejscowości uzdrowiskowej Zabłocie Solanka z głęboko położonych złóż wód
leczniczych jodowo-bromowych.
Inhaluj się dla zdrowia
Solanka od lat stosowana jest w lecznictwie uzdrowiskowymi i w warunkach
domowych do inhalacji zatok, gardła, krtani, tchawicy, oskrzeli i płuc
oraz płukania gardła i ust.
Zapewnia skuteczne domowe leczenie anginy, kataru, przeziębienia, kaszlu,
grypy, aft, grzybic jamy ustnej i dolegliwości przyzębia.
Wskazania do stosowania solanki z Zabłocia w warunkach domowych są:
-choroby oraz profilaktyka schorzeń dróg oddechowych
-przewlekłe nieżyty nosa, gardła, tchawicy, oskrzeli i płuc
-stany przed i po zabiegach operacyjnych w obrębie dróg oddechowych
-rozedma, pylica płuc i astma oskrzelowa
-wzbogacenie atmosfery pomieszczeń w jod
-nawilżenie i oczyszczenie pomieszczeń z pyłków alergenów
-ujemne jonizowanie powietrza
-ułatwienie i podniesienie komfortu oddychania
Jak odczujemy działanie solanki?
-właściwe nawilżenie górnych i dolnych dróg oddechowych;
-zlikwidowanie zakażenia bakteryjnego, wirusowego lub grzybiczego w ustach
i drogach oddechowych;
-regeneracja nabłonka migawkowego;
-rozrzedzenie wydzieliny błony śluzowej;
-zmniejszenie obrzęku zapalnego błony śluzowej;
-zniesienie skurczu mięśni gładkich oskrzeli.
Solankę z Zabłocia do inhalacji
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 88 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 46 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|