Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Helicobacter pylori, zapalenie i wrzody żołądka jak walczyć z zakażeniem cz.2
Kula u nogi
Życie z zakażeniem helicobacter pylori jest niewątpliwą kulą u nogi bo konsekwencje
nie kończą tylko na żołądku. Wielu chorych ma problemy z jelitami pomimo
spożywania produktów probiotycznych. Zwłaszcza wtedy kiedy stosowane jest
leczenie farmakologiczne, które ma na celu bakterię wytępić. Najczęściej
w leczeniu stosuje się antybiotyk, który jak wiemy zabija również te korzystne
dla nas bakterie.
W cieniu bakterii
Według dotychczasowych badań, osoby z zakażeniem helicobacter pylori powinni
zażywać probiotyczne drożdże Saccharomyces boulardii, który jest odporny
na działanie antybiotyku, bowiem antybiotyk zżera bakterie wszystkie, ale
drożdżaka nie.
Czyścik patogenów
Z uwagi na charakterystyczną budowę mówiąc najprościej drożdże Saccharomyces
boulardii działają podobnie jak szczotka, która “przyczepia” do siebie bakterie
patogenne i „wymiata” z przewodu pokarmowego produkowane przez nie toksyny.
Dlatego też stosuje się ten rodzaj probiotyku w zmniejszeniu ryzyka występowania
biegunek towarzyszących antybiotykoterapii, rotawirusowych czy biegunek podróżnych,
biegunek o podłożu bakteryjnym.
Jakie korzyści niesie Saccharomyces boulardii?
Probiotyk ze szczepem Saccharomyces boulardii korzystnie wpływa na układ mikrobioty
w organizmie. Probiotyk stwarza lepsze warunki do rozwoju prozdrowotnych
bakterii dzięki temu zwiększa się ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
wpływających na sprawną regenerację nabłonka jelita oraz poliamidów niezbędnych
dla dojrzewania enterocytów. Skutkuje to zapewnieniem jest dodatkowej ochrony
śluzówki i błony śluzowej jelita.
Akcja regulacja
Saccharomyces boulardii reguluje pracę układu odpornościowego bo pobudza syntezę
sIgA (pierwsza linia odporności śluzówkowej), produkcję cytokin oraz wpływa
korzystnie na aktywację limfocytów T. Czyli elementów kluczowych dla naszej
odporności. Szczególnie dedykowany osobom z zakażeniem Helicobacter, które
odporność mają obniżoną.
Porady techniczne
Paszcza wieloryba - era wielkich kęsów
Współczesny "szybki” żywieniowy trend zwłaszcza wśród młodych osób to jedzenie
piętrowe, (burgery, kebaby, wysokie ciasta, bułki, etc.). Takie posiłki wymagają
od nas “rozdziawienia paszczy”,aż do granic możliwości. Na szczęście buzia
to nie gumka w majtkach i nie puści. Nie mniej jednak pomijając już kwestię
estetyki taka konsumpcja jest bardzo niewskazana dla układu trawiennego. Po
pierwsze połykając na raz duże kęsy połykamy też dużo powietrza co skutkuje
wzdęciami, odbijaniem. Połykanie dużych kęsów to również wyzwanie dla naszego
żołądka. Trawienie jest utrudnione bowiem jak wiemy wstępny proces trawienia
odbywa się w jamie ustnej, im bardziej rozdrobnimy pokarm i wymieszamy go ze
śliną tym szybciej i lepiej pokarm zostaje strawiony. Pokarm nie zalega w żołądku.
Powolne rozgryzanie ma jeszcze inną zaletę, że dajemy czas organizmowi na wydzielanie
enzymów trawiennych.
Spożywanie mniejszych kęsów chroni nas przed przejedzeniem.
Temperatura jedzenia ma ogromne znaczenie
Każdy a tym bardziej osoba z problemami gastrycznymi nie powinna pić i jeść
bardzo gorących posiłków, szczególnie zawierających tłuszcz (bowiem tłuszcz
utrzymuje wysoką temperaturę dłużej i dlatego też rosół działa na nas rozgrzewająco).
Gorące potrawy podrażniają śluzówkę żołądka i przełyku. Warto wspomnieć,
że osoby z chorobami układu krążenia również powinny uważać na temperaturę
posiłków i odwrotnie jedzenie zbyt zimnych potraw, również jest niewskazane
szczególnie tych zawierających tłuszcz (również nabiał). Lepiej jest wystawić
wcześniej masło z lodówki, sery, nie tylko z uwagi na tłuszcz, jak również
bakterie probiotyczne zawarte np. w jogurcie, śmietanie, twarogu. Chorzy
powinni jeść mniejsze porcje i częściej, żeby nie doprowadzać do uczucia
silnego głodu.
Niedożywienie a pełny brzuch
Wiele osób z zakażeniem Helicobacter ma niedobory żywieniowe. Spożywanie witaminy
nie są odpowiednio przyswajane co prowadzi do ich niedoboru w organizmie.
Żywienie powinno być zatem jak najbardziej naturalne i przygotowywane w domu
bogate w witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze.
To konieczność
Osoby z zakażeniem bakterią powinny włączyć do swojej listy witaminę
C, witaminę
B12 i curcuminę. Poprzez utrzymujący się ciągle stan zapalny, przyjmowanie
witaminy C i curcuminy obniża nam jego poziom. Oprócz tego witamina C ma ogromny
wpływ na wydzielanie soku żołądkowego a curcumina wspiera trawienie.
Czytaj etykiety
Dieta osób z Helicobacter nie powinna zawierać, żadnych sztucznie
wędzonych ryb, mięs, serów, wysoce niewskazane są przetwory z dodatkiem octu
spirytusowego.
Trzeba zwrócić szczególną uwagę na etykiety, nie tylko warzywa konserwowe,
ale również majonez, ketchup, przyprawy, gotowe dania.
Wyrzucamy z menu
Surowe owoce i warzywa są ciężkostrawne dlatego powinny być one obgotowane.
Z surowizny bezpieczne będą dojrzałe banany i awokado. Niestety kapustne (w
tym kalafior) warzywa odpadają z menu. Uważamy również na rośliny strączkowe
i wszystkie ciężkostrawne pokarmy. Świeże zioła powinny być dodawane do każdego
posiłku. Zwracamy uwagę na rodzaj tłuszczu i unikamy smażonego jedzenia. Czytamy
skład żywności.
Higiena to podstawa
Osoby z zakażeniem powinny szczególnie zwrócić uwagę na higienę osobistą oraz
warunki przygotowywania potraw. Oczywiście nie można przesadzać i polewać
ręce płynem antybakteryjnym w ilościach hurtowych. Ale myjemy rączki często
i zwracamy uwagę na higienę miejsc, w których się stołujemy.
Probiotyk szczep Saccharomyces boulardii
Helicobacter pylori, zapalenie i wrzody żołądka jak walczyć z zakażeniem cz.1
Wytępić trudno
Zakażenie bakterią Helicobacter pylori jest trudne do wyleczenia, ale nie oznacza
to, że jest niemożliwe. Niestety wsparcie ziołami, odpowiednimi witaminami
i minerałami, probiotykami jest niezbędne. Ogromną rolę pełni również dieta
bowiem wiele produktów jest wysoce niewskazanych. Trzeba nastawić się na dłuższe
leczenie, cierpliwość oraz systematyczność. Dzisiaj za oręż posłużą nam zioła.
Od początku
Helicobacter pylori (w skrócie H. pylori, znana również pod dawną nazwą Campylobacter
pylori). Bakteria ta w błonie śluzowej żołądka została odkryta w 1982 r. przez
dwóch australijskich uczonych Marshall i Warren. Nazwa pochodzi od łac. Helix
- spirala od spiralnego kształtu bakterii. Helicobacter pylori jest bakterią
spiralną, Gram-ujemną, zasiedlającą błonę śluzową żołądka i jelita cienkiego.
Optymalne pH dla tej bakterii jest jednak lekko kwaśne lub obojętne.
Groźne przenosiny
Szacuje się, że 30-50% ludzi jest nosicielem Helicobacter pylori. Dane te są
uogólnione bowiem więcej nosicieli występuje w krajach mniej uprzemysłowionych.
Samo nosicielstwo przebiega u większości ludzi bezobjawowo. Bakterie te przenoszone
są drogą bezpośrednich kontaktów (pocałunki), poprzez używanie tych samych
nie umytych sztućców.
Możesz mieć, nie wiesz a się męczysz
Do najczęstszych objawów zakażenia jest ciągłe odbijanie (jakby pustością w
żołądku), w wyniku uszkodzenia śluzówki żołądka, bóle w nadbrzuszu, ból żołądka,
zgaga, wzdęcia. Z fusów się nie wróży zatem potrzebne jest wykonanie badań.
Jak to się dzieje, że akurat choruję Ja ?
Bakteria sobie nie folguje i jak spadnie odporność immunologiczna zaciera łapki
do ataku.
Jak już wspomniano stan śluzówki żołądka czyli tarczy ochronnej od bakterii
i innych paskudników oraz niszczycieli jest kluczowym elementem wobec zachorowania.
Miłość ci wszystko wybaczy, ale bakteria nie
Niestety na zachorowanie właściwie pracujemy sami bardziej lub mniej świadomie.
To co niszczy naszą śluzówkę to m. in.: antybiotyki, leki zobojętniające kwas
żołądkowy, leki z grupy NLPZ, spożywanie potraw na bazie octu spirytusowego
(kwaszone octem warzywa, konserwowe warzywa, ketchupy, majonezy, sosy z dodatkiem
octu i wszelakie potrawy). Wędliny, mięsa, kiełbasy sztucznie wędzone z różnymi
dodatkami. Niedobór witaminy C, witaminy B12.
Oręż niszczycielski bakterii
Bakteria wywołuje przewlekły stan zapalny i nieżyt żołądka oraz dwunastnicy.
Cytując mądrzejszych: Wydzielane
przez Helicobacter antygeny przyciągają makrofagi i neutrofile oraz przyczyniają
się do uwalniania mediatorów stanu zapalnego.
Enzym Helicobacter – ureaza rozkłada mocznik do CO2 oraz NH3 (amoniaku), który
neutralizuje kwas solny przeszkadzający w rozwoju bakterii. Enzymy Helicobacter
degradują strukturę śluzu, który staje się płynny i zatraca właściwości osłaniające
oraz ochronne. Organizm dąży do obniżenia pH soku żołądkowego (wraz z obniżeniem
pH wzrasta kwasowość soku żołądkowego). Bakterie natomiast dążą do utrzymania
najkorzystniejszego dla siebie odczynu. Powoduje to wzrost produkcji kwasu
solnego, nieżytu, stanu zapalnego i powstania nadżerki w błonie śluzowej, a
następnie wytrawiania rany, czyli wrzodu. Bakteria ta może także sprzyjać rozwojowi
raka żołądka.
Nie na d.. ale wrzód w żołądku
Dla jasności nie każde zakażenie bakterią Helicobacter jest przyczyną wrzodów
żołądka ma na to wpływ wiele innych czynników. Należy jednak pamiętać, że zakażenie
Helicobacter pylori występuje u ok. 50% populacji (w Polsce jest to ok. 67
% dorosłych i 30 % dzieci), podczas gdy choroba wrzodowa występuje u około
10% osobników. Jak pokazują badania zakażenie Helicobacter występuje u ok.
20 % osób z chorobą wrzodową żołądka i 30 % z chorobą wrzodową dwunastnicy.
Skuteczne (nie) leczenie
Tradycyjnie w leczeniu zakażenia Helicobacter pylori stosuje się antybiotyk
oraz leki z grupy IPP (inhibitor pompy protonowej), które niszczą najogólniej
mówiąc śluzówkę żołądka. Oczywiście na recepcie znajdzie się coś “osłonowego”,
ale i pomimo ochronnej odzieży to i strażak podczas gaszenia pożaru spłonie
jak za długo w ogniu jest.
Tak samo nasz żołądek jak go ciągle traktujemy żrącymi substancjami to w końcu
(kwas) zeżre całą warstwę ochronną i zostaną tylko zgliszcza. Tak rzec można
najoględniej.
Zioła
Leczenie musi polegać na działaniu przeciwzapalnym, odbudowie śluzówki i jej
ochrony. Jaką rolę pełnią w tym zioła? Mieszanki ziół muszą być bogate w śluzy
(picie samego siemienia nie jest wystarczające - choć wskazane. Zalane siemię
lniane - wytworzony śluz wypijamy w odstępie 1 godzinnym od zażywania ziół,
suplementów, leków, aby nie uposledzić wchłaniania substancji.
Nagietek lekarski płatki – Calendula officinalis - działa przeciwzapalnie,
ułatwiające gojenie ran.
Krwawnik pospolity ziele – Achillea millefolium - działa rozkurczowo,pobudza
wydzielanie soków trawiennych, odkażająco, hamuje krwawienie
Krwiściąg lekarski ziele – Sanguisorba officinalis - działa przeciwutleniająco,
przeciwzapalnie
Lukrecja gładka korzeń – Glycyrrhiza glabra - działa przeciwbakteryjnie, immunosupresyjnie,
przeciwalergicznie, działanie łagodzące
Imbir lekarski kłącze – Zingiber officinale - działanie wzmacniające, regenerujące,
rozkurczowe przeciwwymiotne (dlatego polecany jest kobietom przy mdłościach),
rozkurczowe, antyseptyczne.
Za tydzień
O diecie, zaleceniach żywieniowych i pozostałych kluczowych składnikach.
Zwłaszcza, że chorzy mają w wyniku choroby i jej następstw zaburzone
wchłanianie witamin i minerałów, co
prowadzi do niedoborów żywieniowych.
Słów kilka na zakończenie o siemieniu lnianym- mikro przepis
W celu uzyskania jak największej ilości śluzu z siemienia dobrze jest go zalać
wrzątkiem (proporcja 1 do 3) zamieszać przykryć, odczekać 5 minut, potem na
malutkim ogniu często mieszając gotujemy ok 20 minut.)
Mieszanka ziołowa Żołądek 250 g
Wybuchowy napój bez procentów na nadmierny apetyt, nadwagę, słabe krążenie, menopauzę
i prostatę
Wybuchowy emigrant
Granat - Granat właściwy, granatowiec właściwy (Punica granatum L.) – gatunek
rośliny należący do rodziny krwawnicowatych (Lythraceae). Rodzimy obszar
jego występowania obejmuje część obszarów Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu
Indyjskiego (państwa: Afganistan, Iran, Irak, Turcja, Dagestan, Tadżykistan,
Turkiestan, Indie), ale rozprzestrzenia się gdzieniegdzie poza tymi regionami.
Jest uprawiany w wielu krajach świata.
Ulubieniec piękności
Według greckiej mitologii Afrodyta sprowadziła na Cypr owoc granatu. W starożytności
już wykorzystywano granat w celach leczniczych. Hipokrates używał ziaren
owocu w leczeniu bezpłodności. Podobno owocami granatu zajadała się Kleopatra,
która uważała, że działa on wspaniale na jej urodę.
Do dnia dzisiejszego w greckiej tradycji weselnej, nowożeńcom rzuca się
pod nogi owoc granatu, którego rozdeptanie ma im zapewnić szczęście małżeńskie.
Święty owoc?
Kwiaty i owoce granatu w cywilizacji asyryjskiej, semickiej i egipskiej były
częstym motywem dekoracyjnym Żydzi wykorzystywali je do zdobienia strojów
i rzeźb. Np. szaty kapłanów żydowskich obszyte były na przemian ornamentami
owocu i kwiatu granatowca. Owoce symbolizują wierność Torze.
Również w chrześcijaństwie owoce i kwiaty granatu są często spotykanym
motywem zdobniczym na ornamentach i malowidłach kościelnych oraz na szatach
liturgicznych.
W chrześcijaństwie granat symbolizuje życie wieczne.
W mitologii rzymskiej Prozerpinie (bogini kiełkującego zboża), gdy została
porwana przez Plutona do podziemnego świata zmarłych udało się powrócić do
świata żywych dopiero po tym, jak zjadła nasiona granatu.
Słodko-cierpki smak zdrowia
Tak właściwie można określić smak granatu, słodko cierpki, jest smaczny.
Ale nie o smaku lecz o jego właściwościach, cudownych zresztą, dzisiaj Wam
opowiem.
Jedyny taki
Ekstrakt z granatu zawiera charakterystyczny tylko dla owoców granatu kwas
punikowy (Omega-5). Kwas punikowy ma silne własności przeciwzapalne (niweluje
stany zapalne w komórkach skóry) oraz przeciwobrzękowe. Owoc granatu jest
jedyną rośliną zawierającą sprzężone kwasy tłuszczowe.
Owoc granatu zawiera estrony (folikulinę) dlatego wykorzystywany jest w
terapii zastępczej podczas menopauzy.
Zamiast się utleniać, doznawaj
Granat głównie znany jest jako remedium na impotencję i profilaktykę raka
prostaty u mężczyzn. W jaki sposób? Owoce zawierają składnik, który obniża poziom
antygenu gruczołu krokowego.
Czy wiesz, że owoce granatu świetnie wpływają na potencję? Mężczyźni pijący
ekstrakt z owoców granatu odczuwają znaczną poprawę swoich możliwości seksualnych.
Podniosły się także ich doznania, ponieważ owoc granatu poprawia ukrwienie.
Wiedz także, że granat bardzo pozytywnie wpływa na prostatę. Zatem powinien
on być na stałej liście napojów u mężczyzn.
Zawarty w ekstrakcie z granatu kwas elagowy który ma ma silne właściwości antyoksydacyjne,
przeciwnowotworowe, antymutagenne i wykazuje aktywność przeciwzapalną.
Ekstrakt z granatów działa przeciwko wolnym rodnikom i przeciwdziała starzeniu
się organizmu.
Granat - eksplozja zdrowia i rozkoszy.
Popularny i znany prawie wszystkim granat, to naprawdę wybuchowy owoc, oprócz
szeregu właściwości zdrowotnych, jest też afrodyzjakiem, który zwiększa doznania
erotyczne.
Już w starożytności owoc ten był wykorzystywany na wiele sposobów i różne
dolegliwości.
Granat ma dużo fitohormonów więc łagodzi objawy PMS
i menopauzy. Ma również
korzystny wpływ na zaburzenia erekcji, pobudza libido. Poprawia przepływ
krwi. Super rozwiązaniem dla tych, którzy nie lubią pestkowych owoców jest
picie
soku lub jego ekstrakt.
Granatowa skóra
Wysoka aktywność antyoksydacyjna i odżywcza działa przeciwzmarszczkowo, wzmacniająco
skórę i korygująco już na zaistniałe objawy starzenia skóry. Dlatego granat
wykorzystywany jest w kosmetyce. Ekstrakt z granatu polecany jest w przypadku
cery dojrzałej, zniszczonej, suchej, podrażnionej, z objawami fotostarzenia.
Stosowany również w pielęgnacji skóry trądzikowej, przy egzemie, łuszczycy
i trądziku różowatym.
Granatowe żyły
Ekstrakt z granatów polecany jest na choroby serca i układu krążenia, obniża
ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie, chorób
układu krążenia o podłożu miażdżycowym. Zawarte w granacie przeciwutleniacze
redukują
złogi cholesterolu.
Wysadź w kosmos wilczy apetyt
Sok z granatu zmniejsza łaknienie. Wypicie soku przed posiłkiem poskramia
apetyt to efekt działania dobroczynnych polifenoli. Owoce zapewniają również
uczucie
sytości, stąd zjadamy mniej. Substancje zawarte w owocach granatu przyspieszają
redukcję tkanki tłuszczowej. W przeprowadzonych badaniach niestety na zwierzętach
naukowcy zaobserwowali, że ekstrakt z liści granatu zmniejszał wewnątrz
jelitowe wchłanianie tłuszczu, co może powodować jego trwałą redukcję .Zapobiega
procesom
starzenia. Wspomaga odchudzanie przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej,
hamuje głód a dzięki dużej zawartości błonnika pomaga usuwać toksyny z
organizmu
Chińskie odkrycie
W 2006 roku, chińscy naukowcy odkryli w wyciągu z kwiatów granatu nieznane
dotąd polifenole, które walczą z przybieraniem na wadze, osłabioną kontrolą
glukozy i zapaleniem układowym. Badacze chińscy dali mu nazwę – pomegranatate.
Jednak trzeba mieć na uwadze, że w badaniach używano ekstraktu z granatu,
który gwarantuje dużo wyższe stężenie składników odżywczych niż same owoce. Podsumujmy właściwości ekstraktu z Granatu:
- silny antyoksydant zwłaszcza dla układu sercowo-naczyniowego
- zapobiega rozwijaniu się choroby prostaty u mężczyzn
- likwiduje zaburzenia erekcji
- obniża cholesterol
- normalizuje ciśnienie tętnicze
- dezynfekuje żołądek i jelita, niszcząc grzyby, bakterie, wirusy
- zapobiega zakażeniom infekcyjnym i grzybiczym
- zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych
oraz sok z granatu:
zmniejszenie apetytu,
dobroczynne działanie na skórę szczególnie starzejącą się, trądzikową,
usuwanie toksyn z organizmu
działanie przeciwobrzękowe.
Ekstrakt z soku granatu 100 % 500 ml
Sok z granatu 650 ml
Sok z granatu 250 ml
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 92 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 48 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|