Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Miłość największy dar i największa udręka. Kanadyjska receptura dla serca
Zbliżają się Walentynki w związku z tym trochę o miłości z perspektywy zdrowia.
Miłosne ciekawostki
Miłość uszczęśliwia i to w badaniach
Kiedy jesteśmy zakochani aktywna jest dopamina, substancja chemiczna produkowana
w mózgu, inaczej zwana hormonem przyjemności i nagrody. To dzięki niej możemy
doświadczać typowych efektów zakochania, euforycznego podniecenia, które odczuwamy,
przy ukochanej osobie a nawet kiedy o niej słyszymy. Dopamina nie tylko intensyfikuje
nastrój, sprawia również, że mamy więcej energii i chęci do działania. Dopamina
sprawia, że, nasze ciało ciało wypełnia szczęście. Dopamina stymuluje też wytwarzanie
tzw. „hormonu miłości i zaufania”, czyli oksytocyny, która z kolei sprzyja
empatii, otwarciu się na drugiego człowieka jak również pozytywnie wpływa na
relacje międzyludzkie.
Wzrost hormonu - chwiejne emocje
Jak wynika z wynika z badań Instytutu Neuronauki Harvarda Mahoney, świeżo zakochane
osoby doświadczają gwałtownego wzrostu poziomu kortyzolu (hormonu stresu) i
jednoczesnego spadku serotoniny (neuroprzekaźnika regulującego nastrój). To
właśnie te zmiany tłumaczą niektóre z niekonsekwentnych zachowań, które często
towarzyszą rozkwitającej miłości takie jak pasja zmieszana z lękiem, czy obsesja
i nerwowość.
Szczęście i udręka
Miłość jest zarówno najpiękniejszym uczuciem jakie zostało nam dane, ale też
największą udręką. Miłość do partnera, członków rodziny to nie tylko szczęście,
które odczuwamy, ale także odpowiedzialność za te osoby i strach o ich zdrowie.
Dbajmy o siebie i bliskich - miłość to ogromna odpowiedzialność
Każdy z nas darzy ogromną troską ukochaną osobę. Dba o nią, martwi się. Zatem
powinniśmy dbać o siebie by nie dokładać ukochanej osobie niepotrzebnych zmartwień.
Choroby sercowo- naczyniowe
Skoro mowa o miłości to koniecznie nawiązać do serca symboliki zakochanych
i miłości.
Serce to niewątpliwie jeden z najbardziej delikatnych i podatnych na choroby
organów. Ciężko pracuje a my mu czasami wcale nie pomagamy, wręcz przeciwnie.
Choroby sercowo - naczyniowe niestety królują wśród statystyk szczególnie zgonów.
Kanadyjska receptura w ekstraktów roślinnych w walce z chorobami
Wiele lat temu w Kanadzie opracowano z udziałem specjalistów z dziedziny żywienia
formułę z ekstraktów roślinnych. Formuła ta szczególnie dedykowana jest osobom
z ryzykiem chorób sercowo - naczyniowych, udaru, chorób przewlekłych.
Nie tylko dla chorych
Receptura kanadyjska zalecana jest osobom w okresie rekonwalescencji po ciężkich
chorobach, polecana jest również podczas infekcji wśród dorosłych w celu zmniejszenia
stanu zapalnego.
Na jesienną deprechę
Recepturę kanadyjską poleca się osobom, które doświadczają jesiennej depresji.
Wpływa
ona na poprawę dotlenienia mózgu, usprawnia krążenie i poprawia samopoczucie. Polecana jest ona również osobom, które zmagają się z uzależnieniami czy osobom,
które zażywały dużo leków, aktywuje ona enzymy w wątrobie i przyspiesza detoksykację
organizmu.
Co zawiera receptura?
Receptura kanadyjska jak wspomniałam oparta jest o ekstrakty roślinne, które
jak wiemy wydobywają z roślin jej czynne substancje aktywne mające określony
wpływ na nasz organizm. Mówiąc kolokwialnie ekstrakt z rośliny to wydobycie
leczniczej mocy z rośliny.
Naturalnie skuteczne
Kanadyjska receptura w ekstraktów roślinnych dobrze nam znanych a jakże pomocnych:
Ekstrakt z czosnku wykazuje działanie antyseptyczne, obniżające ciśnienie tętnicze
krwi. Zaleca się w szczególności osobom zmagającym się z nadciśnieniem. Dzięki
zawartym w czosnku związkom aktywnym ma on korzystny wpływ na cały układ sercowo-naczyniowy,
gdyż wzmacnia mięsień sercowy oraz poprawia stan naczyń krwionośnych.
Ekstrakt z głogu wzmacnia skurcze mięśnia sercowego dzięki temu pracuje ono
wolniej i wydajniej. Wyciąg z głogu zmniejsza krzepliwość krwi co skutkuje
zmniejszeniem ryzyka zatorów i udaru. Głóg ponadto ma właściwości antyoksydacyjne,
dzięki którym skutecznie eliminuje wolne rodniki, w tym szkodliwe lipidy (cholesterol).
Korzystnie wpływa na zdolność adaptacyjną organizmu.
Ekstrakt Borówka czarna zawiera garbniki, mieszaninę antocyjanów, kwasy organiczne,
pektyny, sacharozę oraz witaminy (A i C). Dzięki zawartości witaminy A i P
zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, wzmacnia naczynia włosowate
i poprawia zdolność widzenia po zmierzchu.
Ekstrakt Rokitnik zwyczajny to źródło witaminy P, A, E, K i witamin z grupy
B. W jego składzie znajdują się także kwasy tłuszczowe Omega-7 o działaniu
utleniającym, kwas foliowy, beta-karoten, antocyjany, sterydy oraz flawonoidy.
Szczególnie ma on wpływ przeciwmiażdżycowy, poprawiający pracę układu immunologicznego,
pracę wątroby, żołądka.
Ekstrakt z papryki zawiera kapsaicynę - alkaloid, który podnosi metabolizm,
rozgrzewa, rozszerza naczynia krwionośne co jest istotne w przypadku słabego
krążenia w wyniku ich zwężenia. Szczególnie wskazane osobom z zimnymi stopami
i rękami, zmarzluchom czy z odmrożeniami. Ma ona właściwości przeciwbólowe,
przeciwzapalne. Zawiera ona również witaminy C, E, B1, B2, B6 oraz minerały
takie jak potas, mangan, miedź.
Kanadyjska receptura - ekstrakty roślinne
Przy okazji życzymy wszystkim po prostu zdrowej miłości. Kochajcie się i dbajcie
o siebie.
Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna
Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności
PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.
Helicobacter pylori, zapalenie i wrzody żołądka jak walczyć z zakażeniem cz.2
Kula u nogi
Życie z zakażeniem helicobacter pylori jest niewątpliwą kulą u nogi bo konsekwencje
nie kończą tylko na żołądku. Wielu chorych ma problemy z jelitami pomimo
spożywania produktów probiotycznych. Zwłaszcza wtedy kiedy stosowane jest
leczenie farmakologiczne, które ma na celu bakterię wytępić. Najczęściej
w leczeniu stosuje się antybiotyk, który jak wiemy zabija również te korzystne
dla nas bakterie.
W cieniu bakterii
Według dotychczasowych badań, osoby z zakażeniem helicobacter pylori powinni
zażywać probiotyczne drożdże Saccharomyces boulardii, który jest odporny
na działanie antybiotyku, bowiem antybiotyk zżera bakterie wszystkie, ale
drożdżaka nie.
Czyścik patogenów
Z uwagi na charakterystyczną budowę mówiąc najprościej drożdże Saccharomyces
boulardii działają podobnie jak szczotka, która “przyczepia” do siebie bakterie
patogenne i „wymiata” z przewodu pokarmowego produkowane przez nie toksyny.
Dlatego też stosuje się ten rodzaj probiotyku w zmniejszeniu ryzyka występowania
biegunek towarzyszących antybiotykoterapii, rotawirusowych czy biegunek podróżnych,
biegunek o podłożu bakteryjnym.
Jakie korzyści niesie Saccharomyces boulardii?
Probiotyk ze szczepem Saccharomyces boulardii korzystnie wpływa na układ mikrobioty
w organizmie. Probiotyk stwarza lepsze warunki do rozwoju prozdrowotnych
bakterii dzięki temu zwiększa się ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
wpływających na sprawną regenerację nabłonka jelita oraz poliamidów niezbędnych
dla dojrzewania enterocytów. Skutkuje to zapewnieniem jest dodatkowej ochrony
śluzówki i błony śluzowej jelita.
Akcja regulacja
Saccharomyces boulardii reguluje pracę układu odpornościowego bo pobudza syntezę
sIgA (pierwsza linia odporności śluzówkowej), produkcję cytokin oraz wpływa
korzystnie na aktywację limfocytów T. Czyli elementów kluczowych dla naszej
odporności. Szczególnie dedykowany osobom z zakażeniem Helicobacter, które
odporność mają obniżoną.
Porady techniczne
Paszcza wieloryba - era wielkich kęsów
Współczesny "szybki” żywieniowy trend zwłaszcza wśród młodych osób to jedzenie
piętrowe, (burgery, kebaby, wysokie ciasta, bułki, etc.). Takie posiłki wymagają
od nas “rozdziawienia paszczy”,aż do granic możliwości. Na szczęście buzia
to nie gumka w majtkach i nie puści. Nie mniej jednak pomijając już kwestię
estetyki taka konsumpcja jest bardzo niewskazana dla układu trawiennego. Po
pierwsze połykając na raz duże kęsy połykamy też dużo powietrza co skutkuje
wzdęciami, odbijaniem. Połykanie dużych kęsów to również wyzwanie dla naszego
żołądka. Trawienie jest utrudnione bowiem jak wiemy wstępny proces trawienia
odbywa się w jamie ustnej, im bardziej rozdrobnimy pokarm i wymieszamy go ze
śliną tym szybciej i lepiej pokarm zostaje strawiony. Pokarm nie zalega w żołądku.
Powolne rozgryzanie ma jeszcze inną zaletę, że dajemy czas organizmowi na wydzielanie
enzymów trawiennych.
Spożywanie mniejszych kęsów chroni nas przed przejedzeniem.
Temperatura jedzenia ma ogromne znaczenie
Każdy a tym bardziej osoba z problemami gastrycznymi nie powinna pić i jeść
bardzo gorących posiłków, szczególnie zawierających tłuszcz (bowiem tłuszcz
utrzymuje wysoką temperaturę dłużej i dlatego też rosół działa na nas rozgrzewająco).
Gorące potrawy podrażniają śluzówkę żołądka i przełyku. Warto wspomnieć,
że osoby z chorobami układu krążenia również powinny uważać na temperaturę
posiłków i odwrotnie jedzenie zbyt zimnych potraw, również jest niewskazane
szczególnie tych zawierających tłuszcz (również nabiał). Lepiej jest wystawić
wcześniej masło z lodówki, sery, nie tylko z uwagi na tłuszcz, jak również
bakterie probiotyczne zawarte np. w jogurcie, śmietanie, twarogu. Chorzy
powinni jeść mniejsze porcje i częściej, żeby nie doprowadzać do uczucia
silnego głodu.
Niedożywienie a pełny brzuch
Wiele osób z zakażeniem Helicobacter ma niedobory żywieniowe. Spożywanie witaminy
nie są odpowiednio przyswajane co prowadzi do ich niedoboru w organizmie.
Żywienie powinno być zatem jak najbardziej naturalne i przygotowywane w domu
bogate w witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze.
To konieczność
Osoby z zakażeniem bakterią powinny włączyć do swojej listy witaminę
C, witaminę
B12 i curcuminę. Poprzez utrzymujący się ciągle stan zapalny, przyjmowanie
witaminy C i curcuminy obniża nam jego poziom. Oprócz tego witamina C ma ogromny
wpływ na wydzielanie soku żołądkowego a curcumina wspiera trawienie.
Czytaj etykiety
Dieta osób z Helicobacter nie powinna zawierać, żadnych sztucznie
wędzonych ryb, mięs, serów, wysoce niewskazane są przetwory z dodatkiem octu
spirytusowego.
Trzeba zwrócić szczególną uwagę na etykiety, nie tylko warzywa konserwowe,
ale również majonez, ketchup, przyprawy, gotowe dania.
Wyrzucamy z menu
Surowe owoce i warzywa są ciężkostrawne dlatego powinny być one obgotowane.
Z surowizny bezpieczne będą dojrzałe banany i awokado. Niestety kapustne (w
tym kalafior) warzywa odpadają z menu. Uważamy również na rośliny strączkowe
i wszystkie ciężkostrawne pokarmy. Świeże zioła powinny być dodawane do każdego
posiłku. Zwracamy uwagę na rodzaj tłuszczu i unikamy smażonego jedzenia. Czytamy
skład żywności.
Higiena to podstawa
Osoby z zakażeniem powinny szczególnie zwrócić uwagę na higienę osobistą oraz
warunki przygotowywania potraw. Oczywiście nie można przesadzać i polewać
ręce płynem antybakteryjnym w ilościach hurtowych. Ale myjemy rączki często
i zwracamy uwagę na higienę miejsc, w których się stołujemy.
Probiotyk szczep Saccharomyces boulardii
Helicobacter pylori, zapalenie i wrzody żołądka jak walczyć z zakażeniem cz.1
Wytępić trudno
Zakażenie bakterią Helicobacter pylori jest trudne do wyleczenia, ale nie oznacza
to, że jest niemożliwe. Niestety wsparcie ziołami, odpowiednimi witaminami
i minerałami, probiotykami jest niezbędne. Ogromną rolę pełni również dieta
bowiem wiele produktów jest wysoce niewskazanych. Trzeba nastawić się na dłuższe
leczenie, cierpliwość oraz systematyczność. Dzisiaj za oręż posłużą nam zioła.
Od początku
Helicobacter pylori (w skrócie H. pylori, znana również pod dawną nazwą Campylobacter
pylori). Bakteria ta w błonie śluzowej żołądka została odkryta w 1982 r. przez
dwóch australijskich uczonych Marshall i Warren. Nazwa pochodzi od łac. Helix
- spirala od spiralnego kształtu bakterii. Helicobacter pylori jest bakterią
spiralną, Gram-ujemną, zasiedlającą błonę śluzową żołądka i jelita cienkiego.
Optymalne pH dla tej bakterii jest jednak lekko kwaśne lub obojętne.
Groźne przenosiny
Szacuje się, że 30-50% ludzi jest nosicielem Helicobacter pylori. Dane te są
uogólnione bowiem więcej nosicieli występuje w krajach mniej uprzemysłowionych.
Samo nosicielstwo przebiega u większości ludzi bezobjawowo. Bakterie te przenoszone
są drogą bezpośrednich kontaktów (pocałunki), poprzez używanie tych samych
nie umytych sztućców.
Możesz mieć, nie wiesz a się męczysz
Do najczęstszych objawów zakażenia jest ciągłe odbijanie (jakby pustością w
żołądku), w wyniku uszkodzenia śluzówki żołądka, bóle w nadbrzuszu, ból żołądka,
zgaga, wzdęcia. Z fusów się nie wróży zatem potrzebne jest wykonanie badań.
Jak to się dzieje, że akurat choruję Ja ?
Bakteria sobie nie folguje i jak spadnie odporność immunologiczna zaciera łapki
do ataku.
Jak już wspomniano stan śluzówki żołądka czyli tarczy ochronnej od bakterii
i innych paskudników oraz niszczycieli jest kluczowym elementem wobec zachorowania.
Miłość ci wszystko wybaczy, ale bakteria nie
Niestety na zachorowanie właściwie pracujemy sami bardziej lub mniej świadomie.
To co niszczy naszą śluzówkę to m. in.: antybiotyki, leki zobojętniające kwas
żołądkowy, leki z grupy NLPZ, spożywanie potraw na bazie octu spirytusowego
(kwaszone octem warzywa, konserwowe warzywa, ketchupy, majonezy, sosy z dodatkiem
octu i wszelakie potrawy). Wędliny, mięsa, kiełbasy sztucznie wędzone z różnymi
dodatkami. Niedobór witaminy C, witaminy B12.
Oręż niszczycielski bakterii
Bakteria wywołuje przewlekły stan zapalny i nieżyt żołądka oraz dwunastnicy.
Cytując mądrzejszych: Wydzielane
przez Helicobacter antygeny przyciągają makrofagi i neutrofile oraz przyczyniają
się do uwalniania mediatorów stanu zapalnego.
Enzym Helicobacter – ureaza rozkłada mocznik do CO2 oraz NH3 (amoniaku), który
neutralizuje kwas solny przeszkadzający w rozwoju bakterii. Enzymy Helicobacter
degradują strukturę śluzu, który staje się płynny i zatraca właściwości osłaniające
oraz ochronne. Organizm dąży do obniżenia pH soku żołądkowego (wraz z obniżeniem
pH wzrasta kwasowość soku żołądkowego). Bakterie natomiast dążą do utrzymania
najkorzystniejszego dla siebie odczynu. Powoduje to wzrost produkcji kwasu
solnego, nieżytu, stanu zapalnego i powstania nadżerki w błonie śluzowej, a
następnie wytrawiania rany, czyli wrzodu. Bakteria ta może także sprzyjać rozwojowi
raka żołądka.
Nie na d.. ale wrzód w żołądku
Dla jasności nie każde zakażenie bakterią Helicobacter jest przyczyną wrzodów
żołądka ma na to wpływ wiele innych czynników. Należy jednak pamiętać, że zakażenie
Helicobacter pylori występuje u ok. 50% populacji (w Polsce jest to ok. 67
% dorosłych i 30 % dzieci), podczas gdy choroba wrzodowa występuje u około
10% osobników. Jak pokazują badania zakażenie Helicobacter występuje u ok.
20 % osób z chorobą wrzodową żołądka i 30 % z chorobą wrzodową dwunastnicy.
Skuteczne (nie) leczenie
Tradycyjnie w leczeniu zakażenia Helicobacter pylori stosuje się antybiotyk
oraz leki z grupy IPP (inhibitor pompy protonowej), które niszczą najogólniej
mówiąc śluzówkę żołądka. Oczywiście na recepcie znajdzie się coś “osłonowego”,
ale i pomimo ochronnej odzieży to i strażak podczas gaszenia pożaru spłonie
jak za długo w ogniu jest.
Tak samo nasz żołądek jak go ciągle traktujemy żrącymi substancjami to w końcu
(kwas) zeżre całą warstwę ochronną i zostaną tylko zgliszcza. Tak rzec można
najoględniej.
Zioła
Leczenie musi polegać na działaniu przeciwzapalnym, odbudowie śluzówki i jej
ochrony. Jaką rolę pełnią w tym zioła? Mieszanki ziół muszą być bogate w śluzy
(picie samego siemienia nie jest wystarczające - choć wskazane. Zalane siemię
lniane - wytworzony śluz wypijamy w odstępie 1 godzinnym od zażywania ziół,
suplementów, leków, aby nie uposledzić wchłaniania substancji.
Nagietek lekarski płatki – Calendula officinalis - działa przeciwzapalnie,
ułatwiające gojenie ran.
Krwawnik pospolity ziele – Achillea millefolium - działa rozkurczowo,pobudza
wydzielanie soków trawiennych, odkażająco, hamuje krwawienie
Krwiściąg lekarski ziele – Sanguisorba officinalis - działa przeciwutleniająco,
przeciwzapalnie
Lukrecja gładka korzeń – Glycyrrhiza glabra - działa przeciwbakteryjnie, immunosupresyjnie,
przeciwalergicznie, działanie łagodzące
Imbir lekarski kłącze – Zingiber officinale - działanie wzmacniające, regenerujące,
rozkurczowe przeciwwymiotne (dlatego polecany jest kobietom przy mdłościach),
rozkurczowe, antyseptyczne.
Za tydzień
O diecie, zaleceniach żywieniowych i pozostałych kluczowych składnikach.
Zwłaszcza, że chorzy mają w wyniku choroby i jej następstw zaburzone
wchłanianie witamin i minerałów, co
prowadzi do niedoborów żywieniowych.
Słów kilka na zakończenie o siemieniu lnianym- mikro przepis
W celu uzyskania jak największej ilości śluzu z siemienia dobrze jest go zalać
wrzątkiem (proporcja 1 do 3) zamieszać przykryć, odczekać 5 minut, potem na
malutkim ogniu często mieszając gotujemy ok 20 minut.)
Mieszanka ziołowa Żołądek 250 g
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 92 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 48 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|