Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Choinka na obniżoną odporność, po zawale, przeciw miażdżycy i retinopatii
Chociaż nasze świąteczne choinki zmieniły się w odpad to dzisiaj o właściwościach
choinki z perspektywy jej leczniczych właściwości.
Świąteczna tradycja służy zdrowiu
W naszych domach pojawiają się różne odmiany drzewek iglastych (tzw. choinkowych).
Żywa choinka wprawia nas w dobry nastrój, jej zapach w domu ułatwia oddychanie,
odświeża powietrze. Dlatego dzisiaj opowiemy o jodle białej zwanej też jodłą
pospolitą (Abies alba Mill.) – gatunek drzew z rodziny sosnowatych. Jodła
pospolita występuje w stanie dzikim w górach środkowej i południowej Europy.
Jodła biała historycznie
Lecznicze działanie preparatów z jodły zostało zauważone przez ludzi dawno
temu. Słynny chirurg XIX wieku. N. I. Pirogov upodobał sobie do leczenia ran
substancje balsamiczne wykonane z igieł jodłowych. Z kolei w 1829 r. lekarz
rodzinny M. I. Malinowski złożył wniosek, w którym zapisał: „… pierwszy eksperyment
przeprowadzono na pacjencie cierpiącym na zapalenie oskrzeli przez kilka lat.
Ten pacjent całkowicie wyzdrowiał po użyciu wywaru z jodły w ciągu dwóch miesięcy.
Oprócz tych chorób jodła ma działanie lecznicze w przewlekłych wrzodach, przewlekłej
biegunce, konwulsyjnym kaszlu, skrofułach (gruźlicy węzłów chłonnych). Jodła
ma działanie moczopędne, oczyszczające, wzmacniające”. Unikalnym produktem
pozyskiwanym z igieł jodły syberyjskiej jest wodny ekstrakt jodły syberyjskiej
pod nazwą Florenta. Przy użyciu pewnych warunków technologicznych, igły jodły
zachowują wiele substancji biologicznie czynnych.
Z Ałtaju do butelki
Ekstraktu wodny z młodych pędów jodły zbieranej na Ałtaju zawiera naturalne
związki jak: fitoncydy, polifenole, makro i mikroelementy w postaci chelatowej
czyli najbardziej przyswajalnej przez nasz organizm (np. sód, potas, miedź,
żelazo, cynk, wapń, selen, bor, srebro). Jodła obfituje w niezwykłą siłę i
jest doskonałym sprzymierzeńcem człowieka w walce z różnymi chorobami. W badaniach
odnotowuje się skuteczne stosowanie naparów i wyciągów z jodły w ostrych infekcjach
dróg oddechowych, grypie, przewlekłych chorobach laryngologicznych i oskrzelowo-płucnych,
uszkodzeniach przewodu pokarmowego, chorobach układu krążenia, a także problemach
oczu, skóry a także w ginekologii, gruźlicy.
Adaptogen z wielką mocą czyli jodła na odporność i gdy męczy kaszel
Jak wynika z badań związki czynne z jodły korzystnie wpływają na właściwości
immunologiczne błony śluzowej nosa, a także na dynamikę subiektywnych i obiektywnych
wskaźników stanu zapalnego błony śluzowej nosa w chorobach górnych dróg oddechowych.
Przewyższają działanie innych adaptogenów w ciągu pierwszych 7 dni stosowania.
Nie powodują skutków ubocznych nawet przy długotrwałym stosowaniu. Jodła w walce z miażdżycą
Ze względu na wysoką zawartość polifenoli ma ona działanie przeciwutleniające,
korzystne w zaburzeniach metabolicznych związanych ze stanem miażdżycowym
i z wysokim ciśnieniem. Wykazuje działanie w utrzymaniu prawidłowego ukrwienia
serca, działa wzmacniająco na naczynia krwionośne. Poprawia ukrwienie tkanek
i chroni przed wolnymi rodnikami. Polecana jest zarówno u osób z nadciśnieniem
jak i niedociśnieniem oraz żylakami.
Profilaktyka retinopatii
Ekstrakt z jodły polecany jest również osobom chorującym na cukrzycę. Jednym
z powikłań cukrzycy jest retinopatia cukrzycowa - uszkodzenie naczyń krwionośnych
siatkówki oka.
Ekstrakt wodny z jodły białej również wpływa na regulację poziomu glukozy we
krwi. Zdrowy pęcherz, zdrowa skóra
Ekstrakt z jodły białej pomocny jest w leczeniu leczeniu przewlekłych infekcji
bakteryjnych oraz grzybiczych. Szczególnie polecany osobom z zakażeniem pęcherza
moczowego, który niestety jest dolegliwością nawracającą.
W postaci okładów można ekstrakt z jodły stosować na skórę zmienioną chorobowo
: trądzik, grzybice, uczulenia, stany zapalne dziąseł.
Wspólny iglakom składnik
Przedstawiając właściwości jodły koniecznie trzeba wspomnieć o jeszcze jednej
zawartej w niej substancji. Mowa o taksyfolinie.
Taksyfolina inaczej witamina P bajkalska pozyskiwana jest drzew iglastych.
Nazywana jest również dihydrokwercetyną. I jeśli jej nazwa kojarzy się komuś
z kwercetyną to słusznie bo do tej samej grupy związków chemicznych zalicza
się między innymi rutynę i kwercetynę. Ma ona działanie silnie przeciwutleniające,
antybiotyczne oraz przeciwzapalne w szczególności przy schorzeniach układu
oddechowego. Jednym z głównych zadań to ochrona naczyń krwionośnych. Bowiem
zwiększa napięcie naczyń żylnych, a także obniża przepuszczalność naczyń włosowatych,
stymuluje mikrokrążenie i poprawia dotlenienie krwi.
Ma to szczególne znaczenia w profilaktyce i chorobach miażdżycowych, żylakach,
hemoroidach, podwyższonym cholesterolem, jak również powikłań cukrzycowych
w tym retinopatii.
Duet do zadań szczególnie ważnych
Ze względu na działanie synergistyczne taksyfoliny z witaminą C. Takie połączenie
taksyfoliny z witaminą C ogranicza jej utlenianie, dzięki temu pozostaje
ona na dłużej w organizmie. Dzięki temu również wzmacniają się naczynia krwionośne
oraz zwiększa się synteza kolagenu. Co ważne tworzy poprzeczne wiązania między
łańcuchami polipeptydowymi włókien kolagenu i dlatego uelastycznia oraz wzmacnia
naczynia krwionośne. Wpływa ona zarówno na elastyczność naczyń krwionośnych
jak również i skóry (przeciwdziałanie wystąpienia rozstępów i zmarszczek).
Podsumowując
Związki czynne wodnego ekstraktu jodły białej pomagają utrzymać prawidłową
odporność organizmu na drobnoustroje, optymalizują stan sprawności psychicznej
i fizycznej i ułatwiają przystosowanie się ludzi do działania ekstremalnych
czynników. Zgodnie ze współczesnymi koncepcjami adaptogeny aktywują mechanizmy
obronne organizmu poprzez optymalizację pracy mechanizmów ochronnych- układ
nerwowy, neuroendokrynny i odpornościowy. Stanowią również ważny czynnik
profilaktyczny przeciw zawałom, udarom, wylewom.
EKSTRAKT WODNY Z JODŁY BIAŁEJ
FLORENTA
Miłość największy dar i największa udręka. Kanadyjska receptura dla serca
Zbliżają się Walentynki w związku z tym trochę o miłości z perspektywy zdrowia.
Miłosne ciekawostki
Miłość uszczęśliwia i to w badaniach
Kiedy jesteśmy zakochani aktywna jest dopamina, substancja chemiczna produkowana
w mózgu, inaczej zwana hormonem przyjemności i nagrody. To dzięki niej możemy
doświadczać typowych efektów zakochania, euforycznego podniecenia, które odczuwamy,
przy ukochanej osobie a nawet kiedy o niej słyszymy. Dopamina nie tylko intensyfikuje
nastrój, sprawia również, że mamy więcej energii i chęci do działania. Dopamina
sprawia, że, nasze ciało ciało wypełnia szczęście. Dopamina stymuluje też wytwarzanie
tzw. „hormonu miłości i zaufania”, czyli oksytocyny, która z kolei sprzyja
empatii, otwarciu się na drugiego człowieka jak również pozytywnie wpływa na
relacje międzyludzkie.
Wzrost hormonu - chwiejne emocje
Jak wynika z wynika z badań Instytutu Neuronauki Harvarda Mahoney, świeżo zakochane
osoby doświadczają gwałtownego wzrostu poziomu kortyzolu (hormonu stresu) i
jednoczesnego spadku serotoniny (neuroprzekaźnika regulującego nastrój). To
właśnie te zmiany tłumaczą niektóre z niekonsekwentnych zachowań, które często
towarzyszą rozkwitającej miłości takie jak pasja zmieszana z lękiem, czy obsesja
i nerwowość.
Szczęście i udręka
Miłość jest zarówno najpiękniejszym uczuciem jakie zostało nam dane, ale też
największą udręką. Miłość do partnera, członków rodziny to nie tylko szczęście,
które odczuwamy, ale także odpowiedzialność za te osoby i strach o ich zdrowie.
Dbajmy o siebie i bliskich - miłość to ogromna odpowiedzialność
Każdy z nas darzy ogromną troską ukochaną osobę. Dba o nią, martwi się. Zatem
powinniśmy dbać o siebie by nie dokładać ukochanej osobie niepotrzebnych zmartwień.
Choroby sercowo- naczyniowe
Skoro mowa o miłości to koniecznie nawiązać do serca symboliki zakochanych
i miłości.
Serce to niewątpliwie jeden z najbardziej delikatnych i podatnych na choroby
organów. Ciężko pracuje a my mu czasami wcale nie pomagamy, wręcz przeciwnie.
Choroby sercowo - naczyniowe niestety królują wśród statystyk szczególnie zgonów.
Kanadyjska receptura w ekstraktów roślinnych w walce z chorobami
Wiele lat temu w Kanadzie opracowano z udziałem specjalistów z dziedziny żywienia
formułę z ekstraktów roślinnych. Formuła ta szczególnie dedykowana jest osobom
z ryzykiem chorób sercowo - naczyniowych, udaru, chorób przewlekłych.
Nie tylko dla chorych
Receptura kanadyjska zalecana jest osobom w okresie rekonwalescencji po ciężkich
chorobach, polecana jest również podczas infekcji wśród dorosłych w celu zmniejszenia
stanu zapalnego.
Na jesienną deprechę
Recepturę kanadyjską poleca się osobom, które doświadczają jesiennej depresji.
Wpływa
ona na poprawę dotlenienia mózgu, usprawnia krążenie i poprawia samopoczucie. Polecana jest ona również osobom, które zmagają się z uzależnieniami czy osobom,
które zażywały dużo leków, aktywuje ona enzymy w wątrobie i przyspiesza detoksykację
organizmu.
Co zawiera receptura?
Receptura kanadyjska jak wspomniałam oparta jest o ekstrakty roślinne, które
jak wiemy wydobywają z roślin jej czynne substancje aktywne mające określony
wpływ na nasz organizm. Mówiąc kolokwialnie ekstrakt z rośliny to wydobycie
leczniczej mocy z rośliny.
Naturalnie skuteczne
Kanadyjska receptura w ekstraktów roślinnych dobrze nam znanych a jakże pomocnych:
Ekstrakt z czosnku wykazuje działanie antyseptyczne, obniżające ciśnienie tętnicze
krwi. Zaleca się w szczególności osobom zmagającym się z nadciśnieniem. Dzięki
zawartym w czosnku związkom aktywnym ma on korzystny wpływ na cały układ sercowo-naczyniowy,
gdyż wzmacnia mięsień sercowy oraz poprawia stan naczyń krwionośnych.
Ekstrakt z głogu wzmacnia skurcze mięśnia sercowego dzięki temu pracuje ono
wolniej i wydajniej. Wyciąg z głogu zmniejsza krzepliwość krwi co skutkuje
zmniejszeniem ryzyka zatorów i udaru. Głóg ponadto ma właściwości antyoksydacyjne,
dzięki którym skutecznie eliminuje wolne rodniki, w tym szkodliwe lipidy (cholesterol).
Korzystnie wpływa na zdolność adaptacyjną organizmu.
Ekstrakt Borówka czarna zawiera garbniki, mieszaninę antocyjanów, kwasy organiczne,
pektyny, sacharozę oraz witaminy (A i C). Dzięki zawartości witaminy A i P
zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, wzmacnia naczynia włosowate
i poprawia zdolność widzenia po zmierzchu.
Ekstrakt Rokitnik zwyczajny to źródło witaminy P, A, E, K i witamin z grupy
B. W jego składzie znajdują się także kwasy tłuszczowe Omega-7 o działaniu
utleniającym, kwas foliowy, beta-karoten, antocyjany, sterydy oraz flawonoidy.
Szczególnie ma on wpływ przeciwmiażdżycowy, poprawiający pracę układu immunologicznego,
pracę wątroby, żołądka.
Ekstrakt z papryki zawiera kapsaicynę - alkaloid, który podnosi metabolizm,
rozgrzewa, rozszerza naczynia krwionośne co jest istotne w przypadku słabego
krążenia w wyniku ich zwężenia. Szczególnie wskazane osobom z zimnymi stopami
i rękami, zmarzluchom czy z odmrożeniami. Ma ona właściwości przeciwbólowe,
przeciwzapalne. Zawiera ona również witaminy C, E, B1, B2, B6 oraz minerały
takie jak potas, mangan, miedź.
Kanadyjska receptura - ekstrakty roślinne
Przy okazji życzymy wszystkim po prostu zdrowej miłości. Kochajcie się i dbajcie
o siebie.
Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna
Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności
PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.
Helicobacter pylori, zapalenie i wrzody żołądka jak walczyć z zakażeniem cz.2
Kula u nogi
Życie z zakażeniem helicobacter pylori jest niewątpliwą kulą u nogi bo konsekwencje
nie kończą tylko na żołądku. Wielu chorych ma problemy z jelitami pomimo
spożywania produktów probiotycznych. Zwłaszcza wtedy kiedy stosowane jest
leczenie farmakologiczne, które ma na celu bakterię wytępić. Najczęściej
w leczeniu stosuje się antybiotyk, który jak wiemy zabija również te korzystne
dla nas bakterie.
W cieniu bakterii
Według dotychczasowych badań, osoby z zakażeniem helicobacter pylori powinni
zażywać probiotyczne drożdże Saccharomyces boulardii, który jest odporny
na działanie antybiotyku, bowiem antybiotyk zżera bakterie wszystkie, ale
drożdżaka nie.
Czyścik patogenów
Z uwagi na charakterystyczną budowę mówiąc najprościej drożdże Saccharomyces
boulardii działają podobnie jak szczotka, która “przyczepia” do siebie bakterie
patogenne i „wymiata” z przewodu pokarmowego produkowane przez nie toksyny.
Dlatego też stosuje się ten rodzaj probiotyku w zmniejszeniu ryzyka występowania
biegunek towarzyszących antybiotykoterapii, rotawirusowych czy biegunek podróżnych,
biegunek o podłożu bakteryjnym.
Jakie korzyści niesie Saccharomyces boulardii?
Probiotyk ze szczepem Saccharomyces boulardii korzystnie wpływa na układ mikrobioty
w organizmie. Probiotyk stwarza lepsze warunki do rozwoju prozdrowotnych
bakterii dzięki temu zwiększa się ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
wpływających na sprawną regenerację nabłonka jelita oraz poliamidów niezbędnych
dla dojrzewania enterocytów. Skutkuje to zapewnieniem jest dodatkowej ochrony
śluzówki i błony śluzowej jelita.
Akcja regulacja
Saccharomyces boulardii reguluje pracę układu odpornościowego bo pobudza syntezę
sIgA (pierwsza linia odporności śluzówkowej), produkcję cytokin oraz wpływa
korzystnie na aktywację limfocytów T. Czyli elementów kluczowych dla naszej
odporności. Szczególnie dedykowany osobom z zakażeniem Helicobacter, które
odporność mają obniżoną.
Porady techniczne
Paszcza wieloryba - era wielkich kęsów
Współczesny "szybki” żywieniowy trend zwłaszcza wśród młodych osób to jedzenie
piętrowe, (burgery, kebaby, wysokie ciasta, bułki, etc.). Takie posiłki wymagają
od nas “rozdziawienia paszczy”,aż do granic możliwości. Na szczęście buzia
to nie gumka w majtkach i nie puści. Nie mniej jednak pomijając już kwestię
estetyki taka konsumpcja jest bardzo niewskazana dla układu trawiennego. Po
pierwsze połykając na raz duże kęsy połykamy też dużo powietrza co skutkuje
wzdęciami, odbijaniem. Połykanie dużych kęsów to również wyzwanie dla naszego
żołądka. Trawienie jest utrudnione bowiem jak wiemy wstępny proces trawienia
odbywa się w jamie ustnej, im bardziej rozdrobnimy pokarm i wymieszamy go ze
śliną tym szybciej i lepiej pokarm zostaje strawiony. Pokarm nie zalega w żołądku.
Powolne rozgryzanie ma jeszcze inną zaletę, że dajemy czas organizmowi na wydzielanie
enzymów trawiennych.
Spożywanie mniejszych kęsów chroni nas przed przejedzeniem.
Temperatura jedzenia ma ogromne znaczenie
Każdy a tym bardziej osoba z problemami gastrycznymi nie powinna pić i jeść
bardzo gorących posiłków, szczególnie zawierających tłuszcz (bowiem tłuszcz
utrzymuje wysoką temperaturę dłużej i dlatego też rosół działa na nas rozgrzewająco).
Gorące potrawy podrażniają śluzówkę żołądka i przełyku. Warto wspomnieć,
że osoby z chorobami układu krążenia również powinny uważać na temperaturę
posiłków i odwrotnie jedzenie zbyt zimnych potraw, również jest niewskazane
szczególnie tych zawierających tłuszcz (również nabiał). Lepiej jest wystawić
wcześniej masło z lodówki, sery, nie tylko z uwagi na tłuszcz, jak również
bakterie probiotyczne zawarte np. w jogurcie, śmietanie, twarogu. Chorzy
powinni jeść mniejsze porcje i częściej, żeby nie doprowadzać do uczucia
silnego głodu.
Niedożywienie a pełny brzuch
Wiele osób z zakażeniem Helicobacter ma niedobory żywieniowe. Spożywanie witaminy
nie są odpowiednio przyswajane co prowadzi do ich niedoboru w organizmie.
Żywienie powinno być zatem jak najbardziej naturalne i przygotowywane w domu
bogate w witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze.
To konieczność
Osoby z zakażeniem bakterią powinny włączyć do swojej listy witaminę
C, witaminę
B12 i curcuminę. Poprzez utrzymujący się ciągle stan zapalny, przyjmowanie
witaminy C i curcuminy obniża nam jego poziom. Oprócz tego witamina C ma ogromny
wpływ na wydzielanie soku żołądkowego a curcumina wspiera trawienie.
Czytaj etykiety
Dieta osób z Helicobacter nie powinna zawierać, żadnych sztucznie
wędzonych ryb, mięs, serów, wysoce niewskazane są przetwory z dodatkiem octu
spirytusowego.
Trzeba zwrócić szczególną uwagę na etykiety, nie tylko warzywa konserwowe,
ale również majonez, ketchup, przyprawy, gotowe dania.
Wyrzucamy z menu
Surowe owoce i warzywa są ciężkostrawne dlatego powinny być one obgotowane.
Z surowizny bezpieczne będą dojrzałe banany i awokado. Niestety kapustne (w
tym kalafior) warzywa odpadają z menu. Uważamy również na rośliny strączkowe
i wszystkie ciężkostrawne pokarmy. Świeże zioła powinny być dodawane do każdego
posiłku. Zwracamy uwagę na rodzaj tłuszczu i unikamy smażonego jedzenia. Czytamy
skład żywności.
Higiena to podstawa
Osoby z zakażeniem powinny szczególnie zwrócić uwagę na higienę osobistą oraz
warunki przygotowywania potraw. Oczywiście nie można przesadzać i polewać
ręce płynem antybakteryjnym w ilościach hurtowych. Ale myjemy rączki często
i zwracamy uwagę na higienę miejsc, w których się stołujemy.
Probiotyk szczep Saccharomyces boulardii
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 92 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 48 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|