Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 506

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

☀️Natura na intymne dolegliwości

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

fish omega Naturalny olej rybi pozyskiwany z sardeli europejskiej, bogaty w kwasy omega 3: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas  dokozaheksaenowy (DHA) omega 3 miazdzyca choroby serca ochrona przed skutkami statyn omega 3 choroby skory stawow

Zmora cholesterolowa, zmiażdż miażdżycę, postać jajek ma znaczenie

Szkodliwy ulubieniec lekarzy
Jak się okazuje przepisywane nagminnie statyny w celu obniżenia cholesterolu czy na miażdżycę wcale nie skutkują poprawą ogólnego stanu zdrowia a same ich stosowanie niesie wiele skutków ubocznych. Leki na obniżenie cholesterolu oczywiście obniżają jego poziom, ale pamiętajmy, że na cholesterol całkowity składa się ten “zły (LDL)” jak również “dobry” (HDL) - właściwie to niezbędny.
Cholesterol HDL odgrywa kluczową rolę w przypadku chorób układu krążenia i na tle naczyniowym. Jego niski poziom może zaostrzyć objawy miażdżycy. W wyniku leczenia statynami u wielu osób obserwuje się miopatię (polegającą na zaburzeniu działania komórek mięśniowych) oraz ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Statyny nie są wskazane u osób z obciążoną, chorą wątrobą
Złota rada
Od lekarza na cholesterol otrzymujemy pakiet: recepta, złotą radę schudnąć i przejść na dietę niskotłuszczową. Większość osób stosując taką dietę nie wie, że zdrowe tłuszcze dla nas nie należy ograniczać jak również należy dostarczać odpowiednią dawkę kwasów omega 3.
Wynik badań powinien skłonić do zmian
Według badań przeprowadzonego przez lekarzy z ośrodka Beth Israel Deaconess Medical Center z Harvardu w Bostonie (USA) u chorych można zwolnić progresję miażdżycy, jednak należy zapewnić odpowiednią dawkę kwasów omega - 3 podczas stosowania leczenia statynami.
Zmiażdż miażdżycę
Wyniki dotychczasowych badań wskazują, że połączenie terapii statyną z kwasami omega-3 jest nie tylko bardzo skuteczne – wpływa korzystnie na wartości lipidogramu, ale również są one dobrze tolerowane i pozbawione wielu działań niepożądanych.
Naukowo - o działaniu statyn
Klasyczny mechanizm działania statyn opiera się na specyficznym, kompetytywnym i odwracalnym hamowaniu reduktazy 3-hydroksy-3-metyloglutarylo-koenzymu A (HMG-CoA) – kluczowego enzymu w biosyntezie cholesterolu. Reduktaza HMG-CoA katalizuje przekształcenie HMG-CoA w mewalonian, z którego syntetyzowany jest cholesterol.
Nieco prościej
Statyny hamują działanie enzymu odpowiedzialnego za wytwarzanie cholesterolu w wątrobie. Pod wpływem leku wątroba produkuje mniej cholesterolu oraz wychwytuje „zły cholesterol” z krwi.
Statyny - do tej grupy należą: atorwastatyna, lowastatyna, rosuwastatyna, czy simwastatyna.
Trochę o kwasach - Wolna postać
Kwasy tłuszczowe występujące naturalnie wchodzą w skład tłuszczów lub występują w postaci „wolnej” (tzn. wolne kwasy tłuszczowe, FFA, z ang. free fatty acids). Kwasy tłuszczowe pełnią istotną rolę biologiczną, głównie jako materiał energetyczny i zapasowy. W zależności od obecności i liczby wiązań nienasyconych kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone i nienasycone (jedno- i wielonienasycone).
Bądź nienasycony
Nienasycone kwasy tłuszczowe są to kwasy tłuszczowe zawierające wiązania podwójne. Są one z reguły bezbarwnymi cieczami. W większości z nich wszystkie wiązania podwójne są w pozycji cis, a po każdym wiązaniu podwójnym następuje 3n (gdzie n = 1, 2, 3...) atomów węgla. W przypadku nienasyconych kwasów tłuszczowych nie wystarcza notacja n:m. Używając notacji omega-i, czyli ω-i lub n-i, gdzie i oznacza położenie ostatniego wiązania podwójnego licząc od końca łańcucha węglowego (np. omega-3 oznacza, że ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla). Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia się grupę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które, jak sama nazwa wskazuje, zawierają więcej niż jedno wiązanie podwójne. Są one niezbędnym elementem diety człowieka (stanowią grupę tzw. witamin F, inaczej egzogenne lub niezbędne kwasy tłuszczowe), gdyż są nam potrzebne do tworzenia ważnych związków (np. prostaglandyn), a nie są syntezowane przez organizmy ludzi (mogą je syntezować jedynie rośliny i część zwierząt np. olej rybny).
Równowaga 3-6-9
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WKT) z rodziny omega-3 należą do tak zwanych egzogennych kwasów tłuszczowych. Przy ich niedoborze organizm ludzki wykorzystuje WKT z rodziny omega-6 (także zazwyczaj egzogenne), a gdy i te są niedostępne, wówczas do fosfolipidów błon komórkowych są wbudowywane kwasy omega-9. Wzmożony metabolizm wielu omega-9 informuje o niedoborze kwasów omega 3 i omega 6, co wiąże się między innymi ze spadkiem syntezy aktywnych związków biologicznych o potencjale przeciwzapalnym i neuroprotekcyjnym (prostanoidy, leukotrieny, neuroprotektyny). Duży stosunek stężenia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych, przy odpowiedniej diecie, jest ważnym czynnikiem zmniejszającym stężenie cholesterolu w surowicy krwi. Uważa się także, że działa korzystnie w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca.
Kurczak z fermy = łosoś
Tłuste ryby to dobre źródło kwasów omega. Obecnie spożywanie takich ryb w ilości, która ma uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega jest dla nas niebezpieczna. Chyba, że dysponujemy prywatnym łowiskiem i prowadzimy bezpieczną hodowlę zarówno dla ryb i środowiska. Masowe łowiska to po prostu bagno, w którym stłoczone są ryby. Aby zapobiec masowym chorobom, pasza, którą się je karmi jest pełna antybiotyków i innych leków. Taki łosoś czy makrela wydają się być tak samo niebezpieczne dla nas jak kurczak z fermy. Ba nawet bardziej. Jedyna różnica jest taka, że za takie “cudowne rybki” musimy jeszcze sporo zapłacić.
Jajko nie zawsze zdrowe
Jajka to bez wątpienia wartościowa żywność, ale pod pewnymi warunkami. Po pierwsze istotne jest pochodzenie jajek, sposób żywienia kur. Ale bardzo istotną kwestią jest postać w jej je spożywamy. Najbardziej wartościową częścią jajka bez wątpienia jest żółtko, ale w płynnej postaci.
Homo sapiens - dieta naszych przodków
Analizy antropologiczne wskazują, że dieta naszych przodków z epoki paleolitycznej była zasobna w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Orientacyjnie stosunek omega-6/omega-3 (n-6/n-3) w diecie homo sapiens sprzed 10 tys. lat wynosił od 4:1 do 1:1. Należy podkreślić, że epoka „kamienia łupanego” nie znała hodowli zwierząt i upraw rolnych. Dzikie zwierzęta, na które polowali nasi przodkowie, oraz nasiona roślin, które zbierali, zawierały wiele składników pokarmowych, do których, po kilkudziesięciu tysiącach lat mógł przystosować się organizm ludzki (między innymi za sprawą polimorfizmu cytochromu — P450). Od początku okresu neolitycznego do dzisiaj upłynęło zaledwie 10 tys. lat. Jest to okres zbyt krótki, aby radykalne zmiany dietetyczne (hodowla zwierząt i uprawy rolne na masową skalę) mogły wyraźnie wpłynąć na zdolności przystosowawcze procesów metabolicznych w ustroju ludzkim.
Stosunek n-6/n-3 w diecie paleolitycznej był bliski ideału, a szacowana ilość błonnika i antyoksydantów w tej diecie jest z dzisiejszej perspektywy niewyobrażalna: ilość witaminy C wynosiła około 600 mg/d., zaś witaminy E i folianów było co najmniej 3 razy więcej niż w dzisiejszych zaleceniach dietetycznych.
Negatywny przełom
Ludzie chorowali od zawsze i chorować będą. Na przestrzeni wieków zmienia się “profil chorobowy”, kiedyś głównie chorowaliśmy z niedojadania lub braku odpowiedniej żywności, złych warunków. Dzisiaj chorujemy z nadmiaru i złej jakości żywności. Wspólnym mianownikiem jest niedożywienie populacji na przestrzeni wieków, kiedyś niedożywieni mieli pusty brzuch, dzisiaj mając pełny brzuch.
Biją na alarm
Wszystkie organizacje międzynarodowe (FAO/WHO) biją na alarm o zwiększenie spożycia ryb, zamiast czerwonych mięs, o zastąpienie masła, smalcu - zdrowymi olejami z pierwszego tłoczenia.
Również w Polsce wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie kładą nacisk na uzupełnienie diety przeciętnego Polaka w tłuste ryby morskie oraz zwiększenie spożycia zdrowych olejów roślinnych (lniany, słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy i inne).
Wytyczne wytycznymi tylko jest problem skąd brać te zdrowe ryby?
Zadbaj o poziom i równowagę
Obecnie typowa zachodnia dieta jest niemal całkowicie pozbawiona odpowiedniej ilości pokarmów pochodzenia morskiego, a zawiera nadmiar kwasu linolowego, substancji z rodziny kwasów omega-6. Wysokie spożycie tych kwasów może wywierać wpływ prozapalny, przyczyniając się do rozwoju wielu chorób, w tym schorzeń układu krążenia i depresji. Przedstawiono dane o bezpieczeństwie stosowania EPA/DHA. Zagrożenie związane z zatruciem toksynami (rtęć, dioksyny) zawartymi w dużej ilości konsumowanych ryb, może być zminimalizowane dzięki suplementom zawierającym olej rybny poddany procesom oczyszczania. Autorzy wskazują na potrzebę dalszych poszukiwań, między innymi określających najwłaściwsze dawki suplementu. Dane kliniczne są stosunkowo nieliczne i często rozbieżne we wnioskach, lecz stale rośnie liczba wyników badań przedklinicznych i epidemiologicznych, które sugerują, że kwasy omega-3 mogą pełnić chociażby funkcję terapeutyczną w zaburzeniach afektywnych.
Będę algo-jadem
W latach 90 -tych ubiegłego wieku w naszym kraju był tzw. boom na hodowanie alg w domach. Nie byłam zainteresowana zbytnio ich spożywaniem, ale hodowanie akurat przypadło mi do gustu. Olej z algi Schizotyrium to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy). Olej z algi Schizotyrium zapewnia całkowicie roślinne spożycie DHA. DHA jest kwasem tłuszczowym, który należy przyjmować w naszej diecie i znajduje się głównie w tłustych rybach i w oleju z algi schizotyrium.
Wśród jego wielu zalet są:
Bilans Omega-6 / Omega-3: Nasze współczesne diety często zawierają zdecydowanie za dużo omega-6 i za mało omega-3 - i. Olej z algi schizotyrium pomaga przywrócić tę równowagę. Ma także korzystny wpływ na mózg: Prawie wszystkie omega-3 w mózgu mają postać DHA. Właściwe spożycie DHA pomaga w ten sposób zapewnić optymalne funkcjonowanie mózgu, a także spowalnia spadek funkcji poznawczych związany ze starzeniem się.
Dobrze widzieć
Do dalszych zalet związanych z DHA należą jego korzystny wpływ na siatkówkę oka, a także jego wkład w dobre zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Kwasy omega 3 powinna być bezwzględnie spożywane przez wegetarian i wegan. Powinny go również spożywać osoby, które lubią jeść przetworzoną żywność lub spożywają dużo tłuszczu zwierzęcego.
Smakosze smalczyku
Zdrowo czy niezdrowo są tacy, którzy smalec ze skwarkami lubią i już, ale nie bójmy się o zdrowie. Negatywne działanie smalczyku (mówimy o rozsądnych ilościach) możemy zneutralizować spożywając jednocześnie omega 3.
Omega 3 a terapie farmakologiczne
W świetle ostatnich badań odkryto, że ochronne działanie na wątrobę podczas terapii metotreksatem ma suplementacja kwasami omega 3. Mają one działanie ochraniające i regenerujące dla wątroby. "Protektyna i resolwina, które powstają z kwasów tłuszczowych omega-3 mogą pomóc w leczeniu stłuszczenia wątroby i zmniejszać odporność insulinową u osób otyłych" - mówi prof. Joan Claria z Uniwersytetu w Barcelonie.

Fish Omega 3 forte - naturalny i bezpieczny olej rybi pozyskiwany z sardeli europejskiej
fish omega Naturalny olej rybi pozyskiwany z sardeli europejskiej, bogaty w kwasy omega 3: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas  dokozaheksaenowy (DHA) omega 3 miazdzyca choroby serca ochrona przed skutkami statyn omega 3 choroby skory stawow

Vegan Omega 3 forte z mikroalg Schizochytrium
Aliness Vegan Omega-3 to źródło wegańskich i w 100% naturalnych kwasów omega-3, w przystępnej formie miękkich kapsułek, zawierających opatentowaną formułę oleju z alg DHA Origins kwasy omega 3 miazdzyca choroby serca choroby stawow  stany zapalne choroby stawow przeciwdzialanie skutkom statyn

Flowertint bezpieczna roslinna koloryzacja wlosow bez amoniaku rezorcyny weganska lagodna

Uff już po….nieco dygresji
Dzień Kobiet za nami, będzie trochę marketingowego spokoju, a my na spokojnie możemy pożyczyć kobietom oprócz zdrowia, szczególnie wytrwałości, samodyscypliny i motywacji do dbania o swoje zdrowie i urodę. Niestety nic nie przychodzi łatwo. Trend piękna, dążenie do utrzymania młodego wyglądu, presja otoczenia to trud jaki kobiety oprócz codziennych obowiązków muszą znosić. Zwłaszcza kiedy rozwój medycyny estetycznej spowodował, że korzystają już z niej nastoletnie dziewczyny.
Bądźcie szczęśliwe bo jak mawia Sophia Loren “Jeśli kobieta jest szczęśliwa, jest też piękna”
Życzymy Wam kobietki również cierpliwości bo dbanie o siebie w sposób naturalny, bezpieczny dla zdrowia to mozolna praca, która nie od razu przynosi efekty. Ale warto się jej poświęcić bo to co wypracujemy naturalnie z naszym ciałem, pozostanie. Wszelkie zabiegi chemiczne są krótkotrwałe i są ingerencją w nasze ciało. Jeśli nawet nie rozważamy konsekwencji zdrowotnych to pomyślmy a co jak nie będzie mnie stać na kolejny zabieg, albo nie będę mogła korzystać z jej usług jak będę wyglądać? I jeszcze jedno nie dajmy się zwariować trendom nasze zdrowie jest najważniejsze!
Koloryzacja włosów - najbardziej popularny zabieg na kaprys zmiany i strach przed siwizną
Najczęściej wybieranym przez kobiety zabiegiem zmieniającym wizerunek to koloryzacja włosów. W młodości chcemy odmiany a w wieku dojrzałym chcemy ukryć siwe włosy.
Domowa koloryzacja włosów

Mimo, że wiele kobiet korzysta z usługi koloryzacji w salonach fryzjerskich, to zdecydowana większość kobiet stosuje koloryzację w domu bo tego typu usługi w salonach są kosztowne. Niemniej jednak stosowane w salonach farby to też chemiczna mieszanka. Podczas takiej koloryzacji wdychamy opary, które są szkodliwe dla zdrowia i aplikujemy sobie chemię przez skórę głowy. Oczywiście ktoś powie, że najlepsze dla włosa i dla nas są henny ziołowe. Pomimo ich ogromnej zalety pielęgnacyjnej uzyskanie wymarzonego koloru włosów chociażby blond nie jest jednak możliwe. Również sam proces farbowania jest długotrwały i nieco kłopotliwy.
Jak to było kiedyś - historyczne wzmianki o koloryzacji
Pierwsze wzmianki na temat koloryzacji włosów sięgają starożytnego Egiptu sprzed ponad 5000 lat. Odkrycia tego dokonali archeolodzy, którzy podczas wykopalisk odkryli zmumifikowaną kobietę z resztkami farby we włosach.
W starożytności do koloryzacji włosów służyła henna, która nie tylko farbowała włosy ale chroniła je też przed słońcem.
W starożytnej Grecji zaś zamożne kobiety nosiły peruki z jasnych włosów niewolnic. Kobiety biedne zaś farbowały włosy roztworem z rumianku i wody cytrynowej, stosowały też specjalny roztwór oleju koziego i liści buka.
Kolor w Europie
Dopiero pod koniec XIX wieku henna dotarła do krajów europejskich. Stosowano wywar z łupin cebuli, łupiny orzecha włoskiego, liście kasztanowca, czarną herbatę. Ale to kolory ciemne. Jednak kobiety spragnione były uzyskaniem jasnego koloru włosów. W XVI stworzono mieszankę rozjaśniającą, która powstała z połączenia miodu, ałunu i sera. Taką mieszankę nakładano na włosy, a następnie wystawiono je na działanie najsilniejszego możliwego słońca. W 1818 roku odkryto działanie dwutlenku wodoru, dzisiejszego nadtlenku wodoru, który między innymi może rozjaśniać włosy. Pierwsze farbowanie dwutlenkiem wodoru wykonali chemik z Londynu i fryzjer z Paryża, którzy nazwali je „złotym odmładzającym promieniem”.
Rozwój koloryzacji = rozwój toksycznych farb
Z biegiem lat dla uzyskania jak najbardziej pożądanego koloru zaczęto produkować barwniki zawierające sole metali, które ostatecznie okazały się toksyczne i zostały zastąpione barwnikami syntetycznymi. W 1861 rozszerzyli możliwości odcieni anilinowych, ale zostały one zakazane w 1906 roku.
Rewolucja mniej toksyczna
W 1907 Eugene Paul Louis Schueller opracował pierwszą farbę do włosów z mniej szkodliwych składników chemicznych. Po dwóch latach założył francuską markę zajmującą się farbowaniem włosów, która w 1936 roku stała się znaną na całym świecie marką L´Oreal. Pod tą marką wprowadzono również kolor Dream Blond, który umożliwił kobietom na całym świecie uzyskanie pożądanego odcienia blondu. Ta farba była oparta na nadtlenku wodoru i amoniaku.
Kwiaty we włosach niech tylko targa wiatr i kolor
Na szczęście mamy wybór. Czasy kiedy dostępne były tylko henny i farby naładowane chemią odchodzą. Współczesna kosmetyka korzysta z darów natury i rozwoju technologii.
Jedną z farb, która łączy w sobie dobrodziejstwo naturalnych składników i łatwości aplikacji jest FlowerTint.
Farba - kolor i pielęgnacja naturalnie
Kremowa, trwała farba koloryzująca. Aksamitna formuła kremu pielęgnuje włosy podczas koloryzacji, zawarty kompleks kwiatowy, olej z nasion bawełny oraz ceramidy roślinne sprawiają, że włosy są lśniące, miękkie i widocznie zdrowe.
Co zawiera FlowerTint?
Farba FlowerTin zawiera w składzie 86% naturalnych składników:
ekstrakt z kocanki o właściwościach nawilżających i ochronnych
ekstrakt z rumianku o działaniu zmiękczającym i łagodzącym
ceramidy roślinne dla bardziej zwartej i mocniejszej struktury włosa
olej z nasion bawełny o właściwościach antyoksydacyjnych i odżywczych.

Farby FlowerTint dostępne są w 24 odcieniach, dzięki czemu każda kobieta z łatwością
znajdzie kolor dla siebie.

Flowertint bezpieczna roslinna koloryzacja wlosow bez amoniaku rezorcyny weganska lagodna

witamina e kompleks tokotrienole tokoferole  rzs reumatyzm zaburzenia krazenia azs zylaki niewydolnosc krazenia zachowanie mlodosci zdrowa skora

RZS a witamina E
Choroby reumatyczne większości osobom kojarzą się ze starością i zdeformowanymi stawami. Niestety choroba dotyka również młodych a jej konsekwencje obejmują cały organizm.
RZS co to jest?
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS, gościec). Atakuje ona stawy oraz inne narządy. To choroba autoimmunologiczna i zapalna. Co to oznacza? Nasz układ odpornościowy atakuje zdrowe komórki. Rozpoczyna się proces zapalny wewnątrz stawu, nieznany czynnik stymuluje błonę maziową, która wyściela nasz staw do odpowiedzi zapalnej. W wyniku tego dochodzi do powiększenia i niszczenia przylegających do stawu struktur takich jak chrząstki, kości, więzadła, ścięgna.
Chorują nie tylko stawy
W chorobach reumatycznych chorują nie tylko stawy, jej następstwem są również inne choroby:
- miażdżyca - której przyspieszony rozwój jest wynikiem aktywacji procesów zapalnych. U chorych zwiększone jest ryzyko zawału, udaru, niewydolności serca.
- choroby płuc - RZS sprzyja rozwojowi chorób tj. zapalenie opłucnej, śródmiąższowe zapalenie płuc.
- osteoporoza - zarówno RZS jak i stosowane do jego leczenia leki z grupy glikokortykosteroidów przyspieszają rozwój osteoporozy.
- suche oko - często występująca konsekwencja to tzw. suche oko będące wynikiem zapalenia spojówek.
- nerki - w wyniku choroby dochodzi do osłabienia funkcji nerek jak również poprzez stosowaną farmakoterapię.
- zaburzenia hematologiczne - w wyniku długotrwałej choroby często występuje anemia. Charakterystyczne jest również zwiększenie liczby płytek krwi. Występuje również powiększenie węzłów chłonnych oraz śledziony.
- guzki reumatoidalne - to bolesne podskórne guzki najczęściej występują w okolicy łokci, stawów rąk, mogą one również powstawać w narządach wewnętrznych.
Naukowe sprawozdanie
Naukowcy ze szpitala Xi'an Honghui w Shaanxi w Chinach przyjrzeli się temu, w jaki sposób suplementacja witamin wpływa na wyniki związane z chorobą. Na podstawie danych pochodzących od ponad 40 tys. uczestników badacze odkryli, że suplementacja witaminy E ma pozytywny wpływ na osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Jak witamina E działa na stawy
Według autorów wspomnianych badań witamina E ma niezwykłą zdolność bowiem dzięki oddziaływaniu na barierę jelitową oraz układ pokarmowy jest powiązana z zapobieganiem i leczeniem RZS. Jej regularna suplementacja w odpowiedniej dawce (stosunek tokotrienoli do tokoferoli) pomaga zmniejszyć dyskomfort w okolicy stawów, obrzęk spowodowany nadmiarem płynu i sztywność. Wpływa również korzystnie na inne obszary naszego ciała takie jak serce, naczynia krwionośne.
Zmiana zapachu ciała
Z wiekiem zapach naszego ciała się zmienia. Różnice w naszym zapachu to szereg zależności między gruczołami skóry, wydzielinami i aktywności bakterii. Z wiekiem komórki naszego ciała się utleniają i zaczynamy pachnieć inaczej. U jednych z wiekiem zapach jest bardziej wyczuwalny u innych mniej. Jednak zmienia się on u każdego z nas w zależności od składu chemicznego ciała i bakterii z którymi żyjemy. Najtrafniej można to określić jako zjełczały tłuszcz. Dlatego musimy każdego dnia dostarczać antyutleniaczy, aby proces starzenia naszych komórek spowolnić i mówiąc najogólniej nie jełczeć.
Skojarzenia są dobre
Witamina E to jeden z najsilniejszych antyoksydantów i antyutleniaczy, który chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem i uszkodzeniem wywołanym przez wolne rodniki. Choć Witamina E kojarzona jest jako witamina młodości to w dalszym ciągu niewielu z nas wie na co tak naprawdę ma wpływ i czym rzeczywiście ona jest. Najczęściej mówi się o niej w dziedzinie kosmetyki witamina E - środek odmładzający skórę. Ale witamina E to wiele szerszy kontekst oddziaływania.
Zdrowa ósemka
Witamina E jest rodziną strukturalnie podobnych ośmiu przeciwutleniaczy, które są podzielone na dwie grupy:
Tokoferole: alfa-tokoferol, beta-tokoferol, gamma-tokoferol i delta-tokoferol.
Tokotrienole:alfa-tokotrienol, beta-tokotrienol, gamma-tokotrienol i delta-tokotrienol.
Wspólnie działają osobno raczej nie
Mieszanki tokoferoli i tokotrienoli wykazują znacznie silniejsze działanie przeciwutleniające niż sam alfa-tokoferol i są znacznie lepiej wchłaniane do komórek. Alfa-tokotrienol znacznie lepiej chroni przed rodnikami peroksylowymi i utlenianiem tłuszczów niż alfa-tokoferol. Gamma-tokotrienol znacznie lepiej chroni mitochondria neuronów przed stresem oksydacyjnym niż alfa-tokoferol. Dzieje się tak ze względu na znacznie lepsze wchłanianie tokotrienoli do wnętrza komórki - nawet do 70 razy bardziej efektywne niż tokoferoli! Tokotrienole wykazują też silniejsze działanie antyoksydacyjne, średnio 50 razy silniejsze przy ochronie przed oksydacją tłuszczów!
Przyjrzyj się składom
Na rynku suplementów powszechnie występuje witamina E, ale w okrojonym składzie. Na opakowaniach jeśli znajdziemy opis znajduje się tylko jeden członek rodziny alfa-tokoferol. A gdzie pozostali ? Sam alfa - tokoferol niczego nie zwojuje wręcz przeciwnie w nadmiarze potrafi jeszcze narozrabiać? W jaki sposób? Może obniżać poziom innych tokoferoli i tokotrienoli we krwii oraz w tkankach.
Dlaczego tylko jeden tokoferol?
Odpowiedź prosta. Bo taniej. Tak jak w życiu taniej utrzymać jednego niż ośmiu, ale przekładając to na witaminę, producenci oszczędzają i sprzedają niepełną witaminę E, ponieważ wymaga to użycia odpowiednich bezpiecznych surowców i wydatków na droższą technologię ich przetworzenia dla zachowania właściwości składników. W wielu produktach stosuje się DL-alfa tokoferol, który jest syntetyczny i wchłania się w niewielkiej ilości, blokuje również wchłanianie innych form witaminy E, ale jest Najtańszy.
Co wewnątrz widać na zewnątrz
Witamina E to jeden z najskuteczniejszych antyoksydantów, który chroni skórę wzmacnia jej warstwę lipidową, zapobiega fotostarzeniu, przebarwieniom posłonecznym, regeneruje, wspomaga gojenie ran i oparzeń, spłyca drobne Dzięki silnym właściwościom antyutleniającym witamina E stosowana regularnie zmniejsza ryzyko poparzeń słonecznych.
Witamina E hamuje znacznie procesy starzenia skóry wywołane promieniami UV, ale też u amatorów papierochów, lub skazanych na przebywanie w dymnym smrodzie.zmarszczki.
Widzieć na mokro
Witamina E to również nasz sojusznik w widzeniu. Ból oczu, męczliwość to również sygnał, że potrzebujemy witaminy E. Szczególnie wtedy kiedy dotyka nas ”zespół suchego oka”.
E na choroby skóry
Witamina E to również sprzymierzeniec w walce z łuszczycą, trądzikiem, AZS i alergiami skóry. Witamina E wspomaga gojenie ran, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych. Ma wpływ na już wspomniane nawilżenie skóry i silną jej regenerację. Przy zaczerwienieniach, wysypkach stosować nie tylko do środka, ale można też wycisnąć witaminę bezpośrednio na skórę. Działa kojąco i natłuszczająco.
Żylaki, krwiaki i inne żylaste problemy
Czy ktoś skojarzył by, że leczenie żylaków, zaburzeń krążenia, siniejących rąk i nóg można wiązać z niedoborem witaminy E. Niedobór witaminy E istotnie wpływa na nasze naczynia krwionośne. Witamina E jest potrzebna do ich regeneracji i wzrostu, wpływa również korzystnie na ich elastyczność. Dla prawidłowej pracy naczyń krwionośnych jest nam niezbędna tak jak kolagen.
Zazwyczaj wszystkim osobom z pękającymi naczynkami poleca się witaminę C i rutynę dla uszczelnienia naczyń. Ale właśnie istotną rolę ma tutaj witamina E i kolagen. Mała ilość tych składników w organizmie powoduje, że pomimo dostarczonej w dużej ilości witaminy C nasze naczynia krwionośne się nie regenerują i nie odbudowują. Witamina E stanowi profilaktykę przeciw zawałową i przeciwzakrzepową.
Witaminowe E sprawozdanie
Badania przeprowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia wykazały że 22% kobiet i aż 38% mężczyzn cierpi na niedobory witaminy E. Należy też wziąć pod uwagę że najlepiej witamina E działa przy zapewnieniu odpowiedniego poziomu witaminy C, selenu, witamin z grupy B. Niedobór tych substancji odżywczych jest według Instytutu Żywności i Żywienia bardzo powszechny np. na niedobór witaminy C cierpi 50% mężczyzn i 38% kobiet, niedobór witaminy B6 43% mężczyzn i aż 58% kobiet.
Gdzie szukać witaminy E?
Nasza polska kuchnia nie zapewnia nam wystarczającej ilości witaminy E w pożywieniu. Mało kto regularnie je drogie avocado, dobre tłuste ryby, oleje na zimno tłoczone czy zdrowe orzechy nie myląc ich z namiętnie chrupanymi słonymi "orzeszkami arachidowymi" - to nie są orzechy, a strączki dlatego mają tak dużo białka. Dlatego szczególnie osoby z chorobami reumatycznymi, autoimmunologicznymi układu krążenia, żylakami powinny ją suplementować.

Witamina E - komplex
witamina e kompleks tokotrienole tokoferole  rzs reumatyzm zaburzenia krazenia azs zylaki niewydolnosc krazenia zachowanie mlodosci zdrowa skora

 

Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności

PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.

Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 92 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 48 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl 


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]