Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Napój Carów na choroby autoimmunologiczne i przejedzenie
“Wódka” carska dla łakomczuchów, pasibrzuchów i bez procentów
Wódka Carska znana jest od ok. 300 lat. Napój został nazwany Carską wódką bo
był spożywany przez Carów po obfitych posiłkach. Głównym zadaniem napoju
miało być zmniejszenie skutków przejedzenia, pomoc w trawieniu pokarmów.
Balsam = wódka
Wódka carska oparta jest na recepturze Borysa Bołotowa, określa się ją również
jako balsam Bołotowa. Na rynku istnieją różne rodzaje jednak najbardziej
skuteczną i pomocną w walce z różnymi schorzeniami jest receptura oparta
na maceratach ziołowych.
Borys Bołotow - odkrycie - Źródło problemów zdrowotnych tkwi w sokach?
Według Borysa Bołotowa źródłem większości problemów zdrowotnych tkwi z niewłaściwym
wytwarzaniu soków żołądkowo-jelitowych.
Zdrowy organizm powinien w ciągu dnia wytwarzać od 10 do 12 litrów soków żołądkowo-jelitowych.
Płynna część tych soków jest filtrowana z krwi i wsiąka z powrotem do krwi
w dolnej części jelita. Sok ten, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania
organizmu. Soki żołądkowo-jelitowe poprawiają „jakość krwi” przez co działają
antyseptycznie i zapobiegają przerostowi bakterii i grzybów w organizmie.
Ściślej ujmując
Kiedy ilość wytwarzanego kwasu solnego w żołądku jest prawidłowa, zastawka
mięśniowa oddzielająca jamę żołądka o odczynie kwaśnym od jamy dwunastnicy
o odczynie zasadowym, ulega zamknięciu, dzięki temu nasze trawienie odbywa
się prawidłowo, a w naszym przewodzie pokarmowym nic nie zalega. Proces ten
nazywany jest „odruchem Serdiukowa”. Kiedy jednak dojdzie do zaburzenia i zastawka
nie zamyka się prawidłowo zaczynają się problemy czyli zgaga, refluks a w konsekwencji
wrzody żołądka.
Od soków do chorób autoimmunologicznych
Według Borysa Bołotowa niedobór soków żołądkowo - jelitowych skutkuje poważnymi
chorobami. W trakcie badań doszedł do wniosku, że przyczyną wielu chorób
nowotworowych jest nieprawidłowy skład kwasu żołądkowego. Uważał on również,
że niedobory wspomnianych soków mogą również doprowadzić do depresji, chorób
nerwowych, do zaburzeń funkcjonowania układu sercowego naczyniowego, skurczu
mięśni gładkich, osteoporozy, chorób autoimmunologicznych, zaniku zanikiem
tkanki kostnej i mięśniowej. Wódka Carska reguluje funkcje wątroby i żołądka.
Poprzez swoje działanie wpływa na prawidłową kwasowość żołądka. Odpowiada
za prawidłowy rozkład cukrów w organizmie.
Od teorii do praktyki
Borys Bołotow poświęcił ponad 40 lat na badania naukowe. W 1983 roku został
aresztowany przez KGB za “rzucanie oszczerstw na ustrój”, w więzieniu spędził
8 lat. Tam jednak nie próżnował i nadal poświęcał się nauce, a rok po wyjściu
na wolność uzyskał honorowy tytuł Akademika Ludowego.
Swój balsam Borys Bołotow wykorzystywał w leczeniu chorób
autoimmunologicznych takich jak: stwardnienie rozsiane (SM), reumatoidalne zapalenie stawów, zespół
przewlekłego zmęczenia, choroby Hashimoto i Gravesa-Basedowa, cukrzyca insulinozależna,
toczeń, zesztywniające zapalenie stawów, polimialgia reumatyczna, zespół Sjögrena,
bielactwo, zapalenie wielomięśniowe, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry (AZS).
Co zawiera carska wódka
Skład carskiej wódki to woda, macerat z: owoców dzikiej róży (Rosa canina),
kłącza rdestu japońskiego (Fallopia japonica), owoce papryki czuszki (Capsicum
annum), liście majeranku ogrodowego (Origanum majorana), kopru ogrodowego (Anethum
graveolens), nasion kolendry (Coriandrum sativum), ekstrakt z winogron (Vitis
vinefera) DER 6:1, kwas bursztynowy, nalewka ze złotego wąsa (Callisia fragrans),
L-lizyna, regulatory kwasowości: kwas solny, kwas siarkowy.
Wódka Carska 500ml
Cukier skacze - Ureguluj go naturalnie
Epidemia XXI wieku
Problem ze skaczącym cukrem dotyka coraz większą ilość osób.
Trafiamy do lekarza i pierwsze co to otrzymujemy leki. To droga na skróty.
Bez szerokiego wywiadu i dodatkowych badań dostajemy receptę na leki. Jeżeli
nie ma zagrożenia życia to czy nie powinniśmy najpierw zacząć od szczegółowego
wywiadu, analizy diety, sytuacji życiowej, współistniejących chorób. W szczególności
należy przyjrzeć się zażywanym lekom bowiem bo mogą one wpływać na podwyższenie
cukru tak jak to jest w przypadku leków na cholesterol? Wiem większośc lekrzy
powie, że działa zgodnie z procedurą i ma mało czasu. Wypisanie leków zajmuje
5 minut, dobór bezpiecznego jak najbardziej naturalnego leczenia znacznie dłużej.
Leki i odwodnienie
Istotnym elementem dotyczącym wartości cukru jest regularność w spożywaniu
posiłków. W wielu przypadkach szczególnie u osób starszych i zażywających leki
nasercowe podwyższony cukier jest objawem odwodnienia. Tak właśnie odwodnienia.
Dlatego osoby starsze jak i zażywające leki nasercowe powinny pić elektrolity,
które zapewnią im odpowiednie wartości magnezu i potasu.
Stres - wróg publiczny
Oddziaływanie stresu na nasz organizm jest ciągle bagatelizowany. O ile pacjent
nie musi mieć tej wiedzy, to lekarz powinien zapytać czy pacjent nie doznał
jakiejś psychicznej traumy, nie doświadczał długotrwałego stresu, nie boryka
się z problemami, nie jest przemęczony natłokiem zadań, zmartwień. Stres długotrwały
ma wpływ nie tylko na ciśnienie, ogólny stan zdrowia jak również na poziom
cukru a dokładniej jego wahania.
Zanim sięgniesz po lek….
Jak zaczniemy brać leki na “zbicie cukru” to prawdopodobnie będziemy je brać
do końca życia i borykać się z ich skutkami ubocznymi. Co istotne przy długotrwałym
zażywaniu leków takich jak metformina dochodzi do zmniejszania wchłaniania
ważnych dla naszego zdrowia witamin z grupy B, szczególnie B12.
Berberyna
naturalna oręż
Berberyna to złocistożółty alkaloid uzyskiwany z korzeni i łodyg Berberis aristata
lub bardziej znanego, jako berberys pospolity. Berberyna występuje również
w innych roślinach, takich jak Hydratis candensis (Goldenseal), coptis chinensis
(Coptis lub Golden Thread)
Smaczny kąsek naukowy
Berberyna od kilku lat cieszy się coraz większym zainteresowaniem ze strony
naukowców a wyniki tych badań znajdują zastosowanie w medycynie. Głównie jako
naturalne wsparcie w leczeniu cukrzycy, które porównuje się do działania popularnego
leku o nazwie metformina. Jednak berberyna stosowana była już medycynie chińskiej
na inne dolegliwości.
Berberyna w kilku słowach o badaniach
Według Zhang i wsp. (2008) berberyna u osób z cukrzycą typu 2 i podwyższonym
poziomem cholesterolu obniża stężenie hemoglobiny glikowanej i glukozy we krwi
(na czczo oraz po posiłku). Dodatkowo powoduje zmniejszenie stężenia cholesterolu
LDL, masy ciała i poziomu skurczowego ciśnienia tętniczego. Terapeutyczny efekt
berberyny obserwowany był zarówno u osób z niedawno zdiagnozowaną cukrzycą,
jak i u pacjentów, u których dotychczasowe leczenie było nieskuteczne.
Wsparcie również dla nóg
Berberyna przyspiesza również usuwanie obrzęków na tle niewydolności krążenia,
które jest szczególnie widoczne u osób z miażdżycą kończyn dolnych, które są
obolałe i opuchnięte. Przy okazji warto dodać, że “takie” nogi potrzebują silnego
nawilżania i natłuszczania. Ma to istotne znaczenie dla sprężystości skóry
i poprawy krążenia oraz zmniejszenia napięcia wywołanym obrzękiem.
Walka z cukrzycą c. d.
Badania Pérez-Rubio i wsp. (2013) wykazały, że przyjmowanie berberyny redukuje
zaburzenia gospodarki węglowodanowej i obniża glikemię u pacjentów cierpiących
na zespół metaboliczny.
Według Yin i wsp. (2008) efekt stosowania berberyny u osób z niedawno rozpoznaną
cukrzycą jest porównywalny z rezultatem przyjmowania metforminy. Berberyna
przynosi jednak pacjentom dodatkowe korzyści w postaci obniżenia stężenie trójglicerydów
i cholesterolu we krwi.
Zawsze profilaktyka jest lepsza niż leczenie
Berberyna znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy u osób ze stanem przedcukrzycowym.
Substancja ogranicza rozwój cukrzycy u osób z nieprawidłową tolerancją glukozy
i zaburzeniami gospodarki lipidowej.
To tylko skutek uboczny
Smukła sylwetka to tak przy okazji. Cóż jak się mówi, że po czymś się chudnie
to zazwyczaj oczy szerzej się otwierają i z zainteresowaniem pytamy co to jest,
to też będę stosować. Zatem “tak przy okazji” Berberyna usprawnia procesy metaboliczne
i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Stosowanie berberyny pomaga obniżyć
wskaźnik masy ciała (BMI), poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego
i frakcji LDL we krwi.
Uprzejmie rzec można - wynocha!
Berberyna w wielu krajach jest stosowana w leczeniu chorób pasożytniczych (lamblioza,
malaria, leiszmanioza). Berberyna ma działanie bakteriostatyczne, bakteriobójcze
i pierwotniakobójcze. Czyli wykorzystuję się go w kuracjach przeciwgrzybiczych,
przy drożdżycach, pasożytach. Berberyna zabija roztocza (np. nużeńce - demodex)
w związku z tym również stosuje się ją do preparatów - maści, krople w przypadku
nużeńca oczu. Berberyna również pomocna jest w usuwaniu bakterii typu Helicobacter
pylori co ma istotne znaczenie w profilaktyce wrzodów żołądka.
Tarcza anty-zapalna
Berberyna wykazuje działanie przeciwzapalne, które porównuje się z się z lekami
o takim działaniu, które jak wiemy są dla organizmu groźne ze względu na skutki
uboczne. Berberyna działa również przeciwbólowo. Dlatego jest pomocna w artretyzmie,
chorobach reumatycznych.
Stop biegunce i skurczom
Ma działanie ściągające, dzięki czemu pomaga zwalczać biegunkę. Działa rozkurczowo
na mięśnie gładkie, także te w śluzówce jelita, zapobiega więc bólom brzucha.
Powoduje zwiększenie wydzielania żółci, co usprawnia trawienie tłuszczów, oraz
działa przeciwzapalnie, wspomaga zatem leczenie zapalenia jelit (stosuje się
ją m.in. u chorych z nieswoistym zapaleniem jelit).
Gdy boli wątroba
Wątroba sama w sobie nie boli. Wątroba nie ma nerwów czuciowych, ale przy powiększeniu
uciska na tkanki ją okalające i wtedy odczuwamy ból (ból umiejscowiony jest
w prawym podżebrzu) jej przeciążenie czy choroby objawiają się w różny sposób.
Bóle nadbrzusza, odbijania, uczucie pełności w żołądku, gorzki smak w ustach
to jedne z nieprzyjemnych doznań. Berberyna od dawien lat stosowana była w
obrzękach wątroby ale także śledziony w bólach nerek.
Podsumowując
Berberyna była wykorzystywana w medycynie ludowej. Stosowano ją w różnych formach
i postaciach (naparów, odwarów etc.) na schorzenia takie jak obrzęk śledziony,
wątroby, bóle nerek, choroby reumatyczne szkorbut czy choroby z objawami gorączki,
osłabienia. leczeniu obrzęku śledziony i wątroby, bólu nerek, chorób reumatycznych,
zaburzeń trawiennych oraz chorób przebiegających z objawami gorączki i uczucia
ogólnego rozbicia oraz osłabienia. Współcześnie możemy ją stosować w postaci
ekstraktów, które najczęściej stosowana jest w formie ekstraktu w postaci kapsułce.
Berberyna - ekstrakt z korzenia berberysu 60 kaps.
Chrzanić świąteczny klimat i to dosłownie i na słodko.
Król wielkanocnego stołu
Chrzan króluje na wielkanocnych stołach. Nic dziwnego nie tylko podkreśla smak
dań mięsnych, ale stanowi dodatek do sosów z czego najbardziej znana właśnie
jest surówka z jego dodatkiem zwana Colesław. Jest rośliną nie tylko jadalną,
ale również leczniczą i kosmetyczną.
Troszkę historii
Chrzan pospolity wykorzystywany był dawniej głównie jako roślina lecznicza,
później i współcześnie stosowany jako dodatek do potraw. W Europie uprawiano
go już w XI wieku, wymienia go np. w swoim dziele Hildegarda z Bingen. W XV
wieku był powszechnie używany w kuchni duńskiej i niemieckiej, głównie do przyprawiania
sosu rybnego. Później sosy z niego zaczęto sporządzać także w Anglii.
Warzęcha - morskie klimaty
Do XIX wieku gatunek włączany bywał do rodzaju warzucha (d. warzęcha) Cochlearia
jako C. armoracia i stąd w niektórych źródłach polskojęzycznych z końca XVII
wieku i do ok. połowy XIX wieku określany bywał jako warzęcha chrzan. Jest
to także źródłem nazw ludowych: warzęcha, warzucha. Łacińska nazwa Armoracia
wywodzi się z celtyckiego ar-blisko oraz more-morze, czyli roślina rosnąca
blisko morza.
Tradycje świąteczne (tego nie) chrzańmy
Zgodnie z tradycją obchodów w niektórych krajach katolickich świąt wielkanocnych,
tarty chrzan wkłada się do koszyka ze święconką na pamiątkę tego, że Jezus
przed śmiercią był pojony octem. W niektórych regionach wszyscy domownicy
jedli przed rozpoczęciem śniadania wielkanocnego cały korzeń chrzanu, gdyż
uważano, że ma właściwości lecznicze: poprawia trawienie, chroni przed chorobami
brzucha, gardła i głowy
Z kwiatka na kwiatek nie skaczemy, ale…
Skoro mowa o chrzanie to z korzenia wskoczymy na drzewo a dokładniej drzewo
chrzanowe.
Moringa olejodajna (Moringa oleifera), drzewo chrzanowe – gatunek drzewa tropikalnego
z rodziny moringowatych, pochodzący z północno-zachodnich Indii i Pakistanu.
Hodowana także w innych krajach Azji, w Afryce i Ameryce Południowej. To wysokie
drzewo o długości sięgającej od 5 do 10 metrów. W wielu krajach moringa wykorzystywana
jest nie tylko jako lekarstwo czy pokarm. Najpowszechniej moringa stosowana
jest w przemyśle kosmetycznym - olej z nasion. Moringę wykorzystuje się jako
naturalny pestycyd, środek czyszczący, a nawet, jako biopaliwo. Z drzewa moringi
pozyskuje się nie tylko nasiona również liście i korę.
Niezłomne drzewo
Moringa posiada zdolność do przystosowania się do różnych warunków otoczenia.
Rozprzestrzeniła się na tereny Afryki, Sri Lanki, Indii, Meksyku, Malezji
i Filipin. Ma dużąodporność na susze czy kilkustopniowe mrozy.
Zdrowa matematyka
Właściwości moringi można porównać do działań matematycznych bo moringa zawiera
m. in. dwa razy więcej białka niż soja, cztery razy więcej witaminy E, niż
kiełki pszenicy, cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej
witaminy C niż pomarańcze, 15 razy więcej potasu niż banany, 17 razy więcej
białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak. Suma działań to moc witamin
dla naszego zdrowia. Wspólny mianownik
W zależności od kraju lub sposobu w jaki się wykorzystuje w danej kulturze
moringę nadano jej różne nazwy np. na Florydzie znana jest jako „drzewo chrzanowe”
ze względu na sporządzanie dressingu o smaku zbliżonym do sosu chrzanowego.
Na Filipinach określana jest jako „najlepszy przyjaciel matki”, ponieważ
spożycie ugotowanych liści wzmaga laktację, natomiast w Indiach funkcjonuje
pod nazwą „drumstick tree”, ze względu na wydłużone pędy przypominające kształtem
pałeczki perkusyjne.
By świętami nie schrzanić figury
Moringa ze względu na swoje działanie detoksykujące organizm wspiera proces
odchudzania. Również bogata ilość składników odżywczych pozwala na utrzymanie
dobrej kondycji przy zmniejszonej podaży kalorii w trakcie kuracji odchudzającej.
Zapewnienie odpowiednich substancji odżywczych bez dodatkowych kalorii skutkuje
tym, że nasz organizm nie musi robić zapasów na wypadek “głodu” czyli zapewnienia
mu właściwego pożywienia. Zasada żeby było szczupło musi być tłusto brzmi z
pewnością lekko niedorzecznie, ale mówiąc najprościej bez niezbędnych nam kwasów
tłuszczowych trudno jest mówić o prawidłowym zmniejszeniu obwodu bioder.
Chrzanić starość
Jak zachować młodość, urodę i dobre samopoczucie? Odpowiedź wydaje się tak
samo prosta jak trudna. Na pewno w codziennej diecie nie może zabraknąć antyutleniaczy.
Moringa zawiera mnóstwo antyoksydantów m.in. chlorofil, rutynę, luteinę, salvestrol.
Wspomaga ona dzięki temu ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Moringa
dzięki zawartości wspomnianej luteiny dba również o narząd wzroku.
Chrzanić serce
Moringa wpływa pozytywnie na pracę układu krążenia i obniżenie cholesterolu,
co ma oczywiście wpływ na prawidłową pracę serca. Mówi się również o działaniu
wspierającym pracę mózgu oraz układu nerwowego. Zawarte w morindze flawonoidy
i polifenole mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Natomiast terpenoidy
z kolei pobudzają komórki beta w trzustce do produkcji insuliny, co ma znaczenie
dla cierpiących na cukrzycę typu 1 i 2.
Chrzanić egzemę
Olej moringa w przemyśle kosmetycznym do tzw. emolientów”. Szczególne zastosowanie
znajdują one dla skóry problemami, przesuszonej, swędzącej. Ma działanie pielęgnujące
regenerujące i odżywcze dla skóry. Również olej można wykorzystać do włosów
w celu ich nawilżenia, czy odbudowy.
Tłusty przyjaciel
Skoro mowa dzisiaj o Morindze olejodajnej to koniecznie trzeba powiedzieć jakiej
jakości i czemu taki wspaniały daje olej. W roku 1848 r. przeprowadzono pierwsze
badanie nad składem oleju. Głównym składnikiem oleju z nasion Moringa oleifera
jest kwas oleinowy (18:1) stanowiący około 70% całkowitej masy kwasów tłuszczowych.
W porównaniu z innymi olejami zawierającymi wysokie stężenie kwasu oleinowego,
takimi jak: oliwa z oliwek (80%), olej rzepakowy (ok. 75%), olej słonecznikowy
(>80%),
czy olej z krokosza barwierskiego (ok. 77%) odznacza się on niższą wartością
liczby jodowej oraz liczby kwasowej. Świadczy to o większej stabilności i wartości
użytkowej oleju. Liczba jodowa to parametr wskazujący na podatność tłuszczu
na procesy utleniania i jełczenia i w przypadku oleju z Moringa oleifera mieści
się w przedziale od 65 do 75 (w przypadku oliwy z oliwek wynosi ona 79- 88).
Chrzanić cuda
Nie mogę powiedzieć, że jest to cudowne panaceum, że wszystko uzdrowi, ale
warto go włączyć do swojej diety i raz na jakiś czas przeprowadzić sobie taką
“chrzanową” kurację.
Moringa 500 mg extract 20% 100 kaps.
Z innej beczki. Słodkość bez szkodliwości
Ciasta, desery bez słodkości nie smakują. Dookoła słyszymy, że słodkie
jest złe i należy ograniczać, eliminować z diety. Życie jest jedno,
trzeba dbać
o zdrowie, ale zadręczać się i odmawiać sobie słodkich przyjemności też nie
należy. Bo więcej z tego szkody niż pożytku. Cukier jest napiętnowany (i
słusznie) za szkodliwe działanie na nasz organizm. Jednak można go
zastąpić innymi substancjami
słodzącymi, które nie powodują przybierania na wadze, zaostrzenia stanów
zapalnych w organizmie w przypadku choroby, nie przyczyniają się do
powstawania próchnicy
czy zwiększenia indeksu glikemicznego, najkrócej ujmując są dla nas bezpieczne.
Wartość zerowa a wiele korzyści
Erytrytol jest naturalną substancją słodzącą. Słodycz erytrytolu sięga 60-80
% sacharozy czyli tradycyjnego białego cukru. Erytrytol należy do grupy polioli,
czyli alkoholi polihydroksylowych (cukrowych).
Bez obaw o indeks glikemiczny
Erytrytol nie jest metabolizowany przez nasz organizm i dzięki temu właśnie
nie wpływa on na poziom glukozy i insuliny we krwi. Dlatego jest on bezpieczny
dla osób z cukrzycą, insulinoodpornością.
Słodkie a nie tuczy
Erytrytol określany jest jako słodzik 0 kcal. Ma tak niską wartość energetyczną
- 1 g dostarcza ok. 0,2-0,4 kcal, że jako dodatek do żywności nie zmienia
on kaloryczności pożywienia, stąd dopuszcza się zapisu na opakowaniach 0
kcal.
Bez ryzyka bakterii, dziur w zębach, wiercenia i wyrywania
Erytrytol, ma działanie przeciwpróchnicze bo utrudnia przyleganie bakterii
do powierzchni zęba i hamuje namnażanie bakterii, co zmniejsza rozwój płytki
nazębnej. Nie ulega on fermentacji i przekształceniu jak zwykły cukier, który
odpowiada za uszkodzenie szkliwa i powstawanie ubytków w zębinie.
Dobra, dobra ale skąd się wziął?
Jak wspomniano erytrytol jest naturalną substancją. W przyrodzie erytrytol
występuje w owocach takich jak arbuzy, melony, gruszki, winogrona, jak również
w pyłkach kwiatów, grzybach, owocach morza oraz produktach fermentowanych
np. w serach, sosie sojowym, paście Miso, winie oraz sake. Po raz pierwszy
został
wyizolowany z alg morskich już w 1852 roku. Wprowadzono go na rynek jako
słodzik przez Japończyków w 1990 roku.
Jak to z Polską było?
W Europie erytrytol został dopuszczony w 2006 roku, zaś w Polsce w 2008 roku.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 2010 roku w przemyśle spożywczym,
może być stosowany jako dodatek do żywności. Jest on oznaczany symbolem E
968 i wykorzystuje się go jako substancję słodzącą, wypełniającą, wzmacniającą
smak, zagęszczającą m.in. w produkcji deserów, dżemów, galaretek, marmolad,
produktów zbożowych, owoców kandyzowanych bez cukru, wyrobów cukierniczych,
wyrobów czekoladowych, gotowych sosów, musztard, gum do żucia, dietetycznych
środków spożywczych oraz suplementów diety.
Nie tylko żywność
Dzięki swoim właściwościom erytrytol stosuje się w branży kosmetycznej jako
dodatek do past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej, w kremach i dezodorantach.
Dodawany jest również do syropów na kaszel, pastylek, tabletek.
Zatem Życzymy
by Święta a także codzienność mijała na słodko i w zdrowiu !!!
Erytrytol 1 kg
Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna
Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności
PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 92 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 48 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|