Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Dla wielu osób ogromną przeszkodą w procesie odchudzania czy utrzymania prawidłowej
wagi ciała jest ochota na słodycze. Problem ten dotyka również osoby cierpiące
na wahania cukru czy chorujące na cukrzycę ze względu na wahania poziomu glukozy
szczególnie wtedy kiedy trudno jest utrzymać restrykcyjną dietę.
Coś mi brak energii to zjem coś słodkiego…
Wielu z nas w ciągu dnia odczuwa spadek energii (spadku poziomu glukozy), wiele
osób sięga po słodką przekąskę w celu podniesienia poziomu energii. Glukoza
jest swego rodzaju paliwem energetycznym dla naszego organizmu.
Pomimo, iż nasz mózg nie może funkcjonować bez glukozy to słodycze nie są odpowiednim
jej źródłem. Naturalnie glukoza występuje w owocach oraz niektórych warzywach
takich jak papryka, cebula oraz niektórych zbożach m.in. kukurydzy. Jednak
dla wielu osób także chorujących na cukrzycę czy insulinoodporność chęć zjedzenia
czegoś słodkiego jest bardzo intensywna wręcz nie do odparcia.
Konsekwencje są groźne
Wahania poziomu glukozy w organizmie stanowią ryzyko dla zdrowia i życia. Nieleczone
prowadzą do śpiączki w skrajnych przypadkach do śmierci, zachorowania na cukrzycę,
uszkodzenia naczyń krwionośnych, układu moczowego i nerwowego.
Nie czujesz nie jesz
Gurmar Gymnema sylvestris – Gurmar to roślina tropikalna pochodząca z południowych
Indii i południowo-wschodniej. Liście tej rośliny są stosowane od 2000 lat.
Hindusi nazwali tę roślinę “niszczycielem cukru” bo powoduje utratę zdolności
odczuwania słodkiego smaku i zmniejsza łaknienie słodkich pokarmów. Gurmar
blokuje receptory smakowe odczuwania smaku słodkiego bez wpływu na odczuwanie
pozostałych smaków. Jako surowiec leczniczy wykorzystuje się liście, które
charakteryzują się intensywnym, gorzkim smakiem.
Gurmar co zawiera?
Głównymi związkami odpowiedzialnymi za działanie gurmaru są glikozydy - kwasy
gymnemowe.
Gurmar zawiera takżę flawony, antrachinony, chlorofile, stigmasterol, aminokwasowe
pochodne betainy, żywice, cholina, trimetylamina, saponiny triterpenowe – gymnemaziny
A, B, C i D, gurmaryna, kwas winowy, kwas mrówkowy, kwas masłowy, inozytol,
β-amyryna, kwas hydroksycytrynowy, alkaloidy.
Kwasy gymnemowe co robią?
Kwasy gymnemowe oprócz zmniejszenia apetytu na słodycze stymulują wydzielanie
insuliny. Powodują one redukcję poziomu glukozy poprzez stymulację wydzielania
insuliny z wysp trzustkowych. Związki te również wpływają na regenerację
komórek β trzustki, pobudzają wchłanianie glukozy w mięśniach szkieletowych.
Hamują one także wchłanianie glukozy w jelicie cienkim, zwiększają aktywność
enzymów odpowiedzialnych za zużycie glukozy. Zmniejszają również poziom glikogenu
w wątrobie.
Badania naukowe
W toku badań naukowcy odkryli, że ekstrakt z gurmaru reguluje poziom cukru
we krwi u osób z cukrzycą insulinozależną i insulinoniezależną. Gurmar stosowany
u pacjentów z cukrzycą typu 2 wraz z farmakoterapią powoduje obniżenie poziomu
glukozy i HbA1c we krwi co w konsekwencji pozwoliło na ograniczenie stosowania
leków.
Nie tylko niechęć do słodyczy
Właściwości gurmaru przyczyniają się do normalizacji poziomu glukozy we krwi,
obniżenia poziomu cholesterolu LDL, trójglicerydów a wzrostu poziom lipoprotein
frakcji HDL. Ekstrakt z gurmaru wpływa na poprawę funkcji wątroby i trzustki.
Jest on pomocny w procesie odchudzania.
Gurmar - ekstrakt z liści w kaps.
Do wakacji czasu niewiele
Sezon marketingowy “brania czegoś na odporność” idzie w odstawkę do jesieni
na to miejsce wskakują środki na odchudzanie i na grillowe grzeszki. W reklamie
wszystko ma swój czas chociaż nie zawsze trafiony, bo temat odporności a
szczególnie jej budowania powinien być całoroczny. Nie mniej jednak ludzki
organizm jest tak złożony, że żeby mieć odporność i schudnąć to musimy być
“w miarę zdrowi”. Można nas porównać do samochodu psują nam się części, przy
złym użytkowaniu jest więcej usterek, na złym paliwie nie pojedziemy a płyny
i filtry muszą być uzupełnianie i wymieniane dla zachowania sprawności.
Człowiek istota wszystkożerna i w tym kłopot
Człowiek to istota niezwykła chociaż niekoniecznie w pozytywnym odniesieniu.
Człowiek do życia potrzebuje wszystkożerności.
Jak to mawiają: “jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego”, ale chodzi
o to, że człowiek potrzebuje mięsa, ryb, warzyw, nabiału i zbóż do życia. W
zależności od warunków klimatycznych i regionów te proporcje są zmienne. Zapotrzebowanie
na poszczególne składniki odżywcze inne jest u ludzi mieszkających w tropikach,
inne żyjących w warunkach arktycznych i inne żyjących w naszym klimacie.
Do życia potrzebujemy różnorodności i jakości a także prostoty
Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest ok 50 składników w
tym 13 witamin i 22 minerałów.
Większość witamin i minerałów nie jest magazynowane przez nasz organizm co
oznacza, że muszą być one dostarczane z zewnątrz regularnie. I tutaj zaczyna
się problem bo wielu z nas odżywia się niewłaściwie, wielu z samodzielnie ustala
sobie dietę bez uwzględnienia zapotrzebowania organizmu ( np. dieta wegańska,
wegetariańska, diety wysokobiałkowe i nisko-tłuszczowe) .
Współczesna żywność jest uboższa w składniki witaminowe i mineralne, niż kilkanascie
lat temu dlatego suplementacja jest nieunikniona jako dodatkowe wsparcie.
Żeby
schudnąć to trzeba…
Organizm z niedoborami składników odżywczych chudł nie będzie. Ciało niedożywione
m. in. w witaminy i minerały jest nastawiony na tryb “robienia zapasów” (przetrwania
i gromadzenia) w celu utrzymania funkcji życiowych i pracy poszczególnych
układów. To znaczne uproszczenie ale to, że trudno schudnąć jest tak naprawdę
zdecydowanie mniejszym problemem, niż ten, że w wyniku niedoborów chorujemy.
Lato pocimy się więcej i więcej tracimy…
Pijąc dużo wody, pocąc się tracimy minerały, które musimy uzupełniać to taka
niekończąca się historia i to na okrągło. Pić musimy i pocić się również
tracąc minerały musimy dostarczać je z zewnątrz taki to nasz los.
Niedobór i nadmiar też niewskazany
Trudno samodzielnie dobrać konkretną ilość witamin i minerałów potrzebnych
nam do zachowania i utrzymania zdrowia.
Kompleks witaminowy czy kompleks minerałów zawiera odpowiednie proporcje witamin
i minerałów potrzebnych nam życia.
Multivitamin - kompleks witamin 90 kaps.
Multimineral - kompleks minerałów 90 kaps.
Słodzić czy nie słodzić oto jest pytanie?
Hamletowskie dylematy odrzucam i słodzę sobie w życiu. Osładzam życie swoje
i innym. Słodzę bo lubię i wybieram “cukier”, który nie szkodzi mojemu zdrowiu
a nawet korzystnie wpływa na organizm.
Życie bez słodkości to nie życie. Skąd ta słodka ciągota?
Smak słodki jest jednym z pięciu podstawowych smaków. Rozróżnia się smak słodki,
słony, gorzki, kwaśny i umami. Smak słodki jest powszechnie uznawany za przyjemny.
Zazwyczaj kojarzy się z nim jedzenie bogate w proste węglowodany, mimo że
istnieją inne, zarówno naturalne, jak i sztuczne, składniki które są równie
słodkie już przy dużo niższych stężeniach, co pozwala na używanie ich jako
nisko-kalorycznych substytutów cukru.
Ludzie łakną przyjemności i dobrze
Badania chemosensoryczne wykrywania smaku rozpoczęły się stosunkowo niedawno.
Wielopunktowa teoria połączeń jest najnowszym teoretycznym modelem odczuwania
smaku słodkiego. Zakłada ona istnienie wielu połączeń pomiędzy receptorem a
substancją. Treść pokarmowa o smaku słodkim stymuluje produkcję endorfin i
serotoniny wytwarzających pozytywne skojarzenia.
Erytrytol - słodko i bezpiecznie
Erytrytol – organiczny związek chemiczny, alifatyczny alkohol cztero-wodorotlenowy
z grupy cukroli. Jest dodatkiem do żywności, stosowanym jako substancja słodząca.
Bez obaw tyłek nie urośnie i boczki też
Erytrytol ma zerową wartość energetyczną i jest stosowany jako substancja słodząca
wykazująca 70-90% słodyczy sacharozy. Nie jest metabolizowany w organizmie
człowieka. Dobrze się wchłania z przewodu pokarmowego (ok. 90%)) i praktycznie
w całości jest wydalany z moczem w postaci niezmienionej. Ok. 10% spożytej
ilości przechodzi do jelita grubego, nie jest jednak substratem dla flory bakteryjnej
jelita.
Najogólniej mówiąc nie fermentuje w jelicie, nie powoduje procesów gnilnych,
nie zwiększa procesów zapalnych w organizmie.
Bez strachu o próchnicę
Nie jedz słodkiego bo będziesz mieć dziurawe zęby tak słyszeliśmy w dzieciństwie
i mówimy do swoich pociech. Próchnica to poważna sprawa i dotyka coraz młodsze
dzieci.
Próchnica nie jest spowodowana tylko i wyłącznie jedzeniem zbyt dużej ilości
słodyczy przez dzieci. Cukier znajduje się w wielu produktach spożywczych np.
w ketchupie,
który jest
przez dzieci lubiany. Znajduje się on nawet w wędlinach. Osobną kwestią jest
również higiena jamy ustnej, odporność organizmu, stosowanie antybiotyków,
które również mogą przyczyniać się do powstawania próchnicy.
Erytrytol nie jest fermentowany przez bakterie występujące w jamie ustnej,
dlatego nie powoduje próchnicy i określany jest jako przyjazny dla zębów.
Cukrzyca - bez strachu, erytrytol dba o twoje naczynia krwionośne
Erytrytol bez obaw może być stosowany u osób chorujących na cukrzycę.
Erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny, a jego indeks insulinemiczny (określający
wzrost poziomu insuliny we krwi) wynosi 2. Dzięki temu może być stosowany jako
zamiennik cukru przez osoby z cukrzycą.
Ponadto działa ochronnie na śródbłonek naczyń krwionośnych
w warunkach hiperglikemii. Zwiększa również przepływ przez włosowate naczynia krwionośne i poprawia elastyczność
tętnic u osób z cukrzycą typu 2.
Nie tylko w cukiernicy
Erytrytol stosowany jest w przemyśle farmaceutycznym jako masa tabletkowa w
formulacjach bezpiecznych dla osób z cukrzycą oraz z nietolerancją laktozy,
jako nośnik substancji aktywnych w formulacjach wziewnych. Erytrytol w formie
proszku wykorzystuje się do usuwania płytki nazębnej w periodontologii.
ERYTRYTOL 1000G BIG NATURE NATURALNY ZAMIENNIK CUKRU
Laktoferyna - na niską odporność i żelazo
Pomimo, że za oknami wiosna i jest coraz cieplej nadal narażeni jesteśmy na
wirusy i bakterie. Nasz organizm pracuje teraz na wysokich obrotach bo musi
przestawić się z zachodzącymi w przyrodzie zmianami.
Strażnicy w gotowości
Ludzki organizm posiada wielu strażników, którzy chronią nas przed wrogimi
natarciami. Do jednych z nich należy laktoferyna. Występuje ona w błonach
śluzowych naszego organizmu, w płynach ustrojowych.
A dokładniej...
Laktoferyna (inna nazwa: laktoferryna, skrót: LF) – wielofunkcyjne białko z
grupy transferyn, wykazujące duże powinowactwo do jonów żelaza.
Laktoferyna
jest obecna na błonach śluzowych i ich bezpośrednim sąsiedztwie, stojąc na
straży przed drobnoustrojami chorobotwórczymi wnikającymi do organizmu,
ale nie tylko. Najwięcej laktoferyny zawiera siara i mleko matki, stąd tak
ważne jest karmienie naturalne dla budowania odporności dziecka.
Działa w trakcie i po fakcie
Laktoferyna działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wiąże się ona z cząsteczkami
błony komórkowej naszego organizmu, które wykorzystywane są przez patogeny
jako miejsce nazwijmy to “zakotwiczenia” we wstępnej fazie zakażeń i hamuje
adsorpcję wirusa do komórki. Również laktoferyna blokuje receptory komórkowe
patogenu uniemożliwiając powstanie wiązania wirus-gospodarz. Jest to niezwykle
istotny mechanizm Ten mechanizm ma zasadnicze znaczenie na początku infekcji.
Po zakażeniu laktoferyna wykazuje z kolei silne działanie immunotropowe:
stymuluje komórki systemu immunologicznego do szybkiego dojrzewania i regulacji
odpowiedzi odpornościowej. Ma to szczególne znaczenie podczas immunosupresji.
Aktywny działacz
Zasadnicze działanie laktoferyny przeciw drobnoustrojom chorobotwórczym
zależy od jej zdolności do chelatowania jonów żelaza. Żelazo jest niezbędne
drobnoustrojom do rozwoju i rozmnażania, więc sekwestracja żelaza w znaczący
sposób ogranicza ich potencjał chorobotwórczy. Dodatkowo stwierdzono, że laktoferyna
wykazuje działanie hamujące tworzenie się bakteryjnych biofilmów.
Jak działa na odporność?
Proces immunomodulacji za pośrednictwem laktoferyny polega na wzmaganiu fagocytozy
- mechanizmu wychwytywania i wchłaniania drobnych cząsteczek organicznych (w
tym wirusów, bakterii, pierwotniaków i grzybów) poprzez makrofagi. Pod wpływem
laktoferyny dochodzi w nich do wytworzenia się tlenku azotu, który neutralizuje
chorobotwórcze mikroorganizmy.
Gdy żelaza nam brak i hemoglobina niska
Wiele badań wskazuje, że laktoferyna jest pomocna nie tylko w walce z wirusami,
grzybami i bakteriami, ale również jest pomocna w leczeniu anemii z niedoboru
żelaza. Wpływa również na wzrost stężenia żelaza całkowitego w surowicy krwi
oraz hemoglobiny.
Ulega zmianie
Stężenie laktoferyny w organizmie człowieka jest zmienne. Zmianie ulega również
zapotrzebowanie na tę proteinę. Jeżeli występuje jej mało w naszym organizmie
dochodzi do krótkotrwałego upośledzenia układu odpornościowego lub do immunosupresji.
Brzmi może groźnie, ale takie zjawisko zachodzi w sezonach zwiększonej podatności
na infekcje górnych dróg oddechowych (od października do marca, ze szczytem
w lutym i marcu).
Skąd się bierze ?
Laktoferyna jest izolowana na skalę światową z serwatki oraz odtłuszczonego
mleka i jest stosowana do produkcji immunostymulatorów, odżywek dla niemowląt,
suplementów żelaza i specjalistycznych produktów mlecznych. Zaletą laktoferyny
jest jej odporność na wysoką temperaturę, względna odporność na proteolizę
oraz bardzo niska toksyczność. Laktoferyna jest odporna na warunki produkcji
żywności, jak też działanie kwaśnych soków żołądkowych i procesy zachodzące
w jelitach. Bezpieczeństwo i wielowymiarowe korzyści stosowania laktoferyny
pozwala na jej wykorzystanie w suplementach diety o działaniu immunomodulującym.
Nie raz się z nią spotkaliście
Laktoferyna bywa też składnikiem uzupełniającym preparatów zażywanych
podczas infekcji górnych dróg oddechowych, głównie stanów zapalnych gardła.
Bez względu na specyfikę ich działania (np. łagodzenie dolegliwości związanych
ze schorzeniem) laktoferyna stanowi składnik, który aktywizuje system immunologiczny
do zwalczania infekcji. Synergistyczne działanie pozwala wówczas działać preparatom
nie tylko na objawy (np. ból gardła), ale też na przyczyny zakażenia.
LACTOFERRIN LFS 90% 100 MG 30 kaps.
Przygotuj się na sezon i kichaj tylko na alergię
Wiosna nie każdego cieszy. Dla osób z alergią czas wiosenny to udręka. Katar,
kaszel, kichanie, łzawienie oczu, swędzenie skóry (pokrzywka) to tylko niektóre
uciążliwe objawy. Wiele osób z alergią zażywa leki, które maskują objawy
alergii, jednak mają one skutki uboczne a problem i tak dalej w nas pozostaje.
Czym jest alergia?
Słowo „Alergia” pochodzi z greki. To powszechnie praktykowane nazewnictwo.
Słowo składa się z rdzeni dwóch wyrazów: „allos” znaczącego „inaczej” oraz
„ergon” oznaczającego „czynność”.
Określenie to używane w medycynie oznacza stan, w którym system obronny organizmu
funkcjonuje inaczej niż zazwyczaj.
Mamy w sobie wroga
W organizmie przestaje funkcjonować system rozpoznawania pomiędzy czynnikami
szkodliwymi, a nieszkodliwymi.
Organizm w reakcji na nieszkodliwe czynniki reaguje jak na zagrożenie i wytwarza
znacznie więcej przeciwciał niż aktualnie jest potrzebne. Obrona stworzona
zasadniczo w celu chronienia organizmu, sama wyzwala symptomy chorobowe.
Przy ponownym kontakcie z tym czynnikiem system immunologiczny przypomina ją
sobie i mobilizuje obronę. Pomiędzy rozpoznaniem czynnika jako „wroga”, a uruchomieniem
reakcji obronnej mogą upłynąć lata, ale może też nastąpić reakcja natychmiastowa-nie
ma na to reguły.
Przeciwciała nie są w stanie zablokować działania domniemanego wroga.
Organizm wytwarza większą ilość immunoglobulin, określone komórki tkanki łącznej
pobudzane są do produkcji pewnych substancji, tzw. Mediatorów. W ten sposób
niewinna substancja stała się czynnikiem wyzwalającym reakcje alergiczną -
nazywamy ją alergenem.
Histamina w tym tkwi przyczyna
Mediatory są w organizmie odpowiedzialne za końcowy efekt reakcji alergicznej
wywołują podrażnienia skóry, kichanie, obrzęk śluzówek, bóle głowy i brzucha.
Najbardziej znanym mediatorem jest histamina. Dlatego też w zmniejszeniu objawów
alergii stosuje się leki, które mają działanie przeciwhistaminowe.
(Histamina - pobudza wydzielanie soku żołądkowego, jest neuroprzekaźnikiem,
hormonem).
Czy to już plaga? Statystyki
W ostatnich latach w Europie ponad dwukrotnie zwiększyła się liczba osób cierpiących
na alergie. Liczba naturalnych alergenów nie zwiększyła się, ale przybyło uczulających
substancji chemicznych- to wniosek na podstawie wieloletnich badań alergologa
prof. Czarnobilskiej.
Problem w procentach*:
40% Polaków deklaruje, że posiada objawy alergiczne
50% Polaków ma dodatni wynik testów alergicznych
zdecydowanie częściej objawy alergiczne występują w obszarach miejskich, niż
wiejskich
Polska znajduje się wśród 10. krajów europejskich, pod względem zachorowalności
na alergię
jedynie 30% astmatyków zdaje sobie sprawę ze swojej choroby
na astmę cierpi co 12 dziecko i co 19 dorosły Polak
*Dane pochodzą z badań przeprowadzonych przez Epidemiologię Chorób Alergicznych
w Polsce oraz przez Polish Multicentre Study of Epidemiology of Allergic
Diseases
Mieszczuchy częściej chorują
Wspomniana już Pani profesor zauważa również, iż "dodatkowo
naturalne alergeny, np. pyłek roślin, są bardziej agresywne w środowisku zanieczyszczonym
i stąd, jak pokazują badania epidemiologiczne ECAP (Epidemiologia Chorób Alergicznych
w Polsce - PAP), więcej alergików, w tym cierpiących na alergię pyłkową, mamy
nie na terenach wiejskich, ale w miejskich aglomeracjach".
Rodzaje alergii
Alergia może być wrodzona, ale zdecydowanie więcej alergii mamy nabytych. Przyczyn
nabycia jest wiele, jednak głównie to styl życia. I tu ponownie odwołam się
do badań Pani profesor: Znane od dawna alergie wrodzone, czyli atopowe, są
łatwe do zdiagnozowania za pomocą klasycznych testów. "Te
alergie bywają agresywne w przebiegu, na szczęście mamy na nie leki i możemy
stosować leczenie przyczynowe, jakim jest immunoterapia swoista, czyli odczulanie.
Z kolei alergie nabyte są chorobą cywilizacyjną i prawdziwym wyzwaniem dla
medycyny, ponieważ wciąż nie rozpoznaliśmy wielu alergenów je wywołujących
i nie mamy możliwości odczulenia pacjentów uczulonych na substancje chemiczne" – wyjaśniła.
Zablokuj się bezpiecznie
Obecnie w walce z objawami alergii wykorzystuje się leki przeciwhistaminowe
II generacji, jednak wywołują one skutki uboczne, część osób reaguje na leki
sennością, bólami i zawrotami głowy, niepokojem, suchość w ustach, zaburzenia
widzenia (rozmazany obraz) a także trudności z oddawaniem moczu (zatrzymanie
moczu) i zaburzeń pracy żołądka i jelit. Bardzo często leki te są brane w zbyt
dużych dawkach a jest to bardzo niebezpieczne. Leki te również zawierają konserwanty.
Pozostaje również kwestia pochodzenia i bezpieczeństwa surowców.
Ciemna strony wiosny może być jaśniejsza
Wiele osób stosuje leki antyhistaminowe. Na jednych działają lepiej na innych
mniej.
Ale prawda jest taka, że osoby, które regularnie dostarczają probiotyki, witaminy
i minerały dbają o oczyszczanie organizmu są zdecydowanie mniej podatne na
alergie i nie dosięgają ich ciągłe kichania od pyłków czy nie mają oczu białych
futerkowych zwierzaków - czerwonych.
Gdy woda kapie z nosa - kwercetyna z odsieczą
Kwercetyna łagodzi katar sienny, katar wywołany czynnikami alergicznymi. Jest
pomocna w zwalczaniu alergii szczególnie wziewnych, ponieważ ma działanie antyhistaminowe,
co oznacza, że kwercetyna może pomóc ustabilizować uwalnianie histaminy z niektórych
komórek immunologicznych. Kwercetyna zmniejsza objawy tak jak: kaszel, łzawienie
oczu, wspomniany już katar, ale również pokrzywkę obrzęki w obrębie ust, języka,
oczu na tle alergicznym.
W starożytnej kulturze chińskiej wykorzystywano właśnie kwercetynę w leczeniu
alergii.
Kwercetyna również łagodzi skutki wywołane radioterapią i następstwa wystawienia
na promieniowanie jonizujące.
Kwercetyna się nie lepi
Kwercetyna hamuje zlepianie się płytek, tym samym przeciwdziała zakrzepom.
Przeciwutleniające działanie kwercetyny poprawia zdrowie naczyń krwionośnych,
które przenoszą tlen i inne składniki odżywcze do mięśni i tkanek.
Kwercetyna powinna znaleźć się również w apteczce osób z zapaleniem stawów,
bo zmniejsza ból a przede wszystkim stan zapalny w organizmie, który wywołuje
zapalenie stawów.
Zdrowy duet
Połączenie kwercetyny i witaminy C stanowi skuteczną walkę z alergią, stanami
zapalnymi w organizmie, żylakami, pękającymi naczyniami krwionośnymi. Wszystkie
te elementy wzajemnie się wspierają, uzupełniają oraz zwiększają działanie.
Kwercetyna naturalna 100 kaps.
Witamina C z bioflawonoidami 100 kaps.
Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna
Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności
PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 92 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 48 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|