Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Robi się ciepło i pająki wyłażą
Okres wiosenno - letni w szczególności gdy jest gorąco to bez wątpienia czas
nieprzyjazny osobom z zaburzeniami układu krążenia i problemami naczyniowymi.
W okresie letnim osoby z problemami żylnymi odczuwają bardziej dolegliwości
związane ze słabymi naczyniami krwionośnymi.
W tym czasie niezwykle ważna jest dbałość o układ krążenia bowiem wysoka temperatura
jest obciążająca i niesie ze sobą ryzyko udaru czy też zawału.
Pająki wyłażą
W okresie letnim bardziej jesteśmy narażeni na “wyłażenie pająków” czy pajączków
na skórze. Wynika to kilku powodów: przy słabych naczyniach krwionośnych -
nadmierna ekspozycja na słońcu, zmiany temperatur i ciśnienia, choroby układu
krążenia a także zażywanie niektórych leków, niedobory żywieniowe.
Brak elastyczności ryzyko pękania
Skłonność do powstawania żylaków, pękania naczyń, powstawania hemoroidów w
głównej mierze wynika ze słabych naczyń krwionośnych, małej elastyczności,
prawidłowego rozkurczania i obkurczania naczyń. Zbyt mała ilość odpowiednich
składników mineralnych i witaminowych powoduje, że ryzyko wystąpienia pajączków
jest dużo wyższe.
W okresach ciepłych należy również unikać (choć nie jest to łatwe) zbyt gwałtownych
różnic temperatur czyli różnic pomiędzy otoczeniem zewnętrznym a klimatyzowanym
pomieszczeniem, samochodem.
Krzem
Dla przypomnienia - krzem jest niezbędnym składnikiem każdego żywego organizmu.
Znajduje się zwłaszcza w życiodajnych płynach (tak jak chlorofil w roślinach,
czy hemoglobina w organizmie człowieka). Jak wynika z badań dorosły człowiek
posiada ok. 6-7g krzemu, a niektóre tkanki kumulują go więcej niż inne. Szczególnie
kumulowany jest on w tkankach związanych z układem odpornościowym, jak węzły
chłonne, płuca, śledziona czy aorta, a także wszystkie komórki tkanki łącznej.
Krzem niezwykle ważny
Krzem jest jednym z oligoelementów odgrywających bardzo istotną rolę w życiu
człowieka. Wykazano, że bierze udział w metabolizmie lipidów, przemianach związków
fosforu, a także w metabolizmie erytrocytów.
Krzem - elastyczność
Krzem ma wpływ na powstawanie kolagenu, dzięki czemu naczynia krwionośne zawierające
odpowiednią ilość krzemu mają odpowiednią elastyczność oraz wytrzymałość, co
wspomaga działanie tak samo inhibitorów konwertazy angiotensyny zwanych ACE
– I, jak i leków beta adrenolitycznych.
Krzem a miażdżyca
Miażdżyca głównie polega ona na odkładaniu się złogów lipidowych w ścianach
tętnic.
Krzem zmniejsza przepuszczalność komórek śródbłonka, dzięki czemu lipidy nie
wnikają do ściany komórkowej.
Krzem pełni rolę ochronną w stosunku do ściany naczyniowej zapobiegając odkładaniu
się złogów lipidowych w tętnicach. Pozwala to zachować niezmieniony obraz włókien
elastycznych zlokalizowanych w ścianach tętnic.
Krzem uczestniczy również w tworzeniu się włókien kolagenowych przytwierdzających
ścianę naczynia do otaczającej tkanki łącznej wiotkiej.
Czyste naczynia z krzemem- prościej ujmując
Krzem sprawia, że wapń nie wbudowuje się w ścianki naczyń krwionośnych, dzięki
czemu nie osadza się na nich cholesterol.
To ważne, ponieważ wbudowywanie się wapnia w ściany naczyń krwionośnych powoduje
ich kruchość oraz osadzanie się cholesterolu na wypustkach wapniowych.
Krzem przeciw osteoporozie
Kwas ortokrzemowy odgrywa tak istotną rolę w profilaktyce osteoporozy. Sprzyja
wbudowaniu wapnia w strukturę kości. Ma to istotne znaczenie w zwiększeniu
gęstości mineralnej kości.
Krzem ma istotne znaczenie w regeneracji kości i stawów po zwichnięciach czy
złamaniach. Krzem wchodzi również w skład kolagenu dowodzi to jego istotną
rolę w utrzymaniu zdrowych kości i stawów. Kolagen odgrywa również istotną
rolę dla naszej skóry. Przeciwdziała występowaniu rozstępów, cellulitu czy
zachowania jej jędrności.
Krzem dla skóry
Krzem zapobiega podrażnieniom i stanów zapalnych skóry. Stosowany jest w profilaktyce
przeciwzmarszczkowej. Stosowany jest również w tzw. zajadach występujących
w kącikach ust. Krzem również powinien być stosowany w przypadku zmian trądzikowych,
łuszczycowych.
Krzem dla oczu i przeciw paradontozie
Niedobory krzemu w organizmie sprzyjają krwawieniom z nosa i dziąseł. Również
występują stany zapalne spojówek, powiek. Suplementacja krzemem również jest
istotna w profilaktyce i leczeniu paradontozy.
Niedobór krzemu w organizmie to również powstawanie kamieni nerkowych i żółciowych.
Krzem dla dzieci
Dlaczego krzem jest niezwykle ważny dla dzieci? Odpowiedź jest prosta. Ponieważ
rosną! Krzem jest zużywany przez organizmy rosnące w ogromnych ilościach. Każda
komórka (i nawet mniejsza struktura także) na „początku swojego życia” potrzebuje
krzemu do rozwoju.
Podsumowując - z naukowych prac cytowane
Na początku ubiegłego stulecia, wiele raportów francuskich i niemieckich sugerowało,
że przewidywania Pasteura mogłyby stać się faktem. Raporty te opisywały terapeutyczne
sukcesy, w przypadkach wielu chorób (włączywszy osteoporozę, arteriosklerozę,
nadciśnienie, choroby skóry), przy użyciu prostego związku organicznego krzemu.
Aby zmniejszyć problemy funkcji stawów podczas aktywności fizycznej mogących
powodować zapalenie ścięgien, stres wysiłkowy, rozciągniecie wiązadeł, zgniecenie
chrząstek, niezastąpionym rozwiązaniem może być użycie żelu krzemowego oraz
picie suplementu z krzemem organicznym. Organiczny krzem jest niezbędnym elementem
do regeneracji włókien kolagenowych.
KRZEM ORGANICZNY SI-G5 500 ml
Dla wielu osób ogromną przeszkodą w procesie odchudzania czy utrzymania prawidłowej
wagi ciała jest ochota na słodycze. Problem ten dotyka również osoby cierpiące
na wahania cukru czy chorujące na cukrzycę ze względu na wahania poziomu glukozy
szczególnie wtedy kiedy trudno jest utrzymać restrykcyjną dietę.
Coś mi brak energii to zjem coś słodkiego…
Wielu z nas w ciągu dnia odczuwa spadek energii (spadku poziomu glukozy), wiele
osób sięga po słodką przekąskę w celu podniesienia poziomu energii. Glukoza
jest swego rodzaju paliwem energetycznym dla naszego organizmu.
Pomimo, iż nasz mózg nie może funkcjonować bez glukozy to słodycze nie są odpowiednim
jej źródłem. Naturalnie glukoza występuje w owocach oraz niektórych warzywach
takich jak papryka, cebula oraz niektórych zbożach m.in. kukurydzy. Jednak
dla wielu osób także chorujących na cukrzycę czy insulinoodporność chęć zjedzenia
czegoś słodkiego jest bardzo intensywna wręcz nie do odparcia.
Konsekwencje są groźne
Wahania poziomu glukozy w organizmie stanowią ryzyko dla zdrowia i życia. Nieleczone
prowadzą do śpiączki w skrajnych przypadkach do śmierci, zachorowania na cukrzycę,
uszkodzenia naczyń krwionośnych, układu moczowego i nerwowego.
Nie czujesz nie jesz
Gurmar Gymnema sylvestris – Gurmar to roślina tropikalna pochodząca z południowych
Indii i południowo-wschodniej. Liście tej rośliny są stosowane od 2000 lat.
Hindusi nazwali tę roślinę “niszczycielem cukru” bo powoduje utratę zdolności
odczuwania słodkiego smaku i zmniejsza łaknienie słodkich pokarmów. Gurmar
blokuje receptory smakowe odczuwania smaku słodkiego bez wpływu na odczuwanie
pozostałych smaków. Jako surowiec leczniczy wykorzystuje się liście, które
charakteryzują się intensywnym, gorzkim smakiem.
Gurmar co zawiera?
Głównymi związkami odpowiedzialnymi za działanie gurmaru są glikozydy - kwasy
gymnemowe.
Gurmar zawiera takżę flawony, antrachinony, chlorofile, stigmasterol, aminokwasowe
pochodne betainy, żywice, cholina, trimetylamina, saponiny triterpenowe – gymnemaziny
A, B, C i D, gurmaryna, kwas winowy, kwas mrówkowy, kwas masłowy, inozytol,
β-amyryna, kwas hydroksycytrynowy, alkaloidy.
Kwasy gymnemowe co robią?
Kwasy gymnemowe oprócz zmniejszenia apetytu na słodycze stymulują wydzielanie
insuliny. Powodują one redukcję poziomu glukozy poprzez stymulację wydzielania
insuliny z wysp trzustkowych. Związki te również wpływają na regenerację
komórek β trzustki, pobudzają wchłanianie glukozy w mięśniach szkieletowych.
Hamują one także wchłanianie glukozy w jelicie cienkim, zwiększają aktywność
enzymów odpowiedzialnych za zużycie glukozy. Zmniejszają również poziom glikogenu
w wątrobie.
Badania naukowe
W toku badań naukowcy odkryli, że ekstrakt z gurmaru reguluje poziom cukru
we krwi u osób z cukrzycą insulinozależną i insulinoniezależną. Gurmar stosowany
u pacjentów z cukrzycą typu 2 wraz z farmakoterapią powoduje obniżenie poziomu
glukozy i HbA1c we krwi co w konsekwencji pozwoliło na ograniczenie stosowania
leków.
Nie tylko niechęć do słodyczy
Właściwości gurmaru przyczyniają się do normalizacji poziomu glukozy we krwi,
obniżenia poziomu cholesterolu LDL, trójglicerydów a wzrostu poziom lipoprotein
frakcji HDL. Ekstrakt z gurmaru wpływa na poprawę funkcji wątroby i trzustki.
Jest on pomocny w procesie odchudzania.
Gurmar - ekstrakt z liści w kaps.
Do wakacji czasu niewiele
Sezon marketingowy “brania czegoś na odporność” idzie w odstawkę do jesieni
na to miejsce wskakują środki na odchudzanie i na grillowe grzeszki. W reklamie
wszystko ma swój czas chociaż nie zawsze trafiony, bo temat odporności a
szczególnie jej budowania powinien być całoroczny. Nie mniej jednak ludzki
organizm jest tak złożony, że żeby mieć odporność i schudnąć to musimy być
“w miarę zdrowi”. Można nas porównać do samochodu psują nam się części, przy
złym użytkowaniu jest więcej usterek, na złym paliwie nie pojedziemy a płyny
i filtry muszą być uzupełnianie i wymieniane dla zachowania sprawności.
Człowiek istota wszystkożerna i w tym kłopot
Człowiek to istota niezwykła chociaż niekoniecznie w pozytywnym odniesieniu.
Człowiek do życia potrzebuje wszystkożerności.
Jak to mawiają: “jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego”, ale chodzi
o to, że człowiek potrzebuje mięsa, ryb, warzyw, nabiału i zbóż do życia. W
zależności od warunków klimatycznych i regionów te proporcje są zmienne. Zapotrzebowanie
na poszczególne składniki odżywcze inne jest u ludzi mieszkających w tropikach,
inne żyjących w warunkach arktycznych i inne żyjących w naszym klimacie.
Do życia potrzebujemy różnorodności i jakości a także prostoty
Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest ok 50 składników w
tym 13 witamin i 22 minerałów.
Większość witamin i minerałów nie jest magazynowane przez nasz organizm co
oznacza, że muszą być one dostarczane z zewnątrz regularnie. I tutaj zaczyna
się problem bo wielu z nas odżywia się niewłaściwie, wielu z samodzielnie ustala
sobie dietę bez uwzględnienia zapotrzebowania organizmu ( np. dieta wegańska,
wegetariańska, diety wysokobiałkowe i nisko-tłuszczowe) .
Współczesna żywność jest uboższa w składniki witaminowe i mineralne, niż kilkanascie
lat temu dlatego suplementacja jest nieunikniona jako dodatkowe wsparcie.
Żeby
schudnąć to trzeba…
Organizm z niedoborami składników odżywczych chudł nie będzie. Ciało niedożywione
m. in. w witaminy i minerały jest nastawiony na tryb “robienia zapasów” (przetrwania
i gromadzenia) w celu utrzymania funkcji życiowych i pracy poszczególnych
układów. To znaczne uproszczenie ale to, że trudno schudnąć jest tak naprawdę
zdecydowanie mniejszym problemem, niż ten, że w wyniku niedoborów chorujemy.
Lato pocimy się więcej i więcej tracimy…
Pijąc dużo wody, pocąc się tracimy minerały, które musimy uzupełniać to taka
niekończąca się historia i to na okrągło. Pić musimy i pocić się również
tracąc minerały musimy dostarczać je z zewnątrz taki to nasz los.
Niedobór i nadmiar też niewskazany
Trudno samodzielnie dobrać konkretną ilość witamin i minerałów potrzebnych
nam do zachowania i utrzymania zdrowia.
Kompleks witaminowy czy kompleks minerałów zawiera odpowiednie proporcje witamin
i minerałów potrzebnych nam życia.
Multivitamin - kompleks witamin 90 kaps.
Multimineral - kompleks minerałów 90 kaps.
Słodzić czy nie słodzić oto jest pytanie?
Hamletowskie dylematy odrzucam i słodzę sobie w życiu. Osładzam życie swoje
i innym. Słodzę bo lubię i wybieram “cukier”, który nie szkodzi mojemu zdrowiu
a nawet korzystnie wpływa na organizm.
Życie bez słodkości to nie życie. Skąd ta słodka ciągota?
Smak słodki jest jednym z pięciu podstawowych smaków. Rozróżnia się smak słodki,
słony, gorzki, kwaśny i umami. Smak słodki jest powszechnie uznawany za przyjemny.
Zazwyczaj kojarzy się z nim jedzenie bogate w proste węglowodany, mimo że
istnieją inne, zarówno naturalne, jak i sztuczne, składniki które są równie
słodkie już przy dużo niższych stężeniach, co pozwala na używanie ich jako
nisko-kalorycznych substytutów cukru.
Ludzie łakną przyjemności i dobrze
Badania chemosensoryczne wykrywania smaku rozpoczęły się stosunkowo niedawno.
Wielopunktowa teoria połączeń jest najnowszym teoretycznym modelem odczuwania
smaku słodkiego. Zakłada ona istnienie wielu połączeń pomiędzy receptorem a
substancją. Treść pokarmowa o smaku słodkim stymuluje produkcję endorfin i
serotoniny wytwarzających pozytywne skojarzenia.
Erytrytol - słodko i bezpiecznie
Erytrytol – organiczny związek chemiczny, alifatyczny alkohol cztero-wodorotlenowy
z grupy cukroli. Jest dodatkiem do żywności, stosowanym jako substancja słodząca.
Bez obaw tyłek nie urośnie i boczki też
Erytrytol ma zerową wartość energetyczną i jest stosowany jako substancja słodząca
wykazująca 70-90% słodyczy sacharozy. Nie jest metabolizowany w organizmie
człowieka. Dobrze się wchłania z przewodu pokarmowego (ok. 90%)) i praktycznie
w całości jest wydalany z moczem w postaci niezmienionej. Ok. 10% spożytej
ilości przechodzi do jelita grubego, nie jest jednak substratem dla flory bakteryjnej
jelita.
Najogólniej mówiąc nie fermentuje w jelicie, nie powoduje procesów gnilnych,
nie zwiększa procesów zapalnych w organizmie.
Bez strachu o próchnicę
Nie jedz słodkiego bo będziesz mieć dziurawe zęby tak słyszeliśmy w dzieciństwie
i mówimy do swoich pociech. Próchnica to poważna sprawa i dotyka coraz młodsze
dzieci.
Próchnica nie jest spowodowana tylko i wyłącznie jedzeniem zbyt dużej ilości
słodyczy przez dzieci. Cukier znajduje się w wielu produktach spożywczych np.
w ketchupie,
który jest
przez dzieci lubiany. Znajduje się on nawet w wędlinach. Osobną kwestią jest
również higiena jamy ustnej, odporność organizmu, stosowanie antybiotyków,
które również mogą przyczyniać się do powstawania próchnicy.
Erytrytol nie jest fermentowany przez bakterie występujące w jamie ustnej,
dlatego nie powoduje próchnicy i określany jest jako przyjazny dla zębów.
Cukrzyca - bez strachu, erytrytol dba o twoje naczynia krwionośne
Erytrytol bez obaw może być stosowany u osób chorujących na cukrzycę.
Erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny, a jego indeks insulinemiczny (określający
wzrost poziomu insuliny we krwi) wynosi 2. Dzięki temu może być stosowany jako
zamiennik cukru przez osoby z cukrzycą.
Ponadto działa ochronnie na śródbłonek naczyń krwionośnych
w warunkach hiperglikemii. Zwiększa również przepływ przez włosowate naczynia krwionośne i poprawia elastyczność
tętnic u osób z cukrzycą typu 2.
Nie tylko w cukiernicy
Erytrytol stosowany jest w przemyśle farmaceutycznym jako masa tabletkowa w
formulacjach bezpiecznych dla osób z cukrzycą oraz z nietolerancją laktozy,
jako nośnik substancji aktywnych w formulacjach wziewnych. Erytrytol w formie
proszku wykorzystuje się do usuwania płytki nazębnej w periodontologii.
ERYTRYTOL 1000G BIG NATURE NATURALNY ZAMIENNIK CUKRU
Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna
Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności
PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 92 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 48 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|