Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Ovofosfolipidy czym są? Rola i znaczenie dla zdrowia.
Zanim omówimy czym są ovofosfolipidy należy nakreślić czym są fosfolipidy.
Fosfolipidy należą do tłuszczowców złożonych, są składnikami błon komórkowych
i osłonek nerwowych. Występują we krwi, wątrobie, żółtku jaj, mięśniach, w
licznych nasionach roślin. Podstawowym działaniem fosfolipidów jest przyspieszenie
regeneracji, stabilizacja błon komórkowych, hamowanie peroksydacji lipidów
oraz hamowanie syntezy kolagenu.
Jaja z tym zdrowiem - zupełnie na poważnie
Wewnątrz każdej skorupki znajduje się biała, wyściełająca ją błona (przykleja
się ona czasem do ugotowanego na twardo jajka, gdy próbujesz je obrać). Okazuje
się, że składa się ona z cennych substancji: przede wszystkim białka, ale również
w 25% z kolagenu, kwasu hialuronowego, glukozaminy i siarczanu chondroityny.
Są to podstawowe składniki zalecane osobom, które w naturalny sposób chcą zaradzić
chorobie zwyrodnieniowej stawów.
Dawno, dawno temu
Mówi się, że do walki z tą przypadłością skorupki jajka stosowali już ponad
dwa tysiące lat temu samuraje. Kruszyli je, moczyli w occie, filtrowali, a
następnie spożywali z sokiem z cytryny.
Cud ukryty w skorupce
“Naukowcy są zgodni: jajo to skarbnica najcenniejszych substancji, dzięki którym
współczesna medycyna jest w stanie podjąć działania w prewencji i w walce z
chorobami cywilizacyjnymi. Niestety w zwykłej spożywczej formie jaja, jakie
spożywamy na co dzień, tych niezwykle ważnych i korzystnych dla naszego organizmu
bio substancji, jest zbyt mało, żebyśmy mogli mówić o właściwościach prozdrowotnych.”
Jajko ma wiele tajemnic
I do tych tajemnic dobrali się polscy naukowcy z Wrocławskiego Uniwersytetu
Medycznego oraz Wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. Jak do tej pory
5 lat pracowano nad projektem "Ovocura",
w którym wzięło udział 233 naukowców, pod przewodnictwem polskich profesorów:
Tadeusza Trziszki i Henryka Różańskiego.
Jajeczna weryfikacja
Profesor Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu od lat
bada kurze jaja i od lat udowadnia, że są najdoskonalszym produktem natury
– swoistą kapsułą życia. Jajo to produkt biologicznie kompletny, znajdują się
w nim wszystkie składniki niezbędne do powstania życia. „Jajo jest wyjątkowo
bogate w składniki konieczne, by organizm prawidłowo funkcjonował: aminokwasy,
minerały, witaminy. Żółtko jaja zawiera aż 20% ovofosfolipidów!
Myśleli, myśleli i wymyślili - Polska myśl służy zdrowiu
Wieloletnia praca badaczy wokół kurzego jajka, jako wyjątkowego nośnika życiodajnych
substancji, zaowocował powstaniem produktu "Ovobiovita",
który jako pierwszy i jedyny na świecie, zapewnia pełną odnowę organizmu na
poziomie komórkowym.
"WZBOGACONE OVOFOSFOLIPIDY" to
substancja niezbędna do budowy oraz prawidłowego funkcjonowania każdej komórki
ludzkiego
ciała. Posiadają znacznie wyższą wartość prozdrowotną i biomedyczną niż preparaty
zawierające fosfolipidy pochodzenia roślinnego.
Czym jest to bogactwo?
„Wzbogacone Ovofosfolipidy” posiadają znacznie wyższą wartość prozdrowotną
i biomedyczną w porównaniu do preparatów zawierających fosfolipidy pochodzenia
roślinnego. Wynika to przede wszystkim z odmiennego składu kwasów tłuszczowych
w strukturze ovofosfolipidów. W fosfolipidach pochodzenia roślinnego (np z
soi) jedynym reprezentantem kwasów tłuszczowych omega-3 jest wyłącznie kwas
typu ALA (alfa linolenowy), natomiast w przypadku ovofosfolipidów paleta kwasów
omega-3 jest znacznie szersza. Ovofosfolipidy poza kwasami ALA, zawierają również
najbardziej cenne dla życia kwasy tłuszczowe DHA (dokozaheksaenowe), a w “jajach
wzbogaconych” również kwas EPA (eikozapentaenowy). Ponadto przyswajalność “Wzbogaconych
Ovofosfolipidów” jest nieporównywalnie większa w stosunku do innych preparatów,
w których kwasy tłuszczowe EPA i DHA występują w formie trójglicerydów. Korzyści stosowania fosfolipidów:
- Wzmocnienie funkcji mózgu: Fosfolipidy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania
mózgu, wspierając pamięć, koncentrację i kognitywne umiejętności.
- Poprawa trawienia i wchłaniania składników odżywczych: Fosfolipidy pomagają
zwiększyć
efektywność trawienia, ułatwiając organizmowi przyswajanie ważnych składników
odżywczych.
- Ochrona wątroby: Fosfolipidy wspomagają regenerację i ochronę komórek wątroby,
pomagając w utrzymaniu jej zdrowia.
- Redukcja skutków stresu i zmęczenia. Chronią układ nerwowy wzmacniając naszą
odporność na stres i zmęczenie.
- Nasza unikalna formuła umożliwia łatwą i szybką absorpcję fosfolipidów przez
organizm,
dzięki czemu możesz cieszyć się szybkimi rezultatami.
Gdzieś na świecie też badano
Zbadano efekt spożywania błony na grupie amerykańskich pacjentów z problemem
bólów i sztywności stawów. Przez trzydzieści dni każdy uczestnik otrzymywał
jej niewielką dzienną dawkę, czyli 500 mg. Po siedmiu dniach 27,8% pacjentów
zauważyło większą giętkość stawów. Po trzydziestu dniach liczba ta wzrosła
do 43,7%, a odczuwalny dyskomfort w stawach zmniejszył się o 72,5%.
Źródło: "Kura sposobem na bolące stawy".
Jean-Marc-Dupuis.
Kapsuła życia
Kapsuła kojarzy się nam z kosmiczną ekspedycja, ale właśnie tak określają jajko
twórcy Ovobiovity. Zatem należy jeszcze pochylić się nad fosfolipidami. Fosfolipidy
pełnią istotną rolę w hamowaniu chorób zwyrodnieniowych wątroby, serca, naczyń
krwionośnych i układu nerwowego. Właściwości fosfolipidów wynikają z faktu,
iż związki te są nośnikami dwóch biologicznie aktywnych cząsteczek: w części
polarnej są nimi cholina, seryna czy inozytol a w części niepolarnej wielonienasycone
kwasy tłuszczowe.
Nie tylko jajo
Preparaty z serii Ovobiovita oparte są wyłącznie na naturalnych surowcach,
do których zalicza się bogata gama maceratów i ekstraktów roślinnych. Wśród
nich wymienić należy ekstrakt z kłącza kurkumy wykazujący bardzo silne działanie
przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe, ekstrakt z korzenia
eleuterokoka (żeń-szenia syberyjskiego) od dawna stosowany w tradycyjnej medycynie
wschodniej Azji. Udowodniono jego multifunkcjonalne właściwości m.in. antystresowe
oraz wzmacniające odporność. Ale Ovobiovita kryje w sobie znacznie więcej.
Eteryczność również ją cechuje
Na uwagę zasługują również olejki eteryczne pozyskane z roślin powszechnie
znanych i od dawna uznanych za niosące zdrowie i witalność. Tu na szczególną
uwagę zasługuje mięta pieprzowa. Pozyskany z niej mentol powoduje blokowanie
kanałów wapniowych, co w konsekwencji prowadzi do rozluźnienia mięśni. Stanowi
naturalny ich bloker i może być wykorzystywany w leczeniu chorób sercowo –
naczyniowych – zaburzeń rytmu i nadciśnienia. Z kolei pozyskiwany z cedru olejek
jest środkiem zalecanym w dolegliwościach układu moczowego. Ponadto wykazuje
aktywność antydrobnoustrojową. Natomiast olej z kardamonu inhibuje wzrost Helicobacter
pylori odpowiedzialnej za ostre i przewlekłe zapalenie żołądka.
Konkretnie dla kogo jest Ovobiovita?
Ovobiovita jest dla każdego zarówno Ponadto kompleksowość zawartych w preparacie
bio składników skutecznie wspiera odporność psychofizyczną organizmu zarówno
profilaktycznie, jak i w okresie znacząco obniżonej odporności, np. w rekonwalescencji
po przebytych chorobach i terapiach osłabiających organizm (również po chemioterapii).
Ovobiovita przyczynia się do odnowy komórkowej, wspomagająco funkcji mózgu,
serca i układu krwionośnego oraz wątroby. Składniki preparatu przyczyniają
się do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów, stanowią barierę ochronną
ścian żołądka, oraz odgrywają znaczącą rolę w przewodnictwie nerwowym.
OVOBIOVITA KAPSUŁA ŻYCIA 250 ml
Robi się ciepło i pająki wyłażą
Okres wiosenno - letni w szczególności gdy jest gorąco to bez wątpienia czas
nieprzyjazny osobom z zaburzeniami układu krążenia i problemami naczyniowymi.
W okresie letnim osoby z problemami żylnymi odczuwają bardziej dolegliwości
związane ze słabymi naczyniami krwionośnymi.
W tym czasie niezwykle ważna jest dbałość o układ krążenia bowiem wysoka temperatura
jest obciążająca i niesie ze sobą ryzyko udaru czy też zawału.
Pająki wyłażą
W okresie letnim bardziej jesteśmy narażeni na “wyłażenie pająków” czy pajączków
na skórze. Wynika to kilku powodów: przy słabych naczyniach krwionośnych -
nadmierna ekspozycja na słońcu, zmiany temperatur i ciśnienia, choroby układu
krążenia a także zażywanie niektórych leków, niedobory żywieniowe.
Brak elastyczności ryzyko pękania
Skłonność do powstawania żylaków, pękania naczyń, powstawania hemoroidów w
głównej mierze wynika ze słabych naczyń krwionośnych, małej elastyczności,
prawidłowego rozkurczania i obkurczania naczyń. Zbyt mała ilość odpowiednich
składników mineralnych i witaminowych powoduje, że ryzyko wystąpienia pajączków
jest dużo wyższe.
W okresach ciepłych należy również unikać (choć nie jest to łatwe) zbyt gwałtownych
różnic temperatur czyli różnic pomiędzy otoczeniem zewnętrznym a klimatyzowanym
pomieszczeniem, samochodem.
Krzem
Dla przypomnienia - krzem jest niezbędnym składnikiem każdego żywego organizmu.
Znajduje się zwłaszcza w życiodajnych płynach (tak jak chlorofil w roślinach,
czy hemoglobina w organizmie człowieka). Jak wynika z badań dorosły człowiek
posiada ok. 6-7g krzemu, a niektóre tkanki kumulują go więcej niż inne. Szczególnie
kumulowany jest on w tkankach związanych z układem odpornościowym, jak węzły
chłonne, płuca, śledziona czy aorta, a także wszystkie komórki tkanki łącznej.
Krzem niezwykle ważny
Krzem jest jednym z oligoelementów odgrywających bardzo istotną rolę w życiu
człowieka. Wykazano, że bierze udział w metabolizmie lipidów, przemianach związków
fosforu, a także w metabolizmie erytrocytów.
Krzem - elastyczność
Krzem ma wpływ na powstawanie kolagenu, dzięki czemu naczynia krwionośne zawierające
odpowiednią ilość krzemu mają odpowiednią elastyczność oraz wytrzymałość, co
wspomaga działanie tak samo inhibitorów konwertazy angiotensyny zwanych ACE
– I, jak i leków beta adrenolitycznych.
Krzem a miażdżyca
Miażdżyca głównie polega ona na odkładaniu się złogów lipidowych w ścianach
tętnic.
Krzem zmniejsza przepuszczalność komórek śródbłonka, dzięki czemu lipidy nie
wnikają do ściany komórkowej.
Krzem pełni rolę ochronną w stosunku do ściany naczyniowej zapobiegając odkładaniu
się złogów lipidowych w tętnicach. Pozwala to zachować niezmieniony obraz włókien
elastycznych zlokalizowanych w ścianach tętnic.
Krzem uczestniczy również w tworzeniu się włókien kolagenowych przytwierdzających
ścianę naczynia do otaczającej tkanki łącznej wiotkiej.
Czyste naczynia z krzemem- prościej ujmując
Krzem sprawia, że wapń nie wbudowuje się w ścianki naczyń krwionośnych, dzięki
czemu nie osadza się na nich cholesterol.
To ważne, ponieważ wbudowywanie się wapnia w ściany naczyń krwionośnych powoduje
ich kruchość oraz osadzanie się cholesterolu na wypustkach wapniowych.
Krzem przeciw osteoporozie
Kwas ortokrzemowy odgrywa tak istotną rolę w profilaktyce osteoporozy. Sprzyja
wbudowaniu wapnia w strukturę kości. Ma to istotne znaczenie w zwiększeniu
gęstości mineralnej kości.
Krzem ma istotne znaczenie w regeneracji kości i stawów po zwichnięciach czy
złamaniach. Krzem wchodzi również w skład kolagenu dowodzi to jego istotną
rolę w utrzymaniu zdrowych kości i stawów. Kolagen odgrywa również istotną
rolę dla naszej skóry. Przeciwdziała występowaniu rozstępów, cellulitu czy
zachowania jej jędrności.
Krzem dla skóry
Krzem zapobiega podrażnieniom i stanów zapalnych skóry. Stosowany jest w profilaktyce
przeciwzmarszczkowej. Stosowany jest również w tzw. zajadach występujących
w kącikach ust. Krzem również powinien być stosowany w przypadku zmian trądzikowych,
łuszczycowych.
Krzem dla oczu i przeciw paradontozie
Niedobory krzemu w organizmie sprzyjają krwawieniom z nosa i dziąseł. Również
występują stany zapalne spojówek, powiek. Suplementacja krzemem również jest
istotna w profilaktyce i leczeniu paradontozy.
Niedobór krzemu w organizmie to również powstawanie kamieni nerkowych i żółciowych.
Krzem dla dzieci
Dlaczego krzem jest niezwykle ważny dla dzieci? Odpowiedź jest prosta. Ponieważ
rosną! Krzem jest zużywany przez organizmy rosnące w ogromnych ilościach. Każda
komórka (i nawet mniejsza struktura także) na „początku swojego życia” potrzebuje
krzemu do rozwoju.
Podsumowując - z naukowych prac cytowane
Na początku ubiegłego stulecia, wiele raportów francuskich i niemieckich sugerowało,
że przewidywania Pasteura mogłyby stać się faktem. Raporty te opisywały terapeutyczne
sukcesy, w przypadkach wielu chorób (włączywszy osteoporozę, arteriosklerozę,
nadciśnienie, choroby skóry), przy użyciu prostego związku organicznego krzemu.
Aby zmniejszyć problemy funkcji stawów podczas aktywności fizycznej mogących
powodować zapalenie ścięgien, stres wysiłkowy, rozciągniecie wiązadeł, zgniecenie
chrząstek, niezastąpionym rozwiązaniem może być użycie żelu krzemowego oraz
picie suplementu z krzemem organicznym. Organiczny krzem jest niezbędnym elementem
do regeneracji włókien kolagenowych.
KRZEM ORGANICZNY SI-G5 500 ml
Dla wielu osób ogromną przeszkodą w procesie odchudzania czy utrzymania prawidłowej
wagi ciała jest ochota na słodycze. Problem ten dotyka również osoby cierpiące
na wahania cukru czy chorujące na cukrzycę ze względu na wahania poziomu glukozy
szczególnie wtedy kiedy trudno jest utrzymać restrykcyjną dietę.
Coś mi brak energii to zjem coś słodkiego…
Wielu z nas w ciągu dnia odczuwa spadek energii (spadku poziomu glukozy), wiele
osób sięga po słodką przekąskę w celu podniesienia poziomu energii. Glukoza
jest swego rodzaju paliwem energetycznym dla naszego organizmu.
Pomimo, iż nasz mózg nie może funkcjonować bez glukozy to słodycze nie są odpowiednim
jej źródłem. Naturalnie glukoza występuje w owocach oraz niektórych warzywach
takich jak papryka, cebula oraz niektórych zbożach m.in. kukurydzy. Jednak
dla wielu osób także chorujących na cukrzycę czy insulinoodporność chęć zjedzenia
czegoś słodkiego jest bardzo intensywna wręcz nie do odparcia.
Konsekwencje są groźne
Wahania poziomu glukozy w organizmie stanowią ryzyko dla zdrowia i życia. Nieleczone
prowadzą do śpiączki w skrajnych przypadkach do śmierci, zachorowania na cukrzycę,
uszkodzenia naczyń krwionośnych, układu moczowego i nerwowego.
Nie czujesz nie jesz
Gurmar Gymnema sylvestris – Gurmar to roślina tropikalna pochodząca z południowych
Indii i południowo-wschodniej. Liście tej rośliny są stosowane od 2000 lat.
Hindusi nazwali tę roślinę “niszczycielem cukru” bo powoduje utratę zdolności
odczuwania słodkiego smaku i zmniejsza łaknienie słodkich pokarmów. Gurmar
blokuje receptory smakowe odczuwania smaku słodkiego bez wpływu na odczuwanie
pozostałych smaków. Jako surowiec leczniczy wykorzystuje się liście, które
charakteryzują się intensywnym, gorzkim smakiem.
Gurmar co zawiera?
Głównymi związkami odpowiedzialnymi za działanie gurmaru są glikozydy - kwasy
gymnemowe.
Gurmar zawiera takżę flawony, antrachinony, chlorofile, stigmasterol, aminokwasowe
pochodne betainy, żywice, cholina, trimetylamina, saponiny triterpenowe – gymnemaziny
A, B, C i D, gurmaryna, kwas winowy, kwas mrówkowy, kwas masłowy, inozytol,
β-amyryna, kwas hydroksycytrynowy, alkaloidy.
Kwasy gymnemowe co robią?
Kwasy gymnemowe oprócz zmniejszenia apetytu na słodycze stymulują wydzielanie
insuliny. Powodują one redukcję poziomu glukozy poprzez stymulację wydzielania
insuliny z wysp trzustkowych. Związki te również wpływają na regenerację
komórek β trzustki, pobudzają wchłanianie glukozy w mięśniach szkieletowych.
Hamują one także wchłanianie glukozy w jelicie cienkim, zwiększają aktywność
enzymów odpowiedzialnych za zużycie glukozy. Zmniejszają również poziom glikogenu
w wątrobie.
Badania naukowe
W toku badań naukowcy odkryli, że ekstrakt z gurmaru reguluje poziom cukru
we krwi u osób z cukrzycą insulinozależną i insulinoniezależną. Gurmar stosowany
u pacjentów z cukrzycą typu 2 wraz z farmakoterapią powoduje obniżenie poziomu
glukozy i HbA1c we krwi co w konsekwencji pozwoliło na ograniczenie stosowania
leków.
Nie tylko niechęć do słodyczy
Właściwości gurmaru przyczyniają się do normalizacji poziomu glukozy we krwi,
obniżenia poziomu cholesterolu LDL, trójglicerydów a wzrostu poziom lipoprotein
frakcji HDL. Ekstrakt z gurmaru wpływa na poprawę funkcji wątroby i trzustki.
Jest on pomocny w procesie odchudzania.
Gurmar - ekstrakt z liści w kaps.
Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna
Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności
PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 92 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 48 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|