Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Cynk jest ważnym mikroelementem w funkcjonowaniu organizmu. Mimo, że większość
z nas kojarzy znaczenie tego pierwiastka w organizmie to niewielu wie, co wywołuje
oprócz diety jego niedobór i jaki on ma wpływ na nasze zdrowie.
Wiedza nie tak odległa
W 1968 po raz pierwszy naukowcy Prasad i wsp. opisali niedobór cynku w organizmie
człowieka a w 1956 naukowcy opisali zaburzenia gospodarki cynku w chorobach
wątroby.
Transport cynku?
Według naukowców transport cynku odbywa się za pomocą albuminy (białko produkowane
przez wątrobę i uwalniane do krwi). Według niektórych transport cynku odbywa
się przez transferyny (białko występujące w osoczu krwi, które jest nośnikiem
jonów żelaza w surowicy produkowane głównie w wątrobie). Istotną rolę w regulacji
zawartości cynku przypisuje się prostaglandyną (grupa hormonów), które wzmagają
jego wchłanianie.
Cynk w ciele człowieka
Około 5% cynku całego ustroju zawarte jest w skórze a dokładniej w naskórku,
30% znajduje się w kościach a 60% w mięśniach. Stężenie cynku stwierdza się
w gałce ocznej, włosach, gruczole krokowym oraz nieco mniejsze w nerkach i
wątrobie i we włosach.
Niedobór - nieodpowiednia dieta
Jedną z przyczyn niedoboru cynku i najczęściej występującą jest nasza dieta.
Współcześnie wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa i produktów zwierzęcych.
Są one bogatym źródłem cynku i co ma ogromne znaczenie w jego wchłanianiu wysokiej
zawartości białka. Najwięcej cynku znajduje się w skorupiakach, mięsie, drobiu,
jajkach oraz żółtych serach. Z pokarmów pochodzenia roślinnego i bogatych w
błonnik i fityniany cynk wchłania się trudno. Stąd w dietach wegetariańskich,
wegańskich niedobór cynku jest powszechny.
Niedobór a choroby
Niedobór cynku najczęściej występuje w chorobach wątroby, jak również w chorobach
przewodu pokarmowego gdy upośledzone jest wchłanianie składników odżywczych.
Do tej grupy zaliczyć możemy choroby zapalne jelit, w zespole Crohna.
Niedobór cynku występuje często w chorobach nerek, szczególnie niewydolności.
Niedobór cynku obserwuje się w zespole nerczycowym ze względu na występujący
białkomocz.
Choroby skóry i uszkodzenia
W przypadku rozległych oparzeń obserwuje się znaczną utratę cynku przez uszkodzoną
skórę. Ludzki naskórek zawiera 5% cynku całego ustroju zatem nadmierna utrata
komórek naskórka oraz intensywnego tworzenia się nowych komórek jak to jest
w przypadku łuszczycy może przyczyniać się do jego niedoboru. Znaczne niedobory
obserwuje się u chorych na raka płuc i białaczkę. Przy okazji należy wspomnieć,
iż stres również wpływa na poziom cynku.
Objawy niedoboru
Zahamowanie wzrostu, hipogonadyzm (zmniejszone wydzielanie hormonów płciowych),
zmiany skórne, brak łaknienia i upośledzenie smaku, zmniejszenie odporności
(częste infekcje), upośledzenie gojenia się ran, ślepota zmierzchowa i oligospermia.
Wzrost ciśnienia tętniczego, zaburzenia koncentracji. Przy okazji należy wspomnieć,
że zwiększone zapotrzebowanie na cynk mają kobiety w ciąży i w okresie laktacji.
Ryzyko
chorób a niedobór cynku
Badania epidemiologiczne wykazały, że niski poziom cynku w diecie wiąże się
z podwyższonym ryzykiem chorób nowotworowych, takich jak rak płuca, rak trzustki,
rak piersi i rak wątrobowokomórkowy.
Niedobór cynku wiąże się również z malarią, gruźlicą, infekcjami wirusowymi,
w tym HIV i HCV oraz rozwojem miażdżycy, schizofrenii, depresji, choroby Alzheimera,
stwardnienia rozsianego, cukrzycy czy zespołu Ehlersa-Danlosa.
Cynk w leczeniu
Udowodniono skuteczność cynku w leczeniu biegunki dziecięcej, choroby Wilsona,
zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem oraz encefalopatii wątrobowej.
Cynk - w trzech łatwo przyswajalnych formach
Mam smaka na ma….
Potoczne określenie mam smaka na maka (z reklam) to w tym przypadku mowa nie
o fast food z popularnej sieci a o superżywności Inków jakim jest maca. Chociaż
określenie macy jako superżywności jest zbyt małostkowe bowiem maca ma wiele
terapeutycznych właściwości dla naszego organizmu.
Wakacji dobiegł koniec zatem będzie nam potrzebna siła i energia do zmagań
z codziennością oraz zbliżającą się jesienią i zimą.
Legenda boskiego darczyńcy złota
Bóg Inków Wirakocza - Stwórca wskazał swoim czcicielom źródło energii, które
na wieki miało im zapewnić siłę, wytrwałość i płodność. Źródłem tej mocy był
maca. W „Dziejach Inków przez nich samych opisanych" indiańscy
kronikarze nazywają ją cudowną rośliną. Obok czepoty puszystej i koki była
tylko dla rodzin królewskich, wodzów plemiennych i namaszczonych przez nich
nielicznych wybrańców. W tym gronie wyróżnieni byli także czerwonoskórzy herosi
- budowniczowie kamiennych twierdz i warowni. Dobry Bóg Wirakocza chciał jednak,
by macą mogli posilać się także biedni Indianie, zwłaszcza ci żyjący wysoko
w Andach, narażeni na zimno, niedożywienie i niedotlenienie. Uodporniając macę
na surowy klimat, umożliwił jej wegetację na śnieżnych poletkach, toteż tylko
tam rośnie do dziś.
Jej siła tkwi z gór
Maca (Lepidium meyenii) jest rośliną, która pochodzi z peruwiańskich Andów
i rośnie na wysokości od około 3500 m. To sprawia, że jest najwyżej uprawianą
rośliną przeznaczoną do spożycia na świecie. Maca rośnie w skalistych glebach
nie gościnnych dla innych roślin i rozwija się w ekstremalnych warunkach klimatycznych.
Maca wypuszcza liście i korzeń o wielkości rzodkwi. Ten właśnie korzeń jest
ceniony od tysięcy lat ze względu na swoje właściwości zwiększające energię,
wytrzymałość i płodność u ludzi i zwierząt. Nie ulega wątpliwości, że korzeń
Maca zapewniał aktywne życie na bardzo dużych wysokościach całym pokoleniom
miejscowej ludności.
Miła zdrowa rodzinka
Maca pochodzi z rodzin kapustowatych. Najbliżsi krewniacy to rzepak gorczyca
i kapusta czyli znana ekipa ze swojego zdrowia. Maca występuje pod różnymi
nazwami peruwiański żeń-szeń, trawa pieprzowa, pieprzowe ziele.
Zawiera większość niezbędnych dla człowieka aminokwasów, kwasów tłuszczowych,
witaminy w tym tiaminę, wit. B2, witaminę C, niacynę, minerały, sterole, glukozynolany.
Maca zawiera niemal wszystkie z niezbędnych aminokwasów, w tym te zapewniające
funkcje seksualne i płodność. Kwasy tłuszczowe: dwadzieścia ważnych dla organizmu
zostało znalezionych w korzeniu Maca. Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią 40%,
a nienasycone około 55%. Najczęściej występującymi kwasami tłuszczowymi są: Kwas
linolowy ~ 33% kwas palmitynowy ~24% kwas oleinowy ~ 11% kwas stearynowy ~ 7%
Kwas palmitooleinowy ~ 3%.Korzeń Maca, tak samo jak żeń-szeń, jest adaptogenem. Adaptogeny są to substancje,
wspomagające odporność organizmu na stresy i przeżycia traumatyczne, stosowany
w stanach wyczerpania, niepokoju i zmęczenia. Spożywanie macy prowadzi do zwiększenia
energii, wytrzymałości, ale również oceny sytuacji i odporności na stres.
Hormonalna siła
Maca nie zmienia poziomu hormonów we krwi, ale stanowi siłę napędową poprzez
swoje odżywcze działanie dla systemu endokrynnego, umożliwiając produkcję hormonów
w ilościach zaspokajających indywidualne potrzeby organizmu. Maca polecana
jest również osobom zmagającym się depresją.
Moc koloru
Wiemy już, czym maca jest. Maca występuje w różnych odmianach to właśnie kolor
ją wyróżnia.
Najlepsze kolory dla zdrowia :czarny fioletowy żółty. Oczywiście jak dla kogo?
Ale najpierw zajmijmy się ogólnymi właściwościami wspólnymi dla wszystkich
barw.
Na stresy i brak siły
Maca działa przede wszystkim wzmacniająco, czyli jak brakuje nam energii do
walki z codziennością, zwiększa wytrzymałość fizyczną, wspomaga walkę z anemią,
działa nas ożywczo i odżywczo, zmniejsza również ryzyko powstania raka, spowalnia
procesy starzenia.
Czarna maca oprócz standardowego działania macy, energetyzuje, ułatwia
przyswajanie wiedzy, poprawia pamięć i jakość męskiego nasienia. Wpływa na
zwiększenie libido i zmniejszenie zaburzeń erekcji.
Zawiera więcej jodu niż jej jaśniejsze odmiany, stąd poleca się ją kobietom
w celu regulacji układu hormonalnego (nieregularne miesiączki, PMS - zespół
napięcia przedmiesiączkowego). Poprawia funkcje seksualnych obu płci.
Fioletowa maca u nas określana jako czerwona. Szczególnie dedykowana jest mężczyznom
z przerostem gruczołu krokowego i osobom chorym na osteoporozę. Zawiera też
więcej białek i sodu, witaminy B2 i żelaza.
Maca czerwona poprawia wzrost włosów, wpływa na poprawę kolorytu skóry. Wpływa
na równoważenie wydzielania hormonów w okresie menopauzy, zapobieganie osteoporozie,
wspieranie zdrowia tarczycy, zwiększenie skupienia i jasności myślenia, zmniejszenie
depresji.
Maca żółta (określana również jako złota) zaś jest dedykowana dla kobiet
chociaż wpływa na poprawę funkcji seksualnych u obu płci. Maca żółta korzystnie
wpływa na układ hormonalny szczególnie w okresie menopauzy, zmniejszając jej
nieprzyjemne dolegliwości.
Być przypakowanym
Określenie ten to jest przypakowany odnosi się zazwyczaj do osób z rozbudowaną
masą mięśniową. W wielu przypadkach jest to efekt wspomagania się niekoniecznie
zdrowymi dodatkami, które mają również skutki uboczne.
Maca to naturalny, bezpieczny i przede wszystkim zdrowy “doping” dla naszego
organizmu oraz dla budowania masy mięśniowej.
Badania seksualne
Maca - Poprawia funkcje seksualne i libido u kobiet i mężczyzn, w znacznym
stopniu poprawia płodność u ludzi i zwierząt - stwierdzono znaczną poprawę
parametrów nasienia u zdrowych mężczyzn; uzyskano około 80-90% wzrost liczby
plemników w ejakulacie przy jednoczesnym zwiększeniu ich ruchliwości; istnieją
również doniesienia, że w przypadku mężczyzn ze znacznie obniżoną liczbą i
jakością plemników uzyskiwano nawet 300-400% wzrost ilości plemników; sugeruje
się, że Maca działa jak progesteron, ułatwiając zagnieżdżenie się zarodka w
ścianie macicy i zwiększając szanse jego przeżycia.
By pamiętać z kim się chodzi do łóżka ;-)
O mózg a ściślej pamięć powinien dbać każdy z nas. Jeżeli chcemy zachować funkcje
myślowe jak najbardziej sprawne i jak najdłużej, powinniśmy “dokarmiać także
mózg”. Maca stymuluje rozwój połączeń między neuronowych wpływając na pamięć,
zdolność przyswajania wiedzy i inteligencję.
Warto w tym miejscu wspomnieć o Indianach Q'ero zamieszkujących wysoko
położone rejony płaskowyżu Junin w Peru, żyjących na podobieństwo swoich przodków
- Inków. Lud ten żywiący się między innymi Macą dożywa średnio ponad 100 lat.
Jak
stosować korzeń Maca
Najlepszą porą do spożywania macy są godziny poranne (ze względu na jej energetyzujące
działanie).
Najbardziej skutecznym sposobem na przyjmowanie proszku lub ekstraktu Maca
jest mieszanie go z wodą lub sokiem owocowym i spożycie na pusty żołądek, 10-15
minut przed zjedzeniem śniadania. Biorąc korzeń Maca na pusty żołądek zwiększamy
szybkość wchłaniania i ilość wchłoniętych składników odżywczych. Doskonale
się sprawdza jako dodatek do koktajli warzywno-roślinnych, przecierów i innej
żywności.
PŁYNNY WYCIĄG Z MACY FIOLETOWEJ ( CZERWONA ) 20:1 30ML
3w1- MACAPRO® POWDER 6:1 (maca czarna, czerwona, żółta) proszek
Lato tego roku jest niezwykle kapryśne i zaskakujące. Mamy pełen wachlarz pogodowy
i właściwie to nie wiadomo czego się spodziewać. Albo wycieńczające tropiki
albo jesień z pluchą. W takim klimacie niestety Infekcje bedą rozchodzić się
szybciej niż masło na promocji w markecie.
Dlatego musimy dbać o naszą odporność by nie dopadły nas różne wiruchy.
Laktoferyna nie dawaj się wirusom
Laktoferyna (inna nazwa: laktoferryna, skrót: LF) – wielofunkcyjne białko z
grupy transferyn, wykazujące duże powinowactwo do jonów żelaza.
Laktoferyna jest obecna na błonach śluzowych i ich bezpośrednim sąsiedztwie,
stojąc na straży przed drobnoustrojami chorobotwórczymi wnikającymi do organizmu,
ale nie tylko. Najwięcej laktoferyny zawiera siara i mleko matki, stąd tak
ważne jest karmienie naturalne dla budowania odporności dziecka.
Działa w trakcie i po fakcie
Laktoferyna działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wiąże się ona z cząsteczkami
błony komórkowej naszego organizmu, które wykorzystywane są przez patogeny
jako miejsce nazwijmy to “zakotwiczenia” we wstępnej fazie zakażeń i hamuje
adsorpcję wirusa do komórki. Również laktoferyna blokuje receptory komórkowe
patogenu uniemożliwiając powstanie wiązania wirus-gospodarz. Jest to niezwykle
istotny mechanizm Ten mechanizm ma zasadnicze znaczenie na początku infekcji.
Po zakażeniu laktoferyna wykazuje z kolei silne działanie immunotropowe:
stymuluje komórki systemu immunologicznego do szybkiego dojrzewania i regulacji
odpowiedzi odpornościowej. Ma to szczególne znaczenie podczas immunosupresji.
Aktywny działacz
Zasadnicze działanie laktoferyny przeciw drobnoustrojom chorobotwórczym
zależy od jej zdolności do chelatowania jonów żelaza. Żelazo jest niezbędne
drobnoustrojom do rozwoju i rozmnażania, więc sekwestracja żelaza w znaczący
sposób ogranicza ich potencjał chorobotwórczy. Dodatkowo stwierdzono, że laktoferyna
wykazuje działanie hamujące tworzenie się bakteryjnych biofilmów.
Jak działa na odporność?
Proces immunomodulacji za pośrednictwem laktoferyny polega na wzmaganiu fagocytozy
- mechanizmu wychwytywania i wchłaniania drobnych cząsteczek organicznych (w
tym wirusów, bakterii, pierwotniaków i grzybów) poprzez makrofagi. Pod wpływem
laktoferyny dochodzi w nich do wytworzenia się tlenku azotu, który neutralizuje
chorobotwórcze mikroorganizmy.
Gdy żelaza nam brak i hemoglobina niska
Wiele badań wskazuje, że laktoferyna jest pomocna nie tylko w walce z wirusami,
grzybami i bakteriami, ale również jest pomocna w leczeniu anemii z niedoboru
żelaza. Wpływa również na wzrost stężenia żelaza całkowitego w surowicy krwi
oraz hemoglobiny.
Ulega zmianie
Stężenie laktoferyny w organizmie człowieka jest zmienne. Zmianie ulega również
zapotrzebowanie na tę proteinę. Jeżeli występuje jej mało w naszym organizmie
dochodzi do krótkotrwałego upośledzenia układu odpornościowego lub do immunosupresji.
Brzmi może groźnie, ale takie zjawisko zachodzi w sezonach zwiększonej podatności
na infekcje górnych dróg oddechowych (od października do marca, ze szczytem
w lutym i marcu).
Skąd się bierze ?
Laktoferyna jest izolowana na skalę światową z serwatki oraz odtłuszczonego
mleka i jest stosowana do produkcji immunostymulatorów, odżywek dla niemowląt,
suplementów żelaza i specjalistycznych produktów mlecznych. Zaletą laktoferyny
jest jej odporność na wysoką temperaturę, względna odporność na proteolizę
oraz bardzo niska toksyczność. Laktoferyna jest odporna na warunki produkcji
żywności, jak też działanie kwaśnych soków żołądkowych i procesy zachodzące
w jelitach. Bezpieczeństwo i wielowymiarowe korzyści stosowania laktoferyny
pozwala na jej wykorzystanie w suplementach diety o działaniu immunomodulującym.
Nie raz się z nią spotkaliście
Laktoferyna bywa też składnikiem uzupełniającym preparatów zażywanych
podczas infekcji górnych dróg oddechowych, głównie stanów zapalnych gardła.
Bez względu na specyfikę ich działania (np. łagodzenie dolegliwości związanych
ze schorzeniem) laktoferyna stanowi składnik, który aktywizuje system immunologiczny
do zwalczania infekcji. Synergistyczne działanie pozwala wówczas działać preparatom
nie tylko na objawy (np. ból gardła), ale też na przyczyny zakażenia.
Laktoferyna w kapsułkach
Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna
Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności
PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 92 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 48 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|