Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 531

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

☀️Tauryna - zachowaj funkcje i młody mózg na dłużej

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

cynk niedobor choroby watroby choroby skory choroby jelit  niedobor cynku dieta weganska dieta wegetarianska oparzenia

Cynk jest ważnym mikroelementem w funkcjonowaniu organizmu. Mimo, że większość z nas kojarzy znaczenie tego pierwiastka w organizmie to niewielu wie, co wywołuje oprócz diety jego niedobór i jaki on ma wpływ na nasze zdrowie.
Wiedza nie tak odległa
W 1968 po raz pierwszy naukowcy Prasad i wsp. opisali niedobór cynku w organizmie człowieka a w 1956 naukowcy opisali zaburzenia gospodarki cynku w chorobach wątroby.
Transport cynku?
Według naukowców transport cynku odbywa się za pomocą albuminy (białko produkowane przez wątrobę i uwalniane do krwi). Według niektórych transport cynku odbywa się przez transferyny (białko występujące w osoczu krwi, które jest nośnikiem jonów żelaza w surowicy produkowane głównie w wątrobie). Istotną rolę w regulacji zawartości cynku przypisuje się prostaglandyną (grupa hormonów), które wzmagają jego wchłanianie.
Cynk w ciele człowieka
Około 5% cynku całego ustroju zawarte jest w skórze a dokładniej w naskórku, 30% znajduje się w kościach a 60% w mięśniach. Stężenie cynku stwierdza się w gałce ocznej, włosach, gruczole krokowym oraz nieco mniejsze w nerkach i wątrobie i we włosach.
Niedobór - nieodpowiednia dieta
Jedną z przyczyn niedoboru cynku i najczęściej występującą jest nasza dieta. Współcześnie wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa i produktów zwierzęcych. Są one bogatym źródłem cynku i co ma ogromne znaczenie w jego wchłanianiu wysokiej zawartości białka. Najwięcej cynku znajduje się w skorupiakach, mięsie, drobiu, jajkach oraz żółtych serach. Z pokarmów pochodzenia roślinnego i bogatych w błonnik i fityniany cynk wchłania się trudno. Stąd w dietach wegetariańskich, wegańskich niedobór cynku jest powszechny.
Niedobór a choroby
Niedobór cynku najczęściej występuje w chorobach wątroby, jak również w chorobach przewodu pokarmowego gdy upośledzone jest wchłanianie składników odżywczych. Do tej grupy zaliczyć możemy choroby zapalne jelit, w zespole Crohna.
Niedobór cynku występuje często w chorobach nerek, szczególnie niewydolności. Niedobór cynku obserwuje się w zespole nerczycowym ze względu na występujący białkomocz.
Choroby skóry i uszkodzenia
W przypadku rozległych oparzeń obserwuje się znaczną utratę cynku przez uszkodzoną skórę. Ludzki naskórek zawiera 5% cynku całego ustroju zatem nadmierna utrata komórek naskórka oraz intensywnego tworzenia się nowych komórek jak to jest w przypadku łuszczycy może przyczyniać się do jego niedoboru. Znaczne niedobory obserwuje się u chorych na raka płuc i białaczkę. Przy okazji należy wspomnieć, iż stres również wpływa na poziom cynku.
Objawy niedoboru
Zahamowanie wzrostu, hipogonadyzm (zmniejszone wydzielanie hormonów płciowych), zmiany skórne, brak łaknienia i upośledzenie smaku, zmniejszenie odporności (częste infekcje), upośledzenie gojenia się ran, ślepota zmierzchowa i oligospermia. Wzrost ciśnienia tętniczego, zaburzenia koncentracji. Przy okazji należy wspomnieć, że zwiększone zapotrzebowanie na cynk mają kobiety w ciąży i w okresie laktacji.
Ryzyko chorób a niedobór cynku
Badania epidemiologiczne wykazały, że niski poziom cynku w diecie wiąże się z podwyższonym ryzykiem chorób nowotworowych, takich jak rak płuca, rak trzustki, rak piersi i rak wątrobowokomórkowy.
Niedobór cynku wiąże się również z malarią, gruźlicą, infekcjami wirusowymi, w tym HIV i HCV oraz rozwojem miażdżycy, schizofrenii, depresji, choroby Alzheimera, stwardnienia rozsianego, cukrzycy czy zespołu Ehlersa-Danlosa.
Cynk w leczeniu
Udowodniono skuteczność cynku w leczeniu biegunki dziecięcej, choroby Wilsona, zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem oraz encefalopatii wątrobowej.

Cynk - w trzech łatwo przyswajalnych formach
cynk niedobor choroby watroby choroby skory choroby jelit  niedobor cynku dieta weganska dieta wegetarianska oparzenia

maca fioletowa czerwona poprawa funkcji seksualnych libido osteoporoza pamiec energia sila

Mam smaka na ma….
Potoczne określenie mam smaka na maka (z reklam) to w tym przypadku mowa nie o fast food z popularnej sieci a o superżywności Inków jakim jest maca. Chociaż określenie macy jako superżywności jest zbyt małostkowe bowiem maca ma wiele terapeutycznych właściwości dla naszego organizmu.
Wakacji dobiegł koniec zatem będzie nam potrzebna siła i energia do zmagań z codziennością oraz zbliżającą się jesienią i zimą.
Legenda boskiego darczyńcy złota
Bóg Inków Wirakocza - Stwórca wskazał swoim czcicielom źródło energii, które na wieki miało im zapewnić siłę, wytrwałość i płodność. Źródłem tej mocy był maca. W „Dziejach Inków przez nich samych opisanych" indiańscy kronikarze nazywają ją cudowną rośliną. Obok czepoty puszystej i koki była tylko dla rodzin królewskich, wodzów plemiennych i namaszczonych przez nich nielicznych wybrańców. W tym gronie wyróżnieni byli także czerwonoskórzy herosi - budowniczowie kamiennych twierdz i warowni. Dobry Bóg Wirakocza chciał jednak, by macą mogli posilać się także biedni Indianie, zwłaszcza ci żyjący wysoko w Andach, narażeni na zimno, niedożywienie i niedotlenienie. Uodporniając macę na surowy klimat, umożliwił jej wegetację na śnieżnych poletkach, toteż tylko tam rośnie do dziś.
Jej siła tkwi z gór
Maca (Lepidium meyenii) jest rośliną, która pochodzi z peruwiańskich Andów i rośnie na wysokości od około 3500 m. To sprawia, że jest najwyżej uprawianą rośliną przeznaczoną do spożycia na świecie. Maca rośnie w skalistych glebach nie gościnnych dla innych roślin i rozwija się w ekstremalnych warunkach klimatycznych. Maca wypuszcza liście i korzeń o wielkości rzodkwi. Ten właśnie korzeń jest ceniony od tysięcy lat ze względu na swoje właściwości zwiększające energię, wytrzymałość i płodność u ludzi i zwierząt. Nie ulega wątpliwości, że korzeń Maca zapewniał aktywne życie na bardzo dużych wysokościach całym pokoleniom miejscowej ludności.
Miła zdrowa rodzinka
Maca pochodzi z rodzin kapustowatych. Najbliżsi krewniacy to rzepak gorczyca i kapusta czyli znana ekipa ze swojego zdrowia. Maca występuje pod różnymi nazwami peruwiański żeń-szeń, trawa pieprzowa, pieprzowe ziele.
Zawiera większość niezbędnych dla człowieka aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witaminy w tym tiaminę, wit. B2, witaminę C, niacynę, minerały, sterole, glukozynolany.
Maca zawiera niemal wszystkie z niezbędnych aminokwasów, w tym te zapewniające funkcje seksualne i płodność. Kwasy tłuszczowe: dwadzieścia ważnych dla organizmu zostało znalezionych w korzeniu Maca. Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią 40%, a nienasycone około 55%. Najczęściej występującymi kwasami tłuszczowymi są: Kwas linolowy ~ 33% kwas palmitynowy ~24% kwas oleinowy ~ 11% kwas stearynowy ~ 7% Kwas palmitooleinowy ~ 3%.Korzeń Maca, tak samo jak żeń-szeń, jest adaptogenem. Adaptogeny są to substancje, wspomagające odporność organizmu na stresy i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania, niepokoju i zmęczenia. Spożywanie macy prowadzi do zwiększenia energii, wytrzymałości, ale również oceny sytuacji i odporności na stres.
Hormonalna siła
Maca nie zmienia poziomu hormonów we krwi, ale stanowi siłę napędową poprzez swoje odżywcze działanie dla systemu endokrynnego, umożliwiając produkcję hormonów w ilościach zaspokajających indywidualne potrzeby organizmu. Maca polecana jest również osobom zmagającym się depresją.
Moc koloru
Wiemy już, czym maca jest. Maca występuje w różnych odmianach to właśnie kolor ją wyróżnia.
Najlepsze kolory dla zdrowia :czarny fioletowy żółty. Oczywiście jak dla kogo?
Ale najpierw zajmijmy się ogólnymi właściwościami wspólnymi dla wszystkich barw.
Na stresy i brak siły
Maca działa przede wszystkim wzmacniająco, czyli jak brakuje nam energii do walki z codziennością, zwiększa wytrzymałość fizyczną, wspomaga walkę z anemią, działa nas ożywczo i odżywczo, zmniejsza również ryzyko powstania raka, spowalnia procesy starzenia.

Czarna maca oprócz standardowego działania macy, energetyzuje, ułatwia przyswajanie wiedzy, poprawia pamięć i jakość męskiego nasienia. Wpływa na zwiększenie libido i zmniejszenie zaburzeń erekcji.
Zawiera więcej jodu niż jej jaśniejsze odmiany, stąd poleca się ją kobietom w celu regulacji układu hormonalnego (nieregularne miesiączki, PMS - zespół napięcia przedmiesiączkowego). Poprawia funkcje seksualnych obu płci.
Fioletowa maca u nas określana jako czerwona. Szczególnie dedykowana jest mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego i osobom chorym na osteoporozę. Zawiera też więcej białek i sodu, witaminy B2 i żelaza.
Maca czerwona poprawia wzrost włosów, wpływa na poprawę kolorytu skóry. Wpływa na równoważenie wydzielania hormonów w okresie menopauzy, zapobieganie osteoporozie, wspieranie zdrowia tarczycy, zwiększenie skupienia i jasności myślenia, zmniejszenie depresji.

Maca żółta (określana również jako złota) zaś jest dedykowana dla kobiet chociaż wpływa na poprawę funkcji seksualnych u obu płci. Maca żółta korzystnie wpływa na układ hormonalny szczególnie w okresie menopauzy, zmniejszając jej nieprzyjemne dolegliwości.
Być przypakowanym
Określenie ten to jest przypakowany odnosi się zazwyczaj do osób z rozbudowaną masą mięśniową. W wielu przypadkach jest to efekt wspomagania się niekoniecznie zdrowymi dodatkami, które mają również skutki uboczne.
Maca to naturalny, bezpieczny i przede wszystkim zdrowy “doping” dla naszego organizmu oraz dla budowania masy mięśniowej.
Badania seksualne
Maca - Poprawia funkcje seksualne i libido u kobiet i mężczyzn, w znacznym stopniu poprawia płodność u ludzi i zwierząt - stwierdzono znaczną poprawę parametrów nasienia u zdrowych mężczyzn; uzyskano około 80-90% wzrost liczby plemników w ejakulacie przy jednoczesnym zwiększeniu ich ruchliwości; istnieją również doniesienia, że w przypadku mężczyzn ze znacznie obniżoną liczbą i jakością plemników uzyskiwano nawet 300-400% wzrost ilości plemników; sugeruje się, że Maca działa jak progesteron, ułatwiając zagnieżdżenie się zarodka w ścianie macicy i zwiększając szanse jego przeżycia.
By pamiętać z kim się chodzi do łóżka ;-)
O mózg a ściślej pamięć powinien dbać każdy z nas. Jeżeli chcemy zachować funkcje myślowe jak najbardziej sprawne i jak najdłużej, powinniśmy “dokarmiać także mózg”. Maca stymuluje rozwój połączeń między neuronowych wpływając na pamięć, zdolność przyswajania wiedzy i inteligencję.

Warto w tym miejscu wspomnieć o Indianach Q'ero zamieszkujących wysoko położone rejony płaskowyżu Junin w Peru, żyjących na podobieństwo swoich przodków - Inków. Lud ten żywiący się między innymi Macą dożywa średnio ponad 100 lat.
Jak stosować korzeń Maca
Najlepszą porą do spożywania macy są godziny poranne (ze względu na jej energetyzujące działanie).
Najbardziej skutecznym sposobem na przyjmowanie proszku lub ekstraktu Maca jest mieszanie go z wodą lub sokiem owocowym i spożycie na pusty żołądek, 10-15 minut przed zjedzeniem śniadania. Biorąc korzeń Maca na pusty żołądek zwiększamy szybkość wchłaniania i ilość wchłoniętych składników odżywczych. Doskonale się sprawdza jako dodatek do koktajli warzywno-roślinnych, przecierów i innej żywności.

PŁYNNY WYCIĄG Z MACY FIOLETOWEJ ( CZERWONA ) 20:1 30ML
https://www.sklep-naturalna-medycyna.com.pl/podnoszace-odpornosc/6845-macapro-xp-purple-plynny-wyciag-z-macy-fioletowej-czerwona-201-30ml-eko-maca-bio-pieprzyca-peruwianska-lepidium-meyenii-7750310500099.html

3w1- MACAPRO® POWDER 6:1 (maca czarna, czerwona, żółta) proszek
maca czarna maca czerwona maca zolta  liibido regulacja hormonow sila energiia krzepa  na stres

laktoferyna niska odpornosc infekcje wirusy laktoferyna niska hemoglobina

Lato tego roku jest niezwykle kapryśne i zaskakujące. Mamy pełen wachlarz pogodowy i właściwie to nie wiadomo czego się spodziewać. Albo wycieńczające tropiki albo jesień z pluchą. W takim klimacie niestety Infekcje bedą rozchodzić się szybciej niż masło na promocji w markecie.
Dlatego musimy dbać o naszą odporność by nie dopadły nas różne wiruchy.
Laktoferyna nie dawaj się wirusom
Laktoferyna (inna nazwa: laktoferryna, skrót: LF) – wielofunkcyjne białko z grupy transferyn, wykazujące duże powinowactwo do jonów żelaza.

Laktoferyna jest obecna na błonach śluzowych i ich bezpośrednim sąsiedztwie, stojąc na straży przed drobnoustrojami chorobotwórczymi wnikającymi do organizmu, ale nie tylko. Najwięcej laktoferyny zawiera siara i mleko matki, stąd tak ważne jest karmienie naturalne dla budowania odporności dziecka.
Działa w trakcie i po fakcie
Laktoferyna działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wiąże się ona z cząsteczkami błony komórkowej naszego organizmu, które wykorzystywane są przez patogeny jako miejsce nazwijmy to “zakotwiczenia” we wstępnej fazie zakażeń i hamuje adsorpcję wirusa do komórki. Również laktoferyna blokuje receptory komórkowe patogenu uniemożliwiając powstanie wiązania wirus-gospodarz. Jest to niezwykle istotny mechanizm Ten mechanizm ma zasadnicze znaczenie na początku infekcji. Po zakażeniu laktoferyna wykazuje z kolei silne działanie immunotropowe: stymuluje komórki systemu immunologicznego do szybkiego dojrzewania i regulacji odpowiedzi odpornościowej. Ma to szczególne znaczenie podczas immunosupresji.
Aktywny działacz
Zasadnicze działanie laktoferyny przeciw drobnoustrojom chorobotwórczym zależy od jej zdolności do chelatowania jonów żelaza. Żelazo jest niezbędne drobnoustrojom do rozwoju i rozmnażania, więc sekwestracja żelaza w znaczący sposób ogranicza ich potencjał chorobotwórczy. Dodatkowo stwierdzono, że laktoferyna wykazuje działanie hamujące tworzenie się bakteryjnych biofilmów.
Jak działa na odporność?
Proces immunomodulacji za pośrednictwem laktoferyny polega na wzmaganiu fagocytozy - mechanizmu wychwytywania i wchłaniania drobnych cząsteczek organicznych (w tym wirusów, bakterii, pierwotniaków i grzybów) poprzez makrofagi. Pod wpływem laktoferyny dochodzi w nich do wytworzenia się tlenku azotu, który neutralizuje chorobotwórcze mikroorganizmy.
Gdy żelaza nam brak i hemoglobina niska
Wiele badań wskazuje, że laktoferyna jest pomocna nie tylko w walce z wirusami, grzybami i bakteriami, ale również jest pomocna w leczeniu anemii z niedoboru żelaza. Wpływa również na wzrost stężenia żelaza całkowitego w surowicy krwi oraz hemoglobiny.
Ulega zmianie
Stężenie laktoferyny w organizmie człowieka jest zmienne. Zmianie ulega również zapotrzebowanie na tę proteinę. Jeżeli występuje jej mało w naszym organizmie dochodzi do krótkotrwałego upośledzenia układu odpornościowego lub do immunosupresji. Brzmi może groźnie, ale takie zjawisko zachodzi w sezonach zwiększonej podatności na infekcje górnych dróg oddechowych (od października do marca, ze szczytem w lutym i marcu).
Skąd się bierze ?
Laktoferyna jest izolowana na skalę światową z serwatki oraz odtłuszczonego mleka i jest stosowana do produkcji immunostymulatorów, odżywek dla niemowląt, suplementów żelaza i specjalistycznych produktów mlecznych. Zaletą laktoferyny jest jej odporność na wysoką temperaturę, względna odporność na proteolizę oraz bardzo niska toksyczność. Laktoferyna jest odporna na warunki produkcji żywności, jak też działanie kwaśnych soków żołądkowych i procesy zachodzące w jelitach. Bezpieczeństwo i wielowymiarowe korzyści stosowania laktoferyny pozwala na jej wykorzystanie w suplementach diety o działaniu immunomodulującym.
Nie raz się z nią spotkaliście
Laktoferyna bywa też składnikiem uzupełniającym preparatów zażywanych podczas infekcji górnych dróg oddechowych, głównie stanów zapalnych gardła. Bez względu na specyfikę ich działania (np. łagodzenie dolegliwości związanych ze schorzeniem) laktoferyna stanowi składnik, który aktywizuje system immunologiczny do zwalczania infekcji. Synergistyczne działanie pozwala wówczas działać preparatom nie tylko na objawy (np. ból gardła), ale też na przyczyny zakażenia.

Laktoferyna w kapsułkach
laktoferyna niska odpornosc infekcje wirusy laktoferyna niska hemoglobina

 

Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności

PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.

Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 92 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 48 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl 


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]