Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Co ma prekursor glutationu (NAC) do kaszlu i kataru?
NAC to to nazwa aminokwasu endogennego. Inne nazwy to N-acetylocysteina,
Acetyl cysteine, acetylocysteina, L-cysteina HCl, cysteine hydrochloride.
Historyczne zastosowania
W latach 60-tych ubiegłego wieku NAC wykorzystywany był do leczenia zatruć
wywołanych przedawkowaniem paracetamolem, alkoholem, uzależnień, ale także
ze względu na jego właściwości mukolityczne w leczeniu chorób układu oddechowego.
Pełny oddech i odporność
NAC ma wspomniane właściwości mukolityczne, jednak na ogromną uwagę zasługuje
fakt, że ponad 200 badań naukowych potwierdziło, że NAC zwiększa odporność
organizmu, a tym samym przeciwdziała infekcjom wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym.
Oprócz tego NAC wykazuje działanie antyapoptotyczne i antykancerogenne oraz
ma wpływ
na metabolizm fosfolipidów błon komórkowych czy uwalnianie cytokin prozapalnych
i aktywność proteaz.
Jak wykorzystać te właściwości?
NAC poprzez swoje właściwości zalecane w chorobach autoimmunologicznych,
chorobach o podłożu zapalnym, gdzie występuje wysoki wskaźnik CRP tj. choroby
reumatyczne,
choroby nowotworowe. Również zaczęto stosować ją w leczeniu zaburzeń płodności
u kobiet jak również w chorobach neurodegeneracyjny jak np. choroba Alzheimera.
Śluz zalega?
Jak już wspomniałam ze względu na swoje właściwości mukolityczne przez wiele
lat NAC wykorzystywano w leczeniu chorób płuc. Stosowano go w chorobach takich
jak: mukowiscydoza, chroniczne zapalenie oskrzeli, astma i rozedma płuc,
jako lek do usuwania zalegającego śluzu. Dlatego w sezonie kiedy występuje
u nas
kaszel czy katar powinniśmy stosować NAC z kilku powodów. Po pierwsze NAC
zmniejsza wydzielanie śluzu co ogranicza katar i kaszel. Po drugie zwiększa
odporność
na zakażenia wirusowe, bakteryjne, które są zmorą jesienną szczególnie wtedy
gdy przebywamy w skupiskach ludzkich (sklepy, zakłady pracy, szkoły, przychodnie
lekarskie czy komunikacja miejska).
Zostań producentem glutationu
Dostarczając do organizmu NAC jest niemal całkowicie metabolizowany w wątrobie
do cysteiny, a dalej do glicyny i glutationu.
Suplementacja NAC jest jedną z najlepszych strategii zwiększania dostępności
glutationu w organizmie.
Glutation petarda antyzapalna
Glutation jest potoczną nazwą dwusiarczku glutationu, określanego skrótem
GSH. “SH” oznacza kluczową aktywną grupę sulfhydrylową. Glutation jest peptydem,
czyli bardzo małym białkiem naturalnie występującym w organizmie, w poszczególnych
komórkach którego jest wytwarzany z trzech substratów- aminokwasów : glicyny,
glutaminianu i cysteiny.
Niezwykła molekuła
Gdy witaminy C i E zwiążą rodnik tlenowy muszą go przekazać układowi GSH,
aby odzyskać zdolność neutralizowania kolejnych rodników. Gdy cząsteczka
GSH napotka
destrukcyjnie działający dodatnio naładowany rodnik hydroksylowy, oddaje
mu elektron zamieniając w nieszkodliwą wodę. W wyniku tego procesu cząsteczka
GSH nie staje się rodnikiem, lecz paruje z inną cząsteczką GSH, która przereagowała
z rodnikiem, tworząc neutralny, nietoksyczny GSSG. To GSH, nie witaminy ostatecznie
neutralizuje rodniki.
Podatność wiekowa
Wraz z wiekiem spada poziom GSH w organizmie a my stajemy się bardziej podatni
na toksyczne działanie leków i zanieczyszczeń. Uznani badacze w dziedzinie
starzenia się organizmu uznali, że niski poziom GSH w wątrobie osoby starzejącej
się uniemożliwia organizmowi skuteczne radzenie sobie z usuwaniem i neutralizowaniem
toksyn.
Niestety wraz z wiekiem następuje również obniżenie sprawności układu odpornościowego.
Wraz ze starzeniem się układu immunologicznego limfocyty T ulegają znacznym
zmianom, zmniejszając naszą zdolność odpowiedzi na infekcje bakteryjne i
wirusowe. W toku wielu badań naukowcy wykazali, że podniesienie poziomu GSH
w organizmie
powoduje wzrost odpowiedzi immunologicznej.
Choroby skórne
Glutation odgrywa kluczową rolę w detoksykacji i zapobieganiu uszkodzeń skórnych
popromiennych. Badacze zaobserwowali, że osoby, które chorują m. in. na łuszczycę,
egzemę, AZS, zapalenia naczyń, trądzik, łojotokowe zapalenie skóry, toczeń,
cechuje niski poziom GSH. Badacze powiązali te choroby z wysokim poziomem
wolnych rodników.
Aktywność fizyczna
Uprawiając regularnie aktywność fizyczną potrzebujemy więcej antyoksydantów
szczególnie GSH. Większość z nas uprawia aktywność w warunkach zanieczyszczonych.
biegamy i jeździmy na rowerze w mieście, przy drogach. Podczas wysiłku zużywamy
więcej tlenu niż zwykle, intensyfikują się procesy metaboliczne. W rezultacie
wytwarzane są wolne rodniki które krążą w organizmie. Biegacz czy rowerzysta
w miejskiej aglomeracji wdycha 10 razy więcej. Badacze doszli do wniosku,
że glutation pomaga skrócić czas regeneracji po wysiłku, zmniejszyć zmęczenie
i obolałość, poprawić formę. GSH również “przełącza” metabolizm z syntezy
tłuszczu
na rozwój mięśni. Zatem pozwala osiągnąć lepsze efekty modelowania sylwetki.
NAC (prekursor glutationu ) w kapsułkach
W tym roku początki są bardziej letnie niż typowe dla jesieni, mimo to wiele
osób ulega infekcjom. Każda pora roku to zmiana dla naszego organizmu.
Witamina C to podstawa
Wiemy, że w okresie jesiennym powinniśmy zwiększyć ilość witaminy C. W okresie
jesiennym najlepiej jest stosować witaminę C z bioflawonoidami.
Bioflawonoidy działają zarówno przeciwzapalnie, co jest istotne nie tylko w
przebiegu przeziębień, grypy ale również chorób układu kostnego, stawów, bólów
mięśni. Właściwie większośc chorób również nowotworowych. Bioflawonoidy hamują
przemianę kwasu arachidonowego, który jest odpowiedzialny za powstawanie prostaglandyn,
hormonów aktywujących się podczas stanu zapalnego.
W bio jest siła
Bioflawonoidy chronią nas przed chorobotwórczym działaniem wirusów, na przykład
popularnego wirusa opryszczki. Bioflawonoidy zapobiegają one tworzeniu się
wysięków i obrzęków po urazach. Bioflawonoidy działają korzystnie na układ
moczowy (mają działanie moczopędne). Jednocześnie chronią rośliny przed szkodliwymi
czynnikami zewnętrznymi. Wyróżnia się wśród nich: flawonole , do których należą
m.in. kwercetyna występująca w skórkach i okrywach roślin, głównie w cebuli,
jabłkach, cytrusach, ale również w herbacie i czerwonym winie, oraz rutyna
znajdująca się również w skórkach jabłek, herbacie, ale także w wielu roślinach,
np. w gryce;
- flawanony, wśród których znajdują się występujące w cytrusach hesperetyna i
naringenina;
-
katechiny, które są zawarte w winie i herbacie (np. epikatechina);
-
antocyjanidyny,
takie jak cyjanidyna, delfinidyna czy peonidyna, które występują np. w
jagodach.
Ale co właściwie to dla nas znaczy?
Bioflawonoidy działają zarówno przeciwzapalnie, co jest istotne nie tylko w
przebiegu przeziębień, grypy ale również chorób układu kostnego, stawów, bólów
mięśni. Właściwie większośc chorób również nowotworowych. Bioflawonoidy hamują
przemianę kwasu arachidonowego, który jest odpowiedzialny za powstawanie prostaglandyn,
hormonów aktywujących się podczas stanu zapalnego.
Niezbędnik żylakowca
Witamina C zawierająca bioflawonoidy w tym rutynę, kwercetynę i hesperydynę
powinna być nieodłącznym elementem codzienności. Również u osób ze skłonnościami
do hemoroidów czy pajączków. To niezwykle ważne by żyły i naczynia krwionośne
otrzymywały te substancje, które nie tylko je wzmacniają naczynia żylne, ale
je uszczelniają. Również witamina C z bioflawonoidami zmniejsza obrzęki i uczucie
ciężkich nóg.
Zdrowe kości, piękna skóra
Nasze kości składają się z wielu warstw kolagenu i związków wapnia. Przez co
witamina C jest nam niezbędna. Jest potrzebna do produkcji kolagenu w organizmie.
Jest również czynnikiem utrzymującym integralność naszego kośćca.
Witamina C na rany?
Jak wspomniałam kolagen jest substancją, która utrzymuje w zdrowiu nasz organizm.
Witamina C ulega zużyciu w procesie wytwarzania kolagenu. Jeśli skóra ulega
rozcięciu, zostaje wyprodukowany kolagen, aby wytworzyć tkankę zabliźniającą
ranę. Im uraz jest silniejszy, tym więcej potrzeba witaminy C do regeneracji
i leczenia rany. W literaturze naukowej znajdujemy wiele danych potwierdzających
efektywność witaminy C w leczeniu ran
Brzuchy wolą duety
Wiele osób nie toleruje kwasu askorbinowego, mają wzdęty brzuch i odczuwają
dyskomfort. Dlatego najlepiej spożywać ją w kompleksie z L-askorbinianem sodu.
Zasadowy odczyn sodu pozwala zniwelować kwaśny odczyn Kwasu L-askorbinowego
jak również ograniczyć dolegliwości żołądkowe występujące po długim stosowaniu
samego kwasu L-askorbinowego.
Tysiąc pomysłów to odpowiednia dawka
Dawka 1000 mg witaminy C to absolutne minimum jakie powinniśmy przyjmować.
Ale w przypadku jakiegokolwiek stanu zapalnego warto tę dawkę zwiększyć.
Niezbędna modyfikacja
Zmiana pory roku powinna łączyć się również z modyfikacją naszej diety. Latem
spożywanie nabiału jest jak najbardziej wskazane bo ochładza organizm.
Wraz z jesienią powinniśmy ograniczyć nabiał, który nie tylko ochładza organizm
jak również zwiększa wydzielanie śluzu. Szczególnie podczas przeziębienia kiedy
mamy katar i kaszel cukier zawarty w mleku nasila objawy. Należy również ograniczyć
owoce cytrusowe (pomarańcze, grejpfruty, cytryny) które również mają ochładzające
właściwości lepiej zastąpić je naszymi jabłkami, śliwkami, które jeszcze są
dostępne. Warto również robić zapasy w okresie letnim i zamrozić nasze rodzime
owoce maliny, porzeczki, jeżyny truskawki. Które nie tylko dostarczą nam witaminy
C, ale urozmaicą menu. Ważne jest aby rozmrażanie nie odbywało się w wysokiej
temperaturze.
Jakie ograniczenia jeszcze zastosować?
Dobrze jest ograniczyć białko zwierzęce (za wyjątkiem bulionów mięsnych) na
rzecz roślin strączkowych ciecierzyca, soczewica. Należy również ograniczyć
potrawy glutenowe i kukurydzę. Lepiej zastąpić je kaszami. Chociaż dla wielu
jest to mniej smaczne warto zamiast mąki pszennej włączyć mąkę ryżową, gryczaną,
jaglaną, ze strączków, kokosową, z orzechów arachidowych. Możemy je wykonać
samodzielnie np. wiórki kokosowe czy tzw. fistaszki bez łupinek wystarczy zmielić.
Zioła i przyprawy
Zioła dodawać powinniśmy do potraw cały rok. Ja na jesień i zimę mrożę pietruszkę,
koperek, liście selera, bazylię. Jeżeli nie mamy to używajmy suszonych. Wpływają
one nie tylko na smak, ale przede wszystkim na trawienie. No tak, ale co ma
trawienie do odporności? Mówiąc zupełnie prosto nasz organizm nie musi się
tak trudzić i energię może wykorzystać chociażby na walkę z wirusami. Nie zapominajmy
również o przyprawach kurkumie, mieszance curry, papryce, imbirze i oczywiście
pieprzu.
Witamina C z bioflawonoidami
Przyprawy i zioła dla smaku oraz zdrowia
Brzmi mało apetycznie, ale działa
Dzisiaj o enzymie, który został poddany wielu badaniom klinicznym potwierdzającym
jego skuteczność w zwalczaniu niektórych dolegliwości. Mowa o serrapeptazie.
Serrapeptaza jest enzymem proteolitycznym, który został wyizolowany z larw
jedwabników. Serrapeptaza powstaje w układzie pokarmowych jedwabników na skutek
fermentacji z udziałem bakterii Serratia sp. E-15.
Trawi martwą tkankę
Serrapeptaza mówiąc najprościej rozpuszcza zakrzepy. Przeprowadzone badania
naukowe wskazują, że serrapeptaza może rozpuszczać martwą lub uszkodzoną tkankę
bez uszkodzenia zdrowej tkanki i rozkładania fibryny – nierozpuszczalnego białka,
które jest głównym składnikiem skrzepów krwi. Zatem nie tylko stanowi profilaktykę
przeciw udarową, ale także profilaktykę i pomoc w leczeniu żylaków. Jest wykorzystywana
klinicznie w powstrzymywaniu tworzenia się złogów w tętnicach po operacji serca.
Badania nad obrzękiem pooperacyjnym
Obrzęk pooperacyjny – wieloośrodkowe podwójnie zaślepione badanie kliniczne
z randomizacją wykazało, że u osób, które były poddawane operacji w obrębie
szczęki stosowanie 10 mg serrapeptazy 3 razy na dobę na dzień przed operacją
oraz po zabiegu 3 razy dziennie przez 5 dni statystycznie istotnie zmniejszało
obrzęk względem grupy otrzymującej placebo.
Kaszle, katary, plwociny
Ze względu na fakt, że serrapeptaza jest enzymem proteolitycznym, może przyczyniać
się do zmniejszania lepkości plwociny i ułatwienia usuwania nadmiernej wydzieliny
z dróg oddechowych. Ponadto potencjalnie może powodować redukcję obrzęku, działać
przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Wieloośrodkowe podwójnie zaślepione badanie kliniczne wykazało, że przyjmowanie
serrapeptazy 3 razy dziennie przez 3–4 dni przyczynia się do zmniejszenia temperatury
ciała, problemów z połykaniem i redukcji bólu u pacjentów z zapaleniem krtani,
gardła lub zatok.
Mało znana powszechnie a szkoda
Wiele badań potwierdziło, że serrapeptaza ma działanie przeciwzapalne. Dane
z badań potwierdziły te właściwości już ponad trzydzieści lat temu. W jednym
z badań, opublikowanym w 1984 roku w Pharmatherapeutica, serrapeptazę przyjmowało
174 pacjentów poddanych antrostomii Caldwell-Luc – operacji usunięcia ropniaka.
Przewlekły ropniak jest chorobą atakującą zatokę szczękową wewnątrz czaszki,
która powoduje ból, niedrożność i wysięk z nosa. Serrapeptaza może być również
wykorzystywana jako środek do redukcji stanu zapalnego w stawach, zmniejszeniu
bólu i obrzęków.
Procenty mówią same za siebie
Zespół cieśni nadgarstka — W jednym z badań, osobom z zespołem cieśni nadgarstka
dwa razy dziennie podawano przez okres sześciu tygodni serrapeptazę.
Wyniki wykazały, że w 65% przypadków odnotowano znaczną poprawę kliniczną.
Podsumowanko
Serrapeptazę stosuje się u osób z zapaleniami skóry, chorującym na zapalenie
płuc, choroby układu oddechowego (krtań, gardło, kaszel), zatoki. Jest pomocna
w redukcji obrzęków pooperacyjnych, stanów zapalnych stawów, po urazach, redukcji
i profilaktyki przeciwzakrzepowej.
Nieustająco pod lupą
Oczywiście nadal trwają badania dotyczące serrapeptazy i jej skuteczności w
zakresie leczenia czy zmniejszenia wielu dolegliwości. Wiele z tych badań wydaje
się być obiecujące np. w przypadku choroby Alzheimera, ale na razie pozytywne
wyniki badań odnotowano w badaniach na szczurach.
Środki ostrożności
Serrapeptaza nie powinna być stosowana u osób przyjmujących leki na krzepliwość
krwi - warfaryna, heparyna, aspiryna.
Serrapeptaza 250 000 IU 60 KAPS.
Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna
Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności
PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 92 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 48 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|