Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Nachmiel się dla spokoju i odpornosći by łatwiej trawić
Powyższe stwierdzenie może budzić skojarzenie, że na odpornność trzeba siorbać
piwko do upojenia. Jednak to słowna zmyłka. Chmiel jako roślina od dawien dawna
wykorzystywany jest w ziołolecznictwie a jako surowiec farmaceutyczny i leczniczy
opisywany jest przez wielu uczonych (specjalistów medycyny i farmacji) od XIX
w.
Koleszka konopii
Chmiel zwyczajny – Humulus lupulus L.,pochodzi z rodziny Cannabaceae (konopiowatych).
To roślina wieloletnia, wytwarzająca podziemne kłącza z rozłogami. Sugeruje
się, że kolebką chmielu są Chiny, ponieważ na ich terytorium znaleziono wszystkie
gatunki Humulus.
Indianie chmielem się też raczyli
W zależności od plemienia chmiel był wykorzystywany w różnych dolegliwościach.
Używano go w przypadku nadkwasoty, na bóle zębów, uszu. Z chmielu sporządzano
napój uśmierzający gorączke i bóle. Niektóre plemiona używały kawałki tej rośliny
do leczenia ran. Na kontynencie europejskim chmielem leczono zapalenie nerek,
żółtaczkę, nieżyt żołądka, polucje, zaburzenia przemiany materii. Rodzima medycyna
ludowa używała chmielu do leczenia bezsenności, na uspokojenie, prz żółtaczce
a wytwarzaną z chmielu maść stosowano na łysienie i łupież.
A teraz bardziej naukowo cytuję ze splątanym językiem i to na trzeźwo
Szyszki chmielowe, czyli owocostany chmielu (Strobili Lupuli) stanowią cenny
surowiec zarówno w przemyśle browarniczym, jak i w lecznictwie. Żeńskie kwiatostany
są baziami podobnymi do szyszek, które określa się mianem strobili. Na powierzchni
szyszek przy podstawie przylistków występują włoski gruczołowe, wypełnione
żywiczną substancją – lupuliną, która też ma zastosowanie w lecznictwie.
Szyszki chmielowe są bogate w drugorzędowe metabolity roślin. Głównymi związkami
występującymi w dojrzałych żeńskich kwiatostanach Humulus lupulus są kwasy
goryczowe chmielowe, terpeny i chalkony. Zawierają one również glikozydy flawonolowe
(rutynę, kemferol, kwercetynę, kwercytrynę) i katechiny (galusan katechiny,
galusan epikatechiny). W skład olejku eterycznego chmielu wchodzi wiele lotnych
składników, w tym monoterpeny (myrcen) oraz seskwiterpeny (β-kariofilen, farnezen,
humulon), które razem stanowią 57-82% całej zawartości. Różnice w ilości tych
związków chemicznych są zależne od odmiany uprawnej oraz metod detekcji.
C.D. gimnastyki języka
Kwasy goryczowe chmielu obejmują α-kwasy (humulony) i β-kwasy (lupulony). Związki
te są prenylowymi pochodnymi floroglucyny. Występują w postaci bladożółtych
olejów lub żywic łatwo rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych. W
zależności od bocznego łańcucha acylowego rozróżnia się pięć analogów: n-,
ko-, ad-, pre-, posthumulony/lupulony. Głównym elementem składowym α-kwasów
są analogi: n-humulonu (35-70% α-kwasów), kohumulonu (20-65% α-kwasów) i adhumulonu
(10-15% α-kwasów). β-Kwasy w porównaniu do α-kwasów mają dodatkową grupę prenylową.
Poza tym lupulony występują w dwóch różnych wzorach enolizacji. Przeważające
analogi β-kwasów występujące w chmielu to: lupulony (20-55% β-kwasów), kolupulony
(20-55% β-kwasów), adlupulony (10-15% β-kwasów). Główna rola α-kwasów w przemyśle
browarniczym polega na ich izomeryzacji do odpowiednich gorzkich izo-α-kwasów
podczas gotowania brzeczki.
Badania nad aktywnością chmielu
Badania dotyczące biologicznej aktywności związków występujących naturalnie
w chmielu skoncentrowane są na testowaniu ksantohumolu, α- i β-kwasów i 8-prenylonaryngeniny.
Stwierdzono, że związki te wykazują różnorodną aktywność biologiczną: przeciwbakteryjną,
antyoksydacyjną, antykolagenazową, estrogenną, chemoprewencyjną, przeciwzapalną,
apoptotyczną, antyproliferacyjną wobec różnych linii komórek rakowych (np.
wpływają na enzymy i czynniki transkrypcyjne zaangażowane w karcynogenezę),
obniżają też poziom cholesterolu oraz wykazują właściwości przeciwwrzodowe.
A teraz do rzeczy
Badania nad chmielem pokazały, iż osłabia on bodźce przenoszone do ośrodkowego
układu nerwowego. Chmiel hamuje nadmierne czynności kory mózgowej, wykazuje
wyraźne działanie uspokajające. Dlatego też stosuje się go w stanach niepokoju,
napadach lęku, w zaburzeniach zasypiania.
Działanie chmielu na mężczyzn
Co do pozytywnego działania chmielu (w postaci lubianego przez wielu mężczyzn
złocistego napoju zwanego browarkiem) może budzić wiele kontrowersji zatem
lepiej przemilczeć. Natomiast milczeć zdecydowanie nie można o pozytywnym działaniu
chmielu na układ moczowy i płciowy.
W XIX wieku wyciągi z szyszek oraz lupulina były zalecane w leczeniu nadpobudliwości
płciowej, zaburzeń oddawania moczu (mikcji) i zaburzeń wytrysku nasienia (ejakulacji).
Współcześnie chmiel zalecany jest na zmniejszenie objawów przerostu gruczołu
krokowego, poprawia kontrolę nerwową nad zwieraczami, dlatego stosowany jest
przy mimowolnym moczeniu się, mimowolnych i przedwczesnych wytryskach nasienia
(zmazy nocne) oraz zaburzeniach mikcji (aktu oddawania moczu). Ponadto chmiel
obniża poziom testosteronu wolnego, zmniejsza agresję i nadmierny popęd płciowy.
Nie wpływa jednak na obniżenie płodności.
Jeżeli chodzi o działanie na organizmy kobiet podwyższa on poziom estrogenów.
Takie działanie na obie płcie zaobserwowano przy dłuższym stosowaniu mocnych
nalewek z chmielu.
Chmiel dla brzuszka
Chmiel (napary, wyciągi, nalewki) wzmaga wydzielanie żółci, zapobiega bezsoczności
żołądka. Pobudza trzustkę i jelita do wydzielania enzymów. Gorzkie substancje
zawarte w szyszkach chmielu pobudzają wydzielanie soków trawiennych przyspieszają
trawienie.
Chmiel na smutek
Przeprowadzono badania w wyniku, których stwierdzono, że chmiel jest doskonałym
środkiem dla osób borykających się z bezsennością. W latach 90- tych ubiegłego
stulecia w Niemczech przeprowadzono badania, które wskazywały że chmiel zmniejsza
objawy lękowe czy objawy depresji.
Kilka ciekawostek znalezionych
Według badań ¼ mężczyzn cierpiących na impotencję ma wyraźnie podniesiony poziom
prolaktyny, hormonu uwalnianego przez przysadkę. W badaniach stwierdzono, że
chmiel zawarty w piwie zwiększa wydzielanie prolaktyny. U miłośników piwa często
występują zmiany hormonalne objawiające się dużym brzuchem i powiększeniem
piersi i zmniejszonym libido. W średniowieczu przypuszczano, że chmiel przyczynia
się do powstania humoru „melancholicznego”. Uznawano jednocześnie, iż chmiel
usuwa nadmiar „humoru cholerycznego i sangwinicznego”. Przeprowadzono badania
w wyniku, których stwierdzono, że chmiel jest doskonałym środkiem dla osób
borykających się z bezsennością. W latach 90- tych ubiegłego stulecia w Niemczech
przeprowadzono badania, które wskazywały że chmiel zmniejsza objawy lękowe
czy objawy depresji.
Ekstrakt z chmielu Relax
Ekstrakt z chmielu z rokitnikiem Protect na odporność
Co ma prekursor glutationu (NAC) do kaszlu i kataru?
NAC to to nazwa aminokwasu endogennego. Inne nazwy to N-acetylocysteina,
Acetyl cysteine, acetylocysteina, L-cysteina HCl, cysteine hydrochloride.
Historyczne zastosowania
W latach 60-tych ubiegłego wieku NAC wykorzystywany był do leczenia zatruć
wywołanych przedawkowaniem paracetamolem, alkoholem, uzależnień, ale także
ze względu na jego właściwości mukolityczne w leczeniu chorób układu oddechowego.
Pełny oddech i odporność
NAC ma wspomniane właściwości mukolityczne, jednak na ogromną uwagę zasługuje
fakt, że ponad 200 badań naukowych potwierdziło, że NAC zwiększa odporność
organizmu, a tym samym przeciwdziała infekcjom wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym.
Oprócz tego NAC wykazuje działanie antyapoptotyczne i antykancerogenne oraz
ma wpływ
na metabolizm fosfolipidów błon komórkowych czy uwalnianie cytokin prozapalnych
i aktywność proteaz.
Jak wykorzystać te właściwości?
NAC poprzez swoje właściwości zalecane w chorobach autoimmunologicznych,
chorobach o podłożu zapalnym, gdzie występuje wysoki wskaźnik CRP tj. choroby
reumatyczne,
choroby nowotworowe. Również zaczęto stosować ją w leczeniu zaburzeń płodności
u kobiet jak również w chorobach neurodegeneracyjny jak np. choroba Alzheimera.
Śluz zalega?
Jak już wspomniałam ze względu na swoje właściwości mukolityczne przez wiele
lat NAC wykorzystywano w leczeniu chorób płuc. Stosowano go w chorobach takich
jak: mukowiscydoza, chroniczne zapalenie oskrzeli, astma i rozedma płuc,
jako lek do usuwania zalegającego śluzu. Dlatego w sezonie kiedy występuje
u nas
kaszel czy katar powinniśmy stosować NAC z kilku powodów. Po pierwsze NAC
zmniejsza wydzielanie śluzu co ogranicza katar i kaszel. Po drugie zwiększa
odporność
na zakażenia wirusowe, bakteryjne, które są zmorą jesienną szczególnie wtedy
gdy przebywamy w skupiskach ludzkich (sklepy, zakłady pracy, szkoły, przychodnie
lekarskie czy komunikacja miejska).
Zostań producentem glutationu
Dostarczając do organizmu NAC jest niemal całkowicie metabolizowany w wątrobie
do cysteiny, a dalej do glicyny i glutationu.
Suplementacja NAC jest jedną z najlepszych strategii zwiększania dostępności
glutationu w organizmie.
Glutation petarda antyzapalna
Glutation jest potoczną nazwą dwusiarczku glutationu, określanego skrótem
GSH. “SH” oznacza kluczową aktywną grupę sulfhydrylową. Glutation jest peptydem,
czyli bardzo małym białkiem naturalnie występującym w organizmie, w poszczególnych
komórkach którego jest wytwarzany z trzech substratów- aminokwasów : glicyny,
glutaminianu i cysteiny.
Niezwykła molekuła
Gdy witaminy C i E zwiążą rodnik tlenowy muszą go przekazać układowi GSH,
aby odzyskać zdolność neutralizowania kolejnych rodników. Gdy cząsteczka
GSH napotka
destrukcyjnie działający dodatnio naładowany rodnik hydroksylowy, oddaje
mu elektron zamieniając w nieszkodliwą wodę. W wyniku tego procesu cząsteczka
GSH nie staje się rodnikiem, lecz paruje z inną cząsteczką GSH, która przereagowała
z rodnikiem, tworząc neutralny, nietoksyczny GSSG. To GSH, nie witaminy ostatecznie
neutralizuje rodniki.
Podatność wiekowa
Wraz z wiekiem spada poziom GSH w organizmie a my stajemy się bardziej podatni
na toksyczne działanie leków i zanieczyszczeń. Uznani badacze w dziedzinie
starzenia się organizmu uznali, że niski poziom GSH w wątrobie osoby starzejącej
się uniemożliwia organizmowi skuteczne radzenie sobie z usuwaniem i neutralizowaniem
toksyn.
Niestety wraz z wiekiem następuje również obniżenie sprawności układu odpornościowego.
Wraz ze starzeniem się układu immunologicznego limfocyty T ulegają znacznym
zmianom, zmniejszając naszą zdolność odpowiedzi na infekcje bakteryjne i
wirusowe. W toku wielu badań naukowcy wykazali, że podniesienie poziomu GSH
w organizmie
powoduje wzrost odpowiedzi immunologicznej.
Choroby skórne
Glutation odgrywa kluczową rolę w detoksykacji i zapobieganiu uszkodzeń skórnych
popromiennych. Badacze zaobserwowali, że osoby, które chorują m. in. na łuszczycę,
egzemę, AZS, zapalenia naczyń, trądzik, łojotokowe zapalenie skóry, toczeń,
cechuje niski poziom GSH. Badacze powiązali te choroby z wysokim poziomem
wolnych rodników.
Aktywność fizyczna
Uprawiając regularnie aktywność fizyczną potrzebujemy więcej antyoksydantów
szczególnie GSH. Większość z nas uprawia aktywność w warunkach zanieczyszczonych.
biegamy i jeździmy na rowerze w mieście, przy drogach. Podczas wysiłku zużywamy
więcej tlenu niż zwykle, intensyfikują się procesy metaboliczne. W rezultacie
wytwarzane są wolne rodniki które krążą w organizmie. Biegacz czy rowerzysta
w miejskiej aglomeracji wdycha 10 razy więcej. Badacze doszli do wniosku,
że glutation pomaga skrócić czas regeneracji po wysiłku, zmniejszyć zmęczenie
i obolałość, poprawić formę. GSH również “przełącza” metabolizm z syntezy
tłuszczu
na rozwój mięśni. Zatem pozwala osiągnąć lepsze efekty modelowania sylwetki.
NAC (prekursor glutationu ) w kapsułkach
W tym roku początki są bardziej letnie niż typowe dla jesieni, mimo to wiele
osób ulega infekcjom. Każda pora roku to zmiana dla naszego organizmu.
Witamina C to podstawa
Wiemy, że w okresie jesiennym powinniśmy zwiększyć ilość witaminy C. W okresie
jesiennym najlepiej jest stosować witaminę C z bioflawonoidami.
Bioflawonoidy działają zarówno przeciwzapalnie, co jest istotne nie tylko w
przebiegu przeziębień, grypy ale również chorób układu kostnego, stawów, bólów
mięśni. Właściwie większośc chorób również nowotworowych. Bioflawonoidy hamują
przemianę kwasu arachidonowego, który jest odpowiedzialny za powstawanie prostaglandyn,
hormonów aktywujących się podczas stanu zapalnego.
W bio jest siła
Bioflawonoidy chronią nas przed chorobotwórczym działaniem wirusów, na przykład
popularnego wirusa opryszczki. Bioflawonoidy zapobiegają one tworzeniu się
wysięków i obrzęków po urazach. Bioflawonoidy działają korzystnie na układ
moczowy (mają działanie moczopędne). Jednocześnie chronią rośliny przed szkodliwymi
czynnikami zewnętrznymi. Wyróżnia się wśród nich: flawonole , do których należą
m.in. kwercetyna występująca w skórkach i okrywach roślin, głównie w cebuli,
jabłkach, cytrusach, ale również w herbacie i czerwonym winie, oraz rutyna
znajdująca się również w skórkach jabłek, herbacie, ale także w wielu roślinach,
np. w gryce;
- flawanony, wśród których znajdują się występujące w cytrusach hesperetyna i
naringenina;
-
katechiny, które są zawarte w winie i herbacie (np. epikatechina);
-
antocyjanidyny,
takie jak cyjanidyna, delfinidyna czy peonidyna, które występują np. w
jagodach.
Ale co właściwie to dla nas znaczy?
Bioflawonoidy działają zarówno przeciwzapalnie, co jest istotne nie tylko w
przebiegu przeziębień, grypy ale również chorób układu kostnego, stawów, bólów
mięśni. Właściwie większośc chorób również nowotworowych. Bioflawonoidy hamują
przemianę kwasu arachidonowego, który jest odpowiedzialny za powstawanie prostaglandyn,
hormonów aktywujących się podczas stanu zapalnego.
Niezbędnik żylakowca
Witamina C zawierająca bioflawonoidy w tym rutynę, kwercetynę i hesperydynę
powinna być nieodłącznym elementem codzienności. Również u osób ze skłonnościami
do hemoroidów czy pajączków. To niezwykle ważne by żyły i naczynia krwionośne
otrzymywały te substancje, które nie tylko je wzmacniają naczynia żylne, ale
je uszczelniają. Również witamina C z bioflawonoidami zmniejsza obrzęki i uczucie
ciężkich nóg.
Zdrowe kości, piękna skóra
Nasze kości składają się z wielu warstw kolagenu i związków wapnia. Przez co
witamina C jest nam niezbędna. Jest potrzebna do produkcji kolagenu w organizmie.
Jest również czynnikiem utrzymującym integralność naszego kośćca.
Witamina C na rany?
Jak wspomniałam kolagen jest substancją, która utrzymuje w zdrowiu nasz organizm.
Witamina C ulega zużyciu w procesie wytwarzania kolagenu. Jeśli skóra ulega
rozcięciu, zostaje wyprodukowany kolagen, aby wytworzyć tkankę zabliźniającą
ranę. Im uraz jest silniejszy, tym więcej potrzeba witaminy C do regeneracji
i leczenia rany. W literaturze naukowej znajdujemy wiele danych potwierdzających
efektywność witaminy C w leczeniu ran
Brzuchy wolą duety
Wiele osób nie toleruje kwasu askorbinowego, mają wzdęty brzuch i odczuwają
dyskomfort. Dlatego najlepiej spożywać ją w kompleksie z L-askorbinianem sodu.
Zasadowy odczyn sodu pozwala zniwelować kwaśny odczyn Kwasu L-askorbinowego
jak również ograniczyć dolegliwości żołądkowe występujące po długim stosowaniu
samego kwasu L-askorbinowego.
Tysiąc pomysłów to odpowiednia dawka
Dawka 1000 mg witaminy C to absolutne minimum jakie powinniśmy przyjmować.
Ale w przypadku jakiegokolwiek stanu zapalnego warto tę dawkę zwiększyć.
Niezbędna modyfikacja
Zmiana pory roku powinna łączyć się również z modyfikacją naszej diety. Latem
spożywanie nabiału jest jak najbardziej wskazane bo ochładza organizm.
Wraz z jesienią powinniśmy ograniczyć nabiał, który nie tylko ochładza organizm
jak również zwiększa wydzielanie śluzu. Szczególnie podczas przeziębienia kiedy
mamy katar i kaszel cukier zawarty w mleku nasila objawy. Należy również ograniczyć
owoce cytrusowe (pomarańcze, grejpfruty, cytryny) które również mają ochładzające
właściwości lepiej zastąpić je naszymi jabłkami, śliwkami, które jeszcze są
dostępne. Warto również robić zapasy w okresie letnim i zamrozić nasze rodzime
owoce maliny, porzeczki, jeżyny truskawki. Które nie tylko dostarczą nam witaminy
C, ale urozmaicą menu. Ważne jest aby rozmrażanie nie odbywało się w wysokiej
temperaturze.
Jakie ograniczenia jeszcze zastosować?
Dobrze jest ograniczyć białko zwierzęce (za wyjątkiem bulionów mięsnych) na
rzecz roślin strączkowych ciecierzyca, soczewica. Należy również ograniczyć
potrawy glutenowe i kukurydzę. Lepiej zastąpić je kaszami. Chociaż dla wielu
jest to mniej smaczne warto zamiast mąki pszennej włączyć mąkę ryżową, gryczaną,
jaglaną, ze strączków, kokosową, z orzechów arachidowych. Możemy je wykonać
samodzielnie np. wiórki kokosowe czy tzw. fistaszki bez łupinek wystarczy zmielić.
Zioła i przyprawy
Zioła dodawać powinniśmy do potraw cały rok. Ja na jesień i zimę mrożę pietruszkę,
koperek, liście selera, bazylię. Jeżeli nie mamy to używajmy suszonych. Wpływają
one nie tylko na smak, ale przede wszystkim na trawienie. No tak, ale co ma
trawienie do odporności? Mówiąc zupełnie prosto nasz organizm nie musi się
tak trudzić i energię może wykorzystać chociażby na walkę z wirusami. Nie zapominajmy
również o przyprawach kurkumie, mieszance curry, papryce, imbirze i oczywiście
pieprzu.
Witamina C z bioflawonoidami
Przyprawy i zioła dla smaku oraz zdrowia
Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna
Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności
PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 92 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 48 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|