Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Odporność a witaminy z grupy B
Spadki odporności widoczne na twarzy
Jesienią wiele osób ma obniżoną odporność. Wpływ na naszą odporność ma wiele
czynników m.in sposób odżwiania, aktywność, ogólny stan zdrowia, warunki
środowiskowe etc. W okresie jesiennym obniżona odporność u wielu osób widoczna
jest gołym okiem. Potocznie określane “zimno” - wirus opryszczki, zajady
pękające kąciki ust, łuszcząca się skóra wokół ust świadczą właśnie o obniżonej
odporności oraz wiążą się z niedoborem witamin z grupy B.
Witaminy z grupy B a odporność
Przy obniżonej odporności (ujmując najkrócej) występuje zwiększone zapotrzebowanie
witamin m. in. z grupy B. Szczególnie kiedy mamy dużo zmartwień, stresu, jesteśmy
przemęczeni. Należy również wspomnieć, że na niedobór wielu witamin mają wpływ
takie czynniki jak choroby (szczególnie choroby układu pokarmowego, choroby
zapalne jelit, choroby nowotworowe) czy zażywane leki.
Problem z koncentracją
Wiele osób ma problemy z koncentracją niby słuchamy a “jakby przelatywało”.
Na koncentrację znaczący wpływ mają również witaminy, przy niedoborze witaminy
B2 jest ona zaburzona, ale nie tylko.
Niedobór Witaminy B2 to:
Zaburzenia pracy układu nerwowego:
kłopoty z koncentracją, zawroty głowy, bezsenność.
problemy z narządem wzroku:
uszkodzenie gałek ocznych i rogówki, pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt,
łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń.
problemy ze skórą i błonami śluzowymi:
łuszczące się zmiany skórne okolic nosa, ust, czoła i uszu, swędzenie w okolicy
ujścia pochwy, obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej, zapalenie
warg, języka lub błon śluzowych, pleśniawki, zajady jamy ustnej, łojotok.
inne problemy zdrowotne: opóźnienie wzrostu, wypadanie włosów, zaburzenia oddychania,
choroby układu nerwowego, dystrofie mięśni.
Dużo tego.
Uśpiony metabolizm
Dieta jest, ruch też a waga ani drgnie. Może to uśpiony metabolizm?
Witamina B3 (witamina PP, niacyna) pomaga w syntezie i rozkładzie węglowodanów,
kwasów tłuszczowych i aminokwasów, bierze udział w metabolizmie energetycznym,
wspiera tworzenie czerwonych krwinek, zmniejsza szkodliwe działanie związków
chemicznych i leków, pomaga w zachowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu
we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, wpływa dobrze na system nerwowy i stan
psychiczny, poprawia dotlenienie i odżywienie skóry i stan włosów
Dla prawidłowego metabolizmu białek, tłuszczów, węglowodanów potrzebne są nam
witaminy z grupy B.
Nie siwiej za prędko ze zmartwień
Kwas pantotenowy- witamina B5
jest niezbędny do właściwego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów oraz do
wytwarzania niektórych hormonów, zwiększa szybkość gojenia się ran, umożliwia
prawidłowe działanie metabolizmu energetycznego, zmniejsza zmęczenie i usprawnia
działanie układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego, pomaga w produkcji
tłuszczów, cholesterolu, hormonów i substancji zwiększających przewodnictwo
nerwowe, poprawia pigmentację i zdrowie włosów.
Zaburzenia w pracy układu nerwowego: trudności z zapamiętywaniem, rozdrażnienie,
zasłabnięcia, depresje, brak koordynacji
Problemy z układem ruchu: ból i sztywność w stawach, mrowienie i skurcze w
ramionach i nogach, uczucie odrętwienia, niepewny chód problemy ze skórą i
włosami: wypadanie włosów, szybsze pojawienie się siwizny, pieczenie skóry,
pęknięcia skóry w kącikach ust i oczu.
Zaburzenia układu trawiennego: brak apetytu, niestrawność
Oraz inne: szybkie męczenie się organizmu, zwiększona podatność na zakażenia,
problemy z narządem wzroku, długie gojenie się ran, zaburzenia w pracy układu
krwionośnego, przyspieszenie akcji serca.
Nie być toksycznym
Witamina B6
Uczestniczy w metabolizmie aminokwasów, przetwarzaniu tłuszczów i węglowodanów,
bierze udział w produkcji enzymów, hormonów, hemoglobiny, wpływa na ciśnienie
krwi, pracę mięśni, właściwe działanie układu nerwowego, zwiększa odporność
organizmu, zmniejsza toksyczne działanie leków, pomaga w leczeniu nerek, zmniejsza
szansę na tworzenie się kamieni nerkowych, zmniejsza ból i “sztywnienie” nadgarstków
i dłoni, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Witamina B7 - biotyna
Niedobór biotyny powoduje zmiany skórne – wysypki, stany zapalne, a także wypadanie
włosów i podwyższony poziom cholesterolu oraz zmiany zapalne jelit.
Kwas foliowy (foliany, folacyna, witamina B9, witamina B11, witamina M),
odgrywa ważną rolę w procesie podziału komórek i przyczynia się do:
wzrostu tkanek dziecka podczas ciąży
syntezy aminokwasów
normalizacji składu krwi
właściwego metabolizmu homocysteiny
normalnego funkcjonowania psychologicznego
zmniejszenia zmęczenia i wyczerpania.
Atak mrówek
Komu nie drętwiały czasem nogi, ten tzw. atak mrówek, to w wielu przypadkach
objaw niedoboru witaminy B12.
Witamina B12 - Objawy niedoboru witaminy B12 ze strony systemu nerwowego:
mrowienie i drętwienie palców dłoni i stóp, osłabienie, niepewność chodu, zaburzenia
czucia dotyku,
upośledzenie czucia temperatury i bólu, osłabienie kończyn, łagodne zaburzenia
poznawcze prowadzące do otępienia, apatia, drażliwość, urojenia, splątanie,
depresja.
Objawy ze strony przewodu pokarmowego: utrata czucia smaku, pieczenie języka,
brak apetytu, spadek masy ciała.
Niedobór witamin z grupy B kogo dotyczy?
Osoby z chorobami przewlekłymi, chorobami neurologicznymi, układu nerwowego,
chorobami nowotworowymi, osoby z chorobami układu pokarmowego, w stanach zapalnych
jelit. Osoby nadużywające alkoholu. Osoby stosujące różne diety odchudzające,
które nie dostarczają odpowiedniej ilości składników odżywczych. Szczególnie
narażone są też osoby biorące leki na cukrzycę (metformina).
Kto szczególnie jest narażony na niedobór witaminy B12?
Na niedobór witaminy B12 narażeni są weganie i wegetarianie nawet jeśli spożywają
dużo alg. Nawet jeśli w badaniach wynik nie będzie wskazywał niedoboru witaminy
B12 to w rzeczywistości może być zupełnie inaczej. Roślinna witamina B12 zwana
jest pseudo witaminą B12 co w uproszczeniu można określić jako nieaktywny analog
B12 (aktywna
metabolicznie witamina B12 pochodzi od produktów odzwierzęcych).
Aby rzeczywiście stwierdzić niedobór witaminy B12 w organizmie należałoby wykonać
badanie na oznaczenie poziomu kwasu metylomalonowego i holoTC (holotranskobalaminy),
ale są one bardzo drogie i mało powszechne w Polsce. Dlatego warto jest wykonywać
chociażby badanie poziomu homocysteiny bowiem jej wysoki poziom może wskazywać
na niedobór witaminy B12.
Na wysokich obrotach Dodatkowe liczeBne wsparcie
Inozytol (zwany witaminą B8) wspiera pracę układu nerwowego, minimalizuje wpływ
stresu na organizm, poprawia pamięć, zmniejsza rozdrażnienie.
PABA (Kwas p-aminobenzoesowy, witamina B10) odgrywa ważną rolę w przemianie
żelaza, wspiera tworzeniu czerwonych krwinek, pomaga w zaburzeniach związanych
z płodnością, utrzymuje właściwy kolor włosów.
Po alkoholu witaminy z grupy B niezbędne
Alkohol przyspiesza degradację wielu witamin. Witaminy z grupy B są niezbędne
dla poprawy samopoczucia i szybszej regeneracji po spożyciu alkoholu.
Długotrwałe spożywanie alkoholu prowadzi do niedoboru witamin z grupy B jak
również wielu innych niezbędnych minerałów.
Kolor moczu - zmiana
Zażywanie witamin z grupy B powoduje zabarwienie moczu na intensywny żółty
kolor. Ale bez obaw to naturalny objaw. Odpowiedzialna za to jest ryboflawina
czyli witamina B2.
Oby nie przesadzić
Zarówno niedobór jak i nadmiar witamin w organizmie jest dla nas szkodliwy.
Witaminy z grupy B to witaminy rozpuszczalne w wodzie ich nadmiar usuwany
jest wraz z moczem. Najlepiej jest sięgać po witaminowy kompleks witamin
z grupy B z odpowiednio dobraną dawką dla poszczególnych witamin. Bowiem
nie każdą witaminę potrzebujemy w tej samej ilości.
Kiedy brać?
Witaminy z grupy B bierzemy do południa.
Witaminy z grupy B - Mega B komplex
Nachmiel się dla spokoju i odporności by łatwiej trawić
Powyższe stwierdzenie może budzić skojarzenie, że na odpornność trzeba siorbać
piwko do upojenia. Jednak to słowna zmyłka. Chmiel jako roślina od dawien dawna
wykorzystywany jest w ziołolecznictwie a jako surowiec farmaceutyczny i leczniczy
opisywany jest przez wielu uczonych (specjalistów medycyny i farmacji) od XIX
w.
Koleszka konopii
Chmiel zwyczajny – Humulus lupulus L.,pochodzi z rodziny Cannabaceae (konopiowatych).
To roślina wieloletnia, wytwarzająca podziemne kłącza z rozłogami. Sugeruje
się, że kolebką chmielu są Chiny, ponieważ na ich terytorium znaleziono wszystkie
gatunki Humulus.
Indianie chmielem się też raczyli
W zależności od plemienia chmiel był wykorzystywany w różnych dolegliwościach.
Używano go w przypadku nadkwasoty, na bóle zębów, uszu. Z chmielu sporządzano
napój uśmierzający gorączke i bóle. Niektóre plemiona używały kawałki tej rośliny
do leczenia ran. Na kontynencie europejskim chmielem leczono zapalenie nerek,
żółtaczkę, nieżyt żołądka, polucje, zaburzenia przemiany materii. Rodzima medycyna
ludowa używała chmielu do leczenia bezsenności, na uspokojenie, prz żółtaczce
a wytwarzaną z chmielu maść stosowano na łysienie i łupież.
A teraz bardziej naukowo cytuję ze splątanym językiem i to na trzeźwo
Szyszki chmielowe, czyli owocostany chmielu (Strobili Lupuli) stanowią cenny
surowiec zarówno w przemyśle browarniczym, jak i w lecznictwie. Żeńskie kwiatostany
są baziami podobnymi do szyszek, które określa się mianem strobili. Na powierzchni
szyszek przy podstawie przylistków występują włoski gruczołowe, wypełnione
żywiczną substancją – lupuliną, która też ma zastosowanie w lecznictwie.
Szyszki chmielowe są bogate w drugorzędowe metabolity roślin. Głównymi związkami
występującymi w dojrzałych żeńskich kwiatostanach Humulus lupulus są kwasy
goryczowe chmielowe, terpeny i chalkony. Zawierają one również glikozydy flawonolowe
(rutynę, kemferol, kwercetynę, kwercytrynę) i katechiny (galusan katechiny,
galusan epikatechiny). W skład olejku eterycznego chmielu wchodzi wiele lotnych
składników, w tym monoterpeny (myrcen) oraz seskwiterpeny (β-kariofilen, farnezen,
humulon), które razem stanowią 57-82% całej zawartości. Różnice w ilości tych
związków chemicznych są zależne od odmiany uprawnej oraz metod detekcji.
C.D. gimnastyki języka
Kwasy goryczowe chmielu obejmują α-kwasy (humulony) i β-kwasy (lupulony). Związki
te są prenylowymi pochodnymi floroglucyny. Występują w postaci bladożółtych
olejów lub żywic łatwo rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych. W
zależności od bocznego łańcucha acylowego rozróżnia się pięć analogów: n-,
ko-, ad-, pre-, posthumulony/lupulony. Głównym elementem składowym α-kwasów
są analogi: n-humulonu (35-70% α-kwasów), kohumulonu (20-65% α-kwasów) i adhumulonu
(10-15% α-kwasów). β-Kwasy w porównaniu do α-kwasów mają dodatkową grupę prenylową.
Poza tym lupulony występują w dwóch różnych wzorach enolizacji. Przeważające
analogi β-kwasów występujące w chmielu to: lupulony (20-55% β-kwasów), kolupulony
(20-55% β-kwasów), adlupulony (10-15% β-kwasów). Główna rola α-kwasów w przemyśle
browarniczym polega na ich izomeryzacji do odpowiednich gorzkich izo-α-kwasów
podczas gotowania brzeczki.
Badania nad aktywnością chmielu
Badania dotyczące biologicznej aktywności związków występujących naturalnie
w chmielu skoncentrowane są na testowaniu ksantohumolu, α- i β-kwasów i 8-prenylonaryngeniny.
Stwierdzono, że związki te wykazują różnorodną aktywność biologiczną: przeciwbakteryjną,
antyoksydacyjną, antykolagenazową, estrogenną, chemoprewencyjną, przeciwzapalną,
apoptotyczną, antyproliferacyjną wobec różnych linii komórek rakowych (np.
wpływają na enzymy i czynniki transkrypcyjne zaangażowane w karcynogenezę),
obniżają też poziom cholesterolu oraz wykazują właściwości przeciwwrzodowe.
A teraz do rzeczy
Badania nad chmielem pokazały, iż osłabia on bodźce przenoszone do ośrodkowego
układu nerwowego. Chmiel hamuje nadmierne czynności kory mózgowej, wykazuje
wyraźne działanie uspokajające. Dlatego też stosuje się go w stanach niepokoju,
napadach lęku, w zaburzeniach zasypiania.
Działanie chmielu na mężczyzn
Co do pozytywnego działania chmielu (w postaci lubianego przez wielu mężczyzn
złocistego napoju zwanego browarkiem) może budzić wiele kontrowersji zatem
lepiej przemilczeć. Natomiast milczeć zdecydowanie nie można o pozytywnym działaniu
chmielu na układ moczowy i płciowy.
W XIX wieku wyciągi z szyszek oraz lupulina były zalecane w leczeniu nadpobudliwości
płciowej, zaburzeń oddawania moczu (mikcji) i zaburzeń wytrysku nasienia (ejakulacji).
Współcześnie chmiel zalecany jest na zmniejszenie objawów przerostu gruczołu
krokowego, poprawia kontrolę nerwową nad zwieraczami, dlatego stosowany jest
przy mimowolnym moczeniu się, mimowolnych i przedwczesnych wytryskach nasienia
(zmazy nocne) oraz zaburzeniach mikcji (aktu oddawania moczu). Ponadto chmiel
obniża poziom testosteronu wolnego, zmniejsza agresję i nadmierny popęd płciowy.
Nie wpływa jednak na obniżenie płodności.
Jeżeli chodzi o działanie na organizmy kobiet podwyższa on poziom estrogenów.
Takie działanie na obie płcie zaobserwowano przy dłuższym stosowaniu mocnych
nalewek z chmielu.
Chmiel dla brzuszka
Chmiel (napary, wyciągi, nalewki) wzmaga wydzielanie żółci, zapobiega bezsoczności
żołądka. Pobudza trzustkę i jelita do wydzielania enzymów. Gorzkie substancje
zawarte w szyszkach chmielu pobudzają wydzielanie soków trawiennych przyspieszają
trawienie.
Chmiel na smutek
Przeprowadzono badania w wyniku, których stwierdzono, że chmiel jest doskonałym
środkiem dla osób borykających się z bezsennością. W latach 90- tych ubiegłego
stulecia w Niemczech przeprowadzono badania, które wskazywały że chmiel zmniejsza
objawy lękowe czy objawy depresji.
Kilka ciekawostek znalezionych
Według badań ¼ mężczyzn cierpiących na impotencję ma wyraźnie podniesiony poziom
prolaktyny, hormonu uwalnianego przez przysadkę. W badaniach stwierdzono, że
chmiel zawarty w piwie zwiększa wydzielanie prolaktyny. U miłośników piwa często
występują zmiany hormonalne objawiające się dużym brzuchem i powiększeniem
piersi i zmniejszonym libido. W średniowieczu przypuszczano, że chmiel przyczynia
się do powstania humoru „melancholicznego”. Uznawano jednocześnie, iż chmiel
usuwa nadmiar „humoru cholerycznego i sangwinicznego”. Przeprowadzono badania
w wyniku, których stwierdzono, że chmiel jest doskonałym środkiem dla osób
borykających się z bezsennością. W latach 90- tych ubiegłego stulecia w Niemczech
przeprowadzono badania, które wskazywały że chmiel zmniejsza objawy lękowe
czy objawy depresji.
Ekstrakt z chmielu Relax
Ekstrakt z chmielu z rokitnikiem Protect na odporność
Co ma prekursor glutationu (NAC) do kaszlu i kataru?
NAC to to nazwa aminokwasu endogennego. Inne nazwy to N-acetylocysteina,
Acetyl cysteine, acetylocysteina, L-cysteina HCl, cysteine hydrochloride.
Historyczne zastosowania
W latach 60-tych ubiegłego wieku NAC wykorzystywany był do leczenia zatruć
wywołanych przedawkowaniem paracetamolem, alkoholem, uzależnień, ale także
ze względu na jego właściwości mukolityczne w leczeniu chorób układu oddechowego.
Pełny oddech i odporność
NAC ma wspomniane właściwości mukolityczne, jednak na ogromną uwagę zasługuje
fakt, że ponad 200 badań naukowych potwierdziło, że NAC zwiększa odporność
organizmu, a tym samym przeciwdziała infekcjom wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym.
Oprócz tego NAC wykazuje działanie antyapoptotyczne i antykancerogenne oraz
ma wpływ
na metabolizm fosfolipidów błon komórkowych czy uwalnianie cytokin prozapalnych
i aktywność proteaz.
Jak wykorzystać te właściwości?
NAC poprzez swoje właściwości zalecane w chorobach autoimmunologicznych,
chorobach o podłożu zapalnym, gdzie występuje wysoki wskaźnik CRP tj. choroby
reumatyczne,
choroby nowotworowe. Również zaczęto stosować ją w leczeniu zaburzeń płodności
u kobiet jak również w chorobach neurodegeneracyjny jak np. choroba Alzheimera.
Śluz zalega?
Jak już wspomniałam ze względu na swoje właściwości mukolityczne przez wiele
lat NAC wykorzystywano w leczeniu chorób płuc. Stosowano go w chorobach takich
jak: mukowiscydoza, chroniczne zapalenie oskrzeli, astma i rozedma płuc,
jako lek do usuwania zalegającego śluzu. Dlatego w sezonie kiedy występuje
u nas
kaszel czy katar powinniśmy stosować NAC z kilku powodów. Po pierwsze NAC
zmniejsza wydzielanie śluzu co ogranicza katar i kaszel. Po drugie zwiększa
odporność
na zakażenia wirusowe, bakteryjne, które są zmorą jesienną szczególnie wtedy
gdy przebywamy w skupiskach ludzkich (sklepy, zakłady pracy, szkoły, przychodnie
lekarskie czy komunikacja miejska).
Zostań producentem glutationu
Dostarczając do organizmu NAC jest niemal całkowicie metabolizowany w wątrobie
do cysteiny, a dalej do glicyny i glutationu.
Suplementacja NAC jest jedną z najlepszych strategii zwiększania dostępności
glutationu w organizmie.
Glutation petarda antyzapalna
Glutation jest potoczną nazwą dwusiarczku glutationu, określanego skrótem
GSH. “SH” oznacza kluczową aktywną grupę sulfhydrylową. Glutation jest peptydem,
czyli bardzo małym białkiem naturalnie występującym w organizmie, w poszczególnych
komórkach którego jest wytwarzany z trzech substratów- aminokwasów : glicyny,
glutaminianu i cysteiny.
Niezwykła molekuła
Gdy witaminy C i E zwiążą rodnik tlenowy muszą go przekazać układowi GSH,
aby odzyskać zdolność neutralizowania kolejnych rodników. Gdy cząsteczka
GSH napotka
destrukcyjnie działający dodatnio naładowany rodnik hydroksylowy, oddaje
mu elektron zamieniając w nieszkodliwą wodę. W wyniku tego procesu cząsteczka
GSH nie staje się rodnikiem, lecz paruje z inną cząsteczką GSH, która przereagowała
z rodnikiem, tworząc neutralny, nietoksyczny GSSG. To GSH, nie witaminy ostatecznie
neutralizuje rodniki.
Podatność wiekowa
Wraz z wiekiem spada poziom GSH w organizmie a my stajemy się bardziej podatni
na toksyczne działanie leków i zanieczyszczeń. Uznani badacze w dziedzinie
starzenia się organizmu uznali, że niski poziom GSH w wątrobie osoby starzejącej
się uniemożliwia organizmowi skuteczne radzenie sobie z usuwaniem i neutralizowaniem
toksyn.
Niestety wraz z wiekiem następuje również obniżenie sprawności układu odpornościowego.
Wraz ze starzeniem się układu immunologicznego limfocyty T ulegają znacznym
zmianom, zmniejszając naszą zdolność odpowiedzi na infekcje bakteryjne i
wirusowe. W toku wielu badań naukowcy wykazali, że podniesienie poziomu GSH
w organizmie
powoduje wzrost odpowiedzi immunologicznej.
Choroby skórne
Glutation odgrywa kluczową rolę w detoksykacji i zapobieganiu uszkodzeń skórnych
popromiennych. Badacze zaobserwowali, że osoby, które chorują m. in. na łuszczycę,
egzemę, AZS, zapalenia naczyń, trądzik, łojotokowe zapalenie skóry, toczeń,
cechuje niski poziom GSH. Badacze powiązali te choroby z wysokim poziomem
wolnych rodników.
Aktywność fizyczna
Uprawiając regularnie aktywność fizyczną potrzebujemy więcej antyoksydantów
szczególnie GSH. Większość z nas uprawia aktywność w warunkach zanieczyszczonych.
biegamy i jeździmy na rowerze w mieście, przy drogach. Podczas wysiłku zużywamy
więcej tlenu niż zwykle, intensyfikują się procesy metaboliczne. W rezultacie
wytwarzane są wolne rodniki które krążą w organizmie. Biegacz czy rowerzysta
w miejskiej aglomeracji wdycha 10 razy więcej. Badacze doszli do wniosku,
że glutation pomaga skrócić czas regeneracji po wysiłku, zmniejszyć zmęczenie
i obolałość, poprawić formę. GSH również “przełącza” metabolizm z syntezy
tłuszczu
na rozwój mięśni. Zatem pozwala osiągnąć lepsze efekty modelowania sylwetki.
NAC (prekursor glutationu ) w kapsułkach
Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna
Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności
PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 92 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 48 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|