Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Susza w nosie, gardle i oczach
Zima to niełatwy czas dla naszego organizmu. Sezon grzewczy i przebywanie w
suchych pomieszczeniach sprawia, że mamy wysuszone błony śluzowe i skórę.
Sahara w nosie i gardle
Przebywanie w ogrzewanych pomieszczeniach bardzo szybko wysusza nasze błony
śluzowe co powoduje, że stają się wrażliwe i są podatne na uszkodzenia. Naczynia
krwionośne w nosie stają się bardziej kruche i podatne są na pękanie. Natomiast
w gardle odczuwamy drapanie, chrypę. Wiele osób również ma kaszel.
Pieką oczy swędzi skóra
Najogólniej i najprościej ujmując podgrzewane pomieszczenia wysuszają naszą
skórę, woda szybko odparowuje z porów skórnych co powoduje, że staje się sucha,
wrażliwa, swędzi, łuszczy się, piecze. Często również dochodzi do podrażnień
oczu, występuje tzw. zespół suchego oka.
Ulga dla oczu i skóry
Szybko działającą metodą przynoszącą ukojenie naszym oczom i skórze jest psikanie
nano koloidem złota. Nano złoto koloidalne łagodzi, zmniejsza uczucie swędzenia
i pieczenia skóry. Nano koloid złota przynosi także ulgę “wysuszonym” oczom,
szczególnie wtedy kiedy spędzamy dużo czasu przed ekranem telewizora czy komputera.
Nano koloid złota nie tylko nawilża i odżywia skórę, ale sprawdzi się także
przy przesuszonej skórze głowy ze skłonnością do podrażnień czy łuszczenia
się. Warto używać nano koloid złota do “psikania” głowy zwłaszcza w okresie
zimowym kiedy nosimy czapki. To środek łagodzący i przyspieszający regenerację
naskórka również po oparzeniach, podrażnieniach, ranach.
Nano koloid złota 25 PPM 125ml
Nano koloid zlota 50 PPm 250ml
Także do nosa
Nano koloid złota można również aplikować do nosa, nie tylko przyniesie ulgę
przy wysuszeniu błony śluzowej nosa przez suche powietrze, sprawdzi się również
przy podrażnieniu nosa wywołanym katarem.
Zima czas zapomnienia
Zimową porą pijemy zdecydowanie mniej a to błąd bowiem nasz organizm potrzebuje
wody. Wielu z nas odczuwa mniejsze pragnienie a ryzyko udaru słonecznego
jest raczej znikome więc rzadko sięgamy po szklankę mineralnej.
Nawilżaj dom
Nie trzeba kupować nawilżacza powietrza by stworzyć pomieszczenie przyjazne
naszemu organizmowi. Wystarczy do pojemnika (miseczka, szeroki pojemnik)
wlać solankę zmieszaną z wodą i umieścić koło źródła ciepła (kaloryfera).
Dbajmy
o nawilżanie pomieszczeń szczególnie wtedy kiedy jesteśmy przeziębieni mamy
kaszel, w suchych pomieszczeniach dolegliwości nasilają się.
Szum fal…
Zimą niewielu z nas myśli o wyjeździe nad morze. Inną kwestią są koszty z
tym związane, które obecnie dla niektórych z nas są nie do udźwignięcia.
Dlaczego
akurat zima to dobry czas na wyjazd nad morze?
Właściwie to cały rok jest wskazany na wyjazdy nad morze żeby powdychać jod.
Jednak zimą stężenie jodu jest najwyższe. Dwudniowe wypady niewiele nam dadzą,
bowiem wskazany jest minimum 10 dniowy pobyt nad morzem.
Urlop nad morzem w
domu bez giga kosztów
Czy bez kosztów można sobie zafundować podróż leczniczą nad morze? Można
i to dzięki solance. Szczególnie cenną właściwością solanki jest to, że pierwiastki
te znajdują się w stanie równowagi chemicznej, co wybitnie ułatwia ich
wchłanianie
do organizmu.
Wdychając solankę jodowo-bromową można w warunkach domowych zrekonstruować
nadmorski mikroklimat.
Znakomicie wzmacnia ona odporność organizmu, zapewnia suplementację jodu
i likwiduje jego niedobory w organizmie.
Zdrowie z głębin
W 1 litrze solanki z Zabłocia znajduje się ponad: 140 mg jodu, 160 mg
bromu, 1230 mg wapnia, 629 mg magnezu a także sód potas, mangan, stront.
Solanka
ta jest czysta biologicznie, wydobywana jest od ponad 120 lat z odwiertu "Korona" w
miejscowości uzdrowiskowej Zabłocie Solanka z głęboko położonych złóż
wód leczniczych jodowo-bromowych.
Inhaluj się dla zdrowia
Solanka od lat stosowana jest w lecznictwie uzdrowiskowymi i w warunkach
domowych do inhalacji zatok, gardła, krtani, tchawicy, oskrzeli i płuc oraz
płukania
gardła i ust.
Zapewnia skuteczne domowe leczenie anginy, kataru, przeziębienia, kaszlu,
grypy, aft, grzybic jamy ustnej i dolegliwości przyzębia.
Wskazania do stosowania solanki z Zabłocia w warunkach domowych są:
-choroby oraz profilaktyka schorzeń dróg oddechowych
-przewlekłe nieżyty nosa, gardła, tchawicy, oskrzeli i płuc
-stany przed i po zabiegach operacyjnych w obrębie dróg oddechowych
-rozedma, pylica płuc i astma oskrzelowa
-wzbogacenie atmosfery pomieszczeń w jod
-nawilżenie i oczyszczenie pomieszczeń z pyłków alergenów
-ujemne jonizowanie powietrza
-ułatwienie i podniesienie komfortu oddychania
Jak odczujemy działanie solanki?
-właściwe nawilżenie górnych i dolnych dróg oddechowych;
-zlikwidowanie zakażenia bakteryjnego, wirusowego lub grzybiczego w ustach
i drogach oddechowych;
-regeneracja nabłonka migawkowego;
-rozrzedzenie wydzieliny błony śluzowej;
-zmniejszenie obrzęku zapalnego błony śluzowej;
-zniesienie skurczu mięśni gładkich oskrzeli.
Solanka z Zabłocia Inhalacja
1 litr
Pierzga wzmocnienie na szarą, deszczową jesień
Taka to jesień, że głowy spod kołderki wychylać się nie chce. Zimno, mokro, wieje
po prostu brrr….
Wyplute zdrowie
Pierzga pszczela wytwarzana jest w 100% przez pszczoły z pyłku kwiatowego,
miodu i wydzielin gardzielowych pszczoły. Polega to na tym, że pszczoły zbieraczki
przynoszą do ula pyłek po czym wrzucają go do pustych komórek plastra, a pszczoły
nielotne pracujące w ulu nawilżają je miodem i śliną (zawierającą enzymy, które
ułatwiają wchłanianie substancji aktywnych), rozdrabniają, a następnie ubijają
warstwami. W komórce może być 4 – 5, a czasem więcej warstw pyłku o różnym
zabarwieniu. Powierzchnia zgromadzonego w ten sposób pokarmu pyłkowego po napełnieniu
komórki do 3/4 głębokości jest powlekana cieniutką warstwą miodu, w celu odcięcia
dostępu powietrza. Wzbogacony białkami enzymatycznymi z pszczelich gruczołów
ślinowych, kwasami organicznymi, substancjami antybiotycznymi pyłek dojrzewa,
stając się naturalnym koncentratem białkowo witaminowo mineralnym, posiadającym
wysoką wartość odżywczą. Po 7 dniach gotowa jest tzw. pierzga – łatwo strawny,
harmonijnie zrównoważony, niezwykle wartościowy pokarm, nie dający się
niczym zastąpić chleb powszedni pszczół. (H.S. Bieroniowa).
Pierzga zdrowiem
wierzga
No może niezbyt estetycznie brzmiące określenie jednak pierzga hula niczym
wiatr składnikami odżywczymi i witaminami:
białka 10-40%
28 aminokwasów m.in. metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna,
walina, fenyloalanina i tryptofan;
węglowodany 13-55%, głównie fruktoza i glukoza;
tłuszcze 1-20%, zarówno kwasy nasycone i nienasycone, fosfolipidy, fitosterole;
polifenole ok. 1,6% m.in.: flawonoidy, leukotrieny, katechiny i kwasy fenolowe;
witaminy
rozpuszczalne w wodzie: C (do 300 mg/100 g), z grupy B – B1, B2, B6, kwas nikotynowy,
kwas pantotenowy, kwas foliowy, biotyna, rutyna i inozytol;
rozpuszczalne w tłuszczach: A (do 200 mg/100 g) i E;
makroelementy: potas, magnez, wapń, sód;
mikroelementy: miedź, cynk, chrom, mangan, molibden, kobalt, krzem, selen,
żelazo;
związki triterpenowe – kwas oleanolowy i jego izomer kwas b-ursolowy oraz betulina.
Bzyk, bzyk siły w mig
Szybko i w skrócie podajemy: w wyniku badań stwierdzono, że w skład pierzgi
wchodzą: aminokwasy, wszystkie witaminy (A, B, C, D, E, PP, D, K, H ), białko,
węglowodany, kwasy Omega 3 i Omega 6, kwas mlekowy, mikro i makroelementy,
szereg przeciwutleniaczy i enzymów (inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna,
lipaza, laktaza, ip).
Lato czas ciężkiej pracy
Podczas całego okresu letniego pszczoła oblatuje setki roślin, dzięki czemu
zbiera ponad 250 najbardziej wartościowych biologicznie aktywnych składników,
które to gromadzą się w pierzdze. Jak wiadomo, każda roślina ma wartość leczniczą,
dlatego pierzga jest odbierana jako Formuła Życia, zawierająca najlepsze składniki
jakie może dać natura. To jest naturalna esencja życia.
Na każde podniebienie
Pszczółki muszą się mocno napracować aby wyprodukować pierzgę. Można stwierdzić,
że ciężka praca (pszczół) się opłaca. Głównie pierzgą odżywia się pszczoła
matka i młode. Okazuje się, że pszczoły spożywające pierzgę żyją dłużej niż
te, które jedzą tylko pyłek.
Eliksir dla każdego (za wyjątkiem uczulonych)
Pierzga polecana jest w szczególności jest po przebytych chorobach wirusowych,
infekcjach, na wzmocnienie, osobom osłabionym, rekonwalescentom, po przebytych
operacjach, zabiegach, w szczególności anemikom. Wzmacnia układ odpornościowy
i powinno się ją zażywać po antybiotykoterapii. Pierzga przyspiesza również
odbudowę komórek naszego organizmu.
Anemia
i inne przypadłości
Pierzga polecana jest dla osób zmagających się z anemią. Zwiększa liczbę
czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza (zapobiega wystąpieniu anemii),
wspomaga leczenie
farmaceutykami
(np.
w:
chorobie wrzodowej
żołądka, schorzeniach gruczołu krokowego oraz leczeniu stanów przedzawałowych,
choroby alkoholowej, kataru siennego, astmy itp.), a także jest stosowana
w stanach zapalnych jamy ustnej i w okresach silnego narażenia organizmu
na bakterie i grzyby.
Zima, jesień wiosna oby była radosna
Niektórzy z nas w okresie zimowym pomimo stosowania witaminy D są bardziej
zmęczeni, słabsi. Pierzga jako środek antybakteryjny działa wspomagająco
w okresie grypy, przeziębień. Również poleca się ją jako środek wspierający
w walce z depresją. Czyli po prostu żeby mieć krzepę i moc trzeba zażywać
pierzgę a dla większej siły również różeniec górski.
Dla kujonów i książkowych
moli
Pierzga korzystnie wpływa na układ nerwowy i poprawia koncentrację oraz pamięć,
więc powinna się znaleźć w menu uczniów, studentów, pracujących umysłowo.
Pierzga działa korzystnie na układ nerwowy dlatego powinna być zażywana w
okresie zwiększonego stresu, wysiłku umysłowego.
Brzuszne kłopoty
Pierzga również poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, stosowana jest
również w walce z helicobacter pylori. Pierzgę również dobrze jest zażywać
podczas biegunek, zaparć.
Ponadto wspomaga pracę wątroby, mobilizując nasz organizm do oczyszczania z
toksyn, jednak działa delikatnie. Dla regeneracji i usprawnienia pracy wątroby
zdecydowanie lepiej sprawdzi się kompleks regenerujący oparty m.in. na sylimarynie
(Liver
regeneration complex).
Pierzga wpływa również pozytywnie na pracę serca, obniża poziom złego
cholesterolu.
Pierzga jak stosować
Pierzgę stosuje się jak pyłek. Dzienna dawka dla osoby dorosłej powinna wynosić
około 30-40 gramów, Wystarczy jeść codziennie jedną łyżkę pierzgi, aby zregenerować
organizm i wzmocnić go. Aby przygotować odpowiednie lekarstwo należy łyżkę
pierzgi zalać wodą, a rano wypić je na czczo. Rozpuszczenie produktu w wodzie
na 10 godzin przed wypiciem wielokrotnie zwiększa działanie.
Pierzga 170 g
Szafran na ograniczenie apetytu, zwyrodnienie plamki żółtej, objawy PMS, menopauzy,
afrodyzjak
Szafran znany jest głównie jako przyprawa. Jest on niezwykle cenny dla zdrowia.
Od dawien dawna stosowany w medycynie na dolegliwości takie jak zwyrodnienie
plamki żółtej, nadmierny apetyt, objawy napięcia przedmiesiączkowego (PMS),
menopauzy, obniżona odporność.
Nie tylko przyprawa
Szafran należy do jednych z najdroższych przypraw, bo aby uzyskać 1 kg znamion
szafranu, trzeba wyskubać około 150 tys. kwiatów.
Jednak szafran jest znany od starożytności. Opisany prawdopodobnie po raz pierwszy
na papirusie Ebersa. W celach leczniczych i jako przyprawa stosowany był i
jest przez ludność arabską i Fenicjan. Jego właściwości opisywali Dioscorides
Pedanius (40-90 r.) i Pliniusz (23-79 r. n.e.).
Od starożytności jest również wykorzystywany jako roślina lecznicza, przyprawa
i środek do barwienia tkanin głównie w Chinach i Indiach, ale także w perfumerii.
Co w sobie szafran ma?
Nazwa szafran siewny, zwany popularnie krokusem – Crocus sativus L., zaliczany
do rodziny kosaćcowatych – Iridaceae. Szafran ma słupek dolny z szyjką. Słupek
szafranu zawiera około 2% barwnika – krocyny-1 (crocin). Krocyna-1 to ester
krocetyny (crocetin) z dwoma cząsteczkami gentiobiozy. Smak i aromat szafranu
pochodzi od pikrokrocyny, której jest 3-4% oraz safranalu uwalnianego z pikrokrocyny
w trakcie suszenia w gorącym powietrzu, gotowania i parzenia.
Kiedyś a dzisiaj
Szafran ma długą historię w tradycyjnym leczeniu różnych dolegliwości, takich
jak bóle menstruacyjne, problemy menopauzalne, depresja, przewlekła biegunka
i nerwobóle. Jak podaje dr Różański w medycynie dawnej i w ziołolecznictwie
ludowym szafran polecano w leczeniu dychawicy oskrzelowej, skąpego miesiączkowania,
gorączki, skurczów jelitowych, nerwic i lęków, padaczki; podawano przy obniżonym
popędzie płciowym oraz zaburzeniach trawienia. Był cenionym środkiem moczopędnym.
W walce z nowotworem
Współczesna medycyna odkryła również, że szafran ma działanie przeciwrakowe
(hamujące nowotwory), antymutagenne (zapobiegają mutacjom), immunomodulujące
i przeciwutleniające. Jednak w dalszym ciągu trwają badania nad skutecznością
szafranu w leczeniu wielu chorób.
Na odporność
Szafran jest immunostymulantem, wspierającym układ odpornościowy w walce z
infekcjami. Ponadto wykazuje właściwości neuroprotekcyjne i nootropowe.
Na wzrok
Naukowcy z ARC Centre of Excellence in Vision Science i University of L'Aquila
we Włoszech sugerują, że przyprawa może odwrócić przebieg oślepiających chorób
i może być jednym z kluczy do zapobiegania utracie wzroku w starszym wieku.
Naukowcy pod kierunkiem profesor Silvii Bisti wykazali, że szafran ma niezwykły
wpływ na geny regulujące działanie kluczowych komórek wzrokowych oka i nie
tylko chroni komórki wzroku (fotoreceptory) przed uszkodzeniem, ale może również
spowolnić, a nawet odwrócić bieg chorób oślepiających, takich jak związane
z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Szerszy zakres szafranu
Profesor Bisti uważa, że szafran nie jest tylko przeciwutleniaczem, ale wydaje
się mieć wiele innych właściwości, które chronią wzrok – wydaje się wpływać
na geny regulujące zawartość kwasów tłuszczowych błony komórkowej, co sprawia,
że komórki wzroku są twardsze i bardziej odporne.
Naukowe badania
Profesor Bisti mówi, że na modelach zwierzęcych wykazano, że dieta szafranowa
chroni oko przed szkodliwym działaniem jasnego światła – czymś, na co wszyscy
cierpimy, gdy wychodzimy na słońce i wpływa na genetyczne choroby oczu, takie
jak barwnikowe zwyrodnienie siatkówki, które może powodować trwającą całe życie
ślepotę u młodych ludzi.
Badania na zwierzętach wykazały również perspektywę spowolnienia postępu utraty
wzroku, a po podaniu szafranu ludziom cierpiącym na związane z wiekiem zwyrodnienie
plamki żółtej, które powoduje częściową lub całkowitą utratę wzroku u wielu
osób w starszym wieku, objawy regeneracji komórek były widziane.
Sprawne myślenie i spokój bez otumaniania
Jak podaje dr H. Różański szafran działa uspokajająco, ale specyficznie. Znosi
nerwice wegetatywne, obniża napięcie mięśni szkieletowych i gładkich, uspokaja
drżenie i niekontrolowane nadmierne pobudzenie ruchowe. Nie upośledza przy
tym procesów psychicznych i koncentracji, wręcz przeciwnie, na wiele osób działa
psychostymulująco, poprawia proces zapamiętywania i odtwarzania informacji.
Pomaga w koncentracji psychicznej i ruchowej. Znosi objawy depresji i stresu.
Na łagodniejszą menstruację i lżejszą menopauzę
Już w starożytności szafran wykorzystywano do leczenia zaburzeń miesiączkujących
kobiet, łagodząc nieprzyjemne objawy miesiączki, takie jak drażliwość, bóle
głowy poczucie niepokoju. Współcześnie szafran polecany jest kobietom zmagającym
się z dokuczliwymi objawami występującymi przed miesiączką zwane jako PMS -
zespół napięcia przedmiesiączkowego.
Cenna przyprawa w sypialni niczym afrodyzjak
Życie seksualne dorosłych ludzi bez względu na metrykę, jest niezwykle ważne.
Zarówno dla naszego zdrowia psychicznego, budowania poczucia więzi, bezpieczeństwa
ale również niesie ono wiele korzyści zdrowotnych dla obu płci. Szafran pobudza
płciowo, dlatego uważany jest za afrodyzjak. Wzmaga erekcję i skoncentrowanie
się na akcie płciowym oraz fantazjach seksualnych. Wzmaga ukrwienie narządów
płciowych dzięki temu zwiększa nasze doznania.
Komu niewskazany
Szafranu nie należy podawać kobietom w ciąży, karmiącym oraz dzieciom.
SZAFRAN 30MG SAFRANAL 2% KROCYNA 10% - 90 tab.
Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna
Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności
PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 96 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 50 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|