Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Naturalna mikstura na przeziębienie i odporność dla dużych i małych
Naturalna mikstura - oxymel
Oxymel to nie jakieś “nowe” słowo. Pochodzi ono z języka greckiego - oxymeli.
Oznacza dosłownie połączenie octu z łac. oxy - utlenione wino i miodu z łac.
mel.
W literaturze możemy się spotkać z określeniem ognistego cydru czy pikantnego
syropu. Stanowi on mieszaninę żywego octu jabłkowego, miodu, ziół i warzyw.
Określenie ognisty czy też pikantny odnosi się do właściwości mikstury jaką
jest działanie antybiotyczne, rozgrzewające, a nie jako napój wypalający wnętrzności.
Choć można pokusić się o stwierdzenie, że “wypala” chorobę.
Starożytny antybiotyk
Oxymel (oksymel) jak wspomniano jest to tradycyjna mieszanka octu owocowego
(najczęściej octu jabłkowego), miodu, warzyw i ziół.
Oxymel stosowano już w starożytności podczas chorób układu oddechowego, infekcji,
przeziębień. Hipokrates zwany ojcem medycyny używał do leczenia właśnie takiej
mieszaniny octowej.
Moda lubi wracać
Moda jak wiemy lubi powracać i właściwie bardzo dobrze. Chociaż dbałość o zdrowie
wykorzystując naturalne produkty nie powinno być modą a po prostu nawykiem
to w takim przypadku możemy przyjąć, że taka moda jest na plus.
Moda właśnie na oxymel powróciła dzięki amerykańskiej zielarce Rosmery Gladstar,
która miksturę składającą się z octu, miodu, warzyw i ziół określiła ognistym
cydrem. Nie jest to oczywiście termin powszechnie znany, ale wśród osób, które
zajmują się zielarstwem i naturopatią tak.
“Żywość” jest istotna
Mikstura oxymel swoją skuteczność działania opiera na żywym occie, który oddziałuje
m.in. na układ trawienny, odporności. W jaki sposób?
Ocet jabłkowy to bogactwo enzymów, spożywany przed posiłkiem pomaga nam w trawieniu
pokarmów.
Żywy ocet to źródło probiotycznych bakterii, które powinniśmy codziennie z
uporem maniaka dostarczać. Ocet stanowi uzupełnienie naszej diety w probiotyki,
przy zaburzonej florze i małej ilości bakterii należy się wspomóc suplementacją.
Mętność znak szczególny
Prawdziwy (żywy) ocet jabłkowy jest naturalnie mętny. Na dnie osadza się osad
owocowy, a u góry powstaje biały korek (matka octowa) lub zawiesina tym grubsza
im starszy jest ocet. Świadczy to jednocześnie o tym iż ocet jest nadal żywy
i ciągle przebiegają w nim aktywne procesy dojrzewania. Cechy te świadczą o
wysokiej jakości produktu.
Antybiotyczne właściwości żywego octu bez zabijania tego co dobre
Temat antybiotyków jest tematem szeroko dyskusyjnym i chociaż zdarzają się
w życiu sytuacje, który jego zastosowanie jest konieczne to powinien być on
ostatecznością a nie pierwszym “lepszym” środkiem do zastosowania.
Żywy ocet jabłkowy a ściślej ujmując jest wrogiem wszystkich patogennych bakterii.
Nie dość, że "sprząta" w
żołądku i jelitach to również dezynfekuje, odtruwa i oczyszcza nerki, pęcherz
i drogi moczowe co ma istotne znaczenie w działaniu układu odpornościowego.
Co jeszcze kryje w sobie żywy ocet?
Kryje się w nim 20 różnych związków mineralnych: pierwiastków śladowych tj.chlor,
żelazo, fosfor, fluor, potas, wapń, miedź, magnez, sód, siarka, krzem, oraz
witaminy A, B1, B2, B6, C, E, P, i beta-karoten chroniący nas przed wolnymi
rodnikami. Poza tym ocet jabłkowy zawiera też kwasy: mlekowy, cytrynowy, octowy
i propionowy oraz cały szereg enzymów i aminokwasów jak również ważne dla zdrowia
składniki balastowe jak pektyny, które nie dopuszczają do odkładania się wapnia
w ściankach tętnic, bioflawonoidy których obecność sprzyja lepszemu przyswajaniu
przez organizm wit. C.
Mikstura - oxymel może być różna
Sam żywy ocet jest niewystarczający do leczenia infekcji. Dlatego w miksturze
oxymel znajdują się różne zioła i warzywa w zależności od przeznaczenia i wieku.
Różnicy w stosowaniu lekarstw w zależności od wieku tłumaczyć chyba nie należy
nikomu. Tak samo jest w przypadku stosowania naturalnych specyfików, witamin,
minerałów czy ziół.
Dla małych
Oxymel dla dzieci jest łagodniejszy i naturalnie słodki. Zawiera dobrze znany
nam ze swych właściwości miód, ksylitol, cebulę, czosnek o działaniu antybiotycznym.
Chrzan o działaniu wykrztuśnym i zwalczającym katar.
Jest jeszcze pigwowiec japoński, kurkuma, imbir o działaniu rozgrzewającym
i przeciwzapalnym. Kwiat lipy, przetacznik leśny, liść babki lancetowatej oraz
kwiat czarnego bzu, które zmniejszają katar, kaszel, zmniejszają podrażnienie
gardła, wydzielinę, chrypkę. Wspomagają trawienie.
Mikstury dla dużych
Oxymel dla dorosłych na przeziębienia, infekcje opiera się na podobnych składnikach
jest intensywniejszy w smaku. Jest wzbogacony o papryczkę chilli, tymianek
i podbiał.
Oxymel Junior dla dzieci
Oxymel dla dorosłych
Susza w nosie, gardle i oczach
Zima to niełatwy czas dla naszego organizmu. Sezon grzewczy i przebywanie w
suchych pomieszczeniach sprawia, że mamy wysuszone błony śluzowe i skórę.
Sahara w nosie i gardle
Przebywanie w ogrzewanych pomieszczeniach bardzo szybko wysusza nasze błony
śluzowe co powoduje, że stają się wrażliwe i są podatne na uszkodzenia. Naczynia
krwionośne w nosie stają się bardziej kruche i podatne są na pękanie. Natomiast
w gardle odczuwamy drapanie, chrypę. Wiele osób również ma kaszel.
Pieką oczy swędzi skóra
Najogólniej i najprościej ujmując podgrzewane pomieszczenia wysuszają naszą
skórę, woda szybko odparowuje z porów skórnych co powoduje, że staje się sucha,
wrażliwa, swędzi, łuszczy się, piecze. Często również dochodzi do podrażnień
oczu, występuje tzw. zespół suchego oka.
Ulga dla oczu i skóry
Szybko działającą metodą przynoszącą ukojenie naszym oczom i skórze jest psikanie
nano koloidem złota. Nano złoto koloidalne łagodzi, zmniejsza uczucie swędzenia
i pieczenia skóry. Nano koloid złota przynosi także ulgę “wysuszonym” oczom,
szczególnie wtedy kiedy spędzamy dużo czasu przed ekranem telewizora czy komputera.
Nano koloid złota nie tylko nawilża i odżywia skórę, ale sprawdzi się także
przy przesuszonej skórze głowy ze skłonnością do podrażnień czy łuszczenia
się. Warto używać nano koloid złota do “psikania” głowy zwłaszcza w okresie
zimowym kiedy nosimy czapki. To środek łagodzący i przyspieszający regenerację
naskórka również po oparzeniach, podrażnieniach, ranach.
Nano koloid złota 25 PPM 125ml
Nano koloid zlota 50 PPm 250ml
Także do nosa
Nano koloid złota można również aplikować do nosa, nie tylko przyniesie ulgę
przy wysuszeniu błony śluzowej nosa przez suche powietrze, sprawdzi się również
przy podrażnieniu nosa wywołanym katarem.
Zima czas zapomnienia
Zimową porą pijemy zdecydowanie mniej a to błąd bowiem nasz organizm potrzebuje
wody. Wielu z nas odczuwa mniejsze pragnienie a ryzyko udaru słonecznego
jest raczej znikome więc rzadko sięgamy po szklankę mineralnej.
Nawilżaj dom
Nie trzeba kupować nawilżacza powietrza by stworzyć pomieszczenie przyjazne
naszemu organizmowi. Wystarczy do pojemnika (miseczka, szeroki pojemnik)
wlać solankę zmieszaną z wodą i umieścić koło źródła ciepła (kaloryfera).
Dbajmy
o nawilżanie pomieszczeń szczególnie wtedy kiedy jesteśmy przeziębieni mamy
kaszel, w suchych pomieszczeniach dolegliwości nasilają się.
Szum fal…
Zimą niewielu z nas myśli o wyjeździe nad morze. Inną kwestią są koszty z
tym związane, które obecnie dla niektórych z nas są nie do udźwignięcia.
Dlaczego
akurat zima to dobry czas na wyjazd nad morze?
Właściwie to cały rok jest wskazany na wyjazdy nad morze żeby powdychać jod.
Jednak zimą stężenie jodu jest najwyższe. Dwudniowe wypady niewiele nam dadzą,
bowiem wskazany jest minimum 10 dniowy pobyt nad morzem.
Urlop nad morzem w
domu bez giga kosztów
Czy bez kosztów można sobie zafundować podróż leczniczą nad morze? Można
i to dzięki solance. Szczególnie cenną właściwością solanki jest to, że pierwiastki
te znajdują się w stanie równowagi chemicznej, co wybitnie ułatwia ich
wchłanianie
do organizmu.
Wdychając solankę jodowo-bromową można w warunkach domowych zrekonstruować
nadmorski mikroklimat.
Znakomicie wzmacnia ona odporność organizmu, zapewnia suplementację jodu
i likwiduje jego niedobory w organizmie.
Zdrowie z głębin
W 1 litrze solanki z Zabłocia znajduje się ponad: 140 mg jodu, 160 mg
bromu, 1230 mg wapnia, 629 mg magnezu a także sód potas, mangan, stront.
Solanka
ta jest czysta biologicznie, wydobywana jest od ponad 120 lat z odwiertu "Korona" w
miejscowości uzdrowiskowej Zabłocie Solanka z głęboko położonych złóż
wód leczniczych jodowo-bromowych.
Inhaluj się dla zdrowia
Solanka od lat stosowana jest w lecznictwie uzdrowiskowymi i w warunkach
domowych do inhalacji zatok, gardła, krtani, tchawicy, oskrzeli i płuc oraz
płukania
gardła i ust.
Zapewnia skuteczne domowe leczenie anginy, kataru, przeziębienia, kaszlu,
grypy, aft, grzybic jamy ustnej i dolegliwości przyzębia.
Wskazania do stosowania solanki z Zabłocia w warunkach domowych są:
-choroby oraz profilaktyka schorzeń dróg oddechowych
-przewlekłe nieżyty nosa, gardła, tchawicy, oskrzeli i płuc
-stany przed i po zabiegach operacyjnych w obrębie dróg oddechowych
-rozedma, pylica płuc i astma oskrzelowa
-wzbogacenie atmosfery pomieszczeń w jod
-nawilżenie i oczyszczenie pomieszczeń z pyłków alergenów
-ujemne jonizowanie powietrza
-ułatwienie i podniesienie komfortu oddychania
Jak odczujemy działanie solanki?
-właściwe nawilżenie górnych i dolnych dróg oddechowych;
-zlikwidowanie zakażenia bakteryjnego, wirusowego lub grzybiczego w ustach
i drogach oddechowych;
-regeneracja nabłonka migawkowego;
-rozrzedzenie wydzieliny błony śluzowej;
-zmniejszenie obrzęku zapalnego błony śluzowej;
-zniesienie skurczu mięśni gładkich oskrzeli.
Solanka z Zabłocia Inhalacja
1 litr
Pierzga wzmocnienie na szarą, deszczową jesień
Taka to jesień, że głowy spod kołderki wychylać się nie chce. Zimno, mokro, wieje
po prostu brrr….
Wyplute zdrowie
Pierzga pszczela wytwarzana jest w 100% przez pszczoły z pyłku kwiatowego,
miodu i wydzielin gardzielowych pszczoły. Polega to na tym, że pszczoły zbieraczki
przynoszą do ula pyłek po czym wrzucają go do pustych komórek plastra, a pszczoły
nielotne pracujące w ulu nawilżają je miodem i śliną (zawierającą enzymy, które
ułatwiają wchłanianie substancji aktywnych), rozdrabniają, a następnie ubijają
warstwami. W komórce może być 4 – 5, a czasem więcej warstw pyłku o różnym
zabarwieniu. Powierzchnia zgromadzonego w ten sposób pokarmu pyłkowego po napełnieniu
komórki do 3/4 głębokości jest powlekana cieniutką warstwą miodu, w celu odcięcia
dostępu powietrza. Wzbogacony białkami enzymatycznymi z pszczelich gruczołów
ślinowych, kwasami organicznymi, substancjami antybiotycznymi pyłek dojrzewa,
stając się naturalnym koncentratem białkowo witaminowo mineralnym, posiadającym
wysoką wartość odżywczą. Po 7 dniach gotowa jest tzw. pierzga – łatwo strawny,
harmonijnie zrównoważony, niezwykle wartościowy pokarm, nie dający się
niczym zastąpić chleb powszedni pszczół. (H.S. Bieroniowa).
Pierzga zdrowiem
wierzga
No może niezbyt estetycznie brzmiące określenie jednak pierzga hula niczym
wiatr składnikami odżywczymi i witaminami:
białka 10-40%
28 aminokwasów m.in. metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna,
walina, fenyloalanina i tryptofan;
węglowodany 13-55%, głównie fruktoza i glukoza;
tłuszcze 1-20%, zarówno kwasy nasycone i nienasycone, fosfolipidy, fitosterole;
polifenole ok. 1,6% m.in.: flawonoidy, leukotrieny, katechiny i kwasy fenolowe;
witaminy
rozpuszczalne w wodzie: C (do 300 mg/100 g), z grupy B – B1, B2, B6, kwas nikotynowy,
kwas pantotenowy, kwas foliowy, biotyna, rutyna i inozytol;
rozpuszczalne w tłuszczach: A (do 200 mg/100 g) i E;
makroelementy: potas, magnez, wapń, sód;
mikroelementy: miedź, cynk, chrom, mangan, molibden, kobalt, krzem, selen,
żelazo;
związki triterpenowe – kwas oleanolowy i jego izomer kwas b-ursolowy oraz betulina.
Bzyk, bzyk siły w mig
Szybko i w skrócie podajemy: w wyniku badań stwierdzono, że w skład pierzgi
wchodzą: aminokwasy, wszystkie witaminy (A, B, C, D, E, PP, D, K, H ), białko,
węglowodany, kwasy Omega 3 i Omega 6, kwas mlekowy, mikro i makroelementy,
szereg przeciwutleniaczy i enzymów (inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna,
lipaza, laktaza, ip).
Lato czas ciężkiej pracy
Podczas całego okresu letniego pszczoła oblatuje setki roślin, dzięki czemu
zbiera ponad 250 najbardziej wartościowych biologicznie aktywnych składników,
które to gromadzą się w pierzdze. Jak wiadomo, każda roślina ma wartość leczniczą,
dlatego pierzga jest odbierana jako Formuła Życia, zawierająca najlepsze składniki
jakie może dać natura. To jest naturalna esencja życia.
Na każde podniebienie
Pszczółki muszą się mocno napracować aby wyprodukować pierzgę. Można stwierdzić,
że ciężka praca (pszczół) się opłaca. Głównie pierzgą odżywia się pszczoła
matka i młode. Okazuje się, że pszczoły spożywające pierzgę żyją dłużej niż
te, które jedzą tylko pyłek.
Eliksir dla każdego (za wyjątkiem uczulonych)
Pierzga polecana jest w szczególności jest po przebytych chorobach wirusowych,
infekcjach, na wzmocnienie, osobom osłabionym, rekonwalescentom, po przebytych
operacjach, zabiegach, w szczególności anemikom. Wzmacnia układ odpornościowy
i powinno się ją zażywać po antybiotykoterapii. Pierzga przyspiesza również
odbudowę komórek naszego organizmu.
Anemia
i inne przypadłości
Pierzga polecana jest dla osób zmagających się z anemią. Zwiększa liczbę
czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza (zapobiega wystąpieniu anemii),
wspomaga leczenie
farmaceutykami
(np.
w:
chorobie wrzodowej
żołądka, schorzeniach gruczołu krokowego oraz leczeniu stanów przedzawałowych,
choroby alkoholowej, kataru siennego, astmy itp.), a także jest stosowana
w stanach zapalnych jamy ustnej i w okresach silnego narażenia organizmu
na bakterie i grzyby.
Zima, jesień wiosna oby była radosna
Niektórzy z nas w okresie zimowym pomimo stosowania witaminy D są bardziej
zmęczeni, słabsi. Pierzga jako środek antybakteryjny działa wspomagająco
w okresie grypy, przeziębień. Również poleca się ją jako środek wspierający
w walce z depresją. Czyli po prostu żeby mieć krzepę i moc trzeba zażywać
pierzgę a dla większej siły również różeniec górski.
Dla kujonów i książkowych
moli
Pierzga korzystnie wpływa na układ nerwowy i poprawia koncentrację oraz pamięć,
więc powinna się znaleźć w menu uczniów, studentów, pracujących umysłowo.
Pierzga działa korzystnie na układ nerwowy dlatego powinna być zażywana w
okresie zwiększonego stresu, wysiłku umysłowego.
Brzuszne kłopoty
Pierzga również poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, stosowana jest
również w walce z helicobacter pylori. Pierzgę również dobrze jest zażywać
podczas biegunek, zaparć.
Ponadto wspomaga pracę wątroby, mobilizując nasz organizm do oczyszczania z
toksyn, jednak działa delikatnie. Dla regeneracji i usprawnienia pracy wątroby
zdecydowanie lepiej sprawdzi się kompleks regenerujący oparty m.in. na sylimarynie
(Liver
regeneration complex).
Pierzga wpływa również pozytywnie na pracę serca, obniża poziom złego
cholesterolu.
Pierzga jak stosować
Pierzgę stosuje się jak pyłek. Dzienna dawka dla osoby dorosłej powinna wynosić
około 30-40 gramów, Wystarczy jeść codziennie jedną łyżkę pierzgi, aby zregenerować
organizm i wzmocnić go. Aby przygotować odpowiednie lekarstwo należy łyżkę
pierzgi zalać wodą, a rano wypić je na czczo. Rozpuszczenie produktu w wodzie
na 10 godzin przed wypiciem wielokrotnie zwiększa działanie.
Pierzga 170 g
Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna
Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności
PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 96 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 50 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|