Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Chociaż temat kolagenu jest dość oklepany to dzisiaj o kolagenie z innej perspektywy.
Powszechnie kolagen jest nam znany z pozytywnego działania na skórę, paznokcie
oraz stawy i to się jak najbardziej zgadza.
Kolagen czym jest dla przypomnienia?
Kolagen jest białkiem i jednym z głównych elementów budulcowych naszej skóry.
Znajduje się on w kościach, ścięgnach, więzadłach, narządach wewnętrznych,
naczyniach krwionośnych oraz w wyściółce jelit.
Z czego składa się kolagen?
Głównymi aminokwasami budującymi kolagen są prolina, glicyna i hydroksyprolina.
Kolagen w ludzkim organizmie najogólniej mówiąc wpływa na spójność tkanek i
narządów wpływa na nawilżenie, odporność i elastyczność skóry, zmniejsza ryzyko
rozwoju chorób zwyrodnieniowych stawów. Spożycie białek kolagenowych powoduje
wzrost poziomu w osoczu aminokwasów tj. glicyna i prolina będących niezbędnym
budulcem endogennego kolagenu.
Gdzie występuje kolagen?
Kolagen w naszej diecie występuje głównie w galaretach wieprzowych, rybnych
i owocowych, salcesonie, podrobach (serce, wątroba), gotowanych kurzych łapkach
i chrząstkach zwierzęcych. Aby uzyskać kolagen a dokładniej mówiąc żelatynę
należy te produkty poddać działaniu wysokiej temperatury(do 100°C). Wtedy dochodzi
do hydrolizy kolagenu i powstania żelatyny, która jest rozpuszczalnym związkiem
białkowym. Jednak taka postać kolagenu jest trudniej trawiona przez nasz orgaznizm
i słabiej przyswajalna. Istotną kwestią również jest to, że należałoby spożywać
takie przetwory w znacznej ilości co nie zawsze jest wskazane dietetycznie.
Kolagen biorę i jakoś nie działa
Nie wszyscy zauważają efekty suplementacji kolagenem. Klucz tkwi w tym, że
istotna jest jego forma, która wpływa na jego przyswajanie. Najlepiej przyswajalną
formą kolagenu dla naszych organizmów są peptydy kolagenowe.
Peptydy kolagenowe czym są?
Peptydy kolagenu to małe (krótkie) łańcuchy białkowe, które powstają w wyniku
hydrolizy kolagenu.
Tak pozyskany kolagen jest poddawany hydrolizie enzymatycznej prowadzącej do
powstania bardziej przyswajalnych peptydów o mniejszej masie. Jego aktywność,
działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające zależy stopnia hydrolizy
i rodzaju enzymu użytego w procesie.
Kolagen zwierzęcy, który lepszy?
Właściwie nie ma większego znaczenia czy zażywamy kolagen wieprzowy, wołowy
czy też rybi. Różnice pomiędzy nimi w działaniu nie są wielkie. Pamiętajmy
jednak, że musi być on hydrolizowany i to najwyższej jakośc. Każdy hydrolizowany
kolagen jest dla nas dobry. Jak już wspomniałam ważna jest jego forma, która
zapewni nam jego przyswajanie i oczywiscie równorzędna suplementacja witaminą
C.
Kolagen po co brać
Poziom kolagenu zaczyna spadać już od 18 roku życia. Wszystko w zależności
od diety młodej osoby. Po ukończeniu 40 roku życia spadek wynosi – średnio
o 1% na rok, a po 80. roku życia produkcja kolagenu spada o 75% w odniesieniu
do młodszych dorosłych. Szybciej tracimy również kolagen przy nadmiernej ekspozycji
na słońcu, kiedy spożywamy alkohol, palimy papierosy, stosujemy dietę ubogą
w białko, dietę wegetariańską, wegańską, spożywamy mało owoców i warzyw, mało
śpimy.
Młodzi kalecy - galareta jest passe
Jak wspomniałam wpływ na szybszą utratę kolagenu ma też w ogromnej mierze dieta.
Biorąc pod uwagę odżywianie młodych ludzi i młodych dorosłych szybciej spada
u nich poziom kolagenu. Coraz więcej dzieci i młodzieży cierpi na bóle stawów,
kontuzje, doznaje “ łatwo” urazów, po których regeneracja następuje dłużej.
Nie wspominając już o tym, że u wielu z nich występuje nadwaga zatem kości
i stawy są bardziej obciążone.
Seta i galareta - to tylko slogan PRL
Za czasów moich i pokolenia starszego jadało się galat w domach również w restauracjach.
Na imieninach królowała galareta z meduzą. Mimo, że mięso było trudniej dostępne
to jadaliśmy go więcej. Oprócz galatu, flaków, smalcu ze skwarkami jadało się
zupy gotowane na kościach. Teraz jakby dziecko lub nastolatek miało zjeść galat?
Nie, no siara, wstyd i obrzydzenie. Dieta pokolenia KFC może i dostarcza białka
w postaci kurczaków a raczej nuggetsów i mięsa z kebaba ( w większości to mielonka
a nie jakościowe mięso). Jednak jakość mięsa oraz dodatki plus te placki, bułki
to właściwie tak jakby tego białka w ogóle nie jedli.
Kolagen odchudza z tłuszczu i złego cholesterolu
Zbiorcze dane wykazały, że suplementacja kolagenowymi peptydami istotnie zmniejsza
masę tłuszczową i zwiększa masę mięśniową. W wyniku badań również zauważono,
że suplementacja przyczynia się do istotnego obniżenia stężenia cholesterolu
LDL w surowicy oraz spadku skurczowego ciśnienia krwi.
Kolagen dla stawów i układu trawiennego
Suplementacja peptydami wpływa również na zmniejszenie stanów zapalnych szczególnie
w obrębie stawów oraz zmniejszenia w nich bólu. Spożywanie kolagenu wpływa
również korzystnie na nasze jelita. Peptydy kolagenowe wzmacniają ściany jelit,
wpływają na regenerację ścian jelit. Ma to ogromne znaczenie w przypadku jelita
drażliwego czy refluksu.
Wyniki badań stosowania peptydów kolagenowych dla skóry
Suplementacja peptydami kolagenowymi daje wyraźne efekty przeciwstarzeniowe
dla naszej skóry. Podjęto wiele badań w wyniku, których stwierdzono zmniejszenie
się występowania zmarszczek a zwiększenie gęstości, napięcia, elastyczności
oraz poziomu nawilżenia skóry.
Ratunek dla chorej skóry
W innych badaniach wskazano na skuteczność stosowania peptydów kolagenowych
w chorobach skóry i po zabiegach laserowych, uszkodzeniach skóry. Suplementacja
peptydami wpływa na regenerację i proces gojenia oraz na regenerację tkanek
całego organizmu.
Kolagen a kości tak pokrótce
Wiele badań wykazało, że suplementacja peptydami kolagenowymi wpływa korzystnie
na na tworzenie kości oraz zaobserwowano udział w zwiększeniu gęstości mineralnej
kości (BMD). Suplementacja wpływa na zmniejszenie podatności na urazy kostne,
stawowe ma to również szczególne znaczenie w przypadku występującej osteopenii
i osteoporozy. W toku badań stwierdzono, że suplementacja określonych peptydów
kolagenowych znacząco zwiększa BMD, a także poziom markera kostnego P1NP we
krwi (marker obrotu kostnego) u kobiet po menopauzie ze związanym z wiekiem
spadkiem BMD.
Podsumowanie
Suplementacja peptydami kolagenowymi stanowi zarówno profilaktykę w zakresie
starzenia, chorób kości i stawów. Wpływa również regenerująco na układ trawienny
oraz tkanki organizmu w tym także skóry. Stanowi również rolę prewencyjną w
zakresie chorób układu krążenia.
Pepetydy kolagenowe - F-collagen max
Z tym rokiem z lepszym zdrowiem? Z babką może być lepiej.
Nowy rok to tylko zmiana w kalendarzu. Właściwie nic się nie zmienia no może
tylko starzejemy się i zmienia się nasze nastawienie. Większość z nas wierzy,
że może będzie inaczej, lepiej oby nie gorzej. Czego każdemu życzę. Mimo,
że wpływ na nasze zdrowie w większej mierze mamy my sami lub jesteśmy zależni
od terminu i fachowości opieki medycznej to zawsze życzymy sobie lepszego
zdrowia lub łudzimy się, że będzie ono lepsze. Samo jednak się nic nie stanie
i to czego powinniśmy sobie życzyć również to wytrwałości i dbałości o swoje
zdrowie.
Jelita tu wszystko się kończy i zaczyna
Jelita są końcowym odcinkiem układu pokarmowego, ale są one również jednym
z najbardziej wpływającym na nasze zdrowie organów. Zaparcia, biegunki, niewłaściwe
trawienie ma wpływ na ogólny stan zdrowia, odporność.
Współczesna paskuda
Błonnik to słowo, które w jadłospisie większości osób kojarzy się z jakimiś
trocinami. Dieta dorosłego człowieka powinna zawierać dziennie od 30 do 50
gramów błonnika. Jak wskazują wyniki to niestety u większości Polaków dostarczany
jest on w ilości ok 15 gramów. To zdecydowanie za mało.
Błonnik czemu taki potrzebny - nie głódźmy bakterii
Najkrócej powiedzieć można, że do wydalania hmm właściwie jak wszystko co jemy.
Ale żarty na bok. O ile znaczenie probiotyków jest znane wielu osobom to znaczenie
prebiotyczne już mniej. Co to ma wspólnego z błonnikiem właśnie to, że błonnik
ma właściwości prebiotyczne czyli stanowi on pokarm dla dobroczynnych bakterii
bytujących w naszym jelicie grubym.
Niezwykłe babeczki z jajem i bez ;-)
Babka jajowata ściślej jej łupina zawiera związki śluzowe i jest rośliną bogatą
w błonnik.
Działa poprzez zwiększenie objętości stolca i tym samym pomaga złagodzić zaparcia.
Początkowo działa poprzez wiązanie się z częściowo strawionym pokarmem przenoszonym
z żołądka do jelita cienkiego. Następnie, dzięki wchłanianiu wody, zwiększa
objętość i wilgotność kału. Efektem końcowym jest większy i łatwiej przemieszczający
się stolec.
Babka płesznik (określana jako plantago psylium). Bogatym w związki oraz błonnik
są jej nasiona. Nasiona babki płesznik zawierają dużo śluzu od 10 do 12%. Zawiera
także białko (15-20%), kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy, olej tłusty oraz
fitosterole. Babka płesznik zawiera w sobie aukubinę. To związek, który cechuje
się właściwościami bakteriobójczymi, przeciwwirusowymi oraz przeciwzapalnymi.
Oznacza to, że nasiona te sprawdzą się u osób, z problemami skórnymi, chorującymi
na łuszczycę, trądzik różowaty czy AZS.
Dlaczego 2 babki?
Zarówno babka jajowata jak również babka płesznik powinna stanowić uzupełnienie
naszej diety. Babka płesznik w odróżnieniu od babki jajowatej powoduje uczucie
sytości. Zatem jest doskonałym uzupełnieniem dla osób, które chcą ograniczyć
ilość spożywanego pokarmu.
Obie babki działają osłonowo na układ pokarmowy.
Gdy męczy biegunka
Jak wskazują badania błonnik pomaga także w leczeniu biegunki. Pomaga poprzez
wchłanianie wody, co może zwiększyć gęstość i objętość stolca oraz spowolnić
jego przejście przez jelito grube. Błonnik z łusek babki jajowatej może zarówno
zapobiegać zaparciom jak również złagodzić objawy biegunki, skutecznie pomagając
znormalizować perystaltykę jelit.
Cukier w dół
Zupełnie bez wymyślania bo na działanie błonnika na organizm są badania. Zatem.
Suplementacja błonnika może pomóc kontrolować odpowiedź insulinową i glikemiczną
na spożycie pokarmu oraz zmniejszyć poziomy insuliny i glukozy we krwi. Dotyczy
to szczególnie przypadku błonnika rozpuszczalnego w wodzie, takiego jak psyllium
z łusek nasion babki jajowatej. W rzeczywistości, psyllium działa lepiej niż
inne błonniki np. otręby. Dlatego, że błonnik tworzący żel może spowolnić trawienie
pokarmu, który bierze udział w regulacji poziomu cukru we krwi.W badaniu osób
z cukrzycą typu 2, przy dawce pięciu gramów psyllium trzy razy dziennie przez
sześć tygodni spowodowało zmniejszenie się o 29% poziomu cukru we krwi w ciągu
dwóch pierwszych tygodni. Ponieważ błonnik z łusek babki jajowatej jest w stanie
spowolnić trawienie pokarmu, zaleca się spożywać go z jedzeniem, tak używany
ma większy wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.
Waga w dół
Błonnik taki jak psyllium tworzy związki lepkich substancji, które mogą pomóc
kontrolować apetyt i pomóc kontrolować masę ciała. W badaniu 12 zdrowych osób
spożywających 10,8 g psyllium bezpośrednio przed posiłkiem, badani doświadczali
znacznego opóźnienia w opróżnianiu się żołądka - do trzech godzin po posiłku
i długotrwałego uczucia sytości nawet do sześciu godzin po posiłku. W innym
badaniu sprawdzano efekty spożywania 20 g błonnika z łupin babki jajowatej
w dwóch dawkach na 17 zdrowych uczestnikach. Badanie wykazało, że ograniczenie
spożywania kalorii z jednoczesnym spożywaniem 3 g psyllium dwa lub trzy razy
dziennie przez 16 tygodni powodowało średnio redukcję masy ciała o odpowiednio
4,52 kg i 4,60 kg. Ponadto, inne badania wykazały, że spożywanie psyllium bez
ograniczenia ilości kalorii lub dieta bogata w błonnik powodowała znaczne
zmniejszenie masy ciała i procentowej zawartości tłuszczu w organizmie.
Monotonnie ale dalej w kwestii obniżania. Zły cholesterol w dół
Babka jajowata jest w stanie wiązać się z kwasami tłuszczowymi i żółcią, co
sprzyja ich wydalaniu z organizmu. W procesie uzupełnienia utraconej żółci
wątroba wykorzystuje cholesterol. W wyniku tego następuje zmniejszenie poziomu
cholesterolu LDL we krwi. Badanie 20 osób spożywających 15 g psyllium dziennie
przez 40 dni wykazało wzrost produkcji żółci i obniżenie poziom “złego” cholesterolu
LDL w krwi. Kolejne badanie wykazało że spożywanie 6 g psyllium przez sześć
tygodni zredukowało średnio o 6% poziom cholesterol LDL u 47 zdrowych uczestników
badania. Psyllium może również pomóc zwiększyć poziom HDL - “dobrego" cholesterolu.
Przykładowo spożycie 5,1 g psyllium dwa razy dziennie przez osiem tygodni spowodowało
zmniejszenie się całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL, równocześnie
powodując wzrost stężenia cholesterolu HDL w grupie 49 pacjentów z cukrzycą
typu 2.
Błonnik dobry dla serca
Jak wskazują badania dieta wzbogacona o 12 gramów błonnika spowodowała zmniejszenie
o 5,9 mm Hg skurczowego ciśnienia krwi u 36 osób z podwyższonym ciśnieniem
krwi.
O działaniu prebiotycznym błonnika słów więcej
Na początku wspomniałam o cennej właściwości błonnika w kontekście prebiotyku.
Ale było to dość daleko:-) zatem przypominam.
Prebiotyki to związki, które odżywiają bakterie jelitowe i pomagają im się
rozwijać, za jeden z nich jest uważane psyllium. Psyllium chociaż jest dość
odporny na fermentację, to jednak część spożytego błonnika może zostać fermentowana
przez bakterie jelitowe. Podczas fermentacji wytwarzane są krótkołańcuchowe
kwasy tłuszczowe (SCFA), które zostały powiązane z licznymi korzyściami dla
zdrowia. Jedno z badań wykazało, że spożywanie 10 g błonnika z łusek babki
jajowatej dwa razy dziennie przez 12 miesięcy zwiększyło wytwarzanie kwasu
masłowego - krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego. Dzięki wolniejszej, niż
inne błonniki fermentacji nie powoduje też wzdęć i uczucia dyskomfortu w okolicach
brzucha.
Jak spożywać
Błonnik z łusek babki jajowatej jest dobrze tolerowany przez większość ludzi.
Jednak osoby z niedrożnością jelit nie powinny go spożywać. Porcja 3-8 gramów
przyjmowana trzy razy dziennie nie jest związana z żadnymi poważnymi skutkami
ubocznymi. Na początku stosowania mogą wystąpić delikatne skurcze i wzdęcie.
Błonnik może też opóźniać wchłanianie niektórych leków. Zatem powinno się spożywać
go w odstępach minimum godzinnych od zażywania leków.
Błonnik z łusek babki jajowatej można spożywać w porcjach 10 - 15 gramów raz
dziennie podczas posiłku, lub 5 - 10 gramów z każdym posiłkiem. Jednak nie
zawsze więcej znaczy lepiej. Korzyści zdrowotne obserwowane w większości badań
stwierdzone są przy spożywaniu 10 - 20 gramów dziennie, przy większej ilości
błonnik może powodować problemy trawienne. Bardzo
ważne jest aby popić błonnik odpowiednią ilością płynów i pić płyny regularnie
przez cały dzień. Działanie
przeczyszczające najłatwiej wywołać przyjmując błonnik trzy razy dziennie po
5 gramów, każdą porcję popijając szklanką wody. Przy obserwacji słabych efektów
ilość można stopniowo zwiększać. Najlepiej jeżeli będziemy postępować zgodnie
z instrukcjami podanymi na opakowaniu.
Błonnik z łusek babki jajowatej jest powszechnie stosowany jako środek przeczyszczający.
Dodatkowo może też złagodzić biegunkę, pomaga obniżyć stężenie trójglicerydów,
cholesterolu, poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi.
Błonnik Witalny - babka płesznik i jajowata plus Acerola i Fibregum
Bez kaca w Nowym Roku
Nie trzeba wcale dużo wypić by przywitać Noworoczny poranek bólem głowy no
ogólnie kacem.
Są takie dni, że 2 kieliszki wina potrafią nam zaszkodzić, zależy to od wielu
czynników, nie tylko czy jesteśmy przemęczeni, zestresowani, ale również stanu
zdrowia, kondycji naszych jelit. Tak wymieniać można by było długo. Bez względu
na ilość planowaną spożytego alkoholu i naszych możliwości zawsze powinniśmy
przed pójściem spać dostarczyć naszemu organizmowi konkretnych witamin i minerałów,
ale o tym za chwilę.
Tylko dawka czyni trucizną
W myśl zasady, że wszystko w nadmiarze zaszkodzić może to w przypadku alkoholu
również się to sprawdza. Z pewnością na tolerancję alkoholu naszego organizmu
ma również masa ciała, wiek czy też płeć. Skupiając się na wadze bardziej istotna
jest masa mięśniowa niż tkanka tłuszczowa. Tkanka tłuszczowa w przeciwieństwie
do masy mięśniowej zawiera mało wody a alkohol rozpuszcza się w środowisku
wodnym.
Dieta ma znaczenie
Osoby stosujące dietę wysokobiałkową czy niskowęglowodanową mają niższą tolerancję
na alkohol. Dieta zaś wysokowęglowodanowa znacznie zwiększa tolerancję na alkohol.
Wynika to z faktu, że glikogen gromadzi się w mięśniach i wątrobie, który wiąże
spore ilości wody. Zatem to, że ktoś jest “duży” nie oznacza, że może wypić
dużo, liczą się mięśnie.
Dla wyjaśnienia
Glikogen - to potocznie określany wielocukier, jest związkiem polisacharydowym,
zbudowany z cząsteczek glukozy. Jego funkcją jest zapewnienie zapasów energii
mięśniom oraz mózgowi człowieka.
Zadbaj o dietę podczas imprezy
Nie pijemy na pusty żołądek nie tylko dlatego, że obniżamy tolerancję na alkohol,
ale głównie dlatego, że alkohol podrażnia śluzówkę żołądka. Zamiast tłustych
potraw jak to się kiedyś stosowało lepiej wybrać chociażby naleśniki, krokiety,
ale ze szpinakiem.
Nie spożywajmy przystawek na bazie octu. Czyli żadnych ogórków konserwowych,
grzybków marynowanych itp. Uważajmy również na sosy sałatkowe by nie zawierały
dużej ilości octu.
Woda to podstawa
Picie wody mineralnej w trakcie imprezy jest niezwykle ważne. Szklanka z wodą
powinna stać obok kieliszka i powinniśmy pić wodę mineralną niemalże, cały
czas, bez względu na to czy sączymy piwko, raczymy się winem czy whisky albo
wódką. Najlepiej przyjąć zasadę łyk alkoholu i dwa łyki wody (może być więcej).
Zestaw przed snem na dobry poranek
Czy spędzamy noc sylwestrową w domu lub poza nim zabierzmy ze sobą zestaw witamin
i minerałów.
Magnez i potas koniecznie
Alkohol wypłukuje minerały z organizmu, jednak w przypadku magnezu i potasu
zmniejszą one również skutki uboczne działania alkoholu takie jak wahania ciśnienia
tętniczego, kołatanie serca, czy również ból głowy, bóle mięśni.
Witamina C - jest przeciwutleniaczem, który usuwa wolne rodniki. Zmniejsza
również stres oksydacyjny wywołany wpływem alkoholu na nasz organizm a dokładniej
w wątrobie. Wpłynie ona również ona na metabolizm alkoholu.
Curcumina - znana z właściwości przeciwzapalnych i wspomagających trawienie
to idealne rozwiązanie po drinkowaniu.
Glutation - dla osób, które planują dłuższe spożywanie alkoholu i w większych
ilościach, z pewnością powinny sięgnąć także po glutation to jeden z najsilniejszych
antyoksydantów. Ma bardzo silne właściwości detoksykujące organizm. Glutation
stosowany jest w terapiach detoksykujących w postaci kroplówek u osób z problemem
alkoholowym, czy nadmiernie spożywającym alkohol.O pozostałych wielu własnościach
i działaniu glutationu zwłaszcza w kontekście chorób nowotworowych , autoimmunologicznych
szerzej przy innej okazji.
O poranku
Oczywiście poranek mam na myśli kiedy wstaniemy z łóżka ale tak do 14 tej.
Wtedy to dobry czas na Witaminy
z grupy B - alkohol “upośledza” układ nerwowy
dlatego powinniśmy dostarczyć organizmowi witaminy z grupy B w postaci kompleksu.
Elektrolity - na lepsze samopoczucie oraz na uzupełnienie minerałów, odwodnienie
szklaneczka wody mineralnej z elektrolitami dobrze zrobi, odzyskamy siłę i
energię no chociaż witalność.
Na zakończenie
Z okazji Nowego Roku życzymy wszystkim po prostu dobrego samopoczucia,
dobrej zabawy czy to w pojedynkę przed telewizorem czy w grupie osób.
Witamina C
Magnez
Potas
Curcumin Complex
Witaminy z grupy B - B komplex
Elektrolity
Glutation
Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna
Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności
PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 96 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 50 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|