Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 573
Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie
☀️Tiamina - witamina B1 powszechny niedobór w świecie WEGE
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Laktoferyna - na niską odporność i żelazo
Chrońmy dzieci, babcie, dziadków…
Wakacje dobiegły końca. Jedni mówią o tym z ulgą innym jest przykro. Dzieci
wracają do szkół, przedszkoli i żłobków lub je dopiero rozpoczynają. Jak
to w życiu bywa dzieci przynoszą różne rzeczy do domu i najczęściej są to
infekcje różnego typu. Oczywiście my dorośli również jednak zdecydowanie
częściej dzieci.
Dzieci różnie przechodzą infekcje a dla niektórych szczególnie małych niebezpieczne
są wysokie gorączki. Dlatego jako dorośli powinniśmy zadbać o dodatkowe suplementacyjne
wsparcie dla naszych pociech.
U dorosłych też różnie bywa
Przy dobrej odporności poradzimy sobie z wirusami jednak niewiele osób taką
ma. Szczególnie dziadkowie, osoby chorujące maja odporność obniżoną. Aby
nie narażać innych zadbajmy o odporność swoich bliskich zwłaszcza, że jest
to bardziej opłacalne. Nie naraża nas na zwolnienia z pracy, wizyty lekarskie
i leki.
Strażnicy w gotowości
Ludzki organizm posiada wielu strażników, którzy chronią nas przed wrogimi
natarciami. Do jednych z nich należy laktoferyna. Występuje ona w błonach
śluzowych naszego organizmu, w płynach ustrojowych.
A dokładniej...
Laktoferyna (inna
nazwa: laktoferryna, skrót: LF) – wielofunkcyjne białko z grupy transferyn,
wykazujące duże powinowactwo do jonów żelaza.
Laktoferyna jest obecna na błonach śluzowych i ich bezpośrednim sąsiedztwie,
stojąc na straży przed drobnoustrojami chorobotwórczymi wnikającymi do organizmu,
ale nie tylko. Najwięcej laktoferyny zawiera siara i mleko matki, stąd tak
ważne jest karmienie naturalne dla budowania odporności dziecka.
Działa w trakcie i po fakcie
Laktoferyna działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wiąże się ona z
cząsteczkami błony komórkowej naszego organizmu, które wykorzystywane są
przez patogeny jako miejsce nazwijmy to “zakotwiczenia” we wstępnej fazie
zakażeń i hamuje adsorpcję wirusa do komórki. Również laktoferyna
blokuje receptory komórkowe patogenu uniemożliwiając powstanie wiązania
wirus-gospodarz.
Jest to niezwykle istotny mechanizm Ten mechanizm ma zasadnicze znaczenie
na początku infekcji. Po zakażeniu laktoferyna wykazuje z kolei silne działanie
immunotropowe: stymuluje komórki systemu immunologicznego do szybkiego
dojrzewania i regulacji odpowiedzi odpornościowej. Ma to szczególne znaczenie
podczas immunosupresji.
Aktywny działacz
Zasadnicze działanie laktoferyny przeciw
drobnoustrojom chorobotwórczym zależy od jej zdolności do chelatowania jonów
żelaza. Żelazo jest niezbędne
drobnoustrojom do rozwoju i rozmnażania, więc sekwestracja żelaza w znaczący
sposób ogranicza ich potencjał chorobotwórczy. Dodatkowo stwierdzono, że
laktoferyna wykazuje działanie hamujące tworzenie się bakteryjnych biofilmów.
Jak działa na odporność?
Proces immunomodulacji za pośrednictwem laktoferyny polega na wzmaganiu
fagocytozy - mechanizmu wychwytywania i wchłaniania drobnych cząsteczek
organicznych
(w tym wirusów, bakterii, pierwotniaków i grzybów) poprzez makrofagi. Pod
wpływem laktoferyny dochodzi w nich do wytworzenia się tlenku azotu, który
neutralizuje chorobotwórcze mikroorganizmy.
Gdy żelaza nam brak i hemoglobina niska
Wiele badań wskazuje, że laktoferyna jest pomocna nie tylko w walce z wirusami,
grzybami i bakteriami, ale również jest pomocna w leczeniu anemii z niedoboru
żelaza. Wpływa również na wzrost stężenia żelaza całkowitego w surowicy
krwi oraz hemoglobiny.
Ulega zmianie
Stężenie laktoferyny w organizmie człowieka jest zmienne. Zmianie ulega
również zapotrzebowanie na tę proteinę. Jeżeli
występuje jej mało w naszym organizmie
dochodzi do krótkotrwałego upośledzenia układu odpornościowego lub do immunosupresji.
Brzmi może groźnie, ale takie zjawisko zachodzi w sezonach zwiększonej
podatności na infekcje górnych dróg oddechowych (od października do marca,
ze szczytem
w lutym i marcu).
Skąd się bierze ?
Laktoferyna jest izolowana na skalę światową z serwatki oraz odtłuszczonego
mleka i jest stosowana do produkcji immunostymulatorów, odżywek dla niemowląt,
suplementów żelaza i specjalistycznych produktów mlecznych. Zaletą
laktoferyny jest jej odporność na wysoką temperaturę, względna odporność
na proteolizę
oraz bardzo niska toksyczność. Laktoferyna jest odporna na warunki produkcji
żywności, jak też działanie kwaśnych soków żołądkowych i procesy zachodzące
w jelitach. Bezpieczeństwo i wielowymiarowe korzyści stosowania laktoferyny
pozwala na jej wykorzystanie w suplementach diety o działaniu immunomodulującym.
Nie
raz się z nią spotkaliście
Laktoferyna bywa też składnikiem uzupełniającym
preparatów zażywanych podczas infekcji górnych dróg oddechowych, głównie
stanów zapalnych gardła.
Bez względu na specyfikę ich działania (np. łagodzenie dolegliwości związanych
ze schorzeniem) laktoferyna stanowi składnik, który aktywizuje system immunologiczny
do zwalczania infekcji. Synergistyczne działanie pozwala wówczas działać
preparatom nie tylko na objawy (np. ból gardła), ale też na przyczyny zakażenia.
Laktoferyna dla dzieci w kroplach
Laktoferyna dla dorosłych
Kawa i herbata lekko historycznie
Kawa i herbata to najpopularniejsze napoje. Stanowią one nie tylko element
kulturowy, ale także historyczny. Istnieje wiele odmian oraz sposobów przyrządzania
naparów.
Według jednej z legend początki
herbaty sięgają 2737 roku p.n.e., w którym
mityczny cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty.
Prawda jest trudna do ustalenia; wiadomo, że herbatę od dawna znali Chińczycy,
jednak pierwsze zapiski na jej temat pochodzą dopiero z X wieku p.n.e.
Owoce kawowca znano w Etiopii już ponad 2000 lat temu, ale początkowo spożywano
je z masłem i solą. Kawę jako napój odkryto później, prawdopodobnie ok. XVIII
– XIV w. w Jemenie, gdzie owoce kawowca zostały sprowadzone przez kupców
Według jednej z legend kawę po raz pierwszy wypito w Etiopii już w IX wieku.
Opowieść mówi, że lokalni pasterze kóz zaobserwowali, jak ich zwierzęta chętnie
zjadają czerwone owoce z krzewów i są po nich bardziej aktywne. Zebrali więc
owoce i zaparzyli je w gorącej wodzie.
Herbata - zdrowy napój całoroczny
W gorące dni rzadziej sięgamy po napary ziołowe a szkoda. Letnia ziołowa
herbata ziołowa przynosi więcej korzyści, niż bardzo zimny napój.
Po pierwsze po wypiciu rano wody powinniśmy napić się czy to herbaty czy
ziołowej kawy, ale ciepłej bo korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy.
Szczególnie żołądek nie lubi skrajnych temperatur. Niektórzy po wypiciu zimnych
napojów odczuwają bóle czy skurcze żołądka. Bardzo zimne napoje dają tylko
poczucie pozornego ochłodzenia. Najlepszym jednak rozwiązaniem jest herbata
ziołowa, która da nam naturalną energię i orzeźwienie.
Dmuchawce latawce i wiatr
Korzeń mniszka lekarskiego, również znany jako „dmuchawiec” lub „mlecz”,
od wieków jest stosowany w medycynie ludowej do wspierania zdrowia i dobrej
kondycji organizmu. Posiada bogaty skład fitochemiczny, w tym flawonoidy,
witaminę C, witaminę A, witaminę K, żelazo, magnez i potas, które mają prozdrowotny
wpływ na nasze ciało i umysł. Herbata zawiera pełne spektrum korzyści zdrowotnych
mniszka lekarskiego, czerpiąc moc z jego kwiatów, liści i korzenia. Kwiaty
mniszka są bogate w antyoksydanty, które wspierają detoksykację organizmu
i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Liście pomagają w utrzymaniu
zdrowia układu moczowego i trawiennego, wspierając procesy oczyszczania organizmu.
Korzeń mniszka, znany ze swojego korzystnego wpływu na wątrobę, wspomaga
jej funkcje oczyszczające i regeneracyjne, co przyczynia się do ogólnego
wzmocnienia organizmu.
Herbata z mniszka z tragankiem błoniastym - właściwości
Na wstępie kilka słów o traganku. Traganek Błoniasty to adaptogen o silnych
właściwościach wzmacniających, który od wieków jest stosowany w tradycyjnej
medycynie chińskiej. Dodatek Traganka w tej herbacie pomaga zwiększyć poziom
energii i wytrzymałość organizmu, wspierając zdolność do radzenia sobie z
codziennymi wyzwaniami.
Traganek jest również znany ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie serca,
wspomagając krążenie krwi i wspierając prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Dzięki synergii mniszka lekarskiego i Traganka Błoniastego, herbata ta nie
tylko dodaje energii, ale również wzmacnia naturalną odporność organizmu.
Traganek dodatkowo wspomaga regenerację organizmu po wysiłku, co czyni tę
herbatę idealnym wyborem zarówno przed, jak i po intensywnym dniu.
Herbata z Mniszka Lekarskiego z Tragankiem Błoniastym
Mniszek dla delikatnych kiszek
Kawa z mniszka jest smaczną i aromatyczną alternatywą dla osób, które nie
mogą pozwolić sobie na picie kawy. Oprócz smaku posiada wiele korzystnych
dla zdrowia właściwości.
Kawa z korzenia Mniszka lekarskiego posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne.
Poprawia odporność, reguluje i usprawnia pracę wątroby. Wspomaga przemianę
materii i detoksykację organizmu. Poprawia trawienie i łagodzi ból brzucha.
Poprawia metabolizm. Pomaga w uzyskaniu użytecznej energii. Kawa z korzenia
Mniszka lekarskiego nie zawiera kofeiny i konserwantów. Właściwie przyrządzona,
potrafi pozytywnie zaskoczyć swoim aromatem i smakiem.
Wyciągi z mniszka lekarskiego chronią wątrobę, serce i nerki – wszystko to dzięki
wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. To one zapobiegają bowiem powstawaniu
wolnych rodników, czyli czynników odpowiadających za stres oksydacyjny, który
w konsekwencji prowadzi do zmian chorobotwórczych w obrębie tych narządów.
Mniszek wpływa na serce i układ krążenia również w inny sposób – obniża poziom
tzw. złego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy
i choroby wieńcowej.
Dmuchaj na kilogramy - Mniszkowe - odchudzanie
Mniszek to roślina, która wykazuje również właściwości odchudzające. Na podstawie
badań stwierdzono, że pozyskane z niej ekstrakty mogą ograniczać gromadzenie
tłuszczu w komórkach tłuszczowych, a nawet blokują powstawanie nowych komórek
tego typu. Na utrzymanie prawidłowej masy ciała bez wątpienia ma również
fakt, że mniszek lekarski pobudza przemianę materii i zmniejsza łaknienie.
Mniszek - wsparcie przy infekcjach
Pozyskiwane z mniszka lekarskiego ekstrakty mają właściwości przeciwzapalne,
dlatego mogą być wsparciem przy infekcjach. Zawarta w wyciągach inulina sprawia,
że mniszek wykazuje także łagodzące i probiotyczne działanie.
Mniszek w badaniach
Wyniki badań przeprowadzone w Katedrze Biotechnologii,
Mikrobiologii i Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
dowiodły, iż kawa z korzenia mniszka (z dodatkiem karczocha, ostropestu)
- obniża zawartość złego cholesterolu (LDL),
- obniża poziom trójglicerydów,
- wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy,
- wpływa korzystnie na wskażnik insulinoodporności,
- powoduje spadek masy ciała i tkanki tłuszczowej,
- posiada wszechstronne działanie terapeutyczne.
Kawa z korzenia mniszka lekarskiego z dodatkiem ekstraktu z mniszka
Kawa z korzenia mniszka lekarskiego z dod. ekstr. z rutwicy lekarskiej,
karczocha i ostropestu
Kawa z korzenia Mniszka Lekarskiego z Naturalną Kawą Mieloną - Bez kofeiny
Kawa z korzenia Mniszka Lekarskiego Smak Kawowy
Ognisty cydr na lato po złodziejsku. Ocet jabłkowy nie tylko do picia
Lato to czas nie tylko grillowania, ale także częstych odwiedzin na działce,
poczęstunku u znajomych czy jedzenia “na mieście” gofrów, lodów. Lato to
również czas kiedy o wiele częściej zdarzają się zatrucia pokarmowe, biegunki
i oczywiście to czas natrętnych owadów. Jak sobie z tym poradzić i do tego
wzmocnić odporność na jesień? Ognistym cydrem
Gorzki ogień
Ognisty cydr to określenie jakie używa się dla octu 7 złodziei. Jak podają
różne źródła był sporządzany na occie winnym i był straszliwie kwaśny oraz
bardzo gorzki. Przez 15 dni macerowano w nim piołun, szałwię rutę, rozmaryn,
goździki i kamforę. Gorzki smak octu miał nie tylko działać żółciopędnie,
bowiem żółciopędne właściwości ziół mają za zadanie przepędzić, wszelkie
wirusy i bakterie z naszego organizmu oraz wspomagać układ trawienny oraz
przeciwdziałać zakażeniom i zatruciom.
Niegdyś a dziś
Poprzez różne zastosowania octu w kulturze utarły się zwroty np. „kwaśny
jak ocet siedmiu złodziei”. Pochodzi on XVI wieku kiedy podczas epidemii
dżumy w miastach grasowali złodzieje i okradali konających. Sami chronili
się przed zarażeniem za pomocą specjalnego „octu przeciw dżumie”, który w
Anglii i Francji był znany jako ocet czterech (a nie jak w Polsce siedmiu)
złodziei, odpowiednio: „the four thieves vinegar” i „vinaigre de quatre voleurs”.
Złe humory...
Zwrotu „kwaśny jak ocet” używa się w wielu językach zarówno w odniesieniu
do wina, jak i ludzi. W Anglii skwaszonej osobie powiedzą po prostu: „you’re
simply as sour as vinegar”. Innym określeniem dla takiej osoby jest „sour-puss”.
Jeśli natomiast we Francji nazwą cię „pisse-vinaigre”, zarzucą ci bycie sknerą.
Po sąsiedzku
W Niemczech mówi się też, że „sauer macht lustig“ – „kwaśność jest źródłem
radości”. Pierwotnie miało to oznaczać tyle, że kwaśne napoje pobudzają apetyt,
sprawiają, że nabiera się ochoty na potrawę.
Ze złodziejską flachą na grilla marsz
Ocet 7 złodziei to zarówno zdrowy dodatek do naszych sałatek, dressingów,
czy marynowania.
Nie tylko wpłynie na lepszy smak, ale działa przede wszystkim profilaktycznie
- przeciw zatruciom i niestrawności.
Grzybice i inne czyhające na nas stwory
Niestety w otaczającym nas świecie przyrody i miejscach publicznych czyha
wiele drobnoustrojów. Lato to plażing, chodzenie boso po różnych miejscach,
plaże, baseny, trawniki. Wzrasta zagrożenie zakażeń czy zachorowań. Ocet
nie tylko uchroni nas przed infekcjami grzybiczymi, działa antybakteryjnie
jak również działa odstraszająco na owady.
Złodziejski płyn dla pięknych włosów i zdrowszej skóry
Ocet siedmiu złodziei będzie również doskonałą odżywką do włosów. Wystarczy
kilka łyżek octu rozcieńczyć z wodą, a następnie polewać nią włosy po ich
umyciu. Oczywiście ocet będzie również idealnym środkiem do dezynfekcji powierzchni
domowych oraz dłoni.
Dobry klimat w domu, odstraszamy owady
Wiosną i latem ocet pomaga uchronić się przed ukąszeniami owadów, skutecznie
je zniechęcając. Możemy go rozpylać na ubrania i dookoła nas a po rozcieńczeniu
nałożyć na skórę.
A za jakiś czas…
Kiedy jesień nadejdzie i przeziębienie rozłoży nas do łóżeczek warto nacierać
plecki i klatkę piersiową.Działa rozgrzewająco, ułatwia oddychanie i działa
antyseptycznie.
Olejek oprócz poprawy mikroklimatu w Twoim domu czy miejscu pracy w szczególnie
wtedy kiedy ktoś dookoła nas rozprzestrzenia wirusy :-)
Znajduje również zastosowanie w antybakteryjnej i relaksacyjnej kąpieli.
Lato - przetworów czas. Rosół plus ocet?
Lato to czas przetworów zatem zamiast używać octu spirytusowego dodawajmy
ocet jabłkowy, będzie zdrowiej dla naszego żołądka i jelit i smaczniej.
Na
co dzień - dla mięsożernych
Nieważne czy sezon grillowy jest czy go nie ma, ale marynować mięso powinniśmy
cały rok. Marynata na bazie octu jabłkowego sprawi, że mięso będzie miało
zdecydowanie lepszy smak, będzie lżej strawne. Wpłynie również na jego
kruchość a przede wszystkim zapobiega rozrostowi niekorzystnych bakterii
w mięsie. Zamarynowane mięso z użyciem octu jabłkowego i przypraw można
zostawić na kilka godzin w lodówce lub na noc i w dniu następnym usmażyć
lub upiec w piekarniku.
Wegetarianie też mogą
Oczywiście w occie jabłkowym z dodatkiem przypraw, ziół możemy zamarynować
warzywa, sery, tofu a potem poddać obróbce termicznej, smażyć, piec, grillować
jak kto woli. Z dodatkiem octu możemy również przygotować dressing do sałatek.
Dość mało znanym dodatkiem do rosołu jest ocet jabłkowy.
Po co się go dodaje?
Ocet jabłkowy w niewielkiej ilości dodany do gotowania czyli ok. 1 łyżka
na garnek “podkręca smak” - rosołu (bardziej mięsny). Dodatek octu pomaga
rozpuszczać tkanki łączne oraz chrzęstne powodując, że nasz rosół jest
kolagenowy. Taki rosół zawiera więcej kolagenu a co za tym idzie korzystnie
wpływa na
stawy, kości, skórę oraz jelita.
Jeżeli mamy w planach robienie galarety to dodatek octu również jest wskazany.
Ocet dodajemy kiedy wszystkie składniki są podgotowane. I jeszcze mała
rada rosół
solimy na sam koniec przed wyłaczeniem rosołu. Sól bowiem utrudnia wydzielanie
tłuszczu z mięsa oraz smaku z pozostałych składników jak również koloru.
Właściwości "Żywego"octu jabłkowego dla przypomnienia
Co zawiera w sobie ocet jabłkowy, że wydaje się
nam magiczny? Kryje się w nim 20 różnych związków mineralnych: pierwiastków
śladowych
tj.: chlor,
żelazo, fosfor, fluor, potas, wapń, miedź, magnez, sód, siarka, krzem,
oraz witaminy A, B1, B2, B6, C, E, P, i beta-karoten chroniący nas przed
wolnymi
rodnikami. Poza tym ocet jabłkowy zawiera też kwasy: mlekowy, cytrynowy,
octowy i propionowy oraz cały szereg enzymów i aminokwasów jak również
ważne dla zdrowia składniki balastowe jak pektyny, które nie dopuszczają
do odkładania
się wapnia w ściankach tętnic, bioflawonoidy których obecność sprzyja lepszemu
przyswajaniu przez organizm wit. C. Pamiętajmy przy tym, że kwas octowy
jest wrogiem wszystkich patogennych bakterii. Nie dość, że "sprząta" w żołądku i jelitach to również dezynfekuje, odtruwa i oczyszcza nerki, pęcherz
i drogi moczowe. Ocet jabłkowy wspiera również proces odchudzania.
Ocet 7 złodziei
Ocet jabłkowy "Żywy"
Chociaż starzenie się jest procesem nieuniknionym to nie jesteśmy zupełnie
na przegranej pozycji. Wpływ na proces i szybkość starzenia ma wiele czynników:
styl życia, praca, dieta, stres, ogólna kondycja organizmu. Proces starzenia
możemy opóźnić lub złagodzić jego konsekwencje wszystko no prawie wszystko
zależy od nas.
Wiele sposobów nie zawsze bezpiecznych
Od zawsze ludzkość szuka sposobów na zachowanie młodości na dłużej. Jest
to tak mocno widoczne w ludzkiej kulturze, że pojawiało się to w baśniach,
opowiadaniach. Współcześnie natomiast starzenie się jest już bardziej produktem
marketingowym.
Wiele sposobów nie zawsze bezpiecznych
Proces starzenia jest złożony. Kluczowe znaczenie ma proces autofagii, który
z wiekiem ulega upośledzeniu. Czynnikiem warunkującym szybkość starzenia
się naszego organizmu jest uszkodzenie i śmierć komórek organizmu. Dlatego
ważnym elementem przeciwdziałającym starzeniu jest aktywność procesu autofagii.
Jednym z wielu sposobów “odmładzania” - aktywowania procesu autofagii naszego
organizmu jest stosowanie głodówek. Dlaczego?
Głodówki okresowe aktywują proces autofagii czyli naturalnego oczyszczania
komórek. Głodówka - zagrożeniem dla zdrowia
Głodówki i to trzeba mocno zaznaczyć są przeciwwskazane wielu osobom:
bezdyskusyjnie jest to ciąża
choroby nowotworowe
podeszły wiek
niedowaga
zaburzenia trawienia, wchłaniania
anemia
stałe przyjmowanie leków
cukrzycą typu 1 (lub inną cukrzycą insulinozależną),
nadczynność tarczycy,
niewydolność narządów (serca, płuc, nerek, wątroby),
chorobą wrzodowa,
ciężka depresja,
choroby genetyczne i zakaźne, w tym czynna gruźlica
niedobory żywieniowe
niskie ciśnienie
choroby metaboliczne.
Natura nie jest nam obojętna - naśladowca głodówki bez zagrożeń
Jak prawie zawsze natura jest pomocna ludzkości i dzięki naukowcom odkryto
związek, który, opóźnia procesy starzenia organizmu i jego konsekwencje
zdrowotne.
Spermidyna bo on niej mowa to naturalny związek, która występuje w każdej
komórce naszego ciała jak również w komórkach roślin i zwierząt.
Należy ona do grupy cząsteczek określanych jako poliaminy. Poliaminy wpływają
na komórki aby one mogły spełniać swoje funkcje metaboliczne.
Poliaminy jak dowiedziono naukowo mają zdolność do stymulowania procesu autofagii
- mówiąc najkrócej procesu oczyszczania komórek.
Autofagia nieco szerzej
Autofagia jest procesem wymiany starych, uszkodzonych komórek. Dowiedziono,
że ma ona zdolność do stymulowania autofagii czyli wspomnianego już procesu
oczyszczania komórek, dzięki któremu mogą dłużej prawidłowo funkcjonować.
Liczne badania wykazały, że poliaminy, w tym spermidyna, mogą wspomagać metabolizm
lipidów, stabilizować DNA i RNA, regulować wzrost, proliferację i śmierć
komórek.
Jak to działa na nasze ciało
Spermidyna działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie. Wspiera ona funkcje
metaboliczne dla ochrony i wydajniejszej pracy mitochondriów.
Na co się to przekłada?
Jak wspomniano głównym działaniem spermidyny jest opóźnienie procesu starzenia
organizmu jak również jej konsekwencji zdrowotnych. Ponadto działa antyoksydacyjnie.
Oczywiście hasło antyoksydacja, metabolizm wydają się ogólnikowe, zatem warto
szczegółowo opisać działanie spermidyny na organizm.
Spermidyna w wielu badaniach wykazała wpływ na poprawę gęstości kości lub
ujmując inaczej przeciwdziałania jej zmniejszeniu, zwiększa odpornośc naszego
organizmu , wpływa istotnie na procesy neurodegeneracji (zmniejsza ryzyko
chorób neurodegeneracyjnych tj. Choroba Parkinsona, demencja). Poprawia stan
organizmu w chorobach takich jak cukrzyca i otyłość. Badania nad spermidyną
wykazały również działanie ochronne na wątrobę czy poprawę wzrostu włosów.
Spermidyna 60 kaps.
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy