Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 573

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

☀️Tiamina - witamina B1 powszechny niedobór w świecie WEGE

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

laktoferyna odpornosc laktoferyna niska hemooglobina

Laktoferyna - na niską odporność i żelazo
Chrońmy dzieci, babcie, dziadków…

Wakacje dobiegły końca. Jedni mówią o tym z ulgą innym jest przykro. Dzieci wracają do szkół, przedszkoli i żłobków lub je dopiero rozpoczynają. Jak to w życiu bywa dzieci przynoszą różne rzeczy do domu i najczęściej są to infekcje różnego typu. Oczywiście my dorośli również jednak zdecydowanie częściej dzieci.
Dzieci różnie przechodzą infekcje a dla niektórych szczególnie małych niebezpieczne są wysokie gorączki. Dlatego jako dorośli powinniśmy zadbać o dodatkowe suplementacyjne wsparcie dla naszych pociech.
U dorosłych też różnie bywa
Przy dobrej odporności poradzimy sobie z wirusami jednak niewiele osób taką ma. Szczególnie dziadkowie, osoby chorujące maja odporność obniżoną. Aby nie narażać innych zadbajmy o odporność swoich bliskich zwłaszcza, że jest to bardziej opłacalne. Nie naraża nas na zwolnienia z pracy, wizyty lekarskie i leki.
Strażnicy w gotowości
Ludzki organizm posiada wielu strażników, którzy chronią nas przed wrogimi natarciami. Do jednych z nich należy laktoferyna. Występuje ona w błonach śluzowych naszego organizmu, w płynach ustrojowych.
A dokładniej...
Laktoferyna (inna nazwa: laktoferryna, skrót: LF) – wielofunkcyjne białko z grupy transferyn, wykazujące duże powinowactwo do jonów żelaza.

Laktoferyna jest obecna na błonach śluzowych i ich bezpośrednim sąsiedztwie, stojąc na straży przed drobnoustrojami chorobotwórczymi wnikającymi do organizmu, ale nie tylko. Najwięcej laktoferyny zawiera siara i mleko matki, stąd tak ważne jest karmienie naturalne dla budowania odporności dziecka.
Działa w trakcie i po fakcie
Laktoferyna działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wiąże się ona z cząsteczkami błony komórkowej naszego organizmu, które wykorzystywane są przez patogeny jako miejsce nazwijmy to “zakotwiczenia” we wstępnej fazie zakażeń i hamuje adsorpcję wirusa do komórki. Również laktoferyna blokuje receptory komórkowe patogenu uniemożliwiając powstanie wiązania wirus-gospodarz. Jest to niezwykle istotny mechanizm Ten mechanizm ma zasadnicze znaczenie na początku infekcji. Po zakażeniu laktoferyna wykazuje z kolei silne działanie immunotropowe: stymuluje komórki systemu immunologicznego do szybkiego dojrzewania i regulacji odpowiedzi odpornościowej. Ma to szczególne znaczenie podczas immunosupresji.
Aktywny działacz
Zasadnicze działanie laktoferyny przeciw drobnoustrojom chorobotwórczym zależy od jej zdolności do chelatowania jonów żelaza. Żelazo jest niezbędne drobnoustrojom do rozwoju i rozmnażania, więc sekwestracja żelaza w znaczący sposób ogranicza ich potencjał chorobotwórczy. Dodatkowo stwierdzono, że laktoferyna wykazuje działanie hamujące tworzenie się bakteryjnych biofilmów.
Jak działa na odporność?
Proces immunomodulacji za pośrednictwem laktoferyny polega na wzmaganiu fagocytozy - mechanizmu wychwytywania i wchłaniania drobnych cząsteczek organicznych (w tym wirusów, bakterii, pierwotniaków i grzybów) poprzez makrofagi. Pod wpływem laktoferyny dochodzi w nich do wytworzenia się tlenku azotu, który neutralizuje chorobotwórcze mikroorganizmy.
Gdy żelaza nam brak i hemoglobina niska
Wiele badań wskazuje, że laktoferyna jest pomocna nie tylko w walce z wirusami, grzybami i bakteriami, ale również jest pomocna w leczeniu anemii z niedoboru żelaza. Wpływa również na wzrost stężenia żelaza całkowitego w surowicy krwi oraz hemoglobiny.
Ulega zmianie
Stężenie laktoferyny w organizmie człowieka jest zmienne. Zmianie ulega również zapotrzebowanie na tę proteinę. Jeżeli występuje jej mało w naszym organizmie dochodzi do krótkotrwałego upośledzenia układu odpornościowego lub do immunosupresji. Brzmi może groźnie, ale takie zjawisko zachodzi w sezonach zwiększonej podatności na infekcje górnych dróg oddechowych (od października do marca, ze szczytem w lutym i marcu).
Skąd się bierze ?
Laktoferyna jest izolowana na skalę światową z serwatki oraz odtłuszczonego mleka i jest stosowana do produkcji immunostymulatorów, odżywek dla niemowląt, suplementów żelaza i specjalistycznych produktów mlecznych. Zaletą laktoferyny jest jej odporność na wysoką temperaturę, względna odporność na proteolizę oraz bardzo niska toksyczność. Laktoferyna jest odporna na warunki produkcji żywności, jak też działanie kwaśnych soków żołądkowych i procesy zachodzące w jelitach. Bezpieczeństwo i wielowymiarowe korzyści stosowania laktoferyny pozwala na jej wykorzystanie w suplementach diety o działaniu immunomodulującym.
Nie raz się z nią spotkaliście
Laktoferyna bywa też składnikiem uzupełniającym preparatów zażywanych podczas infekcji górnych dróg oddechowych, głównie stanów zapalnych gardła. Bez względu na specyfikę ich działania (np. łagodzenie dolegliwości związanych ze schorzeniem) laktoferyna stanowi składnik, który aktywizuje system immunologiczny do zwalczania infekcji. Synergistyczne działanie pozwala wówczas działać preparatom nie tylko na objawy (np. ból gardła), ale też na przyczyny zakażenia.

Laktoferyna dla dzieci w kroplach
laktoferyna odpornosc laktoferyna niska hemooglobina

Laktoferyna dla dorosłych
laktoferyna odpornosc laktoferyna niska hemooglobina

mniszek lekarski kawa mniszek lekarski herbata mniszek odchudzanie mniszek odpornosc mniszek zdrowe serce

Kawa i herbata lekko historycznie
Kawa i herbata to najpopularniejsze napoje. Stanowią one nie tylko element kulturowy, ale także historyczny. Istnieje wiele odmian oraz sposobów przyrządzania naparów.
Według jednej z legend początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e., w którym mityczny cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Prawda jest trudna do ustalenia; wiadomo, że herbatę od dawna znali Chińczycy, jednak pierwsze zapiski na jej temat pochodzą dopiero z X wieku p.n.e.
Owoce kawowca znano w Etiopii już ponad 2000 lat temu, ale początkowo spożywano je z masłem i solą. Kawę jako napój odkryto później, prawdopodobnie ok. XVIII – XIV w. w Jemenie, gdzie owoce kawowca zostały sprowadzone przez kupców
Według jednej z legend kawę po raz pierwszy wypito w Etiopii już w IX wieku. Opowieść mówi, że lokalni pasterze kóz zaobserwowali, jak ich zwierzęta chętnie zjadają czerwone owoce z krzewów i są po nich bardziej aktywne. Zebrali więc owoce i zaparzyli je w gorącej wodzie.
Herbata - zdrowy napój całoroczny
W gorące dni rzadziej sięgamy po napary ziołowe a szkoda. Letnia ziołowa herbata ziołowa przynosi więcej korzyści, niż bardzo zimny napój.
Po pierwsze po wypiciu rano wody powinniśmy napić się czy to herbaty czy ziołowej kawy, ale ciepłej bo korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy. Szczególnie żołądek nie lubi skrajnych temperatur. Niektórzy po wypiciu zimnych napojów odczuwają bóle czy skurcze żołądka. Bardzo zimne napoje dają tylko poczucie pozornego ochłodzenia. Najlepszym jednak rozwiązaniem jest herbata ziołowa, która da nam naturalną energię i orzeźwienie.
Dmuchawce latawce i wiatr
Korzeń mniszka lekarskiego, również znany jako „dmuchawiec” lub „mlecz”, od wieków jest stosowany w medycynie ludowej do wspierania zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Posiada bogaty skład fitochemiczny, w tym flawonoidy, witaminę C, witaminę A, witaminę K, żelazo, magnez i potas, które mają prozdrowotny wpływ na nasze ciało i umysł. Herbata zawiera pełne spektrum korzyści zdrowotnych mniszka lekarskiego, czerpiąc moc z jego kwiatów, liści i korzenia. Kwiaty mniszka są bogate w antyoksydanty, które wspierają detoksykację organizmu i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Liście pomagają w utrzymaniu zdrowia układu moczowego i trawiennego, wspierając procesy oczyszczania organizmu. Korzeń mniszka, znany ze swojego korzystnego wpływu na wątrobę, wspomaga jej funkcje oczyszczające i regeneracyjne, co przyczynia się do ogólnego wzmocnienia organizmu.
Herbata z mniszka z tragankiem błoniastym - właściwości
Na wstępie kilka słów o traganku. Traganek Błoniasty to adaptogen o silnych właściwościach wzmacniających, który od wieków jest stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Dodatek Traganka w tej herbacie pomaga zwiększyć poziom energii i wytrzymałość organizmu, wspierając zdolność do radzenia sobie z codziennymi wyzwaniami.
Traganek jest również znany ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie serca, wspomagając krążenie krwi i wspierając prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dzięki synergii mniszka lekarskiego i Traganka Błoniastego, herbata ta nie tylko dodaje energii, ale również wzmacnia naturalną odporność organizmu. Traganek dodatkowo wspomaga regenerację organizmu po wysiłku, co czyni tę herbatę idealnym wyborem zarówno przed, jak i po intensywnym dniu.

Herbata z Mniszka Lekarskiego z Tragankiem Błoniastym
mniszek lekarski kawa mniszek lekarski herbata mniszek odchudzanie mniszek odpornosc mniszek zdrowe serce  mniszek lekarski herbata mniszek traganek


Mniszek dla delikatnych kiszek
Kawa z mniszka jest smaczną i aromatyczną alternatywą dla osób, które nie mogą pozwolić sobie na picie kawy. Oprócz smaku posiada wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.
Kawa z korzenia Mniszka lekarskiego posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne. Poprawia odporność, reguluje i usprawnia pracę wątroby. Wspomaga przemianę materii i detoksykację organizmu. Poprawia trawienie i łagodzi ból brzucha. Poprawia metabolizm. Pomaga w uzyskaniu użytecznej energii. Kawa z korzenia Mniszka lekarskiego nie zawiera kofeiny i konserwantów. Właściwie przyrządzona, potrafi pozytywnie zaskoczyć swoim aromatem i smakiem.

Wyciągi z mniszka lekarskiego chronią wątrobę, serce i nerki – wszystko to dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. To one zapobiegają bowiem powstawaniu wolnych rodników, czyli czynników odpowiadających za stres oksydacyjny, który w konsekwencji prowadzi do zmian chorobotwórczych w obrębie tych narządów. Mniszek wpływa na serce i układ krążenia również w inny sposób – obniża poziom tzw. złego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby wieńcowej.
Dmuchaj na kilogramy - Mniszkowe - odchudzanie
Mniszek to roślina, która wykazuje również właściwości odchudzające. Na podstawie badań stwierdzono, że pozyskane z niej ekstrakty mogą ograniczać gromadzenie tłuszczu w komórkach tłuszczowych, a nawet blokują powstawanie nowych komórek tego typu. Na utrzymanie prawidłowej masy ciała bez wątpienia ma również fakt, że mniszek lekarski pobudza przemianę materii i zmniejsza łaknienie.
Mniszek - wsparcie przy infekcjach
Pozyskiwane z mniszka lekarskiego ekstrakty mają właściwości przeciwzapalne, dlatego mogą być wsparciem przy infekcjach. Zawarta w wyciągach inulina sprawia, że mniszek wykazuje także łagodzące i probiotyczne działanie.
Mniszek w badaniach
Wyniki badań przeprowadzone w Katedrze Biotechnologii,
Mikrobiologii i Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie dowiodły, iż kawa z korzenia mniszka (z dodatkiem karczocha, ostropestu)
- obniża zawartość złego cholesterolu (LDL),
- obniża poziom trójglicerydów,
- wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy,
- wpływa korzystnie na wskażnik insulinoodporności,
- powoduje spadek masy ciała i tkanki tłuszczowej,
- posiada wszechstronne działanie terapeutyczne.

Kawa z korzenia mniszka lekarskiego z dodatkiem ekstraktu z mniszka
mniszek lekarski kawa mniszek lekarski herbata mniszek odchudzanie mniszek odpornosc mniszek zdrowe serce

Kawa z korzenia mniszka lekarskiego z dod. ekstr. z rutwicy lekarskiej, karczocha i ostropestu
mniszek lekarski kawa mniszek lekarski herbata mniszek odchudzanie mniszek odpornosc mniszek zdrowe serce  kawa mniszek lekarski ostropest karczoch kawa mniszek zdrowa watroba

Kawa z korzenia Mniszka Lekarskiego z Naturalną Kawą Mieloną - Bez kofeiny
mniszek lekarski kawa mniszek lekarski herbata mniszek odchudzanie mniszek odpornosc mniszek zdrowe serce

Kawa z korzenia Mniszka Lekarskiego Smak Kawowy
mniszek lekarski kawa mniszek lekarski herbata mniszek odchudzanie mniszek odpornosc mniszek zdrowe serce

ocet siedmiu zlodziei ognisty cydr odpornosc infekcje ocet siedmiu zlodziei zatrucia pokarmowe ocet siedmiu zlodziei grzybice

Ognisty cydr na lato po złodziejsku. Ocet jabłkowy nie tylko do picia
Lato to czas nie tylko grillowania, ale także częstych odwiedzin na działce, poczęstunku u znajomych czy jedzenia “na mieście” gofrów, lodów. Lato to również czas kiedy o wiele częściej zdarzają się zatrucia pokarmowe, biegunki i oczywiście to czas natrętnych owadów. Jak sobie z tym poradzić i do tego wzmocnić odporność na jesień? Ognistym cydrem
Gorzki ogień
Ognisty cydr to określenie jakie używa się dla octu 7 złodziei. Jak podają różne źródła był sporządzany na occie winnym i był straszliwie kwaśny oraz bardzo gorzki. Przez 15 dni macerowano w nim piołun, szałwię rutę, rozmaryn, goździki i kamforę. Gorzki smak octu miał nie tylko działać żółciopędnie, bowiem żółciopędne właściwości ziół mają za zadanie przepędzić, wszelkie wirusy i bakterie z naszego organizmu oraz wspomagać układ trawienny oraz przeciwdziałać zakażeniom i zatruciom.
Niegdyś a dziś
Poprzez różne zastosowania octu w kulturze utarły się zwroty np. „kwaśny jak ocet siedmiu złodziei”. Pochodzi on XVI wieku kiedy podczas epidemii dżumy w miastach grasowali złodzieje i okradali konających. Sami chronili się przed zarażeniem za pomocą specjalnego „octu przeciw dżumie”, który w Anglii i Francji był znany jako ocet czterech (a nie jak w Polsce siedmiu) złodziei, odpowiednio: „the four thieves vinegar” i „vinaigre de quatre voleurs”.
Złe humory...
Zwrotu „kwaśny jak ocet” używa się w wielu językach zarówno w odniesieniu do wina, jak i ludzi. W Anglii skwaszonej osobie powiedzą po prostu: „you’re simply as sour as vinegar”. Innym określeniem dla takiej osoby jest „sour-puss”. Jeśli natomiast we Francji nazwą cię „pisse-vinaigre”, zarzucą ci bycie sknerą.
Po sąsiedzku
W Niemczech mówi się też, że „sauer macht lustig“ – „kwaśność jest źródłem radości”. Pierwotnie miało to oznaczać tyle, że kwaśne napoje pobudzają apetyt, sprawiają, że nabiera się ochoty na potrawę.
Ze złodziejską flachą na grilla marsz
Ocet 7 złodziei to zarówno zdrowy dodatek do naszych sałatek, dressingów, czy marynowania.
Nie tylko wpłynie na lepszy smak, ale działa przede wszystkim profilaktycznie - przeciw zatruciom i niestrawności.
Grzybice i inne czyhające na nas stwory
Niestety w otaczającym nas świecie przyrody i miejscach publicznych czyha wiele drobnoustrojów. Lato to plażing, chodzenie boso po różnych miejscach, plaże, baseny, trawniki. Wzrasta zagrożenie zakażeń czy zachorowań. Ocet nie tylko uchroni nas przed infekcjami grzybiczymi, działa antybakteryjnie jak również działa odstraszająco na owady.
Złodziejski płyn dla pięknych włosów i zdrowszej skóry
Ocet siedmiu złodziei będzie również doskonałą odżywką do włosów. Wystarczy kilka łyżek octu rozcieńczyć z wodą, a następnie polewać nią włosy po ich umyciu. Oczywiście ocet będzie również idealnym środkiem do dezynfekcji powierzchni domowych oraz dłoni.
Dobry klimat w domu, odstraszamy owady
Wiosną i latem ocet pomaga uchronić się przed ukąszeniami owadów, skutecznie je zniechęcając. Możemy go rozpylać na ubrania i dookoła nas a po rozcieńczeniu nałożyć na skórę.
A za jakiś czas…
Kiedy jesień nadejdzie i przeziębienie rozłoży nas do łóżeczek warto nacierać plecki i klatkę piersiową.Działa rozgrzewająco, ułatwia oddychanie i działa antyseptycznie.
Olejek oprócz poprawy mikroklimatu w Twoim domu czy miejscu pracy w szczególnie wtedy kiedy ktoś dookoła nas rozprzestrzenia wirusy :-)
Znajduje również zastosowanie w antybakteryjnej i relaksacyjnej kąpieli.
Lato - przetworów czas. Rosół plus ocet?
Lato to czas przetworów zatem zamiast używać octu spirytusowego dodawajmy ocet jabłkowy, będzie zdrowiej dla naszego żołądka i jelit i smaczniej.
Na co dzień - dla mięsożernych

Nieważne czy sezon grillowy jest czy go nie ma, ale marynować mięso powinniśmy cały rok. Marynata na bazie octu jabłkowego sprawi, że mięso będzie miało zdecydowanie lepszy smak, będzie lżej strawne. Wpłynie również na jego kruchość a przede wszystkim zapobiega rozrostowi niekorzystnych bakterii w mięsie. Zamarynowane mięso z użyciem octu jabłkowego i przypraw można zostawić na kilka godzin w lodówce lub na noc i w dniu następnym usmażyć lub upiec w piekarniku.
Wegetarianie też mogą
Oczywiście w occie jabłkowym z dodatkiem przypraw, ziół możemy zamarynować warzywa, sery, tofu a potem poddać obróbce termicznej, smażyć, piec, grillować jak kto woli. Z dodatkiem octu możemy również przygotować dressing do sałatek.
Dość mało znanym dodatkiem do rosołu jest ocet jabłkowy. Po co się go dodaje?
Ocet jabłkowy w niewielkiej ilości dodany do gotowania czyli ok. 1 łyżka na garnek “podkręca smak” - rosołu (bardziej mięsny). Dodatek octu pomaga rozpuszczać tkanki łączne oraz chrzęstne powodując, że nasz rosół jest kolagenowy. Taki rosół zawiera więcej kolagenu a co za tym idzie korzystnie wpływa na stawy, kości, skórę oraz jelita.
Jeżeli mamy w planach robienie galarety to dodatek octu również jest wskazany. Ocet dodajemy kiedy wszystkie składniki są podgotowane. I jeszcze mała rada rosół solimy na sam koniec przed wyłaczeniem rosołu. Sól bowiem utrudnia wydzielanie tłuszczu z mięsa oraz smaku z pozostałych składników jak również koloru.
Właściwości "Żywego"octu jabłkowego dla przypomnienia
Co zawiera w sobie ocet jabłkowy, że wydaje się nam magiczny? Kryje się w nim 20 różnych związków mineralnych: pierwiastków śladowych tj.: chlor, żelazo, fosfor, fluor, potas, wapń, miedź, magnez, sód, siarka, krzem, oraz witaminy A, B1, B2, B6, C, E, P, i beta-karoten chroniący nas przed wolnymi rodnikami. Poza tym ocet jabłkowy zawiera też kwasy: mlekowy, cytrynowy, octowy i propionowy oraz cały szereg enzymów i aminokwasów jak również ważne dla zdrowia składniki balastowe jak pektyny, które nie dopuszczają do odkładania się wapnia w ściankach tętnic, bioflawonoidy których obecność sprzyja lepszemu przyswajaniu przez organizm wit. C. Pamiętajmy przy tym, że kwas octowy jest wrogiem wszystkich patogennych bakterii. Nie dość, że "sprząta" w żołądku i jelitach to również dezynfekuje, odtruwa i oczyszcza nerki, pęcherz i drogi moczowe. Ocet jabłkowy wspiera również proces odchudzania.

Ocet 7 złodziei
ocet siedmiu zlodziei ognisty cydr odpornosc infekcje ocet siedmiu zlodziei zatrucia pokarmowe ocet siedmiu zlodziei grzybice

Ocet jabłkowy "Żywy"
ocet jablkowy zywy odchudzanie odpornosc ocet jablkowy zywy trawienie ocet jablkowy przetwory

spermidyna starosc umieranie komorek autofagia antyoksydacja  spermidyna odpornosc spermidyna cukryca spermidyna otylosc


Chociaż starzenie się jest procesem nieuniknionym to nie jesteśmy zupełnie na przegranej pozycji. Wpływ na proces i szybkość starzenia ma wiele czynników: styl życia, praca, dieta, stres, ogólna kondycja organizmu. Proces starzenia możemy opóźnić lub złagodzić jego konsekwencje wszystko no prawie wszystko zależy od nas.

Wiele sposobów nie zawsze bezpiecznych
Od zawsze ludzkość szuka sposobów na zachowanie młodości na dłużej. Jest to tak mocno widoczne w ludzkiej kulturze, że pojawiało się to w baśniach, opowiadaniach. Współcześnie natomiast starzenie się jest już bardziej produktem marketingowym.
Wiele sposobów nie zawsze bezpiecznych
Proces starzenia jest złożony. Kluczowe znaczenie ma proces autofagii, który z wiekiem ulega upośledzeniu. Czynnikiem warunkującym szybkość starzenia się naszego organizmu jest uszkodzenie i śmierć komórek organizmu. Dlatego ważnym elementem przeciwdziałającym starzeniu jest aktywność procesu autofagii. Jednym z wielu sposobów “odmładzania” - aktywowania procesu autofagii naszego organizmu jest stosowanie głodówek. Dlaczego?
Głodówki okresowe aktywują proces autofagii czyli naturalnego oczyszczania komórek. Głodówka - zagrożeniem dla zdrowia
Głodówki i to trzeba mocno zaznaczyć są przeciwwskazane wielu osobom
:
bezdyskusyjnie jest to ciąża
choroby nowotworowe
podeszły wiek
niedowaga
zaburzenia trawienia, wchłaniania
anemia
stałe przyjmowanie leków
cukrzycą typu 1 (lub inną cukrzycą insulinozależną),
nadczynność tarczycy,
niewydolność narządów (serca, płuc, nerek, wątroby),
chorobą wrzodowa,
ciężka depresja,
choroby genetyczne i zakaźne, w tym czynna gruźlica
niedobory żywieniowe
niskie ciśnienie
choroby metaboliczne.

Natura nie jest nam obojętna - naśladowca głodówki bez zagrożeń
Jak prawie zawsze natura jest pomocna ludzkości i dzięki naukowcom odkryto związek, który, opóźnia procesy starzenia organizmu i jego konsekwencje zdrowotne.
Spermidyna bo on niej mowa to naturalny związek, która występuje w każdej komórce naszego ciała jak również w komórkach roślin i zwierząt.
Należy ona do grupy cząsteczek określanych jako poliaminy. Poliaminy wpływają na komórki aby one mogły spełniać swoje funkcje metaboliczne.
Poliaminy jak dowiedziono naukowo mają zdolność do stymulowania procesu autofagii - mówiąc najkrócej procesu oczyszczania komórek.
Autofagia nieco szerzej
Autofagia jest procesem wymiany starych, uszkodzonych komórek. Dowiedziono, że ma ona zdolność do stymulowania autofagii czyli wspomnianego już procesu oczyszczania komórek, dzięki któremu mogą dłużej prawidłowo funkcjonować.
Liczne badania wykazały, że poliaminy, w tym spermidyna, mogą wspomagać metabolizm lipidów, stabilizować DNA i RNA, regulować wzrost, proliferację i śmierć komórek.
Jak to działa na nasze ciało
Spermidyna działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie. Wspiera ona funkcje metaboliczne dla ochrony i wydajniejszej pracy mitochondriów.
Na co się to przekłada?
Jak wspomniano głównym działaniem spermidyny jest opóźnienie procesu starzenia organizmu jak również jej konsekwencji zdrowotnych. Ponadto działa antyoksydacyjnie. Oczywiście hasło antyoksydacja, metabolizm wydają się ogólnikowe, zatem warto szczegółowo opisać działanie spermidyny na organizm.
Spermidyna w wielu badaniach wykazała wpływ na poprawę gęstości kości lub ujmując inaczej przeciwdziałania jej zmniejszeniu, zwiększa odpornośc naszego organizmu , wpływa istotnie na procesy neurodegeneracji (zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych tj. Choroba Parkinsona, demencja). Poprawia stan organizmu w chorobach takich jak cukrzyca i otyłość. Badania nad spermidyną wykazały również działanie ochronne na wątrobę czy poprawę wzrostu włosów.

Spermidyna 60 kaps.
spermidyna starosc umieranie komorek autofagia antyoksydacja  spermidyna odpornosc spermidyna cukryca spermidyna otylosc

 

Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności

PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.

Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch, Placówki Poczty Polskiej
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 106 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 53 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl 


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]